SUNNUNTAI 17.02.08
1. IMAD MUGHNIYEHIN teloitus autopommilla herättää monia arvailuja ennen virallista tiedotusta, jos sellaista koskaan saadaan. Teloitusta tutkivat sekä Syyrian ja Iranin että Hizbullahin asiantuntijat, joiden kerrotaan olevan lähellä ongelman ratkaisua.
SUNDAY TIMES kertoo artikkelissaan, että teloituksen suorittivat Mossadin agentit, jotka poistivat hänen Mitsubishi autonsa kuljettajan istuimen päänojan ja asettivat sen tilalle toisen, jonka sisällä oli pieni määrä tehokasta räjähdettä. Sytyttäminen suoritettiin sen mukaan kauko-ohjauksella.
SUNDAY EXPRESSIN mukaan teloituksen suorittivat kaksi Mossadin agenttia, jotka tulivat Syyriaan Iranilaisilla passeilla, yksi Roomasta, toinen Ateenasta. He vuokrasivat auton, asensivat siihen voimakkaan pommin ja sytyttivät sen Mughniyehin ajaman auton tullessa sen lähelle. Artikkelin mukaan agentit olivat hankkineet Mughniyehin kasvokuvan saksalaiselta klinikalta, jossa hänelle tehtiin kasvoleikkaus kuusi vuotta sitten. Tällä he pystyivät vahvistamaan, että heidän teloittamansa mies oli oikea. Artikkelin mukaan Mossadin agentit poistuivat työnsä tehtyään Syyriasta ensimmäisellä koneella. Yhden teorian mukaan Mughniyeh ei ollut autossa.
ARVAILUJEN todisteeksi Mossadin osuudesta katsotaan se, että pääministeri Olmert jatkoi Mossadin johtajan Meir Daganin juuri päättyvää toimikautta vuodella. (Ynetnews)
2. BBC TEKI HARVINAISEN anteeksipyynnön julkaistuaan reportterinsa Humphrey Hawkesleyn raportin Mughniyehin hautajaisista Beirutissa ja samana päivänä pidetystä Libanonin entisen pääministeri Rafik Haririn murhan kolmevuotismuistotilaisuudesta. Raportissa rinnastettiin Libanonin entinen murhattu pääministeri ja teloitettu terrorijohtaja ja heitä ylistettiin suurina kansallisina johtajina. BBC:n reportteri kirjoitti julkaistussa raportissaan näin:
”Armeija on täydessä hälytysvalmiudessa Libanonin muistaessa kahta sodan uhria, joilla oli erilainen näky, mutta joita molempia kunnioitetaan suurena kansallisena johtajana.” Amerikkalainen entinen Associated Pressin valokuvaaja Don Mell, joka oli mukana tilanteessa, jossa Mughniyehin terroristit aseella uhaten kaappasivat hänen työtoverinsa Terry Anderssonin Beirutissa maaliskuussa 1985, lähetti teräväsanaisen vastalauseen BBC:lle lähettäen kopion Jerusalem Postille julkaistavaksi. Mellin kirjeessä syytetään, että ”BBC teki suurta vahinkoa suurelle instituutiolleen ja kansalleen” julkistamallaan raportilla. JP otti yhteyttä BBC yhtiöön vaatien selitystä, minkä johdosta BBC julkisti perjantaina lausunnon, jonka mukaan ”sanojen valinta tässä kirjoituksessa oli epätarkka”, ja pyysi anteeksi jokaiselta, joka tunsi tulleensa loukatuksi raportin johdosta. BBC selitti lausunnossaan, että Mughniyeh merkitsi Hizbullahin kannattajille juuri sitä, mitä reportteri Hawkesley esitti, mutta tunnusti, että rinnastus oli väärin tehty. Lisäksi BBC selittää, että reportterin laatimassa raportissa kerrotaan, miten ”Mughniyeh uskottavasti oli vastuussa lukuisiin pommi-iskuihin; että hänellä oli suhteita bin Ladeniin ja että hän oli ollut lännen tiedustelujärjestöjen etsintälistalla yli 20 vuotta”. (JP)
3. LIBANONILAINEN LEHTI as-Safir kertoi lauantaina, että Hizbullah on asettanut Etelä Libanonissa olevat 50 000 miehen joukkonsa äärimmäiseen hälytystilaan ja tyhjentänyt Litanijoen eteläpuolella olevia ei-sotilaskäytössä olevia taloja valmistautuessaan pääsihteerinsä Hassan Nasrallahin uhkauksen kostoiskusta aiheuttaman Israelin mahdollisen vastaiskun varalle.
USA:N Beirutin lähetystö on lehden artikkelin mukaan kehottanut työntekijöitään äärimmäiseen varovaisuuteen ja olemaan jatkuvassa yhteydessä lähetystöön.
Libanonilainen turvallisuuslähde raportoi perjantaina, että Syyrian viranomaiset olivat pidättäneet useita henkilöitä, useimmat heistä maassa asuvia palestiinalaisia, ilmoittamatta kuitenkaan pidätettyjen määrää. Eräässä tiedossa syytettiin Hamasia osallisuudesta Mughniyehin teloitukseen, jonka kerrottiin tavanneen tai halunneen tavata Hamasin Damaskoksessa asuvaa johtoa. Libanonilainen al-Akhbar lehti kertoi, että tutkimukset teloituksesta ovat pitkällä. (Ynetnews)
4. VOIMAKAS RÄJÄHDYS tuhosi Jihad komentajan Ayman Atallah Fayedin kolmikerroksisen asuintalon Burei-pakolaisleirissä Gazan kaistalla. Myös läheisyydessä olevat talot kokivat melkoisia vaurioita räjähdyksessä, joka Fayedin, hänen vaimonsa ja tyttärensä sekä kolmen muun kuoleman lisäksi haavoitti ainakin 40 ihmistä. Gazassa räjähdyksestä syytettiin Israelia. Syytösten mukaan IAF:n helikopteri ampui ohjuksen taloon tuhoten sen. IAF kieltää osallisuutensa. Raunioitten seasta löydettiin paikallistekoisten rakettien jäännöksiä, mikä osoitti, että talossa luultavasti säilytettiin raketteja, jotka jostain syystä räjähtivät. Fayed oli Izlamic Jihadin johtava rintamakomentaja sekä vastuussa Kassam-rakettien valmistuksesta. (JP)
5. FATAHIN VIRKAILIJAT syyttävät, että Muhammad Dahlan pyrkii syrjäyttämään Abbasin.
Muhammad Dahlan toimi aiemmin Gazan kaistan turvallisuuskomentaja. Hän joutui pakenemaan Gazasta Hamasin kaapattua vallan. Fatahin keskuskomitean jäsen Hakam Balawi syyttää, että Dahlan on vastuussa Fatahin turvallisuusjoukkojen tappioon taistellessaan Hamasin joukkoja vastaan viime vuoden kesäkuussa. Balawi syyttää, että ”Dahlan on opportunisti, joka levittää kaaosta, harhakuvitelmia ja ultimaatumeita”. Balawi kiistää Dahlanin syytökset, että ns. vanha kaarti on syypää Fatahin tappioon Gazassa. Hän syyttää, että Dahlan kuvittelee olevansa vahva mies Fatahissa. ”Kaikki mitä hän haluaa, on säilyttää asemansa Fatahissa ja aiheuttaa sekaannusta.”
TOINEN KORKEA Fatahin virkailija myöntää JP:n toimittajalle Kh A Toamehille, että odottamaton hyökkäys Dahlania ja muita nuoren polven edustajia vastaan sai Abbasin hyväksymisen, joka uskoo Dahlanin ja hänen sukupolvensa edustajien haluavan päästä hänestä eroon. Hän muistuttaa, että hyökkäys Dahlania vastaan ajoitettiin aikaan, jolloin keskustellaan Fatahin 6. yleiskonferenssin pitämisestä, jossa valitaan uusi keskuskomitea sekä vallankumousneuvoston jäsenet. Edellinen konferenssi pidettiin 1987.
AIEMMIN tässä kuussa Abu Ali Shaheen syytti Abbasia, että hän on epäonnistunut johtaja, joka ei kykene tekemään oikeita päätöksiä oikealla ajalla, mistä osoituksena on Hamasin vallan-kaappaus Gazassa. Dahlan vastaa häntä vastaan osoitettuihin syytöksiin esittäen väitteen, että Balawi apulaisineen olivat asettaneet Israelin hyväksi toimivia vakoilijoita Abbasin Tunisian toimistoon. Abbas oli silloin PLO:n kakkosmies Arafatin jälkeen. (JP)
6. TUNTEMATTOMAT pyssymiehet tuhosivat YMCA:n (Nuorten miesten kristillinen yhdistys) kirjaston täydellisesti Gazassa perjantaiaamuna. Kukaan ei haavoittunut tuhoiskussa. Gazasta kerrotaan, että hyökkäys oli kosto Tanskassa julkaistuista Muhammedia pilkkaavista pilapiirroksista. Paikallisten muhamettilaisten uhattua teloittaa pilapiirroksen tekijän viisi tanskalaista lehteä julkaisi piirroksen sivuillaan. Tämä aiheutti myös sen, että 10 Tanskan parlamentin jäsentä peruutti matkansa Iraniin, jossa heidän tarkoituksensa oli saada tietoja Iranin ydinvoimahankkeista ja tavata Iranin parlamentin edustajia. Teheran vaati heitä pyytämään anteeksi pilapiirroksia ennen viisumien myöntämistä.
HYÖKKÄÄJÄT tunkeutuivat sisään kirjastoon, jonne he asettivat voimakkaita räjähteitä. Nämä tuhosivat kirjaston kokonaan. Yksi kirjaston vartijoista, Abdel Mutio Abu Khoussa, 52, kertoi, että hyökkääjät varastivat tietokoneita ja muuta välineistöä YMCA:n tiloista sekä järjestön auton. Kaikkiaan 8000 kirjaa tuhoutui. Paikalle tullut Hamasin poliisi löysi paikasta toisen pommin, joka ei ollut lauennut. Hamas on luultavasti vastuussa hyökkäyksestä, vaikka mikään ryhmä ei toistaiseksi ole ilmoittautunut teon tekijäksi.
GAZAN KAISTAN 3000 kristittyä ovat joutuneet toistuvien erilaisten hyökkäysten kohteeksi, osan sen jäsenistä saaden surmansa hyökkääjien käsissä. Monet heistä ovat muuttaneet tai suunnittelevat muuttoa ulkomaille. (JP)
7. JORDANIAN kuningas Abdullah II ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak tapasivat toisensa Sharm el-Sheikissä lauantaina. Yhteisessä julkilausumassa he vaativat, että Israel lopettaa Gazan kaistan saarron ja avaa rajaterminaalit Israelin ja Gazan rajalla. He vaativat, että Gazan saarto tulee lopettaa, koska se aiheuttaa paljon kärsimystä Gazan asukkaille, sekä lopettaa myös sotilasoperaationsa Gazan kaistalla. He suunnittelevat yhteistä kolmikanta kokousta, jossa käsiteltäisiin kaikkia kolmea maata koskevia asioita. Molemmat johtajat osoittivat tukeaan PA:n nykyiselle johdolle sekä esittivät pitävän aikataulun hyväksymistä Israelin ja PA:n välillä käytäviin rauhankeskusteluihin.
MYÖS ISRAELISSA vieraileva Ranskan ulkoministeri Bermard Kouchner vaati lauantaina Gazan kaistan saarron lopettamista sekä setlementtien rakentamisen täydellistä lopettamista. Hänen mielestään tilanne Gazassa on kestämätön ja vaati välitöntä muutosta tilanteeseen. (Ynetnews)
8. 5.3 ASTEIKON maanjäristys vavisutteli osia Israelinkin pohjoisosissa, joskin sen keskus oli Libanonin eteläosassa. Jotkut talot saivat halkeamia seiniinsä, mutta suuria vahinkoja ei ole raportoitu. Temppelivuorella järistys aiheutti metrin syvyisen, puolitoista leveän ja kaksi metriä pitkän vajoaman ylätasanteelle lähellä Kalliomoskeijaa.
Kuten saattaa arvatakin, sehän oli tietysti israelilaisten aiheuttama, niiden kun väitetään kaivavan maata moskeijan alta saadakseen sen luhistumaan.
Järistys muistutti kuitenkin uudelleen, että Israel ei ole juuri ollenkaan valmistautunut suureen yli 7:n asteikon maanjäristykseen, joka voisi aiheuttaa laajaa tuhoa ja ihmishenkien menetyksiä varsinkin Jordanjoen laakso Beit Shean Haifa akselilla. Se tuhoaisi myös Jerusalemia. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019