MAANANTAI 19.02.07
ISRAELIN ITSETUTKISTELUA.
Eläkkeellä oleva tuomari Vardi Zeiler julkisti eilen komiteansa tutkimusten tulokset järjestämässään lehdistötilaisuudessa. JPost kuvaa tutkimusten tuloksia etusivun artikkelissaan ”pommi-iskuksi”, joka kohdistui maan korkeimpaan poliisi- ja turvallisuusjohtoon. Vaikka tutkimus ei suoraan vaatinut viranomaisten välitöntä erottamista, jotka se oli löytänyt syyllisiksi, muutamat korkeat virkamiehet toimivat oma-aloitteisesti jättämällä eronpyyntönsä tutkimuksen julkistamisen jälkeen.
POLIISIN YLITARKASTAJA Moshe Karadi ja hänen varamiehensä Benny Kaniak seurasivat IDF:n komentajan Dan Halutzin esimerkkiä ja jättivät Halutzista poiketen välittömästi eronpyyntönsä.
He saanevat pian seuraajia.
TUTKIMUS EI suoraan syyttänyt oikeusministeriön henkilökuntaa, mutta siitä voidaan nähdä, että he oikeusministerit mukaan lukien, olivat syyllistyneet hylättäviin tekoihin.
Ylitarkastaja Karadin virkakausi olisi päättynyt elokuussa 2007 ja hänellä oli optimaalinen mahdollisuus saada siihen vuoden pidennys. Komitea suositteli Karadin pysymistä virassaan virkakautensa loppuun, mutta ei suositellut jatkoaikaa.
SISÄINEN TURVALLISUUDEN ministeri Avi Dichter esitti Karadin seuraajaksi ylitarkastajan virkaan vankeinhoidon johtajaa Yaakov Ganotia, vaikka lehdistössä ennakoitiin Yeruhamin pormestaria Amnon Mitznaa Karadin seuraajaksi. Yaakov Ganotin ura ei sekään ole ollut puhdas, häntäkin on syytetty lahjusten ottamisesta Tanus veljesten tapauksen yhteydessä Nasaretissa. Oikeus lopulta vapautti hänet syytteistä, vaikka moitti häntä varomattomuudesta. Ariel Sharon kutsui jo eläkkeelle siirtyneen Ganotin muodostamaan uuden poliisiosaston, evakuointihallituksen, järjestyksen valvomiseksi Gazan evakuoinnin aikana.
OIKEUSKANSLERI Menahem Mazuz ilmoitti vastustavansa Yaakov Ganotin asettamista ehdolle poliisin ylitarkastajaksi. Toinen este ylitettäväksi on Olmert ja hallitus, joitten tulee hyväksyä nimitys.
USA:N ULKOMINISTERI RICEN, pääministeri Olmertin ja PA:n puheenjohtaja Abbasin kolmikantakokouksen on määrä alkaa kymmeneltä tänään.
RICEN JA ABBASIN välinen alustava kokous eilen ei mennyt hyvin, ilmapiiriä luonnehdittiin jännittyneeksi, eivätkä he pitäneet lehdistötilaisuutta keskustelujen jälkeen. Rice tiettävästi moitti Abbasia siitä, että tämä meni allekirjoittamaan Mekkan sopimuksen hyvin tietäen, etteivät länsivallat eikä Israel voi hyväksyä sen ”epämääräistä sanamuotoa”, kuten Rice sitä luonnehti. Abbas puolestaan pyrki selittämään, että se oli parasta, mitä hänellä oli mahdollisuus saada lopettaakseen verenvuodatuksen ja estääkseen sisällissodan.
RICEN JA OLMERTIN välistä tapaamista eilen illalla Olmertin toimistotiloissa luonnehdittiin ”tiiviiksi”.
USA:n ja Israelin näkemykset olivat täysin yhtäpitävät vaatimuksesta kvartetin esittämän kolmen ehdon täyttämiseksi, ”eivätkä nämä ehdot ole neuvotteluilla muutettavissa.”
On luultavaa, ettei yhteistä lehdistötilaisuutta pidetä kolmikantatilaisuuden jälkeen.
Rice antanee lyhyen lausunnon ja ehkä vastaa muutamaan kysymykseen, siinä kaikki.
AJATUS KOLMIKANTANEUVOTTELUISTA sai syntynsä Ricen edellisen Israelin vierailun yhteydessä tammikuun puolivälissä. Silloin Tzipi Livni esitti ”omat haaveensa taivaanrannasta, jossa olisi suosiolliseksi muuttunut ja sopivan utuinen ilmapiiri”. Se oli silloin, kuten toimittaja Herb Keinon sanoo artikkelissaan. Sen jälkeen saudit kutsuivat keskenään vallasta Gazan alueella taistelevat osapuolet Hamasin ja Fatahin johtajat neuvotteluun Mekkaan, jonka pyhyyden tuntu voisi saada osapuolet sopimaan keskinäiset erimielisyytensä. SAUDIKUNINGAS ABDULLAH tarjosi kipurahoiksi miljardi USD. Ei tiedetä, kumpi painoi enemmän vaa-assa, paikan pyhyys vaiko lahjus, mutta Fatah ja Hamas sopivat yhteishallituksen muodostamisesta. Länsimaat näkevät kuitenkin sopimuksessa kylmän tosiasian: Abbas osoittautui siksi Abu Mazeniksi, joka hän oli ennen muuntumistaan poliitikoksi, terroristiksi, joka rahoitti Mynchenin juutalaisurheilijoitten verilöylyn.
Sanotaan, ettei leopardi voi muuttaa pilkkujaan, mutta vaikka voisikin, peto se olisi edelleenkin, silloin vain vaikeammin tunnistettavissa.
USA JA ISRAEL ajavat yhteneväistä politiikkaa Iraniin nähden, USA:n alavaltiosihteeri Nicholas Burns vakuuttaa Hillary Leila Kriegerin artikkelin mukaan. Hän antoi lausuntonsa Jpostille Brookings Instituutissa pitämänsä luennon jälkeen. Burnsnin mukaan aikaa on vielä kylliksi, vaikka Israelin viranomaiset ovatkin lisääntyvässä määrin alkaneet osoittaa kärsimättömyyttä Iranin saadessa jatkaa ydinasesuunnitelmiensa toteuttamista ilman että kukaan pystyy sitä estämään.
BURNS KERTOI, että seuraava turvallisuusneuvoston päätöslauselma on tekeillä ja alkanee saada muotoa ensi viikolla, jolloin IAEA:n pääsihteeri Mohammed Baradei antaa lausunnon, onko Iran toteuttanut YK:n joulukuussa antaman päätöslauselman no 1737 antamia vaatimuksia. Hän totesi, että turvallisuusneuvoston jäsenenä USA:n tulee aina olla altis mahdollisuuteen, että Iran on valmis keskusteluihin asiassa. Burns kehotti muita maita kuten EU:n jäsenmaita ja Japania tekemään enemmän omilla saroillaan saadakseen Iranin neuvottelupöytään. Hän ei pidä aseellista konfliktia Iranin kanssa suositeltavana, vaan uskoo diplomatian mahdollisuuksiin ratkaista keskinäiset ongelmat.
USA:N TUTKIJAT ovat todenneet, että maajoukkojen hyökkäys Iraniin olisi erittäin vaikea sen maaston epätasaisuuden ja osittain pettävän maapohjan vuoksi, mihin USA:n helikopterit joutuivat tutustumaan yrittäessään kommandoiskua Iranin kaappaaman lähetystöhenkilöstön vapauttamiseksi.
TEHERAN JATKAA joukkojensa harjoittamista pitämällä uusia sotaharjoituksia odotellessaan YK:n päätöksiä. Vallankumouskaartin joukot aloittavat kolme päivää kestävät maasotaharjoitukset kokeillen monia taistelu-menetelmiä epätasaisessa sodankäynnissä. Harjoituksia pidetään Iranin 16 provinssissa kolmestakymmenestä. Niihin osallistunee 60 000 sotilasta normaalikäytännön mukaan.
VALLANKUMOUSKAARILLA on 200 000 miestä, ja sillä on omat meri- ja ilmavoimat. Se toimii itsenäisesti erillään pysyvästä armeijasta ja vastaa suoraan ylimmälle kaitsijalle Ali Khameneille. Se valvoo kansallisesti tärkeitä kohteita kuten öljy- ja kaasuteollisuutta sekä ohjusarsenaalia.
Edellinen sotaharjoitus pidettiin tammikuussa.
ALI KHAMENEI ilmoitti äskettäin, että Iranin tehtävä ja tulevaisuus on jatkaa ydinohjelmansa toteuttamista.
Hän kertoi medialle sunnuntaina, että USA tulee häviämään sotansa eikä tule saavuttamaan päämääräänsä Lähi Idässä. Hän lausui tämän Syyrian presidentti Mashar Assadin Iranin vierailun yhteydessä.
ASSAD KESKUSTELI kaksipäiväisen vierailunsa aikana sekä Khamenein että presidentti Mahmoud Ahmadinejadin kanssa, joka totesi puheessaan, että Iran ja Libanon ovat saman ruumiin kaksi jäsentä, mutta jonka toinen jäsen, Libanon, on nyt haavoittunut. Sekä Syyrian että Iranin johto syyttivät Yhdysvaltoja ja Israelia sionismin aseman lujittamiseksi alueella rauhan ja turvallisuuden verhon suojassa. Sen varjolla ne myös hyökkäävät islamilaisia valtioita vastaan, johtajat totesivat puheissaan.
USA:N ULKOMINISTERI Rice tähdensi eilen lehtimiehille, että on tärkeää jatkaa yhteydenpitoa palestiinalaisten kanssa, vaikka juuri nyt ei olekaan yhteisymmärrystä. Hän katsoo aloitteen olevan tärkeä tässä vaiheessa, ettei jäisi ”lentokoneesta” kuin eno veneestä, koska uutta konetta ei ehkä tulekaan.
Iranin tilanteesta hän sanoi samaan tapaan ja tähdensi, ettei Iran ole kuin natsi Saksa, jonka kanssa ei voi pitää keskusteluyhteyttä.
PENTAGON päätti jatkaa Arrow 2 ohjustentorjunta järjestelmän kehittämistä tehokkaammaksi, että se pystyy tunnistamaan lähestyvän objektin kauempaa ja tuhoamaan sen suuremmalla räjähteellä. Pentagon päätti jatkaa suunnittelun rahoittamista vuodella, mutta Missile Defence Agency (MDA) päätti varata varoja ohjuksen kehittämiseksi 400 miljoona USD. Rahoitus ajoitetaan siten, että 68.3 miljoonaa käytetään vuonna 2008, 83.5 miljoonaa vuonna 2009 ja vuodesta 2010 vuoteen 2013 vuosittain n. 80 miljoonaa USD.
TEMPPELIVUOREN RAMPPIASIA on ollut sivussa parin päivän ajan, ehkä Ricen vierailun ja kolmikantakeskustelujen vuoksi. Eilen kuitenkin kerrottiin, että arkeologit olivat löytäneet edellisen mutta luhistuneen Temppelivuorelle johtavan rampin alta huoneen, joka palveli ehkä muslimien rukoustilana. Huoneen katon muodosti laakea kupu arabitalojen tapaan, joka rojahti kasvaneen painon alla. Siitä ei kerrottu julkisuudessa moneen vuoteen arabien reaktion pelossa, mutta miksi siitä kerrottiin juuri nyt?
ISRAELILAISET OVAT kummastelleet, miksi Olmert antoi Jordanialle luvan rakentaa viidennen minareetin ns. Salomon tallien paikalle rakennetun Al-Marwani moskeijan lähelle Temppelivuoren alueen itälaidalle. Juutalaiset rabbit esittivät silloin, että juutalaiset saisivat rakentaa synagogan moskeijan lähelle, koska sillä alueella ei ole mahdollisuutta eksyä toisen Temppelin kaikkein pyhimmän paikalle, mikä on kielletty juutalaisilta. Tämä estys ei koskaan edennyt sen pitemmälle.
JORDANIAN esittämä yli 40 metriä korkea minareetti Temppelivuoren itälaidalla nousisi kuin islamin uhkaava sormi Jerusalemin taivaalle sen korkeimpana rakenteena. Israelilaiset kyselevät ihmeissään, miksi Olmert meni antamaan luvan sen rakentamiseksi vastoin arkeologien mielipiteitä ja vaatimatta mitään vastalahjaksi. Muslimit katsoivat tämänkin todistavan koko Temppelivuoren alueen kuuluvan yksin muslimeille, jonne vääräuskoisilla ei ole mitään asiaa ja jossa he eivät saa rukoilla.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019