MAANANTAI 20.07.09
1. ”YKSIPUOLINEN kolmannen osapuolen suorittama hyökkäys Iranin ydinsuunnitelmaa vastaan aiheuttaisi syvällistä epätasapainoa, eikä se vaikuttaisi vain yleiseen tasapainoon alueella, vaan se vaikuttaisi myös Israelin turvallisuuteen ja omiin intresseihimme sekä joukkojemme turvallisuuteen Afganistanissa ja Iranissa ja muualla”, kertoi USA:n puolustusministeriön korkea viranomainen Pentagonissa JP:N toimittajan kysymykseen. Viranomainen haluaa pitää henkilöllisyytensä salaisena. ”Kysymyksessä on varsin suuri asia, ja johtuen läheisestä ystävyydestämme Israelin kanssa uskoisin toivovamme, että he ottaisivat nuo strategiset laskelmat huomioon”, hän jatkoi haastattelussa, joka pidettiin perjantaina pian sen jälkeen, kun presidentti Obama esitti ehdottoman kieltonsa, että hän olisi näyttänyt Israelille vihreää valoa iskeä Iraniin. Epäselvyys johtui varapresidentti Joe Bidenin vähän aiemmin antamasta lausunnosta, jossa hän selvitti, että Israel on itsenäinen valtio ja päättää itse politiikastaan eikä USA voi sanella sille vaatimuksiaan. Monet katsoivat tämän tarkoittavan osittaista suostumista IAF:n mahdolliseen iskuun Iranin ydinvoimaloihin. Obama kertoi mielipiteestään CNN:n haastattelussa. Washington Times kirjoitti pian sen jälkeen, ettei Israel ollut esittänyt lupaa mahdollista iskua varten. (JP, H L Krieger)
2. KORKEAT viranomaiset Pentagonissa korostavat, että Israelilla ja USA:n on yhteneväiset mielipiteet Iranin ydinaseesta, eli kumpikin maa katsoo, ettei Iran saa omistaa sellaista. He selittivät, että arviointien yleisen käsityksen mukaan Iran voisi saada ensimmäisen ydinaseensa valmiiksi 1-3 vuoden kuluessa. Hän arveli, että sisäisestä poliittisesta kiehunnasta huolimatta Iranin johto ei ole muuttanut kantaansa ydinaseen valmistamisen suhteen.
Siten ne 5000 tai useammat sentrifugit jauhavat yötä päivää lisää uraanirikastetta.
Muutama päivä sitten uutiset kertoivat, että Iran valmistautuu ydinpommikokeeseen, joka voisi tapahtua puolen vuoden sisällä. Iranin tiedemiehet olivat seuraamassa Pohjois-Korean viimeistä ydinpommikoetta, joten heillä lienee tuntuma sen suorittamiseen.(JP, H L Krieger)
3. USA:N PUOLUSTUSMINISTERI Robert Gates saapuu nykyisten tietojen mukaan Israeliin ensi maanantaina. Hän on varannut kuusia tuntia aikaa keskusteluihin pääministeri Netanyahun ja puolustusministeri Ehud Barakin kanssa. Epäilyksettä Iranin tilanne on heidän keskustelujensa ytimenä, mutta sen lisäksi he voinevat käsitellä Israelin ja palestiinalaisten välisiä kysymyksiä, joissa presidentti Obamalla on poikkeavia suunnitelmia ja toiveita siitä, mihin saakka Netanyahun hallitus on valmis ja pystyy menemään. Syyria on toistaiseksi sivuasemassa, vaikka se onkin joittenkin tietojen mukaan valmis aloittamaan keskustelut Israelin kanssa, ilmeisesti Turkin välityksellä. Syyrian vaatimus, että Israel lupaa ensin luopua koko Golanin ylängöstä, on toistaiseksi ylittämätön kynnys, johon Netanyahu ei ole valmis. Obaman hallitus taputtelee omaan selkäänsä todetessaan, että sen viimeaikaisen politiikan johdosta sekä Hizbullah että Hamas neutraloitu varsin tarkkaan. Näkemys voi olla ennen aikainen, sillä Hizbullah voi käyttää väkivaltaa huomion herättämiseksi. Sen omaksuma hiljaisuus voi olla poliittisen realiteetin huomioiminen sen neuvotellessa ministerinpaikoista Libanonin uuteen hallitukseen, jota johtanee Raed Hariri. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu näyttää ryhdistäytyvän toivuttuaan shokista,
minkä hän sai keskusteltuaan presidentti Obaman kanssa ja tajuttuaan, että aiemmat luottamukselliset suhteet Israelin ja USA:n johdon välillä olivat hyytyneet. Tässä yhteydessä lienee paikallaan muistuttaa, että shokkivaikutus tuntuu myös USA:n juutalaisjärjestöissä, jotka 78 %:n enemmistöllä tukivat Obaman valintaa ja avustivat varoillaan hänen vaalityötään. Nyt he ovat alkaneet kysellä, missä Obaman mieltymys lopulta kulkee, vaikka hän vaali-puheissaan vakuutti ystävyyttään ja tukeaan Israelin kansalle. Pahinta tässä suhteitten viilentymisessä on se, että tiedonvälitys maitten johtajien välillä on pahoin kärsinyt. Todisteena tästä on se, että Obaman kantaa selvittävät anonyymit ”korkeat virkamiehet” sen sijaan, että johtajat puhuisivat suoraan toistensa kanssa. Väärinymmärrys ja ristiin puhumiset ovat seurauksena tästä, kuten on todettu. (JP)
5. USA:N hallituksen taholta esitettiin vaatimus, että Israelin tulee peruuttaa päätöksensä
rakentaa 20 asunnon kerrostalo Jerusalemin Sheikh Jarrah lähiöön lähellä Scopus-vuorta ja Jerusalemin poliisin pääasemaa. Asia esitettiin Israelin USA:n lähettiläälle Mike Orenille hänen mennessään rutiinitilaisuuteen ulkoministeriöön. Suunnitellun asuintalon paikalla sijaitsee historiallinen mutta käyttämätön Shephard hotelli. Paikan omistaa amerikkalainen miljonääri Irving Moskovitz, joka osti sen vuonna 1985 Jordanian Hashemiittien kuningashuoneelta. Talo rakennettiin alun perin Jerusalemin muftille Hajj Amin al-Husseinille, joka toisen maailmansodan aikana liittoutui natsien kanssa ja englantilaisten etsiessä häntä pakeni naiseksi pukeutuneena Libanoniin ja sieltä Saksaan, osallistuen aktiivisesti juutalaisten tuhoamissuunnitelmiin. Sodan jälkeen Amin pakeni Egyptiin ja sieltä Libanoniin.
MOSKOVITZIN nimi yhdistetään useimmin hänen rakennusprojekteihinsa Öljyvuoren alueella, jonne hän rakentaa 110 asunnon rakennuskompleksia. Ensimmäiset 51 asuntoa on asutettu jo useita vuosia sitten, loput 60 asuntoa on myyty mutta vielä rakenteilla.
Pääministeri Netanyahu lähetti - saatuaan tiedon Orenin välityksellä USA:n ulkoministeriön tyytymättömyydestä Sheikh Jarrenin rakennusprojektista - viestin, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki ja että hän teki selväksi Obamalle Jerusalemin aseman: ”Haluan korostaa, että yhtenäinen Jerusalem on juutalaisen kansan ja Israelin valtion pääkaupunki. Meidän itsenäisyyttämme sen suhteen ei voida kyseenalaistaa – mikä tarkoittaa mm. sitä, että Jerusalemin asukkaat voivat ostaa asuntoja kaikkialla pääkaupungin alueella. Tämän on ollut kaikkien hallitustemme politiikka ja haluan todeta sen toteutuvan esim. siinä, että sadat palestiinalaiset Itä Jerusalemista ovat ostelleet tai vuokranneet asuntoja Länsi Jerusalemista, emmekä ole puuttuneet siihen.” Netanyhau korostaa, ettei ole mitään estettä palestiinalaisille ostaa asuntoja Jerusalemin länsiosan lähiöistä, eikä saa olla esteitä juutalaisille ostaa tai vuokrata asuntoja pääkaupungin itäosista, sillä ”Jerusalem on avoin ja yhtenäinen kaupunki, eikä siellä ole rajoitteita uskonnollisista tai kansallisista syistä johtuen. Emme voi hyväksyä sitä, etteivät juutalaiset saisi asua ja hankkia kiinteistöjä kaikkialla Jerusalemissa.”
PALESTIINALAISET ovat katsoneet, että ”rauta on taottava silloin, kun se on hehkuva”. He ovat valittaneet juutalaisten rakennushankkeista Itä Jerusalemissa Obaman hallitukselle.
”Ei ole mitään eroa setlementeillä Länsirannalla ja ns. lähiöissä Itä Jerusalemissa”, selittää PA:n äskettäin nimitetty Jerusalemin asiain ministeri Abdel Khader. Hän vakuuttaa, että molemmat alueet ”miehitettiin” 1967 sodassa. Siten he katsovat, että Jerusalemin uudet lähiöt kuten French Hill, Ramot, Gilo, Armon Hanatziv, Pisqat Zeev ja Har Homa miehitetyiksi alueiksi, samanarvoisiksi kuin muutkin Länsirannan osat. Khader selittää, että ”vaikka tuloksia ei saataisikaan, aina kannattaa yrittää, eikä sitä tiedä, miten Obama siihen suhtautuu”. (JP)
6. ISRAEL SAA laskea saaneensa edes yhden voiton kansainvälisellä areenalla. Torstaina antoi päätöksensä Euroopan Neuvoston alainen instanssi nimeltä European Court of Human Rights (ihmisoikeuksien eurooppalainen oikeusistuin), jonka mukaan on laitonta ja diskriminoivaa boikotoida Israelin tuotteita todeten samalla, ettei päätös boikotoinnin julistamiseksi laittomaksi merkitse mielipiteen ilmaisemisen rikkomista. Euroopan Neuvosto pitää tukikohtaansa Strasbourgissa. Siihen kuuluu 47 valtiota ja se on itsenäinen Euroopan Unionista (EU). Kukin valtio asettaa yhden tuomarin tuomioistuimeen, ja sen päätöksillä on voimaa Euroopan alueella. Viimeisen Israelia koskevan päätöksen esitti ranskalainen tuomari. Päätös tehtiin äänin 6-1, ettei ranskalainen oikeus rikkonut Seclinin kaupungin kommunistisen pormestarin Jean-Claude Fernard Willemin ilmaisunvapautta, joka lokakuussa 2002 ilmoitti kaupungintalolla aikovansa boikotoida Israelissa tehtyjä tuotteita. Juutalaiset valittivat päätöksestä syyttäjälle, joka päätti syyttää Willemiä herättämällä diskriminointia kansallisilla, rodullisilla ja uskonnollisilla perusteilla. Lillen oikeus aluksi vapautti Willemin syytteistä, mutta muutti kantaansa valituksen johdosta syyskuussa 2003 ja rankaisi Willemiä 1000 Euron sakolla. Tämä valitti korkeimpaan oikeuteen Ranskassa, ja lopulta Euroopan Neuvoston ihmisoikeuksien tuomioistuimeen maaliskuussa 2005. Päätökseen ottivat tuomarit Tanskasta, Ranskasta, saksasta, Liechtensteinista, Monacosta, Makedoniasta ja Tshekistä, yksi kustakin maasta. Tshekkiläinen tuomari vastusti päätöstä. (JP, H Keinon)
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF harkitsee uusia ”hyväntahdon eleitä” palestiinalaisille ennen ramadanin, islamin paastokuukauden alkua, poistamalla satakunta estettä hiekkateillä Länsirannalla. Viimeisten kuukausien aikana IDF on poistanut satakunta tie-estettä ja 27 miehitettyä tarkastuspistettä. Lisäksi iDF poisti sotilaittensa partioinnin yöaikaan Jerikossa, Jeninissä ja Nablusissa. (JP)
- PA:n johto peruutti päätöksensä lopettaa al-Jazeeran TV-lähetykset alueillaan.
- Israel haluaisi, että YK:n alaiset UNIFIL-joukot Libanonissa saisivat laajemmat oikeudet tutkimusten ja etsintöjen suorittamiseksi Libanonin eteläosassa.(JP)
- Al-Quds arabilehti, jonka päämaja on Jerusalemissa, kertoo, että USA suostuu Israelin suunnitelmiin rakentaa Itä Jerusalemissa, jos Israel antaa USA:n määritellä Israelin ja palestiinalaisten välisen rajan. Israel saisi pitää Arielin, Gush Etzionin ja Maale Adumimin. Arviolta 300 000 ulkomailla asuvaa arabia saisi muuttaa Juudeaan ja Samariaan Israelin vapauttamille alueille. Uutinen ei kerro, mikä Jerusalemin uusien lähiöitten asema tulisi olemaan, mutta Netanyahu on ilmoittanut yksiselitteisesti, ettei Jerusalemia jaeta. (INN)
- Islamic Movement varajohtaja Ismail Kimal al-Khatib vannoo, ettei juutalaisten kolmatta Temppeliä koskaan rakenneta. Egyptissä toimiva Islamic Brotherhood on varannut varoja kiinteistöjen ja alueitten hankkimiseksi Jerusalemin alueella, vastavetona pääkaupungin ”juutalaistamiselle”. (INN)
1. ”YKSIPUOLINEN kolmannen osapuolen suorittama hyökkäys Iranin ydinsuunnitelmaa vastaan aiheuttaisi syvällistä epätasapainoa, eikä se vaikuttaisi vain yleiseen tasapainoon alueella, vaan se vaikuttaisi myös Israelin turvallisuuteen ja omiin intresseihimme sekä joukkojemme turvallisuuteen Afganistanissa ja Iranissa ja muualla”, kertoi USA:n puolustusministeriön korkea viranomainen Pentagonissa JP:N toimittajan kysymykseen. Viranomainen haluaa pitää henkilöllisyytensä salaisena. ”Kysymyksessä on varsin suuri asia, ja johtuen läheisestä ystävyydestämme Israelin kanssa uskoisin toivovamme, että he ottaisivat nuo strategiset laskelmat huomioon”, hän jatkoi haastattelussa, joka pidettiin perjantaina pian sen jälkeen, kun presidentti Obama esitti ehdottoman kieltonsa, että hän olisi näyttänyt Israelille vihreää valoa iskeä Iraniin. Epäselvyys johtui varapresidentti Joe Bidenin vähän aiemmin antamasta lausunnosta, jossa hän selvitti, että Israel on itsenäinen valtio ja päättää itse politiikastaan eikä USA voi sanella sille vaatimuksiaan. Monet katsoivat tämän tarkoittavan osittaista suostumista IAF:n mahdolliseen iskuun Iranin ydinvoimaloihin. Obama kertoi mielipiteestään CNN:n haastattelussa. Washington Times kirjoitti pian sen jälkeen, ettei Israel ollut esittänyt lupaa mahdollista iskua varten. (JP, H L Krieger)
2. KORKEAT viranomaiset Pentagonissa korostavat, että Israelilla ja USA:n on yhteneväiset mielipiteet Iranin ydinaseesta, eli kumpikin maa katsoo, ettei Iran saa omistaa sellaista. He selittivät, että arviointien yleisen käsityksen mukaan Iran voisi saada ensimmäisen ydinaseensa valmiiksi 1-3 vuoden kuluessa. Hän arveli, että sisäisestä poliittisesta kiehunnasta huolimatta Iranin johto ei ole muuttanut kantaansa ydinaseen valmistamisen suhteen.
Siten ne 5000 tai useammat sentrifugit jauhavat yötä päivää lisää uraanirikastetta.
Muutama päivä sitten uutiset kertoivat, että Iran valmistautuu ydinpommikokeeseen, joka voisi tapahtua puolen vuoden sisällä. Iranin tiedemiehet olivat seuraamassa Pohjois-Korean viimeistä ydinpommikoetta, joten heillä lienee tuntuma sen suorittamiseen.(JP, H L Krieger)
3. USA:N PUOLUSTUSMINISTERI Robert Gates saapuu nykyisten tietojen mukaan Israeliin ensi maanantaina. Hän on varannut kuusia tuntia aikaa keskusteluihin pääministeri Netanyahun ja puolustusministeri Ehud Barakin kanssa. Epäilyksettä Iranin tilanne on heidän keskustelujensa ytimenä, mutta sen lisäksi he voinevat käsitellä Israelin ja palestiinalaisten välisiä kysymyksiä, joissa presidentti Obamalla on poikkeavia suunnitelmia ja toiveita siitä, mihin saakka Netanyahun hallitus on valmis ja pystyy menemään. Syyria on toistaiseksi sivuasemassa, vaikka se onkin joittenkin tietojen mukaan valmis aloittamaan keskustelut Israelin kanssa, ilmeisesti Turkin välityksellä. Syyrian vaatimus, että Israel lupaa ensin luopua koko Golanin ylängöstä, on toistaiseksi ylittämätön kynnys, johon Netanyahu ei ole valmis. Obaman hallitus taputtelee omaan selkäänsä todetessaan, että sen viimeaikaisen politiikan johdosta sekä Hizbullah että Hamas neutraloitu varsin tarkkaan. Näkemys voi olla ennen aikainen, sillä Hizbullah voi käyttää väkivaltaa huomion herättämiseksi. Sen omaksuma hiljaisuus voi olla poliittisen realiteetin huomioiminen sen neuvotellessa ministerinpaikoista Libanonin uuteen hallitukseen, jota johtanee Raed Hariri. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu näyttää ryhdistäytyvän toivuttuaan shokista,
minkä hän sai keskusteltuaan presidentti Obaman kanssa ja tajuttuaan, että aiemmat luottamukselliset suhteet Israelin ja USA:n johdon välillä olivat hyytyneet. Tässä yhteydessä lienee paikallaan muistuttaa, että shokkivaikutus tuntuu myös USA:n juutalaisjärjestöissä, jotka 78 %:n enemmistöllä tukivat Obaman valintaa ja avustivat varoillaan hänen vaalityötään. Nyt he ovat alkaneet kysellä, missä Obaman mieltymys lopulta kulkee, vaikka hän vaali-puheissaan vakuutti ystävyyttään ja tukeaan Israelin kansalle. Pahinta tässä suhteitten viilentymisessä on se, että tiedonvälitys maitten johtajien välillä on pahoin kärsinyt. Todisteena tästä on se, että Obaman kantaa selvittävät anonyymit ”korkeat virkamiehet” sen sijaan, että johtajat puhuisivat suoraan toistensa kanssa. Väärinymmärrys ja ristiin puhumiset ovat seurauksena tästä, kuten on todettu. (JP)
5. USA:N hallituksen taholta esitettiin vaatimus, että Israelin tulee peruuttaa päätöksensä
rakentaa 20 asunnon kerrostalo Jerusalemin Sheikh Jarrah lähiöön lähellä Scopus-vuorta ja Jerusalemin poliisin pääasemaa. Asia esitettiin Israelin USA:n lähettiläälle Mike Orenille hänen mennessään rutiinitilaisuuteen ulkoministeriöön. Suunnitellun asuintalon paikalla sijaitsee historiallinen mutta käyttämätön Shephard hotelli. Paikan omistaa amerikkalainen miljonääri Irving Moskovitz, joka osti sen vuonna 1985 Jordanian Hashemiittien kuningashuoneelta. Talo rakennettiin alun perin Jerusalemin muftille Hajj Amin al-Husseinille, joka toisen maailmansodan aikana liittoutui natsien kanssa ja englantilaisten etsiessä häntä pakeni naiseksi pukeutuneena Libanoniin ja sieltä Saksaan, osallistuen aktiivisesti juutalaisten tuhoamissuunnitelmiin. Sodan jälkeen Amin pakeni Egyptiin ja sieltä Libanoniin.
MOSKOVITZIN nimi yhdistetään useimmin hänen rakennusprojekteihinsa Öljyvuoren alueella, jonne hän rakentaa 110 asunnon rakennuskompleksia. Ensimmäiset 51 asuntoa on asutettu jo useita vuosia sitten, loput 60 asuntoa on myyty mutta vielä rakenteilla.
Pääministeri Netanyahu lähetti - saatuaan tiedon Orenin välityksellä USA:n ulkoministeriön tyytymättömyydestä Sheikh Jarrenin rakennusprojektista - viestin, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki ja että hän teki selväksi Obamalle Jerusalemin aseman: ”Haluan korostaa, että yhtenäinen Jerusalem on juutalaisen kansan ja Israelin valtion pääkaupunki. Meidän itsenäisyyttämme sen suhteen ei voida kyseenalaistaa – mikä tarkoittaa mm. sitä, että Jerusalemin asukkaat voivat ostaa asuntoja kaikkialla pääkaupungin alueella. Tämän on ollut kaikkien hallitustemme politiikka ja haluan todeta sen toteutuvan esim. siinä, että sadat palestiinalaiset Itä Jerusalemista ovat ostelleet tai vuokranneet asuntoja Länsi Jerusalemista, emmekä ole puuttuneet siihen.” Netanyhau korostaa, ettei ole mitään estettä palestiinalaisille ostaa asuntoja Jerusalemin länsiosan lähiöistä, eikä saa olla esteitä juutalaisille ostaa tai vuokrata asuntoja pääkaupungin itäosista, sillä ”Jerusalem on avoin ja yhtenäinen kaupunki, eikä siellä ole rajoitteita uskonnollisista tai kansallisista syistä johtuen. Emme voi hyväksyä sitä, etteivät juutalaiset saisi asua ja hankkia kiinteistöjä kaikkialla Jerusalemissa.”
PALESTIINALAISET ovat katsoneet, että ”rauta on taottava silloin, kun se on hehkuva”. He ovat valittaneet juutalaisten rakennushankkeista Itä Jerusalemissa Obaman hallitukselle.
”Ei ole mitään eroa setlementeillä Länsirannalla ja ns. lähiöissä Itä Jerusalemissa”, selittää PA:n äskettäin nimitetty Jerusalemin asiain ministeri Abdel Khader. Hän vakuuttaa, että molemmat alueet ”miehitettiin” 1967 sodassa. Siten he katsovat, että Jerusalemin uudet lähiöt kuten French Hill, Ramot, Gilo, Armon Hanatziv, Pisqat Zeev ja Har Homa miehitetyiksi alueiksi, samanarvoisiksi kuin muutkin Länsirannan osat. Khader selittää, että ”vaikka tuloksia ei saataisikaan, aina kannattaa yrittää, eikä sitä tiedä, miten Obama siihen suhtautuu”. (JP)
6. ISRAEL SAA laskea saaneensa edes yhden voiton kansainvälisellä areenalla. Torstaina antoi päätöksensä Euroopan Neuvoston alainen instanssi nimeltä European Court of Human Rights (ihmisoikeuksien eurooppalainen oikeusistuin), jonka mukaan on laitonta ja diskriminoivaa boikotoida Israelin tuotteita todeten samalla, ettei päätös boikotoinnin julistamiseksi laittomaksi merkitse mielipiteen ilmaisemisen rikkomista. Euroopan Neuvosto pitää tukikohtaansa Strasbourgissa. Siihen kuuluu 47 valtiota ja se on itsenäinen Euroopan Unionista (EU). Kukin valtio asettaa yhden tuomarin tuomioistuimeen, ja sen päätöksillä on voimaa Euroopan alueella. Viimeisen Israelia koskevan päätöksen esitti ranskalainen tuomari. Päätös tehtiin äänin 6-1, ettei ranskalainen oikeus rikkonut Seclinin kaupungin kommunistisen pormestarin Jean-Claude Fernard Willemin ilmaisunvapautta, joka lokakuussa 2002 ilmoitti kaupungintalolla aikovansa boikotoida Israelissa tehtyjä tuotteita. Juutalaiset valittivat päätöksestä syyttäjälle, joka päätti syyttää Willemiä herättämällä diskriminointia kansallisilla, rodullisilla ja uskonnollisilla perusteilla. Lillen oikeus aluksi vapautti Willemin syytteistä, mutta muutti kantaansa valituksen johdosta syyskuussa 2003 ja rankaisi Willemiä 1000 Euron sakolla. Tämä valitti korkeimpaan oikeuteen Ranskassa, ja lopulta Euroopan Neuvoston ihmisoikeuksien tuomioistuimeen maaliskuussa 2005. Päätökseen ottivat tuomarit Tanskasta, Ranskasta, saksasta, Liechtensteinista, Monacosta, Makedoniasta ja Tshekistä, yksi kustakin maasta. Tshekkiläinen tuomari vastusti päätöstä. (JP, H Keinon)
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF harkitsee uusia ”hyväntahdon eleitä” palestiinalaisille ennen ramadanin, islamin paastokuukauden alkua, poistamalla satakunta estettä hiekkateillä Länsirannalla. Viimeisten kuukausien aikana IDF on poistanut satakunta tie-estettä ja 27 miehitettyä tarkastuspistettä. Lisäksi iDF poisti sotilaittensa partioinnin yöaikaan Jerikossa, Jeninissä ja Nablusissa. (JP)
- PA:n johto peruutti päätöksensä lopettaa al-Jazeeran TV-lähetykset alueillaan.
- Israel haluaisi, että YK:n alaiset UNIFIL-joukot Libanonissa saisivat laajemmat oikeudet tutkimusten ja etsintöjen suorittamiseksi Libanonin eteläosassa.(JP)
- Al-Quds arabilehti, jonka päämaja on Jerusalemissa, kertoo, että USA suostuu Israelin suunnitelmiin rakentaa Itä Jerusalemissa, jos Israel antaa USA:n määritellä Israelin ja palestiinalaisten välisen rajan. Israel saisi pitää Arielin, Gush Etzionin ja Maale Adumimin. Arviolta 300 000 ulkomailla asuvaa arabia saisi muuttaa Juudeaan ja Samariaan Israelin vapauttamille alueille. Uutinen ei kerro, mikä Jerusalemin uusien lähiöitten asema tulisi olemaan, mutta Netanyahu on ilmoittanut yksiselitteisesti, ettei Jerusalemia jaeta. (INN)
- Islamic Movement varajohtaja Ismail Kimal al-Khatib vannoo, ettei juutalaisten kolmatta Temppeliä koskaan rakenneta. Egyptissä toimiva Islamic Brotherhood on varannut varoja kiinteistöjen ja alueitten hankkimiseksi Jerusalemin alueella, vastavetona pääkaupungin ”juutalaistamiselle”. (INN)
Comments