PERJANTAI 24.07.09
1. YK NÄYTTÄÄ lopultakin uskovan, ettei Hizbullah ole se puhtoinen järjestö, jollaisena sitä on pyritty mainostamaan maailmalla. Tämän suunnanmuutoksen sai aikaan muutama päivä sitten Libanonin eteläosassa, vain 15 km:n päässä Israelin rajasta, sattunut ammus- varaston räjähdys. Uutiset kertovat, ettei ketään kuollut tai haavoittunut räjähdyksessä, mutta ranskalaisten UNIFIL-sotilaitten pyrkiessä tutkimaan pahoin runneltua rakennusta läheisen kylän asukkaat estivät väkivalloin heidän pääsynsä rakennukselle. Sotilaat kertoivat havainneensa Hizbullahin pyssymiehiä kansan joukossa. Hizbullah selittää, että räjähdyksen aiheutti sinne ennen Libanonin kakkossotaa varastoidut kranaatit ja ammukset.
YK:n rauhanturvaoperaatioitten apulaispääsihteeri Alain Le Roi kertoi turvallisuusneuvoston jäsenvaltioitten edustajille, että varikko kuului Hizbullahille, mutta ei pystynyt varmistamaan, oliko ammukset varastoitu sinne ennen turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701, joka kieltää Hizbullahin taistelijoitten ja aseitten sijoittamisen Libanonin eteläosiin. Le Roi syytti Hizbullahia YK:n joukkojen toiminnan estämisestä ja kyläläisten kiihottamisesta hyökkäyksiin YK:n joukkoja vastaan, jotka olivat menossa tutkimaan räjähdyspaikkaa.
YK:n turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaata totesivat suljetussa istunnossa Libyaa lukuun ottamatta, että Hizbullah oli syyllinen räjähdykseen ja että se syyllistyi päätöslauselman 1701 rikkomiseen Libanonissa.
Libanon pidätti pian edellisen tapahtuman jälkeen kymmenhenkisen solun, joka oli liittoutunut hyökkäämään YK:n sotilaita vastaan maan eteläosassa.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1102456.html
2. TEMPPELIVUOREN USKOLLISET (Temle Mount Faithfull) suunnittelevat tänäkin vuonna Jerusalemin ympärimarssin, jonka yhteydessä he aikovat nousta joukolla Temppelivuorelle antaakseen presidentti Obamalle selkeän viestin, että hänen tulee pitää näppinsä erossa Jerusalemista. Tämä suhteellisen pieni mutta uskollinen järjestö aikoo toteuttaa suunnitelmansa ensi viikon torstaina, 30.07.09, joka on Tisha Be´Av päivä, yhdeksäs Av-kuuta, jona päivänä Israelia ovat kohdanneet sen suurimmat onnettomuudet, sekä ensimmäisen että toisen Temppelin hävittämisestä lähtien. Marssin toteutuminen vaatii poliisin luvan, joka on yleensä annettu muilta osin paitsi noususta Temppelivuorelle.
Temppelivuorten uskollisten johtaja Gershon Salomon toivoo satojen kokoontuvan vastustamaan USA:n vaatimuksia rakentamisen lopettamiseksi Jerusalemin itäosissa. Salomon sanoi olevansa huolestunut, että Temppelivuoren alue riistetään pakolla Israelin hallinnosta ja annetaan suunnitellulle Palestiinan valtiolle. Juutalaiset paastoavat koko Tisha Be´Av päivän ajan. Tilaisuus aloitetaan pitämällä mielenosoitus Temppelivuoren ulkopuolella aamutuntien aikana, jos poliisi antaa siihen luvan.
Poliisin edustaja Shmuel Ben Rubi kertoi, että poliisi harkitsee anomusta ja tekee päätöksensä asiassa tutkittuaan, voiko marssi ja mielenosoitus aiheuttaa väkivaltaisuutta palestiinalaisten taholta ja uhata siten yleistä rauhaa. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1248277871142&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
3. USA:N VASTUSTUS Jerusalemin rakentamisesta on siirtynyt nyt Maale Adumimin ja Jerusalemin väliselle kannakselle, ns. E-1 alueelle. Israel suunnittelee rakentavansa sinne
3 500 asuntoyksikköä sekä kaupallisia ja turismia palvelevia laitoksia. Aluetta valmisteltiin rakentamiskuntoon Sharonin hallituksen aikana, ja sitä jatkettiin Olmertin aikana, jolloin alueelle rakennettiin Jerusalemin poliisin tukikohta.
USA:n vastustus E-1 alueen rakentamisesta on raju. Viranomaiset sanovat sen vaikutuksen olevan ”vahingoittavan ellei peräti tuhoisan”. Tämä ajattelu lähtee olettamuksesta, että alueen liittäminen Jerusalemiin katkaisisi tulena Palestiinan valtion jatkuvuuden Samariasta Hebroniin, josta palestiinalaiset vaativat maayhteyttä Gazan kaistalle.
Netanyahun yhtenä vaaliteemana oli E-1 alueen rakentaminen, koska Jerusalem tarvitsee tilaa laajentumiseen eikä mahdollisuuksia ole paljon.
Asunnonvälittäjät ovat havainneet asuntokaupan vilkastuneen Maale Aduminissa ja muuallakin Samariassa ja Juudeassa sen jälkeen, kun Obaman hallitus alkoi vaatia rakennuskieltoa Jerusalemiin. Tämä on kansan reaktio Obaman suunnitelmille rajoittaa Jerusalemin yhtenäisyyttä ja kasvua maan pääkaupunkina. (JP)
4. JERUSALEMIN kasvusuuntia ja yleensä sen kehittämistä tarkastelee Yoram Ettinger ynetin web-sivun artikkelissaan. Hän aloittaa kirjoituksena muistuttamalla, että 25 kaupunkia USA:ssa kantaa nimeä Jerusalem tai Salem, Massachusettsista Oregoniin, mikä osoittaa 17-vuosisadalta alkaen USA:n pyhiinvaeltajien ja perustajien lujat siteet juutalaiseen pääkaupunkiin, maahan, historiaan ja uskontoon. Hän muistuttaa, että 3000 vuotta ennen kuin Obama nousi USA:n presidentiksi ja 2770 vuotta ennen USA:n perustamista Israelin kuningas David valtasi Jerusalemin nimittäen sen pääkaupungikseen. On syytä muistuttaa, että Obama lupasi puheessaan AIRPAC:in konferenssissa 2009 säilyttää Jerusalemin jakamattomana Israelin pääkaupunkina, mutta hän näyttää muuttaneen mielensä.
Ettinger käy läpi lähihistoriaa todeten, miten Israelin pääministerit ovat Ben Gurionista lähtien joutuneet taistelemaan lujaa kansainvälistä painostusta vastaan pyrkiessään liittämään Jerusalemin ja myös 1967 sodan jälkeen sen itäisen osan osaksi Israelia. Pääministeri Golda Meir joutui 1970-1972 taistelemaan ns. Rogersin suunnitelmaa, joka pyrki pakottamaan Israelin vetäytymään 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille ja vanhankaupungin luovuttamiseksi kolmen uskonnon yhteiseen hallintaan. Golda Meir vastasi tähän laskemalla perustukset kolmelle Jerusalemin lähiölle: Neve Ya´akov pohjoisessa; Gilo etelässä, Ramot Alon ja French Hill. Nämä ovat muodostaneet Jerusalemin kasvusuunnat tähän päivään saakka. Mutta kuten Ettinger toteaa, ne on jo hyödynnetty, ja nyt tarvitaan dramaattisia uusia kasvusuuntia. Pääkaupungin tulee voida kasvaa Suolamereen päin, Herodioniin ja Baal Hazorvuorelle, länteen Modiniin, Kiryat Seferiin, sekä etelään Beitar Illitiin ja Gush Etzioniin päin. Ettinger vaatii, että Israelin juutalaisten tulee voimistaa vaikutustaan USA:n juutalaisjärjestöihin, jotta ne puolestaan vaikuttaisivat senaattiin Jerusalemin aseman tunnustamiseksi Israelin pääkaupunkia. Ensimmäisiä toimia tässä on USA:n suurlähetystön siirtäminen lopultakin Tel Avivista Jerusalemiin, jonne se kuuluu. Senaatti teki siitä päätöksen 1999, mutta USA:n presidentit ovat käyttäneet siirto-oikeuttaan vuodesta toiseen.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3750386,00.html
5. Ulkoministeri Avigdor Lieberman sanoi Brasilian vierailunsa yhteydessä, että Iranin ydinase voisi aiheuttaa vaarallisen aseistautumiskilvan Lähi Idässä, mikä vaarantaisi rauhan koko maailmassa. Hän pyrki vaikuttamaan Brasilian presidenttiin, jotta tämä puolestaan voisi vaikuttaa Iranin presidentti Ahmadinejadiin. Lieberman toisti tämän varoituksensa Argentiinassa ennen tapaamistaan maan ulkoministerin Jorge Taianan, jonka kanssa hän valmistelee presidentti Shimon Peresin matkaa Argentiinaan lokakuussa.
Ulkoministeri Lieberman on 10-päiväisellä virallisella vierailulla Etelä Amerikan maissa. Argentiinassa on Etelä Amerikan suurin juutalaisyhteisö. 1994 terroristit pommittivat juutalaisten kulttuurikeskuksen Buenos Airesissa, mikä surmasi 85 ihmistä. Sitä ennen terroristit pommittivat Israelin lähetystön vuonna 1992, mikä surmasi 29 ihmistä. Irania syytettiin terroristien tukemisesta, minkä se kielsi.
Iranin edustaja Boliviassa, Masoud Edrisi, syytti Israelia, että se pyrkii vahingoittamaan Iranin intressejä Etelä Amerikassa ja vähentämään sen vaikutusta siellä. Israel on ollut huolissaan Venezuelan vasemmistolaisen ideologian leviämisestä alueella, mitä Iran tukee aktiivisesti. Se on luonteeltaan USA:n ja Israelin vastainen. (haaretz)
6. UUTISOTSIKOITA
- USA:ssa paljastui laaja korruptioskandaali, johon epäiltyinä poliisi pidätti kahden vuoden salaisten tutkimusten tuloksena 5 USA:n rabbia, kolme New Jerseyn pormestaria ja kaksi kansanedustajaa. Heitä syytetään poliittisesta lahjonnasta, kiristyksestä, rahanpesusta ja jopa elinten välityskaupasta.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1248277875682&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Israel pelkää, että Hamas voi kuitenkin päästä käsiksi Gazan jälleenrakentamisvaroihin. Puolustusministeriö sai käsiinsä dokumentteja, jotka vahvistavat epäilyksiä. Dokumentit toimitettiin ulkoministeriölle kuten myös YK:n alaisille järjestöille, joitten kautta varat käytetään Gazassa. (JP)
- Uuden gallupin mukaan 62 % israelilaisista uskoo palestiinalaisjohtajien haluavan tuhota Israelin, ei elää sen rinnalla. 64 % ei usko, että kansainväliset takuut turvaisivat Israelia, jos se luovuttaa alueita PA:lle. 71 % vaatii, että jos Israelille asetetaan täydellinen rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa, se tulee ulottaa koskemaan myös palestiinalaisia. 58 % uskoi, että luvattiin Mahmoud Abbas mitä tahansa, hänen seuraajansa ei välittäisi siitä. (JP)
- Israelin ja USA:n yhteinen Arrow-2 ohjustentorjuntajärjestelmän koe epäonnistui siksi, että yhteys rannikolla sijaitsevan valvontakeskuksen ja satojen kilometrien päässä Tyynenmeren saarella sijainneen komentokeskuksen välillä ei toiminut eikä torjuntaohjukselle siten voitu antaa käskyä laukaisuun. Israelin viranomaiset painottavat, että koe onnistui hyvin muilta osin, ja että jos tilanne olisi ollut täysin Israelin hallinnassa, torjuntaohjus olisi joka tapauksessa ammuttu maaliohjusta kohti. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020