KESKIVIIKKO 20.02.08
1. PIIRILEIKKIÄ JERUSALEMIN ympärillä esittää JP:n piirtäjä Micky Goldstein aamun lehdessä kuvatessaan Ehud Olmertin ja Mahmoud Abbasin eilisiä kahden tunnin keskusteluja Jerusalemissa, ensin tunnin avustajien kanssa ja toisen kaksistaan. Olmertin kanslia väittää kiven kovaan, etteivät osapuolet keskustelleet Jerusalemista. PA:n pääneuvottelijat Ahmed Qureia ja Saeb Erekat puolestaan vinoilivat, ettei siellä keskusteltu Jerusalemin lumesta vaan ”Jerusalemin setlementeistä”, jotka Israelin täytyy raivata maahan tai antaa ne PA:lle. He tarkoittavat näillä ”setlementeillä” kaikkia 1967 sodan jälkeen rakennettuja Jerusalemin kaupunginosia.
KESKUSTELUISSA käsiteltiin myös aikataulua, ja yhteisesti sovittiin keskustelujen nopeuttamisesta. PA:n pääministeri Salaam Fayad, joka sai harvinaisen tilaisuuden puhua Jerusalem konferenssissa, vaati edistymistä keskusteluissa ja epäili sopimusten saamista valmiiksi ennen vuoden loppua. Osapuolet sopivat teknisten toimikuntien asettamisesta keskustelemaan vedestä sekä ympäristösuunnittelusta.
PALESTIINALAISAET neuvottelijat vaativat Gazan humanitäärisen avun lisäämistä ja Israelin ja Gazan kaistan välisten terminaalien avaamista liikenteelle. Hamasin edustajat tuomitsivat keskustelut ja syyttivät Abbasia liittoutumisesta Israelin kanssa palestiinalaisia vastaan.
ISRAELIN HALLITUKSEN tapa suhtautua keskusteluihin palestiinalaisten kanssa asioissa, jotka koskevat koko juutalaista kansaa ja sen tulevaisuutta omassa valtiossaan, jättää pahan maun suuhun ja herättää pahoja aavistuksia. Olmert näyttää omaksuneen Sharonin tavan tehdä salaisia päätöksiä jättäen huomiotta kansan tai oman puolueensa mielipiteet. Tämän taktiikan mukaisesti sovitaan salaisesti asioista, jotka tuodaan sitten päättäville elimille vahvistettaviksi ota tai jätä periaatteella. Sharon teki vielä siten, että hän jätti huomiotta kielteiset päätökset Gazan karkotuksia koskevissa asioissa polkien alkeellisiakin demokratian periaatteita.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni oli lisännyt puhuessaan Jerusalem konferenssissa eilen ajamiensa ”rauhankeskustelujensa” myymiseksi kansalle sanavarastoonsa ”Sderotin lapset ja laskuvarjo- jääkärien kyyneleet Itkumuurilla 1967 sodan aikana”. Livni selitti, että saadakseen raketti-iskut ja väkivallan lopetetuksi Israelin tulee luopua joistain Juudean ja Samarian alueista. Samalla hän vakuutti, että 7000 asukkaan karkottaminen Gazasta oli hyvä asia. Tämä sotii pahasti tosiasioita vastaan. Karkotettuja oli lähes 9000 eikä parhaalla tahdollakaan voi nähdä sen positiivisia puolia.
ASHKENAZI PÄÄRABBI Yonah Metzger kohdisti puhuessaan konferenssissa Livnille terävää kritiikkiä vaatien häntä lopettamaan keskustelut Jerusalemin jakamisesta. Hän kuvaili, miten ”muslimit rukoillessaan Temppelivuorella kääntävät kasvonsa kohti Mekkaa ja selkänsä kohti Temppelivuorta ja Jerusalemia”. Hän piti jo pelkkiä keskusteluja Jerusalemin jakamisesta vahingollisina Israelilla. (JP, INN)
2. NYKYINEN TIE RAUHAAN ei toimi, ei ole toiminut eikä tule koskaan toimimaan, selitti USA:n senaattori Sam Brownback eilen puhuessaan Jerusalem konferenssissa. ”Viidentoista vuoden, miljardien avustusdollarien jälkeen, massiivisella kansainvälisellä myötätunnolla ja loputtomalla diplomaattisella tuella, mitä tuloksia palestiinalaiset voivat esittää nähtäväksi?” Hän vastasi siihen itse: ”Ei mitään”. Sen sijaan hän esitti uutta keskustelumallia.
JOS NEUVOTTELIJAT haluavat puhua kahden valtion periaatteesta, heidän tulee ottaa sen toiseksi osapuoleksi Jordania, hän selitti. Hän viittasi 2007 mielipidetiedusteluun, jonka mukaan 47 % palestiinalaisista kannattaa valtioliittoa Jordanian kanssa. Tämä Kansasista kotoisin oleva senaattori (rep.) vastusti myös Jerusalemin jakamista, sillä yhtenäinen Jerusalemin kaupunki takaa kolmen valtauskonnon oikeudet pyhiin paikkoihinsa Jerusalemissa. Hän esitti ehdotuksensa tueksi, että Jordania on vakaa maa, jolla on diplomaattisia suhteita lukuisiin maihin, mikä lopettaisi puheet Jerusalemin jakamisesta. Valtioliitto Jordanian ja puoliksi itsenäisen Palestiinan välillä vahvistaisi Israelin puolustusta ja turvallisuutta, hän vakuutti.
BROWNBACK viittasi myös Jordanian pelkoon Irakin tapaisesta sekasorrosta Jordaniassa, jos palestiinalaisten kysymys riistäytyy käsistä, mikä voisi tapahtua IDF:n vetäytyessä pois Juudeasta ja Samariasta ja heikon PA:n ottaessa alueitten turvallisuusvastuun. Hän vakuutti omasta puolestaan, että Jerusalem ei saa olla keskusteluissa mukana, mikäli se riippuu meistä. (INN)
3. NATON JOUKKOJA Juudeaan ja Samariaan ehdottaa USA:n erikoislähetti kenraali James Jones. Tämä hänen käsittääkseen antaisi IDF:n joukoille mahdollisuuden vetäytyä alueilta ilman pelkoa, että niiden lähtiessä alue joutuisi kaaokseen ellei peräti Hamasin valtaan Gazan tapaan. Jonesin tiedetään heittäneen idean Euroopan Natojoukkojen valtioille harkittavaksi. Jones on ollut Israelissa viime vuoden marraskuusta lähtien päämääränään auttaa Israelia ja PA:ta löytämään turvallisuusmekanismi osana laajempaa rauhansopimusta.
JERUSALEM POSTIN kolumnisti Yaacov Katz kertoo, että JP esitteli ideaa palstallaan viime kuussa. Sen mukaan kolmas osapuoli toimisi alueen järjestyksen ja turvallisuuden takaajana, kunnes PA:n omat poliisi- ja turvallisuusjoukot ovat tarpeeksi vahvat ottamaan vastuun.
JONES toteaa, että toistaiseksi idea on vasta esiasteella, ja että Israelin tulee ensin ottaa kantaa siihen. Puolustusministeri Ehud Barak on saanut informaatiota asiasta, mutta ei ole vielä muodostanut mielipidettään siitä.
PUOLUSTUSMINISTERIÖSTÄ kerrotaan, että ehdotus toisi toteutuessaan melkoisen haasteen Israelin puolustusjoukoille, sillä siihen liittyy useita epävarmuustekijöitä. Jos IDF:n olisi tehtävä operaatio PA:n alueelle terrorisolun löytämiseksi, olisivatko Naton joukot tiellä tai peräti estäisivät IDF:n joukkoja suorittamasta operaatioitaan? Tämä tilanne syntyisi hyvinkin nopealla aikataululla, jos sieltä ammuttaisiin Kassam-raketteja tai kranaatteja Israelin puolelle. Israel voisi tuskin luottaa siihen, että Naton joukot pystyisivät toimimaan tarvittavalla tehokkuudella. Jones esitteli ideaa myös Jerusalem konferenssissa todeten, että idean Naton joukoista Länsirannalla toteutuminen tulisi vaatimaan vuosikausien valmisteluja, mutta hän vakuutti, että se voisi toimia, jos molemmat osapuolet toimivat yhteistyössä sen hyväksi. (JP)
4. KADIMAN VIRKAILIJAT vaativat kansallista yhteishallitusta. Heidän huolensa on noussut Israelia usealta taholta uhkaavista vaaroista, mikä vaatii vahvaa ja kestävää hallitusta. Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Tzahi Hanegbi esitti ajatuksensa valiokunnan kokouksessa eilen. Hänen ehdotuksensa mukaan oikeistopuolueitten kuten Likud ja Israel Beiteinu tulisi liittyä hallitusyhteistyöhön Labourin, Kadiman ja Eläkeläispuolueen kanssa. Hän esittää, että sen pääministerinä tulisi olla nykyinen pääministeri Ehud Olmert.
LIKUDIN JA ISRAEL BEITEINUN taholta Hanegbin ehdotus hylätään suoralta kädeltä. Molemmat esittävät sen sijaan, että kansan selvästi ilmaiseman kannan mukaan Olmertin tulee erota ja maassa järjestää uudet parlamenttivaalit.
LIKUDIN eduskuntaryhmän piiskamies (whip) Gideon Saar ei näe mitään mieltä tällaiselle yhteistyölle Kadiman ja Likudin välillä. Hän toteaa, että vaikka Kadimaa pidetään keskustaan kuuluvana, sen johtaman hallituksen ajama politiikka voisi aivan hyvin olla sitä, mitä marxilainen Meretz puolue edustaa.
KANSALLISTA YHTEISTYÖHAALLITUSTA ovat muukin poliitikot esittäneet. Knessetin puhemies Dalia Yitzik esitti ajatuksen puhuessaan Jerusalem konferenssissa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstrauss vaatii, että hallituksen tulee aloittaa Sderotin talojen vahvistaminen välittömästi. Hän esitti vaatimuksensa Knessetin tarkastusvaliokunnan kokouksessa, jossa oli läsnä myös kotirintaman uusi komentaja kenraalimajuri Yair Golan. (JP)
- GAZAN TERRORISTIT ovat ampuneet vuoden 2008 alusta lähtien 400 Kassam-rakettia Sderotiin ja Gazan turva-aidan läheisyyteen. Vuoden 2007 aikana terroristit ampuivat 1150 rakettia ja vuonna 2006 noin 1488. OSLON sodan alusta lähtien 7 vuotta sitten terroristit ovat ampuneet 6 616 Kassam-rakettia Israeliin.
Eilen terroristit ampuivat kuusi rakettia Israeliin, tänään jo yhden. (JP, INN)
- KOTIRINTAMAN komentaja Yair Golan valisti valiokuntaa, että hallitus on jo käyttänyt 500 miljoonaa hälytysjärjestelmien rakentamiseksi sekä lastentarhojen ja koulujen vahvistamiseksi. Hän esitteli suunnitelman 8000 asunnon ja talon vahvistamiseksi 7 km:n alueella Gazan turva-aidasta. Hallitus teki päätöksen turvahuoneen rakentamiseksi 3200 kotiin 4.5 km:n alueella turva-aidasta.(JP)
- EGYPTIN rajapoliisit ampuivat sudanilaisen, joka pyrki Israelin puolelle sekä lisäksi pidättivät 8 ulkomaista samoista aikeista. Heidät napattiin 18 km etelään Rafahista. He kertoivat viranomaisille maksaneensa satoja dollareita ihmis-kauppiaille päästäkseen Israelin puolelle työn hakuun. Rajapoliisit ajoivat ryhmää takaa heidän pyrkiessään pakoon. Sudanilainen mies erosi ryhmästä alkaen juosta raja-aitaa kohti ja sai surmansa poliisien luodeista. Israelissa arvioidaan, että 2 800 ulkomaalaista on tullut viimeisten vuosien aikana rajan yli laittomasti maahan työtä etsiessään.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020