MAANANTAI 07.05.12


MAANANTAI 07.05.12

1. JOTKUT kolumnistit kutsuvat tätä vuotta pelon vuodeksi, viitaten lukuisiin ennustuksiin, sekä uskonnollisiin että tieteellisiin, joiden mukaan suuria muutoksia on odotettavissa, useimmat niistä tuhoisia. Riippumatta näistä tuhon maalailuista tänä vuonna poliittinen kartta muuttuu monen maan kohdalla, jotkut näistä sisäisen kuohunnan kautta, osa vaalien tuloksena. Vaaleja käyvät Ranska, Kreikka, USA, Israel, Syyria, Englanti kuntavaaleja, ja Venäjän entinen uudelleen valittu presidentti Vladimir Putin aloittaa 6 vuoden virkakautensa tänään. Kiinassa käydään vakaan ja yhtenäisen kuoren alla sisäistä vallansiirtoa; Pohjois-Korea sai jo nuoren ja ilmeisen kokemattoman johtajansa muutamia viikkoja sitten.
Ja olihan siinä välissä Suomenkin vuoro vaihtaa naispresidenttinsä miehekkäämpään.
Tämän ohessa muslimimaissa alkanut ja vielä jatkuva poliittis-uskonnollinen kuohunta.
Muutoksia on odotettavissa maailman poliittisella ja diplomaattisella rintamalla.

2. RANSKA kävi juuri ratkaisevat vaalitaistelut seuraavan presidentin valitsemiseksi, minkä tuloksena värikäs mutta poliittisesti keskinkertainen Nicolas Sarcozy ja hänen italialais-syntyinen vaimonsa Carla joutuvat jättämään pramean Elyseen palatsin. Sen uudeksi asukkaaksi – mikäli hän käyttää sitä muuten kuin edustustarkoituksiin – muuttaa viime yön tunteina voittonsa varmistanut Francois Hollande. Vaikka länsimaitten vakaissa demokratioissa ei vaalien myötä yleensä tapahdu äkillisiä ja suuria muutoksia, jokainen uusi valtion johtaja tuo kuitenkin omat mausteensa yhteiseen soppaan. Presidentti Sarvcozy laskettiin kuuluvaksi oikeistoon ja edustavan hallitsevan luokan etuja. Presidentti Hollande on sosialisti, ensimmäinen vasemmistosta Farncois Mittarandin vuoden 1981 jälkeen.

DEBKAFILE on perinteensä mukaisesti ensimmäisten joukossa arvioimassa, mitä vallanvaihto Ranskassa mahdollisesti vaikuttaa Euroopan asioihin. DF muistuttaa, että ”vaikka presidenttiehdokas Hollande ei käyttänyt vaalitaisteluissa hyväkseen Ranskan osallistumista USA:n ja Englannin rinnalla Libyan taisteluihin, jotka maksoivat maan veronmaksajille miljoonia, äänestäjät muistivat sen hyvin”. Tämä on voinut ohjata äänestäjien käyttäytymistä. Ranska oli Sarcozyn johdolla yksi kaikkein äänekkäin Iranin ydinsuunnitelman vastustaja ja vaati sen lopettamista, vaatien konkreettisia toimia myös Syyriassa.
DF arvioi, että Nicolas Sarcozyn tappio ja Francois Hollanden voitto heikentää länsimaitten yhteisiä projekteja ja ennen kaikkea Iranin vastaisia painostustoimia.
Sarcozy taisteli myös Ranskan ja länsimaitten – varsinkin EU-maitten – vaikutuksen lisäämiseksi Lähi Idän asioitten hoidossa. Ranskan ilmavoimat olivat aktiivisia Libyassa, kuten myös sen merivoimat ja erikoisjoukot, jotka YK:n lipun suojassa toimivat linjojen takana soluttautuen kapinallisten joukkoon ohjaajina ja tiedustelutehtävissä.
Kuten DF raportoi, nämä seikkailut eivät tuottaneet Ranskalle mitään, mutta maksoivat paljon.
DF arvioi edelleen, että Sarcozyn hallituksen päätökset Ranskan muslimien pukeutumis-säännöistä ja muuttorajoituksista ovat voineet kääntää muslimiäänestäjät häntä vastaan.

DF:n arvion mukaan Hollandella tulee olemaan kädet täynnä ongelmia, jotka vaativat kiireisiä ratkaisuja: Maan heikentyvä talous, Euron hengitysongelmat, Iranin ja Syyrian ongelmat. Ranska ja Saksa ovat perinteisesti kisailleet vaikutusvallasta Euroopan sydämessä. Saksan vahva talous on nostanut sen ”temppelinharjalle”, siltä odotetaan EU:n ongelmien ratkaisua. Julkisuudessa on jopa esitetty arvailuja, että Saksa voisi tässä epäselvässä tilanteessa pyrkiä rakentamaan uudelleen muinaista Pyhää Rooman Imperiumia vastaavaa liittoutumaa.

MITEN nämä kaikki vaikuttavat Israelin tilanteen kehittymiseen? USA:n presidentti ja –ehdokas Barack Obama pyytää ”aikaa ja liikkumatilaa” sitoutumatta mihinkään ennen USA:n presidentin vaaleja marraskuussa. Israel on viestittänyt toistuvasti maailmalle toimivansa Irania vastaan vaikka yksin, jos maailma ei tunne mielenkiintoa hoitaa sen ydinasehaaveet. Netanyahun turvallisuus-neuvonantaja Yacov Amidror on kiertämässä Euroopan maita selittääkseen Israelin kantaa ja voidakseen vaikuttaa niiden asenteisiin kysymyksessä. Israelissa pohditaan, komentaako Netanyahu F-15 ja F-16 koneet taivaalle pitkälle lennolleen Mesopotamiaan ennen syyskuun vaaleja, vai odottaako hän USA:n presidentin vaaleja?
DF katsoo, viitaten Netanyahun selityksiin, ettei hän halua toistuvia tyytymättömyyden murinoita hallituskumppaneiltaan 1.5 vuoden ajan, ja siksi - koska gallupit lupaavat selkeää voittoa vaaleissa - hän hyppää kehityksen selkään ja antaa sen johtaa.
Toiseksi DF arvioi, että Netanyahu voi katsoa, että - Euroopan ja maailman haluttomuuden keskellä - hänen velvollisuutensa on tarttua kehityksen ohjaimiin. http://www.debka.com/article/21978/

3. DEBKAFILE  tarkastelee toisessa artikkelissaan Iranin ydinteollisuuden salaisia projekteja ja sitä, miten Iran pyrkii diplomaattisin keinoin hämäämään länsivallat ja P5-1 maat tarjoamalla niille syöttiä Parchin sotilastukikohdan tarkoin rajoitettujen tarkastusten muodossa, mikä antaisi sille aikaa ja tarvittavan rauhan ydinohjelmansa jatkamiseksi ilman tarkkailua. Toiseksi DF arvioi, että Parchin tukikohdan tarkastusten viivyttämisellä Iran saa lisäaikaa jatkaa sen puhdistamista ydinjätteistä, jotka voisivat paljastaa sen todellisen käytön. Kolmanneksi Iran on vaatinut, että Parchin tukikohdan kansainväliset tarkastukset tulevat olemaan viimeiset. joita Iran tulee koskaan sallimaan IAEA:n tiedemiehille. IAEA:n pääsihteeri Yukio Amano totesi, että ”Parchin tukikohta on se, mistä tarkastukset aloitetaan”.
DF arvioi, että pääsihteeri on jo jäänyt junasta, sillä Iran on 60 vrk:n aikana voinut jatkaa uraanin rikastus-laitteittensa asentamista maanalaisiin luoliin Dasht -el-Kavir (Suuri Suolatasanko) alueella, jonka toimintatilat on yhdistetty toisiinsa maanalaisilla käytävillä.

IRANIN lähettiläs IAEA:n kansliassa Viinissä Ali Asqar Soltaniyeh totesi perjantaina, että seuraavissa neuvotteluissa tulee keskittyä muotojen ja kehysten muotoiluun sekä kaikkien epäilysten poistamiseen. Iranin neuvottelijat uskovat, että niissä neuvotteluissa pystytään ratkaisemaan erimielisyydet lopullisesti ja poistamaan epäselvyydet. Tämä näyttää sopivan myös USA:n presidentti Obaman päämäärään selvittää erimielisyydet muslimimaitten kanssa neuvotteluilla ja myönnytyksillä. Tätä Obama vihjaili Venäjän presidentti Dmitry Medvedeville luvaten, että USA:n presidentin vaalien jälkeen hän on paljon joustavampi.
DF arvioi, että Obaman suostumista neuvotteluratkaisuun ja Iranin hyväksymistä ydinvaltioksi osoittaa se, että USA:n armeijanpalvelujen strategisten asiain komitea hyväksyi julkilausuman, jolla Pentagon velvoitetaan asentamaan ohjuspuolustus-järjestelmä USA:n itärannikon suurkaupunkien, New York, Washington ja Boston, suojaamiseksi lännestä tulevia ohjusiskuja vastaan. Järjestelmän tulee olla valmis vuoteen 2015 mennessä. Projektille myönnettiin 100 miljoonaa USD budjetti.

DEBKAFILE kertoo edelleen, että Iranin suuri ballistisia ohjuksia valmistava yhtiö Shahid Hemmad teollinen ryhmä vastaa Iranin ballististen ohjusten kehittämisestä. DF kertoo, että USA:n tiedustelu havaitsi Pohjois-Korean toimittaneen Iranille lokakuussa 19 ydinkärki-mahdollisuudella varustettua BM-25 ohjusta, joiden kantomatka on 2 500 km. Ryhmän edustajat seurasivat DF:n mukaan Pohjois-Korean epäonnistuneen ballistisen ohjuksen Umha-2 laukaisua 13. 04.12, mutta yhteistyötä jatketaan ohjuksen edelleen kehittämiseksi.
Israelissa aktiivisina jatkuneet keskustelut on DF:n arvion mukaan suunniteltu maailman mielipiteeseen vaikuttamiseksi, kuten myös Dennis Ross arvioi äskettäin. DF arvioi, että entisten turvallisuusjohtajien Meir Daganin ja Yuval Diskinin negatiiviset lausunnot Iranin ydinteollisuuden Israelille aiheuttamista vaaroista on annettu Netanyahun kaatamiseksi. ”He vihaavat Netanyahua niin syvästi, että vaarantavat maan turvallisuuden kostaakseen.” http://www.debka.com/article/21976/

4. Syyriassa pidetään parlamenttivaalit, vaikka maa on edelleen väkivallan kourissa. Vaalipaikat avattiin tänään maanantaina aamulla. Armeija asetti yli 100 tarkastuspistettä Damaskokseen. Syyrian parlamentissa on 250 paikkaa. Vaaliehdokkaita on 7 195, heistä 750 naisehdokasta. Vaalit siirrettiin syyskuusta silloin vallinneitten levottomuuksien vuoksi. Syyrian uuden perustuslain mukaan muutkin puolueet saavat kilpailla Assadin johtaman Baath-puolueen ehdokkaiden kanssa, joka on hallinnut maat 41 vuotta.

Hallitusta vastustavat kapinalliset pitävät vaaleja mielettöminä ja demokratian perusteiden vastaisina. Poliisien ja sotilaitten läsnäolo tuntuu vaalipaikoilla, sillä aktivistit voivat yrittää häiritä vaaleja pommi-iskuillaan, joista on alettu syyttää al-Qaidaa tai Hizbullahia, mikä sekoittaa entisestäänkin sekavaa tilannetta. Tämä on antanut Assadin hallitukselle todisteita ulkopuolisten aseistamista jengeistä, joiden se sanoo terrorisoivan kansaa. YK:n virkailijat uskovat, että sen asettamien 300:n tarkkailijan hajauttaminen kaupunkeihin saa väkivaltaisuudet vähitellen loppumaan.
Turkin pääministeri Erdogan kävi pakolaisleirissä rajan pinnassa, josta hän auton katolla seisten kiikaroi Syyrian puolelle tarkka-ampujien valvoessa. Hän vakuutti, että Assadin hallitus kaatuu pian ja tilanne normalisoituu. http://www.haaretz.com/news/middle-east/syria-holds-parliamentary-elections-amid-continuing-violence-1.428644

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelilaiset siviilit ja sotilaat ovet enenevässä määrin alkaneet palata ennen Arafatin aikaa vallinneeseen tilanteeseen, jolloin palveluja ja ostoksia haettiin PA:n valvomilta alueilta. IDF varoittaa, että Hamas ja Islamid Jihad etsivät tilaisuutta siepata uusia panttivankeja. Kuitenkin viimeisen 6 kuukauden aikana 31 siviiliä ja 18 armeijan aktiiviupseeria meni PA:n alueille. IDF varoittaa varsinkin yksinäisiä patikoitsijoita erämaissa sieppauksen vaarasta, mikä on noussut viimeisten viikkojen aikana. Toinen selvä vaara on joutua väkivallan, puukotuksen tai mukiloinnin kohteeksi erämaassa, tavaransa ja käsipuhelimensa menettäneenä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4225608,00.html
-          USA:n ulkoministeri Hillary Clinton, joka alkaa yhä enemmän muistuttaa vanhaa isoäitiä, kehotti Intiaa etsimään Iranista tuottamansa öljyn tilalle muita energialähteitä. Hän puhui maanantaina Kolkatassa järjestetyssä tilaisuudessa Intiassa. Intia on Japanin ja Kiinan tavoin suuresti riippuvainen Iranin öljystä, eikä sen korvaaminen ole helppoa, vaikka Saudi Arabia vakuutti pystyvänsä toimittamaan puuttuvan määrän. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4225602,00.html
-          Israelin vasemmiston on vaikeaa tottua ajatukseen, että uudenaikaisen moraalisen oikeusvaltion perusteiden mukaan tuomionsa kärsineet rikolliset on vapautettava. Heidän vatsaansa närästää se, että vasemmiston suuren idolin Yizhak Rabinin murhaan osasyyllisenä tuomittu mutta 16.5 + 0.5 vuoden tuomionsa kärsinyt Haggai Amir vapautettiin eilen. Tämän ajatuskuvion mukaan vain veri voi korvata veren vuodatuksen, vaikka Haggai itse ei ollut lähelläkään tilaisuutta, jossa murhan sanotaan tapahtuneen. Hän sattui olemaan murhasta tuomitun Yigalin veli, jolle hänen väitetään antaneen aseen ja patruunoita. Ynetnews artikkeli ennustaa, että tämä vapauttaminen vain odottaa uutta poliittista murhaa Israelissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4225462,00.html
-          Shin Bet esitti puolustusministeri Ehud Barakille vaatimuksen, että vuosi sitten Fogelin perheen viiden jäsenen murhanneiden terroristien Amjad ja Hakim Awadin kotitalot tulee tuhota. Perusteluiksi sanotaan, että palestiinalaisessa Awartan kylässä sijaitsevat talot tulee tuhota esimerkin vuoksi, mihin suojan antaminen terroristeille johtaa. Nämä terroristit eivät osoittaneet vähimmässäkään määrin katuvansa tekoaan, päinvastoin harmittelivat, että pari lasta jäi pimeässä huomaamatta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4225140,00.html
-          Knessetissä aloitettiin keskustelut sen hajottamisesta vaalien vuoksi. Israel Beitenu olisi halunnut siirtää hajottamista, että sen esitys Tal Lain uudistamiseksi olisi ehditty käsitellä tämän Knessetin aikana. Danny Danon esitti vaatimuksen, että Israelin arabikansanedustaja Hanan Zoabi tulee estää asettumisesta ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa, koska hän on monin tavoin osoittanut polkevansa maan lakeja immuniteettiinsa vedoten ja osallistunut Israelin vastaisiin toimiin, mm. hän oli Mavi Marmara-aluksella sen yrittäessä murtaa Gazan kauppasaarron. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=268974
-          Turkin Cankayan kaupungin pormestari Bulent Talik matkusti Israeliin voidakseen osallistua Maailman juutalaisten Amerikan neuvoston järjestämään konferenssiin, johon osallistuu 37 pormestaria 28:sta maasta. Hän sanoo suoraan, että hän tuli tekemään kauppoja Israelin kanssa eikä lomailemaan. Hän suunnittelee Ankaran lähiönä tunnettua kotikaupunkiaan Ramallahin ja jonkun Israelista sisarkaupungiksi.  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=268966
-          Yhdysvaltalainen asiantuntija sanoo, että Israel on maailman mallivaltio. Hän tarkoittaa tällä sen osallistumista R&D:n toimintaan sekä hallituksen tapaa tukea tieteellistä opetusta, jotka ovat kriittisiä innovaation edistämiseksi. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=268825
-          Israel johtaa marihuanan käyttämistä lääkinnällisiin tarkoituksiin maailmassa, kertoi asiantuntija tri Bereket Schiff-Keren tiistaina Knessetin kyselytunnilla. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=260692




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021