TIISTAI 19.02.08
1. JERUSALEMISTA EI KESKUSTELLA, vakuuttaa pääministeri Ehud Olmert, ei ennen kuin vasta keskustelujen loppusuoralla. Olmert toistelee tätä mantraansa yhä uudelleen.
Mutta hänen vastaneuvottelijansa Mahmoud Abbas neuvonantajineen vakuuttaa, että kyllä siitä keskustellaan kaiken aikaa. Heitä tukee yksi PA:n pääneuvottelijoista Saeb Erekat, joka vakuuttaa, että kaikki tärkeät asiat ovat yksi kokonaisuus, ja kaikista neuvotellaan samaan aikaan. Ulkoministeri Tzipi Livni, joka johtaa Israelin neuvottelutiimiä, toteaa samoin, että Annapolis loppuasiakirjan mukaisesti kaikista asioista keskustellaan kaiken aikaa, mukaan lukien Jerusalem. Livni vain haluaa pitää keskusteltavat asiat lähellä poveaan vuotojen estämiseksi.
MISTÄ TÄSSÄ lopulta on kysymys? Valehteleeko joku aivan vakavalla naamalla, vai onko kysymys taktiikasta kuten monopoli-pelissä, jossa osapuolet yrittävät hämätä toisiaan näyttelemällä vahvaa silloinkin, kun kortit osoittavat toista? Molemmat osapuolet pyrkivät hajottamaan toisen osapuolen omaisuutta pala palalta, kunnes lopulta voittaja vie kaiken. (JP)
2. OLMERT ON PELIN juonija, joka vakuuttelee hallitsevansa peliä, vaikka hänen asemansa pääministerinä seisoo savijaloilla. Hänellä on neljä rikostutkimusta odottamassa päätöksiä. Hänen hallituskumppaneistaan Labour ja Shas heittelevät uhkauksia milloin mistäkin kohteesta, joita ne vaativat hoidettaviksi hallitusyhteistyön jatkumisen ehtona. Labourilla sosiaaliasiat ovat tällaisia; Shas pitää Jerusalemia asiana, johon Livnin tiimi ei saa koskea, ja lisäksi viimeiseksi uhkavaatimuksen luonteinen vaatimus lapsilisien korottamiseksi.
OLMERT antaa ulospäin kuvan itsestään kovanaamana, joka on kaikki kokenut ja läpikäynyt, joka ei pienistä hätkähdä.
LIVNIN perimmäisistä motiiveista ei olla varmoja. Jotkut epäilevät hänen rakentavan perustaa omalle poliittiselle tulevaisuudelleen päästä ”kalifiksi kalifin paikalle”, eli syrjäyttää Olmert. Livni totesi äskettäin Sderotin vierailunsa aikana, ettei rauhankeskusteluille PA:n kanssa ole kuin yksi vaihtoehto: Joko saadaan sopimus PA:n kanssa tai Hamas vie kaiken. Siinä Livnin perusta, jolle hän on rakentanut pelin taktiikkansa. Hän vain ei ole selvittänyt, miten Israel aikoo estää Hamasin vievän Juudean ja Samariankin kuten se vei Gazan, jos IDF ei enää suojele sitä. (JP)
3. PALESTIINAN AUKTORITEETTI tekee kaikessa hiljaisuudessa omia siirtojaan toivoen, ettei vastapuoli kiinnittäisi niihin huomiota tarkkaillessaan toisia pelaajia. Julkisuudessa PA:n johtajat esittävät yksituumaisesti, että kaikesta keskustellaan kaiken aika, myös Jerusalemista. Samaan aikaan se on alkanut perustaa instituutioita Jerusalemiin sekä avannut Orient House talon Itä Jerusalemissa toimintojensa keskuspaikaksi. Siellä PA ja PLO harjoittivat vilkasta diplomaattista ja poliittista toimintaa vuoteen 2001, jolloin Israel sulki useitten terrori-iskujen seurauksena. Olmert vakuuttaa, että talo pysyy kiinni, mutta kaikesta voi arvailla, että Olmert puhuu toista julkisuudessa ja toista yksityisesti Abbasille, eli hän on salaisesti suostunut talon avaamiseen. Onko kysymyksessä kahden pelaajan välinen salainen sopimus yhteistyöstä kolmannen pelaajan hämäämiseksi vai liittyykö siihen muita intressejä? (JP)
PA:N puheenjohtajan Mahmoud Abbasin neuvonantaja paljastaa, että PA:n on antanut turvallisuus- ja tiedustelujoukoille käskyn aloittaa rajoitettuja toimia Itä Jerusalemin alueella. Niiden tulee tarkkailla kiinteistöjen ja maan myyntiä Israelin juutalaisille asukkaille sekä pyrkiä estämään juutalaisten rakentaminen Itä Jerusalemissa. PA:n poliiseilla ja turvallisuusmiehillä ei aiemmin ollut oikeutta toimia Jerusalemissa. Palestiinan lakiasäätävän neuvoston entinen jäsen Hatem Abdel Khader (Fatah) vahvistaa www.wolrdnetdaily.com (WND) mukaan, että PA on saanut 150 000 USD lahjoituksen tällaisten toimien aloittamiseksi ja että lisää on luvattu.
4. LIKUD JA ISRAEL BEITEINU ovat yhdistäneet voimansa pyrkimyksissään saada Shas eroamaan hallituksesta. Israel Beiteinun vaikutusvaltainen kansanedustaja sanoo, että heidän on helpompi taistella Olmertin politiikkaa vastaan hallituksen ulkopuolelta ja suosittelee samaa Shasille ja niille Kadiman jäsenille, jotka eivät hyväksy Olmertin ja Livnin ajamaa politiikkaa. Hän vakuuttaa, ettei Shas poliittisesti kuulu Olmertin johtamaan hallitus-koaliittioon vaan siihen joukkoon, joka vastustaa Jerusalemin jakamista ja sen osien luovuttamista palestiinalaisille.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai totesi sunnuntaina USA:n kongressin jäsenille, että päätöksen Shasin eroamiseksi hallituksesta tekee Tora oppineitten neuvosto (Council of Tora Sages), eikä se ole vielä päättänyt erosta. ”Mutta jos neuvottelut Jerusalemista jatkuvat, Shas eroaa hallituksesta välittömästi.” Huomio kiinnittyy Yishain sanaan ”jatkuvat”, eli hän on tietoinen siitä, että neuvotteluja Jerusalemista käydään, mutta vaatii niiden keskeyttämistä.
LIKUDIN PIISKAMIES Gideon Saar tapasi eilen Shasin hengellisen johtajan Ovadia Yosefin ja puheenjohtajan Eli Yishain yrittäen vakuutella, etteivät he voi enää jatkaa Olmertin hallituksen tukemista, koska muuten he joutuvat vastaamaan siitä äänestäjilleen.
EILEN KNESSETISSÄ esitettiin neljä epäluottamuslausetta hallitusta vastaan, kaksi niistä Likudin ja Israel Beiteinun laatimia, joissa vastustetaan hallituksen ohjelmaa ja rauhankeskusteluja PA:n kanssa. Livni puolusteli keskusteluja todeten, että ”hän edustaa Israelin etuja keskusteluissa, joiden päämääränä on luoda parempi tulevaisuus Sderotin ja Israelin lapsille”. Hän jätti kertomatta, miten keskustelut lopettavat rakettitulen Gazasta, tai Israelin vastaisen kiihotuksen PA:n kouluissa ja laitoksissa, tai tulitukset ja kivien heittelyt israelilaisia autoilijoita vastaan.(JP)
5. ISRAEL JA USA näkevät Iranin valmistaman ydinpommiuhkan samalla tavoin, kertoo USA:n senaattori Jon Kyl. Hän lisää, että erimielisyyttä esiintyy vain siinä, milloin Iran saa pomminsa valmiiksi. Israelin asiantuntijoitten ja keräämien tietojen mukaan se tapahtuu ensi vuoden kuluessa, USA:n arviot ovat 2010-2015, joista todennäköisin on vuosi 2012. Israelin Ulko- ja puolustusasiain valiokunta on esittänyt huolensa, että USA:n tiedustelujärjestöjen NIE-raportti on tuudittanut USA:n ja maailman johtajat valheelliseen turvallisuuden tunteeseen samaan aikaan, kun Iran valmistaa ydinasettaan ilman esteitä. Kyl pyrki vähentämään näitä pelkoja todeten, että USA on täysin tietoinen tilanteesta. Hän kertoi myös saaneensa informaatiota Olmertilta koskien rauhankeskusteluja PA:n kanssa ja sanoi omana mielipiteenään, ettei Jerusalem tulisi olla mukana keskusteluissa. Toisena asiana on mainitsi Egyptin, jonka osuus Gazan salakuljetuksessa puhuttaa jatkuvasti lisäten, että Egypti voisi toimia tehokkaammin.
ISRAELIN ulkoministeriö antoi maanantaina ohjeet YK:n edustajilleen laatia vastalause turvallisuusneuvostolle Iranin vallankumouskaartin komentajan kenraali Muhammad Javarin lausuntoon, jossa hän lausui: ”Olen vakuuttunut, että Hizbullahin mahti kasvaa päivittäin, ja että lähitulevaisuudessa tulemme näkemään sellaisen syöpäkasvaimen häviämisen, jota kutsutaan nimellä Israel.” Israelin protestissa todetaan, että Javarin lausunto tähtää Israelin tuhoamiseen ja että se on juutalaisvastainen, antisemiittinen ja rasistinen pahinta laatua. (JP)
6. ISRAEL PELKÄÄ, että YK:n valvontajoukot Libanonissa UNIFIL hajoavat lähitulevaisuudessa. Yksi joukkojen tehtävä oli hajottaa Libanonissa toimivat vieraat sotilasyksiköt, joihin kuuluu Hizbullah. UNIFIL-joukkojen johto ilmoitti heti alussa, ettei se pysty suoriutumaan tästä tehtävästä. Se ei myöskään ole pystynyt estämään Hizbullahin aseistautumista ja soluttautumista uudelleen Litanijoen eteläpuolelle, joiden estäminen myös kuuluivat sen toimintakuvaan.
HIZBULLAH-KOMENTAJAN Imad Mughniyehin teloituksen jälkeen jännitys Libanonin eteläosassa on kasvanut entisestään. Uutislähteet kertovat, että Hizbullah on asettanut 50 000 miestään hälytysvalmiuteen mahdollista Israelin iskua varten.
Uutiset kertovat myös, että UNIFIL:in asema on heikentynyt entisestään ja että Hizbullahit pyssymiehet hyökkäilevät yhä useammin sen joukkoja vastaan. Tämä on aiheuttanut pelkoa UNIFIL:n joukkojen lähettäjämaissa, joista ainakin Espanja vihjailee kutsuvansa omat miehensä kotiin kasvavan jännityksen vuoksi. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- VUOSITTAINEN Jerusalem-konferenssi avattiin tänään viidenteen kokoukseensa. Puhujien joukossa on Binyamin Netanyahu sekä USA:n senaattori Sam Brownback. (INN)
- LUMISADE peitti Jerusalemin alueet parin sm:n valkoiseen vaippaansa. Ylevämmillä alueilla koulut ilmoittivat opintojen peruuttamisesta lumen vuoksi. Lumi tulee yleensä myrskyisen tuulen mukana, joka on jatkunut räntäsateena aamupäivän ajan. Lämpötila on Jerusalemissa nollan tienoilla.
- ASHKENAZI päärabbi, joka sai rabbiiniselta oikeusneuvostolta luvan pysyä virassaan vastoin oikeuskanslerin suositusta, sanoi puheessaan Jerusalem-konferenssissa, ettei Jerusalem ole neuvoteltavien asioitten listalla osoittaen sanansa varsinkin Livnille. (INN)
- IDF ASETTI Patriot ohjustentorjunta patteristonsa valmiustilaan Haifan edustalla peläten Hizbullahin mahdollista kostoiskua komentajansa teloituksen johdosta, josta se syyttää Israelia, vaikka todisteita ei ole saatu. (INN)
- TERRORISTIT jatkavat rakettitultaan Gazasta Israeliin. Yksi raketti putosi 12 km:n päähän turva-aidasta todisteeksi, että sillä on pitemmän kantomatkan raketteja.
- EILEN yksi Kassam-raketti osui omakotitalon pihaan tuhoten osan talosta ja saaden 10 ihmistä shokkitilaan. Raketteja ammuttiin kaiken päivää, niiden ampujiksi ovat ilmoittautuneet PRC ja Islamic Jihad. Yksi palestiinalainen pyssymies sai surmansa aloitettuaan tulittaa IDF:n sotilaita Gazan turva-aidalla.
- AL-AKSA on nimennyt yhden terrorisolunsa teloitetun terrorijohtajan mukaan. Sen nimi on ”Marttyyri Mughniyehin solu”.
- Israelin turvallisuusjoukot ovat lisänneet henkivartijoita ministereitten suojaksi, koska on pelättävissä, että Hizbullah pyrkii iskemään heihin. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020