PERJANTAI 11.05.2018

PERJANTAI 11.05.2018
01. Iran ei pyytänyt lupaa Syyrian hallitukselta eikä edes ilmoittanut aikeistaan laukaista ohjuksensa Syyriasta Israelin Golanille, kertoi FOX News torstaina. "Bashar Assafin hallitus näyttää haluavan tehdä pesäeroa Iranin sotilastoimista omalla takapihallaan" kertoo David Lee Miller FOR News uutistoimistosta Golanin kukkuloilla.
Iranilaiset joukot laukaisivat 20 ohjusta heti puolenyön jälkeen torstaina Syyrian eteläosasta kohti Israelin tukikohtia. IDF sanoo, että Iron Dome tuhosi 4 lähestyvää ohjusta, loput putosivat Syyrian alueelle.
IDF vastasi nopeasti lähettämällä Syyriaan venäläisten tietojen mukaan 28 F-15 ja F-16 hävittäjää, jotka ampuivat ohjuksiaan yli 60 kohteeseen. Iskut kohdistettiin Iranin tiedustelualueille, asevarastoihin sekä sotilasasemiin, joista käsin Iranin vallankumouskaartin Al-Quds joukot toimivat.
FOX News toimittaja Miller sanoi saaneensa tietoja eurooppalaisista lähteistä, joiden mukaan IRGC:n komentaja kenraalimajuri Qassem Soleimani Syyriassa toimii itsenäisesti eikä ole vastuuvelvollinen Assadin hallitukselle, vaikka joitakin syyrialaisia sotilaita oli osallistunut ohjushyökkäykseen Israeliin, tai myöhemmin it-tulitukseen IAF:n koneita vastaan.
Tämä voi olla Assadin viesti Israelille, että hän näin pyrkii välttämään Israelin vastaiskut tulevaisuudessa.

"Eilen lähetin selkeän viestin Assadin hallitukselle: Toimintamme on kohdistettu Iranilaisiin kohteisiin Syyriassa. Mutta jos Syyrian armeija osallistuu iskuihin meitä' vastaan, me iskemme myös heitä vastaan."
Sotilaslähteet kertoivat IAF:n iskeneen useisiin Syyrian ilmapuolustusjärjestelmiin – SA-5, SA-2, SA-22 ja SA-17 patteristoihin – jotka olivat tulittaneet IAF:n koneita, vaikka armeijan arabiankielinen tiedottaja selitti Israelin varoittaneen, että Syyrian osallistumiseen tullaan vastaamaan erittäin rajusti.
IAF:n iskuissa sai surmansa 23 taistelijaa, sanoo Lontoossa toimiva Syyrian ihmisoikeustarkkailija. Surmansa saaneiden joukossa oli 5 syyrialaista, loput muita Syyrian kanssa liitossa olevien taistelijoita. https://www.timesofisrael.com/iran-attacked-israel-without-notifying-damascus-report/, https://www.timesofisrael.com/idf-pictures-show-targeted-iranian-intel-sites-in-syria/,
Tämä artikkeli käsittelee IDF:n perjantaina julkaisemia kuvia, joissa näytetään Iranin tiedustelukohteita Syyriassa, joita vastaan IAF:n koneet hyökkäsivät päivää aiemmin. Ilmakuvissa näytetään Tel Gharba; Tel Kleb, Nabi Yusha ja Tel Maqdal ennen hyökkäystä, kertoi IDF:n tiedottaja.

02. "IAF:n suorittama operaatio "House of Cards", Korttilalo, raunioitti pahoin Iranin suunnitelmia Syyriassa" kertovat IDF:n julkistamat lausunnot ilmaiskuista Syyriassa. IAF:n ottamissa videoissa näytetään IAF:n isku ohjuksen laukaisualustaa vastaan sekä muita onnistuneita iskuja.
Video-otokset näyttävät operaation onnistumisen, mutta tiedottaja varoittaa samalla: "Iranilla on edelleen ohjuksia Syyriassa. Se on kuin neulan etsimistä heinäkasasta".
"Kahden tunnin aikana ennen aamunkoittoa Israelin F-15 ja F-16 hävittäjät - välttäen kymmenet torjuntaohjukset - pudottivat useita kymmeniä pommeja yli 50 iranilaiseen kohteeseen kaikkialla Syyriassa tehokkaassa operaatiossa nimeltään "Korttitalo" pyrkimyksessään tuhota Iranin sotilaalliset kohteet Syyriassa". Israelin on syytä olla hyvin varuillaan Iranin suhteen, sillä Iran valvoo suurelta osin Irakia, eikä sillä ollut tehokkaimpia ohjuksiaan Syyriassa. Iran on vakavasti päättänyt maayhteyden luomiseksi Iranista Irakin ja Syyrian kautta Välimerelle.
Israel käy julistamatonta sotaa Iranin kanssa, jossa aseitten kalistelun ohessa käytetään kovaa diplomaattista kieltä, uhkauksia ja vastauhkauksia. Puolustusministeri varoitti Teherania: Jos iskette Tel Aviviin, me tulemme iskemään Teheraniin.
Torstain operaatiossa Israel ei kärsinyt menetyksiä, vaikka IAF:n koneita vastaan ammuttiin kymmeniä torjunta-ohjuksia. "Se oli hyvin monimutkainen operaatio, joka vaati koordinointia ja synkronisointia sääolosuhteitten rajoittaessa toimintoja ja taivaan ollessa täysi". https://www.timesofisrael.com/operation-house-of-cards-the-iaf-mission-to-destroy-irans-presence-in-syria/

03. Laajasta tuesta maailmalta Israel on kuitenkin yksin puolustaessaan maataan Iranin nousevaa mahtia vastaan. Monet maat tuomitsivat Iranin ampumat 20 ohjusta israelilaisiin kohteisiin, vaikka yksikään ohjus ei päässyt kohteeseensa.
EU ja Brittien pääministeri Thereza May tukevat Israelin oikeutta puolustautua Iranin hyökkäystä vastaan, mutta esittivät vaatimuksen hillintään IAF:n massiivisten iskujen jälkeen iranilaisiin kohteisiin Syyriassa.
European External Sevice EEAS julkaisi lausunnon, jossa se toteaa: "Raportit viime yön hyökkäyksistä Israelin armeijan tukikohtia vastaan Syyriasta, joihin Israel vastasi iskemällä iranilaisiin kohteisiin Syyriassa, ovat erittäin huolestuttavia". Vaikka EU toistaa tukevansa Israelin oikeutta puolustautua ulkoista uhkaa vastaan, se kuitenkin vaatii alueellisia maita osoittamaan hillintää välttääkseen tilanteen kiihtymisen, joka voisi edelleen kaivaa maata alueellisen tasapainon alta, lausunnossa todetaan.
"Englannin pääministeri May vakuutti tukeansa Israelille puhelinkeskustelussa Netanyahulle torstaina", sanoi Mayn kanslia todeten, että molemmat johtajat katsovat olevan tärkeää, että kansainvälinen yhteisö jatkaa työskentelyään Iranin alueellisen toiminnan estämiseksi, ja että Venäjä käyttää vaikutusvaltaansa estääkseen Iranin hyökkäykset vastaisuudessa.

YK:n turvallisuusneuvosto ei katsonut tarpeelliseksi kutsua hätäkokousta. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati osapuolia lopettamaan kaikki vihamieliset toimet Lähi-Idässä. Pääsihteeri kehotti "lopettamaan välittömästi kaikki vihamieliset ja provosoivat toimet välttääkseen alueen tulenaran tilanteen kiihtymisestä ja kiehumisesta uudelleen kauheaan konfliktiin aiheuttaen välitöntä kärsimystä siviileille". Yksikään YK:n turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenestä ei halunnut hätäkokouksen kutsumista tässä vaiheessa.
Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon vaati YK:lle lähettämässään kirjeessä pääsihteeriä "tuomitsemaan Iranin hyökkäystoimet sekä Irania vetämään joukkonsa pois Syyriasta". https://www.timesofisrael.com/eu-british-pm-back-israels-right-to-defend-itself-from-iranian-strikes/

04. Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi, ettei Iran halua jännityksen nousemista Lähi-Idässä. Rouhani soitti Saksan liittokansleri Angelika Merkelille, joka sanoi tuomitsevansa ohjusiskut Israeliin.
Rouhani totesi Merkelille, ettei Iran halua jännityksen nousevan: "Iran on aina pyrkinyt lieventämään jännitystä alueella, ja voimistamaan turvallisuutta ja tasapainoa".
Merkelin kanslia sanoi Merkelin vakuuttaneen Saksan tuen Ranskan ja Englannin kanssa Iranin kanssa tehdylle sopimukselle niin kauan, kuin Iran täyttää sen asettamat velvoitteet.
Merkel haluaa keskustelujen avaamista Iranin ballistisista ohjuksista ja sen toimista Syyriassa ja Jemenissä.
Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov esitti vaatimuksen keskusteluista Iranin ja Israelin välillä. Hän selitti, että kaikki kysymykset tulisi selvittää dialogin kautta. Puhuessaan lehdistökonferenssissa hän kehotti Israelia välttämään kaikkia toimia, joita voidaan pitää provosoivina. Israel koordinoi iskunsa Syyriassa Venäjän kanssa ennen niiden suorittamista.
https://www.timesofisrael.com/rouhani-says-iran-doesnt-want-new-tensions-in-middle-east/, https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-accuses-Israel-of-aiding-terrorists-in-Syria-in-UN-letter-556154,

05. UUTISIA LYHYESTI

Mikä on Venäjän rooli ja mitkä ovat sen intressit Syyriassa? Pääministeri Netanyahu tapaa toistamiseen presidentti Vladimir Putinin, ja he näyttävät viihtyvän hyvin toistensa seurassa. Todisteena tässä on vaikka se, että Putin kutsui Netanyahun mukaansa seuraamaan Moskovan järjestämää voitonparaatia natsiSaksasta punaisella torilla, minkä jälkeen johtavat vetäytyivät keskustelemaan ensin kaksistaan ja myöhemmin seurueensa kanssa Lähi-Idän tilanteesta. Netanyahu sanoi tapaamisten jälkeen, ettei Moskova rajoita Israelin toimia Syyriassa. "Venäjällä on hyvät suhteet Iranin kanssa kuten myös Israelin kanssa" toteaa Putin. Hän kuuntelee molempien osapuolten näkemyksiä ottamatta kantaa kummankaan eduksi tai haitaksi.
Venäjälle on tärkeää, ettei sen intressejä turmella, eikä sen kansalaisia ja sotilaita haavoiteta Syyriassa. Putin antaa asioiden riidellä osallistumatta niihin. https://www.jpost.com/Middle-East/Putin-stops-neither-Iran-nor-Israel-in-Syria-556151
Iranilla on edelleen pitkän kantomatkan ohjuksia, ja se vie niitä jatkuvasti Syyriaan, niiden mukana Venäjän toimittamia IT-ohjuspattereita S-300, joita hoitavat Iranin Vallankumouskaartin sotilaat. Israel on pyrkinyt selvittämään ennen iskujaan niitä vastaan, ettei niissä ole venäläisiä sotilaita, jotka toimivat neuvonantajina. IAF:n upseeri toteaa yksinkertaisesti, että IAF tulee tuhoamaan ne ohjukset ja niiden laukaisualustat, joista niitä ammutaan Israeliin tai sen hävittäjiä vastaan. Hänellä on korkea usko israelilaisten ohjaajien taitoon tuhota myös maailman tehokkaimpia S-300 IT-patteristoja, ja "niin tehdään, jos se on tarpeen". https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Senior-official-Iran-still-has-long-range-capabilities-to-strike-Israel-556108
Netanyahu totesi keskusteluistaan presidentti Putinin kanssa Moskovassa 09.05, että koska Venäjällä on hyvät suhteet sekä Israelin että Iranin kanssa, se on nyt keskeinen tekijä selviteltäessä Lähi-Idän kysymyksiä. Putin ei säästellyt sanojaan kritisoidessaan presidentti Trumpin päätöstä vetäytyä Iranin kanssa tehdystä JCPOA sopimuksesta. Vaikka Netanyahu on ollut kiihkein valtion johtaja vaatiessaan sopimuksen mitätöimistä tai radikaalia muuttamista, se ei ole häirinnyt Putinin ja Netanyahun keskusteliyhteyttä. Putinilla on hyvät keskustelusuhteet myös Turkin kanssa, ja se on osallistunut Astanassa pidettyihin keskusteluihin Lähi-Idän tilanteen säilyttämiseksi tasapainossa ilman, että tilanne karkaa pois käsistä ja kiihtyy sodaksi. Venäjä ei halua toistaa Libyan tilannetta, jossa se menetti tärkeitä taloudellisia investointeja maan ajautuessa kaaokseen. Venäjä ei ole myöskään sotkeutunut Jemenin sisällis-sotaan, vaan pysyttelee sivusta katsojana odotellen aikaansa. https://www.jpost.com/Middle-East/Putin-is-now-key-to-restraining-Iran-in-Syria-556030
PohjoisKorean ja USA:n presidenttien tapaaminen toteutunee kesäkuun 12. päivänä Singaporessa. PohjoisKorea vapautti kolme vangitsemaansa USA:n PohjoisKorean kansalaista hyvän tahdon eleenä. Heidät luovutettiin USA:n ulkoministeri Mike Pompeolle, joka lensi PohjoisKoreaan ottamaan heidät vastaan. https://www.jpost.com/International/US-Secretary-of-State-Pompeo-returning-from-N-Korea-with-3-detainees-555946
Jerusalem-päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina, 14.05. Kaikki juutalaiset eivät pidä sitä arvossa, mutta uskonnolliset suurelta osin. He myös haluavat, että juutalaiset asuttavat koko Israelin alueen, myös Juudean ja Samarian sekä Gazan alueen, joka sekin kuuluu Luvattuun maahan.
https://www.jpost.com/Israel-News/Most-Israelis-dont-regard-Jerusalem-Day-as-a-holiday-poll-finds-556152
Arkeologit löysivät Jerusalemista muinaisen roomalaisen teatterin rauniot. Teatteri oli aikoinaan nykyisen Wilsonin Arch (kaaren) tienoilla. https://www.fromthegrapevine.com/photos/nature/ancient-roman-theater-unearthed-jerusalem
Arkeologit ovat paljastaneet, mitä muinaiset israelilaiset söivät päivällisekseen – tai ainakin jotkut heistä – 2000 vuotta sitten. He ovat kaivelleet massiivisia maantäyttöjä, joissa he ovat löytäneet eri eläinten luita, lampaiden ja vuohien, mutta myös kanojen ja lehmien luita taateleiden ja viikunoiden jäänteitä. https://www.fromthegrapevine.com/nature/archaeologists-reveal-what-some-our-ancestors-ate
Dawabsha-perheen kotitalo poltettiin Dumassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/245812
Yli 6 000 israelilaista vieraili yön aikana Josefin haudalla Sikemissä vahvan sotilasosaston suojaamana. Hauta sijaitsee Samariassa, PA:n alueella Nablusin lähellä. Arabit tuhoavat sitä toistuvasti, ja Israel korjaa sen uudelleen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/245810
Bahrain poikkeaa arabimaiden traditiosta ja vakuuttaa julkisesti, että Israelilla on oikeus puolustautua. https://www.jpost.com/Middle-East/Bahraini-official-issues-rare-defense-of-Israels-right-to-defend-itself-556167,
Hamas puolestaan kiihottaa gazalaisia tulemaan sadoin tuhansin turva-aidalle ja polkemaan sen maanrakoon matkallaan Jerusalemiin ja Al-Aqsa moskeijaan. Israel tulee vielä olemaan todellisissa vaikeuksissa maahan tunkeutuneitten arabien ja muiden kansojen jäännösten kanssa, sillä Toran mukaan maan rajojen sisällä ei saa olla epäjumalia palvovia kansoja. Mutta miten suhtautua satoihin tuhansiin raivosta ulvoviin arabeihin, jos Hamasin kehotus toteutuu sunnuntaina ja ensi viikon aikana?

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -26, Tiberias 19 -32; Suolameri 22 -34; Eilat 21 -36 +C-astetta. Tänään aurinkoista, huomenna alkavat sateet lämpötilan laskiessa rajusti.

Hawaijilla sattui voimakas räjähdys Kilauean tulivuoressa lähettäen kiviä, juoksevaa laavaa ja tuhkaa useiden kilometrien korkeuteen. Saarella rekisteröitiin 250 maanjäristystä. Jos ne leviävät Las Palmasin saarelle, ne voivat aiheuttaa valtavan maanvyörymän mereen, ja suuren tsunamin, joka kulkee USA:n itärannikolle tuhoten rannikon kaupunkeja. https://www.reuters.com/article/us-hawaii-volcano/hawaii-volcano-could-start-spewing-big-rocks-smog-ash-idUSKBN1IA1E4






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019