Thursday, May 09, 2013

TORSTAI 09.05.13


TORSTAI 09.05.13

1. ISRAEL varoittaa Obaman hallitusta, että Syyria on saamassa Venäjältä S-300 ilmatorjunta patteristoja, jota pidetään yhtenä maailman kehittyneimmistä, mikä voisi pahoin häiritä USA:n suunnitelmia länsimaiden osallistumiseksi Syyrian kriisiin, mikä edellyttäisi lentokielto-alueen julistamista sisällissodan pahoin runtelemaan maahan. The Israel Times julkaiseman ja Joshua Davidivichin laatiman artikkelin mukaan toimitukseen sisältyy kuusi S-300 patteristoa sekä 144 ilmatorjuntaohjusta, kuten Wall Street Journal raportoi torstaina.

S-300 maasta ilmaan ilmatorjuntajärjestelmään kuuluu lukuisa joukko erilaisia kehitelmiä, eikä artikkelista selviä, mikä versio tässä on kysymyksessä. Perusversio on S-300P, joka valmistui käyttökuntoon 1978, NATO:n kirjoissa nimellä SA-10 Crumble. Sen valmistaja on Almaz-yhtiö. Sen tutka pystyy seuraamaan samanaikaisesti sataa kohdetta, joista 12 sen tähtäimessä. Sen ohjus on kiinteää polttoaineitta käyttävä eikä vaadi huoltoa. Järjestelmä on varoituksen saatuaan toimintavalmis viidessä minuutissa. Ohjus on suunniteltu lentokoneita ja risteilyohjuksia vastaan. Tällainen ilmatorjuntapatteristo rajoittaisi oleellisesti Syyrian ilmatilan loukkauksia. (Wikipedia)
Israelin raportin mukaan patteriston toimittaminen on osa 900 miljoonaan USD asetoimituspakettia, jonka maksamista Syyria aloitti jo 2010. Israel on protestoinut venäjälle patteriston toimituksia vastaan, koska se muuttaisi tasapainotilannetta alueella.
USA ja Venäjä sopivat tiistaina aloittavansa valmistelut Syyrian tilannetta käsittelevän kasainvälisen konferenssin kutsumiseksi kokoon loppukuusta. USA lupasi lisäksi antaa Syyrian kapinallisille 100 miljoonaa USD. http://www.timesofisrael.com/israel-says-syria-buying-advanced-russian-air-defense-system/

2. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Israel näyttää muodostavan samanlaista puskurivyöhykettä Israelin ja Syyrian välille, kuin mitä sillä oli Etelä Libanonissa ennen vuoden 2000 äkillistä vetäytymistä, ja minkä Hizbullah miehitti välittömästi. DF:n mukaan vyöhyke Syyrian puolella käsittäisi pääasiassa 8 neliökilometrin alueen, jota YK:n aseettomat rauhantarkkailijat ovat valvoneet. Israel perusti kenttäsairaalaan omalle puolelleen rajaa, josta se lähettää ilmeisesti merkitsemättömiä autoja hakemaan haavoittuneita Syyrian puolelta saatuaan vihjeen siellä olevilta agenteilta. Kenttäsairaalassa Tel Hazakah valvontapisteen lähellä heille annetaan ensiapua ja siellä päätetään, tarvitsevatko he jatkohoitoa sairaalassa vai voidaanko heidät palauttaa.
Tällä YK:n valvomalla vyöhykkeellä operoi myös Islamic Jarmouk Marttyyrien Prikaati, kapinallis-järjestö, joka äskettäin sieppasi kuusi filippiiniläistä YK:n sotilasta turvakseen, mutta sanoo nyt, että he ovat vapaat lähtemään.

DEBKAFILE kertoo edelleen, että myös Hizbullah perustaa omaa valvomaansa vyöhykettä Syyrian alueelle. Se on karkottanut kapinalliset Al-Quraisin kaupungin alueilta, joka tehokkaasti valvoo liikennettä Damaskoksesta Homsiin ja Libanoniin. Kaupungin lähettiläät neuvottelevat Hizbullahin kanssa kaupungin antautumisesta säästyäkseen tuholta. Syyrian lounaisosassa Hizbullah valmistautuu 30 kylän valvontaan Libanonin rajan tuntumassa.
Hizbullah valvoo Irani Basij-joukkojen kanssa Damaskoksen kaupungissa ja sen läheisyydessä olevia shia-muslimien pyhiä paikkoja.
Uutissähkeiden mukaan Assadin armeija on saavuttanut useita voittoja viime päivinä taisteluissaan kapinallisjoukkoja vastaan, mutta samalla maa jakaantuu sektoreihin, eikä Assadin hallitus tässä vaiheessa voi estää sitä. http://www.debka.com/article/22959/Israeli--and-Hizballah-controlled-enclaves-take-shape-inside-Syria-

Raporttien mukaan Al-Nusra joukkojen komentaja Abu Mohammed al-Jawlani haavoittui jalkaan Damaskoksen eteläpuolella Syyrian armeijan pommituksessa, kuten Syyrian ihmis-oikeusjärjestön johtaja Rami Abdel Rahmani kertoi AFP:n toimittajalle. Al-Nusra vakuuttaa toimivansa yhteisymmärryksessä Irakin al-Qaidan kanssa, mutta kiistää tiedot, että se olisi yhdistynyt sen kanssa. Irakin al-Qaida ilmoitti päämääränään olevan muodostaa Syyria osaksi laajaa kalifaattia, mikä hälytti FSA:n johtajat sanoutumaan irti hankkeesta todeten, ettei ääri-islamilainen malli sovi Syyriaan, joka kannattaa maltillista islamia. Al-Nusran sotaonni Syyrian taisteluissa on myös häirinnyt länsimaiden ja ennen kaikkea USA:n suunnitelmia aseavustusten aloittamista kapinallisille, koska ne voivat joutua ääriainesten käsiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167870#.UYtEjWJHT-k
3. KYMMENIÄ tuhansia ihmisiä osallistui eilisiin Jerusalem-päivän marsseihin pitkin pääkaupungin katuja suurikokoisia Israelin lippuja heilutellen. Marssien silmiinpistävin ominaisuus on kansan riemullinen  ja iloinen ilmapiiri nuorten tanssiessa kaduille nauttien silminnähden omasta vapaasta juutalaisesta maastaan ja sen pääkaupungistaan. Rituaaleihin kuuluvat iloiset laulut, joista merkittävin on perinteinen Rikudgalim (Lipputanssi).
Alla olevan videon kautta on mahdollisuus päästä mukaan juutalaisen kansan iloon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167865#.UYtIKGJHT-k

JORDANIAN parlamentti juhli Jerusalem päivää kehottaen hallitusta karkottamaan Israelin lähettilään Daniel Nevon Ammanista.
Jerusalemin poliisi puolestaan pidätti Temppelivuoren muftin Mohammed Husseinin hänen kotoaan epäillen hänen syyllistyneen musliminuorten kiihottamiseen kivien heittelemiseksi turvallisuusjoukkoja ja siviilejä vastaan Temppelivuoren alueella. Hänet vapautettiin myöhemmin keskustelujen jälkeen.
Muftin pidättäminen kuulusteluja varten sai Jordanian sisäministeri Hussein Majalin, joka toimii vt.ulkoministerinä, kutsumaan Israelin Ammanin lähettilään Daniel Nevon antamaan selitys muftin pidättämiseen johtaneita syitä. Presidentti Peres lähetti rauhoittavan viestin Jordaniaan Jerusalemin puheessaan korostaen Temppelivuoren merkitystä kolmelle valtauskonnolle sekä Rauhansopimuksen tärkeyttä Israelin ja Jordanian välillä.
Jopa USA:n hallitus kehotti sekä Israelia että Palestiinan Auktoriteettia toimimaan vastuuntuntoisesti Temppelivuoren suhteen, kuten Rosenfield sanoi AFP:n mukaan.

4. SHIN BETIN erikoisosasto Shabak paljasti yhdessä IDF:n kanssa vaarallisen terrorisolun Binyaminin alueella Samariassa juuri ennen kuin se oli valmis toimimaan. Solua johdettiin internetin välityksellä Gazasta ja yhteydet Gazan ja Samarian välillä hoidettiin E-mailien kautta. Pidätettyjen solun jäsenten joukossa oli sen kaksi johtajaa, 26-vuotias Ahmah Muhammad Ahmad Abu Fahida Ras Karkarin arabikylästä Binyamin alueella, sekä 27-vuotias Ahmad Yassin Abd al.Fatah Shabroul Silwadin arabikylästä. Molemmat ovat Hamasin jäseniä ja  ovat olleet pidätettyinä osallisuudestaan kiellettyyn järjestöön.

Heidät oli värvännyt kokenut Hamasin jäsen Gazasta ollen heidän kanssaan yhteydessä poisheitettävän kännykän välityksellä. Hän antoi heille toimintaohjeita kuten myös, miten raketteja ja pommeja valmistetaan. Hän opasti heitä panttivangin sieppaamiseksi ja miten hänen kanssaan tulee menetellä. Syytös epäiltyjä solun jäseniä vastaan esitettiin maaliskuussa, ja he odottavat pidätettyinä oikeudenkäyntiä heitä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167840#.UYtVoWJHT-k

5. RAJOUB JIBRIL, Fatahin keskuskomitean apulaispääsihteeri ja PA:n olympiakomitean johtaja, entinen PA:n ehkäisevän turvallisuusjärjestön johtaja, vakuutti Libanonilaisen Al-Mayadeen TV-yhtiön haastattelussa toukokuun 1. päivänä tähän tapaan: ”Vastarinta oli ja tulee olemaan osa toimintaohjelmassamme. Vastarinnalla tarkoitan sitä sen kaikissa muodoissaan. Tällä hetkellä uskomme kansan vastarinnan – kaikissa muodoissaan - olevan tehokas ja aiheuttavan kustannuksia vastapuolelle”, Rajoub vakuutti tunnin pituisessa haastattelussa, jonka käänsi ja julkisti Palestiinan Media Watch (PMW) tiistaina.

RAJOUBIN käyttämät termit resistance (vastarinta) ja popular resistance (kansanvastarinta) ovat terroristien käyttämiä koodisanoja, joista edellinen tarkoittaa Israelin vastaista väkivaltaa ja jälkimmäinen mielenosoituksia ja mellakoita. Hänen määritelmänsä kaikissa muodoissaan tarkoittaa myös aseellista taistelua. Rajoub oli yksi Geneven iniative dokumentin laatijoita vakuuttaen silloin olevansa rauhankumppani Israelin kanssa. Hän vietti 17 vuotta Israelin vankilassa osallisuudestaan terrorismiin Israelia vastaan toimiessaan Jasser Arafatin turvallisuusjoukkojen johtajana ja Arafatin neuvonantajana.
Rajoub vakuutti, ettei vain arabien ja palestiinalaisten, vaan muslimien pahin vihollinen on Israel ja sen arabimaitten miehitys. Hän sanoi arabikevään haavoittavan palestiinalaisten kysymystä, mutta toivoi arabien kuitenkin osallistuvan Jerusalemin vapauttamiseen. Hän sanoi, että jos heillä olisi ydinpommi, he köyttäisivät sitä Israelia vastaan heti huomenna.

6. UUTISOTSIKOITA
-          Muslimien suuresti kunnioittama islamin tutkija ja opettaja Yusuf al-Qaradawi matkusti keskiviikkona vierailulle Gazaan. Qaradawi asuu pysyvästi Qatarissa, mutta vieraili Egyptissä Mubarakin hallituksen kaaduttua ja sai innostuneen vastaanoton Egyptin Tahrir-aukiolla pidetyssä massakokouksessa. Hamas on ollut diplomaattisessa paitsiossa, ja korkean muslimijohtajan vierailun uskotaan osaltaan avustavan diplomaattisen saarron murtamisessa. USA:n määritelmän mukaan Hamas on terrorijärjestö. Qatarin emiiri vieraili Gazassa viime vuonna luvaten 450 miljoonaa USD Hamasin rakennuskohteisiin. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan suunnittelee vierailua Gazaan lähi aikoina huolimatta USA:n kehotuksista siirtää matkaansa myöhempään ajankohtaan. Fatahin johtajat Gazassa kieltäytyivät osallistumasta tervetulojuhlallisuuksiin. Qaradawi osallistuu tilaisuuteen, jossa hän tapaa Hamasin kansanedustajia ja mielenosoitukseen, jossa vaaditaan Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien Hamasin jäsenten (terroristien) vapauttamista.  http://www.timesofisrael.com/popular-muslim-cleric-visits-gaza-bolsters-hamas/
-          Fyysikko Stephen Hawking sanoo, ettei hän kieltäytynyt presidentti Peresin konferenssista terveydellisistä syistä, vaan hän todella haluaa osoittaa sillä protestinsa tapaa vastaan, millä Israel kohtelee maansa arabeja. http://www.timesofisrael.com/hawking-is-indeed-boycotting-peress-jerusalem-meet/
-          Hadassan sairaala Ein Keremissä on joutunut taloudellisiin vaikeuksiin ja joutuu sen vuoksi irtisanomaan tässä kuussa 200 lääkäriä, sairaanhoitajaa, hallinnollisen-, ylläpito- ja toimistohenkilökunnan jäsentä. http://www.thejewishweek.com/news/israel-news
-          Yair Lapidin laatima budjettiesitys vuosiksi 2013-2014 on herättänyt ristiriitaisia tunteita sekä oikealla että vasemmalla, sillä sen leikkaukset ja verojen ja maksujen korotukset tuntuvat lähes jokaisen kukkarossa. Lapidin päämääränä oli pyrkiä parantamaan alimman ja keskiluokan toimeentuloa, mutta karkea totuus pakottaa siirtämään tunteet sivuun ja keskittymään siihen, mikä on pakko tehdä, kuten Lapid toteaa: ”Ettei jouduta samaan kurimukseen missä Kypros ja Kreikka muiden muassa rämpivät”. Pääministeri Netanyahu sanoo tukevansa täysin Lapidin esitystä, mikä helpottaa osaltaan. Lapid vältti lakkouhan pystyttyään sopimaan salaisessa tapaamisessa Histadrutin ammattiliiton pääjohtajan Ofer Einin kanssa. Ehkä pahimmin leikkaukset kohdistuvat opetusalan ja lapsilisien budjetteihin. Hallitus käsittelee budjettia ensi viikolla, minkä jälkeen se menee Knessetin talousvalio-kuntaan ennen sen käsittelyä Knessetissä. http://www.timesofisrael.com/labor-strike-averted-lapid-signs-deal-with-union-head/
-          Haredi-sotilaat pyytävät erivaputta asepuvun käyttämiseen, koska se herättää määrättyä jännitystä ja ristiriitaa heidän koriympäristössään. IDF kuitenkin haluaa, että jokaisen tulee noudattaa IDF:n yleistä käytäntöä, ellei ole todella merkittäviä syitä poikkeuksen myöntämiseen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4377870,00.html
-          Budjettiesityksen mukaan palkkavero nousee 1.5 %. Hallituksen menoja karsitaan tänä vuonna 6.5 miljardia ja ensi vuonna 18 miljardia NIS. Lapsilisiä leikataan 2 miljardia NIS. Esityksen mukaan 2014 budjetti on 54.6 miljardia NIS http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4377018,00.html


No comments: