TIISTAI 07.05.13


TIISTAI 07.05.13

1. RAUHANPROSESSI kiinalaiseen tapaan, voidaan luonnehtia uutisia Kiinasta, jossa sekä PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas että pääministeri Benyamin Netanyahu ovat vierailulla samaan aikaan. Vaikka Kiinan uusi presidentti ehdotti Abbasin ja Netanyahun tapaamista Kiinassa, se tuskin onnistuu. Abbas on Pekingissä, jonne Netanyhau lentää Shanghaista keskiviikkona, jolloin Abbas on jo lentänyt pois pesästään. Kiinan presidentti Xi Jinping esitteli Abbasille Kiinan laatiman neljän kohdan rauhansuunnitelman, jota Kiinan apulaisulkoministeri Ramallahiin esitteli todeten Maan uutistoimiston mukaan: Kiinan esitys keskittyy itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseen; ainoa keino sen saavuttamiseksi on kahdenkeskiset suorat neuvottelut; periaatteena on maata rauhaa vastaan; kansainvälisen yhteisön tulee varmistaa rauhanprosessin edistyminen.

KIINALAINEN  uutistoimisto Xinhua raportoi presidentti Xi Jinpingin puhetta Abbasille näin.
”Palestiinan kansalla on kiistämätön oikeus itsenäisen valtion perustamiseen, pää-kaupunkinaan Jerusalem, perustuen 1967 aselepolinjoihin, täydellä itsenäisyydellä, mikä on avain palestiinalaisongelman ratkaisemiseksi”.
Presidentti Jinping lisäsi, että Israelin oikeus olemassaoloon on kiistaton, ja että sen laillisia turvallisuus-kysymyksiä tulee täysin kunnioittaa.
Abbas tapasi myöhemmin Kiinan pääministeri Li Keqiangin, joka lupasi maansa rohkaisevan liikeyrityksiä investoimaan Länsirannalle, avustamaan infrastruktuurin rakentamisessa, kouluttamaan palestiinalaisia ja vahvistamaan kansalaisten välisiä tapaamisia.
Kiina tarjosi Abbasin ja Netanyahun välistä tapaamista Kiinassa, mutta se ei taida matka-ohjelmien erilaisuuden vuoksi onnistua. Abbas matkustaa Kiinasta tämän lähteen mukaan tiistaina. Netanyahu matkustaa Shanghaista Pekingiin keskiviikkona. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167788#.UYiPzmJHT-k

Jpost lisää artikkelissaan edelliseen, että Kiina kehottaa osapuolia noudattamaan ajan vaatimuksia, pyrkiä rauhanneuvotteluihin, osoittamaan keskinäistä ymmärrystä ja hyvää tahtoa sekä tekemään molemminpuolisia myönnytyksiä.
”Välitön kiireellisyys on ottaa todellisia askeleita setlementtitoiminnan lopettamiseksi, lopettaa väkivalta viattomia ihmisiä vastaan, poistaa Gazan kauppasaarto ja käsitellä oikein kysymystä palestiinalaisvangeista välttämättömän ilmapiirin luomiseksi rauhankeskustelujen jatkamiseksi. Palestiinalaisten kaikenkattava sisäinen sovittelu helpottaa Israelin ja palestiinalaisten välisten neuvottelujen aloittamista ja edistämistä”.
Lausunnossa painotetaan suunnitelman kolmatta kohtaa ”maata rauhaa vastaan”, josta tulee pitää tiukasti kiinni. ”Osapuolten tulee rakentaa aiempien saavutusten perustalle, johon kuuluu maata rauhaa vastaan, voimassa olevat YK:n lausunnot sekä arabirauhanaloite, Lähi Idän rauhansuunnitelman edistämiseksi”.

Presidentti Xi Jinping totesi Abbasille, että palestiinalaisongelma on Lähi Idän rauhan avain-kysymys. Hän sanoi ongelman kestäneen yli neljännesvuosisadan, se on tuonut syvää kärsimystä palestiinalaisille ja pysyy tärkeänä syynä Lähi Idän rauhattomuuden jatkumiseen. Jinping painotti, ”ettei rauhaa Israelin ja palestiinalaisten välille saada syntymään, ennen kuin palestiinalaisten lailliset kansalliset oikeudet ja intressit on täysin huomioitu, eikä tätä kysymystä tulisi koskaan syrjiä, vaan saattaa se sille kuuluvaan tärkeään ja arvostettuun  asemaan”. Hän sanoi uskovansa, että ”kaikista käännöksistä ja venkoilusta huolimatta palestiinalaisten unelma itsenäisestä valtiosta toteutuu edellyttäen, että keskeinen suunta osoittaa rauhaan hellittämättömien ponnistelujen kautta”.

ABBAS vastasi Jinpingin puheeseen, että neuvottelut ovat paras ja ainoa keino poliittiseksi ratkaisuksi. Hän kehotti Israelia ”toteuttamaan kansainväliset velvoitteensa ja lopettamaan kaiken setlementtitoiminnan rauhankeskustelujen aloittamiseksi, joiden päämääränä on kahden valtion periaatteen toteuttaminen”.
Abbas allekirjoitti sopimukset taloudellisesta ja teknisestä yhteistoiminnasta Kiinan kanssa. http://www.jpost.com/International/Beijing-welcomes-Abbas-with-four-point-peace-plan-proposal-312303
Välihuutona edelliseen voidaan kysyä, mikä olisi kiinalainen tapa käsitellä vankikysymystä (teloitus aamun sarastaessa?), ja miten Hamas helpottaisi rauhankeskusteluja?
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aloitti maanantaina vierailunsa Shanghaissa. Hänen vierailunsa siellä keskittyy taloussuhteiden edelleen kehittämiseen Kiinan ja Israelin välille. Hänen tukenaan oli joukko Shanghaissa toimivien israelilaisten yhtiöitten johtajia ja edustajia, joille hän lupasi maansa hallituksen tukea, mutta halusi saada heiltä palautetta, mitä toiveita heillä olisi esitettävänä Kiinan hallitukselle, jonka korkeinta johtoa hän tapaa Pekingissä.
Hän tutustui maanantaina kiinalaisen teollisuuden tuotteisiin Shanghain teollisuuspuistossa.

Puhuessaan mukana seuraavalle joukolle Netanyahu totesi: ”Olen tietoinen, että Kiina pitää tärkeänä hallituksen tukea yrityksille, ja tätä minä tarjoan teille. Meidän tulee tehdä kansallisia ponnisteluja päästäksemme Kiinan markkinoille ja muodostaaksemme yhteistoiminta-kumppanuuksia. Yksityisten aloitteiden ohella meidän tulee kehittää hallituksen käyttämä polku kiinalaisten kanssa”.
NETANYAHU osallistui myöhemmin kiinalaisten ja israelilaisten liikemiesten yhteiseen tilaisuuteen, johon osallistui myös Shanghain kaupungin ulkomaanosaston pääsihteeri. Netanyahu muisteli edellistä vierailuaan kaupungissa 1998 todeten, että Shanghai oli merkittävä kaupunki jo silloin, ja on nyt entistäkin merkittävämpi sanoen silloin kirjoittaessaan kaupungintornin vieraskirjaan kiitelleensä siinä saamaansa linnunsilmä-tilaisuutta katsoa tulevaisuuteen todeten, että Shanghai edustaa Kiinan  ja koko maailman tulevaisuutta, sanoen uskovansa, että Israel voi olla osa tätä tulevaisuutta. Hän viittasi myös menneisyyteen todeten kiitollisena, miten Shanghai avasi ovensa juutalaispakolaisille, jotka pakenivat henkensä hädässä natsien kansanmurhaa, holokaustia II maailmansodan aikana.
NETANYAHU totesi leikitellen, ettei Israel ole yhtä suuri kuin Kiina; siinä on asukkaita lähes täsmälleen kolmannes Shanghain asukasluvusta, mutta hän kehui, miten Israel valmistaa henkistä teollisuutta enemmän kuin mikään maa maailmassa maan kokoon suhteutettuna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167777#.UYii22JHT-k

3. SYYRIAN kapinallisjoukot alkavat tuntea nahoissaan sodan paineen, ja katsellessaan raunioitettua maataan heidän uskonsa voittoon alkaa hälvetä samaan tahtiin. Vielä viime kesänä kapinalliset olivat täynnä sotaintoa ja uskoa nopeaan voittoon ennen vuoden loppua. Nyt tilanne näyttää juuttuneen paikoilleen ja hallituksen joukot ovat alkaneet iskeä takaisin alueilla, jotka he menettivät kapinallisille, kuten on tilanne Homsin kaupungissa.
Monet uskoivat USA:n presidentti Obaman pitävän sanansa ja tekevän jotain todellista lipevien sanojen asemesta, mikäli osoittautuu, että Syyrian hallitus on käyttänyt kemiallisia aseita, joita kapinallisten mukaan Assadin joukot ovat jo käyttäneet Aleppossa, Homsissa ja ehkä myös Damaskoksen esikaupungeissa. Kapinallisten edustajat sanovat tarvitsevansa nykyaikaisia aseita taistelujen edistämiseksi, joita he odottavat saavansa USA:lta.

VAHVOJen todisteiden mukaan kemiallisia aseita on todella käytetty, vaikka riippumattomia tutkimuksia on vaikea suorittaa sodan keskellä, eikä Assad päästä tutkijoita maahan.
YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman tutkimuskomitean mukaan kemiallisia aseita on käytetty lähes sadan prosentin varmuudella, mutta Libanonissa, Jordaniassa ja Turkissa tehtyjen uhrien, lääkärien ja sairaaloiden haastattelujen ja tutkimusten mukaan tutkitut tapaukset ovat kapinallisten aiheuttamia, mikä asettaa vastattaviksi vaikeita kysymyksiä: Mistä kapinalliset ovat saaneet kemiallisia aseita? Onko ymmärrettävä, että kapinalliset ovat voineet käyttää niitä tarkoituksellisesti voidakseen syyttää niistä Assadin joukkoja, mikä helpottaisi aseitten saamista ellei peräti USA:n ja EU:n suoraa puuttumista tilanteeseen?

IAF:n perjantaina ja sunnuntaina tekemät ohjusiskut Damaskoksen lähelle ovat hämmentäneet Syyrian sekavaa tilannetta entisestään. Israel vakuuttaa puolueettomuuttaan, mutta mikäli tiedot 42:n eliittisotilaan kuolemasta ja satojen haavoittumisesta iskujen seurauksena pitävät paikkansa, ne vahvistavat kapinallisten moraalia ja vastaavasti heikentävät Assadin joukkojen uskoa sotaonnen lopullisesta kääntymisestä heidän hyväkseen. IDF:n johto teki iskunsa uskoen, ettei Syyrian armeijalla ole kapasiteettia eikä intressiä iskeä takaisin, mikä näyttäisi vielä onnistuneen, mutta onni ei kestäne loputtomiin.
Iskut ovat asettaneet kapinalliset vaikean ongelman eteen: Muslimeina ja arabeina heidän tulisi tuomita IAF:n iskut, mutta tässä tilanteessa heidän on pakko hyväksyä ne. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4376940,00.html

4. UUTISOTSIKOITA

-     USA:n ulkoministeri John Kerry on tänään Moskovassa, jossa hän pyrkii vaikuttamaan presidentti Putinin Syyrian presidentti Assadia tukevaan kantaan. Kerry aikoo tuoda keskusteluihin kaksi näkökantaa: USA alkaa aseista kapinallisia; tai muodostaa NATO:n johtamat ilmavoimat Assadin sotilaallisia laitteita, tukikohtia, lentokenttiä ja kemiallisten aseitten varastoja vastaan joko YK:n päätöksellä tai ilman. IAF:n ohjusiskut Syyriaan ovat entisestään monimutkaistaneet tilannetta ja häirinneet Obaman yöunia. Sekä Venäjä että Kiina ovat tuominneet IAF:n iskut, joita Israel ei ole virallisesti tunnustanut tehneensä. Kerry lentää Moskovasta Roomaan, jossa hän tapaa Tzipi Livnin ja Jordanian ulkoministeri Nasser Judehin keskustellen heidän kanssaan sekä Syyriasta että rauhanprosessista. Obaman hallituksen näkemyksen mukaan Assadin joukot ovat käyttäneet kemiallisia aseita, ja on laatinut suunnitelmiaan tästä uskomuksesta lähtien. Mutta Obama haluaa istua tuleen jonkun toisen housuilla, ei omillaan.
-      Kaksi Syyriasta ammuttua kranaattia tuli Israelin puolelle rajaa räjähtäen aukealla paikalla aiheuttamatta vahinkoa. Kolmas kranaatti lensi sieltä tiistaiaamuna, mutta sekin putosi aukealle paikalle. IDF on aiemmin vastannut tällaisiin ilmeisesti harha-ammusten iskeytymiseen tulittamalla kohdetta, josta ne ammuttiin, mutta tässä jännittyneessä tilanteessa voi olla parempi niellä kiukkunsa, kuten Assadkin on joutunut tekemään. http://www.timesofisrael.com/syrian-mortar-shell-lands-in-golan/
-          Iranin hallitus aloitti kampanjan vapaaehtoisten lähettämiseksi taistelemaan Syyriassa presidentti Assadin ja Hizbullahin joukkojen rinnalla kapinallisia vastaan. Iranin hallituksen kutsu aseisiin julkaistiin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein tukijoitten web-sivulla, jossa vapaaehtoisia pyydettiin soittamaan annettuun numeroon tai viestittämään takaisin, kertoo Iran Israel tarkkailija-järjestön perustaja ja kommentaattori Meir Javedanfar. Sivulla esiintyy myös Hizbullahin logo. Sivulla siteerataan vaikutusvaltaista lainlaatijaa Mohammed Saleh Jokaria: ”Tänään meidän keskeinen sotarintamamme on sionistista vihollista vastaan. Tätä rintamaa tulee vahvistaa ja sionistinen järjestelmä tulee hävittää alueelta. Petokset jatkuvat eikä ole enää oikeutta seisoa sivussa. Vapaaehtoisten tulee mennä ja aloittaa avustaminen”. Sivustolla todetaan, että avustus-ohjelma julkistetaan myöhemmin asian arkaluonteisuuden ja vihollisen häirintäyritysten vuoksi. Vain vähän aiemmin Iranin armeijan maavoimien komentaja Ahmad Reza Pourdastan vakuutti, että Assadin armeija on vahva ja pystyy puolustautumaan maataan eikä siten ole mitään syytä toisten puuttua tilanteeseen, mutta jos Assad pyytää apua, Iran on valmis antamaan koulutusapua.
-          IDF:n sotilastuomioistuimen valitusoikeus peruutti oikeuden aiemmin antaman 30 
vuoden vankeusrangaistuksen palestiinalaiselle terroristille Jamal Tirawille, koska IDF oli rikkonut Israelin ja PA:n välisen sopimuksen olla pidättämättä häntä. Istunto pidettiin Oferin vankilassa, jossa monet terroristit kärsivät rangaistuksiaan. Entinen lainlaatija Tirawi pidätettiin 2007 hänen osallistuttuaan terrori-iskujen suunnitteluun, mm. Tel Avivin kahvilaan Allenbykadulla. Isku tappoi yhden ja haavoitti 29 ihmistä. Hyökkäys kahvilaan tehtiin ennen sopimusta ettei häntä pidätetä. Oikeustoimet kestivät neljä vuotta, hänet tuomittiin 2011. Oikeus katsoi, että vaikka vahvat todisteet osoittivat Tirawin osallisuuden terrori-iskuun, sopimusta on noudatettava. http://www.timesofisrael.com/palestinian-convicted-of-terrorism-set-free/
-          USA johtaa maanantaina alkanutta 41 maan laivastojen yhteistä miinanraivaus-harjoitusta Persianlahden alueella. Iran on toistamiseen uhannut estää kaiken laivaliikenteen lahdella, jonka kautta kulkee 40 % maailman öljystä, jos Irania vastaan hyökätään. Miinojen asettaminen on yksi keino sulkea lahti kokonaan. Harjoitus kestää toukokuun loppuun. http://www.timesofisrael.com/us-leads-major-anti-mine-drill-in-persian-gulf/
-          Netanyahu antoi käskyn ministeri Uri Arielille jäädyttää kaikki uudet rakennuskohteet Juudeassa ja Samariassa. Tämän johdosta Bait HaYehudi uhkaa äänestää budjetin nurin Knessetissä. 2013-2014 budjetti annettiin Knessetille eilen, sen velkaraja on 4.65 %. Netanyahun käsky tarkoittaa E-1 alueen jäädyttämistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167794#.UYjIB2JHT-k
-          Likudin jäsenet suunnittelevat yhteistä vierailua Temppelivuorella protestiksi siitä, että Netanyahu kielsi parlamentaarikko Moshe Feiglinin vierailut vuorella, Islam-ryhmät vastustaa vierailua, eli jos se toteutuu, on tiedossa vakavia yhteenottoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167796#.UYjJSWJHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019