KESKIVIIKKO 09.05.12


KESKIVIIKKO 09.05.12

1. SUURIMMAN shokkivaikutuksen alkaessa hälvetä alkaa myös selvitä, mistä eilisessä uutispommissa Likudin ja Kadiman yhteishallituksesta on kysymys. Gil Hoffman selvittää JP:n lyhyessä yhteenvedossaan, mistä puolueet sopivat tiistaiaamuna:
-          Kadiman johtaja Shaul Mofaz saa varapääministerin aseman ilman salkkua, hän on jäsenenä ministerikomiteassa diplomatian, turvallisuus- ja sosiaalipoliittisissa asioissa. (Mofaz ei halunnut vastuullisen ministerin salkkua)
-          Kadima johtaa edelleen Knessetin ulko- ja turvallisuuspolitiikan valiokuntaa kuten myös Knessetin talousvaliokuntaa.
-          Hallitus laatii uuden Tal lakiesityksen, jolla määritellään haredim- ja arabikansan asevelvollisuus, elokuun 1. päivään mennessä.
-          Hallitus laatii ennen vuoden loppua esityksen uudeksi vaalilaiksi, jota sovelletaan seuraavissa vaaleissa.
-          Hallitus pyrkii edistämään rauhanprosessia vastuullisella tavalla. Hallitus laatii kansallisen hätäbudjetin, jakoa huomioi varojen tasapuolisemman jakamisen.
-          Kadima pysyy hallituksessa seuraaviin vaaleihin saakka.
TV-kanava 10 teetti eilen hätäisen mielipidekyselyn, jonka mukaan 44 % kysytyistä kannattaa yhteishallituksen muodostamista, 37 % vastustaa. Netanyahun kannatus pääministerinä saa 43 %:n kannatuksen, muut ehdokkaat Shelly Yechimovich, Yair Lapid, Avigdor Lieberman ja Shaul Mofaz jäävät kauas taakse.
Kansalla näyttää kuitenkin olevan tiettyä epäluuloa Netanyahun uskottavuudesta.
Hänen toimintansa ja yllättävät poliittiset siirtonsa kertovat enemmän eloonjäämistaktiikasta, kuten professori Guy Ben-Porat Ben Gurionin yliopistosta toteaa. Heprealaisen Yliopiston professori Abraham Diskin taas toteaa, että yhteishallitussopimus helpottaa Netanayahun pyrkimyksiä laajoihin lainsäädännöllisiin ja diplomaattisiin muutoksiin, joihin kuuluu haredim-kansan asevelvollisuutta koskeva Tal-lain uudistaminen sekä etäyhteisöjen laillistaminen.
Professori Ben-Porat uskoo - viitaten Likudin voimakkaaseen oikeistoedustukseen -, ettei pääministeri uskalla vaarantaa omaa asemaansa omaksumalla Mofazin esittämän rauhan-suunnitelman rauhanprosessinsa perustaksi, sillä se vaatisi arviolta 350 000 – 500 000 juutalaisasukkaan siirtämisen Juudean ja Samarian alueilta ja maksaisi kymmeniä miljardeja.

Netanyahu toisti aiemmin esittämänsä kehotuksen PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasille käyttää syntynyttä tilaisuutta hyväkseen ja palata neuvottelupöytään. Abbas selvitti omat vaatimuksensa ”kaikkien kirjeiden äidin” nimellä kulkevassa viestissään Netanyahulle antaen hänelle kuukauden aikaa vastata. Pääministerin selkeää vastausta Abbasin ”ultimaatumiin” ei ole kerrottu julkisuudessa, jos hän vaivautui sellaista laatimaankaan.
Likudin ja Kadiman yhteishallitusta vastustavat ryhmät järjestivät mielenosoituksia sekä Tel Avivissa että Jerusalemissa. Niihin osallistui muutamia satoja joko aidosti huolestunutta tai periaatteesta Netanyahun hallitusta vastustavaa kansalaista.

PA:n puheenjohtaja kutsui Israelin yhteishallituksen muodostamista positiiviseksi ja sanoi olevansa valmis keskusteluihin, mutta vaati samaan hengenvetoon Israelin lopettavan kaiken toiminnan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, mikä osoittaa, että sanahelinän takana on sama jääräpäinen vastarinta-asenne, joka ei tunne mitään diplomaattista joustoa. Hamasin edustajana Fawzi Barhoum totesi, että Mofaz edustaa palestiinalaisten surmaamista, ja sellaisena yhteishallitus on kaikkein vaarallisin palestiinalaisille. Ei joustovaraa sielläkään. 
Pääministerin kanta pysynee muuttumattomana lähtien tosiasiasta, että rauhanprosessin pahin ja ehkä ainoa jarru ja este on PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jolta puuttuu joko todellista halua ratkaista ongelmat Israelin kanssa tai rohkeutta asettua Fatahin ja Hamasin virallista kantaa vastaan, jotka peruskirjojensa mukaan vaativat Israelin tuhoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155592#.T6oNEjJHTFw

2. USA:n Kalifornian San Diego yliopistossa vellovat Israelia puolustavat ja sitä vastustavat mielipiteet rajuina, puhjeten välillä sekä fyysisiksi että verbaalisiksi hyökkäyksiksi eri tavoin ajattelevia vastaan. Palestiinalaisia kannattava ryhmittymä ”Opiskelijat Palestiinan oikeuden puolesta” (SJP) vaatii, että yliopiston tulee poistaa sijoituksensa GE:n ja Northtrop Grumman
yhtiöistä, koska ne valmistavat materiaaleja, joita Israelin puolustusvoimat käyttävät. Yliopiston opiskelija-hallituksen jäsen Ashton Shahayat ja Israelille myönteinen professori Shlomo Dubnov ovat saaneet palestiinalaisille myönteiseltä SJP:ltä uhkauksia ja myös fyysisiä hyökkäyksiä heitä vastaan siksi, että he äänestivät esitystä vastaan, jossa yliopistoa vaadittiin myymään osakkuutensa GE ja Northtrop Grumman yhtiöissä. Esitys hylättiin yliopiston opiskelija neuvostossa 29. helmikuuta äänin 20-13.
Äänestyksen jälkeen palestiinalaismyönteinen opiskelijajohtaja Amar Dalman lähetti kuuden muun opiskelijan kanssa E-mailin yliopiston hallitukselle väittäen tulleensa fyysisesti ja tunnetasoisesti pahoinpidellyiksi ja syyttäen professori Dubnovia rasistisen kielen ja hyökkäysten esittämisestä palestiinalaismyönteistä opiskelijaa kohtaan. Lisäksi kirjeessä vaadittiin, että yliopisto myöntää heille 7000 USD palestiinalaismyönteisen luennoitsijan kutsumiseksi yliopistoon.
Yliopiston tutkimuksissa syytteet osoitettiin täysin perättömiksi.
Tämä tapaus osoittaa, miten syvälle Israelin vastaisuus ja palestiinalaisten kannattaminen on juurtunut länsimaisissa yliopistoissa ja muissa virallisissa opetuslaitoksissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155587#.T6oSFjJHTFw

3. CAROLINE B Glick tarkastelee kolumnissaan syitä, miksi Netanyahu peruutti syyskuun vaalit ja suostui liittoon Mofazin kanssa, joka äskettäin sanoi vastustavansa häntä. Glick katsoo, että syitä on voinut olla useitakin: Iranin ongelma ei poistu tämän kautta, mutta antaa hänelle vapauden päättää toimistaan pelkäämättä Obaman vastatoimia; Tämä antaa Netanyahulle vapauden päättää, miten suhtautua palestiinalaisiin, käyttääkö Sharonin taktiikkaa, karkottaa 350 000 juutalaista kodeistaan tietämättä, minne heidät sijoittaa ja hajottaa puolueensa; Onko Kadima vain verho, jonka suojassa hän voi antaa Barakille vapaat kädet ”toimia lain ja oikeuden puolustajana” tuhoten kaikki korkeimman oikeuden tuhottaviksi tuomitsemat juutalaisten etäyhteisöt; Noustako korkeinta oikeutta vastaan, mihin 94 kansanedustajan voima Knessetissä antavat hänelle aivan erilaisen painoarvon kuin 66.
On muistettava, ettei Netanyahu ole julkistanut omaa suunnitelmansa palestiinalais-kysymyksessä, minkä johdosta hän ei myöskään ole sitoutunut minkään idean kannattajaksi, vaan voi vapaasti luovia eri suunnitelmien parissa odottaen aikaansa. 

Glick näyttää päätyvän toteamukseen, että Netanyahu olisi ollut idiootti, ellei hän olisi tarttunut hänelle tarjottuun tilaisuuteen, joka ei maksa hänelle mitään, mutta antaa hänelle suurimman poliittisen kannatuksen sitten Peresin ja Shamirin vuorotteluhallituksen jälkeen, jossa oli 97 kansanedustajaa. Tämän ohella Israelilla on ollut hätätilahallituksia vielä suuremmalla 111 kannatuksella, kuten 1967 sodan jälkeen, mikä todistaa, että kaksi juutalaista kolmella eri mielipiteellä voivat vaaran uhatessa löytää toisensa.
Kadimalle liitto antaa pelastusköyden välttää ennustettu rökäletappio vaaleissa, mikä olisi pudottanut sen edustajien luvun kolmanteen nykyisestä. Vaikka lokakuun vaalien menestys vuonna 2013 ei ole ollenkaan varma, aikaa on kuitenkin runsaasti haarukoida tilannetta ja paikata ryvettynyttä kansansuosiotaan.
Lopuksi Glick toteaa, että yhteishallitus antaa hänen talouspolitiikalleen liikkumatilaa pelkäämättä jatkuvien hyökkäysten aiheuttamaa epävarmuutta sekä kotimarkkinoilla että kansainvälisillä areenoilla, jotka tarkkaavat jokaista liikahdusta täällä. Edelleen Glick katsoo Netanyahun saaneen varmemman pohjan Ranskan vasemmisto-presidentin valitsemisen Euroopassa aiheuttaman epävarmuuden ja Euron mahdollisen romahduksen vuoksi.
Kadima saanee kaksi ministerinpaikkaa kahden ministerin siirtyessä muihin tehtäviin, mikä osaltaan rauhoittaa tilannetta Kadiman sisällä. On kuitenkin uskottava, että Netanyahun hallitus tulee pääpiirteittäin noudattamaan Likudin ja oikeistopuolueitten politiikkaa.  

4. UUTISOTSIKOITA
-          Kuka oli syyllinen IAEA:n Etelä-Koreasta kotoisin olleen tarkastajan kuolemaan Marcazin maakunnassa Iranissa, vai oliko hänen ohjaamansa auton suistuminen tieltä ja kääntyminen ympäri puhdas onnettomuus, kuten Iranin atomijärjestö IAEO vakuuttaa? Autossa toisena istunut slovakialainen IAEA virkailija vammautui onnettomuudessa. IAEA on aloittanut tutkimukset asian johdosta, mutta ne joudutaan suorittamaan iranilaisten viranomaisten valvonnassa ja luvalla. Onnettomuus tapahtui tiistaina puolenpäivän aikaan heidän ollessaan tarkastusmatkallaan Khandab Compleksissa Marcazin maakunnassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155611#.T6olKjJHTFw
-          Israelin poliisin isännöimän Interpolin tiistaina alkaneen kolmipäiväisen konferenssin aikana, jota johtavat Interpolin presidentti Khoo Bon Hui ja pääsihteeri Ronald Noble, Interpolin presidentti Khoo totesi, että Israeliin hyökätään tuhannen ”cyber-iskun” muodossa minuutissa. Konferenssin isäntä toimii Israelin poliisilaitos. Asiantuntijat arvioivat, että cyber-hyökkäysten aiheuttamat vahingot ovat suuremmat kuin kokaiinin, heroiinin ja marihuanan yhteiset kustannukset, eli 750 miljardia Euroa/v. Noble lisäsi, että hyökkäysten määrä on nousussa. Hän sanoi arvostavansa Israelin poliisin kykyä taistella tätä trendiä vastaan ja sanoi useiden ulkomaisten asian-tuntijoitten mielellään yhdistävänsä ponnistelunsa Israelin poliisin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155604
-          Palestiinalaiset terroristit tulittivat israelilaista autoilijaa hänen ajaessaan tiellä no 60 Sinjil-arabikylän lähellä tiistai-iltana. Kukaan ei loukkaantunut, ja autoilija pystyi jatkamaan matkaansa lähimmälle valvontapisteelle, jossa todettiin auton saamat luodinreiät. Tulitus tapahtui Samariassa pohjoiseen Ofran juutalaisyhteisöstä. IDF aloitti välittömät etsinnät terroristien löytämiseksi. – Maanantaina kerrottiin israelilaisen naisautoilijan välttäneen täpärästi sieppaamisyrityksen ajaessaan autollaan Elon Morehiin isänsä kotiin. Hän havaitsi auton tienpuolessa ja parrakkaan miehen, joka kehotti häntä pysäyttämään. Hän ehti havaita, ettei miehellä ollut kipaa pääsään, kun kolme miestä tuli autosta ulos alkaen lähestyä häntä. Nainen painoi kaasun pohjaan ja pääsi tilanteesta vaurioitta. Poliisi tutki paikkaa, jossa sieppausyritys tehtiin, mutta ei löytänyt enää ketään paikalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155599#.T6opbzJHTFw
-          Rabbit ja luonnonsuojelijat kehottavat kansalaisia keskittymään Lag B´Omerin tarkoituksen tutkimiseen sen sijaan, että sytyttävät vaarallisia ja luonnolle vahingollisia nuotioita. Nuoret pojat ja tytöt keräilevät kaikenlaista poltettavaksi kelpaavaa nuotioitten sytyttämiseksi, joiden ympärillä tarinoidaan ja vietetään yhteistä iltaa samaan tapaan kuin juhannuskokkojen ympärillä Suomessa. Lag B´Omer juhla alkaa keskiviikko-iltana auringon laskettua. Safedin lähellä Meron vuorella tapahtuvat vuosittaiset juhlallisuudet keräävät tuhansittain ihmisiä aiheuttaen paitsi valtavia liikenneruuhkia, sosiaalisia ongelmia sekä tulipalon vaaraa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155609#.T6osHjJHTFw
-          IDF:n yksiköt tekivät tiistaina ratsian ”Stop the Wall” (pysäytä muuri) järjestön toimitiloihin Rmallahissa, kertoo Maan uutistoimisto Betlehemissä. Järjestön pelätään keräävän aineistoa kuvien ja tiedustelujen muodossa, joita voidaan luovuttaa terroristeille. Sotilaat takavarikoivat kaksi sylimikroa, 3 kovalevyä ja 10 muistitikkua, joissa oli kuvia, artikkeleita ja muuta materiaalia. Ratsia tehtiin yön aikaan. IDF:n taholta selvitetään, että monet NGO-nimikkeen suojassa toimivat järjestöt keräävät aineistoa ja kuvia, joita ne luovuttavat Israelin vastaisten kansainvälisten järjestöjen sekä terroristien käyttöön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155597#.T6otxTJHTFw
-          Jordania alkaa olla sietokykynsä äärirajoilla syyrialaisten pakolaisten tulviessa maahan. Pakolaisista ei pysty sanomaan, ovatko he aidosti sotaa paossa vai kuuluvatko he terrorijärjestöihin tai ovat Syyrian hallituksen agentteja. Pakolaisten määrä ylittää 20 000, joiden aiheuttamia kustannuksia jo pelkästään saniteetti-jätteiden muodossa Jordania ei pysty hoitamaan, vaan tarvitsee ulkomaista apua. Jätteitä kertyy 200 tonnia päivittäin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155613#.T6ovwDJHTFw







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019