TIISTAI 17.12.13


TIISTAI 17.12.13
TÄNÄÄN on taas uusi päivä ja uudet mahdollisuudet. Internet kaapeli luvattiin saada kuntoon tänään, mutta toistaiseksi vähän yli kahdeksan aamulla mitään liikettä ei näy.
Säätieteilijät lupaavat lämpötilaksi tänään 2-8 +astetta Jerusalemissa, 2-9 +astetta Tiberiaassa ja 6-17 +astetta Eilatissa. Aamulla mittari osoitti +5 astetta, mutta tuuli on kylmä. Talvi on tullut Israeliin, ja se on vasta alullaan alkaen lumisateilla ja pakkasilla.  Vaikka ennusteet lupaavat lämpöasteita, kadut ovat yöllä ja aamulla jäiset.
Eilen kunnan miehet kävivät auraamassa Mevo Arava kadun, joten iltapäivällä on mahdollista käydä autolla Harelin supermarketissa täydentämässä ruokavarastoja. Jerusalem Post kuitenkin kannettiin aamulla portille, joten pientä edistystä on havaittavissa.
Sydän on ollut vähän levoton osoittaen pientä kipua, joka oireillee jostain, josta täytynee mennä kysymään Makkabin lekurilta, vaikka hänellä ei aina näytä olevan elävää mielenkiintoa tarttumaan valituksiin, vastaanotto-ohjelma kun on täysi ja kiireinen.
1. SUNNUNTAI-ILTANA vääpeli Shlomi Cohen ajoi IDF:n jeepillä virallisella kierroksella 50 m:n päässä Libanonin rajasta lähellä Rosh Hanikraa , kun rajan takaa avattiin tuli jeeppiä kohti.  Kaikkiaan kuudesta seitsemään laukausta ammuttiin, joista osa osui Coheniin haavoittaen häntä vaarallisesti. Cohen kiidätettiin sairaalaan Nahariyaan, mutta hän menehtyi haavoihinsa. Hänet haudattiin eilen. Hänellä oli Maayan vaimo ja ensi kuussa 9 vuotta täyttävä tytär. Libanonin armeija sanoi aloittavansa tutkimukset.
PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon sanoo, että kaikki rajaloukkaukset Libanonista katsotaan Libanonin hallituksen vastuulle. IDF:n sotilaat havaitsivat epäilyttävää liikehdintää Liban0nin puolella avaten tulen ja ilmeisesti haavoittaen kahta. IDF:n entinen operatiivisen osaston komentaja kenraalimajuri Israel Z eev kyseli, miksi Cohen sallittiin ajamaan yksin illalla Libanonin rajan tuntumassa. UNIFIL-joukkojen komentaja sanoo aloittaneensa omat tutkimuksensa tapahtuman johdosta, ja YK:n pääsihteeri kehotti molempia osapuolia hillitsemään tilanteen kiihdyttämistä. IDF:n mukaan Hizbullah ei osallistunut ammuntaan.
2. KIINAN ulkoministeri Wang Yi matkustaa Israeliin viralliselle vierailulle tiistaina iltapäivällä. Hänen uskotaan keskittyvän keskusteluissa diplomaattisiin kysymyksiin, joista Iranin ydin-suunnitelmaa käsittelevä Geneven sopimus lienee etualalla. Tämä on Kiinan ulkoministerin ensimmäinen vierailu Israelissa sitten 2009. Pääministeri Netanyahu vieraili Kiinassa toukokuussa, mutta hänen ohjelmansa kosketteli pääasiassa maitten välisiä taloussuhteita.
Ulkoministeri Wang tavannee Israelissa pääministeri Netanyahun, presidentti Peresin ja ulkoministeri Libermanin. Israel pyrkinee vaikuttamaan Kiinan kantaan Iranin lopullista sopimusta valmisteltaessa. Kiina julkisti oman kahden valtion periaatetta käsittävän suunnitelmansa toukokuussa, minkä katsotaan enteilevän Kiinan aktivoitumista myös maailman poliittisella rintamalla sen jälkeen, kun se otti johtajan aseman maailman voimakkaimpana talousmahtina. Wang soitti maanantaina John Kerrylle keskustellen edellä olevista kysymyksistä valmistellessaan Israelin vierailua.
3. PALESTIINAN Keskus julkisen mielipiteen tutkimiseksi paljastaa julkistamassaan gallupissa, joka suoritettiin 1000 palestiinalaisen Länsirannalla, Gazassa ja Jerusalemin itäosissa 27.11.- 10.12., palestiinalaisten kadottaneen uskonsa rauhankeskusteluihin, joiden katsotaan saavuttaneen umpikujan. 51 % palestiinalaisista uskoo niin, 33 % kehottaessa jatkamaan. Edelleen 56 % heistä katsoi, etteivät neuvottelut johda Israelin ja palestiinalaisten väliseen rauhaan. 57 % uskoo neuvottelujen epäonnistuvan, ja 53 % katsoo, ettei Israelin hallitus tunne todellista halua rauhankeskustelujen onnistumiseen.
4. EU maanittelee Israelia ja palestiinalaisia luvaten ennennäkemättömillä etuisuuksilla, mikäli osapuolet saavuttavat rauhansopimuksen. EU on aiemmin käyttänyt keppiä ainakin suhteessa Israeliin, nyt näyttää olevan porkkanan aika. EU:n 28 maan ulkoministerit julkistivat maanantain ulkomisterien kesken sovitusta paketista todeten, että se on ennen-näkemätön Euroopan poliittisella, taloudellisella ja turvallisuus kentällä. Pakettiin kuuluuIsraelin ja palestiinalaisten pääsy erityiseen kumppanuuteen, mukaan lukien suurempi pääsy EU:n markkinoille, läheisempi kulttuuri- ja tiedeyhteys, mahdollistaen kauppa- ja investointi-suhteita yhtiöitten välillä kuten myös keskustelu- ja turvallisuusyhteistyö.
EPÄILEVÄT Tuomaat heittävät kapuloita rattaisiin todeten, ettei paketin sisällön laadusta ja määristä sanota mitään. He myös uskovat, että paketti on tarkoitettu tukemaan John Kerryn runnomia keskustelu Israelin ja PA/PLO:n välillä. He muistuttavat, että Saksan Angelica Merkel tarjosi samantapaista pakettia Turkille, mutta pääministeri Erdogan hylkäsi sen. Ennakointina voitaneen pitää sitä, että EU:n aiemmin sopima "paketti" Israelin kanssa kieltää ehdottomasti, ettei mitään etuisuuksia siitä saa ulottua vihreän linjan itäpuolelle, ei Golanin kukkuloille eikä Jerusalemin itäosiin. Israelin viranomaiset toteavat, että EU:n tarjoukseen kuuluu provosoivien lausuntojen ja toimenpiteiden välttämätön, jotka voivat kariuttaa tai häiritä meneillään olevat rauhankeskustelut. He sanovat, että kyllä näihin EU:n lausuntoihin on ainakin koira, ellei suurempi otus ole haudattuna.
 5. USA:n Vakoinen Talo asetti huippuviranomaisia keskustelemaan Israelin Yorri Cohenin johtaman delegaation kanssa Iranin kanssa solmittavasta lopullisesta sopimuksesta, jonka sekä Iran että Israel voisivat hyväksyä. Pääministeri Netanyahu ja presidentti Obama sopivat tällaisen kiireellisen keskusteliuforumin perustamisesta viime viikolla.
6. Ministeri Naftali Bennett laati lakiesityksen, jolla NGO-järjestöille annettuja vero- ym. etuisuuksia on karsittava kovalla kädellä, mikäli järjestöt osallistuvat johonkin seuraavista: Kehottaa nostamaan syytteitä IDF:n sotilaita vastaan; kehottaa boikotoimaan, syrjimään tai painostamaan Israelia; kiihottaa rasismiin tai tukee valtion tai terrorijärjestön aseellista hyökkäystä Israelia vastaan. Vasemmiston edustajat ja Tzipi Livni – joka käytännössä kuuluu vasemmistoon ja oppositioon, vaikka istuu hallituksessa oikeusministerinä – sanovat vastustavansa esitystä, mitä Bennett kummastelee, koska Israelin vasemmistolla ei ole suoria yhteyksiä NGO-yritysten kanssa – tai Bennettillä ei ole oikeita tietoja.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021