KESKIVIIKKO 08.05.13


KESKIVIIKKO 08.05.13

1. TÄNÄÄN Israelissa vietetään Jerusalem päivää, mikä ei kuitenkaan ole kansallinen vapaapäivä. Juhlallisuuksilla kunnioitetaan Israelin pääkaupungin yhdistämisen 46:ta muistoa. Hallituksen ministereitä, kansanedustajia ja rabbeja kokoontui Jerusalemin Mercaz Harav yeshivaan ennen puolenyön aikaa viettämään yhteistä riemu-juhlaa. Aamulla joukko marssii yhdessä Länsimuurille, joka on ollut uutisotsikoissa yhä useammin. Juhlallisuuksiin kuului lauluja ja pöydänkansien takomista osoitukseksi rinnassa riehuvasta ilosta, jota oli tullut kokemaan IDF:n entinen komentaja, nykyinen puolustus- ministeri ja apulaispääministeri Moshe Yaalon, Liikenneministeri Yisrael Katz, talonrakennus-ministeri Uri Ariel, uskonnollisten asiain ministeri Eli Ben-Dahan, kansanedustajia, pormestari Nir Barkat, useita rabbeja Yaakov Ariel ja Dov Lior ja muita onnittelijoita, päärabbi Yona Metzger, sekä Bait HaYehuda puheenjohtaja ja taloudellisten ja uskonnollisten asiain ministeri Naftali Bennett, joka myös puhui tilaisuudessa.

YESHIVAN tutkimussali oli tupaten täynnä, ja rakennuksen viereisellä kadulla lainehti utelias ihmismassa seuraten rakennuksen eteen asennetusta laajasta kuvaruudusta, mitä sisällä tapahtui. Yeshivan johtaja rabbi Yaakov Shapira otettiin vastaan riemuhuudoin ja taputuksin. Hän puhui Jerusalem päivän merkityksestä viitaten lyhyesti viimeisiin tapahtumiin todeten muinaisten rabbien sanoneen, että ”eräänä päivänä Jerusalem saavuttaa Damaskoksen”, ja että Jerusalemin portit ja muurit ovat sen Toran opiskelijat, joiden lukua ei saisi rajoittaa ulkopuolisten toimesta. ”Temppelivuori on hengellinen keskus, ei vain tie Kotellille”, kuten hän painotti. Hän osoitti sanansa Bennettille todeten, ”ettei Israelin teollisuus ja kauppa ole samaa kuin muualla maailmassa, kuten ei Israelin armeijakaan, joka on ainutlaatuinen”.

Päävieraan Netanyahun ollessa Kiinassa hänen puolestaan puheen piti Moshe Yaalon, sanoen tämän sukupolven velvollisuutena olevan puolustaa Jerusalemia todeten puheensa päätteeksi: ”Eihän kukaan pilko omaa sydäntään”.
Yisrael Katz sanoi, ettei ole mitään syytä huolehtia maailman kansoista, jotka vaativat Jerusalemin jakamista osana rauhansopimusta. ”Jerusalem on meidän ja pysyy ikuisesti todeten, että hallitus investoi Jerusalemiin uskoen tekoihin eikä vain sanoihin”.

NAFTALI Bennett hyökkäsi puheessaan niitä vastaan, jotka haluavat jakaa Israelin maan ja sen pääkaupungin. Hän totesi sanoneensa presidentti Obamalle tavatessaan hänet Peresin vastaanotolla, ettei Israelia voida pitää miehittäjänä omassa maassaan tai Jerusalemissa, omassa pääkaupungissaan. Hän vakuutti, ettei tule olemaan Palestiinan nimistä valtiota. ”Viime päivinä olemme kuulleet aloitteita saudeista ja Amerikasta. Minä vastustan niitä, enkä koskaan hellitä. Mutta on myös ns. näkymättömiä jakajia – noita jotka sanovat vastustavansa Jerusalemin jakamista, mutta kannattavat Palestiinan valtiota. Nämä näkymättömät jakajat sanovat vastustavansa Jerusalemin jakamista, mutta jäädyttävät rakentamisen omassa pääkaupungissamme”, Bennett argumentoi lisäten. ”Nämä näkymättömät jakajat eivät kerro meille, että he pakottavat meidät luopumaan Temppelivuoresta ja vanhasta kaupungista, jotka ovat juutalaisen kansan sydän, eikä omaa sydäntä voida pilkkoa”.
Bennett kyseli, missä on Palestiinan pääkaupunki: Jerikossa, Betlehemissä, Berliinissä?
”Jerusalem on meidän. Jerusalem kuuluu isoisäni isoisälle ja pojanpoikani pojanpojalle. Minulla eikä kellään muullakaan ole oikeutta pirstoa Jerusalemia”.

2. HAR HABAIT, Jerusalemin Temppelivuori, tulisi olla rauhan tyyssija eikä mielenosoitusten kohde, toteaa Yehuda Glick, aktivisti, joka kampanjoi juutalaisten oikeuksien puolesta Temppelivuorella. ”Juutalaisilla tulee olla oikeus juhlia ja rukoilla Temppelivuorella, jossa ihmiset tuntevat pääsevänsä lähemmäs Jumalaa”, hän toteaa.
Juutalaisten vuosisatainen tervehdysmuoto galutissa, pakolaisuudessa maailmalla, on ollut. ”Ensi vuonna Jerusalemissa”. Nyt tämä toivotus on saanut muodon ”rakennettakoon Jerusalemissa, juutalaisen kansan pääkaupungissa”. Mutta useille Temppelivuori on ollut kaukaisempi tavoite, eikä sen merkitystä juutalaisten yhteydelle ole samalla tavoin tiedostettu. Tämän johdosta vasemmistosionismia edustava Israelin kansallissankari Moshe Dayan voi ilman sydämentuskaa luovuttaa Temppelivuoren päivärutiinin islamsäätiön valvontaan, mikä on aiheuttanut loputtomia ongelmia ja mellakoita vuorella ja lähialueilla, vaikka vuoren omistusoikeus säilytettiin Israelille. Arabit eivät tunnusta tätä pitäen aluetta omanaan.
Vasta aivan viimeisten kuukausien aikana juutalaiset ovat pyrkineet nousemaan vuorelle, eikä vain Länsimuurille ,rukoillakseen siellä esi-isiensä ja isiensä Jumalaa. Jerusalemin poliisi on kuitenkin ottanut korkeimman oikeuden ja oikeuskanslerin tukemana asenteen, että muslimien tuntojen häiritsemisen estämiseksi juutalaisilta - kuten myös turisteilta – on kielletty uskonnollisten symbolien vienti vuorelle kuten myös ehdottomasti kaikenlainen hartauden-harjoitus ja rukoileminen. Tämä on viety niin pitkälle, että ryhmien mukana seuraa siviiliasuinen poliisi, joka muslimivartioiden kanssa vahtii, etteivät vain kenenkään huulet  liiku ehkä äänettömässä rukouksessa tai vain itsekseen höpisten, mitä ei sallita Temppelivuorella. Rikkojat pidätetään ja heitä kuulustellaan tuntikausia poliisin toimesta.

Ehkä oudoin esimerkki tästä itsesensuurista lienee kansanedustaja Moshe Feiglinin tapaus. Hänellä on ollut tapana kuukauden määrättynä päivänä nousta vuorelle, mihin hän liitti lyhyen rukoushetken, jopa haluten katsoa Kalliomoskeijan sisään, kuten väitetään. Pääministeri henkilökohtaisesti antoi poliisille määräyksen estää Feiglinin nousu vuorelle, mihin Tzipi Livni tarttui oikeusministeri ominaisuudessa todeten, että ”Feiglinin oikeus nousta vuorelle on peruutettu huonon käytöksen vuoksi”. Siinä meillä on alaluokan opettaja, Moshe nurkkaan.
Yhä äänekkäämmin on alettu vaatia, että juutalaisilla täytyy olla oikeus rukoilla pyhimmällä vuorellaan. Sitä vaatii myös Jerusalemin pormestari Nir Barkat. Joku rabbi vain varoittelee juutalaisia, että koska ei tiedetä muinaisten Temppelien sijaintia, määrätyille paikoille menemistä on syytä varoa, ettei astuttaisi kaikkein pyhimmän tilan kohdalle, jonne vain ylipapilla oli oikeus kerran vuodessa mennä verta mukanaan itsensä ja kansan syntien sovittamiseksi. Hesekielin mukaan Herran kirkkaus poistui Temppelistä ja meni itään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167822#.UYnyJWJHT-k

3. BENYAMIN alueiden asukasneuvoston puheenjohtaja Itzik Shadmi sanoi tiistaina, että viimeiset julkisuuteen vuotaneet tiedot pääministeri Netayahun salaisesta rakennuskiellosta Juudean ja Samarian alueilla todistavat heidän ennen vaaleja antamansa varoitukset oikeiksi, että Netanyahu tulee noudattamaan entisen pääministeri Ariel Sharonin taktiikkaa luvaten yhdellä tapaa mutta salaa toimien sen vastaisesti. Hän esitti syytöksen, että Netanyahu haluaa tuhota juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa eikä rakentaa niitä.

ARMEIJAN RADIO raportoi tiistaiaamuna, että pääministeri Netanyahu oli kutsunut asunto- ja rakennusministerin Uri Arielin kansliaansa ja kehottanut tätä jäädyttämään uusien kohteiden julkistamisen ja urakkatarjousten pyytämisen Juudeassa ja Samariassa.
Benyaminin alueen asukkaitten neuvosto julkisti edellisten parlamenttivaalien aikana useita videoita, joissa varoitettiin Netanyahusta, että v. 2009 Bar Ilan yliopistossa pitämässään puheessa hän selvästi asettui kannattamaan aseetonta Palestiinan valtiota Israelin rinnalle. Toiseksi Netanyahu piilotti entisen korkeimman oikeuden tuomarin Levyn johtaman komitean laatiman selvityksen, jossa selkeästi osoitetaan sekä kansallisen että kansainvälisen oikeuden kannalta, ettei Israelin miehitä Jordanian vuoden 1948 miehityksestä vapauttamiaan maa-alueita, koska ne Balfourin julistuksesta lähtien on useissa kansainvälisissä järjestöissä vahvistettu kuuluviksi juutalaisten kansalliseen kotiin.

ITZIK SHADMI sanoi tiistaina tähän tapaan. ”Koko viimeisen kautensa aikana virassaan Netanyahu väitti, ettei hän korkeimman oikeuden ja oikeuskanslerin estämisen vuoksi ole pystynyt säilyttämään asuttamistoimenpiteitä. Nyt on kuitenkin selvää, ettei hän halua sitä, vaan noudattaa Ariel Sharonin esimerkkiä askel askeleelta”, hän tilittää. ”Uskon tehtävämme olevan hälyttää pääministerin edellisen kauden opetuksista ja reagoida niihin sekä vaatia että hallituksen ministerit toimisivat toisella tapaa seuraavan kauden aikana. Likudin ministerit soittivat minulle vihaisia puheluita Netanyahun vastaisten syytösteni vuoksi. Nyt hekin ovat alkaneet nähdä, että me olimme oikeassa”.
Myös Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Benny Katzover reagoi tiistaina levinneisiin tietoihin todeten jo ennen vaaleja esittämiään varoituksia, että Netanyahun uusi hallitus voi vaikuttaa juutalaisyhteisöihin, joka epäilys on jatkunut ja edelleen vahvistunut äskettäin julkisuuteen vuotaneitten tietojen johdosta. Katzover esitti laimean toiveen, että hallitus harkitsisi päätöstään uudelleen eikä vahingoittaisi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167828#.UYoAb2JHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n tekniset yhtiöt sanovat, että Syyria on käytännössä katkaistu kansainvälisestä internet liikenteestä, mitä osoittaa sieltä tulevien viestien äkillinen väheneminen. Edellisen kerran näin tapahtui ennen sotilaallisia toimia, minkä johdosta epäillään, että Syyrian armeija valmistautuu tavallista suurempaan sotilasoperaatioon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167831#.UYoKuWJHT-k
-          Pyörätuoliinsa pysyvästi sidottu kansainvälisesti tunnettu fyysikko Stephen Hawking on liittynyt Israelin vastaiseen boikottirintamaan ja kieltäytyy osallistumasta presidentti Shimon Peresin järjestämään vuosikonferenssiin Jerusalemissa. Hän sanoo pois-jäämisellään protestoivansa tapaa, millä Israel kohtelee palestiinalaisia. Hawling, 71-vuotias fyysikko ja Lucasian matematiikan professori Cambridgen yliopistossa, oli hyväksynyt Peresin kutsun osallistua vuosittaiseen konferenssiin otsikolla Facing Tomorrow, joka houkuttelee paikalle runsaasti kansainvälisiä kuuluisuuksia, ja jonka aikana on tarkoitus juhlia Peresin 90-vuotispäivää. Hawking vieraili Israelissa 2006 Englannin lähetystön kutsumana luennoiden silloin sekä Israelin että PA:n yliopistoissa. Hän on vahvasti sodan vastainen, protestoiden v. 2009 Israelin hyökkäystä Gazaan, ja osallistui mielenosoitukseen Lontoossa protestoiden USA:n johtamaa Irakin sotaa sanoen sen perustuneen valheisiin ja kutsuen sitä sotarikokseksi. Hän sairastaa Low Gehrings tai ALS motorneuroottista tautia, minkä johdosta hän kommunikoi ATK:n välityksellä vain kasvolihaksiaan liikuttamalla. Hän oli viimeksi otsikoissa väittäessään, ettei maailmankaikkeuden muotoutuminen nykyiseen asuunsa vaatinut jumalallista toimintaa. Hän palvoo ihmisjärkeä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167833#.UYoL4WJHT-k
-          Neljän aikaan keskiviikkoaamuna heitettiin Maale Adumimin lähellä ohiajavasta autosta putkipommi, joka räjähti aiheuttamatta vahinkoa. Turvallisuusmiehet ryntäsivät paikalle löytäen pommin jäännökset. He arvelevat, että tarkoitus oli osua kuorma-autoon tai bussiin, mutta että heitto epäonnistui. Hyökkäysyritys tehtiin liikenneympyrän lähellä, joka jakaa liikenteen  Maale Adumimiin ja Azariyan arabikylään. Poliisi uskoo löytävänsä syylliset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167835#.UYoQgWJHT-k
-          Helteinen sää on tuonut mukanaan edellisten vuosien tapaan paitsi heinäsirkat myös arabien tahalliset tuhopoltot, joita on sytytetty eri puolille maata. Tarkka vartiointi ja aktiivinen siviilitoiminta ovat estäneet laajamittaisten palojen kehittymisen, mutta palolaitokset ja muut hätäapujärjestöt ovat olleet täystyöllistettyjä. ”Maan suojelijat” (Mishmar Adamti) järjestön puheenjohtaja Shuki Gillon kertoi Arutz Shevan haastattelussa, että he toimivat yhteistyössä poliisin, farmarien, maatilojen ja metsän omistajien kanssa estääkseen tulen leviämistä. ”Kaikkien päämääränä on yhdessä toimien vähentää tuhopolttojen määrää. Me käytämme tiedettä, teknologiaa ja muita menetelmiä kehittääksemme luovia menetelmiä työssämme. Hän sanoo ryhmänsä pystyneen estämään lukuisia tuhopolttoja toiminta-alueillaan Ala Galileassa, Negevin etelä- ja pohjoisosassa, Laakishin alueella ja Negevin pohjoisosassa. ”Meillä on puistojen ja luonnonalueitten korkeita virkailijoita työskentelemässä kanssamme. Me käytämme lämpökameroita ja erikoisrakenteisia tunnistamisvälineitä. Suuri osa työstämme on yhteistoiminta poliisin kanssa. Äskettäin annoimme heille yksityis-kohtaiset tiedot neljästä tuhopoltosta, myös tiedot kuka sytytti, milloin ja miksi”. Gilon pitää itsestään selvänä, että tuhopoltto on osa terrorismia, Israelin ja sionismin vastaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167817#.UYoSHGJHT-k
-          USA:n ulkoministeri John Kerry ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat sopineet kansainvälisen konferenssin järjestämisestä, jolla Syyrian mieletön verenvuodatus ja taistelu saataisiin loppumaan. Kerry vietti kaksi tuntia Putinin ja kolme ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa päästen lopulta sopimukseen diplomaattisen ratkaisun löytämiseksi. Kerry sanoi toivovansa, että toive konferenssista toteutuu ennen toukokuun loppua, ja että pystytään muotoilemaan Geneven accordien tapainen julkilausuma, joka tyydyttäisi sekä Assadin hallitusta että kapinallisia. Yksi kapinallis-ryhmä sanoo siepanneensa neljä YK:n rauhanturvaajaa oman turvallisuutensa takaamiseksi Assadin joukkojen kiihtyvien operaatioiden pelottamina. Venäjä on huomattavasti tehostanut asetoimituksiaan Assadin joukoille, niiden mukana S-300 ilmatorjuntapattereita sekä Iskander 9K720 (NATO SS-26 Stone) ohjuksia, joiden tarkkuus on 5-7 m ja kantomatka 280 km. Putin vakuutti, ettei Assadin hallitus kaadu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167834#.UYoXBGJHT-k, http://www.debka.com/article/22957/US-to-arm-Syrian-rebels-Putin’s-rebuke-Chinese-“peace-plan”-mar-Netanyahu’s-Chinese-trip-






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021