TORSTAI 19.12.13


TORSTAI 19.12.13
1. Tänään torstaina aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, mutta lunta on vielä monin paikoin maassa ja talojen katoilla. Lämpötila on ennusteiden mukaan 4-11 C-astetta Jerusalemissa, Suolamerellä ja Eilatissa 9-11 C-astetta. Pientä edistystä on tapahtunut, mutta ilma tuntuu edelleen viileältä, vaikka tuuli on heikentynyt.
Internet yhteys on edelleen poikki. Eilen eivät pystyneet antamaan päivämäärää, koska yhteys voitaisiin saada kuntoon. Kirjoittelen kuitenkin tärkeimpiä tapahtumia muistiin voidakseni julkaista ne sitten, kun/jos internet toimii taas.
2. Kiinan ulkoministeri Wang Yi jatkoi eilen vierailuaan Israelissa tavaten korkeinta johtoa. Hän keskusteli pääministeri Netanyahun kanssa parin tunnin ajan, jonka aikana Netanyahu toisti vaatimuksensa, ettei Iranin tule saada ydinaseita. Wang Yi painotti myös sopimuksen tärkeyttä Israelin ja PA/PLO:n välillä, mutta puhuessaan medialle hän ei maininnut Irania. Hän teki vierailun myös Betlehemiin ja Ramallahiin tavaten PA:n puheenjohtajan Abbasin, joka vakuutti pitävänsä kiinni 9 kuukauden määräajasta neuvotteluille. Kiina on pitänyt hyvin matalaa profiilia Iranin, Syyrian ja Israel/PA/PLO välisissä kiistoissa tyytyen Venäjän johtoon. Wang Yin vierailu osoittaa Kiinan aktiivisuuden lisääntymisen Lähi-Idän asioihin.
Ulkoministeri Wang Yi jatkaa kiertomatkaansa Israelista Marokkoon ja Algeriaan sekä sieltä Saudi Arabiaan, joka vihjaa toimivansa oma-aloitteisesti, elleivät kuusi mahtivaltiota löydä sopivaa ratkaisua Iranin ydinasehaaveiden lopettamiseksi.
KIINAN ulkoministeri Wang Yi kiitteli kahden suuren kansan, Kiinan ja Israelin, joiden historia ulottuu muinaisuuden hämärään, välistä yhteistoimintaa, jolle hän ennusti valoisaa tulevaisuutta. Hän vertasi sitä autoon, jolla on juutalaiset aivot ja kiinalainen moottori. Hän antoi tunnustusta juutalaisten älylliselle innovaatiokyvylle todeten, että molempien talous lepää vakavalla pohjalla luvaten yhteistoiminnan hyödyttävän molempia maita.
PÄÄMINISTERI Netanyahu valitti Likudin konventin yhteydessä, että häntä painostetaan monelta taholta lopettamaan uusien kohteiden rakentamisen Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä sekä Jerusalemin itäosissa. Hän vakuutti keskiviikon puheessaan, ettei Israel lopeta rakentamista omassa maassaan minuutinkaan ajaksi. USA:n taholta tuleva painostus tapahtuu hyvässä hengessä, mitä ei voi sanoa toisista valtioista, mutta hän vakuutti pysyvänsä lujana ja etenkin maan turvallisuuden kannalta tärkeissä kysymyksissä.
3. IDF meni keskiviikkoiltana pidättämään yhtä etsimäänsä epäiltyä PA:n arabia Jeninissä, kun arabit hyökkäsivät väkivaltaisesti sotilaita vastaan. Arabit käyttivät kotitekoisia kranaatteja ja petrolipommeja hyökkäyksessään, kuten lähteet kertovat. IDF:n terrorismin vastaisen sodankäynnin erikoisjoukot turvautuivat aseisiinsa nähtyään henkensä olevan vaarassa. Lähde mainitsi, että IDF:n on tietoinen kahden arabin haavoittumisesta vakavasti, 7 muuta vammautui, mutta heidän tilaansa ei tiedetä. Toinen haavoittuneista menehtyi myöhemmin. Sotilaitten turvautuminen aseisiinsa oli B´Tzelem NGO-järjestön mukaan asiallista. Toinen uutinen kertoo, että rajapoliisin joukot ja arviolta sata PA:n arabia joutuivat arabien aloittamaan kahakkaan. Poliisit käyttivät mellakan torjuntavälineistöä arabien hajottamiseksi.
4. ARVIOLTA satakunta gazalaista on matkustanut Turkin kautta Syyriaan liittyäkseen Assadin armeijaa vastaan taisteleviin joukkoihin, jotkut heistä sanovat matkustavansa pyhiinvaellus-matkalle (hajj) Mekkaan, ja jatkavat sieltä Turkin kautta Syyriaan. He edustavat salafist-jihadisteja, ja liittyvät useimmiten Al-Qaidaan kuuluvaan Nusra Front joukkoihin. He saavat siellä sotilaskoulutusta ja -kokemusta kuten myös ideologista ja uskonnollista valmennusta. Israelin arabeja on liittynyt Syyrian kapinallisiin, heidän määräkseen arvioidaan 15 – 20 miestä, sekä kourallinen PA:n arabeja.
SYYRIAN sisällissodassa on kuollut 1 807 palestiinalaista. Syyrian armeija piirittää useimpia palestiinalaispakolaisten leirejä Syyriassa estäen avustustarvikkeiden pääsyn niihin, mikä aiheuttaa jatkuvia puutteita ruoka-, lääkintä- ja polttotarpeissa. Syyriassa asuu 500 000 palestiinalaista pakolaisleireissä, kuten Khan Dannun, Sayeda Zeinab. Kymmeniä tuhansia heistä on paennut Jordaniaan, Libanoniin, Turkkiin ja Egyptiin. Egyptissä heidät on pidätetty, äskettäin vapautettiin 100 palestiinalaista, ja 290 on edelleen vankilassa.
5. YK:n pakolaisapujärjestö UNRWA raportoi keskiviikkona, että lähes miljoona gazalaista tarvitsee ruoka-apua ensi vuonna. Järjestö pyytää 95 miljoonaa USD lahjoittajilta, sillä sen oma talous on kriisissä. Apua tarvitsijoiden määräksi arvioidaan 813 000 Gazassa, jotka saavat ruoka-apua järjestöltä, mutta heidän määränsä noussee 10 -20 % ensi vuonna. UNRWA:n laskelmien mukaan 80 % Gazan kaistan 1.8 miljoonasta asukkaasta on määritelty avustusten tarvitsijoiksi, työttömyys Gazan kaistalla on 30 %. Talousasiantuntija Gazassa Maher al-Tabbaa ennustaa työttömyyden nousevan ensi vuonna 38 %. Israel lisäsi sementin vientiä Gazaan, jota se pienensi Hamasin rakentaman 2.5 km pitkä tunnelin paljastuessa Gazasta Israeliin. Puolustusministeri Moshe Yaalon arvioi, että tunnelin rakentamiseen oli käytetty 700 tonnia sementtiä, joka olisi voitu käyttää asuntojen ja koulujen rakentamiseen.
6. UUTISOTSIKOITA
- Negevissä matkustajajuna ajoi kamelilaumaan surmaten 14 kamelia, jotka kulkivat rataa pitkin. Ilmiö toistuu usein Negevissä. Matkustajia ei haavoittunut.
- PA:n korkea virkailija Jibril Rajoub joutui hyökkäyksen kohteeksi odotellessaan Kiinan ulkoministerin tapaamista Ramallahin Grand Park hotellissa. Hyökkääjä, Fatahin lainlaatija Abu Rub, iski Rajoubia kahdesti kasvoihin, mutta sivulliset estivät Rajoubia vastatoimilta. Rub tunnetaan nimellä "hitler". Rajoub johtaa PA:n olympiakomiteaa ja on yksi Abbasin seuraajaehdokas. 
- Lakiesitys vaatii rikoksista epäiltyjen pormestarien eroamista oikeuskäsittelyn ajaksi. Beit Shemesin vaalit vaaditaan uusittaviksi.
- Yacov Litzmanin lakiesitys kaatui Knessetin äänestyksessä 12 vastaan 51. Laki-esityksen mukaan Jerusalemin osan luovuttaminen vaatisi 80 %:n hyväksymisen Knessetissä. Oikeistoa edustavat kansanedustajat pidättyivät äänestämästä, vaikka se on heidän ideologiansa mukainen. Beit Yehudin tiedottaja valitti, että Litzman esitti esityksensä nyt koordinoimatta sitä oikeistopuolueiden kanssa, sillä nyt esitys jää lepäämään kuukausiksi.
- Jerusalemin Latinalainen patriarkka Fouad Twal sanoi joulupuheessaan, että Israelin ja palestiinalaisten välinen selvittämätön tilanne häiritsee rauhantilan saavuttamista Lähi-Idässä, mutta hän valitti rauhattomuutta myös Syyriassa, Libanonissa ja Irakissa todeten, ettei pakolaisten asemaa voida unohtaa, sillä he kärsivät naapurimaissa ja ympäri maailmaa sekä ruumiinsa että henkensä puolesta. Twal on Rooman Kirkon korkein edustaja Israelissa, PA:n alueilla, Jordaniassa ja Kyproksessa.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019