TORSTAI 21.02.08
1. PALESTIINAN VALTIO Kosovon tapaan, ehdottaa Mahmoud Abbasin neuvonantaja Yasser Abed Rabbo. Rabbo selitti ideastaan median edustajille, että jos rauhankeskustelut Israelin kanssa eivät tuota tulosta, palestiinalaisten tulee seurata Kosovon esimerkkiä: ”Jos se ei onnistu, meillä on toinen optio. Ei Kosovo ole yhtään parempi kuin Palestiina. Jos koko maailma, USA, EU ja valtaosa sen valtioista, on hyväksymässä Kosovon itsenäisyyden, eikö tämä voisi onnistua myös Palestiinan suhteen?” Rabbo analysoi. Hän totesi vielä, etteivät nykyiset rauhan-tavoitteet johda mihinkään, ja että PA:n johto harkitsee yksipuolista itsenäisyysjulistusta.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas ilmoitti lausunnossaan, ettei asia ole ajankohtainen, ja että PA on sitoutunut saavuttamaan rauhansopimuksen Israelin kanssa vuoden 2008 kuluessa. Mutta hän lisäsi, että ”jos tämä ei onnistu, kysymme veljiemme (Palestiinan kansan) mielipidettä tehdäksemme oikean ratkaisun”.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Ahmed Qureia toteaa, että ensin täytyy tehdä päätös itsenäisyys-julistuksesta ja sitten toimia sen mukaan, eikä päinvastoin. Hän yhtyy Rabbon havaintoon, etteivät rauhankeskustelut etene toivotulla tavalla.
USA:n ulkoministeriön edustaja Sean McCormack sanoo, että palestiinalaisten tilanne poikkeaa Kosovon tilanteesta siinä, että Israelin ja PA:n väliset rauhankeskustelut jatkuvat ja että vielä on toivoa niiden onnistumisesta.
Israelin hallituksen edustaja hylkää Rabbon esityksen suoralta kädeltä. (JP)
2. ”LAITON RAKENTAMINEN JATKUU Juudeassa ja Samariassa”, kertoo AP (Associated Press) uutisissaan. Sen mukaan juutalaiskylä Eli, joka sijaitsee Samariassa, pystytti 27 liikkuvaa kotia viime kuussa. ELI:n johtaja Dovi Odeser toteaa, että nämä tilapäiset parakkiasunnot ovat kustantaneet yksityiset ja ulkomaiset rahoittajat ja että ne on pystytetty yhteisön hyväksyttyjen rajalinjojen sisäpuolelle. AP:n toimittaja Tovah Lazaroff kuitenkin kiistää tämän viitaten Juudean ja Samaria siviilihallinnon edustajan kapteeni Zidki Mamanin lausuntoon, ettei asia ole niin; sellaista rajalinjaa ei ole vahvistettu eikä rakennuslupaa ole annettu.
AP ILMOITTI samankaltaisesta tilapäisten parakkiasuntojen ”laittomasta” pystyttämisestä Maskiotissa Jordanjoen laakson pohjoisosassa.
VASEMMISTOLAINEN painostusryhmä Peace Now, jonka rahoitus on poliisin tutkimusten alaisena, ilmoittaa, että Elin uudet 27 parakkia on pystytetty palestiinalaisten omistamalle maalle. Peace Now heittelee näitä syytöksiään useimmiten vastoin todellisuutta, kuten lienee tapahtunut tässäkin tapauksessa. (JP, INN)
3. VAIN PALESTIINALAISTEN laittomasti rakentamia taloja tuhotaan, kertoo Peace Now
ynetnews web-sivulla. Järjestö kertoo, että 70 000 palestiinalaista asuu C-alueella, jossa Israelilla on täysi valvontaoikeus, mutta vain muutamat rakentajat saavat rakennuslupia. Vasemmistolainen Peace Now kertoo raportissaan, joka käsittelee tilannetta ajalta 2000 – 2007, toteaa, että 94 % palestiinalaisten esittämistä rakennuslupahakemuksista hylätään. Raportissa kerrotaan myös, että jokaista myönnettyä rakennuslupaa kohti se antaa 55 purkumääräystä.
ISRAELIN TÄYDEN valvonnan ns. C-alueilla siviilihallinto suunnittelee ja myöntää rakennusluvat ja myös antaa purkupäätökset luvattomasta rakentamisesta. Siviilihallinnon edustaja kertoo, että 33 % palestiinalaisille annetuista purkumääräyksistä toteutuu. Peace Now tietää, että juutalais-kylissä laittomasti rakennettujen talojen purkumääräyksistä alle 7 % toteutuu.
PEACE NOW raportin mukaan palestiinalaisille myönnettiin C-alueella 91 rakennuslupaa, kun samaan aikaan juutalaisyhteisöissä rakennettiin 18 472 asuntoyksikköä. Palestiinalaisille annettiin 4993 purkumääräystä, juutalaiskylille 2900 purkupäätöstä vuosien 2000-2007 aikana tällä C-alueella. Samana aikana 1663 palestiinalaista rakennusta purettiin, juutalaiskylissä 199. (lähde: www.ynetnews.com)
ISRAELIN SIVIILIHALLINTO toteaa raportista, että siinä esitetyt luvut eivät pidä paikkaansa.
TOISEKSI rakennusluvat myönnetään C-alueella tehtyihin aluesuunnitelmiin perustuen. Tällaisten suunnitelmien puuttuessa ei tiedetä maan tulevaa käyttöä eikä siten rakennuslupia sinne voida myöntää suuressa mitassa.
KOLMANNEKSI alueella sijaitsevat juutalaiskylät on perustettu hyväksyttyjen suunnitelmien mukaan. Rakentaminen niiden sisällä on täysin luvallista rakennusmääräysten puitteissa.
NELJÄNNEKSI Juudea ja Samaria kuuluvat kokonaisuudessaan alkuperäiseen juutalaisten kotimaaksi tarkoitettuun alueeseen. Tämä määritelmä on edelleen voimassa, eikä juutalaisten asuminen ja rakentaminen siellä voimassa olevien määräysten puitteissa ole laitonta.
PEACE NOW tunnetaan jyrkän vasemmistolaisesta, tarkoitushakuisesta toiminnasta.
4. ARMEIJAN KOMENTAJA Gabi Ashkenazi varoittaa, että IDF voi joutua piankin todelliseen kokeeseen osaamisestaan. ”Horisontissa on vaaroja, jotka koskevat selviytymistämme elossa ja ovat haasteena Israelin turvallisuudelle. IDF:n tulee varmistaa nopea voitto missä tahansa konfliktissa enkä voi vakuuttaa, etteikö tämä tapahtuisi lähitulevaisuudessa,” kertoi Ashkenazi uusien upseerien valmistumistilaisuudessa lähellä Mizpe Ramonia keskiviikkona. Hän lisäsi, että IDF toimii turvaverkkona Israelin valtion jatkuvalle olemassa ololle ja onnistumiselle. Tilaisuuteen osallistui myös Ehud Olmert, joka kertoi, että Libanonin kakkossodan opetukset on sisäistetty ja että Israel on nyt paremmin varautunut mitä tahansa konfliktia varten. Hän vakuutti uusille upseereille, että armeija on voinut korjata havaittuja epäkohtia sekä kansallisella että poliittisella tasolla ennen näkemättömien resurssien puitteissa. Hän kiitteli armeijan osoittamaa rohkeutta ”Libanonin kampanjan aikana”, kuten hän Libanonin kakkossotaa luonnehti. (JP)
KUNPA IDF ottaisi näistä komentajansa sanoista oppia ja saattaisi Gazan konfliktin nopeaan päätökseen sen sijaan, että se jatkuu ratkaisemattomana vuodesta toiseen.
5. ISRAELIN YK-LÄHETTILÄS Dan Gillerman tapasi eilen YK:n pääsihteeri Ban KI-Moonin esittääkseen tälle Israelin syvän järkytyksen Iranin virkailijoitten äskettäisistä lausunnoista Israelin tuhoamiseksi. Tunnin kestäneen keskustelun jälkeen Gillerman kertoi, että on järkyttävää kuulla YK:n jäsenmaan käyttävän natsien kaltaista, rasistista lausuntoa toisesta YK:n jäsenmaasta.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad sanoi näin: ”Maailman johtavat valtiot perustivat tämän saastaisen bakteerin, sionistisen hallituksen, joka hätyyttelee alueen valtioita villin eläimen tavoin.” Viitaten terroristi Imad Mughniyehin teloitukseen hän sanoi: ”Israel käyttää terroria joka päivä, ja on jälkeenpäin onnellinen ja iloinen.”
EDELLISELLÄ VIIKOLLA Iranin vallankumouskaartin komentaja kenraali Muhammad Ali Jafari lausui: ”Hizbullahin voima kasvaa päivittäin, ja lähitulevaisuudessa saamme todistaa tämän syöpäkasvaimen nimeltä Israel häviämisen.”
Gillerman lähetti viime viikolla kirjeen YK:n pääsihteerille, jossa hän pyysi saada tavata YK:n pääsihteerin esittääkseen tälle henkilökohtaisesti Israelin järkytyksen. Kirjeessä hän myös vaati nopeita ja tehokkaita boikottitoimia Iranin ydinaseen valmistamisen lopettamiseksi. Toiseksi hän käytti tilaisuutta hyväkseen esittäen syvän huolensa Hizbullahin rajoittamattomasta aseistamisesta sekä että sen kidnappaamat IDF:n sotilaat Ehud Goldwasser ja Eldad Regev ovat edelleen Hizbullahin panttivankeina.
GILLERMAN kertoi YK:n pääsihteerille myös Sderotin tilanteesta todeten, että on tehtävä ero Israelin puolustautumisesta ja palestiinalaisten hyökkäyksistä Israelin siviilikohteita vastaan.
IRANIN YK:N LÄHETTILÄS Muhammad Khazee jätti esitti YK:n turvallisuusneuvostolle kirjeen, jossa hän viitaten Olmertin tammikuun 14. päivän lausuntoon kaikkien optioitten olevan edelleen esillä Iranin ydinaseen suhteen ”totesi Israelin valmistautuvan väkivallan käyttöön estääkseen kehityksen, jonka Israel väittää vaarantavan sen olemassa olon”. Khazee väitti Iranin ydinohjelman palvelevan pelkästään rauhanomaista tarkoitusta ja kutsui ”Israelin esittämiä uhkauksia hylättävinä ja epäoikeudenmukaisina”. Hän kutsui niitä myös ”kansainvälisen lain sekä YK:n peruskirjan vastaisiksi, joka kieltää uhkausten tai voiman käyttämistä minkään toisen maan alueellista kokonaisuutta tai poliittista itsenäisyyttä vastaan”. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- USA:N ulkoministeri Rice kirjoitti kongressille, ettei USA:n 20 miljardin USD asemyynti Saudi Arabialle vaaranna Israelin sotilaallista ylivoimaa eikä myöskään muuta voimatasapainoa alueella. (JP)
- OPPOSITIOJOHTAJA Netanyahu kyseli eilen, miksi Shas on edelleen hallituksessa, vaikka ”hallituksen keskustelu Jerusalemista näyttää ankalta ja kävelee kuin ankka, joten se lienee ankka”, eli Olmertin toistuvista vakuutteluista huolimatta hallitus jakaa Jerusalemia. Palestiinalaisten johto on yhtä usein vakuutellut, että Jerusalem on kaiken aikaa mukana ”rauhankeskusteluissa”, mitä Shas on pitänyt punaisena lankana pysymiselleen hallituksessa. Netanyahu viittasi kahteen aiempaan vetäytymiseen, joista ensimmäinen toi Hizbullahin Israelin pohjoisrajan taakse, ja toinen Hamasin Gazan kaistaleelle. Hän varoittaa, että kolmas vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta sekä Jerusalemin itäosista tuo kansainvälisen terrorin ja al-Qaidan Israelin sydämeen ja pääkaupunkiin.(JP)
- AAMUN kuluessa ainakin neljä rakettia ja kaksi kranaattia ammuttiin Gazasta.
- ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) sai käyttöönsä kolmannen sukupolven tiedustelu-, maalinetsintä ja operaation valvontajärjestelmän, joka on ahdettu Gulfstream G-55 business-luokan koneeseen. Nopeana ja pienenä kone on vaikea kohde vastustajan torjunta-asemille. Se voi lentää 10 tuntia 12 km:n korkeudella ja sille voidaan lisätä polttoainetta lennon aikana. Sen sähköinen tukijärjestelmä (ESM) ja varhaisen hälytysjärjestelmän (AEW&C) tukena oleva tiedonvälityslaitteisto mahdollistaa koneen lennon kaukana vastustajan alueella ja esim. Syyrian ilmatilan valvonnan Israelin alueelta. Järjestelmän valmistaja on Israelin ilmavoimien teollisuus (IAI) ja Elta Pfalcom. Järjestelmä pystyy olemaan yhteydessä satelliitteihin sekä Dolphin sukellusveneisiin, jotka voivat ampua ydinkärjellä varustettuja ohjuksia. Israel tilasi kolme uutta saman luokan sukellusvenettä Saksalta entisen kolmen lisäksi. (www.debka.com)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021