Friday, May 10, 2013

PERJANTAI 10.05.13


PERJANTAI 10.05.13

1. TALOUS- JA KAUPPAMINISTERI Naftali Bennett sanoo valmistelevansa suunnitelmaa, jonka mukaan IDF:n ja Juudean ja Samarian asukkaiden tulee toimia joutuessaan hyökkäyksen kohteeksi itsensä suojelemiseksi. Hän kaavaili suunnitelman suuntaviivoja JP:lle antamassaan haastattelussa, joka julkaistaan kokonaisuudessaan tiistain shavuotin erikoislehdessä. ”Juutalaisasukkaiden turvallisuus Juudeassa ja Samariassa on merkittävästi laskenut. Autoilijoita kivitetään, ja kivet voivat surmata. Se mitä siellä tapahtuu on terroria eikä vain väkivaltaa”, Bennett selvitti JP:n toimittajille. Hän aikoo esittää suunnitelmansa puolustusministeriölle ja armeijalle. Suunnitelmassa selvitetään, millaisissa tilanteissa IDF:n sotilaat ja alueiden asukkaat voivat avata tulen puolustautuakseen. ”Nykyisten ohjeiden vallitessa ihmisillä eivät pysty puolustamaan itseään”, hän selitti.

BENNETT kertoi suunnitelmaan vain pari viikkoa 31-vuotiaan Viktor Botowskyn kuolemaan johtaneen puukotuksen jälkeen ja kaksi kuukautta siitä, kun palestiinalaisten heittämä kivi haavoitti hengenvaarallisesti äitinsä ajamassa autossa istunutta kolmi-vuotiasta Adele Bitonia, joka edelleen taistelee hengestään sairaalassa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Bennett-advises-IDF-Fight-back-in-Judea-and-Samaria-312745

BENNETT kertoo Aritz Shevan artikkelissa keskustelleensa puolustusministeri Moshe Yaalonin, IDF:n komentajan Benny Gantzin ja IDF:n maan keskiosan komentajan kenraali-majuri Nitzan Alonin kanssa turvallisuuden parantamisesta Juudeassa ja Samariassa. Hän kertoo facebookin sivullaan vierailleensa Talmonin juutalaisyhteisössä Samariassa, jonka asukkaat kertoivat hänelle kasvavasta jännityksestä alueella. ”He kertoivat pelkäävänsä ajaa autollaan öiseen aikaan, eikä lasten kanssa ollenkaan”, Bennett kirjoitti fb-sivullaan lisäten: ”He ovat Israelin valtion asukkaita kuten me muutkin. He käyvät töissä, maksavat veroja ja suorittavat asepalvelusta kuten muutkin, kuten sinä ja minä. He tarvitsevat turvallisuutta ja hallitus on vastuussa kansalaistensa turvallisuudesta. Minun velvollisuuteni hallituksen ministerinä on tarttua asiaan. Ei se ole tämän monimutkaisempaa”.
Bennett sanoo, että säännöt tulen avaamiseksi tulee muuttaa, joukkoja tulee lisätä näille alueille, hyökkäävä toiminta tulee lopettaa ja kivien heittelemistä tulee pitää hengen-vaarallisena toimintana. Hän lupaa tarkoin seurata tilanteen kehitystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167886#.UYyHQGJHT-k

MOSHE Feiglinin perustaman Manhigut Yehudit (Juutalainen johtajisto) Likudin sisällä toimivan järjestön johtaja Shai Malka vältti täpärästi arabiterroristin murhayrityksen ajaessaan autollaan torstaiaamuna lähellä Hebronia. Vastaan tulevasta kuorma-autosta heitettiin iso kivenmurikka hänen autonsa tuulilasia kohti, mutta onneksi heitto ei onnistunut vaan kivi pyöri hänen autonsa renkaisiin saaden hänet vähällä menettämään autonsa hallinnan. Hän ajoi tiellä no 60. Terroristi yritti samaa metodia, jonka johdosta Adher Palmer menetti autonsa ohjauksen ajaessaan poikansa kanssa v. 2011 samalla alueella. He molemmat menehtyivät.
”Kiitos Jumalan”, Malka sanoo. ”Tässä on kivenlohkare, joka heitettiin minua kohti ajaessani puolenpäivän aikaan tiellä 60 pari sataa metriä pohjoiseen Har Manoahista Hebronin vuorella. Ihmeen kaupalla kivi osui renkaaseen eikä tuulilasiin, mutta sittenkin olin vähällä menettää autoni hallinnan, mutta Kiitos Jumalan, pystyin pysäyttämään auton”. Hän sanoo, että hallituksen velvollisuutena on turvata asukkaansa, mutta ”niin kauan, kuin meillä ei ole uskon johtajistoa, tämä voinee olla elämän rutiinia alueella”.
”Kun valtio luopuu itsenäisyydestään Temppelivuorella, se itse asiassa sanoo, ettei tämä ole meidän maatamme. Ja jos tämä ei ole meidän maatamme, silloin ajaessamme Juudean ja Samarian teillä me olemme miehittäjiä, ja silloin on järjellistä, että meitä vastaan hyökätään kivenjärkälein”. Malka selvitteli ajatuksiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167885#.UYyL_GJHT-k

2. JUUDEAN JA SAMARIAN siviilihallinto hyväksyi torstaina 296 uuden asuntoyksikön rakentamisen Beit Elin juutalaisyhteisöön Jerusalemista pohjoiseen. Asuntojen rakentaminen on osa v. 2012 sopimusta, jonka mukaan juutalaisasukkaat luopuivat vastarinnatta asunnoistaan Ulpanan etäyhteisössä lupauksella, että uudet asunnot rakennetaan muualle. Puolustusministeri Moshe Yaalon hyväksyi päätöksen. Oikeusministeri Tzipi Livni tapasi USA:n ulkoministeri John Kerryn Roomassa päivää aiemmin. Livni kertoi torstaina armeijan radiossa informoineensa USA:n hallitusta päätöksestä: ”Me informoimme amerikkalaisia
välittömästi kertoen heille, mistä tässä on kysymys, ja ettei ole mitään syytä dramatisoida tilannetta siitä, mikä se todellisuudessa on”.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Patrick Ventrell totesi torstain lehdistötilaisuudessa tehtyyn kyselyyn todeten, että Israel on tietoinen presidentti Barack Obaman mielipiteestä, jonka mukaan ”Israelin tulee ymmärtää jatkuvan setlementtitoiminnan olevan vastoin rauhan-tavoitteita ja että itsenäisen Palestiinan valtion tulee olla elinkelpoinen todellisin rajoin, jotka on vielä määrittelemättä”. Ventrell vakuutti, että tämä on USA:n kanta eikä se ole muuttunut.

PALESTIINALAISJOHTAJAT Saeb Erekat ja Abu Rudeinah syyttivät Israelia rauhanprosessin sabotoinnista. ”Israelin päätös murskaa rauhanprosessin ja Obaman ja Kerryn yritykset sen elvyttämiseksi”, Rudeinah eritteli. He väittävät päätöksen osoittavan, ettei Netanyahun hallitus ole kiinnostunut rauhasta vaan johtaa aluetta väkivallan tielle.
NETANYAHUN kerrotaan antaneen salaisen määräyksen asunto- ja rakennusministeri Uri Arielille jäädyttää kaikki uudet rakennussuunnitelmat ja urakkatarjoukset Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan alueilla. Tämä koskee myös E-1 aluetta Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä, joka on odottanut rakennuslupaa Yirzhak Rabinin ajalta alkaen, ja jonne infrastruktuuri on osittain jo vedetty. Abbas uhkaa, että jos E-1 alueen rakentaminen alkaa, hän lopettaa kaikki yritykset palata neuvottelupöytään Israelin kanssa. http://www.timesofisrael.com/296-settlement-homes-approved-for-construction/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167902

3. LÄNSIMUURIN edustalla Jerusalemissa puhkesi yhteenottoja Naiset Muurilla (Women of the Wall at Kotel) yrittäessä aloittaa kuukausittaista rukoustilaisuuttaan. Ultraortodoksit olivat tuoneet alueelle busseittain naisia ja miehiä estääkseen naisia pitämästä rukoustilaisuuttaan. Tuhannet ortodoksit pyrkivät pelkällä massallaan estämään feministejä toteuttamasta toivettaan rukoilla Länsimuurin edustalla.

Ortodoksit olivat tuoneet jäseniään eri puolilta maata osallistuakseen protestitilaisuuteen, jolla pyrittiin osoittamaan heidän vastustuksensa oikeuden päätökselle, jonka mukaan Women of the Wall at Kotel on oikeus pitää rukoustilaisuuksiaan muurilla ilman häirintää.
He kokoontuvat kuukausittain uuden kuun aikaan tilaisuuteen muurilla useat heistä pitkiin rukousliinoihin sonnustautuneina, joita perinteisesti vain miehet käyttävät. He vakuuttavat, ettei heidän omaksumansa käytäntö ole Halakhan, juutalaisen Lain vastainen. Perjantaina alkaa juutalaisten kalenterin mukainen uusi kuukausi sivan.
Perjantaiaamun tilaisuuteen oli tullut naiskansanedustajia ja muutamat ei-uskonnolliset naiset liittyivät heihin tukensa osoitukseksi.

Poliisi on ajoittain pidättänyt rukousliinoja käyttäviä naisia Kotellilla perustuen oikeuden päätökseen, jolla se kiellettiin, mutta 25. huhtikuuta tuomari Moshe Sobel päätteli Jerusalemin piirioikeudessa, ettei korkeimman oikeuden päätös anna poliisille oikeutta pidättää naisia, vaikka ne eivät kaikilta osin noudata sen antamaa tulkintaa.
Poliisi pidätti yhden ultraortodoksimiehen järjestyksen rikkomisesta, mutta pystyi ilmeisesti hallitsemaan tilanteen tuhansien ortodoksien massaprotestista huolimatta.
Muurin rabbi Samuel Rabinowitz kehotti lausunnossaan ihmisiä rauhallisuuteen varoittaen, että ääriainekset vahingoittavat muuria, joilla hän tarkoitti kaikkia paikalla olevia. http://www.timesofisrael.com/haredi-women-mass-at-kotel-for-standoff-with-feminist-group/

4. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoo, että Syyrian presidentti Bashar Assad on luvannut antaa hänelle aseita, joita heillä ei ole aiemmin ollut, ja jotka tulevat aiheuttamaan muutoksen voimatasapainossa alueella. ”Te israelilaiset sanotte estävänne meitä voimistumasta sotilaallisesti, mutta Assad lupaa meille tilannetta muuttavia aseita, joita meillä ei ole ollut aiemmin”, hän kertoi televisioidussa puheessa AFP:n mukaan torstaina. Nasrallah kutsui niitä ”erittäin strategisiksi” todeten, että siihen kuuluu heidän vastarintajoukkonsa toiminta Golanin kukkuloilla, jotka Israel vapautti 1967 puolustussodassa. ”Sellainen liike on strategisempi kuin raketin laukaiseminen tai ilmapommitus”, hän selitti.
Nasrallah tunnusti äskettäin, että Hizbullahin joukot taistelevat Assadin joukkojen rinnalla kapinallisten kukistamiseksi. Hän lisäsi, että ”toinen strateginen toimi” on rajan avaaminen Israeliin tehtäville hyökkäyksille syyrialaisen Golanin vapauttamiseksi miehityksestä. Hän sanoi ottavansa vastaan mitä aseita tahansa Assad tarjoaa maansa puolustukseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167889#.UYykdWJHT-k
5. UUTISOTSIKOITA
-          Turkin pääministeri Erdogan, joka aiemmin liehitteli Syyriaa sen saamiseksi mukaan taloudelliseen liittoutumaan entisen ottomaanien sulttaanikunnan elvyttämiseksi, on nyt kääntynyt katkeraksi Assadin vastustajaksi vaatien hänen syrjäyttämistään. Hän sanoo, että Obaman asettama punainen varoituslinja Syyriassa on jo kauan sitten ylitetty. Hän tarkoittaa tällä sitä, että Syyian hallituksen joukot ovat käyttäneet kemiallisia aseita, mitä YK edelleen tutkii, mutta josta ensimmäiset todisteet osoittavat, että niitä käyttivät kapinallisten joukot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167901#.UYyom2JHT-k
-          Kiinassa viiden päivän virallisella vierailulla ollut pääministeri Benyamin Netanyahu lienee vielä matkalla kotiin. Hän aloitti vierailunsa Shanghaissa, joka on Kiinan taloudellisen nousun lippulaiva, ja sitä pääministeri pyrki hyödyntämään kehuen Israelin innovaatiokykyä ja suunnittelutaitoa. Sitä mitä hän Kiinalta odottaa on kaupan volyymi, ja sitä Kiinalla on tarjota ylen määrin. Siirtyessään keskiviikkona Pekingiin, jossa Kiinan johtoporras toimii, hän pyrki jatkamaan samaa rataa osoittaen olevansa kiinnostunut kaikesta, mitä hänelle näytettiin, jopa ikävistä teollisuusvierailuista pitkäveteisine esittelyineen ja kieroajeluineen valtavissa tehtaissa. Sen sijaan hän on ollut merkillisen hiljaa diplomatiasta ja politiikasta, vaikka kai niistäkin keskusteltiin. Tutustuessaan Kiinan muuriin hän totesi sen olevan hyvä esikuva niille ”muureille”, joita Israel on joutunut pystyttämään ”vihamielisiä naapureitaan” vastaan. Kiina esitti Abbasille oman rauhansuunnitelmansa, mutta uutiset eivät kerro, esiteltiinkö sitä myös Netanyahulle. Kiina selvästi haluaa työntää oman lusikkansa samaan soppaan, jonka monet ennen sitä ovat havainneet karvaaksi, mutta kiinalainen maku voi olla toinen kuin länsimainen, syöhän ne kaikkea kissoista ja koirista linnunpesiin saakka. Vasta ensi viikon aikana, jota pahoin sotkee shavuotin alkaminen keskiviikkona 15.05., voitaneen saada ehjempi matkaraportti Kiinan matkailijoilta. Netanyahun kerrotaan päivittäneen tietojaan puhelinyhteyksien kautta sekä Barack Obaman että Vladimir Putinin kanssa, joten ei hän kokonaan päässyt irtautumaan arkitouhuista. Putin varoitteli Assadin tapaan, että ilmahyökkäys Syyriaan jääköön viimeiseksi, ehkä siksikin, ettei hän halua S-300 ilmatorjuntapatteristojensa joutuvan heti kärkeen IAF:n nälkäisten saalistajien hampaisiin, tai ehkä hän säälii IAF:n lentäjiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167874#.UYyp-WJHT-k
-          Gazassa vierailulla oleva islam-oppinut ja kiihottaja Yusuf Qaradawi totesi kuulijoittensa mielihyväksi, ettei Israelilla ole mitään oikeutta olla olemassa eikä palastakaan Palestiinan maata saa luovuttaa juutalaisille, kuten AFP raportoi. Egyptissä syntynyt mutta Mubarakin ajasta lähtien Qatarissa asuva tunnustettu islam-oppinut johtaa 50 islamoppineen delegaatiota, jonka osallistujat edustavat 14:ää maata. ”Palestiina ei koskaan ole ollut juutalainen. Se kuuluu arabeille ja islamille ja tulee aina niin olemaan”, hän totesi sanoen, että lopulta islam voittaa. Hän vakuutti Gazassa kyhättyjen rakettien olevan voimallisempia kuin Israelin valmistamat. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh ojensi Qaradawille Gazan passin tunnustaen hänet näin ”Gazan valtion” kansalaiseksi. Hän pitää holokaustia Allahin suomana rangaistuksena juutalaisille. Fatahin johto tuomitsi Qaradawin Gazan vierailun sanovan sen iskevän puukolla sovintoa havittelevien selkään. PA:n hallituksen ministeri Mahmoud al-Habbash sanoo, että Qaradawin vierailu on poliittinen kannan-otto, joka nostaa Gazan laillisuutta kansainvälisesti. Toiseksi hän kehotti Qaradawia kumoamaan antamansa fatwan, jolla hän kiroaa Jerusalemissa vierailevat muslimit, väittäen sen olevan islamin lain vastainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167898#.UYyu7GJHT-k
Thursday, May 09, 2013

TORSTAI 09.05.13


TORSTAI 09.05.13

1. ISRAEL varoittaa Obaman hallitusta, että Syyria on saamassa Venäjältä S-300 ilmatorjunta patteristoja, jota pidetään yhtenä maailman kehittyneimmistä, mikä voisi pahoin häiritä USA:n suunnitelmia länsimaiden osallistumiseksi Syyrian kriisiin, mikä edellyttäisi lentokielto-alueen julistamista sisällissodan pahoin runtelemaan maahan. The Israel Times julkaiseman ja Joshua Davidivichin laatiman artikkelin mukaan toimitukseen sisältyy kuusi S-300 patteristoa sekä 144 ilmatorjuntaohjusta, kuten Wall Street Journal raportoi torstaina.

S-300 maasta ilmaan ilmatorjuntajärjestelmään kuuluu lukuisa joukko erilaisia kehitelmiä, eikä artikkelista selviä, mikä versio tässä on kysymyksessä. Perusversio on S-300P, joka valmistui käyttökuntoon 1978, NATO:n kirjoissa nimellä SA-10 Crumble. Sen valmistaja on Almaz-yhtiö. Sen tutka pystyy seuraamaan samanaikaisesti sataa kohdetta, joista 12 sen tähtäimessä. Sen ohjus on kiinteää polttoaineitta käyttävä eikä vaadi huoltoa. Järjestelmä on varoituksen saatuaan toimintavalmis viidessä minuutissa. Ohjus on suunniteltu lentokoneita ja risteilyohjuksia vastaan. Tällainen ilmatorjuntapatteristo rajoittaisi oleellisesti Syyrian ilmatilan loukkauksia. (Wikipedia)
Israelin raportin mukaan patteriston toimittaminen on osa 900 miljoonaan USD asetoimituspakettia, jonka maksamista Syyria aloitti jo 2010. Israel on protestoinut venäjälle patteriston toimituksia vastaan, koska se muuttaisi tasapainotilannetta alueella.
USA ja Venäjä sopivat tiistaina aloittavansa valmistelut Syyrian tilannetta käsittelevän kasainvälisen konferenssin kutsumiseksi kokoon loppukuusta. USA lupasi lisäksi antaa Syyrian kapinallisille 100 miljoonaa USD. http://www.timesofisrael.com/israel-says-syria-buying-advanced-russian-air-defense-system/

2. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Israel näyttää muodostavan samanlaista puskurivyöhykettä Israelin ja Syyrian välille, kuin mitä sillä oli Etelä Libanonissa ennen vuoden 2000 äkillistä vetäytymistä, ja minkä Hizbullah miehitti välittömästi. DF:n mukaan vyöhyke Syyrian puolella käsittäisi pääasiassa 8 neliökilometrin alueen, jota YK:n aseettomat rauhantarkkailijat ovat valvoneet. Israel perusti kenttäsairaalaan omalle puolelleen rajaa, josta se lähettää ilmeisesti merkitsemättömiä autoja hakemaan haavoittuneita Syyrian puolelta saatuaan vihjeen siellä olevilta agenteilta. Kenttäsairaalassa Tel Hazakah valvontapisteen lähellä heille annetaan ensiapua ja siellä päätetään, tarvitsevatko he jatkohoitoa sairaalassa vai voidaanko heidät palauttaa.
Tällä YK:n valvomalla vyöhykkeellä operoi myös Islamic Jarmouk Marttyyrien Prikaati, kapinallis-järjestö, joka äskettäin sieppasi kuusi filippiiniläistä YK:n sotilasta turvakseen, mutta sanoo nyt, että he ovat vapaat lähtemään.

DEBKAFILE kertoo edelleen, että myös Hizbullah perustaa omaa valvomaansa vyöhykettä Syyrian alueelle. Se on karkottanut kapinalliset Al-Quraisin kaupungin alueilta, joka tehokkaasti valvoo liikennettä Damaskoksesta Homsiin ja Libanoniin. Kaupungin lähettiläät neuvottelevat Hizbullahin kanssa kaupungin antautumisesta säästyäkseen tuholta. Syyrian lounaisosassa Hizbullah valmistautuu 30 kylän valvontaan Libanonin rajan tuntumassa.
Hizbullah valvoo Irani Basij-joukkojen kanssa Damaskoksen kaupungissa ja sen läheisyydessä olevia shia-muslimien pyhiä paikkoja.
Uutissähkeiden mukaan Assadin armeija on saavuttanut useita voittoja viime päivinä taisteluissaan kapinallisjoukkoja vastaan, mutta samalla maa jakaantuu sektoreihin, eikä Assadin hallitus tässä vaiheessa voi estää sitä. http://www.debka.com/article/22959/Israeli--and-Hizballah-controlled-enclaves-take-shape-inside-Syria-

Raporttien mukaan Al-Nusra joukkojen komentaja Abu Mohammed al-Jawlani haavoittui jalkaan Damaskoksen eteläpuolella Syyrian armeijan pommituksessa, kuten Syyrian ihmis-oikeusjärjestön johtaja Rami Abdel Rahmani kertoi AFP:n toimittajalle. Al-Nusra vakuuttaa toimivansa yhteisymmärryksessä Irakin al-Qaidan kanssa, mutta kiistää tiedot, että se olisi yhdistynyt sen kanssa. Irakin al-Qaida ilmoitti päämääränään olevan muodostaa Syyria osaksi laajaa kalifaattia, mikä hälytti FSA:n johtajat sanoutumaan irti hankkeesta todeten, ettei ääri-islamilainen malli sovi Syyriaan, joka kannattaa maltillista islamia. Al-Nusran sotaonni Syyrian taisteluissa on myös häirinnyt länsimaiden ja ennen kaikkea USA:n suunnitelmia aseavustusten aloittamista kapinallisille, koska ne voivat joutua ääriainesten käsiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167870#.UYtEjWJHT-k
3. KYMMENIÄ tuhansia ihmisiä osallistui eilisiin Jerusalem-päivän marsseihin pitkin pääkaupungin katuja suurikokoisia Israelin lippuja heilutellen. Marssien silmiinpistävin ominaisuus on kansan riemullinen  ja iloinen ilmapiiri nuorten tanssiessa kaduille nauttien silminnähden omasta vapaasta juutalaisesta maastaan ja sen pääkaupungistaan. Rituaaleihin kuuluvat iloiset laulut, joista merkittävin on perinteinen Rikudgalim (Lipputanssi).
Alla olevan videon kautta on mahdollisuus päästä mukaan juutalaisen kansan iloon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167865#.UYtIKGJHT-k

JORDANIAN parlamentti juhli Jerusalem päivää kehottaen hallitusta karkottamaan Israelin lähettilään Daniel Nevon Ammanista.
Jerusalemin poliisi puolestaan pidätti Temppelivuoren muftin Mohammed Husseinin hänen kotoaan epäillen hänen syyllistyneen musliminuorten kiihottamiseen kivien heittelemiseksi turvallisuusjoukkoja ja siviilejä vastaan Temppelivuoren alueella. Hänet vapautettiin myöhemmin keskustelujen jälkeen.
Muftin pidättäminen kuulusteluja varten sai Jordanian sisäministeri Hussein Majalin, joka toimii vt.ulkoministerinä, kutsumaan Israelin Ammanin lähettilään Daniel Nevon antamaan selitys muftin pidättämiseen johtaneita syitä. Presidentti Peres lähetti rauhoittavan viestin Jordaniaan Jerusalemin puheessaan korostaen Temppelivuoren merkitystä kolmelle valtauskonnolle sekä Rauhansopimuksen tärkeyttä Israelin ja Jordanian välillä.
Jopa USA:n hallitus kehotti sekä Israelia että Palestiinan Auktoriteettia toimimaan vastuuntuntoisesti Temppelivuoren suhteen, kuten Rosenfield sanoi AFP:n mukaan.

4. SHIN BETIN erikoisosasto Shabak paljasti yhdessä IDF:n kanssa vaarallisen terrorisolun Binyaminin alueella Samariassa juuri ennen kuin se oli valmis toimimaan. Solua johdettiin internetin välityksellä Gazasta ja yhteydet Gazan ja Samarian välillä hoidettiin E-mailien kautta. Pidätettyjen solun jäsenten joukossa oli sen kaksi johtajaa, 26-vuotias Ahmah Muhammad Ahmad Abu Fahida Ras Karkarin arabikylästä Binyamin alueella, sekä 27-vuotias Ahmad Yassin Abd al.Fatah Shabroul Silwadin arabikylästä. Molemmat ovat Hamasin jäseniä ja  ovat olleet pidätettyinä osallisuudestaan kiellettyyn järjestöön.

Heidät oli värvännyt kokenut Hamasin jäsen Gazasta ollen heidän kanssaan yhteydessä poisheitettävän kännykän välityksellä. Hän antoi heille toimintaohjeita kuten myös, miten raketteja ja pommeja valmistetaan. Hän opasti heitä panttivangin sieppaamiseksi ja miten hänen kanssaan tulee menetellä. Syytös epäiltyjä solun jäseniä vastaan esitettiin maaliskuussa, ja he odottavat pidätettyinä oikeudenkäyntiä heitä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167840#.UYtVoWJHT-k

5. RAJOUB JIBRIL, Fatahin keskuskomitean apulaispääsihteeri ja PA:n olympiakomitean johtaja, entinen PA:n ehkäisevän turvallisuusjärjestön johtaja, vakuutti Libanonilaisen Al-Mayadeen TV-yhtiön haastattelussa toukokuun 1. päivänä tähän tapaan: ”Vastarinta oli ja tulee olemaan osa toimintaohjelmassamme. Vastarinnalla tarkoitan sitä sen kaikissa muodoissaan. Tällä hetkellä uskomme kansan vastarinnan – kaikissa muodoissaan - olevan tehokas ja aiheuttavan kustannuksia vastapuolelle”, Rajoub vakuutti tunnin pituisessa haastattelussa, jonka käänsi ja julkisti Palestiinan Media Watch (PMW) tiistaina.

RAJOUBIN käyttämät termit resistance (vastarinta) ja popular resistance (kansanvastarinta) ovat terroristien käyttämiä koodisanoja, joista edellinen tarkoittaa Israelin vastaista väkivaltaa ja jälkimmäinen mielenosoituksia ja mellakoita. Hänen määritelmänsä kaikissa muodoissaan tarkoittaa myös aseellista taistelua. Rajoub oli yksi Geneven iniative dokumentin laatijoita vakuuttaen silloin olevansa rauhankumppani Israelin kanssa. Hän vietti 17 vuotta Israelin vankilassa osallisuudestaan terrorismiin Israelia vastaan toimiessaan Jasser Arafatin turvallisuusjoukkojen johtajana ja Arafatin neuvonantajana.
Rajoub vakuutti, ettei vain arabien ja palestiinalaisten, vaan muslimien pahin vihollinen on Israel ja sen arabimaitten miehitys. Hän sanoi arabikevään haavoittavan palestiinalaisten kysymystä, mutta toivoi arabien kuitenkin osallistuvan Jerusalemin vapauttamiseen. Hän sanoi, että jos heillä olisi ydinpommi, he köyttäisivät sitä Israelia vastaan heti huomenna.

6. UUTISOTSIKOITA
-          Muslimien suuresti kunnioittama islamin tutkija ja opettaja Yusuf al-Qaradawi matkusti keskiviikkona vierailulle Gazaan. Qaradawi asuu pysyvästi Qatarissa, mutta vieraili Egyptissä Mubarakin hallituksen kaaduttua ja sai innostuneen vastaanoton Egyptin Tahrir-aukiolla pidetyssä massakokouksessa. Hamas on ollut diplomaattisessa paitsiossa, ja korkean muslimijohtajan vierailun uskotaan osaltaan avustavan diplomaattisen saarron murtamisessa. USA:n määritelmän mukaan Hamas on terrorijärjestö. Qatarin emiiri vieraili Gazassa viime vuonna luvaten 450 miljoonaa USD Hamasin rakennuskohteisiin. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan suunnittelee vierailua Gazaan lähi aikoina huolimatta USA:n kehotuksista siirtää matkaansa myöhempään ajankohtaan. Fatahin johtajat Gazassa kieltäytyivät osallistumasta tervetulojuhlallisuuksiin. Qaradawi osallistuu tilaisuuteen, jossa hän tapaa Hamasin kansanedustajia ja mielenosoitukseen, jossa vaaditaan Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien Hamasin jäsenten (terroristien) vapauttamista.  http://www.timesofisrael.com/popular-muslim-cleric-visits-gaza-bolsters-hamas/
-          Fyysikko Stephen Hawking sanoo, ettei hän kieltäytynyt presidentti Peresin konferenssista terveydellisistä syistä, vaan hän todella haluaa osoittaa sillä protestinsa tapaa vastaan, millä Israel kohtelee maansa arabeja. http://www.timesofisrael.com/hawking-is-indeed-boycotting-peress-jerusalem-meet/
-          Hadassan sairaala Ein Keremissä on joutunut taloudellisiin vaikeuksiin ja joutuu sen vuoksi irtisanomaan tässä kuussa 200 lääkäriä, sairaanhoitajaa, hallinnollisen-, ylläpito- ja toimistohenkilökunnan jäsentä. http://www.thejewishweek.com/news/israel-news
-          Yair Lapidin laatima budjettiesitys vuosiksi 2013-2014 on herättänyt ristiriitaisia tunteita sekä oikealla että vasemmalla, sillä sen leikkaukset ja verojen ja maksujen korotukset tuntuvat lähes jokaisen kukkarossa. Lapidin päämääränä oli pyrkiä parantamaan alimman ja keskiluokan toimeentuloa, mutta karkea totuus pakottaa siirtämään tunteet sivuun ja keskittymään siihen, mikä on pakko tehdä, kuten Lapid toteaa: ”Ettei jouduta samaan kurimukseen missä Kypros ja Kreikka muiden muassa rämpivät”. Pääministeri Netanyahu sanoo tukevansa täysin Lapidin esitystä, mikä helpottaa osaltaan. Lapid vältti lakkouhan pystyttyään sopimaan salaisessa tapaamisessa Histadrutin ammattiliiton pääjohtajan Ofer Einin kanssa. Ehkä pahimmin leikkaukset kohdistuvat opetusalan ja lapsilisien budjetteihin. Hallitus käsittelee budjettia ensi viikolla, minkä jälkeen se menee Knessetin talousvalio-kuntaan ennen sen käsittelyä Knessetissä. http://www.timesofisrael.com/labor-strike-averted-lapid-signs-deal-with-union-head/
-          Haredi-sotilaat pyytävät erivaputta asepuvun käyttämiseen, koska se herättää määrättyä jännitystä ja ristiriitaa heidän koriympäristössään. IDF kuitenkin haluaa, että jokaisen tulee noudattaa IDF:n yleistä käytäntöä, ellei ole todella merkittäviä syitä poikkeuksen myöntämiseen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4377870,00.html
-          Budjettiesityksen mukaan palkkavero nousee 1.5 %. Hallituksen menoja karsitaan tänä vuonna 6.5 miljardia ja ensi vuonna 18 miljardia NIS. Lapsilisiä leikataan 2 miljardia NIS. Esityksen mukaan 2014 budjetti on 54.6 miljardia NIS http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4377018,00.html


Wednesday, May 08, 2013

KESKIVIIKKO 08.05.13


KESKIVIIKKO 08.05.13

1. TÄNÄÄN Israelissa vietetään Jerusalem päivää, mikä ei kuitenkaan ole kansallinen vapaapäivä. Juhlallisuuksilla kunnioitetaan Israelin pääkaupungin yhdistämisen 46:ta muistoa. Hallituksen ministereitä, kansanedustajia ja rabbeja kokoontui Jerusalemin Mercaz Harav yeshivaan ennen puolenyön aikaa viettämään yhteistä riemu-juhlaa. Aamulla joukko marssii yhdessä Länsimuurille, joka on ollut uutisotsikoissa yhä useammin. Juhlallisuuksiin kuului lauluja ja pöydänkansien takomista osoitukseksi rinnassa riehuvasta ilosta, jota oli tullut kokemaan IDF:n entinen komentaja, nykyinen puolustus- ministeri ja apulaispääministeri Moshe Yaalon, Liikenneministeri Yisrael Katz, talonrakennus-ministeri Uri Ariel, uskonnollisten asiain ministeri Eli Ben-Dahan, kansanedustajia, pormestari Nir Barkat, useita rabbeja Yaakov Ariel ja Dov Lior ja muita onnittelijoita, päärabbi Yona Metzger, sekä Bait HaYehuda puheenjohtaja ja taloudellisten ja uskonnollisten asiain ministeri Naftali Bennett, joka myös puhui tilaisuudessa.

YESHIVAN tutkimussali oli tupaten täynnä, ja rakennuksen viereisellä kadulla lainehti utelias ihmismassa seuraten rakennuksen eteen asennetusta laajasta kuvaruudusta, mitä sisällä tapahtui. Yeshivan johtaja rabbi Yaakov Shapira otettiin vastaan riemuhuudoin ja taputuksin. Hän puhui Jerusalem päivän merkityksestä viitaten lyhyesti viimeisiin tapahtumiin todeten muinaisten rabbien sanoneen, että ”eräänä päivänä Jerusalem saavuttaa Damaskoksen”, ja että Jerusalemin portit ja muurit ovat sen Toran opiskelijat, joiden lukua ei saisi rajoittaa ulkopuolisten toimesta. ”Temppelivuori on hengellinen keskus, ei vain tie Kotellille”, kuten hän painotti. Hän osoitti sanansa Bennettille todeten, ”ettei Israelin teollisuus ja kauppa ole samaa kuin muualla maailmassa, kuten ei Israelin armeijakaan, joka on ainutlaatuinen”.

Päävieraan Netanyahun ollessa Kiinassa hänen puolestaan puheen piti Moshe Yaalon, sanoen tämän sukupolven velvollisuutena olevan puolustaa Jerusalemia todeten puheensa päätteeksi: ”Eihän kukaan pilko omaa sydäntään”.
Yisrael Katz sanoi, ettei ole mitään syytä huolehtia maailman kansoista, jotka vaativat Jerusalemin jakamista osana rauhansopimusta. ”Jerusalem on meidän ja pysyy ikuisesti todeten, että hallitus investoi Jerusalemiin uskoen tekoihin eikä vain sanoihin”.

NAFTALI Bennett hyökkäsi puheessaan niitä vastaan, jotka haluavat jakaa Israelin maan ja sen pääkaupungin. Hän totesi sanoneensa presidentti Obamalle tavatessaan hänet Peresin vastaanotolla, ettei Israelia voida pitää miehittäjänä omassa maassaan tai Jerusalemissa, omassa pääkaupungissaan. Hän vakuutti, ettei tule olemaan Palestiinan nimistä valtiota. ”Viime päivinä olemme kuulleet aloitteita saudeista ja Amerikasta. Minä vastustan niitä, enkä koskaan hellitä. Mutta on myös ns. näkymättömiä jakajia – noita jotka sanovat vastustavansa Jerusalemin jakamista, mutta kannattavat Palestiinan valtiota. Nämä näkymättömät jakajat sanovat vastustavansa Jerusalemin jakamista, mutta jäädyttävät rakentamisen omassa pääkaupungissamme”, Bennett argumentoi lisäten. ”Nämä näkymättömät jakajat eivät kerro meille, että he pakottavat meidät luopumaan Temppelivuoresta ja vanhasta kaupungista, jotka ovat juutalaisen kansan sydän, eikä omaa sydäntä voida pilkkoa”.
Bennett kyseli, missä on Palestiinan pääkaupunki: Jerikossa, Betlehemissä, Berliinissä?
”Jerusalem on meidän. Jerusalem kuuluu isoisäni isoisälle ja pojanpoikani pojanpojalle. Minulla eikä kellään muullakaan ole oikeutta pirstoa Jerusalemia”.

2. HAR HABAIT, Jerusalemin Temppelivuori, tulisi olla rauhan tyyssija eikä mielenosoitusten kohde, toteaa Yehuda Glick, aktivisti, joka kampanjoi juutalaisten oikeuksien puolesta Temppelivuorella. ”Juutalaisilla tulee olla oikeus juhlia ja rukoilla Temppelivuorella, jossa ihmiset tuntevat pääsevänsä lähemmäs Jumalaa”, hän toteaa.
Juutalaisten vuosisatainen tervehdysmuoto galutissa, pakolaisuudessa maailmalla, on ollut. ”Ensi vuonna Jerusalemissa”. Nyt tämä toivotus on saanut muodon ”rakennettakoon Jerusalemissa, juutalaisen kansan pääkaupungissa”. Mutta useille Temppelivuori on ollut kaukaisempi tavoite, eikä sen merkitystä juutalaisten yhteydelle ole samalla tavoin tiedostettu. Tämän johdosta vasemmistosionismia edustava Israelin kansallissankari Moshe Dayan voi ilman sydämentuskaa luovuttaa Temppelivuoren päivärutiinin islamsäätiön valvontaan, mikä on aiheuttanut loputtomia ongelmia ja mellakoita vuorella ja lähialueilla, vaikka vuoren omistusoikeus säilytettiin Israelille. Arabit eivät tunnusta tätä pitäen aluetta omanaan.
Vasta aivan viimeisten kuukausien aikana juutalaiset ovat pyrkineet nousemaan vuorelle, eikä vain Länsimuurille ,rukoillakseen siellä esi-isiensä ja isiensä Jumalaa. Jerusalemin poliisi on kuitenkin ottanut korkeimman oikeuden ja oikeuskanslerin tukemana asenteen, että muslimien tuntojen häiritsemisen estämiseksi juutalaisilta - kuten myös turisteilta – on kielletty uskonnollisten symbolien vienti vuorelle kuten myös ehdottomasti kaikenlainen hartauden-harjoitus ja rukoileminen. Tämä on viety niin pitkälle, että ryhmien mukana seuraa siviiliasuinen poliisi, joka muslimivartioiden kanssa vahtii, etteivät vain kenenkään huulet  liiku ehkä äänettömässä rukouksessa tai vain itsekseen höpisten, mitä ei sallita Temppelivuorella. Rikkojat pidätetään ja heitä kuulustellaan tuntikausia poliisin toimesta.

Ehkä oudoin esimerkki tästä itsesensuurista lienee kansanedustaja Moshe Feiglinin tapaus. Hänellä on ollut tapana kuukauden määrättynä päivänä nousta vuorelle, mihin hän liitti lyhyen rukoushetken, jopa haluten katsoa Kalliomoskeijan sisään, kuten väitetään. Pääministeri henkilökohtaisesti antoi poliisille määräyksen estää Feiglinin nousu vuorelle, mihin Tzipi Livni tarttui oikeusministeri ominaisuudessa todeten, että ”Feiglinin oikeus nousta vuorelle on peruutettu huonon käytöksen vuoksi”. Siinä meillä on alaluokan opettaja, Moshe nurkkaan.
Yhä äänekkäämmin on alettu vaatia, että juutalaisilla täytyy olla oikeus rukoilla pyhimmällä vuorellaan. Sitä vaatii myös Jerusalemin pormestari Nir Barkat. Joku rabbi vain varoittelee juutalaisia, että koska ei tiedetä muinaisten Temppelien sijaintia, määrätyille paikoille menemistä on syytä varoa, ettei astuttaisi kaikkein pyhimmän tilan kohdalle, jonne vain ylipapilla oli oikeus kerran vuodessa mennä verta mukanaan itsensä ja kansan syntien sovittamiseksi. Hesekielin mukaan Herran kirkkaus poistui Temppelistä ja meni itään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167822#.UYnyJWJHT-k

3. BENYAMIN alueiden asukasneuvoston puheenjohtaja Itzik Shadmi sanoi tiistaina, että viimeiset julkisuuteen vuotaneet tiedot pääministeri Netayahun salaisesta rakennuskiellosta Juudean ja Samarian alueilla todistavat heidän ennen vaaleja antamansa varoitukset oikeiksi, että Netanyahu tulee noudattamaan entisen pääministeri Ariel Sharonin taktiikkaa luvaten yhdellä tapaa mutta salaa toimien sen vastaisesti. Hän esitti syytöksen, että Netanyahu haluaa tuhota juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa eikä rakentaa niitä.

ARMEIJAN RADIO raportoi tiistaiaamuna, että pääministeri Netanyahu oli kutsunut asunto- ja rakennusministerin Uri Arielin kansliaansa ja kehottanut tätä jäädyttämään uusien kohteiden julkistamisen ja urakkatarjousten pyytämisen Juudeassa ja Samariassa.
Benyaminin alueen asukkaitten neuvosto julkisti edellisten parlamenttivaalien aikana useita videoita, joissa varoitettiin Netanyahusta, että v. 2009 Bar Ilan yliopistossa pitämässään puheessa hän selvästi asettui kannattamaan aseetonta Palestiinan valtiota Israelin rinnalle. Toiseksi Netanyahu piilotti entisen korkeimman oikeuden tuomarin Levyn johtaman komitean laatiman selvityksen, jossa selkeästi osoitetaan sekä kansallisen että kansainvälisen oikeuden kannalta, ettei Israelin miehitä Jordanian vuoden 1948 miehityksestä vapauttamiaan maa-alueita, koska ne Balfourin julistuksesta lähtien on useissa kansainvälisissä järjestöissä vahvistettu kuuluviksi juutalaisten kansalliseen kotiin.

ITZIK SHADMI sanoi tiistaina tähän tapaan. ”Koko viimeisen kautensa aikana virassaan Netanyahu väitti, ettei hän korkeimman oikeuden ja oikeuskanslerin estämisen vuoksi ole pystynyt säilyttämään asuttamistoimenpiteitä. Nyt on kuitenkin selvää, ettei hän halua sitä, vaan noudattaa Ariel Sharonin esimerkkiä askel askeleelta”, hän tilittää. ”Uskon tehtävämme olevan hälyttää pääministerin edellisen kauden opetuksista ja reagoida niihin sekä vaatia että hallituksen ministerit toimisivat toisella tapaa seuraavan kauden aikana. Likudin ministerit soittivat minulle vihaisia puheluita Netanyahun vastaisten syytösteni vuoksi. Nyt hekin ovat alkaneet nähdä, että me olimme oikeassa”.
Myös Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Benny Katzover reagoi tiistaina levinneisiin tietoihin todeten jo ennen vaaleja esittämiään varoituksia, että Netanyahun uusi hallitus voi vaikuttaa juutalaisyhteisöihin, joka epäilys on jatkunut ja edelleen vahvistunut äskettäin julkisuuteen vuotaneitten tietojen johdosta. Katzover esitti laimean toiveen, että hallitus harkitsisi päätöstään uudelleen eikä vahingoittaisi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167828#.UYoAb2JHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n tekniset yhtiöt sanovat, että Syyria on käytännössä katkaistu kansainvälisestä internet liikenteestä, mitä osoittaa sieltä tulevien viestien äkillinen väheneminen. Edellisen kerran näin tapahtui ennen sotilaallisia toimia, minkä johdosta epäillään, että Syyrian armeija valmistautuu tavallista suurempaan sotilasoperaatioon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167831#.UYoKuWJHT-k
-          Pyörätuoliinsa pysyvästi sidottu kansainvälisesti tunnettu fyysikko Stephen Hawking on liittynyt Israelin vastaiseen boikottirintamaan ja kieltäytyy osallistumasta presidentti Shimon Peresin järjestämään vuosikonferenssiin Jerusalemissa. Hän sanoo pois-jäämisellään protestoivansa tapaa, millä Israel kohtelee palestiinalaisia. Hawling, 71-vuotias fyysikko ja Lucasian matematiikan professori Cambridgen yliopistossa, oli hyväksynyt Peresin kutsun osallistua vuosittaiseen konferenssiin otsikolla Facing Tomorrow, joka houkuttelee paikalle runsaasti kansainvälisiä kuuluisuuksia, ja jonka aikana on tarkoitus juhlia Peresin 90-vuotispäivää. Hawking vieraili Israelissa 2006 Englannin lähetystön kutsumana luennoiden silloin sekä Israelin että PA:n yliopistoissa. Hän on vahvasti sodan vastainen, protestoiden v. 2009 Israelin hyökkäystä Gazaan, ja osallistui mielenosoitukseen Lontoossa protestoiden USA:n johtamaa Irakin sotaa sanoen sen perustuneen valheisiin ja kutsuen sitä sotarikokseksi. Hän sairastaa Low Gehrings tai ALS motorneuroottista tautia, minkä johdosta hän kommunikoi ATK:n välityksellä vain kasvolihaksiaan liikuttamalla. Hän oli viimeksi otsikoissa väittäessään, ettei maailmankaikkeuden muotoutuminen nykyiseen asuunsa vaatinut jumalallista toimintaa. Hän palvoo ihmisjärkeä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167833#.UYoL4WJHT-k
-          Neljän aikaan keskiviikkoaamuna heitettiin Maale Adumimin lähellä ohiajavasta autosta putkipommi, joka räjähti aiheuttamatta vahinkoa. Turvallisuusmiehet ryntäsivät paikalle löytäen pommin jäännökset. He arvelevat, että tarkoitus oli osua kuorma-autoon tai bussiin, mutta että heitto epäonnistui. Hyökkäysyritys tehtiin liikenneympyrän lähellä, joka jakaa liikenteen  Maale Adumimiin ja Azariyan arabikylään. Poliisi uskoo löytävänsä syylliset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167835#.UYoQgWJHT-k
-          Helteinen sää on tuonut mukanaan edellisten vuosien tapaan paitsi heinäsirkat myös arabien tahalliset tuhopoltot, joita on sytytetty eri puolille maata. Tarkka vartiointi ja aktiivinen siviilitoiminta ovat estäneet laajamittaisten palojen kehittymisen, mutta palolaitokset ja muut hätäapujärjestöt ovat olleet täystyöllistettyjä. ”Maan suojelijat” (Mishmar Adamti) järjestön puheenjohtaja Shuki Gillon kertoi Arutz Shevan haastattelussa, että he toimivat yhteistyössä poliisin, farmarien, maatilojen ja metsän omistajien kanssa estääkseen tulen leviämistä. ”Kaikkien päämääränä on yhdessä toimien vähentää tuhopolttojen määrää. Me käytämme tiedettä, teknologiaa ja muita menetelmiä kehittääksemme luovia menetelmiä työssämme. Hän sanoo ryhmänsä pystyneen estämään lukuisia tuhopolttoja toiminta-alueillaan Ala Galileassa, Negevin etelä- ja pohjoisosassa, Laakishin alueella ja Negevin pohjoisosassa. ”Meillä on puistojen ja luonnonalueitten korkeita virkailijoita työskentelemässä kanssamme. Me käytämme lämpökameroita ja erikoisrakenteisia tunnistamisvälineitä. Suuri osa työstämme on yhteistoiminta poliisin kanssa. Äskettäin annoimme heille yksityis-kohtaiset tiedot neljästä tuhopoltosta, myös tiedot kuka sytytti, milloin ja miksi”. Gilon pitää itsestään selvänä, että tuhopoltto on osa terrorismia, Israelin ja sionismin vastaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167817#.UYoSHGJHT-k
-          USA:n ulkoministeri John Kerry ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat sopineet kansainvälisen konferenssin järjestämisestä, jolla Syyrian mieletön verenvuodatus ja taistelu saataisiin loppumaan. Kerry vietti kaksi tuntia Putinin ja kolme ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa päästen lopulta sopimukseen diplomaattisen ratkaisun löytämiseksi. Kerry sanoi toivovansa, että toive konferenssista toteutuu ennen toukokuun loppua, ja että pystytään muotoilemaan Geneven accordien tapainen julkilausuma, joka tyydyttäisi sekä Assadin hallitusta että kapinallisia. Yksi kapinallis-ryhmä sanoo siepanneensa neljä YK:n rauhanturvaajaa oman turvallisuutensa takaamiseksi Assadin joukkojen kiihtyvien operaatioiden pelottamina. Venäjä on huomattavasti tehostanut asetoimituksiaan Assadin joukoille, niiden mukana S-300 ilmatorjuntapattereita sekä Iskander 9K720 (NATO SS-26 Stone) ohjuksia, joiden tarkkuus on 5-7 m ja kantomatka 280 km. Putin vakuutti, ettei Assadin hallitus kaadu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167834#.UYoXBGJHT-k, http://www.debka.com/article/22957/US-to-arm-Syrian-rebels-Putin’s-rebuke-Chinese-“peace-plan”-mar-Netanyahu’s-Chinese-trip-


Tuesday, May 07, 2013

TIISTAI 07.05.13


TIISTAI 07.05.13

1. RAUHANPROSESSI kiinalaiseen tapaan, voidaan luonnehtia uutisia Kiinasta, jossa sekä PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas että pääministeri Benyamin Netanyahu ovat vierailulla samaan aikaan. Vaikka Kiinan uusi presidentti ehdotti Abbasin ja Netanyahun tapaamista Kiinassa, se tuskin onnistuu. Abbas on Pekingissä, jonne Netanyhau lentää Shanghaista keskiviikkona, jolloin Abbas on jo lentänyt pois pesästään. Kiinan presidentti Xi Jinping esitteli Abbasille Kiinan laatiman neljän kohdan rauhansuunnitelman, jota Kiinan apulaisulkoministeri Ramallahiin esitteli todeten Maan uutistoimiston mukaan: Kiinan esitys keskittyy itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseen; ainoa keino sen saavuttamiseksi on kahdenkeskiset suorat neuvottelut; periaatteena on maata rauhaa vastaan; kansainvälisen yhteisön tulee varmistaa rauhanprosessin edistyminen.

KIINALAINEN  uutistoimisto Xinhua raportoi presidentti Xi Jinpingin puhetta Abbasille näin.
”Palestiinan kansalla on kiistämätön oikeus itsenäisen valtion perustamiseen, pää-kaupunkinaan Jerusalem, perustuen 1967 aselepolinjoihin, täydellä itsenäisyydellä, mikä on avain palestiinalaisongelman ratkaisemiseksi”.
Presidentti Jinping lisäsi, että Israelin oikeus olemassaoloon on kiistaton, ja että sen laillisia turvallisuus-kysymyksiä tulee täysin kunnioittaa.
Abbas tapasi myöhemmin Kiinan pääministeri Li Keqiangin, joka lupasi maansa rohkaisevan liikeyrityksiä investoimaan Länsirannalle, avustamaan infrastruktuurin rakentamisessa, kouluttamaan palestiinalaisia ja vahvistamaan kansalaisten välisiä tapaamisia.
Kiina tarjosi Abbasin ja Netanyahun välistä tapaamista Kiinassa, mutta se ei taida matka-ohjelmien erilaisuuden vuoksi onnistua. Abbas matkustaa Kiinasta tämän lähteen mukaan tiistaina. Netanyahu matkustaa Shanghaista Pekingiin keskiviikkona. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167788#.UYiPzmJHT-k

Jpost lisää artikkelissaan edelliseen, että Kiina kehottaa osapuolia noudattamaan ajan vaatimuksia, pyrkiä rauhanneuvotteluihin, osoittamaan keskinäistä ymmärrystä ja hyvää tahtoa sekä tekemään molemminpuolisia myönnytyksiä.
”Välitön kiireellisyys on ottaa todellisia askeleita setlementtitoiminnan lopettamiseksi, lopettaa väkivalta viattomia ihmisiä vastaan, poistaa Gazan kauppasaarto ja käsitellä oikein kysymystä palestiinalaisvangeista välttämättömän ilmapiirin luomiseksi rauhankeskustelujen jatkamiseksi. Palestiinalaisten kaikenkattava sisäinen sovittelu helpottaa Israelin ja palestiinalaisten välisten neuvottelujen aloittamista ja edistämistä”.
Lausunnossa painotetaan suunnitelman kolmatta kohtaa ”maata rauhaa vastaan”, josta tulee pitää tiukasti kiinni. ”Osapuolten tulee rakentaa aiempien saavutusten perustalle, johon kuuluu maata rauhaa vastaan, voimassa olevat YK:n lausunnot sekä arabirauhanaloite, Lähi Idän rauhansuunnitelman edistämiseksi”.

Presidentti Xi Jinping totesi Abbasille, että palestiinalaisongelma on Lähi Idän rauhan avain-kysymys. Hän sanoi ongelman kestäneen yli neljännesvuosisadan, se on tuonut syvää kärsimystä palestiinalaisille ja pysyy tärkeänä syynä Lähi Idän rauhattomuuden jatkumiseen. Jinping painotti, ”ettei rauhaa Israelin ja palestiinalaisten välille saada syntymään, ennen kuin palestiinalaisten lailliset kansalliset oikeudet ja intressit on täysin huomioitu, eikä tätä kysymystä tulisi koskaan syrjiä, vaan saattaa se sille kuuluvaan tärkeään ja arvostettuun  asemaan”. Hän sanoi uskovansa, että ”kaikista käännöksistä ja venkoilusta huolimatta palestiinalaisten unelma itsenäisestä valtiosta toteutuu edellyttäen, että keskeinen suunta osoittaa rauhaan hellittämättömien ponnistelujen kautta”.

ABBAS vastasi Jinpingin puheeseen, että neuvottelut ovat paras ja ainoa keino poliittiseksi ratkaisuksi. Hän kehotti Israelia ”toteuttamaan kansainväliset velvoitteensa ja lopettamaan kaiken setlementtitoiminnan rauhankeskustelujen aloittamiseksi, joiden päämääränä on kahden valtion periaatteen toteuttaminen”.
Abbas allekirjoitti sopimukset taloudellisesta ja teknisestä yhteistoiminnasta Kiinan kanssa. http://www.jpost.com/International/Beijing-welcomes-Abbas-with-four-point-peace-plan-proposal-312303
Välihuutona edelliseen voidaan kysyä, mikä olisi kiinalainen tapa käsitellä vankikysymystä (teloitus aamun sarastaessa?), ja miten Hamas helpottaisi rauhankeskusteluja?
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aloitti maanantaina vierailunsa Shanghaissa. Hänen vierailunsa siellä keskittyy taloussuhteiden edelleen kehittämiseen Kiinan ja Israelin välille. Hänen tukenaan oli joukko Shanghaissa toimivien israelilaisten yhtiöitten johtajia ja edustajia, joille hän lupasi maansa hallituksen tukea, mutta halusi saada heiltä palautetta, mitä toiveita heillä olisi esitettävänä Kiinan hallitukselle, jonka korkeinta johtoa hän tapaa Pekingissä.
Hän tutustui maanantaina kiinalaisen teollisuuden tuotteisiin Shanghain teollisuuspuistossa.

Puhuessaan mukana seuraavalle joukolle Netanyahu totesi: ”Olen tietoinen, että Kiina pitää tärkeänä hallituksen tukea yrityksille, ja tätä minä tarjoan teille. Meidän tulee tehdä kansallisia ponnisteluja päästäksemme Kiinan markkinoille ja muodostaaksemme yhteistoiminta-kumppanuuksia. Yksityisten aloitteiden ohella meidän tulee kehittää hallituksen käyttämä polku kiinalaisten kanssa”.
NETANYAHU osallistui myöhemmin kiinalaisten ja israelilaisten liikemiesten yhteiseen tilaisuuteen, johon osallistui myös Shanghain kaupungin ulkomaanosaston pääsihteeri. Netanyahu muisteli edellistä vierailuaan kaupungissa 1998 todeten, että Shanghai oli merkittävä kaupunki jo silloin, ja on nyt entistäkin merkittävämpi sanoen silloin kirjoittaessaan kaupungintornin vieraskirjaan kiitelleensä siinä saamaansa linnunsilmä-tilaisuutta katsoa tulevaisuuteen todeten, että Shanghai edustaa Kiinan  ja koko maailman tulevaisuutta, sanoen uskovansa, että Israel voi olla osa tätä tulevaisuutta. Hän viittasi myös menneisyyteen todeten kiitollisena, miten Shanghai avasi ovensa juutalaispakolaisille, jotka pakenivat henkensä hädässä natsien kansanmurhaa, holokaustia II maailmansodan aikana.
NETANYAHU totesi leikitellen, ettei Israel ole yhtä suuri kuin Kiina; siinä on asukkaita lähes täsmälleen kolmannes Shanghain asukasluvusta, mutta hän kehui, miten Israel valmistaa henkistä teollisuutta enemmän kuin mikään maa maailmassa maan kokoon suhteutettuna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167777#.UYii22JHT-k

3. SYYRIAN kapinallisjoukot alkavat tuntea nahoissaan sodan paineen, ja katsellessaan raunioitettua maataan heidän uskonsa voittoon alkaa hälvetä samaan tahtiin. Vielä viime kesänä kapinalliset olivat täynnä sotaintoa ja uskoa nopeaan voittoon ennen vuoden loppua. Nyt tilanne näyttää juuttuneen paikoilleen ja hallituksen joukot ovat alkaneet iskeä takaisin alueilla, jotka he menettivät kapinallisille, kuten on tilanne Homsin kaupungissa.
Monet uskoivat USA:n presidentti Obaman pitävän sanansa ja tekevän jotain todellista lipevien sanojen asemesta, mikäli osoittautuu, että Syyrian hallitus on käyttänyt kemiallisia aseita, joita kapinallisten mukaan Assadin joukot ovat jo käyttäneet Aleppossa, Homsissa ja ehkä myös Damaskoksen esikaupungeissa. Kapinallisten edustajat sanovat tarvitsevansa nykyaikaisia aseita taistelujen edistämiseksi, joita he odottavat saavansa USA:lta.

VAHVOJen todisteiden mukaan kemiallisia aseita on todella käytetty, vaikka riippumattomia tutkimuksia on vaikea suorittaa sodan keskellä, eikä Assad päästä tutkijoita maahan.
YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman tutkimuskomitean mukaan kemiallisia aseita on käytetty lähes sadan prosentin varmuudella, mutta Libanonissa, Jordaniassa ja Turkissa tehtyjen uhrien, lääkärien ja sairaaloiden haastattelujen ja tutkimusten mukaan tutkitut tapaukset ovat kapinallisten aiheuttamia, mikä asettaa vastattaviksi vaikeita kysymyksiä: Mistä kapinalliset ovat saaneet kemiallisia aseita? Onko ymmärrettävä, että kapinalliset ovat voineet käyttää niitä tarkoituksellisesti voidakseen syyttää niistä Assadin joukkoja, mikä helpottaisi aseitten saamista ellei peräti USA:n ja EU:n suoraa puuttumista tilanteeseen?

IAF:n perjantaina ja sunnuntaina tekemät ohjusiskut Damaskoksen lähelle ovat hämmentäneet Syyrian sekavaa tilannetta entisestään. Israel vakuuttaa puolueettomuuttaan, mutta mikäli tiedot 42:n eliittisotilaan kuolemasta ja satojen haavoittumisesta iskujen seurauksena pitävät paikkansa, ne vahvistavat kapinallisten moraalia ja vastaavasti heikentävät Assadin joukkojen uskoa sotaonnen lopullisesta kääntymisestä heidän hyväkseen. IDF:n johto teki iskunsa uskoen, ettei Syyrian armeijalla ole kapasiteettia eikä intressiä iskeä takaisin, mikä näyttäisi vielä onnistuneen, mutta onni ei kestäne loputtomiin.
Iskut ovat asettaneet kapinalliset vaikean ongelman eteen: Muslimeina ja arabeina heidän tulisi tuomita IAF:n iskut, mutta tässä tilanteessa heidän on pakko hyväksyä ne. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4376940,00.html

4. UUTISOTSIKOITA

-     USA:n ulkoministeri John Kerry on tänään Moskovassa, jossa hän pyrkii vaikuttamaan presidentti Putinin Syyrian presidentti Assadia tukevaan kantaan. Kerry aikoo tuoda keskusteluihin kaksi näkökantaa: USA alkaa aseista kapinallisia; tai muodostaa NATO:n johtamat ilmavoimat Assadin sotilaallisia laitteita, tukikohtia, lentokenttiä ja kemiallisten aseitten varastoja vastaan joko YK:n päätöksellä tai ilman. IAF:n ohjusiskut Syyriaan ovat entisestään monimutkaistaneet tilannetta ja häirinneet Obaman yöunia. Sekä Venäjä että Kiina ovat tuominneet IAF:n iskut, joita Israel ei ole virallisesti tunnustanut tehneensä. Kerry lentää Moskovasta Roomaan, jossa hän tapaa Tzipi Livnin ja Jordanian ulkoministeri Nasser Judehin keskustellen heidän kanssaan sekä Syyriasta että rauhanprosessista. Obaman hallituksen näkemyksen mukaan Assadin joukot ovat käyttäneet kemiallisia aseita, ja on laatinut suunnitelmiaan tästä uskomuksesta lähtien. Mutta Obama haluaa istua tuleen jonkun toisen housuilla, ei omillaan.
-      Kaksi Syyriasta ammuttua kranaattia tuli Israelin puolelle rajaa räjähtäen aukealla paikalla aiheuttamatta vahinkoa. Kolmas kranaatti lensi sieltä tiistaiaamuna, mutta sekin putosi aukealle paikalle. IDF on aiemmin vastannut tällaisiin ilmeisesti harha-ammusten iskeytymiseen tulittamalla kohdetta, josta ne ammuttiin, mutta tässä jännittyneessä tilanteessa voi olla parempi niellä kiukkunsa, kuten Assadkin on joutunut tekemään. http://www.timesofisrael.com/syrian-mortar-shell-lands-in-golan/
-          Iranin hallitus aloitti kampanjan vapaaehtoisten lähettämiseksi taistelemaan Syyriassa presidentti Assadin ja Hizbullahin joukkojen rinnalla kapinallisia vastaan. Iranin hallituksen kutsu aseisiin julkaistiin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein tukijoitten web-sivulla, jossa vapaaehtoisia pyydettiin soittamaan annettuun numeroon tai viestittämään takaisin, kertoo Iran Israel tarkkailija-järjestön perustaja ja kommentaattori Meir Javedanfar. Sivulla esiintyy myös Hizbullahin logo. Sivulla siteerataan vaikutusvaltaista lainlaatijaa Mohammed Saleh Jokaria: ”Tänään meidän keskeinen sotarintamamme on sionistista vihollista vastaan. Tätä rintamaa tulee vahvistaa ja sionistinen järjestelmä tulee hävittää alueelta. Petokset jatkuvat eikä ole enää oikeutta seisoa sivussa. Vapaaehtoisten tulee mennä ja aloittaa avustaminen”. Sivustolla todetaan, että avustus-ohjelma julkistetaan myöhemmin asian arkaluonteisuuden ja vihollisen häirintäyritysten vuoksi. Vain vähän aiemmin Iranin armeijan maavoimien komentaja Ahmad Reza Pourdastan vakuutti, että Assadin armeija on vahva ja pystyy puolustautumaan maataan eikä siten ole mitään syytä toisten puuttua tilanteeseen, mutta jos Assad pyytää apua, Iran on valmis antamaan koulutusapua.
-          IDF:n sotilastuomioistuimen valitusoikeus peruutti oikeuden aiemmin antaman 30 
vuoden vankeusrangaistuksen palestiinalaiselle terroristille Jamal Tirawille, koska IDF oli rikkonut Israelin ja PA:n välisen sopimuksen olla pidättämättä häntä. Istunto pidettiin Oferin vankilassa, jossa monet terroristit kärsivät rangaistuksiaan. Entinen lainlaatija Tirawi pidätettiin 2007 hänen osallistuttuaan terrori-iskujen suunnitteluun, mm. Tel Avivin kahvilaan Allenbykadulla. Isku tappoi yhden ja haavoitti 29 ihmistä. Hyökkäys kahvilaan tehtiin ennen sopimusta ettei häntä pidätetä. Oikeustoimet kestivät neljä vuotta, hänet tuomittiin 2011. Oikeus katsoi, että vaikka vahvat todisteet osoittivat Tirawin osallisuuden terrori-iskuun, sopimusta on noudatettava. http://www.timesofisrael.com/palestinian-convicted-of-terrorism-set-free/
-          USA johtaa maanantaina alkanutta 41 maan laivastojen yhteistä miinanraivaus-harjoitusta Persianlahden alueella. Iran on toistamiseen uhannut estää kaiken laivaliikenteen lahdella, jonka kautta kulkee 40 % maailman öljystä, jos Irania vastaan hyökätään. Miinojen asettaminen on yksi keino sulkea lahti kokonaan. Harjoitus kestää toukokuun loppuun. http://www.timesofisrael.com/us-leads-major-anti-mine-drill-in-persian-gulf/
-          Netanyahu antoi käskyn ministeri Uri Arielille jäädyttää kaikki uudet rakennuskohteet Juudeassa ja Samariassa. Tämän johdosta Bait HaYehudi uhkaa äänestää budjetin nurin Knessetissä. 2013-2014 budjetti annettiin Knessetille eilen, sen velkaraja on 4.65 %. Netanyahun käsky tarkoittaa E-1 alueen jäädyttämistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167794#.UYjIB2JHT-k
-          Likudin jäsenet suunnittelevat yhteistä vierailua Temppelivuorella protestiksi siitä, että Netanyahu kielsi parlamentaarikko Moshe Feiglinin vierailut vuorella, Islam-ryhmät vastustaa vierailua, eli jos se toteutuu, on tiedossa vakavia yhteenottoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167796#.UYjJSWJHT-kMonday, May 06, 2013

MAANANTAI 06.05.13


MAANANTAI 06.05.13

1. NIMEÄMÄTÖN länsimainen uutislähde kertoo, että IAF:n aikaisin sunnuntaiaamuna tehty ohjusisku Syyriaan kohdistui tulenarkoihin (sensitive) sotilaallisiin kohteisiin Damaskoksen lähellä, niiden mukana Iranin vallankumouskaartin miehittämiä, kertoo Israelille myönteinen The Tower uutistoimisto Times of Israel Adiv Stermanin kirjoittaman artikkelin mukaan. Raporttia ei ole voitu vahvistaa toisista lähteistä.
ISKUJEN kohteina olivat israelilaisten viranomaisten mukaan uudenaikaisten Fatah-110 ja muiden vaarallisten ohjusten varastot, koska Israelin tiedustelun mukaan Assadin joukot valmistautuivat niiden kuljettamiseen Libanoniin Hizbullahille palkkioksi sen joukkojen osallistumisesta taisteluihin Syyrian kapinallisia vastaan. Artikkelin mukaan israelilainen viranomaisen kertoi Los Angeles Times toimittajalle, että sekä perjantaina että sunnuntai-aamuna tehdyt ohjusiskut tehtiin ohjusten luovuttamisen estämiseksi. Viranomainen kertoi, ettei Israel ota kantaa kummankaan taistelevan osapuolen puolesta, mutta jos Fath-110 ohjuksia joutuu Hizbullahin käsiin, niiden jäljittäminen on mahdotonta sen jälkeen. Tämä ohjus käyttää kiinteää polttoainetta, joten se on hetkessä käyttövalmis eikä sitä pystytä havaitsemaan ennakolta. Ohjuksen kantomatka on 300 km ja räjähdekärki yli 550 kg.

IRANIN MAAVOIMIEN komentaja Ahmad Reza Pourdastan sunnuntaina, että Syyrian armeija on vahva ja pystyy puolustamaan maataan sionisteja vastaan, mutta Iran on valmis avustamaan sitä ja antamaan koulutusapua, jos se haluaa sitä.
Syyrian apulaisulkoministeri Faisal Mekdad varoitti sunnuntaina, että IAF:n iskut Syyriaan merkitsevät sodanjulistusta, ja että kaikki optiot ovat nyt käytössä. Hän kertoi näin CNN:n toimittajalle sunnuntaina ohjusiskujen jälkeen Jarmayan sotilaalliseen tutkimuskeskukseen. http://www.timesofisrael.com/israel-targeted-iranian-manned-military-facility/

WND kertoo Aaron Kleinin artikkelissa, että Israel koordinoi ohjusiskunsa Jarmayan tutkimus-keskuksen rakennuksiin Turkin kanssa, joka puolestaan koordinoi kapinallisten hyökkäykset Assadin armeijan sotilaita vastaan samaan aikaan kaikkialla Syyriassa. Tietolähteen mukaan kapinalliset eivät olleet tietoisia Israelin iskuista, vaan että heille annettiin ohjeet hyökätä, ja he aloittivat hyökkäyksensä aikaisin sunnuntaiaamuna. Tämän johdosta Assad syytti Israelia, että se taistelee kapinallisten rinnalla. Kleinin artikkelissa todetaan useiden uutistoimistojen vahvistamat tiedot, joiden mukaan kapinallisten tehokkaimmat joukot ovat al-Qaidaan löysästi liittyviä, saaden ase- ja miehistötäydennystä Irakin al-Qaidalta.
Egyptiläisten ja turkkilaisten lähteiden mukaan kapinalliset hyökkäsivät Rankousissa Damaskoksen itäpuolella, Darayan kaupungissa maaseudulla lähellä Damaskoa sekä Homs, Al-Alqamieh, Tunaibeh ja Menneb maaseudulla Aleppon lähellä.
Syyrian tiedotusministeri Omran Zoudi totesi, että Israelin iskujen jälkeen kaikki optiot ovat nyt pöydällä. Israel ja Syyria ovat edelleen muodollisessa sotatilassa 1973 sodan jälkeen.
Klein lainaa libanonilaista lähdettä, jonka mukaan Iranin asevoimien komentaja Seyed Hassan Firouzabadi uhkaa vastarintajoukkojen vastaavan Israelin hyökkäykseen.  http://www.wnd.com/2013/05/shock-claim-israeli-strike-timed-with-syria-rebels/
Aaron Klein kertoo toisessa artikkelissaan, että Syyria uhkaa avata Israelin vastaisen rajansa palestiinalaisille ja muille terroriryhmien massoille hyökkäyksiin Israelia vastaan. Toinen uutinen kertoo Lähi Idässä toimivan uutistoimiston mukaan, että Syyrian armeijan johto neuvotteli sunnuntaina iltapäivällä Iranin tukeman Islamic Jihadin johtajien kanssa suunnitellen sopivista iskuista Israelia vastaan sen Syyriaan tekemien ohjusiskujen vuoksi. http://www.wnd.com/2013/05/syria-to-open-borders-for-flood-of-terror/

2. ISRAEL on jo tehnyt muutamia valmisteluja Syyrian ja Hizbullahin mahdollisten kosto-toimien varalta. IAF aloitti reserviläisten yllättävät harjoitukset maan pohjoisosassa Golanilla Syyrian rajan tuntumassa, ja siirsi kaksi Iron Dome torjuntapatteristoa, yhden Haifan ja toisen Safedin alueelle. Israel sulki samalla siviililentoliikenteen maan pohjoisosassa.
Israelin johtajat eivät kuitenkaan usko presidentti Assadin haluavan avata uuden sotarintaman, vaan aktivoi sen kanssa liitossa olevat ja Iranin tukemat kansainvälisen Jihadin joukot iskemään israelilaisiin kohteisiin. Gazassa toimiva Islamic Jihad ilmoitti jo valmistelevansa hyökkäyksiä israelilaisiin kohteisiin.
Yleisesti uskotaan, ettei Syyrian presidentin Bashar Assadin ja Hizbullah pääsihteeri Hassan Nasrallahin kasvojen menettäminen salli IAF:n ohjusiskujen mennä ilman kostotoimia. Kumpikaan ei kuitenkaan ole valmis sotaan Israelia vastaan tällä hetkellä.
Tarkkailijat ovat huomioineet, että Nasrallah kiinnittää nykyisin enemmän huomiota Syyriassa olevien shia-muslimien pyhien paikkojen suojelemiseen kuin Israelin vastaiseen retoriikkaan.
Kasvojen menettäminen on arabikulttuurissa pahempi kuin kuolema, ja siksi on luultavaa, että jonkintasoinen kostosuunnitelma on kehitteillä, eikä siihen riitä miehittämättömän tiedustelu-koneen (drone) lähettäminen Israelin taivaalle. Sekä Syyria että Hizbullah ovat pahassa välikädessä, sillä niillä ei ole varaa hellittää taisteluaan kapinallisia vastaan, eikä kansainvälisen myötätunnon vastainen toiminta ole hyväksi niille eikä Iranille.
Assadin armeijan toiminta on voimistunut viime päivinä ja se on pystynyt karkottamaan kapinallisia niiden äskettäin valtaamistaan kylistä ja kaupungeista. http://www.jpost.com/Defense/Contemplating-Syria-Hezbollah-retaliation-on-Israel-312179

Assadin armeija on libanonilaisen Al-Mayadeen TV-yhtiön uutisen mukaan suunnannut ohjuspattereitaan Israelia vastaan, kuten korkea Syyrian armeijan upseeri totesi sunnuntaina. Israel ei ole virallisesti tunnustanut sunnuntaiaamun ohjusiskuja Jarmayan tutkimus-keskukseen helpottaakseen tällä Assadin asemaa tilanteen ollessa vielä auki. Syyriaan apulaisulkoministeri Faisal al-Mekdad totesi, että Syyria vastaa iskuihin omalla ajallaan.
Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu piti turvallisuuskabinetin kokouksen eilen lähtien sieltä suoraan lentokentälle ja kohti Shanghaita ja Pekingiä viiden päivän viralliselle vierailulle, jonka hän joutui aiemmin kahdesti peruuttamaan. Vierailu Kiinassa on erittäin tärkeä sen johtajiston vaihduttua äskettäin valmistellen omaa pitkän tähtäyksen ohjelmaansa. http://www.jpost.com/Defense/Report-Syria-stations-missile-batteries-aimed-at-Israel-312119

3. YK:n asettaman Syyriassa väitettyä kemiallisten aineiden käyttöä tutkivan komitean puheenjohtaja Carla Del Ponte vihjaili sveitsiläiselle uutistoimistolle, että komitean alustavat tutkimukset osoittavat sarini-kaasun käyttöä Syyriassa, mutta että sitä käyttivät kapinalliset, eivätkä Syyrian armeijan joukot. Del Ponte kertoi sveitsiläis-italialaiselle TV-yhtiölle hänen  komiteansa riippumattomien tutkijoiden selvittäneen lähes varmasti sarinin käytön.
”Tutkijamme ovat olleet naapurimaissa haastatellen uhreja, lääkäreitä ja kenttäsairaaloita, ja heidän antamansa raportin mukaan, jonka näin viime viikolla, on vahvoja, vankkoja epäilyksiä joskaan ei täysin yksiselitteisiä todisteita, sarini-kaasun käyttämisestä päätellen tavasta, miten uhreja oli hoidettu”, hän kertoi haastattelijalle. ”Tämä oli kapinallisten suorittama osa, ei Assadin armeijan suorittama”, hän vakuutti.

DEL PONTE johtaa YK:n ihmisoikeusneuvoston asettamaa komiteaa, joka tutkii sekä kapinallisten että Assadin esittämiä syytöksiä myrkkykaasujen käyttämisestä. Ban ki-Moon asetti toisen komitean tutkimaan vastaavanlaisia syytöksiä kiellettyjen agenttien käyttämisestä Aleppon lähellä Khan Al-Assal kylässä, mutta YK:n tutkijat eivät ole vielä saaneet lupaa matkustaa paikalle ottamaan näytteitä ja tutkimaan uhreja.
Presidentti Obama sanoi aiemmassa lausunnossaan, että jos havaitaan myrkyllisten kaasujen käyttöä Syyriassa, se tulee muuttamaan USA:n kannan pysytellä syrjässä Syyrian taisteluista. Viimeisten uutisten mukaan Obama kuitenkin vihjaa voivansa antaa amerikkalaisia aseita kapinallisille, vaikka on epäselvää, että ne menisivät hänen haluamilleen ryhmille. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-used-nerve-gas-un-investigator-says/

4. UUTISOTSIKOITA
-          New York Timesin mukaan IAF:n koneet iskivät sunnuntaiaamuna useisiin kohteisiin, perjantain iskussa myös Damaskoksen lentokentälle estääkseen ohjusten lähettämisen Beirutiin Hizbullahille. Sunnuntain iskut suunnattiin useisiin sotilaallisiin kohteisiin surmaten tusinoittain vallankumouskaartin eliittijoukkoja ja haavoittaen satoja presidentin palatsin lähellä, kuten Syyrian upseeri kertoi New York Timesin toimittajalle. Asevarastojen ja niitä vartioivien joukkojen majoitustilojen ohella ohjusten kohteina olivat sotilaallisen tutkimus-keskuksen rakennukset, joita amerikkalaiset pitävät maan kemiallisten aseiden tutkimus- ja valmistus- sekä varastopaikkana. Myös tässä artikkelissa spekuloidaan Syyrian ja Hizbullahin mahdollisia kostotoimia Israelia vastaan todeten, etteivät ne halua suoraa sotaa tässä vaiheessa, vaan käyttävät liittolaisjärjestöjä kuten kansainvälinen Islamic Jihad.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167755#.UYdfPGJHT-k
-          Asunto- ja rakennusministeri Uzi Ariel nousi Temppelivuorelle pitäen päässään kesälakkia, johon oli painettu pieni Israelin lippu. Temppelivuoren järjestöt pitävät hänen tempaustaan voittona, koska Jerusalemin poliisi pyrkii kaikin tavoin, usein siviilivaatteissa, estämään kaikenlaisen provokatorisen materiaalin viemisen vuorelle muslimireaktion pelossa. Kun IDF:n sotilaat karkottivat jordanialaiset miehittäjät Jerusalemista, ke kantoivat käsissään suuria Israelin lippuja, ja joku yritti nostaa sen Kalliomoskeijan huippuun, mutta Moshe Dayan esti sen. Hän oli arabireaktion pelosta jäykkänä ja se oli hän, joka luovutti Temppelivuoren päivärutiinin jordanialaiselle muslimi-säätiölle, joka nimitti sinne oman muftinsa. Arafatin tultua kaadereineen Tunisiasta ensin Betlehemiin ja Jerikoon ja vähitellen Juudean ja Samarian muihin kaupunkeihin ja myös Jerusalemin itäosaan, hän nimitti Temppelivuorelle oman muftinsa ja PLO:n jäseniä vartijoiksi, mikä järjestelmä on aiheuttanut jatkuvia ristiriitoja Jerusalemin poliisin ja armeijan sekä palestiinalaisten välille. Ministeri Uri Arielin rohkea tempaus salakuljettaa Israelin sinivalkoinen lippu Temppelivuorelle lienee ollut ensimmäinen kerta sitten 1967 vapautuksen, kuten Temppeli-instituutin edustaja toteaa. Voitto se on pienikin voitto.
-          Apulaispuolustusministeri Danny Danon kävi tutustumassa paikkaan, missä 31-vuotias Eviyatar Borovsky murhattiin arabiterroristin toimesta Tapuah risteyksen lähellä Samariassa. Hän kävi murhatun kotona Yitzharissa, tervehtien hänen nuorta vaimoaan ja viittä pientä lasta, jotka menettivät isänsä tunnottoman murhaajan puukosta. Danon totesi, että valitettavasti PA:n johto jatkaa kansalaistensa kiihotusta lisäten: ”Me haluamme rakentaa, mutta he haluavat tuhota ja murhata”. Hän sanoi kuulleensa, etteivät maantiet Juudeassa ja Samariassa ole enää turvallisia, ja lupasi tehdä jotain asian hyväksi. Hän viittasi edellisen puolustusministerin toimiin, jonka aikana useita tarkastuspisteitä ja tiesulkuja poistettiin ”hyvän tahdon eleenä” palestiinalaisille, minkä johdosta myös terroristit pääsevät liikkumaan vapaasti ilman tarkastuksia, kuten tapahtui tässä tapauksessa. Terroristi tuli Tulkarmista ilman tarkastusta Yitzhariin. Hän lupasi, että myös Tapuan murhapaikan lähelle rakennetaan juutalaisyhteisö, mutta se tehdään lakien mukaan. Poliisi kävi hajottamassa juutalaisneuvoston puheenjohtajan toimistoteltan ja nuorten rakentamaan puuhökkelin keskellä yötä ehkä pääministerin käskystä, ja erityisesti , mikä haavoitti murhatun omaisia, heidän viettäessä suruaikaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167754#.UYdmj2JHT-k
-          Juutalaisten ikivanha hautausmaa Öljyvuorella, jota pidetään juutalaisten tärkeimpänä, jonka maata lähetetään eri puolille maailmaa muistutuksena galutissa asuvia juutalaisia, että heidän asuin- ja hautapaikkansa on Israelissa, on useista lakialoitteista ja hallituksen päätöksistä ja uudistusbudjeteista huolimatta edelleen kaikenlaisen ilkivallan ja hävityksen kohteena. Hautakiviä murskataan, niistä muotoillaan koirankoppeja, siellä pidetään yöllisiä grillijuhlia ja orgioita muuttaen hautausmaan siivottomaksi kaatopaikaksi, kuten artikkelissa todetaan. Alueelle on päätetty asettaa valaistus, joka lienee osittain toteutettu, mutta hautausmaan vartiointi ja valvonta on unohtunut tärkeämpien tehtävien vuoksi. Öljyvuoren hautausmaalle on haudattu useita juutalaisia merkkihenkilöitä pääministereistä lähtien. Ensimmäiset juutalaiset haudattiin sinne pronssikaudella. Juutalaiset halusivat tulla haudatuksi sinne lähelle Pyhää Temppeliä, koska uskomuksen mukaan toukat eivät syö ruumiita siellä eikä ylösnouseminen kuolleista ole tuskallinen Messiaan tullessa. Juutalaisia haudataan kaikkialla maailmassa pieni pussi Öljyvuoren multaa mukanaan. 1950-luvulla muslimit aloittivat moskeijan rakentamisen Ras al-Amud aukion viereen vanhan Jerusalem Jeriko tien varteen. Sitä aloitettaessa noudatettiin Jordanian lakia, mutta senkin mukaan rakennus on täysin laittomasti rakennettu, eikä kaupungin siirtyessä Israelin käsiin, koska ei haluttu muuttaa tasapainotilaa, sen rakentamiseen puututtu. Moskeija valmistui vasta 1967 puolustussodan jälkeen. Sen viereinen maa julistettiin valtion maaksi, koska osa siitä kuului juutalaisten hautausmaahan. Yli 300 neliömetriä hautausmaata on liitetty moskeijan alueeseen, mm. hepreankielen uudistajan Ben Eliezerin, Menachem ja Aliza Beginin hautapaikat ovat vain muutaman askeleen päässä moskeijan alueesta. Beginin taistelutoverit Englannin mandaatin aikana Meit Feinstein ja Moshe Baradani, jotka englantilaiset hirttivät, on haudattu sinne. Begin halusi tulla haudatuksi heidän lähelleen eikä Herzlin vuorelle.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4376430,00.html
-          Egyptin turismiministeri Hisham Zaazou sanoo keskusteltuaan safiryhmien kanssa, bikinit ja tiukat pöksyt ovat tervetulleita Egyptin uima-rannoille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4376450,00.htmlSunday, May 05, 2013

SUNNUNTAI 05.05.13


SUNNUNTAI 05.05.13

1. DAMASKOKSEN Jamrayan alueelta kuultiin useita kovia pamauksia aamuyöstä sunnuntaina. Syyrian valtion TV-uutisten mukaan Israelin koneet pommittivat aluetta toistamiseen parin päivän kuluessa. Tämä hyökkäys tapahtui kahden aikaan sunnuntai-aamuna, ja alueelta nousi savupatsaita. Times of Israel artikkelissa todetaan nimeltä mainitsemattoman amerikkalaisen virkailijan vahvistaneen NBC:n uutistoimistolle, että IAF:n koneet iskivät Syyrian armeijan tutkimuskeskuksen rakennuksiin Damaskoksessa. IAF pommitti rakennuksia myös tammikuussa tänä vuonna estääkseen Syyriaa toimittamasta ilmatorjunta- ja Fartah-110 maasta maahan ohjuksia Hizbullahille Libanoniin.

Syyrian valtion tukema uutistaimisto SANA raportoi, että alustavien tutkimusten mukaan Israelin koneet pommittivat tutkimuslaitosta ja että iskut aiheuttivat uhreja. Lontoossa toimiva Syyrian ihmisoikeusjärjestö raportoi myös, että Jamrayan tutkimuskeskusta oli pommitettu kertoen, että laitos sijaitsee 15 km Libanonin rajalta Damaskoksesta luoteeseen.
Xinhua uutistoimisto raportoi aktivistien kertoneen, että iskut kohdistettiin Qassiyoun vuoristossa sijaitsevaa asevarikkoa vastaan kaupungin lähellä.
Reuters kertoo aktivistien nähneen koneita Damaskoksen yllä ja että kuuteen kohteeseen oli isketty, kuten Free Syrian Army tiedottaja kertoi Turkissa Al-Arabi lehdelle.
Israelin viranomaisten mukaan Fatah-110 ohjus on erittäin tarkka ohjattu ohjus, jonka kantomatka on n. 300 km puolen tonnin räjähdekuormalla. Sillä yltää Tel Aviviin ja Dimonan ydintutkimuslaitoksen tiloihin. IDF ei halua kommentoida asiaa. Israel ei virallisesti halua sekaantua sotatoimiin Syyriassa, mutta se ei halua nykyaikaisten ohjusten ja kemiallisten aseitten joutuvan Hizbullahin käsiin. Hizbullah ei halunnut kommentoida asiaa, mutta eräs sen jäsen mainitsi, että  yksi israelilaiskone ammuttiin alas Libanonin yllä.

USA:n presidentti Barack Obama kertoi espanjankielisen Telemundo TV-uutisverkoston haastattelussa, että Israelilla on puolustautuakseen oikeus pyrkiä estämään asetoimitukset Hizbullahille, joka on USA:n terrorijärjestöjen listalla. Hän kieltäytyi kommentoimasta lähemmin Israelin suorittamia ohjusiskuja Jamrayan tutkimuskeskusta vastaan todeten vain, että iskut oli tehty ohjuksia kuljettavaa kolonnaa vastaan Syyriassa. Hän pyysi osoittamaan tarkemmat kommentit Israelin hallitukselle, mutta sanoi, että USA ja Israel toimivat hyvin läheisessä yhteistoiminnassa vihjaten, että USA tiesi iskuista etukäteen.
Israelin viranomaisten mukaan Syyrialla on Iranin mallin mukaan valmistettuja Scud-D ohjuksia, joiden kantomatka on n. 675 km (422 mailia). Se yltää Eilatiin saakka.
New York Times raportoi, että IAF:n koneet ampuivat ohjuksensa Jamrayan tutkimus-keskuksen rakennuksia kohti Libanonin ilmatilasta rikkomatta Syyrian rajaa.
Puolustusministeriön virkailija kenraalimajuri Amos Gilad totesi, ettei Israel ole tunnustanut iskeneensä Syyrian alueelle, vaikka useat kansainväliset uutistoimistot vahvistavat sen. http://www.timesofisrael.com/obama-israel-has-right-to-defend-itself-from-hezbollah/

2. sunday times raportoi, että Syyrian sisällä riehuva sota, jota kutsutaan sisällissodaksi, vaikka sen luonne on enemmän kansainvälinen Syyrian asioihin puuttuminen, on jakanut Lähi Idän muslimimaat kahteen tunnustamansa islaminuskon sunni ja shia leiriin. Syyrian presidentti Bashar Assadia tukevaa shia ryhmittymää johtaa Iran, ja siihen kuuluvat Irak – joskin vielä epäselvästi maan ollessa jakautunut keskenään taisteleviin ryhmiin -, Libanon ja Hizbullah saaden tukea Venäjältä ja Pakistanilta sekä diplomaattista tukea Kiinalta.
Assadin armeijaa vastaan taistelevia kapinallisia tukevat Saudi Arabia, Qatar ja UAE, joita tukevat USA ja Turkki sekä EU. Jordania ja Egypti pysyttelevät sivussa omien taloudellisten ja sisäpoliittisten ongelmiensa vuoksi, vaikka niiden sympatiat ovat kapinallisten puolella.

SUNDAY TIMES kertoo artikkelissaan, että Washington työskentelee Israelin kanssa muodostaakseen 4 + 1 liittoutuman eli ”maltillisen kuunsirpin”, jonka tarkoituksena ei ole valmistella hyökkäystä Iraniin vaan  puolustautuminen sen ylivaltaa vastaan. Liittoutumaan kuuluisivat Turkki, Saudi Arabia, UAE ja Jordania, jotka muodostavat liittoutuman ytimen, mutta Israel työskentelee USA:n kanssa voidakseen liittyä siihen viidentenä maana.
Lehden tietojen mukaan Israelilla olisi oikeus saada tutkatietoja Saudi Arabiassa ja UAE:ssa sijaitsevilta X-band tutka-asemilta luovuttaen vastaavasti tietoja Siinailla sijaitsevalta tutka-asemaltaan, joka on USA:n henkilöstön valvonnassa. Israelilla ei ole diplomaattisia suhteita
Saudi Arabian eikä UAE:n kanssa. Israelin ja Turkin suhteet häiriytyivät pahoin Turkin pääministeri Erdoganin omaksuttua islamia kosiskelevan asenteen, jota läheiset suhteet Israelin kanssa häiritsivät, mutta lämpenemistä on hiljalleen tapahtumassa. http://www.timesofisrael.com/israel-reportedly-may-join-defense-pact-with-saudi-arabia-uae/

DEBKAFILE raportoi, että Teheran on voimistanut suhteitaan Pohjois-Korean kanssa, jonka 31-vuotias kokematon presidentti Kim Jong-Un antoi tulikivenkatkuisia varoituksia USA:lle ja Etelä-Korealle uhaten niitä kuten myös Japania murskaavilla iskuilla. Pohjois-Korean johtajien uhkauksiin on totuttu, eikä näihinkään suhtauduttu kovin vakavasti, vaikka kaiken varalta USA vahvisti asemiaan Quamin saarella ja lähimaissa. Iranin P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut Iranin ydinteollisuuden saamiseksi kansainväliseen valvontaa ovat selvästi vaikeutuneet Iranin saadessa rohkeutta Pohjois-Korean itsepintaisesta kieltäytymisestä suostua YK:n ja USA:n asettamiin vaatimuksiin, joita ne ovat tukeneet boikottitoimilla, maan ydinteollisuuden valvomiseksi. Iranin armeijan apulaiskomentaja prikaatinkenraali Masoud Jazayeri antoi huhtikuun 5. päivänä oman lausuntonsa jossa hän sanoi mm.: ”Amerikkalaisten läsnäolo Etelä-Koreassa on alueen jännityksen juuri tällä jännittyneellä alueella nyt ja menneisyydessä. USA ja sen liittolaiset kärsivät raskaita tappioita, jos sota puhkeaa näillä alueilla. Itsenäiset maat eivät voi alistua USA:n ylivaltaan. Washingtonin aika painostaa ja alistaa muita maita on mennyt jo kauan sitten”, hän selitti.
Pohjois-Korea aloitti uuden ydinkokeen valmistelut, kiihdytti ydintutkimusta entisestään ja vauhdittaen plutoniumia valmistavan reaktorin valmistumista. http://www.debka.com/article/22879/

3. USA:n presidentti Barack Obama kammoaa uuttaa sotaa Lähi Idässä, ja tekee kaikkensa hillitäkseen läheisen liittolaisensa Israelin malttamattomia vihjeitä mahdollisesta iskusta Iranin ydinlaitoksia vastaan, joiden kiireellisyyttä se perustelee tiedustelutiedoillaan, jotka poikkeavat joko todellisesti tai painostuksen vuoksi USA:n omista tiedoista. Muutaman viikon välein esitetään uusia arvioita, milloin mikin punainen varoituslinja on ylitetty. Viimeisen arvion mukaan Iranin ydinase valmistuu kesä- heinäkuun aikana. Obaman arvion mukaan Iranin mullahi-hallitus on hidastanut ydinpomminsa valmistamista; toisten mukaan se on päinvastoin kiihdyttänyt uraanin rikastustoimia asentamalla entistä nopeampia sentrifugeja ydinlaitoksiinsa ja nostaen uraanin rikastusprosenttia kahteenkymmeneen tai yli, josta sitä voidaan luvan saatuaan nopeasti rikastaa pommin vaatimaan 90 %:n tasoon.

VOIDAKSEEN vakuuttaa Israelille olevansa tosissaan luvatessaan, ettei Iran tule koskaan saamaan ydinpommia, USA kehitti kiireellä uuden Bunber Buster pommin, joka videoidussa koeräjäytyksessä osoitti pystyvänsä tuhoamaan Fordon paksun kallion ja betoni suojauksen sisään rakennetun laitoksen.
Wall Street Journal lehden toimittajat olivat diplomaattien kanssa todistamassa koeräjäytystä, josta videoidussa esityksessä todetaan pommin pystyvän tunkeutumaan vain tuumien päähän kohteestaan aiheuttaen valtavan maanalaisen räjähdyksen, kuten videon nähneet todistavat.
USA:n suurin pommi on 30 000 paunan Massiivinen taisteluase tunkeutuja (Massive Ordnance Penetrator, MOP), jota on kehitetty edelleen asentamalla siihen sytyttimiä sen tunkeutumiskyvyn parantamiseksi, sekä korkean teknologian varusteita, jotka lisäävät sen kykyä väistää Iranin ilmatorjunnan vastatoimet päästäkseen kohteeseensa. Pommia ei kuitenkin ole vielä testattu pudottamalla se lentokoneesta.

ISRAELIN suurin huoli on ollut pelko, ettei Fordon laitosta pystytä tuhoamaan ilma-hyökkäyksellä, vaan operaation onnistuminen vaatii kommandotyyppisiä maajoukkoja.
Tarkkailijat uskovat, että tilanne pysyy ennallaan Iranin kesäkuun vaalien yli, mutta toivovat Iranin uuden presidentin ja hallituksen muuttavan tilanteen suotuisammaksi neuvotteluille, jotka tekisivät hyökkäyssuunnitelmat tarpeettomiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167694#.UYYJ2GJHT-

4. PA:n toimitushallituksen pääministeri, joka erosi jokin aika sitten, sanoo vihaisesti, ettei hän ole antanut mitään haastattelua the New York Timesille, kuten se kertoo julkaisemassaan  haastatteluartikkelissa, jonka mukaan PA kärsii piittaamattomista johtajista: ”Meidän tarinamme on tarina epäonnistuneesta johdosta, alusta lähtien. On käsittämätöntä, että palestiinalaisten kohtalo on  johtajien käsissä, niin täysin piittaamattomia, niin hetken mielijohteiden varassa tehtyjä päätöksiä, ilman todellisuuspohjaa. Me emme suunnittele strategisesti, me teemme sopimuksia taktisista perusteista ja olemme jääneet oman retoriikkamme vangeiksi”. Uutinen New York Timesin haastattelusta sai palestiinalaisen uutistoimisto WAFA:n mukaan vastalauseiden myrskyn arabien keskuudessa. Pääministeri Fayadin kanslia kieltää, että haastattelua olisi tehty ja vaatii, ettei sitä saa julkaista sellaisena. WAFA lainaa Fayadin kanslian reaktiota, jonka mukaan haastatteluartikkeli on vain toimittaja Roger Cohenin oman mielikuvituksen ja mielikuvien tuotetta, eikä perustu Fayadin omiin  sanoihin, eikä haastattelua ole koskaan tapahtunut.
Artikkelin mukaan Fayad syytti Israelia miehityksestä, mikä on PA:n ongelman ydin, setlementtien laajentamisesta, rakennusten tuhoamisesta, karkotuksista ja IDF:n tunkeutumisesta myös alueille, jotka on nimetty PA:n täyden hallinnon alaisiksi. ”Kerroin presidentti Obamalle, että hökkeli on ennen pilvenpiirtäjää”, Fayadin kerrotaan sanoneen. ”Israelilaiset eivät ole poistaneet miehityksen geeniä. Varmistetaan ensin, että beduiini saa juomavettä Jordanjoen laaksossa ennen kuin keskustelemme järjestelyistä. Tämä on palestiinalaisten ”oikeus elää” kysymys”.
LänsimaiDen lellikkinä pidetty ja maltilliseksi luonnehdittu Fayad vaatii kaikkien Israelin tuomioistuinten eri pituisiin vankeusrangaistuksiin tuomitsemien palestiinalaisten vankien vapauttamista riippumatta heidän tekemistään rikoksista ja terrorismista siviilejä vastaan. Hän syyttää, että Israelin vankiloissa 200 vankia on kuollut riittämättömän lääkintähoidon, kidutuksen tai murhan  vuoksi. Hän syyttää Israelia PA:n talousongelmista, vaikka PA maksaa kuukausipalkkaa Gazassa asuville Fatahin jäsenille, vaikka he eivät työskentele, ja samoin suurta kuukausipalkkaa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville vangeille, minkä suuruus riippuu vankeusajasta eli heidän murhiensa määrästä. Fayad itse määräsi heidän kuukausi-palkkojensa nostamista kolminkertaisiksi muutama vuoksi sitten.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Arabit sytyttivät tuleen juutalaisten omistaman viinitarhan Har Brachassa Samariassa. Tuhopolttajat tulivat lauantaina iltapäivällä läheisestä Tatzpitin arabikylästä. Asukkaat juutalaisyhteisöistä Har Bracha ja Gívat Ronen yrittivät sammuttaa valtoimenaan riehuvat liekit, joiden leviämistä avusti melkoisen kova tuuli. Useita alueen asukkaita pyrki rukoilemaan Sikemissä sijaitsevalle patriarkka Josefin hautakammiolle, mutta jännittyneen tilanteen vuoksi IDF.n sotilaat estivät heitä pääsemästä sinne. Yhteenottoja juutalaisten ja arabien kesken syntyi kuitenkin läheisen Kfar Khalil arabikylän lähellä. IDF:n sotilaat menivät väliin pidättäen kuusi juutalaisasukasta, joista kaksi menetti tajuntansa joko nielemänsä savun tai yhteenottojen vuoksi. Alueen arabit aloittivat mielenosoituksen sotilaita ja poliiseja vastaan, jotka hajottivat heidän joukkonsa. Poliisi vapautti neljä pidättämäänsä juutalaista jättäen kaksi edelleen selleihinsä, mutta arabeja, jotka aloittivat kaiken, ei pidätetty. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167704#.UYYb22JHT-k
-          Kaksi sotilasta haavoittui perjantaina PA:n arabien mellakoidessa Juudean ja Samarian alueilla. Yksi sotilas jouduttiin viemään sairaalaan häneen osuneen kiven johdosta lähellä Betlehemiä. - Aiemmin perjantaina arabit tulittivat juutalaista autoa valtatiellä no 60 Samariassa, kukaan ei haavoittunut. - Perjantaina iltapäivällä rajapoliisi haavoittui mellakoissa Kfar Kadumin lähellä. – Nebi Salahin lähellä Samariassa arviolta 50 arabia mellakoi sotilaita ja poliiseja vastaan, jotka vastasivat siihen mellakantorjuntavälinein hajottaen heidän joukkonsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167699#.UYYfCWJHT-k
-          Kolmisenkymmentä juutalaisasukasta meni osoittamaan mieltää arabien jatkuvaa autojen kivittämistä vastaan Doar-risteyksen lähellä Samarian pohjoisosassa. Heidän kimppuunsa hyökkäsi läheisistä arabikylistä satakunta kivin ja puukartuin varustettua arabia aiheuttaen verisen yhteenoton heidän välillään. Paikalle tuli sekä armeijan että rajapoliisin yksiköitä nopeasti paikalle, jotka joutuivat turvautumaan mellakantorjunta-välineistöönsä saadakseen heidät erotettua toisistaan. Kymmenkunta ihmistä haavoittui, kolme heistä juutalaisasukkaita, jotka vietiin sairaalaan. Yhdessä heistä on murtunut pääkallo, hän on edelleen tajuton. – Aiemmin arabit olivat haavoittaneet kahta juutalaisasukasta Dolevin juutalaiskylän lähellä, heillä on päävamma. – Juutalaisautoa tulitettiin Jerusalemin ja Kuolleenmeren välisellä teillä, ei vammoja. Walla-news mukaan yksi oli Mevasseret Zionista, toinen oli turisti, kun heitä vastaan avattiin tuli heidän poistuttuaan autosta. He palasivat autoonsa päästen pakoon. http://www.timesofisrael.com/10-injured-in-clash-between-settlers-and-palestinians/
-          Egyptin muinaiset kotikristityt osallistuivat pääsiäismessuun uuden paavi Tavadros II:n johtaessa ensimmäistä pääsiäismessuaan paavina. Koptikristittyjen asema Egyptissä on kehittynyt todella vaaralliseksi koko uskontokuntaansa kohtaan Muslimiveljeskunnan johtaman hallinnon aikana. Turvatoimet oli moninkertaistettu lauantaina juhlamessun ajaksi, mutta tilaisuus pidettiin katedraalissa, jota vastaan muslimit ovat hyökkäilleet palopommien ja kivien kanssa. Ortodoksinen pääsiäismessu vietetään muistoksi siitä, kun Jeesus nousi kuolleista ollessaan kolme päivää ja kolme yötä haudattuna kallioon hakatussa hautakammiossa. Egyptin arviolta 85 miljoonan kansasta 10 % kuuluu kotokristittyihin, mutta monet heistä ovat muuttaneet pois maasta pahenevien vainojen ajamina. http://www.timesofisrael.com/egyptian-copts-mark-easter-under-tight-guard/
Lämpötila Jerusalemissa on tänään 18 – 28 C-astetta; huomenna 17 – 25; tiistaina 18-24 ja keskiviikkona 19 – 25 astetta, sää on ennusteen mukaan aurinkoinen. http://www.timesofisrael.com/egyptian-copts-mark-easter-under-tight-guard/