SUNNUNTAI 22.12.13


SUNNUNTAI 22.12.13
1. TÄNÄÄN sunnuntaina ilma on aamulla epämiellyttävän viileä, mitä tuuli pahentaa. Lumipälviä näkyy edelleen paikoin pihoissa ja tasakatoilla, mutta kukkuloiden rinteet ovat paljaat ja eilen käydessämme lyhyellä Jemeniläispuistossa, maa alkaa vihertää ensimmäisten kukkien ponnistellessa kukkavarsiaan sateitten vahvistamina. Lämpötilat ovat Jerusalemissa 6 -12 C-astetta, Tiberiassa 8 – 18, Suolamerellä 12- 20 ja Eilatissa 20 -22 C-astetta. Sääkartan aurinko hymyilee leveästi koko maassa. Huomenna sää lämpenee pari astetta. Internetyhteys on edelleen poikki, eikä ole tietoa, koska se saadaan kuntoon. 
 2. "EI yhtään IDF:n sotilasta saa olla Palestiinan valtion alueella", totesi arabiliiton pääsihteeri Nabil Elarabi arabiliiton hätäkokouksen jälkeen Kairossa lauantaina. PA:n ilman valtuuksia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli kutsunut arabiliiton edustajat kiireiseen kokoukseen käsittelemään USA:n ulkoministeri John Kerryn asettaman ja John Allenin johtaman 160 hengen tiimin laatimaa "raamisuunnitelmaa", jossa huomioitaisiin Netanyahun esittämät kohtuulliset turvallisuusvaatimukset. Kerryn esityksen mukaan suunnitelma toteutettaisiin ensimmäisenä vaiheena määräajassa, jonka jälkeen jatkettaisiin lopullisen sopimuksen laatimista. Suunnitelmaan kuuluu IDF:n tukikohtien rakentaminen Jordanjoen laaksoon 10 -15 vuoden ajaksi sekä valvonta-asemien sijoittaminen Juudean ja Samarian vuoriston länsirinteille suunnitelman testaamiseksi.
ISRAELIN viranomainen totesi, että hylkäämällä Israelin lailliset turvallisuusvaatimukset arabimaailma estää tehokkaasti Palestiinan valtion muodostamisen. Hän selitti, että vain yhteisesti keskustelemalla niistä voidaan rauhanprosessia edistää, mutta että arabien kieltäytyminen tunnustaa Israelin turvallisuusvaateet ei mitenkään edistä palestiinalaisten asiaa. Arabiliiton jäsenet syyttivät Israelin estävän rauhanprosessia ja esittivät vaatimuksen, että Israelin tulee lopettaa setlementtien rakentaminen. He ilmoittivat tukevansa Palestiinan valtion perustamista kaikilla 1967´miehitetyillä alueilla pääkaupunkinaan itä Jerusalem vuoden 2002 arabiliiton rauhansuunnitelman sekä YK:n lausuntojen mukaisesti.  
Lausunnossa vastustettiin kaikkia Israelin suunnitelmia ja politiikkaa muuttaa "miehitettyjen palestiinalaisten territorioitten" demografiaa tai geografiaa, myös Jerusalemin itäosissa. Siinä kehotettiin Yhdysvaltoja ja muita YK:n turvallisuusneuvoston pysyviä jäseniä sekä EU:n ja YK:n jäsenmaita painostamaan Israelia setlementtitoiminnan lopettamiseksi sekä kaikkien palestiinalaisten vapauttamiseksi Israelin vankiloista. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi Abbasin vastustavan kaikkia väliaikaisia tai erillisiä sopimuksia. Hänen katsotaan lausunnollaan hylänneen lopullisesti Kerryn esittämän suunnitelman, jonka mahdollisuutta myös presidentti Obama suositteli kaksi viikkoa sitten.
3. ISI LEIBLER kehottaa pääministeri Netanyahua laatimaan kaiken kattavan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakentamispolitiikan. Hän selittää, että nykyinen vasta-kohtainen politiikkaa hämmentää ulkomaita ja on antanut niille väärän käsityksen, että kaikki juutalaisten rakentaminen siellä on laitonta. Hän ottaa esimerkin viimeisestä terroristien vapauttamisesta, jonka yhteydessä hän antoi luvan sadoille uusille rakennuskohteille Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan kohteisiin ikään kuin jonkinlaisena rangaistusmuotona palestiinalaisten rikoksille ja terrorille.
Leibler toteaa, että maailma on lähes yksimielisesti omaksunut harhaisen näkökannan, että juutalaisyhteisöt muodostavat suurimman esteen rauhan saavuttamiselle. Hän toteaa, että vihollisemme ovat onnistuneesti käyttäneet hyväkseen tätä päättämättömyyttä pystyen vakuuttamaan suurelle osalle maailmaa, että Israel toimii laittomasti ja rikkoo kansainvälistä lakia Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, myös sen juutalaislähiöissä. Tämän mukaisesti ne ovat myös määritelleet tulevat rajalinjat vähäisin rajatarkistuksin vihreän linjan mukaisesti. Leibler katsoo, että nykyinen sekasortoinen tilanne ristiriitaisine lausuntoineen ja toimineen tulee päättymään katastrofiin, ellei pääministeri tartu asiaan päättäväisesti ja ala välittömästi laatimaan suljettujen ovien takana suunnitelmaa, jonka mukaisesti hallitus tulee toimimaan tästä eteenpäin. 
4. MARTIN SHERMAN käsittelee kolumnissaan (JP 20.12.13) mahdollisuuksia, miten Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten kohtalo tulisi ratkaista siinä tapauksessa, että saadaan lopullinen sopimus runnottua Israelin ja PA/LO:n välillä. Hän toteaa eri ryhmien ja tutkijoitten tulleen erilaisiin ratkaisumalleihin, joissa yksi on asukkaitten totaalinen evakuointi ja toisena joittenkin erillisten juutalaisyhteisöjen jättäminen saarekkeina palestiinalaisten keskelle, joko IDF:n suojeluksessa tai ilman sitä arabien hellässä mielisuosiossa Palestiinan valtion kansalaisina. Nämä tutkistelut lienevät välttämättömiä kahden valtion periaatteen toteutumiseksi, mistä näyttää tulleen pakkomielle määrätyn ajattelusuunnan jäsenille.
Sherman kuitenkin osoittaa, miten mahdottomia esitetyt mahdollisuudet ovat käytännössä toteuttaa. Esitetyissä malleissa viitataan mahdollisuuteen, että valtaosa juutalaisista muuttaisi vapaaehtoisesti tai IDF:n pientä pakkoa käyttäen, mikä voisi jopa aloittaa sisällissodan tai ainakin vakavia levottomuuksia maassa. Tällainen "vapaaehtoisuus" voisi syntyä sitenkin, että kun IDF vetäisi joukkonsa pois alueilta, tulevaisuudenpelko voisi antaa tarvittavan potkun muuttohaluille.
En halua käydä läpi koko pitkää artikkelia, mutta lainaan Shermanin kolumninsa alkuun liittämää nykyisen presidentti Shimon Peresin lausuntoa vuodelta 1977. "Meidän tulee muodostaa uusien setlementtien jatkuva alue vahvistaaksemme Jerusalemia ja ympäröiviä kukkuloita pohjoisesta, idästä, etelästä ja lännestä perustamalla kaupunkiyhteisöjä, lähiöitä ja kyliä – Maale Adumim, Ofra, Gilo, Bet El, Givon – varmistaaksemme, että pääkaupunki ja sen reuna-alueet on vahvistettu ja turvattu kaupunki- ja maaseutusetlementeillä. Nämä yhteisöt tullaan yhdistämään rannikolle ja Jordaninlaaksoon lateraalisilla teillä. Setlementien sijoittamisella Jordanin laaksoon halutaan varmistaa joen muodostumisen käytännössä Israelin itäiseksi turvallisuusrajaksi. Setlementtien sijoittaminen Juudean ja Samarian kukkuloiden länsirinteille vapauttaa meidät kapean vyötärön kiroukselta".
5. IDF:n sotilaat avasivat tulen kolme kertaa Gazan rajan tuntumaan tunkeutuneita palestiinalaisia vastaan perjantaina ja lauantaina. Lauantaina sotilaat ampuivat rajan varteen tunkeutunutta miestä jalkoihin hänen yrittäessään asentaa sinne pommia. Hänellä oli avustajia mukaan. Sotilaat havaitsivat epäilyttää toimintaa useita kertoja lauantain ja perjantain aikana. Perjantaina palestiinalaiset mellakoivat yhdessä tilanteessa rajan tuntumassa. Heidän yrittäessään vahingoittaa raja-aitaa sotilaat avasivat tulen varoittaakseen heitä ja lopulta tähdäten jalkoihin, haavoittaen kahta Jabaliyan lähellä. Palestiinalaislähteiden mukaan yksi palestiinalainen kuoli ja 4 haavoittui tulituksessa.   
 



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021