Sunday, May 05, 2013

SUNNUNTAI 05.05.13


SUNNUNTAI 05.05.13

1. DAMASKOKSEN Jamrayan alueelta kuultiin useita kovia pamauksia aamuyöstä sunnuntaina. Syyrian valtion TV-uutisten mukaan Israelin koneet pommittivat aluetta toistamiseen parin päivän kuluessa. Tämä hyökkäys tapahtui kahden aikaan sunnuntai-aamuna, ja alueelta nousi savupatsaita. Times of Israel artikkelissa todetaan nimeltä mainitsemattoman amerikkalaisen virkailijan vahvistaneen NBC:n uutistoimistolle, että IAF:n koneet iskivät Syyrian armeijan tutkimuskeskuksen rakennuksiin Damaskoksessa. IAF pommitti rakennuksia myös tammikuussa tänä vuonna estääkseen Syyriaa toimittamasta ilmatorjunta- ja Fartah-110 maasta maahan ohjuksia Hizbullahille Libanoniin.

Syyrian valtion tukema uutistaimisto SANA raportoi, että alustavien tutkimusten mukaan Israelin koneet pommittivat tutkimuslaitosta ja että iskut aiheuttivat uhreja. Lontoossa toimiva Syyrian ihmisoikeusjärjestö raportoi myös, että Jamrayan tutkimuskeskusta oli pommitettu kertoen, että laitos sijaitsee 15 km Libanonin rajalta Damaskoksesta luoteeseen.
Xinhua uutistoimisto raportoi aktivistien kertoneen, että iskut kohdistettiin Qassiyoun vuoristossa sijaitsevaa asevarikkoa vastaan kaupungin lähellä.
Reuters kertoo aktivistien nähneen koneita Damaskoksen yllä ja että kuuteen kohteeseen oli isketty, kuten Free Syrian Army tiedottaja kertoi Turkissa Al-Arabi lehdelle.
Israelin viranomaisten mukaan Fatah-110 ohjus on erittäin tarkka ohjattu ohjus, jonka kantomatka on n. 300 km puolen tonnin räjähdekuormalla. Sillä yltää Tel Aviviin ja Dimonan ydintutkimuslaitoksen tiloihin. IDF ei halua kommentoida asiaa. Israel ei virallisesti halua sekaantua sotatoimiin Syyriassa, mutta se ei halua nykyaikaisten ohjusten ja kemiallisten aseitten joutuvan Hizbullahin käsiin. Hizbullah ei halunnut kommentoida asiaa, mutta eräs sen jäsen mainitsi, että  yksi israelilaiskone ammuttiin alas Libanonin yllä.

USA:n presidentti Barack Obama kertoi espanjankielisen Telemundo TV-uutisverkoston haastattelussa, että Israelilla on puolustautuakseen oikeus pyrkiä estämään asetoimitukset Hizbullahille, joka on USA:n terrorijärjestöjen listalla. Hän kieltäytyi kommentoimasta lähemmin Israelin suorittamia ohjusiskuja Jamrayan tutkimuskeskusta vastaan todeten vain, että iskut oli tehty ohjuksia kuljettavaa kolonnaa vastaan Syyriassa. Hän pyysi osoittamaan tarkemmat kommentit Israelin hallitukselle, mutta sanoi, että USA ja Israel toimivat hyvin läheisessä yhteistoiminnassa vihjaten, että USA tiesi iskuista etukäteen.
Israelin viranomaisten mukaan Syyrialla on Iranin mallin mukaan valmistettuja Scud-D ohjuksia, joiden kantomatka on n. 675 km (422 mailia). Se yltää Eilatiin saakka.
New York Times raportoi, että IAF:n koneet ampuivat ohjuksensa Jamrayan tutkimus-keskuksen rakennuksia kohti Libanonin ilmatilasta rikkomatta Syyrian rajaa.
Puolustusministeriön virkailija kenraalimajuri Amos Gilad totesi, ettei Israel ole tunnustanut iskeneensä Syyrian alueelle, vaikka useat kansainväliset uutistoimistot vahvistavat sen. http://www.timesofisrael.com/obama-israel-has-right-to-defend-itself-from-hezbollah/

2. sunday times raportoi, että Syyrian sisällä riehuva sota, jota kutsutaan sisällissodaksi, vaikka sen luonne on enemmän kansainvälinen Syyrian asioihin puuttuminen, on jakanut Lähi Idän muslimimaat kahteen tunnustamansa islaminuskon sunni ja shia leiriin. Syyrian presidentti Bashar Assadia tukevaa shia ryhmittymää johtaa Iran, ja siihen kuuluvat Irak – joskin vielä epäselvästi maan ollessa jakautunut keskenään taisteleviin ryhmiin -, Libanon ja Hizbullah saaden tukea Venäjältä ja Pakistanilta sekä diplomaattista tukea Kiinalta.
Assadin armeijaa vastaan taistelevia kapinallisia tukevat Saudi Arabia, Qatar ja UAE, joita tukevat USA ja Turkki sekä EU. Jordania ja Egypti pysyttelevät sivussa omien taloudellisten ja sisäpoliittisten ongelmiensa vuoksi, vaikka niiden sympatiat ovat kapinallisten puolella.

SUNDAY TIMES kertoo artikkelissaan, että Washington työskentelee Israelin kanssa muodostaakseen 4 + 1 liittoutuman eli ”maltillisen kuunsirpin”, jonka tarkoituksena ei ole valmistella hyökkäystä Iraniin vaan  puolustautuminen sen ylivaltaa vastaan. Liittoutumaan kuuluisivat Turkki, Saudi Arabia, UAE ja Jordania, jotka muodostavat liittoutuman ytimen, mutta Israel työskentelee USA:n kanssa voidakseen liittyä siihen viidentenä maana.
Lehden tietojen mukaan Israelilla olisi oikeus saada tutkatietoja Saudi Arabiassa ja UAE:ssa sijaitsevilta X-band tutka-asemilta luovuttaen vastaavasti tietoja Siinailla sijaitsevalta tutka-asemaltaan, joka on USA:n henkilöstön valvonnassa. Israelilla ei ole diplomaattisia suhteita
Saudi Arabian eikä UAE:n kanssa. Israelin ja Turkin suhteet häiriytyivät pahoin Turkin pääministeri Erdoganin omaksuttua islamia kosiskelevan asenteen, jota läheiset suhteet Israelin kanssa häiritsivät, mutta lämpenemistä on hiljalleen tapahtumassa. http://www.timesofisrael.com/israel-reportedly-may-join-defense-pact-with-saudi-arabia-uae/

DEBKAFILE raportoi, että Teheran on voimistanut suhteitaan Pohjois-Korean kanssa, jonka 31-vuotias kokematon presidentti Kim Jong-Un antoi tulikivenkatkuisia varoituksia USA:lle ja Etelä-Korealle uhaten niitä kuten myös Japania murskaavilla iskuilla. Pohjois-Korean johtajien uhkauksiin on totuttu, eikä näihinkään suhtauduttu kovin vakavasti, vaikka kaiken varalta USA vahvisti asemiaan Quamin saarella ja lähimaissa. Iranin P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut Iranin ydinteollisuuden saamiseksi kansainväliseen valvontaa ovat selvästi vaikeutuneet Iranin saadessa rohkeutta Pohjois-Korean itsepintaisesta kieltäytymisestä suostua YK:n ja USA:n asettamiin vaatimuksiin, joita ne ovat tukeneet boikottitoimilla, maan ydinteollisuuden valvomiseksi. Iranin armeijan apulaiskomentaja prikaatinkenraali Masoud Jazayeri antoi huhtikuun 5. päivänä oman lausuntonsa jossa hän sanoi mm.: ”Amerikkalaisten läsnäolo Etelä-Koreassa on alueen jännityksen juuri tällä jännittyneellä alueella nyt ja menneisyydessä. USA ja sen liittolaiset kärsivät raskaita tappioita, jos sota puhkeaa näillä alueilla. Itsenäiset maat eivät voi alistua USA:n ylivaltaan. Washingtonin aika painostaa ja alistaa muita maita on mennyt jo kauan sitten”, hän selitti.
Pohjois-Korea aloitti uuden ydinkokeen valmistelut, kiihdytti ydintutkimusta entisestään ja vauhdittaen plutoniumia valmistavan reaktorin valmistumista. http://www.debka.com/article/22879/

3. USA:n presidentti Barack Obama kammoaa uuttaa sotaa Lähi Idässä, ja tekee kaikkensa hillitäkseen läheisen liittolaisensa Israelin malttamattomia vihjeitä mahdollisesta iskusta Iranin ydinlaitoksia vastaan, joiden kiireellisyyttä se perustelee tiedustelutiedoillaan, jotka poikkeavat joko todellisesti tai painostuksen vuoksi USA:n omista tiedoista. Muutaman viikon välein esitetään uusia arvioita, milloin mikin punainen varoituslinja on ylitetty. Viimeisen arvion mukaan Iranin ydinase valmistuu kesä- heinäkuun aikana. Obaman arvion mukaan Iranin mullahi-hallitus on hidastanut ydinpomminsa valmistamista; toisten mukaan se on päinvastoin kiihdyttänyt uraanin rikastustoimia asentamalla entistä nopeampia sentrifugeja ydinlaitoksiinsa ja nostaen uraanin rikastusprosenttia kahteenkymmeneen tai yli, josta sitä voidaan luvan saatuaan nopeasti rikastaa pommin vaatimaan 90 %:n tasoon.

VOIDAKSEEN vakuuttaa Israelille olevansa tosissaan luvatessaan, ettei Iran tule koskaan saamaan ydinpommia, USA kehitti kiireellä uuden Bunber Buster pommin, joka videoidussa koeräjäytyksessä osoitti pystyvänsä tuhoamaan Fordon paksun kallion ja betoni suojauksen sisään rakennetun laitoksen.
Wall Street Journal lehden toimittajat olivat diplomaattien kanssa todistamassa koeräjäytystä, josta videoidussa esityksessä todetaan pommin pystyvän tunkeutumaan vain tuumien päähän kohteestaan aiheuttaen valtavan maanalaisen räjähdyksen, kuten videon nähneet todistavat.
USA:n suurin pommi on 30 000 paunan Massiivinen taisteluase tunkeutuja (Massive Ordnance Penetrator, MOP), jota on kehitetty edelleen asentamalla siihen sytyttimiä sen tunkeutumiskyvyn parantamiseksi, sekä korkean teknologian varusteita, jotka lisäävät sen kykyä väistää Iranin ilmatorjunnan vastatoimet päästäkseen kohteeseensa. Pommia ei kuitenkin ole vielä testattu pudottamalla se lentokoneesta.

ISRAELIN suurin huoli on ollut pelko, ettei Fordon laitosta pystytä tuhoamaan ilma-hyökkäyksellä, vaan operaation onnistuminen vaatii kommandotyyppisiä maajoukkoja.
Tarkkailijat uskovat, että tilanne pysyy ennallaan Iranin kesäkuun vaalien yli, mutta toivovat Iranin uuden presidentin ja hallituksen muuttavan tilanteen suotuisammaksi neuvotteluille, jotka tekisivät hyökkäyssuunnitelmat tarpeettomiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167694#.UYYJ2GJHT-

4. PA:n toimitushallituksen pääministeri, joka erosi jokin aika sitten, sanoo vihaisesti, ettei hän ole antanut mitään haastattelua the New York Timesille, kuten se kertoo julkaisemassaan  haastatteluartikkelissa, jonka mukaan PA kärsii piittaamattomista johtajista: ”Meidän tarinamme on tarina epäonnistuneesta johdosta, alusta lähtien. On käsittämätöntä, että palestiinalaisten kohtalo on  johtajien käsissä, niin täysin piittaamattomia, niin hetken mielijohteiden varassa tehtyjä päätöksiä, ilman todellisuuspohjaa. Me emme suunnittele strategisesti, me teemme sopimuksia taktisista perusteista ja olemme jääneet oman retoriikkamme vangeiksi”. Uutinen New York Timesin haastattelusta sai palestiinalaisen uutistoimisto WAFA:n mukaan vastalauseiden myrskyn arabien keskuudessa. Pääministeri Fayadin kanslia kieltää, että haastattelua olisi tehty ja vaatii, ettei sitä saa julkaista sellaisena. WAFA lainaa Fayadin kanslian reaktiota, jonka mukaan haastatteluartikkeli on vain toimittaja Roger Cohenin oman mielikuvituksen ja mielikuvien tuotetta, eikä perustu Fayadin omiin  sanoihin, eikä haastattelua ole koskaan tapahtunut.
Artikkelin mukaan Fayad syytti Israelia miehityksestä, mikä on PA:n ongelman ydin, setlementtien laajentamisesta, rakennusten tuhoamisesta, karkotuksista ja IDF:n tunkeutumisesta myös alueille, jotka on nimetty PA:n täyden hallinnon alaisiksi. ”Kerroin presidentti Obamalle, että hökkeli on ennen pilvenpiirtäjää”, Fayadin kerrotaan sanoneen. ”Israelilaiset eivät ole poistaneet miehityksen geeniä. Varmistetaan ensin, että beduiini saa juomavettä Jordanjoen laaksossa ennen kuin keskustelemme järjestelyistä. Tämä on palestiinalaisten ”oikeus elää” kysymys”.
LänsimaiDen lellikkinä pidetty ja maltilliseksi luonnehdittu Fayad vaatii kaikkien Israelin tuomioistuinten eri pituisiin vankeusrangaistuksiin tuomitsemien palestiinalaisten vankien vapauttamista riippumatta heidän tekemistään rikoksista ja terrorismista siviilejä vastaan. Hän syyttää, että Israelin vankiloissa 200 vankia on kuollut riittämättömän lääkintähoidon, kidutuksen tai murhan  vuoksi. Hän syyttää Israelia PA:n talousongelmista, vaikka PA maksaa kuukausipalkkaa Gazassa asuville Fatahin jäsenille, vaikka he eivät työskentele, ja samoin suurta kuukausipalkkaa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville vangeille, minkä suuruus riippuu vankeusajasta eli heidän murhiensa määrästä. Fayad itse määräsi heidän kuukausi-palkkojensa nostamista kolminkertaisiksi muutama vuoksi sitten.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Arabit sytyttivät tuleen juutalaisten omistaman viinitarhan Har Brachassa Samariassa. Tuhopolttajat tulivat lauantaina iltapäivällä läheisestä Tatzpitin arabikylästä. Asukkaat juutalaisyhteisöistä Har Bracha ja Gívat Ronen yrittivät sammuttaa valtoimenaan riehuvat liekit, joiden leviämistä avusti melkoisen kova tuuli. Useita alueen asukkaita pyrki rukoilemaan Sikemissä sijaitsevalle patriarkka Josefin hautakammiolle, mutta jännittyneen tilanteen vuoksi IDF.n sotilaat estivät heitä pääsemästä sinne. Yhteenottoja juutalaisten ja arabien kesken syntyi kuitenkin läheisen Kfar Khalil arabikylän lähellä. IDF:n sotilaat menivät väliin pidättäen kuusi juutalaisasukasta, joista kaksi menetti tajuntansa joko nielemänsä savun tai yhteenottojen vuoksi. Alueen arabit aloittivat mielenosoituksen sotilaita ja poliiseja vastaan, jotka hajottivat heidän joukkonsa. Poliisi vapautti neljä pidättämäänsä juutalaista jättäen kaksi edelleen selleihinsä, mutta arabeja, jotka aloittivat kaiken, ei pidätetty. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167704#.UYYb22JHT-k
-          Kaksi sotilasta haavoittui perjantaina PA:n arabien mellakoidessa Juudean ja Samarian alueilla. Yksi sotilas jouduttiin viemään sairaalaan häneen osuneen kiven johdosta lähellä Betlehemiä. - Aiemmin perjantaina arabit tulittivat juutalaista autoa valtatiellä no 60 Samariassa, kukaan ei haavoittunut. - Perjantaina iltapäivällä rajapoliisi haavoittui mellakoissa Kfar Kadumin lähellä. – Nebi Salahin lähellä Samariassa arviolta 50 arabia mellakoi sotilaita ja poliiseja vastaan, jotka vastasivat siihen mellakantorjuntavälinein hajottaen heidän joukkonsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167699#.UYYfCWJHT-k
-          Kolmisenkymmentä juutalaisasukasta meni osoittamaan mieltää arabien jatkuvaa autojen kivittämistä vastaan Doar-risteyksen lähellä Samarian pohjoisosassa. Heidän kimppuunsa hyökkäsi läheisistä arabikylistä satakunta kivin ja puukartuin varustettua arabia aiheuttaen verisen yhteenoton heidän välillään. Paikalle tuli sekä armeijan että rajapoliisin yksiköitä nopeasti paikalle, jotka joutuivat turvautumaan mellakantorjunta-välineistöönsä saadakseen heidät erotettua toisistaan. Kymmenkunta ihmistä haavoittui, kolme heistä juutalaisasukkaita, jotka vietiin sairaalaan. Yhdessä heistä on murtunut pääkallo, hän on edelleen tajuton. – Aiemmin arabit olivat haavoittaneet kahta juutalaisasukasta Dolevin juutalaiskylän lähellä, heillä on päävamma. – Juutalaisautoa tulitettiin Jerusalemin ja Kuolleenmeren välisellä teillä, ei vammoja. Walla-news mukaan yksi oli Mevasseret Zionista, toinen oli turisti, kun heitä vastaan avattiin tuli heidän poistuttuaan autosta. He palasivat autoonsa päästen pakoon. http://www.timesofisrael.com/10-injured-in-clash-between-settlers-and-palestinians/
-          Egyptin muinaiset kotikristityt osallistuivat pääsiäismessuun uuden paavi Tavadros II:n johtaessa ensimmäistä pääsiäismessuaan paavina. Koptikristittyjen asema Egyptissä on kehittynyt todella vaaralliseksi koko uskontokuntaansa kohtaan Muslimiveljeskunnan johtaman hallinnon aikana. Turvatoimet oli moninkertaistettu lauantaina juhlamessun ajaksi, mutta tilaisuus pidettiin katedraalissa, jota vastaan muslimit ovat hyökkäilleet palopommien ja kivien kanssa. Ortodoksinen pääsiäismessu vietetään muistoksi siitä, kun Jeesus nousi kuolleista ollessaan kolme päivää ja kolme yötä haudattuna kallioon hakatussa hautakammiossa. Egyptin arviolta 85 miljoonan kansasta 10 % kuuluu kotokristittyihin, mutta monet heistä ovat muuttaneet pois maasta pahenevien vainojen ajamina. http://www.timesofisrael.com/egyptian-copts-mark-easter-under-tight-guard/
Lämpötila Jerusalemissa on tänään 18 – 28 C-astetta; huomenna 17 – 25; tiistaina 18-24 ja keskiviikkona 19 – 25 astetta, sää on ennusteen mukaan aurinkoinen. http://www.timesofisrael.com/egyptian-copts-mark-easter-under-tight-guard/


No comments: