PERJANTAI 22.02.08
1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak valmistelee sotilaallisia toimia sekä Hizbullahia että Hamasia vastaan. Asiasta kertoi laajemmin lontoolainen al-Hayat lehti torstaina. Lehden antamien tietojen mukaan Barak on lähettänyt Syyrian presidentti Assadille viestejä Turkin presidentti Abdullah Gulin kautta, koska Israelilla ei ole suoria yhteyksiä Syyrian kanssa.
Al-Hayat artikkelin mukaan Barak kehottaa Syyrian johtoa omaksumaan erilaisen asenteen Hizbullahia kohtaan antaen ymmärtää, että sellainen muutos katsottaisiin Israelissa hyväntahdon eleeksi Syyrian taholta. Barak käyttää Turkkia välittäjänä, sillä Israelilla on hyvät suhteet Turkin kanssa, jolla puolestaan on suhteita arabimaitten kanssa.
ARTIKKELISSA kerrottiin lisäksi, että Israel suunnittelee laajaa operaatiota Gazan alueella, ja siksi Barak pyrkii saamaan selville Turkin reaktion sellaisessa tilanteessa ja vihjaa edelleen, että Turkki voisi olla osallisena kansainvälisissä rauhanturvajoukoissa, johon voisivat ottaa osaa Qatar, Malesia ja Jordan. Barakin ideana on, että nämä joukot turvaisivat tulitaukoa Kassam-rakettitulen lopettamiseksi Gazasta Israeliin.
TURKIN Pääministeri Recip Erdokan, jonka mieltymykset nojaavat islamin suuntaan, on kritisoinut Israelin harjoittamaa Gazan saartoa väittäen, että tämä vaarantaa Annapolis-konferenssissa sovittua rauhanprosessia. Presidentti Gul tuomitsi myös raketti-iskut Israeliin Barakin viimeisen Turkin matkan aikana. Lehti vihjailee, että Barak olisi varoittanut Turkin johtoa Hizbullahin sotilaskomentajan Imad Mughniyehin teloituksesta. Israel kieltää osallisuutensa.(JP)
2. WND KERTOO aamun artikkelissaan, että Olmertin hallitus on ollut jatkuvissa yhteyksissä Syyrian presidentti Bashin Assadin kanssa. Viestit on lähetetty Turkin Israelin lähetystön kautta presidentti Abdullah Gulin suostumuksella. WND:n artikkelissa järjestön Jerusalemin toimiston johtaja Aaron Klein kertoo, että Barak tarjoaa Syyrialle pakettia, jossa syöttinä on USA:n julistaman Syyrian vastaisen taloussaarron purkaminen ja taloudellinen avustus USA:sta. Artikkelin mukaan Israel on valmis keskustelemaan Golanin ylängön luovuttamisesta Syyrialle. Varsinaisia neuvotteluja ei ole käyty, vaan yhteys on hoidettu kolmannen osapuolen välittämien viestien välityksellä.
ISRAEL VALTASI Golanin ylängön kuuden päivän sodassa ja uudelleen Jom Kippur-sodassa. Alue on tärkeä sotilaallisesti, sillä lounaaseen viettävänä sieltä on hyvä näköyhteys pitkälle Kinneret-järven alueelle. Alueen ja sen yläpuolella olevien kukkuloiden ollessa Syyrian hallussa syyrialaisen tulittivat lähes päivittäin israelilaisia kalastajia ja maanviljelijöitä järven ympäristössä. Ylängöltä virtaa useita laskujokia Kinneret-järveen, joiden vesiä Syyria yritti kääntää virtaamaan omalle alueelleen. Israelin ilmavoimat tuhosivat puolivalmiit rakennelmat saatuaan tiedot niistä Syyrian johtoon saamansa vakoilijan kautta, joka paljastui ja teloitettiin hirttämällä.
SYYRIA ANTAA useiden terroristijärjestöjen, kuten Hamas, PFLP ja Islamic Jihad toimia Damaskoksessa useista niiden sulkemiseksi tehdyistä protesteista ja lupauksista välittämättä.
Syyria on myös valmistautunut sotaan Israelia vastaan hankkimalla runsaasti sekä ilmatorjunta-aseistusta että ballistisia ohjuksia ja panssarintorjunta ohjuksia Venäjältä, joka toimittaa niitä Iranin antaman taloudellisen tuen turvin. SYYRIA ON kaikessa hiljaisuudessa sallinut Venäjän uudistaa ja laajentaa Latakin ja Tartysin satamia Välimeren rannikolla Venäjän Välimeren laivaston tuki- ja huoltosatamiksi. (www.worldnetdaily.com)
3. PALESTIINALAISTEN HYÖKKÄYKSET sekä siviilejä että sotilaita vastaan Juudeassa ja Samariassa ovat lisääntyneet huolestuttavasti viimeisten viikkojen aikana.
KAKSI IDF:N sotilasta haavoittui kahdessa eri tilanteessa heitä kohti heitetyistä kivistä. IDF:n upseeri haavoittui Betlehemin lähellä. Toinen kivienheittely tapahtui Slafitissa Kalkiliyasta kaakkoon IDF:n operaation aikana. Yksi sotilas vietiin sairaalaan vammojensa vuoksi. IDF aloitti kummassakin tapauksessa haravoida alueita löytääkseen kivien heittelijät.
TERRORISTIT ampuivat eilisen aikana useita Kassam-raketteja Gazasta Israeliin. Kaksi rakettia putosi Sderotin lähelle asumattomalle alueelle aikaisin aamulla. Yksi raketti putosi Sufa-terminaalin lähelle Gazan alueen eteläosassa, yhden pudotessa lähelle juutalaisyhteisöä Negevin länsiosassa. Niiden aiheuttamista vahingoista ei ole raportoitu eikä kukaan haavoittunut.
MYÖHEMMIN ILLALLA kaksi rakettia ammuttiin Nahal Oz kibbutsin alueelle lähellä Karni terminaalia Erezistä etelään. Ne vahingoittivat yhteisön rakennuksia.
IAF:N koneet tekivät iskuja rakettimiehistöjä vastaan Gazan kaistan pohjoisosassa.
YKSI raketti ammuttiin tänä aamuna lähelle Sderotia, kranaatti Gazan turvallisuusaidan lähelle, jonka vartta pitkin IDF:n sotilaat partioivat.
4. TUEN OSOITTAMISEKSI Sderotin kaupunkiin ajaa perjantaiaamuna lukuisia autolastillisia ihmisiä Beershevasta Nahariyaan ja Jordanjoenlaaksoon. Heidän tarkoituksensa on osoittaa juutalaisen kansan tukevan Sderotin asukkaita heidän jouduttuaan jatkuvan rakettitulen alaisiksi ja näyttää, ettei heitä ole unohdettu, vaikka hallitus vitkutteleekin heidän talojensa ja laitostensa vahvistamisessa sekä jämerämpien otteiden aloittamiseksi tulen lopettamiseksi.
SAADAKSEEN ASIANSA paremmin kansan tietoisuuteen Sderotin asukkaat ovat siirtäneet aiemmin Jerusalemissa sijainneen protestitelttansa Tel Aviviin, jossa useitten muitten kaupunkien pormestarit ovat liittyneet protesteihin.
Sderotin vaikea tilanne on saanut muutamat ulkomaiset kaupungit (Toronto; Los Angeles) protestoimaan ja osoittamaan mieltään tilanteen korjaamiseksi.
5. HAARETZ raportoi aamun web-sivullaan, että kvartetin edustajat, USA, EU, YK ja Venäjä, ovat lisääntyvässä määrin huolissaan tilanteesta Gazan kaistalla ja Israelin toimista siellä. USA:n ulkoministeri Gondolezza Rice ja pääministeri Olmert tavannevat Japanissa ensi viikolla molempien ollessa siellä . Ilmeisesti Rice pelkää Israelin lähiajan suuroperaatioita, joita puolustusministeri Ehud Barak on vihjaillut aloitettaviksi.
USA:n asettama kvartetin edustaja kenraali William Frazer kävi tällä viikolla Israelissa pyrkien selvittämään, miten PA ja Israel ovat edistyneet ”tiekartan” määräysten toteuttamisessa. Hän tapasi matkallaan pääministerin edustajia. Seuraavan matkan aikana hän lupaa esittää suunnitelmansa, miten ”tiekarttaa” pitäisi toteuttaa.
EU:n lähettiläs Mark Otte kävi myöskin esittelemässä edustamansa järjestön huolen viivytyksistä rauhankeskusteluissa ja Gazan huononevasta tilanteesta saaden Livnin melkoisen epädiplomaattisen purkauksen, jossa hän selitti, ettei Israel voi höllentää toimiaan Hamasin rakettitulta vastaan, ja että rajaterminaalien avaaminen Israelista Gazaan vahvistaa Hamasin ja heikentää Abbasin asemaa. Abbasin aseman heikentäminen ei tule kysymykseen, oli Livnin kanta, kärsiköön Gazan kansa tai ei.
ULKOMINISTERI Rice matkustanee Israeliin parin viikon sisällä valmistelemaan presidentti Bushin vierailua Israelin 60-vuotissynttäreille maaliskuussa. (lähde www.haaretz.com)
6. ISRAELIN Sderotin suojaksi suunnittelema Iron Dome (Teräskupu) järjestelmä on osoittautumassa tehottomaksi. Järjestelmä perustuu siihen, että sen tutka havaitsee lähestyvän raketin, laskee sen sijainnin ja valmistaa torjuntaraketin ammuttavaksi sitä vastaan. Haaretzin esittämien laskelmien mukaan jos raketti ammutaan Beit Hanousta vajaan 2 km:n päässä, se putoaa kohteeseensa yhdeksässä sekunnissa. (Kassamin matkanopeus on 200 m/sek) Haaretzin tietojen mukaan teräskuvun valmius vastaohjuksen ampumiseen on 15-30 sekuntia, eli se on auttamatta myöhässä. Teräskupu vaatii yli 4.5 km:n etäisyyden raketin laukaisupaikasta.
IDF:n toinen vaihtoehto, amerikkalainen Skyguard (ilmavartija) perustuu lasersäteen ampumiseen lähestyvää rakettia vastaan. Sen reaktionopeus riittää, mutta se vaatii suurta sähkönpurkausta.
Haaretzin laskelmien mukaan Teräskuvun yksi ohjus maksaa 100 000 USD, joka lienee myös yhden Kassamin hinta. Skyguardin yksi tutkasäde maksaa 1000 – 2000 USD.
IDF:n taholta selvitetään, että Skyguard järjestelmä maksaa 100 miljoonaa USD, eivätkä sen testitulokset ole 100 %, kuten ilmoitetaan. Israel osallistui sen kehittämiseen nimellä Nautilus aina vuoteen 2001, jolloin Israel jättäytyi pois yhteistyöstä. USA jatkoi kehittelyä nimellä Skyguard, ja sen sanotaan olevan lähes käyttökunnossa. (www.haaretz.com)
7. UUTISOTSIKOITA
- IAF:N ohjusiskussa Gazan kaistalle rakettimiehistöä vastaan perjantaiaamuna Maghazi pakolaisleirin lähellä kuoli palestiinalaislähteen mukaan ainakin kaksi ja kolmas haavoittui. He kuuluivat Islamic Jihad järjestöön. (Haaretz)
- ISRAELIN pääministerin kanslia ilmoittaa, että Itä Jerusalemissa sijaitseva Orient House, josta on tullut PA:n Jerusalemin vaatimusten symboli, pysyy suljettuna. Aiempien uutisten mukaan PA on jo ottanut siellä vastaan ulkomaisia vieraitaan.
- ISRAELIN LEHDISTÖ, joista JP ei tee poikkeusta, alkaa esitellä demokraattien presidenttiehdokasta Barack Hussein Obamaa kirjoituksissaan kuin jo varmana voittajana. USA:n media esittää hänestä varsin huolestuttavia kirjoituksia. Hänen hengellistä kotiaan, Amerikan afrikkalaista kirkkoaan, syytetään afrikkalaisten pakanarituaalien sekoittamisesta kristilliseen sanomaansa; hänen neuvon-antajiaan syytetään yhteyksistä kommunismiin; eräs mies ilmoittaa nauttineensa huumeita Obaman limusiinin takapenkillä ja harjoittaneensa seksiä Obaman kanssa. Obaman yhteyksien väitetään liittyvän illuminaattiin, sen kommunistiseen osaan. Obama on vakuuttanut presidenttinä aloittavansa suorat keskustelut sekä Syyrian että Iranin kanssa. Obaman vaalitilaisuuksia pidetään useissa kuvauksissa kulttitilaisuuksina, joissa henki ja tunnelma muistuttaa enemmän rock-konserttia kuin asiallista vaalitilaisuutta. Nuoret naiset kirkuvat ja käyttäytyvät juuri siten, kuin nuorten nykymusiikin massatilaisuuksissa. Jotkut pyörtyvät, useat vakuuttavat rakkauttaan Obamalle kesken puheen saaden hänet hetkeksi pois tekstistään, jonka Hillary Clinton väittää Obaman varastaneen joltain toiselta.
Barack Obama lupaa muutosta, ja sen USA tulee todella saamaan, jos hänestä leivotaan maan uusi presidentti, mutta herääminen uuteen todellisuuteen voi olla aivan muuta, kuin mitä toivottiin. (nämä väittämät on kerätty eri lähteistä: joelstrumpet.com; worldnetdaily.com; steveguayle.com; jerusalempost.com; cuttingedge.org jne.)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019