MAANANTAI 18.02.08
1. KANSAINVÄLISIÄ JOUKKOJA Gazaan pitää JP:n kolumnisti Yaacov Katz välttämättömänä seurauksena, jos IDF toteuttaa kauan uhkaamansa ja lupaamansa suuroperaation Gazan kaistalle. Katz antaa ymmärtää turvallisuusviranomaisilta saamiinsa tietoihin perustuen, että IDF tulee siinä tapauksessa esittämään ultimaatumin YK:lle, että sen joukkojen Gazasta vetäytymisen ehtona on, että kansainvälinen yhteisö ottaa vastuun Gazan järjestyksestä ja turvallisuudesta. Israel tulisi tässä seuraamaan Libanonin kakkossodassa saamiaan kokemuksia. Siellä tulitauko saatiin aikaan YK:n suostuttua tuomaan kansainväliset joukot Hizbullahin valvomalle Etelä Libanonin alueelle. Israel arvostaa niiden läsnäoloa siellä, vaikka niiden määrätavoitetta 16 000 miestä ei ole saavutettu eivätkä ne ole pystyneet estämään Hizbullahin aseistautumista ja palaamista entisiin bunkkereihinsa Litanijoen eteläpuolella.
ISRAELIN TURVALLISUUSVIRANOMAISET suunnittelevat kuitenkin suuroperaatiota Gazan kaistalle ilman lupausta YK-joukkojen valvontavastuusta siellä, koska tilanne Gazan rajan läheisyydessä olevilla juutalaisyhteisöillä on kestämätön. Operaation tarkoituksena olisi paitsi rakettitulen lopettaminen Hamasin johtaman hallituksen kaataminen. Tämä voisi avata tien PA:n Fatahin johtamalle hallitukselle ottaa poliittinen ja siviilivastuu alueesta.
On kuitenkin kyseenalaista, miten paikalliset Gazan asukkaat suhtautuisivat hallitukseen, jonka valta perustuu IDF:n takuuseen sen vapauttamalle alueelle. Palestiinalaista kansaa on vuosi-kymmenien ajan opetettu vihaamaan juutalaisia ja kieltäytymään kaikesta yhteistyöstä heidän kanssaan. Toiseksi Abbasin asema PA:n hallituksen takaajana on heikko ja heikkenee.(JP)
2. SUNNUNTAINA IDF:n yleisesikunnan tiedustelujoukot Sayeret Matkal tunkeutuivat puolenyön jälkeen Gazan eteläosassa entisen Dahiniye lentokentän alueelle ottaen valvontaansa useita taloja. He saivat vastaansa runsasta tulitusta kivääreillä, kranaateilla ja konekivääreillä. Joukot saivat tukea panssareilta ja lentokoneilta. Kolme pyssymiestä sai surmansa, kaksi heistä Hamasin ja yksi PRC:n miehiä; lisäksi parikymmentä miestä haavoittui. Yksi Matkalin mies sai luodin niskaansa ja on kriittisessä tilassa sairaalassa. Taistelun laannuttua paikalle kutsutut työntötraktorit tasoittivat alueita lentokentän läheisyydessä. Palestiinalaislähteiden mukaan IDF:n sotilaat kokosivat kaikki alle 45-vuotiaat miehet kuulusteluja varten ja pidättivät heistä 80.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ilmoitti sunnuntain kabinetin istunnon jälkeen, että rajoitettuja sähkön ja öljyn jakelun keskeytyksiä tullaan jatkamaan ”viisaasti ja harkiten”. Näiden tehokkuudesta voidaan olla eri mieltä. Ne varmasti vaikeuttavat ihmisten elämää, mutta tuskin vaikuttavat millään tavoin rakettituleen, koska sitä säännöstellään Hamasin tavoitteiden mukaan.
3. ISRAEL SAA jatkuvasti ja kysymättä neuvoja maassa vierailevilta ulkomaitten johtajilta. Viivyttyään Israelissa muutaman tunnin he katsovat olevansa asiantuntijoita kertomaan Israelin johtajille, mitä sen pitää tehdä palestiinalaisten kanssa. Nyt oli vuorossa Ranskan ulkoministeri
Bernard Kouchner, joka kertoi JP:n toimittajalle, että Israelin tulee saavuttaa tulitauko Hamasin kanssa –vaikka kolmannen osapuolen välityksellä - ja ottaa se riski, että Hamas tulee käyttämään sen tuoman rauhallisen ajan aseistautumiseen. Tulitauon tulisi hänen mukaansa sisältää Kassam-rakettien ampumisen ja sen seurauksena IDF:n vastaiskujen lopettaminen. Mikäpä ulkoministerin on kehottaa riskin ottamiseen asuessaan turvassa maan ulkopuolella. Israel otti riskin päästäessään Jasser Arafatin terroristit maahan Oslon sopimusten seurauksena. Tämä riski on jo vaatinut yli 1400 israelilaisen hengen ja tuhansien haavoittumisen eikä loppua ole näköpiirissä. Palestiinalaisten uhriluvut ovat paljon suuremmat.
KOUCHNER antoi myös neuvoja, miten suhtautua Iranin ydinaseuhkaan. Hän vakuutti, ettei ole mitään syytä kiirehtiä Iranin ydinasehaaveiden romuttamisessa ja suositteli Ranskan strategiaa, jonka aikana käytetään taloudellisia pakotteita mutta jatketaan neuvotteluja samaan aikaan.
KOUCHNER ISÄ on juutalainen, jonka vanhemmat murhattiin Auschwitzissä, äiti ilmeisesti syntyperäinen ranskalainen. Hän kehotti perustamaan Palestiinan valtion mahdollisimman pian.(JP)
4. YK:N APULAISPÄÄSIHTEERI John Holmes oli myös vierailulla Israelissa. Hän kävi kuuntelemassa sekä palestiinalaisten asukkaitten kertomuksia Gazassa että israelilaisten Sderotissa, jossa hän kärsivällisesti kuunteli asukkaitten kertomuksia kokemuksistaan rakettitulen alla. Eräs mies näytti hänelle vatsaansa, jonne rakettisirpale on jättänyt pahan arven. Äiti kertoi saaneensa keskenmenon jouduttuaan shokkiin Kassam-hyökkäyksen johdosta. Hän kertoi myös teini-ikäisestä tyttärestään, joka oli yrittänyt itsemurhaa katkaisemalla rannevaltimonsa, koska hän ei kestänyt jatkuvaa rakettien aiheuttamaa pelkoa.
JOHN HOLMES oli kuitenkin täysin varma, mitä tässä tilanteessa täytyy tehdä. Hän vakuutti, että jos hän voisi neuvotella Hamasin kanssa, mitä YK ei tee, hän ensiksi vaatisi Kassam-tulen lopettamista. Toiseksi ”hän tuomitsee ehdottomasti Gazan alueen saartotoimet ja välttämättömien tarvikkeiden viemisen estämisen, koska eniten siitä kärsivät tavalliset asukkaat ja lapset, joilla ei ole mahdollisuutta päättää rakettien ampumisesta”. Homes näyttää unohtaneen – tai ehkä hän ei tiedä – että runsas enemmistö tavallisista Gazan asukkaista kannattaa rakettien ampumista Israeliin, ainakin mikäli mielipidetiedusteluihin on luottamista. Ehkä hän tiennyt sitäkään, että Hamas ampuu raketeillaan sähkölaitosta, joka toimittaa sähköä Gazaan, ja myös raja-terminaaleja, joiden kautta kuljetukset tapahtuvat Israelista Gazaan kuten myös vientitavarat sieltä ulkomaailmaan. Tai ehkä häntä informoineet israelilaiset eivät kertoneet hänelle näistä.
KOLMAS ulkomainen tarkkailija ja neuvojenantaja oli USA:n senaattori Jon Kyl (Rep), joka vieraili Sderotissa myöntäen heille tukensa ja myötätuntonsa. Hän kosketteli myös terroristi Imad Mughniyehin teloittamista ja kertoi, että se oli täysin oikeutettu. Hän myös vakuutti, etteivät terroristit tarvitse syytä terrorismiinsa eikä kenenkään tarvitse sen takia tuntea syyllisyyttä. Hän katsoi, että tuntemattomien suorittama terroristin teloittaminen Damaskoksessa antaa vinkin muille terrorin parissa toimiville, että siihen sisältyy riski joutua saman kohtalon alaiseksi.
JON KYL katsoi, että on liian aikaista nähdä, onko Egypti saanut rajoitettua tai lopetettua aseitten ja räjähteitten salakuljetuksen Siinailta Gazaan tai auttavatko USA:n asettamat sanktiot omasta tuestaan Egyptille sitä tehostamaan rajavalvontaansa. Salakuljetus ei kuitenkaan ole loppunut.JP
5. ISRAELIN KABINETTI hyväksyi sunnuntain istunnossaan 350 miljoonaa Gazan rajan tuntumassa olevien talojen vahvistamiseksi. Summalla aiotaan parantaa 3600 talon rakettisuojaa. Se on kuitenkin alle puolet vahvistusta tarvitsevista taloista. Kaikkiaan 8000 taloa, jotka ovat 4.5 km:n päässä Gazan turva-aidasta, odottaa edes alkeellista suojaa raketteja vastaan.
HALLITUKSEN EILISTÄ päätöstä säesti 7 Kassam-raketin salvo sunnuntain aikana. Yksi raketeista putosi asuintalon ja hylätyn esikoulurakennuksen väliselle pihalle aiheuttaen melkoista tuhoa rakennukselle, joka on vahvistettavien listalla.
TOINEN raketti osui omakotitaloon tuhoten sen. Onneksi kukaan ei haavoittunut, mutta ihmisiä joutui shokkitilaan.
OLMERT puhui kabinetille teknisten mahdollisuuksien löytämisestä raketti-iskujen lopettamiseksi. Hän viittasi Iron Dome (teräskupu) järjestelmään, mutta se on operatiivisessa valmiudessa vasta parin kolmen vuoden päästä.
EILEN SATOJA Sderotin yläkoulun oppilaita osoitti mieltään lähellä pääministerin kansliaa vaatien hänen eroaan. (JP)
6. YKSI ISRAELIN arvostetuimmista Tora-oppineista, johtava sephardi-rabbi Meir Mazuz lähetti teräsanaisen - joskin oppineen ja kultivoituneen miehen - kirjeen Shasin hengelliselle johtajalle Ovadia Yosefille ja puolueen poliittisille johtajille, jossa hän kehottaa Shas-puoluetta välittömästi eroamaan hallituksesta. Samalla Mazuz kehottaa puolueen johtajia valistamaan Ovadia Yosefia tilanteesta, koska hän epäilee, ettei Yosef tiedä, mitä kentällä tapahtuu. ”Kuulemme päivittäin luotettavista lähteistä, että rakentaminen Jerusalemissa on pysäytetty, ja että hallitus on salaisesti jo myynyt useita lähiöitä Jerusalemin ympäristössä viholliselle. Tilanne on johtanut siihen, että Jerusalem vihollisten ympäröimä (hepreaksi tzarim, viitaten Ps.125.2: Jerusalem on vuorien ympäröimä, vuoret =harim) . Kirjeessä mainitaan, että ”Juudean ja Samarian asukkaat on määrätty karkotettaviksi, taivas armahtakoon, joka tulee olemaan 20 kertaa hirvittävämpi kuin ne kauhistuttavat näyt, joita seurasimme Gush Katifissa –jonka haavat eivät ole vieläkään parantuneet. Ja kaiken kukkuraksi Kassam-raketteja sataa veljiemme päälle Sderotissa päivittäin, ikään kuin meidät olisi tarkoitettu hävitettäviksi vähä kerrassaan, taivas armahtakoon, kuten Haamanin päivinä.” Mazuz syyttää kirjeessään varsinkin pääministeri Olmerttia ja puolustusministeri Barakia, jotka eivät tee tarpeeksi rakettitulen lopettamiseksi, muutamia täsmäpommituksia lukuun ottamatta. (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin vanhin asukas Mariam Amash Jisr e-Zarkasta väittää olevansa 120-vuotias. Hänen synnyinpäivänsä on kuitenkin epämääräinen. (INN)
- ISRAEL valmistautuu toiseen lumimyrskyyn, jonka odotetaan alkavan ensi yönä. Sen uskotaan tuovan 20 sm lunta myös Jerusalemiin.(INN)
- Olmert ilmoitti, että Orient House Itä Jerusalemissa pysyy kiinni. PA on kuitenkin ottanut siellä ulkomaisia vieraita vastaan ja aikoo laajentaa toimiaan sen kautta.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020