TORSTAI 23.07.09
1. ISRAELISSA tutkitaan mahdollisuutta, että USA:n hallitus voi toteuttaa uhkauksensa ainakin osittaisesta Israelin boikotista. Se tulisi alkamaan asetoimitusten kieltämisellä tai hidastamisella. Israel saa vuosittain USA:sta tukea n. 3 miljardin USA arvosta. Tämä summa (foreign military financing, FMF) on käytettävä puhtaasti aseitten ostamiseen USA:sta. Aiemmin osa siitä voitiin käyttää myös sotilastarvikkeitten, kuten kuorma-autojen, asepukujen ja jopa ruokatarvikkeitten hankintaan.
Jos boikotti toteutuu, se tulisi rampauttamaan Israelin kaikkein arimpia ja tehokkaimpia aselajeja, ennen kaikkea USA:sta ostettuja taistelukoneita ja niiden varaosia sekä helikoptereita, tarkkuusohjuksia ja pommeja.
Israelin viranomaiset ovat vakuuttaneet, että diplomaattisista erimielisyyksistä huolimatta ei olla lähelläkään tilannetta, jossa Israelin syrjintä voisi toteutua. Toisaalta Obaman hallituksen kokemattomuus ja arkuus uskottavuutensa säilymisestä, joka on ilmankin koetteella, voi vaatia siltä huonosti harkittuja päätöksiä. Tämä on käynyt ilmi varsinkin sen suhteissa arabivaltioihin, jotka eivät ole edistyneet Obaman odottamalla tavalla.
Eräs puolustusministeriön virkailija totesi, että Ranska oli tarjonnut yhteistyötä uuden-tyyppisen taistelukoneen kehittämiseksi, ja Venäjä on toistuvasti tarjonnut huippunykyaikaisia aseitaan Israelille, mutta Israel on torjunut tarjoukset. Hän kuitenkin arvioi, että jos suhteet USA:n hallituksen kanssa vaikeutuvat, Israelin tulee harkita tarjouksia uudelleen. (JP)
2. VENÄJÄN erikoislähettiläs Lähi Idän asioissa Alexander Saltanov, joka on vierailulla Israelissa maanantaista lähtien vierailtuaan ensin Syyriassa, Jordaniassa ja PA:n viranomaisten luona Ramallahissa, kertoi eilen Venäjän valmistelevan Lähi Idän rauhankokouksen suunnittelun aloittamista. Venäjä tarjoutui isännöimään konferenssin Moskovassa, mutta sopivan ajankohdan löytyminen on siirtänyt sen toteutusta. Saltanov selitti, että konferenssia tulee suunnitella huolella, laatimalla sille huolellinen agenda, saada osallistujien sitoutuminen konferenssiin sekä ainakin ennuste sen mahdollisista tuloksista. Venäjä tarjoutui Annapolis-konferenssin jälkeen marraskuussa 2007 järjestämään seurantakonferenssin ja sen toteuttamisesta on keskusteltu siitä lähtien. Venäjä haluaisi, että Moskovan rauhankonferenssissa käsiteltäisiin myös Israelin ja Syyrian sekä Libanonin välisiä asioita sekä alueen taloudellisia kysymyksiä. Sekä USA että Israel ovat ilmoittaneet kannattavansa Venäjän tarjousta. (JP)
3. Vieraillessaan Syyriassa Saltanov tapasi presidentti Bashar Assadin, joka on ilmoittanut olevansa valmis jatkamaan keskeytyneistä rauhankeskusteluja Israelin kanssa, mutta hänen ennakkoehtonsa on Israelin ilmoitus Golanin palauttamisesta. Toinen vaikea kysymys voi olla arabimaitten vaatimus Israelin vetäytymisestä 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille. Saltanov tapasi Damaskoksessa myös Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin, mitä Israelin hallitus ei katsonut suosiollisesti. Saltanov totesi, että yhteyksien pitäminen myös Hamasin johtajien kanssa vähentää jännitystä eikä pahenna sitä.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan vieraili äskettäin Syyriassa, jossa hänen uskotaan tarjonneen Turkin välitystä Syyrian ja Israelin välisille epäsuorille keskusteluille. Syyrian uskotaan kuitenkin tässä tilanteessa suosivan USA:n välitystä, mikä samalla vaikuttaisi positiivisesti Syyrian ja USA:n välisiin diplomaattisuhteisiin. USA palautti äskettäin lähettiläänsä Damaskokseen usean vuoden tauon jälkeen. USA katkaisi suhteensa Syyriaan Libanonin pääministeri Rafik Haririn murhan jälkeen, johon Syyrian uskottiin sekaantuneen.(JP)
4. ISRAELIN USA:n lähettiläs Michael (Mike) Oren kertoi Israelin Radion haastattelussa
maanantaina, ensimmäisessä otettuaan uuden toimensa vastaan, opettaneensa Obamalle historiaa, jossa hän on asiantuntija. Hän kertoi 1920-luvulla Amerikkaan muuttaneen siirtolaisen jälkeläisenä tuntevansa kiitollisuutta voidessaan palvella USA:n presidenttiä kuten hänen esi-isänsä olivat tehneet useiden presidenttien aikana jatkaen täten entisiä perinteitä. Käsitellessään USA:n ja Israelin välille kehittynyttä suhteitten viilentymistä Oren selvitti asiaa näin: ”Tiedän, että on ollut useita erimielisyyksiä ja jännityksiä, kuten Suezin kriisin aikana1956, jolloin presidentti Dwight Eisenhower uhkasi Israelia boikotilla, ja 1980-luvulla presidentti Ronald Reaganin myytyä Awac-koneita Saudi-Arabialle sekä presidentti Bush vanhemman uhatessa poistaa USA:n antamat lainatakuut Israelin ulkomaisilta lainoilta. Joten erimielisyyksiä on esiintynyt. Tänään me puhumme kuitenkin hyvin erikoislaatuisista erimielisyyksistä. Hallituksen taholla on kuitenkin olemassa halukkuutta selvittää ne. Lähettiläänä tiedän myös yhteyksien jatkuvuuden massiivisuuden. Emme tunne jännitystä. Ei ole olemassa minkäänlaista suhteitten katkeamista.”
Kysyttäessä Obaman mahdollista vierailua Israelissa Oren kertoi Obaman todenneen, että tämä aikoo vierailla Israelissa pian, kuitenkaan antamatta päivämäärää. (JP)
5. NETANYAHUN yhtenä ennakkoehtona rauhankeskustelujen aloittamiseksi PA:n kanssa on ollut se, että PA tunnustaa Israelin olemassaolon. Toinen ehto on ollut se, että PA tunnustaa Israelin nimenomaan juutalaisena valtiona. Tämä on ollut PA:n johtajien kieltolistan kärjessä. Nyt kuitenkin ilmenee, että Israelin vastustaminen PA:n johdossa on syvempi.
”Fatah ei koskaan ole tunnustanut Israelia eikä tule koskaan niin tekemään”, vakuutti Fatahin keskuskomitean jäsen Rafik Natsheh, joka on myös sen ”kurinpito-oikeuden” puheenjohtaja.
Hän on toinen korkea Fatahin virkailija, joka julkisesti vastustaa Israelin oikeutta olla olemassa. Aiemmin tässä kuussa Mohammed Dahlan, joka joutui pakenemaan Gazasta Hamasin kaapattua vallan siellä, jossa hänen klaaninsa pääasiassa asuu, tunnusti, ettei Fatah ole koskaan tunnustanut Israelia, vaikka se on Oslon sopimusten allekirjoittajien suurin palestiinalainen ryhmä. Dahlan selitti, että PLO on epäsuorasti tunnustanut Israelin ja se riittää palestiinalaisille.
BETLEHEMISSÄ elokuun 4. päivänä kokoontuva Fatahin yleiskokous koonnee tähän ennen Arafatin joukkojen tuloa kristittyyn kaupunkiin 1500 Fatahin edustajaa, myös ulkomailta Israelin myönnettyä heille pääsyn tilaisuuteen.
Natsheh kertoi Al-Quds Al-Arabi lehden haastattelussa vastauksena huhuihin, että Fatah olisi vaatinut Hamasia tunnustamaan Israelin ehtona yhteishallitukselle. ”Kaikki nuo huhut ovat perättömiä. Fatah ei koskaan tule vaatimaan toisia palestiinalaisryhmiä tunnustamaan Israelia, koska Fatah ei itsekään sitä tee.” Hän selitti myös, ettei Fatah tule koskaan luopumaan oikeudestaan vastarintaan (resistance, jolla tarkoitetaan aseellista taistelua).
Toinen korkea Fatahin edustaja Azzam al-Ahmed vahvisti sen, mitä Natsheh kertoi. Hän lisäsi, että perustamisestaan lähtien 1965 Fatahia on pyritty tuhoamaan, mutta siitä huolimatta enemmän kuin neljä vuosikymmentä myöhemmin Fatahin strategia ja päämäärä on sama. yleiskokouksen pitäminen Betlehemissä aiheutti melkoista repeämää Fatahin sisällä, sillä Farouk Kaddoumin johdolla jotkut palestiinalaiset vastustavat kokoontumista ”miehityksen alaisessa kaupungissa”. Toinen ongelma voi tulla siitä, ettei Hamas päästä Gazassa asuvia Fatahin keskuskomitean jäseniä kokoukseen. (JP)
6. PUOLUSTUSMINISTERIÖ aikoo ajoittaa 26 laittomaksi julistetun juutalaisyhteisön hajottamisen syyskuuhun koulujen alettua. Tällä silmänkääntötempulla ministeriö uskoo vähentävänsä jännitystä hajottamistyön aikana. Operaation uskotaan kestävän useamman päivän ajan, ja se tulee vaatimaan suurimman osan käytettävissä olevasta poliisivoimasta sekä runsaasti sotilaita. Ministeriö on kaikessa hiljaisuudessa hajottanut muutaman vähemmän merkittävän yhteisön ilman suurta julkisuutta.
Puolustusministeri Ehud Barak palaa lomaltaan vaimonsa kanssa ulkomailta, ja aikoo sen jälkeen paneutua asiaan. Pahat kielet ovat ilkkumassa, että tämä sopiikin Barakin luonnekuvaan paremmin kuin keskittyminen maata uhkaaviin ulkomaisiin kriiseihin, kuten Iranin ydinaseen valmistuksen estämiseen tai Hizbullahin kasvavaan uhkaan.
Puolustusministeriö kertoo, että Jerusalemin turva-aita on saatu valmiiksi, mikä nostaa valmiin turva-aidan pituuden viiteen sataan kilometriin. 310 km:n matka on edelleen rakentamatta, pääosin Jordanjoen laaksossa ja Juudean kukkuloilla. Turva-aidan rakentamista siellä on viivyttänyt ja siirtänyt lukuisat lähinnä ulkomaisten aktivistien kiihottamat valitukset aidan paikasta korkeimpaan oikeuteen. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Landau esittää, että Hayovelin juutalaisyhteisö, jossa asuu upseeri Roi Kleinin perhe, joka heittäytyi kranaatin päälle suojellakseen sotilaitaan, laillistettaisiin, mikä säästäisi 12 perhettä karkotustoimilta. Yhteisö on luokiteltu laittomaksi, mutta läheisen Elin yhteisö vakuuttaa, että se on osa Elin yhteisöä ja hallitukset ovat kehottaneet ihmisiä muuttamaan sinne. Elissä asuu n. 3000 ihmistä. (JP)
- USA:n ulkoministeri Hillary Clinton nostatti suuren huudon Israelissa hänen todetessaan puheessaan Thai TV:n lähetyksessä keskiviikkona, että USA tulee muodostamaan suojelevan varjon alueelle, jos Iran rakentaa ydinpommin. Tiedustelujärjestöjen ministeri Dan Meridor kertoi armeijan radion haastattelussa, että Clinton antoi puheessaan luvan Iranille ydinpommin rakentamiseksi, tai jopa kehotti siihen. Meridor selitti, että USA:n tulee keskittyä Iranin ydinaseen estämiseen eikä pitää sitä jo lähes tapahtuneena tosiasiana. Clinton sanoi puheessaan näin: ”Haluamme Iranin laskelmoivan, mikä uskoakseni on oikeudenmukainen päätelmä: Jos USA ulottaa suojaavan verhonsa alueen ylle, tai jos USA tekee jopa enemmän kehittämällä Persianlahden ystävämaitten puolustusta, on epätodennäköistä, että Iran tulisi olemaan vahvempi tai turvallisempi.” Clinton kehitteli ajatustaan selittäen, että USA pitää oven avoinna neuvotteluille, mutta on samalla tehnyt selväksi, että USA toimii, suorittaen jopa kiristäviä toimia kehittäen kumppaniensa puolustusta. Clinton matkusti alueelle osallistuakseen ASEA:n maitten kokoukseen, vuosittaiseen alueen 27 jäsenmaan Forumiin. Asialistalla ovat Pohjois-Korea ja Myarman (Burma), joitten USA pelkää vaihtavan sekä ydin- että ohjustietoutta. Clinton korjaili myöhemmin aiempaa lausuntoaan todeten, ettei USA:n politiikka ole muuttunut, sillä Iranin ydinasetta ei tule hyväksyä, joskin rauhanomainen ydinteollisuus on luvallista. (JP)
- Israelin Arrow-II torjuntaohjuksen koe Kalifornian edustalla epäonnistui, sillä kaikki ohjuksen laukaisuun tarvittavat edellytykset eivät toteutuneet. Arrow-II:n tutka havaitsi ammutun maaliohjuksen seurasi sitä ja välitti tiedot asianmukaisesti valvontakeskukseen, mutta jotain meni pieleen. (JP)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132532
- Arkeologinen Amerikan Instituutti ( AIA) valitsi turkkilaisen Urlan sataman
edustalla olevan vedenalaisen tutkimuskohteen yhdeksi tärkeimmistä
maailmassa. Siellä sijaitsee muinainen satama, joka maanjäristyksen vuoksi
tuhoutui ja hautautui mereen kuten itse kaupunkikin. Tutkimuksissa on löydetty
muinaisia merenkulkuun liittyviä esineitä, kuten puinen ankkuri.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132523

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021