PERJANTAI 10.05.13


PERJANTAI 10.05.13

1. TALOUS- JA KAUPPAMINISTERI Naftali Bennett sanoo valmistelevansa suunnitelmaa, jonka mukaan IDF:n ja Juudean ja Samarian asukkaiden tulee toimia joutuessaan hyökkäyksen kohteeksi itsensä suojelemiseksi. Hän kaavaili suunnitelman suuntaviivoja JP:lle antamassaan haastattelussa, joka julkaistaan kokonaisuudessaan tiistain shavuotin erikoislehdessä. ”Juutalaisasukkaiden turvallisuus Juudeassa ja Samariassa on merkittävästi laskenut. Autoilijoita kivitetään, ja kivet voivat surmata. Se mitä siellä tapahtuu on terroria eikä vain väkivaltaa”, Bennett selvitti JP:n toimittajille. Hän aikoo esittää suunnitelmansa puolustusministeriölle ja armeijalle. Suunnitelmassa selvitetään, millaisissa tilanteissa IDF:n sotilaat ja alueiden asukkaat voivat avata tulen puolustautuakseen. ”Nykyisten ohjeiden vallitessa ihmisillä eivät pysty puolustamaan itseään”, hän selitti.

BENNETT kertoi suunnitelmaan vain pari viikkoa 31-vuotiaan Viktor Botowskyn kuolemaan johtaneen puukotuksen jälkeen ja kaksi kuukautta siitä, kun palestiinalaisten heittämä kivi haavoitti hengenvaarallisesti äitinsä ajamassa autossa istunutta kolmi-vuotiasta Adele Bitonia, joka edelleen taistelee hengestään sairaalassa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Bennett-advises-IDF-Fight-back-in-Judea-and-Samaria-312745

BENNETT kertoo Aritz Shevan artikkelissa keskustelleensa puolustusministeri Moshe Yaalonin, IDF:n komentajan Benny Gantzin ja IDF:n maan keskiosan komentajan kenraali-majuri Nitzan Alonin kanssa turvallisuuden parantamisesta Juudeassa ja Samariassa. Hän kertoo facebookin sivullaan vierailleensa Talmonin juutalaisyhteisössä Samariassa, jonka asukkaat kertoivat hänelle kasvavasta jännityksestä alueella. ”He kertoivat pelkäävänsä ajaa autollaan öiseen aikaan, eikä lasten kanssa ollenkaan”, Bennett kirjoitti fb-sivullaan lisäten: ”He ovat Israelin valtion asukkaita kuten me muutkin. He käyvät töissä, maksavat veroja ja suorittavat asepalvelusta kuten muutkin, kuten sinä ja minä. He tarvitsevat turvallisuutta ja hallitus on vastuussa kansalaistensa turvallisuudesta. Minun velvollisuuteni hallituksen ministerinä on tarttua asiaan. Ei se ole tämän monimutkaisempaa”.
Bennett sanoo, että säännöt tulen avaamiseksi tulee muuttaa, joukkoja tulee lisätä näille alueille, hyökkäävä toiminta tulee lopettaa ja kivien heittelemistä tulee pitää hengen-vaarallisena toimintana. Hän lupaa tarkoin seurata tilanteen kehitystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167886#.UYyHQGJHT-k

MOSHE Feiglinin perustaman Manhigut Yehudit (Juutalainen johtajisto) Likudin sisällä toimivan järjestön johtaja Shai Malka vältti täpärästi arabiterroristin murhayrityksen ajaessaan autollaan torstaiaamuna lähellä Hebronia. Vastaan tulevasta kuorma-autosta heitettiin iso kivenmurikka hänen autonsa tuulilasia kohti, mutta onneksi heitto ei onnistunut vaan kivi pyöri hänen autonsa renkaisiin saaden hänet vähällä menettämään autonsa hallinnan. Hän ajoi tiellä no 60. Terroristi yritti samaa metodia, jonka johdosta Adher Palmer menetti autonsa ohjauksen ajaessaan poikansa kanssa v. 2011 samalla alueella. He molemmat menehtyivät.
”Kiitos Jumalan”, Malka sanoo. ”Tässä on kivenlohkare, joka heitettiin minua kohti ajaessani puolenpäivän aikaan tiellä 60 pari sataa metriä pohjoiseen Har Manoahista Hebronin vuorella. Ihmeen kaupalla kivi osui renkaaseen eikä tuulilasiin, mutta sittenkin olin vähällä menettää autoni hallinnan, mutta Kiitos Jumalan, pystyin pysäyttämään auton”. Hän sanoo, että hallituksen velvollisuutena on turvata asukkaansa, mutta ”niin kauan, kuin meillä ei ole uskon johtajistoa, tämä voinee olla elämän rutiinia alueella”.
”Kun valtio luopuu itsenäisyydestään Temppelivuorella, se itse asiassa sanoo, ettei tämä ole meidän maatamme. Ja jos tämä ei ole meidän maatamme, silloin ajaessamme Juudean ja Samarian teillä me olemme miehittäjiä, ja silloin on järjellistä, että meitä vastaan hyökätään kivenjärkälein”. Malka selvitteli ajatuksiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167885#.UYyL_GJHT-k

2. JUUDEAN JA SAMARIAN siviilihallinto hyväksyi torstaina 296 uuden asuntoyksikön rakentamisen Beit Elin juutalaisyhteisöön Jerusalemista pohjoiseen. Asuntojen rakentaminen on osa v. 2012 sopimusta, jonka mukaan juutalaisasukkaat luopuivat vastarinnatta asunnoistaan Ulpanan etäyhteisössä lupauksella, että uudet asunnot rakennetaan muualle. Puolustusministeri Moshe Yaalon hyväksyi päätöksen. Oikeusministeri Tzipi Livni tapasi USA:n ulkoministeri John Kerryn Roomassa päivää aiemmin. Livni kertoi torstaina armeijan radiossa informoineensa USA:n hallitusta päätöksestä: ”Me informoimme amerikkalaisia
välittömästi kertoen heille, mistä tässä on kysymys, ja ettei ole mitään syytä dramatisoida tilannetta siitä, mikä se todellisuudessa on”.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Patrick Ventrell totesi torstain lehdistötilaisuudessa tehtyyn kyselyyn todeten, että Israel on tietoinen presidentti Barack Obaman mielipiteestä, jonka mukaan ”Israelin tulee ymmärtää jatkuvan setlementtitoiminnan olevan vastoin rauhan-tavoitteita ja että itsenäisen Palestiinan valtion tulee olla elinkelpoinen todellisin rajoin, jotka on vielä määrittelemättä”. Ventrell vakuutti, että tämä on USA:n kanta eikä se ole muuttunut.

PALESTIINALAISJOHTAJAT Saeb Erekat ja Abu Rudeinah syyttivät Israelia rauhanprosessin sabotoinnista. ”Israelin päätös murskaa rauhanprosessin ja Obaman ja Kerryn yritykset sen elvyttämiseksi”, Rudeinah eritteli. He väittävät päätöksen osoittavan, ettei Netanyahun hallitus ole kiinnostunut rauhasta vaan johtaa aluetta väkivallan tielle.
NETANYAHUN kerrotaan antaneen salaisen määräyksen asunto- ja rakennusministeri Uri Arielille jäädyttää kaikki uudet rakennussuunnitelmat ja urakkatarjoukset Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan alueilla. Tämä koskee myös E-1 aluetta Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä, joka on odottanut rakennuslupaa Yirzhak Rabinin ajalta alkaen, ja jonne infrastruktuuri on osittain jo vedetty. Abbas uhkaa, että jos E-1 alueen rakentaminen alkaa, hän lopettaa kaikki yritykset palata neuvottelupöytään Israelin kanssa. http://www.timesofisrael.com/296-settlement-homes-approved-for-construction/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167902

3. LÄNSIMUURIN edustalla Jerusalemissa puhkesi yhteenottoja Naiset Muurilla (Women of the Wall at Kotel) yrittäessä aloittaa kuukausittaista rukoustilaisuuttaan. Ultraortodoksit olivat tuoneet alueelle busseittain naisia ja miehiä estääkseen naisia pitämästä rukoustilaisuuttaan. Tuhannet ortodoksit pyrkivät pelkällä massallaan estämään feministejä toteuttamasta toivettaan rukoilla Länsimuurin edustalla.

Ortodoksit olivat tuoneet jäseniään eri puolilta maata osallistuakseen protestitilaisuuteen, jolla pyrittiin osoittamaan heidän vastustuksensa oikeuden päätökselle, jonka mukaan Women of the Wall at Kotel on oikeus pitää rukoustilaisuuksiaan muurilla ilman häirintää.
He kokoontuvat kuukausittain uuden kuun aikaan tilaisuuteen muurilla useat heistä pitkiin rukousliinoihin sonnustautuneina, joita perinteisesti vain miehet käyttävät. He vakuuttavat, ettei heidän omaksumansa käytäntö ole Halakhan, juutalaisen Lain vastainen. Perjantaina alkaa juutalaisten kalenterin mukainen uusi kuukausi sivan.
Perjantaiaamun tilaisuuteen oli tullut naiskansanedustajia ja muutamat ei-uskonnolliset naiset liittyivät heihin tukensa osoitukseksi.

Poliisi on ajoittain pidättänyt rukousliinoja käyttäviä naisia Kotellilla perustuen oikeuden päätökseen, jolla se kiellettiin, mutta 25. huhtikuuta tuomari Moshe Sobel päätteli Jerusalemin piirioikeudessa, ettei korkeimman oikeuden päätös anna poliisille oikeutta pidättää naisia, vaikka ne eivät kaikilta osin noudata sen antamaa tulkintaa.
Poliisi pidätti yhden ultraortodoksimiehen järjestyksen rikkomisesta, mutta pystyi ilmeisesti hallitsemaan tilanteen tuhansien ortodoksien massaprotestista huolimatta.
Muurin rabbi Samuel Rabinowitz kehotti lausunnossaan ihmisiä rauhallisuuteen varoittaen, että ääriainekset vahingoittavat muuria, joilla hän tarkoitti kaikkia paikalla olevia. http://www.timesofisrael.com/haredi-women-mass-at-kotel-for-standoff-with-feminist-group/

4. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoo, että Syyrian presidentti Bashar Assad on luvannut antaa hänelle aseita, joita heillä ei ole aiemmin ollut, ja jotka tulevat aiheuttamaan muutoksen voimatasapainossa alueella. ”Te israelilaiset sanotte estävänne meitä voimistumasta sotilaallisesti, mutta Assad lupaa meille tilannetta muuttavia aseita, joita meillä ei ole ollut aiemmin”, hän kertoi televisioidussa puheessa AFP:n mukaan torstaina. Nasrallah kutsui niitä ”erittäin strategisiksi” todeten, että siihen kuuluu heidän vastarintajoukkonsa toiminta Golanin kukkuloilla, jotka Israel vapautti 1967 puolustussodassa. ”Sellainen liike on strategisempi kuin raketin laukaiseminen tai ilmapommitus”, hän selitti.
Nasrallah tunnusti äskettäin, että Hizbullahin joukot taistelevat Assadin joukkojen rinnalla kapinallisten kukistamiseksi. Hän lisäsi, että ”toinen strateginen toimi” on rajan avaaminen Israeliin tehtäville hyökkäyksille syyrialaisen Golanin vapauttamiseksi miehityksestä. Hän sanoi ottavansa vastaan mitä aseita tahansa Assad tarjoaa maansa puolustukseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167889#.UYykdWJHT-k
5. UUTISOTSIKOITA
-          Turkin pääministeri Erdogan, joka aiemmin liehitteli Syyriaa sen saamiseksi mukaan taloudelliseen liittoutumaan entisen ottomaanien sulttaanikunnan elvyttämiseksi, on nyt kääntynyt katkeraksi Assadin vastustajaksi vaatien hänen syrjäyttämistään. Hän sanoo, että Obaman asettama punainen varoituslinja Syyriassa on jo kauan sitten ylitetty. Hän tarkoittaa tällä sitä, että Syyian hallituksen joukot ovat käyttäneet kemiallisia aseita, mitä YK edelleen tutkii, mutta josta ensimmäiset todisteet osoittavat, että niitä käyttivät kapinallisten joukot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167901#.UYyom2JHT-k
-          Kiinassa viiden päivän virallisella vierailulla ollut pääministeri Benyamin Netanyahu lienee vielä matkalla kotiin. Hän aloitti vierailunsa Shanghaissa, joka on Kiinan taloudellisen nousun lippulaiva, ja sitä pääministeri pyrki hyödyntämään kehuen Israelin innovaatiokykyä ja suunnittelutaitoa. Sitä mitä hän Kiinalta odottaa on kaupan volyymi, ja sitä Kiinalla on tarjota ylen määrin. Siirtyessään keskiviikkona Pekingiin, jossa Kiinan johtoporras toimii, hän pyrki jatkamaan samaa rataa osoittaen olevansa kiinnostunut kaikesta, mitä hänelle näytettiin, jopa ikävistä teollisuusvierailuista pitkäveteisine esittelyineen ja kieroajeluineen valtavissa tehtaissa. Sen sijaan hän on ollut merkillisen hiljaa diplomatiasta ja politiikasta, vaikka kai niistäkin keskusteltiin. Tutustuessaan Kiinan muuriin hän totesi sen olevan hyvä esikuva niille ”muureille”, joita Israel on joutunut pystyttämään ”vihamielisiä naapureitaan” vastaan. Kiina esitti Abbasille oman rauhansuunnitelmansa, mutta uutiset eivät kerro, esiteltiinkö sitä myös Netanyahulle. Kiina selvästi haluaa työntää oman lusikkansa samaan soppaan, jonka monet ennen sitä ovat havainneet karvaaksi, mutta kiinalainen maku voi olla toinen kuin länsimainen, syöhän ne kaikkea kissoista ja koirista linnunpesiin saakka. Vasta ensi viikon aikana, jota pahoin sotkee shavuotin alkaminen keskiviikkona 15.05., voitaneen saada ehjempi matkaraportti Kiinan matkailijoilta. Netanyahun kerrotaan päivittäneen tietojaan puhelinyhteyksien kautta sekä Barack Obaman että Vladimir Putinin kanssa, joten ei hän kokonaan päässyt irtautumaan arkitouhuista. Putin varoitteli Assadin tapaan, että ilmahyökkäys Syyriaan jääköön viimeiseksi, ehkä siksikin, ettei hän halua S-300 ilmatorjuntapatteristojensa joutuvan heti kärkeen IAF:n nälkäisten saalistajien hampaisiin, tai ehkä hän säälii IAF:n lentäjiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167874#.UYyp-WJHT-k
-          Gazassa vierailulla oleva islam-oppinut ja kiihottaja Yusuf Qaradawi totesi kuulijoittensa mielihyväksi, ettei Israelilla ole mitään oikeutta olla olemassa eikä palastakaan Palestiinan maata saa luovuttaa juutalaisille, kuten AFP raportoi. Egyptissä syntynyt mutta Mubarakin ajasta lähtien Qatarissa asuva tunnustettu islam-oppinut johtaa 50 islamoppineen delegaatiota, jonka osallistujat edustavat 14:ää maata. ”Palestiina ei koskaan ole ollut juutalainen. Se kuuluu arabeille ja islamille ja tulee aina niin olemaan”, hän totesi sanoen, että lopulta islam voittaa. Hän vakuutti Gazassa kyhättyjen rakettien olevan voimallisempia kuin Israelin valmistamat. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh ojensi Qaradawille Gazan passin tunnustaen hänet näin ”Gazan valtion” kansalaiseksi. Hän pitää holokaustia Allahin suomana rangaistuksena juutalaisille. Fatahin johto tuomitsi Qaradawin Gazan vierailun sanovan sen iskevän puukolla sovintoa havittelevien selkään. PA:n hallituksen ministeri Mahmoud al-Habbash sanoo, että Qaradawin vierailu on poliittinen kannan-otto, joka nostaa Gazan laillisuutta kansainvälisesti. Toiseksi hän kehotti Qaradawia kumoamaan antamansa fatwan, jolla hän kiroaa Jerusalemissa vierailevat muslimit, väittäen sen olevan islamin lain vastainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167898#.UYyu7GJHT-k
Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020