Friday, July 24, 2009

PERJANTAI 24.07.09
1. YK NÄYTTÄÄ lopultakin uskovan, ettei Hizbullah ole se puhtoinen järjestö, jollaisena sitä on pyritty mainostamaan maailmalla. Tämän suunnanmuutoksen sai aikaan muutama päivä sitten Libanonin eteläosassa, vain 15 km:n päässä Israelin rajasta, sattunut ammus- varaston räjähdys. Uutiset kertovat, ettei ketään kuollut tai haavoittunut räjähdyksessä, mutta ranskalaisten UNIFIL-sotilaitten pyrkiessä tutkimaan pahoin runneltua rakennusta läheisen kylän asukkaat estivät väkivalloin heidän pääsynsä rakennukselle. Sotilaat kertoivat havainneensa Hizbullahin pyssymiehiä kansan joukossa. Hizbullah selittää, että räjähdyksen aiheutti sinne ennen Libanonin kakkossotaa varastoidut kranaatit ja ammukset.
YK:n rauhanturvaoperaatioitten apulaispääsihteeri Alain Le Roi kertoi turvallisuusneuvoston jäsenvaltioitten edustajille, että varikko kuului Hizbullahille, mutta ei pystynyt varmistamaan, oliko ammukset varastoitu sinne ennen turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701, joka kieltää Hizbullahin taistelijoitten ja aseitten sijoittamisen Libanonin eteläosiin. Le Roi syytti Hizbullahia YK:n joukkojen toiminnan estämisestä ja kyläläisten kiihottamisesta hyökkäyksiin YK:n joukkoja vastaan, jotka olivat menossa tutkimaan räjähdyspaikkaa.
YK:n turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaata totesivat suljetussa istunnossa Libyaa lukuun ottamatta, että Hizbullah oli syyllinen räjähdykseen ja että se syyllistyi päätöslauselman 1701 rikkomiseen Libanonissa.
Libanon pidätti pian edellisen tapahtuman jälkeen kymmenhenkisen solun, joka oli liittoutunut hyökkäämään YK:n sotilaita vastaan maan eteläosassa.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1102456.html
2. TEMPPELIVUOREN USKOLLISET (Temle Mount Faithfull) suunnittelevat tänäkin vuonna Jerusalemin ympärimarssin, jonka yhteydessä he aikovat nousta joukolla Temppelivuorelle antaakseen presidentti Obamalle selkeän viestin, että hänen tulee pitää näppinsä erossa Jerusalemista. Tämä suhteellisen pieni mutta uskollinen järjestö aikoo toteuttaa suunnitelmansa ensi viikon torstaina, 30.07.09, joka on Tisha Be´Av päivä, yhdeksäs Av-kuuta, jona päivänä Israelia ovat kohdanneet sen suurimmat onnettomuudet, sekä ensimmäisen että toisen Temppelin hävittämisestä lähtien. Marssin toteutuminen vaatii poliisin luvan, joka on yleensä annettu muilta osin paitsi noususta Temppelivuorelle.
Temppelivuorten uskollisten johtaja Gershon Salomon toivoo satojen kokoontuvan vastustamaan USA:n vaatimuksia rakentamisen lopettamiseksi Jerusalemin itäosissa. Salomon sanoi olevansa huolestunut, että Temppelivuoren alue riistetään pakolla Israelin hallinnosta ja annetaan suunnitellulle Palestiinan valtiolle. Juutalaiset paastoavat koko Tisha Be´Av päivän ajan. Tilaisuus aloitetaan pitämällä mielenosoitus Temppelivuoren ulkopuolella aamutuntien aikana, jos poliisi antaa siihen luvan.
Poliisin edustaja Shmuel Ben Rubi kertoi, että poliisi harkitsee anomusta ja tekee päätöksensä asiassa tutkittuaan, voiko marssi ja mielenosoitus aiheuttaa väkivaltaisuutta palestiinalaisten taholta ja uhata siten yleistä rauhaa. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1248277871142&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
3. USA:N VASTUSTUS Jerusalemin rakentamisesta on siirtynyt nyt Maale Adumimin ja Jerusalemin väliselle kannakselle, ns. E-1 alueelle. Israel suunnittelee rakentavansa sinne
3 500 asuntoyksikköä sekä kaupallisia ja turismia palvelevia laitoksia. Aluetta valmisteltiin rakentamiskuntoon Sharonin hallituksen aikana, ja sitä jatkettiin Olmertin aikana, jolloin alueelle rakennettiin Jerusalemin poliisin tukikohta.
USA:n vastustus E-1 alueen rakentamisesta on raju. Viranomaiset sanovat sen vaikutuksen olevan ”vahingoittavan ellei peräti tuhoisan”. Tämä ajattelu lähtee olettamuksesta, että alueen liittäminen Jerusalemiin katkaisisi tulena Palestiinan valtion jatkuvuuden Samariasta Hebroniin, josta palestiinalaiset vaativat maayhteyttä Gazan kaistalle.
Netanyahun yhtenä vaaliteemana oli E-1 alueen rakentaminen, koska Jerusalem tarvitsee tilaa laajentumiseen eikä mahdollisuuksia ole paljon.
Asunnonvälittäjät ovat havainneet asuntokaupan vilkastuneen Maale Aduminissa ja muuallakin Samariassa ja Juudeassa sen jälkeen, kun Obaman hallitus alkoi vaatia rakennuskieltoa Jerusalemiin. Tämä on kansan reaktio Obaman suunnitelmille rajoittaa Jerusalemin yhtenäisyyttä ja kasvua maan pääkaupunkina. (JP)
4. JERUSALEMIN kasvusuuntia ja yleensä sen kehittämistä tarkastelee Yoram Ettinger ynetin web-sivun artikkelissaan. Hän aloittaa kirjoituksena muistuttamalla, että 25 kaupunkia USA:ssa kantaa nimeä Jerusalem tai Salem, Massachusettsista Oregoniin, mikä osoittaa 17-vuosisadalta alkaen USA:n pyhiinvaeltajien ja perustajien lujat siteet juutalaiseen pääkaupunkiin, maahan, historiaan ja uskontoon. Hän muistuttaa, että 3000 vuotta ennen kuin Obama nousi USA:n presidentiksi ja 2770 vuotta ennen USA:n perustamista Israelin kuningas David valtasi Jerusalemin nimittäen sen pääkaupungikseen. On syytä muistuttaa, että Obama lupasi puheessaan AIRPAC:in konferenssissa 2009 säilyttää Jerusalemin jakamattomana Israelin pääkaupunkina, mutta hän näyttää muuttaneen mielensä.
Ettinger käy läpi lähihistoriaa todeten, miten Israelin pääministerit ovat Ben Gurionista lähtien joutuneet taistelemaan lujaa kansainvälistä painostusta vastaan pyrkiessään liittämään Jerusalemin ja myös 1967 sodan jälkeen sen itäisen osan osaksi Israelia. Pääministeri Golda Meir joutui 1970-1972 taistelemaan ns. Rogersin suunnitelmaa, joka pyrki pakottamaan Israelin vetäytymään 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille ja vanhankaupungin luovuttamiseksi kolmen uskonnon yhteiseen hallintaan. Golda Meir vastasi tähän laskemalla perustukset kolmelle Jerusalemin lähiölle: Neve Ya´akov pohjoisessa; Gilo etelässä, Ramot Alon ja French Hill. Nämä ovat muodostaneet Jerusalemin kasvusuunnat tähän päivään saakka. Mutta kuten Ettinger toteaa, ne on jo hyödynnetty, ja nyt tarvitaan dramaattisia uusia kasvusuuntia. Pääkaupungin tulee voida kasvaa Suolamereen päin, Herodioniin ja Baal Hazorvuorelle, länteen Modiniin, Kiryat Seferiin, sekä etelään Beitar Illitiin ja Gush Etzioniin päin. Ettinger vaatii, että Israelin juutalaisten tulee voimistaa vaikutustaan USA:n juutalaisjärjestöihin, jotta ne puolestaan vaikuttaisivat senaattiin Jerusalemin aseman tunnustamiseksi Israelin pääkaupunkia. Ensimmäisiä toimia tässä on USA:n suurlähetystön siirtäminen lopultakin Tel Avivista Jerusalemiin, jonne se kuuluu. Senaatti teki siitä päätöksen 1999, mutta USA:n presidentit ovat käyttäneet siirto-oikeuttaan vuodesta toiseen.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3750386,00.html
5. Ulkoministeri Avigdor Lieberman sanoi Brasilian vierailunsa yhteydessä, että Iranin ydinase voisi aiheuttaa vaarallisen aseistautumiskilvan Lähi Idässä, mikä vaarantaisi rauhan koko maailmassa. Hän pyrki vaikuttamaan Brasilian presidenttiin, jotta tämä puolestaan voisi vaikuttaa Iranin presidentti Ahmadinejadiin. Lieberman toisti tämän varoituksensa Argentiinassa ennen tapaamistaan maan ulkoministerin Jorge Taianan, jonka kanssa hän valmistelee presidentti Shimon Peresin matkaa Argentiinaan lokakuussa.
Ulkoministeri Lieberman on 10-päiväisellä virallisella vierailulla Etelä Amerikan maissa. Argentiinassa on Etelä Amerikan suurin juutalaisyhteisö. 1994 terroristit pommittivat juutalaisten kulttuurikeskuksen Buenos Airesissa, mikä surmasi 85 ihmistä. Sitä ennen terroristit pommittivat Israelin lähetystön vuonna 1992, mikä surmasi 29 ihmistä. Irania syytettiin terroristien tukemisesta, minkä se kielsi.
Iranin edustaja Boliviassa, Masoud Edrisi, syytti Israelia, että se pyrkii vahingoittamaan Iranin intressejä Etelä Amerikassa ja vähentämään sen vaikutusta siellä. Israel on ollut huolissaan Venezuelan vasemmistolaisen ideologian leviämisestä alueella, mitä Iran tukee aktiivisesti. Se on luonteeltaan USA:n ja Israelin vastainen. (haaretz)
6. UUTISOTSIKOITA
- USA:ssa paljastui laaja korruptioskandaali, johon epäiltyinä poliisi pidätti kahden vuoden salaisten tutkimusten tuloksena 5 USA:n rabbia, kolme New Jerseyn pormestaria ja kaksi kansanedustajaa. Heitä syytetään poliittisesta lahjonnasta, kiristyksestä, rahanpesusta ja jopa elinten välityskaupasta.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1248277875682&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Israel pelkää, että Hamas voi kuitenkin päästä käsiksi Gazan jälleenrakentamisvaroihin. Puolustusministeriö sai käsiinsä dokumentteja, jotka vahvistavat epäilyksiä. Dokumentit toimitettiin ulkoministeriölle kuten myös YK:n alaisille järjestöille, joitten kautta varat käytetään Gazassa. (JP)
- Uuden gallupin mukaan 62 % israelilaisista uskoo palestiinalaisjohtajien haluavan tuhota Israelin, ei elää sen rinnalla. 64 % ei usko, että kansainväliset takuut turvaisivat Israelia, jos se luovuttaa alueita PA:lle. 71 % vaatii, että jos Israelille asetetaan täydellinen rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa, se tulee ulottaa koskemaan myös palestiinalaisia. 58 % uskoi, että luvattiin Mahmoud Abbas mitä tahansa, hänen seuraajansa ei välittäisi siitä. (JP)
- Israelin ja USA:n yhteinen Arrow-2 ohjustentorjuntajärjestelmän koe epäonnistui siksi, että yhteys rannikolla sijaitsevan valvontakeskuksen ja satojen kilometrien päässä Tyynenmeren saarella sijainneen komentokeskuksen välillä ei toiminut eikä torjuntaohjukselle siten voitu antaa käskyä laukaisuun. Israelin viranomaiset painottavat, että koe onnistui hyvin muilta osin, ja että jos tilanne olisi ollut täysin Israelin hallinnassa, torjuntaohjus olisi joka tapauksessa ammuttu maaliohjusta kohti. (JP)

Thursday, July 23, 2009

TORSTAI 23.07.09
1. ISRAELISSA tutkitaan mahdollisuutta, että USA:n hallitus voi toteuttaa uhkauksensa ainakin osittaisesta Israelin boikotista. Se tulisi alkamaan asetoimitusten kieltämisellä tai hidastamisella. Israel saa vuosittain USA:sta tukea n. 3 miljardin USA arvosta. Tämä summa (foreign military financing, FMF) on käytettävä puhtaasti aseitten ostamiseen USA:sta. Aiemmin osa siitä voitiin käyttää myös sotilastarvikkeitten, kuten kuorma-autojen, asepukujen ja jopa ruokatarvikkeitten hankintaan.
Jos boikotti toteutuu, se tulisi rampauttamaan Israelin kaikkein arimpia ja tehokkaimpia aselajeja, ennen kaikkea USA:sta ostettuja taistelukoneita ja niiden varaosia sekä helikoptereita, tarkkuusohjuksia ja pommeja.
Israelin viranomaiset ovat vakuuttaneet, että diplomaattisista erimielisyyksistä huolimatta ei olla lähelläkään tilannetta, jossa Israelin syrjintä voisi toteutua. Toisaalta Obaman hallituksen kokemattomuus ja arkuus uskottavuutensa säilymisestä, joka on ilmankin koetteella, voi vaatia siltä huonosti harkittuja päätöksiä. Tämä on käynyt ilmi varsinkin sen suhteissa arabivaltioihin, jotka eivät ole edistyneet Obaman odottamalla tavalla.
Eräs puolustusministeriön virkailija totesi, että Ranska oli tarjonnut yhteistyötä uuden-tyyppisen taistelukoneen kehittämiseksi, ja Venäjä on toistuvasti tarjonnut huippunykyaikaisia aseitaan Israelille, mutta Israel on torjunut tarjoukset. Hän kuitenkin arvioi, että jos suhteet USA:n hallituksen kanssa vaikeutuvat, Israelin tulee harkita tarjouksia uudelleen. (JP)
2. VENÄJÄN erikoislähettiläs Lähi Idän asioissa Alexander Saltanov, joka on vierailulla Israelissa maanantaista lähtien vierailtuaan ensin Syyriassa, Jordaniassa ja PA:n viranomaisten luona Ramallahissa, kertoi eilen Venäjän valmistelevan Lähi Idän rauhankokouksen suunnittelun aloittamista. Venäjä tarjoutui isännöimään konferenssin Moskovassa, mutta sopivan ajankohdan löytyminen on siirtänyt sen toteutusta. Saltanov selitti, että konferenssia tulee suunnitella huolella, laatimalla sille huolellinen agenda, saada osallistujien sitoutuminen konferenssiin sekä ainakin ennuste sen mahdollisista tuloksista. Venäjä tarjoutui Annapolis-konferenssin jälkeen marraskuussa 2007 järjestämään seurantakonferenssin ja sen toteuttamisesta on keskusteltu siitä lähtien. Venäjä haluaisi, että Moskovan rauhankonferenssissa käsiteltäisiin myös Israelin ja Syyrian sekä Libanonin välisiä asioita sekä alueen taloudellisia kysymyksiä. Sekä USA että Israel ovat ilmoittaneet kannattavansa Venäjän tarjousta. (JP)
3. Vieraillessaan Syyriassa Saltanov tapasi presidentti Bashar Assadin, joka on ilmoittanut olevansa valmis jatkamaan keskeytyneistä rauhankeskusteluja Israelin kanssa, mutta hänen ennakkoehtonsa on Israelin ilmoitus Golanin palauttamisesta. Toinen vaikea kysymys voi olla arabimaitten vaatimus Israelin vetäytymisestä 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille. Saltanov tapasi Damaskoksessa myös Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin, mitä Israelin hallitus ei katsonut suosiollisesti. Saltanov totesi, että yhteyksien pitäminen myös Hamasin johtajien kanssa vähentää jännitystä eikä pahenna sitä.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan vieraili äskettäin Syyriassa, jossa hänen uskotaan tarjonneen Turkin välitystä Syyrian ja Israelin välisille epäsuorille keskusteluille. Syyrian uskotaan kuitenkin tässä tilanteessa suosivan USA:n välitystä, mikä samalla vaikuttaisi positiivisesti Syyrian ja USA:n välisiin diplomaattisuhteisiin. USA palautti äskettäin lähettiläänsä Damaskokseen usean vuoden tauon jälkeen. USA katkaisi suhteensa Syyriaan Libanonin pääministeri Rafik Haririn murhan jälkeen, johon Syyrian uskottiin sekaantuneen.(JP)
4. ISRAELIN USA:n lähettiläs Michael (Mike) Oren kertoi Israelin Radion haastattelussa
maanantaina, ensimmäisessä otettuaan uuden toimensa vastaan, opettaneensa Obamalle historiaa, jossa hän on asiantuntija. Hän kertoi 1920-luvulla Amerikkaan muuttaneen siirtolaisen jälkeläisenä tuntevansa kiitollisuutta voidessaan palvella USA:n presidenttiä kuten hänen esi-isänsä olivat tehneet useiden presidenttien aikana jatkaen täten entisiä perinteitä. Käsitellessään USA:n ja Israelin välille kehittynyttä suhteitten viilentymistä Oren selvitti asiaa näin: ”Tiedän, että on ollut useita erimielisyyksiä ja jännityksiä, kuten Suezin kriisin aikana1956, jolloin presidentti Dwight Eisenhower uhkasi Israelia boikotilla, ja 1980-luvulla presidentti Ronald Reaganin myytyä Awac-koneita Saudi-Arabialle sekä presidentti Bush vanhemman uhatessa poistaa USA:n antamat lainatakuut Israelin ulkomaisilta lainoilta. Joten erimielisyyksiä on esiintynyt. Tänään me puhumme kuitenkin hyvin erikoislaatuisista erimielisyyksistä. Hallituksen taholla on kuitenkin olemassa halukkuutta selvittää ne. Lähettiläänä tiedän myös yhteyksien jatkuvuuden massiivisuuden. Emme tunne jännitystä. Ei ole olemassa minkäänlaista suhteitten katkeamista.”
Kysyttäessä Obaman mahdollista vierailua Israelissa Oren kertoi Obaman todenneen, että tämä aikoo vierailla Israelissa pian, kuitenkaan antamatta päivämäärää. (JP)
5. NETANYAHUN yhtenä ennakkoehtona rauhankeskustelujen aloittamiseksi PA:n kanssa on ollut se, että PA tunnustaa Israelin olemassaolon. Toinen ehto on ollut se, että PA tunnustaa Israelin nimenomaan juutalaisena valtiona. Tämä on ollut PA:n johtajien kieltolistan kärjessä. Nyt kuitenkin ilmenee, että Israelin vastustaminen PA:n johdossa on syvempi.
”Fatah ei koskaan ole tunnustanut Israelia eikä tule koskaan niin tekemään”, vakuutti Fatahin keskuskomitean jäsen Rafik Natsheh, joka on myös sen ”kurinpito-oikeuden” puheenjohtaja.
Hän on toinen korkea Fatahin virkailija, joka julkisesti vastustaa Israelin oikeutta olla olemassa. Aiemmin tässä kuussa Mohammed Dahlan, joka joutui pakenemaan Gazasta Hamasin kaapattua vallan siellä, jossa hänen klaaninsa pääasiassa asuu, tunnusti, ettei Fatah ole koskaan tunnustanut Israelia, vaikka se on Oslon sopimusten allekirjoittajien suurin palestiinalainen ryhmä. Dahlan selitti, että PLO on epäsuorasti tunnustanut Israelin ja se riittää palestiinalaisille.
BETLEHEMISSÄ elokuun 4. päivänä kokoontuva Fatahin yleiskokous koonnee tähän ennen Arafatin joukkojen tuloa kristittyyn kaupunkiin 1500 Fatahin edustajaa, myös ulkomailta Israelin myönnettyä heille pääsyn tilaisuuteen.
Natsheh kertoi Al-Quds Al-Arabi lehden haastattelussa vastauksena huhuihin, että Fatah olisi vaatinut Hamasia tunnustamaan Israelin ehtona yhteishallitukselle. ”Kaikki nuo huhut ovat perättömiä. Fatah ei koskaan tule vaatimaan toisia palestiinalaisryhmiä tunnustamaan Israelia, koska Fatah ei itsekään sitä tee.” Hän selitti myös, ettei Fatah tule koskaan luopumaan oikeudestaan vastarintaan (resistance, jolla tarkoitetaan aseellista taistelua).
Toinen korkea Fatahin edustaja Azzam al-Ahmed vahvisti sen, mitä Natsheh kertoi. Hän lisäsi, että perustamisestaan lähtien 1965 Fatahia on pyritty tuhoamaan, mutta siitä huolimatta enemmän kuin neljä vuosikymmentä myöhemmin Fatahin strategia ja päämäärä on sama. yleiskokouksen pitäminen Betlehemissä aiheutti melkoista repeämää Fatahin sisällä, sillä Farouk Kaddoumin johdolla jotkut palestiinalaiset vastustavat kokoontumista ”miehityksen alaisessa kaupungissa”. Toinen ongelma voi tulla siitä, ettei Hamas päästä Gazassa asuvia Fatahin keskuskomitean jäseniä kokoukseen. (JP)
6. PUOLUSTUSMINISTERIÖ aikoo ajoittaa 26 laittomaksi julistetun juutalaisyhteisön hajottamisen syyskuuhun koulujen alettua. Tällä silmänkääntötempulla ministeriö uskoo vähentävänsä jännitystä hajottamistyön aikana. Operaation uskotaan kestävän useamman päivän ajan, ja se tulee vaatimaan suurimman osan käytettävissä olevasta poliisivoimasta sekä runsaasti sotilaita. Ministeriö on kaikessa hiljaisuudessa hajottanut muutaman vähemmän merkittävän yhteisön ilman suurta julkisuutta.
Puolustusministeri Ehud Barak palaa lomaltaan vaimonsa kanssa ulkomailta, ja aikoo sen jälkeen paneutua asiaan. Pahat kielet ovat ilkkumassa, että tämä sopiikin Barakin luonnekuvaan paremmin kuin keskittyminen maata uhkaaviin ulkomaisiin kriiseihin, kuten Iranin ydinaseen valmistuksen estämiseen tai Hizbullahin kasvavaan uhkaan.
Puolustusministeriö kertoo, että Jerusalemin turva-aita on saatu valmiiksi, mikä nostaa valmiin turva-aidan pituuden viiteen sataan kilometriin. 310 km:n matka on edelleen rakentamatta, pääosin Jordanjoen laaksossa ja Juudean kukkuloilla. Turva-aidan rakentamista siellä on viivyttänyt ja siirtänyt lukuisat lähinnä ulkomaisten aktivistien kiihottamat valitukset aidan paikasta korkeimpaan oikeuteen. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Landau esittää, että Hayovelin juutalaisyhteisö, jossa asuu upseeri Roi Kleinin perhe, joka heittäytyi kranaatin päälle suojellakseen sotilaitaan, laillistettaisiin, mikä säästäisi 12 perhettä karkotustoimilta. Yhteisö on luokiteltu laittomaksi, mutta läheisen Elin yhteisö vakuuttaa, että se on osa Elin yhteisöä ja hallitukset ovat kehottaneet ihmisiä muuttamaan sinne. Elissä asuu n. 3000 ihmistä. (JP)
- USA:n ulkoministeri Hillary Clinton nostatti suuren huudon Israelissa hänen todetessaan puheessaan Thai TV:n lähetyksessä keskiviikkona, että USA tulee muodostamaan suojelevan varjon alueelle, jos Iran rakentaa ydinpommin. Tiedustelujärjestöjen ministeri Dan Meridor kertoi armeijan radion haastattelussa, että Clinton antoi puheessaan luvan Iranille ydinpommin rakentamiseksi, tai jopa kehotti siihen. Meridor selitti, että USA:n tulee keskittyä Iranin ydinaseen estämiseen eikä pitää sitä jo lähes tapahtuneena tosiasiana. Clinton sanoi puheessaan näin: ”Haluamme Iranin laskelmoivan, mikä uskoakseni on oikeudenmukainen päätelmä: Jos USA ulottaa suojaavan verhonsa alueen ylle, tai jos USA tekee jopa enemmän kehittämällä Persianlahden ystävämaitten puolustusta, on epätodennäköistä, että Iran tulisi olemaan vahvempi tai turvallisempi.” Clinton kehitteli ajatustaan selittäen, että USA pitää oven avoinna neuvotteluille, mutta on samalla tehnyt selväksi, että USA toimii, suorittaen jopa kiristäviä toimia kehittäen kumppaniensa puolustusta. Clinton matkusti alueelle osallistuakseen ASEA:n maitten kokoukseen, vuosittaiseen alueen 27 jäsenmaan Forumiin. Asialistalla ovat Pohjois-Korea ja Myarman (Burma), joitten USA pelkää vaihtavan sekä ydin- että ohjustietoutta. Clinton korjaili myöhemmin aiempaa lausuntoaan todeten, ettei USA:n politiikka ole muuttunut, sillä Iranin ydinasetta ei tule hyväksyä, joskin rauhanomainen ydinteollisuus on luvallista. (JP)
- Israelin Arrow-II torjuntaohjuksen koe Kalifornian edustalla epäonnistui, sillä kaikki ohjuksen laukaisuun tarvittavat edellytykset eivät toteutuneet. Arrow-II:n tutka havaitsi ammutun maaliohjuksen seurasi sitä ja välitti tiedot asianmukaisesti valvontakeskukseen, mutta jotain meni pieleen. (JP)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132532
- Arkeologinen Amerikan Instituutti ( AIA) valitsi turkkilaisen Urlan sataman
edustalla olevan vedenalaisen tutkimuskohteen yhdeksi tärkeimmistä
maailmassa. Siellä sijaitsee muinainen satama, joka maanjäristyksen vuoksi
tuhoutui ja hautautui mereen kuten itse kaupunkikin. Tutkimuksissa on löydetty
muinaisia merenkulkuun liittyviä esineitä, kuten puinen ankkuri.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132523

Wednesday, July 22, 2009

KESKIVIIKKO 22.07.09
1. USA YRITTÄÄ vallata Israelin vyöryttämällä. Se on sotilastermi, jolla tarkoitetaan alueen valtaamista sotilaitten runsaalla käyttämisellä juoksuhaudasta toiseen.
Israelin tilanteessa tämä tarkoittaa sitä, että ensi viikolla maahan saapuu runsaasti Obaman hallituksen tärkeitä henkilöitä. Maanantaina on vuorossa puolustusministeri Robert Gates, jonka seurueeseen liittyy Obaman Lähi Idän lähettiläs George Mitchell. Gates on varannut kuusi tuntia kalliista ajastaan keskusteluihin Netanyahun ja Barakin kanssa.
Toinen delegaatio matkustaa ensi viikolla Israeliin Obaman erikoisavustajan Dennis Rossin johdolla. Lisäksi kansallisen turvallisuuden neuvonantaja James Jones saapuu ensi viikolla 10-henkisen delegaationsa kanssa.
Dennis Ross toimi aluksi USA:n ulkoministeriön lähettinä, mutta Obama siirsi hänet viime kuussa avustajakseen keskeistä ja laajaa aluetta varten, johon kuuluvat Lähi Itä, Persianlahti, Afganistan, Pakistan ja Etelä Aasia.
JP:N toimittaja Herb Keinon arvioi artikkelissaan, että USA:n äkillinen suuri innostus Israelista voi johtua kritiikistä, että Obama on keskittynyt liikaa vikittelemään arabimaita ja unohtanut, että ongelman ratkaisu ei ole arabimaissa vaan Israelissa. Jotkut ovat jopa tarjonneet ilmaisua, ettei Israel ole ongelman ratkaisu vaan ongelma, tarkoittaen tällä tietenkin sitä, että jos Israel suostuu tarpeeksi suuriin myönnytyksiin, mitään ongelmaa ei ole olemassakaan. Tämä puolestaan tarkoittaisi sitä, että Israel asettaisi turvallisuutensa arabimaitten hyvän tahdon varaan, mitä ne eivät ole missään vaiheessa osoittaneet. (JP)
2. KYSYTTÄESSÄ, miksi juuri nyt Israel pyritään vyöryttämään, amerikkalaiset diplomaatit selittävät, että on korkea aika katsoa toisiaan suoraan silmiin eikä keskustella median välityksellä. Ihan oikein arvioitu tilannekatsaus, tätä Israelissakin toivottiin.
GEORGE MITCHELL keskittynee omaan juoksuhautaansa, jossa ovat juutalaisten nuorten rakentamat laittomiksi julistetut vähäiset yhteisöt, 23 kaikkiaan, jotka Mitchell haluaa ja on halunnut tuhottaviksi jo kahdeksan vuoden ajan ja ihmettelee, miksi sana ei kuulu.
ROBERT GATES tuskin on kiinnostunut Mitchellin juoksuhaudasta, hänellä on kiireisemmät haudat hoidettavina Iranissa, jonne IAF suunnittelee tuhoisia iskuja, mutta jotka Gates pyrkii estämään pelätessään niiden sytyttävän tuleen koko Persianlahden alueen. Gatesin tapa suhtautua asioihin muistuttaa Ehud Barakia, joka mieluummin vetäytyy kuin haluaa todellista taistelua vastustajansa kanssa. Gates haluaa kuulla Netanyahulta ja Barakilta ilman sarvia ja hampaita, mitä he ovat suunnitelleet Iranin suhteen.
JAMES JONES tuo 10-henkisen henkilökuntansa Israeliin Netanyahun turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Uzi Aradin kutsusta. JP:n H Keinon kertoo, että hänen tarkoituksensa on muodostaa Israeliin samantapainen kansallisen turvallisuuden komitea, kuin mitä Jones on rakentanut itselleen Yhdysvaltoihin. Tuskin erehtyy pahasti, jos uskoo heidän keskittyvän enemmän kuitenkin Israelin turvallisuuteen tilanteessa, jossa se joutuisi luopumaan suurimmasta osasta Juudeaa ja Samariaa. Ensimmäinen ihan henkilökohtainen kysymys on, miten turvallista Jonesin olisi laskeutua Ben Gurionin kentälle, jos se olisi Obaman kiireellisesti haluaman Palestiinan valtion alueelta olalta laukaistavien ilmatorjuntaohjusten kantomatkan sisälle, tai miten automatka Tel Avivista pohjoiseen sujuisi rantatietä, ns. Trans-Israel highwaytä, pitkin, jos Hamasin ja Jihadin terroristit tähtäilevät sitä Kassameillaan parin kolmen kilometrin päästä? Minkälaisen turvallisuustakuun USA tarjoaisi tälle ongelmalle?
DENNIS ROSS, joka tunnetaan Israelissa hänen toimittuaan Bill Clintonin lähettiläänä Israelissa, keskustellee laajasti hänelle osoitetusta mandaatista. Ross on kirjoittanut kirjankin kokemuksistaan Israelissa. Rossin tapa käsitellä asioita koettiin sekavaksi, häneltä puuttunee sellaista strategista ja taktista ajattelukykyä, mitä hänen asemansa edellyttäisi. (JP)
3. USA:N HALLITUS on sulatellut Netanyahun jyrkkäsanaista kieltäytymistä toimia kuuliaisen vasallin johtajan tavoin Jerusalemin asemaa ja sen rakentamissuunnitelmia koskien. Tuskin asia sielläkään on loppuun käsitelty, katsotaan vain, kun tuo amerikkalaisten vyörytys Israeliin alkaa ensi viikolla. Luultavasti jokainen korkea johtaja on saanut selkeät evästykset päämajasta, miten tulee toimia ja miten sanansa asetella. Eikä USA ole siinä yksin, kuten seuraavasta voidaan todeta.
USA:n aloittamaan kuoroon ovat osallistuneet – tai osallistuneet vyörytykseen tulituella - Venäjä, Ranska ja Saksa, jotka kukin vuorollaan antoivat tiistaina lausunnot, joissa ne vaativat kaiken rakentamisen lopettamista Juudeassa ja Samariassa (muistaen, että se koskee vain juutalaisia), kuten myös Jerusalemin itäosissa. Tämä termi Itä Jerusalem sisältänee kaikki Israelin 1967 sodassa vapauttamille Jerusalemin alueille rakentamat uudet lähiöt, kuten useaan kertaan on aiemmin kerrottu. Koko tämä kieltojen sarjatuli lähti liikkeelle siitä, että Jerusalem antoi luvan rakentaa 20 asunnon kerrostalon Sheikh Jarran lähiöön juutalaisen miljonäärin Irving Moskovitzin vuodesta 1985 lähtien omistamalle maalle. Sen omisti Hashemiittien kuningashuone, joka luopui siitä, kuten Jordania luopui kaikista vaateistaan Länsirannan alueella 1988. Vain Temppelivuoren alueella Jordania halusi pitää oman muftinsa hoitaakseen sen päivärutiinia, joskin sen turvallisuus ja omistusoikeus siirtyi Israelin valtiolle. Jasser Arafat nimitti Temppelivuorelle oman muftinsa ja asetti sinne omia virkailijoitaan, jotka ovat kyseenalaistaneet Jordanian arvovallan siellä.
AFP välitti Venäjän ulkoministeriön edustajan Andrei Nesterenkon lausunnon, jossa ”Venäjä vaatii setlementtitoiminnan välitöntä lopettamista ”tiekartan” määräysten mukaan”. Lausunto koskee myös Itä Jerusalemin rakentamista, minkä johdosta lausunto aiheutti Israelissa epämiellyttävän tilanteen. (JP)
4. RANSKAN media raportoi, että maan ulkoministeriö kutsui Israelin lähettilään Daniel Shekin ministeriöön, jossa hänelle ojennettiin virallinen protesti rakennussuunnitelmasta. Media kertoo myös, että Saksan liittokansleri Angelika Merkel antoi lausunnon, jossa hänen kerrotaan lausuneen suunnilleen näin: ”Israel on asteittain suorittamassa itsemurhaa demokraattisena valtiona, ellei se välittömästi lopeta rakentamista.” Hän tarkoittanee rakentamisella toimintaa setlementeissä, vaikka artikkeli ei sitä tarkoin selitä. Saksan parlamentin ulkoasioitten komitean puheenjohtaja Polenz kertoi ”Rheinische Post” lehdelle, että ”Israel jättää huomiotta sen tosiasian, etteivät palestiinalaiset eikä yksikään arabimaa voi hyväksyä mitään sopimusta ilman Jerusalemia.”
USA:n ulkoministeriön apulaisedustaja Robert Wood selitti lehtimiehille, että Obaman hallitus katsoo Jerusalemin itäosien juutalaislähiöt laittomiksi ja setlementeiksi, joiden kohtalo tulee ratkaista yhdessä muitten 1967 sodassa vapautettujen alueitten kanssa. Hän jopa vilautti lehtimiesten kysymyksiin termejä ”taloudelliset pakotteet”, joita ei aiemmin ole otettu esille. Woodsin lausunnoista voidaan päätellä, että taistelu Jerusalemista on alkanut toden teolla. Mielenkiintoista vain seurata, millä tavoin USA repii itsensä tässä yhteydessä.
”Ja sinä päivänä Minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille; kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä, ja kaikki maan kansakunnat kokoontuvat sitä vastaan,” (Sak.12:3) Englantilainen teksti kääntää näin: ”Sinä päivänä Minä teen Jerusalemin raskaaksi kiveksi kaikille kansoille; kaikki jotka sekaantuvat siihen hakataan kappaleiksi, vaikka kaikki maailman kansat kokoontuisivat sitä vastaan.”
Venäjän apulaisulkoministeri Alexander Saltanov, joka toimii presidentti Medvedevin erikois-lähettinä Lähi Idässä, keskusteli tiistaina presidentti Peresin ja ulkoministeriön pääsihteerin Yossi Galin kanssa. Hän tapasi myös ulkoministeri Liebermanin ennen tämän Etelä Amerikan matkaa. Myöhemmin hän tapasi PA:n johtajia Ramallahissa. Saltanov vierailee maassa säännöllisesti, eikä hänen vierailullaan ollut erityistä aihetta. (JP)
5. KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin selitti Italian Israelin lähettiläälle Luigi Mattiololle eilen, ettei Palestiinan valtio tule olemaan samanlainen täysin itsenäinen kuten Israel tai Italia, vaan se tulee olemaan autonominen alue. Hän kertoi lähettiläälle, että asiasta on Israelissa suuri yhteisymmärrys. Reuven selitti lisäksi, että Israel on saanut kokemuksia Gazasta luopumisen yhteydessä, eikä se halua toistaa samaa virhettä, minkä se teki siellä 2005. ”Emme voi hyväksyä tilannetta, jossa he muuttavat elämämme helvetiksi, kuten he pyrkivät tekemään Gazassa saatuaan alueen hallintaansa.” Reuven opetti vierastaan todeten, että ”vihollisemme ymmärtävät vain voiman kieltä; jos heille osoittaa heikkoutta, he käyttävät sitä hyväkseen. Siksi Israelin tulee lähestyä näitä kysymyksiä voiman asemasta”.
Israelin ja USA:n välisistä suhteista hän sanoi, että ne ovat kokeneet ylä- ja alamäkeä; tällä hetkellä näyttäisi olevan ylämäen vuoro, mutta tilanteet muuttuvat, hän totesi. Hän muistutti myös, että laajat republikaanien kerrokset kannattavat Israelia uskonnollisista ja muista syistä. Lähettiläs Mattiolo sanoi ymmärtävänsä Israelin aseman todeten, ettei Israelin raja naapureihinsa ole kuin Italian ja Sveitsin raja, mikä tulee huomioida. (INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- Poliisin uusi OZ-yksikkö koulutetaan puhdistamaan Israel kaikista ilman lupaa maassa asuvista ulkomaalaisista. Tammikuussa Israelissa oli 280 000 laitonta ulkomaalaista. 118 000 oli työntekijöitä, jotka jatkoivat oleskeluaan maassa työlupansa umpeuduttua. 90 000 tuli maahan turistiviisumilla, mutta pysyivät maassa viisumin umpeuduttua. Loput 24 000 ovat laittomasti maahan tunkeutuneita; maassa syntyi myös 2000 lasta, joiden vanhemmat ovat ulkomaalaisia ilman pysyvää oleskelulupaa. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1246443873519&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Ghajarin kylän asukkaat Libanonin rajalla sanovat, että heidän liittämisensä Libanoniin merkitsisi heille kuolemantuomiota. Monet heistä ottivat Israelin kansalaisuuden, ja he pelkäävät Hizbullahin kostotoimia heitä vastaan, jos heidän asuttamansa puolikas kylästä tulee sen hallintaan. (JP)
- Mahmoud Dahlanin vihkiäisseremonia sai ikävän keskeytyksen kun koroke, jolla he lähisukulaisineen seisoivat, romahti pommin vaikutuksesta, Ainakin neljä ihmistä haavoittui. Mahmoud on Mohammed Dahlanin serkku; hänen klaaninsa asuu pääasiassa Gazassa, jossa seremonia suoritettiin. (JP)
- Kolmen hyökkäyksen seurauksena Gazasta IDF:n panssarit tunkeutuivat Gazan alueelle tuhotakseen 3-kerroksisen talon lähellä Khan Younisia. Sotilaat joutuivat tulituksen kohteiksi ja vastasivat tuleen. Sotilaat vetäytyivät pois Gazasta suoritettuaan annetun tehtävän. (INN)
- Kansainvälinen kriisiryhmä, miljardööri George Sorosin liittyvä älyämpäri (think tank) esittää suunnitelmia, joilla uskonnollisen sionismin vaikutus USA:n johtoon ja sen vastustus Israelin vetäytymiseksi Länsirannalta pystytään poistamaan. Kriisiryhmä on suorittanut huolellisia tutkimuksia Israelissa kaikissa kansankerroksissa ja sen johtajien parissa, käyttäen valepukuisia tutkijoita jopa ultraortodoksien tilaisuuksissa. Ryhmä suosittelee aikaista kompensaatiota ja karkotettujen aseman ennakkosuunnittelua eikä kuten Gazan tapauksessa, jossa suuri osa on edelleen ilman asuntoa ja työtä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132515
- Juudean ja Samarian poliisit saavat erikoiskoulutusta, jolla he pystyvät suoriutumaan laittomien juutalaisyhteisöjen massaevakuoinneista. Vaikka he kuuluvat poliisiin, heidät alistetaan IDF:n alaisuuteen, joka vastaa Juudean ja Samarian turvallisuudesta. IDF:n parissa on epäilyksiä, että rajut karkotukset voivat aiheuttaa vaarallisia vastareaktioita sotilaitten ja upseerien keskuudessa, joista useat asuvat itse Juudeassa ja Samariassa, myös ns. laittomissa juutalaisyhteisöissä. (outposts) http://www.haaretz.com/hasen/spages/1102026.html

Tuesday, July 21, 2009

TIISTAI 21.07.09
1. USA:N HALLITUS on pysytellyt kovin vaitonaisena Netanyahun määritelmään Jerusalemin asemasta jakamattomana ja yhtenäisenä juutalaisena kaupunkina ja Israelin valtion pääkaupunkina. Voi olla, että Bibin lausunnon ehdottomuus sai Obaman juutalaiset neuvonantajat ja henkilökuntapäälliköt haukkomaan henkeään, mutta en usko erehtyväni paljonkaan, jos ennustan heidän palaavan asiaan ehkä hyvinkin kärkevästi lähi aikoina. Ennustukseni – huomaa: ennustus, ei ilmoitus tai profetia – perustuu siihen, että Obama on perustanut uskottavuutensa muutoksen aikaan saamiseksi USA:n politiikassa uskomukseen, että suhteet arabimaihin saadaan kehitetyiksi luottamuksellisiksi ellei peräti ystävällisiksi. Kehityksen edellytyksenä on Obaman käsityksen mukaan se, että palestiinalaiset saavat oman valtionsa, ja sen esteenä olevat juutalaiset yhteisöt Juudeassa ja Samariassa on saatava hoidetuiksi tai tuhotuiksi. Koska palestiinalaiset ovat Abbasin suulla yksiselitteisesti vakuuttaneet, ettei mitään rauhankeskusteluja Israelin kanssa aloiteta ennen kuin kaikki setlementtitoiminta Juudeassa ja Samariassa on lopetettu - ja Abbasin määritelmän mukaan kaikki Jerusalemin uudet vuoden 1967 sodan jälkeen perustetut lähiöt ovat osa näitä setlementtejä – kysymys Jerusalemin rakentamisesta on ratkaistava hyväksyttävällä tavalla.
JP kertoo laatimassaan artikkelissa, että P J Crowleyn esittämän ulkoministeriön kannan mukaan USA edelleen vastustaa Jerusalemin rakentamista. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1246443863319&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
2. BUSHIN NEUVONANTAJA Elliott Abrams kertoo ”ynetnews” artikkelissa, että Obaman politiikka Israelia ja palestiinalaisia koskevalta osaltaan vahingoittaa sekä Israelia että palestiinalaisia. Hän puhuu ironisesti Obaman ”voitosta” Juudean ja Samarian setlementtejä koskevassa asiassa todeten, että se tulee lopulta kääntymään sekä Israelin että Abbasin tappioksi. Hän perustelee kantaansa sillä, että osapuolten näkökannat ovat liian kaukana toisistaan kummankaan osapuolen luovuttamiseksi, minkä johdosta asiassa on haettava kompromissia. Abbasin on luovuttava jyrkästä kannastaan kaiken setlementti-toiminnan lopettamiseksi, mikä tulee heikentämään hänen asemaansa palestiinalaisten ja arabien silmissä. Abrams arvioi, että Obaman Lähi Idän lähettiläs Robert Mitchell joutuu päätymään kompromissiin, ja Obaman hallituksen on hyväksyttävä minkä tahansa sopimuksen Mitchell saa aikaan. Mahmoud Abbas joutuu syömään sanansa ja antautumaan, mikä arabien silmissä merkitsee kasvojen - eli uskottavuutensa – menettämistä. Abrams ei arvioi, miten pitkälle Netanyahu joutuisi taipumaan omista lähtökohdistaan, mutta tekstiyhteydestä voi lukea, että kompromissi olisi lähinnä USA:n ja Israelin keskeinen, joka pakkosyötettäisiin Abbasille, joka joutuu nielemään sen. Se vahingoittaisi myös Bibin asemaa.
ABRAMS kertoo artikkelissaan, että Mitchellin ja ulkoministeri Hillary Clintonin välillä on merkittäviä mielipide-eroja. Mitchell ei voinut hyväksyä sitä, että Clinton nimitti Dennis Rossin henkilökohtaiseksi lähetikseen Persianlahden maihin. Abrams arvioi, etteivät mielipide-erot ole vielä roihahtaneet täyteen liekkiin, mutta ne kytevät pinnan alla. Hän uskoo, että 76-vuotias Mitchell haluaa erota toimestaan saatuaan rakennuskiellon Juudeaan ja Samariaan. Obama kuitenkin haluaa hänen jatkavan toistaiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3749554,00.html
3. ISRAELIN Sefardi päärabbi Shlomo Amar antoi eilen ensimmäisen Juudean ja Samarian ns. setlementtejä koskevan virallisen lausuntonsa. Päärabbi Amar kehotti Amerikan juutalaisia selittämään presidentti Obamalle, että hänen setlementtejä koskeva politiikkansa on vastoin Toran kehotuksia, jonka mukaan juutalaisen velvollisuus on asuttaa jokaista maapalaa Pyhässä Maassa.
AMAR osoitti kirjeensä Amerikan rabbiinijärjestöille ja Amerikan juutalaisten järjestöjen presidenttien konferenssille, joita hän kehotti esittelemään laatimansa Toran tulkintakirjeen presidentti Obamalle. Hän kirjoitti näin: ”Tora kehottaa juutalaista kansaa asumaan Israelissa. Tämä toteutuu aikana, jolloin jokainen juutalainen saa asua maailmassa missä tahansa hän haluaa, mutta Israelissa (amerikkalaiset) haluavat muodostaa (Palestiinan) valtion, jossa juutalaisia kielletään asumasta. Ja jopa estää ”setlementtien” laajentamisen. Pyydämme teitä hyödyntämään voimaanne ja vaikutusvaltaanne vaikuttaaksenne USA:n hallitukseen, että se tutkisi asiaa todellisella demokraattisella kriteerillä ja huomioisi Toran ja Halachan, jotka edellyttävät juutalaisia asettumaan asumaan kaikkialle.” Amar vakuuttaa kirjeessään, että hän kirjoitti sen vain uskonnolliselta, ei diplomaattiselta tai poliittiselta kannalta.
IDEA kirjeen laatimiseksi Amerikan juutalaisille syntyi sapattina Ariel Instituutin järjestämässä rabbiinisen konferenssin tilaisuudessa Kfar Giladissa, jossa Har Nof lähiöön Zichron Yosefin synagogan perustanut rabbi Sholom Gold puhui ennen Amaria. Gold sanoi puheessaan, miten epäoikeudenmukaista on luovuttaa Israelin maata, joka tullaan muodostamaan juutalaisille kielletyksi, ”judenrein”, kuten natsit sanoivat. Hänen puheensa sai runsasta hyväksyntää rabbien taholta, niiden mukana Amar, joka tarjoutui laatimaan kirjeen sapatin jälkeen. ”Amerikan harjoittama painostus on hyvin sekoittavaa (disconcerting)”, kertoi Gold JP:n toimittajalle puhelimessa. ”Kirjeen tarkoituksena on käyttää rabbien ja johtajien vaikutusvaltaa USA:ssa helpottamaan Israeliin kohdistettua kauheaa painostusta, ainoaa demokratiaa vastaan Lähi Idässä. Se on epäoikeudenmukaista ja epäviisasta.” Päärabbinaatin pääsihteeri Oded Weiner allekirjoitti kirjeen yhdessä Amarin ja Goldin kanssa ja lähetti sen presidenttien konferenssille, Ortodoksiunionille, Young Israelille ja muille juutalaisjärjestöille USA:ssa. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1246443863443&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
4. HAARETZ raportoi aamun uutisissaan, että IDF olisi varautunut karkottamaan 1200 juutalaista 23:sta laittomiksi (ilman lupaa rakennetusta, ”outposts”) luokitelluista juutalaisyhteisöistä Juudeassa ja Samariassa. IDF:n taholta kielletään että tällaista samanaikaista karkotusta olisi suunniteltu täksi päiväksi, kuten Haaretz kertoi. Asiasta kertoo INN uutisessaan lisäten, että karkotukset voidaan ajoittaa joko tulevan sapatin jälkeen tai sitä seuraavan sapatin yhteyteen edellisiin kokemuksiin nojautuen.
Haaretzin uutisen mukaan operaatioon osallistuu lukuisasti sotilaita, poliiseja ja rajapoliiseja, ja varmaan edellisiin vastaaviin karkotuksiin viitaten myös ratsu- ja mellakkapoliiseja. Uutinen kertoo edelleen, että karkotukset on sovittu pääministeri Netanyahun kanssa.
Asiaa ruoti Jewish National Front (Juutalainen kansallisrintama) puheenjohtaja Itamar Ben-Gvir, joka totesi uutiseen viitaten, että Netanyahu on vaarallisempi kuin maan vasemmisto. Hän lisäsi, ettei tiedustelu (tai viisaus) ole koskaan ollut Netanyahun vahva puoli. (INN)
5. JORDANIAN JA PA:N viranomaiset kertovat, että Jordania on aloittanut kampanjan, jolla se riistää kansalaisuuden maassa asuvilta palestiinalaisilta. Tämän prosessin aiheutti pelko siitä, että Israelissa Jordania tullaan luokittelemaan palestiinalaiseksi valtioksi, mikä antaisi sille verukkeen olla muodostamatta toista Palestiinan valtiota. Tämä lienee ollut englantilaisten alkuperäinen tarkoitus, kun Winston Churchill perusti Trans-Jordanian suojeluvaltion Jordanjoen itäpuolelle. Se on maa-alaltaan n. 3.5 kertaa suurempi kuin juutalaisten kotimaaksi tarkoitettu Jordanjoen länsiosa(Länsiranta). Englannin tarkoitus kuivui kuitenkin sekä hallituspiirien vastustukseen Englannissa että ennen kaikkea sotilashallituksen vastustukseen siitä lähtien, kuin Balfourin julistus hyväksyttiin.
JORDANIAN asukasluvusta on n. 70 % Palestiinasta muuttaneita tai heidän jälkeläisiään, suurin osa heistä on hyväksynyt Jordanian kansalaisuuden. Jordanian viranomaiset myöntävät, että tuhannet palestiinalaiset Jordaniassa menettävät kansalaisuutensa. Eräs viranomainen sanoo, että ”tulevat sukupolvi tulee kiittämään heitä tästä operaatiosta, ettei Netanyahu voisi hukuttaa heidän maansa Länsirannan palestiinalaisilla”. Operaatio on herättänyt laajaa rauhattomuutta ja vastarintaa palestiinalaisten keskuudessa. Miten tarkkaan kuningas Abdullah II lieneekään aikeensa suunnitellut, hän leikki tulella. Hänen isänsä kuningas Hussein joutui ajamaan Jasser Arafatin aseelliset joukot maasta 1970 niiden pyrkiessä kaatamaan hänen hallituksensa. Verisissä taisteluissa kuoli satoja ellei tuhansia ihmisiä, ja molempien osapuolten otteet olivat raakoja, mutta Hussein pelasti monarkkiansa.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1246443863400&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Sheban lääkärikeskus yhdessä New Yorkin Yliopiston kanssa aloittavat operaation, jolla pyritään laatimaan juutalaisten heimojen geneettinen kartta. Tutkijat pyytävät vanhempia ja esivanhempia, joilla on sama etninen tausta – mukana jemeniläisiä, irakilaisia, marokkolaisia, libyalaisia, etiopialaisia, intialaisia, georgialaisia, bnei menashe, bukaralaisia ja muita, joilla on läheisiä verisiteitä juutalaisiin kuten karaitilaiset - antamaan verinäytteen ja täyttämään lyhyen kyselylomakkeen. Tähän mennessä on saati 120 näytettä, mutta ainakin 180 näytettä tarvitaan lisää. Operaatiolle on annettu nimi ”Jewish Hapmap”, jossa hap tarkoittaa geneettistä haplotyyppiä, joilla on lähellä toisiaan olevat geneettiset merkit (markers), jotka sijaitsevat yhdessä kromosomissa ja periytyvät yhdessä. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1246443863406&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Siviilihallitus lähetti eilen sotilaat ja poliisit tuhoamaan kolme eristettyä juutalaisyhteisöä Binyamina alueella. Asukkaitten kerrotaan kostoksi sytyttäneen tuleen läheisiä arabien omistamia oliivipuita. (JP)
- Israel aikoo rekisteröidä Suolameren rannikkoalueita, jotka ovat paljastuneet satojen metrien alueelta rantaviivan vetäytyessä vedenpinnan laskiessa. (JP)
- Ulkoministeri Avigdor Lieberman matkustaa viikon mittaiselle virkamatkalle Etelä Amerikkaan. Hänen matkansa sanotaan olevan vastavetona Iranin ja Venezuelan kasvavalle vaikutukselle alueella. Hän ei siten tapaa USA:n puolustusministeriä Robert Gatesia eikä Robert Mitchelliä, joiden odotetaan matkustavan Israeliin maanantaina. (JP) http://www.haaretz.com/hasen/spages/1101723.html
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan matkusti yllätysvierailulle Syyriaan, mikä voi liittyä Israelin ja Syyrian välisiin rauhankeskusteluihin. (JP)
- Trans-Israel valtatie sai eilen yhden osan lisää, joka avattiin liikenteelle. Rakentamista on vaikeuttanut rabbien vaatimukset, ettei löydettyjä ihmisten hautoja saa tuhota, mikä on aiheuttanut tiensuunnan muutoksia ja kalliita tunneli- ja siltaratkaisuja. (JP)

Monday, July 20, 2009

MAANANTAI 20.07.09
1. ”YKSIPUOLINEN kolmannen osapuolen suorittama hyökkäys Iranin ydinsuunnitelmaa vastaan aiheuttaisi syvällistä epätasapainoa, eikä se vaikuttaisi vain yleiseen tasapainoon alueella, vaan se vaikuttaisi myös Israelin turvallisuuteen ja omiin intresseihimme sekä joukkojemme turvallisuuteen Afganistanissa ja Iranissa ja muualla”, kertoi USA:n puolustusministeriön korkea viranomainen Pentagonissa JP:N toimittajan kysymykseen. Viranomainen haluaa pitää henkilöllisyytensä salaisena. ”Kysymyksessä on varsin suuri asia, ja johtuen läheisestä ystävyydestämme Israelin kanssa uskoisin toivovamme, että he ottaisivat nuo strategiset laskelmat huomioon”, hän jatkoi haastattelussa, joka pidettiin perjantaina pian sen jälkeen, kun presidentti Obama esitti ehdottoman kieltonsa, että hän olisi näyttänyt Israelille vihreää valoa iskeä Iraniin. Epäselvyys johtui varapresidentti Joe Bidenin vähän aiemmin antamasta lausunnosta, jossa hän selvitti, että Israel on itsenäinen valtio ja päättää itse politiikastaan eikä USA voi sanella sille vaatimuksiaan. Monet katsoivat tämän tarkoittavan osittaista suostumista IAF:n mahdolliseen iskuun Iranin ydinvoimaloihin. Obama kertoi mielipiteestään CNN:n haastattelussa. Washington Times kirjoitti pian sen jälkeen, ettei Israel ollut esittänyt lupaa mahdollista iskua varten. (JP, H L Krieger)
2. KORKEAT viranomaiset Pentagonissa korostavat, että Israelilla ja USA:n on yhteneväiset mielipiteet Iranin ydinaseesta, eli kumpikin maa katsoo, ettei Iran saa omistaa sellaista. He selittivät, että arviointien yleisen käsityksen mukaan Iran voisi saada ensimmäisen ydinaseensa valmiiksi 1-3 vuoden kuluessa. Hän arveli, että sisäisestä poliittisesta kiehunnasta huolimatta Iranin johto ei ole muuttanut kantaansa ydinaseen valmistamisen suhteen.
Siten ne 5000 tai useammat sentrifugit jauhavat yötä päivää lisää uraanirikastetta.
Muutama päivä sitten uutiset kertoivat, että Iran valmistautuu ydinpommikokeeseen, joka voisi tapahtua puolen vuoden sisällä. Iranin tiedemiehet olivat seuraamassa Pohjois-Korean viimeistä ydinpommikoetta, joten heillä lienee tuntuma sen suorittamiseen.(JP, H L Krieger)
3. USA:N PUOLUSTUSMINISTERI Robert Gates saapuu nykyisten tietojen mukaan Israeliin ensi maanantaina. Hän on varannut kuusia tuntia aikaa keskusteluihin pääministeri Netanyahun ja puolustusministeri Ehud Barakin kanssa. Epäilyksettä Iranin tilanne on heidän keskustelujensa ytimenä, mutta sen lisäksi he voinevat käsitellä Israelin ja palestiinalaisten välisiä kysymyksiä, joissa presidentti Obamalla on poikkeavia suunnitelmia ja toiveita siitä, mihin saakka Netanyahun hallitus on valmis ja pystyy menemään. Syyria on toistaiseksi sivuasemassa, vaikka se onkin joittenkin tietojen mukaan valmis aloittamaan keskustelut Israelin kanssa, ilmeisesti Turkin välityksellä. Syyrian vaatimus, että Israel lupaa ensin luopua koko Golanin ylängöstä, on toistaiseksi ylittämätön kynnys, johon Netanyahu ei ole valmis. Obaman hallitus taputtelee omaan selkäänsä todetessaan, että sen viimeaikaisen politiikan johdosta sekä Hizbullah että Hamas neutraloitu varsin tarkkaan. Näkemys voi olla ennen aikainen, sillä Hizbullah voi käyttää väkivaltaa huomion herättämiseksi. Sen omaksuma hiljaisuus voi olla poliittisen realiteetin huomioiminen sen neuvotellessa ministerinpaikoista Libanonin uuteen hallitukseen, jota johtanee Raed Hariri. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu näyttää ryhdistäytyvän toivuttuaan shokista,
minkä hän sai keskusteltuaan presidentti Obaman kanssa ja tajuttuaan, että aiemmat luottamukselliset suhteet Israelin ja USA:n johdon välillä olivat hyytyneet. Tässä yhteydessä lienee paikallaan muistuttaa, että shokkivaikutus tuntuu myös USA:n juutalaisjärjestöissä, jotka 78 %:n enemmistöllä tukivat Obaman valintaa ja avustivat varoillaan hänen vaalityötään. Nyt he ovat alkaneet kysellä, missä Obaman mieltymys lopulta kulkee, vaikka hän vaali-puheissaan vakuutti ystävyyttään ja tukeaan Israelin kansalle. Pahinta tässä suhteitten viilentymisessä on se, että tiedonvälitys maitten johtajien välillä on pahoin kärsinyt. Todisteena tästä on se, että Obaman kantaa selvittävät anonyymit ”korkeat virkamiehet” sen sijaan, että johtajat puhuisivat suoraan toistensa kanssa. Väärinymmärrys ja ristiin puhumiset ovat seurauksena tästä, kuten on todettu. (JP)
5. USA:N hallituksen taholta esitettiin vaatimus, että Israelin tulee peruuttaa päätöksensä
rakentaa 20 asunnon kerrostalo Jerusalemin Sheikh Jarrah lähiöön lähellä Scopus-vuorta ja Jerusalemin poliisin pääasemaa. Asia esitettiin Israelin USA:n lähettiläälle Mike Orenille hänen mennessään rutiinitilaisuuteen ulkoministeriöön. Suunnitellun asuintalon paikalla sijaitsee historiallinen mutta käyttämätön Shephard hotelli. Paikan omistaa amerikkalainen miljonääri Irving Moskovitz, joka osti sen vuonna 1985 Jordanian Hashemiittien kuningashuoneelta. Talo rakennettiin alun perin Jerusalemin muftille Hajj Amin al-Husseinille, joka toisen maailmansodan aikana liittoutui natsien kanssa ja englantilaisten etsiessä häntä pakeni naiseksi pukeutuneena Libanoniin ja sieltä Saksaan, osallistuen aktiivisesti juutalaisten tuhoamissuunnitelmiin. Sodan jälkeen Amin pakeni Egyptiin ja sieltä Libanoniin.
MOSKOVITZIN nimi yhdistetään useimmin hänen rakennusprojekteihinsa Öljyvuoren alueella, jonne hän rakentaa 110 asunnon rakennuskompleksia. Ensimmäiset 51 asuntoa on asutettu jo useita vuosia sitten, loput 60 asuntoa on myyty mutta vielä rakenteilla.
Pääministeri Netanyahu lähetti - saatuaan tiedon Orenin välityksellä USA:n ulkoministeriön tyytymättömyydestä Sheikh Jarrenin rakennusprojektista - viestin, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki ja että hän teki selväksi Obamalle Jerusalemin aseman: ”Haluan korostaa, että yhtenäinen Jerusalem on juutalaisen kansan ja Israelin valtion pääkaupunki. Meidän itsenäisyyttämme sen suhteen ei voida kyseenalaistaa – mikä tarkoittaa mm. sitä, että Jerusalemin asukkaat voivat ostaa asuntoja kaikkialla pääkaupungin alueella. Tämän on ollut kaikkien hallitustemme politiikka ja haluan todeta sen toteutuvan esim. siinä, että sadat palestiinalaiset Itä Jerusalemista ovat ostelleet tai vuokranneet asuntoja Länsi Jerusalemista, emmekä ole puuttuneet siihen.” Netanyhau korostaa, ettei ole mitään estettä palestiinalaisille ostaa asuntoja Jerusalemin länsiosan lähiöistä, eikä saa olla esteitä juutalaisille ostaa tai vuokrata asuntoja pääkaupungin itäosista, sillä ”Jerusalem on avoin ja yhtenäinen kaupunki, eikä siellä ole rajoitteita uskonnollisista tai kansallisista syistä johtuen. Emme voi hyväksyä sitä, etteivät juutalaiset saisi asua ja hankkia kiinteistöjä kaikkialla Jerusalemissa.”
PALESTIINALAISET ovat katsoneet, että ”rauta on taottava silloin, kun se on hehkuva”. He ovat valittaneet juutalaisten rakennushankkeista Itä Jerusalemissa Obaman hallitukselle.
”Ei ole mitään eroa setlementeillä Länsirannalla ja ns. lähiöissä Itä Jerusalemissa”, selittää PA:n äskettäin nimitetty Jerusalemin asiain ministeri Abdel Khader. Hän vakuuttaa, että molemmat alueet ”miehitettiin” 1967 sodassa. Siten he katsovat, että Jerusalemin uudet lähiöt kuten French Hill, Ramot, Gilo, Armon Hanatziv, Pisqat Zeev ja Har Homa miehitetyiksi alueiksi, samanarvoisiksi kuin muutkin Länsirannan osat. Khader selittää, että ”vaikka tuloksia ei saataisikaan, aina kannattaa yrittää, eikä sitä tiedä, miten Obama siihen suhtautuu”. (JP)
6. ISRAEL SAA laskea saaneensa edes yhden voiton kansainvälisellä areenalla. Torstaina antoi päätöksensä Euroopan Neuvoston alainen instanssi nimeltä European Court of Human Rights (ihmisoikeuksien eurooppalainen oikeusistuin), jonka mukaan on laitonta ja diskriminoivaa boikotoida Israelin tuotteita todeten samalla, ettei päätös boikotoinnin julistamiseksi laittomaksi merkitse mielipiteen ilmaisemisen rikkomista. Euroopan Neuvosto pitää tukikohtaansa Strasbourgissa. Siihen kuuluu 47 valtiota ja se on itsenäinen Euroopan Unionista (EU). Kukin valtio asettaa yhden tuomarin tuomioistuimeen, ja sen päätöksillä on voimaa Euroopan alueella. Viimeisen Israelia koskevan päätöksen esitti ranskalainen tuomari. Päätös tehtiin äänin 6-1, ettei ranskalainen oikeus rikkonut Seclinin kaupungin kommunistisen pormestarin Jean-Claude Fernard Willemin ilmaisunvapautta, joka lokakuussa 2002 ilmoitti kaupungintalolla aikovansa boikotoida Israelissa tehtyjä tuotteita. Juutalaiset valittivat päätöksestä syyttäjälle, joka päätti syyttää Willemiä herättämällä diskriminointia kansallisilla, rodullisilla ja uskonnollisilla perusteilla. Lillen oikeus aluksi vapautti Willemin syytteistä, mutta muutti kantaansa valituksen johdosta syyskuussa 2003 ja rankaisi Willemiä 1000 Euron sakolla. Tämä valitti korkeimpaan oikeuteen Ranskassa, ja lopulta Euroopan Neuvoston ihmisoikeuksien tuomioistuimeen maaliskuussa 2005. Päätökseen ottivat tuomarit Tanskasta, Ranskasta, saksasta, Liechtensteinista, Monacosta, Makedoniasta ja Tshekistä, yksi kustakin maasta. Tshekkiläinen tuomari vastusti päätöstä. (JP, H Keinon)
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF harkitsee uusia ”hyväntahdon eleitä” palestiinalaisille ennen ramadanin, islamin paastokuukauden alkua, poistamalla satakunta estettä hiekkateillä Länsirannalla. Viimeisten kuukausien aikana IDF on poistanut satakunta tie-estettä ja 27 miehitettyä tarkastuspistettä. Lisäksi iDF poisti sotilaittensa partioinnin yöaikaan Jerikossa, Jeninissä ja Nablusissa. (JP)
- PA:n johto peruutti päätöksensä lopettaa al-Jazeeran TV-lähetykset alueillaan.
- Israel haluaisi, että YK:n alaiset UNIFIL-joukot Libanonissa saisivat laajemmat oikeudet tutkimusten ja etsintöjen suorittamiseksi Libanonin eteläosassa.(JP)
- Al-Quds arabilehti, jonka päämaja on Jerusalemissa, kertoo, että USA suostuu Israelin suunnitelmiin rakentaa Itä Jerusalemissa, jos Israel antaa USA:n määritellä Israelin ja palestiinalaisten välisen rajan. Israel saisi pitää Arielin, Gush Etzionin ja Maale Adumimin. Arviolta 300 000 ulkomailla asuvaa arabia saisi muuttaa Juudeaan ja Samariaan Israelin vapauttamille alueille. Uutinen ei kerro, mikä Jerusalemin uusien lähiöitten asema tulisi olemaan, mutta Netanyahu on ilmoittanut yksiselitteisesti, ettei Jerusalemia jaeta. (INN)
- Islamic Movement varajohtaja Ismail Kimal al-Khatib vannoo, ettei juutalaisten kolmatta Temppeliä koskaan rakenneta. Egyptissä toimiva Islamic Brotherhood on varannut varoja kiinteistöjen ja alueitten hankkimiseksi Jerusalemin alueella, vastavetona pääkaupungin ”juutalaistamiselle”. (INN)

Sunday, July 19, 2009

Planeetta X, II-osa

NIBIRU X/II
Edellisessä aihetta koskevassa kirjoituksessa käsiteltiin Nibiru planeetan taustatekijöitä, joten nyt ei ole tarpeen puuttua niihin.
Ensimmäisenä huomiona on todettava, että vakavasti otettavia uusia havaintoja on yllättävän vähän käytettävissä. Tämä johtunee osaltaan siitä, Nasa kielsi Nibirusta otettujen kuvien ja tietojenkin julkistamisen 1983 sen saaman laajan kiinnostuksen vuoksi. Tarkoituksena lienee ollut välttää paniikin leviäminen kansa pariin, mutta tämä on aiheuttanut kaikenlaisten huhujen ja runsaiden ”tieteellisiksi” väitettyjen kirjoitusten leviämisen web-sivujen välityksellä.
Uutena piirteenä voitaneen mainita ns. ”viljapeltoympyröitten” (cropcircles) yhdistäminen Nibirun mahdolliseen vierailuun aurinkokunnassamme. Palaan asiaan myöhemmin.
1. ERÄS WEB-SIVU esittelee varoitusten ja valmistautumiskehotusten tueksi aikamääriä, joista voitaneen mainita muutamia: Nibirun pitäisi jo nyt näkyä paljaalla silmällä eteläisellä pallonpuoliskolla, ja vuoden 2009 toukokuun 15. päivä laajemmalla alueella. Toukokuussa 2011 Nibirun pitäisi näkyä kaikille ilman apuvälineitä. Jos Nibiru kulkee odotusten mukaan, se tulisi aiheuttamaan suuria ongelmia maassa toukokuun tienoilla 2011, mutta pahimmillaan sen vaikutukset olisivat helmikuussa 2013. Se voisi aiheuttaa suuria tulvia ja hyökyaaltoja, maanjäristyksiä ja ehkä vuodenaikojen häiriöitä. Joulukuussa 2014 se poistuisi maan läheisyydestä tämän arvion mukaan. Videoesitys tästä sivusta on osoitteessa:
http://www.dailymotion.com/video/x5dh8u_nasa-nibiru-2012_people
Pyytäisin tarkastelemaan edellä esitettyjä aikamääriä suurta harkintaa käyttäen.
2. Fyysikko Nassim Haramein kertoo web-sivullaan, että 2003 aurinkoa lähestyi komeetta, joka oli kaksi kertaa suurempi kuin Jupiter, aurinkokuntamme suurin planeetta. Sen suunta osoitti suoraan kohti aurinkoa, mutta valtava auringonpurkaus muutti sen suuntaa siten, että se kääntyi pois auringosta ja meni takaisin avaruuteen. Haramein selittää, ettei tapahtumasta kerrottu mitään julkisuuteen eikä media tarttunut siihen. Hän toteaa vain, että huomioiden komeetan potentiaalisen vaaran meidän ei enää pitäisi olla täällä, mutta ”saimme toisen mahdollisuuden”. Web-sivu löytyy alla olevasta osoitteesta.
http://www.ufoblogger.blogspot.com/2009/07/physicist-nassim-harameinnibiru-has.html
3. Eräs web-sivu esittelee infrared-kuvia, joissa hän sanoo ns. ruskean kääpiöplaneetan 7 kuun kanssa lähestyvän maata. Sivu näyttää hylkäävän Nibiru-nimityksen, mutta tarkoittanee samaa planeettaa. Tämä ruskea kääpiöplaneetta on tullut kuvaan mukaan. Erään ehdotuksen mukaan Nibiru on yksi seitsemästä planeetasta, jotka kuiden tapaan kiertävät ruskeaa kääpiöplaneettaa. Sivun tekijä ei halua kertoa nimeään, mutta hän sanoo työskentelevänsä Etelänapamantereella, ehkäpä Nasan tutkimusasemalla siellä.
http://www.youtube.com/watch?v=o3KlTvH8xSw
4. Web-sivu, joka käsittelee Nibirun taustoja myös muinais-uskonnolliselta että mystiseltä kannalta, esittelee lisäksi runsaasti mielenkiintoisia kuvia muinaisista kulttiesineistä ja uskomuksista. Sivulla mainitaan yhteydet toiselta ja kaukaiselta planeetalta maassa vieraileviin olentoihin, jotka olisivat vaikuttaneet Mesopotamian alueen ihmisten kehitykseen ja heidän uskonnolliseen palvontaansa.
http://www.crystalinks.com/nibiru.html
5. Ehkä kaikkein mystisimpiä ilmiöitä - mikäli niiden todenperäisyyteen on uskomista - ovat viljapeltoihin muodostetut suuret kuviot. Ne on yleensä hyvin taidokkaasti tehtyjä, useimmat lienevät ympyränmuotoisia, ehkä johtuen siitä, että niissä kuvataan taivaankappaleita ja niiden liikkeitä – näin ainakin jotkut niitä kuvaavat ja siltä pohjalta tutkivat. En ole saanut käsiini luotettavaa selitystä, ketkä näitä kuvioita tekevät ja missä tarkoituksessa.
ERÄS USA:sta tullut uutinen kertoo poliisista, jotka ajaessaan autollaan maaseudulla kiinnitti huomion kolmeen hahmoon, jotka näyttivät tutkivan viljapeltoon tehtyä kuviota. Poliisi pysäytti autonsa ja meni lähemmäs katsomaan, keitä hahmot olivat, jotka eivät ilmeisesti huomanneet häntä. Mutta poliisin kysyessä jotain heiltä he kääntyivät häneen päin ja juoksivat muutamassa sekunnissa pois paikalta. Poliisi kertoi tunteneensa pyörrytystä ja kipua takaraivon alueella. Joku ”ufoilija” tiesi kertoa, että vieraalta planeetalta tulevat olennot kommunikoivat telepaattisesti, mikä tuntuu takaraivossa.
YKSI mielenkiintoisimmista kuvioista löytyi Englannista, Avebury Manor, Wiltshire, josta raportoitiin 15. heinäkuuta 2008 ja päivitettiin 27. heinäkuuta 2008. Kuvioista, jotka peittävät usean jalkapallokentän alan, ovat tutkijat löytävinään ilmoituksen - tai varoituksen – 21. joulukuuta 2012 lähestyvästä vieraasta planeetasta. Päivä on talvipäivän seisaus, jolloin aurinko alkaa kiivetä kohti päiväntasaajaa. Se on myös päivämäärä, jolloin tämä maailmanaika Maya-kalenterin mukaan päättyy. Web-sivu osoitteessa:
http://yowusa.com/et/2008/et-2008-07a/1.shtml
Eräs henkilö pyrkii web-sivullaan selittämään edellä esitettyä viljapeltokuviota. Hänen selityksensä on alla olevassa osoitteessa.
http://www.liveleak.com/view?i=c1c_1239021673
Sivun tekijä esittelee kolmen eri välittäjän, Google, Youtube ja Wikisky, tapaa peittää Nibirun paikka tähtitaivaalla, käyttäen eri kokoisia peittoja. Hän vertaa kuvioita Aveburyn viljapeltokuvioon ja näkee niissä selvän yhteyden. Hän näkee kuviossa Nibirun oikealla ylhäällä, jonka hän rengastaa, ja maan paikan lähellä aurinkoa nuolella osoitettuna. Hän esittää, että kuvio näyttää Nibirun lähestyvän maapalloa Virgon suunnasta.
6. Viljapeltoympyrä (cropcirckel) on harhaanjohtava, sillä kuvioita on myös
suorakulmion muotoisia ja lukuisissa eri muodoissa, joita joku kuvaa mielikuvituksellisiksi tai taiteellisiksi. Seuraava video esittelee eri kuvioita.
http://www.youtube.com/watch?v=I4iabPvG3VA
Seuraava sivu esittelee kuvioitten ja symbolien sakraalisuutta.
http://www.cropcirclesecrets.org/crop_circles_sacredgeo.html
Lisää viljakuvioita Mayojen tapaan: http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/5777580/Mayan-apocalypse-crop-circle-appears-at-Silbury-Hill.html
USA:ssa eräs maanviljelijän vaimo havaitsi kuvioita viljapellossaan. Hänellä oli mukanaan koira, joka kieltäytyi menemään kuvion sisälle, jossa havaittiin voimakas sähköjännite.
http://www.stevequayle.com/index1.html
7. Valitettavasti näitten web-sivujen teksti on vain englanniksi, mikä tietenkin rajaa suuren osan lukijoista pois niiden välittämistä tiedoista.
Haluamatta ottaa kantaa noiden viljapeltoon tehtyjen kuvioitten tarkoitusta ja ennen kaikkea niiden alkuperää koskevaan kysymykseen, voinemme todeta, että joillakin on runsaasti vapaata aikaa ja taiteellista silmää voidakseen saada kaikki nuo aikaan. Niitä esiintynee lähes kaikkialla maapallolla. Vierastan niitä esittelevien viittauksia vierailijoista toisilta planeetoilta. Lienee parempi jättää nuo kuviot omaan arvoonsa, ja keskittyä siihen ilmoitukseen, minkä pyhä Kirjamme meille välittää profeettojensa kautta. Niiden alkuperän tiedämme ilman epäilyksiä, kuten myös uskomme, että ne toteutuvat ajallaan.
VAKAVAMPI kysymys on tietenkin se, olemmeko valmiita siihen, mikä näyttäisi maapalloamme uhkaavan. Vaikka sen toteutumiseen lieneekin vielä vuosia, elämme keskellä paljon ajankohtaisempaa ja kriittisempää tilannetta, jonka jokainen alkaa tuntea ja tajuta. Sen alkuperän ja tekijän tiedämme. Sen olemme ihmiset itse saaneet aikaan.
8. On syytä rauhoittua Nibirun - tai millä nimellä sitä nimitetäänkin – välittömään vierailuun. Toiseksi mikään ei viittaa siihen, että se olisi törmäyskurssilla maapallon kanssa. Jos se tulee, kuten on pyritty laskelmin osoittamaan, se tullee leikkaamaan aurinkokuntamme läpi jossain vaiheessa. Silloin sen vaikutus tuntuu sen suuren elektromagneettisen sydämen vuoksi aiheuttaen rajuja tuulia ja myrskyjä, paikoin hyökyaaltoja ja maanjäristyksiä sekä tulivuorten purkauksia. Eräs tiedemies kuvasi maapalloa näin: ”Se on kuin ilmapallo, joka on täytetty siirapilla. Jos siihen vaikutetaan ulkoisella elektromagneettisella voimalla, sen raskas ja sula sisus painautuu vaikuttavaa voimaa kohti, mikä voi aiheuttaa kuoren repeilemistä”. Joittenkin tiedemiesten arvioiden mukaan tällainen ulkopuolinen voima on jo vaikuttamassa, sillä napajäätiköitten sulaminen tapahtuu alta päin maapallon sulan massan siirtymisen aiheuttaman lämpenemisen vuoksi. Täten suurten jäämassojen irtautuessa halkeamia myöten niiden alle sulanut vesi toimii voiteluaineen tavoin vyöryttäen ne mereen.
Toinen vaikutus voisi olla vakavampi, maan magneettisten napojen siirtyminen tai jopa sen kiertoradan häiriintyminen, josta Jesaja kertoo kirjassaan.
”Maa murskaksi musertuu, maa halkeilee ja hajoaa, maa horjuu ja huojuu.
Maa musertuu ja hoipertelee kuin juopunut, huojuu niin kuin lehvämaja.
Raskaana painaa sitä sen rikkomus, se kaatuu eikä enää nouse.” (Jes.24:19-20)
Kastel 19.07.09
Gavriel
SUNNUNTAI 19.07.09
1. ISLAMIN OIKEUDENKÄYTTÖÄ Iranin islamilaisessa tasavallassa. JP kertoo Sabina Amidin laatimassa artikkelissa nuoren Basij joukko-osaston jäsenen omakohtaisista kokemuksista, joskaan hän ei ymmärrettävästi uskalla kertoa omaa nimeään. Basij-joukko on puolisotilaallinen osasto, jonka jäsenet kootaan vapaaehtoisista tai nuorista miehistä, joita heidän vanhempansa tuovat eri syistä osaston palvelukseen.
Basij-osasto on vallankumouskaartin alainen ja syvästi uskollinen Ali Khamenille.
Haastattelu tapahtui puhelimen välityksellä, sillä Amidi, JP:n kirjeenvaihtaja Teheranissa, joutui pakenemaan maasta. Nuori Basij-jäsen oli juuri vapautettu sellistä, sillä hän oli vapauttanut pidätetyt 13-vuotiaan pojan ja 15-vuotiaan tytön, joita hän piti lapsina.
Islamin sharia-lain mukaan tyttö vastaa teoistaan 9-vuotiaana ja poika 13-vuotiaana, joten vapauttaessaan lapset hän tiesi joutuvansa vastuuseen siitä, mutta samoin toimivat monet muutkin Basij-jäsenet.
NUORI MIES kertoi, että Teheraniin tuotiin maaseutukaupungeista Basijin jäseniä, jotkut heistä vain 14-15-vuoden ikäisiä, taltuttamaan mielenosoittajia. Hän selittää, että näille vielä lapsen-ikäisille nuorille miehille annetaan liian paljon valtaa ja oikeuksia. He liikkuvat siviiliasuissa kaupungeissa, joissa heillä on oikeus tarkistaa ihmisen henkilöllisyyksiä, ja käydessään läpi ihmisten lompakkoja he samalla varastavat rahaa. Heillä on valta kosketella kaduilla tyttöjä ja nuoria naisia ja ottaa kaupoista tavaroita maksutta, eivätkä ihmiset uskalla vastustaa heitä eivätkä valittaa viranomaisille.
Nuori mies kertoo osallistuneensa mielenosoitusten taltuttamiseen käyttäytyen toisten Basijin jäsenten tapaan, koska hän totteli siten vain annettuja määräyksiä. Hän kertoi aiemmista toimistaan vankilan vartijana, jolloin hän joutui ”tilapäisesti solmimaan avioliiton koskemattomien tyttöjen kanssa”, jotka olivat saaneet kuolemantuomion. Koska koskemattomia naisia ei voida teloittaa, vankilan vartijat raiskasivat heidät tällaisten ”pika-avioliittojen” varjolla edellisenä iltana ennen teloitusta. Nuori mies kertoo, että koska hän palveli osastossaan mallikelpoisesti, hänelle annettiin ”kunniatehtävä” solmia pikaliittoja nuorten koskemattomien tyttöjen ja naisten kanssa ollessaan 18-vuotias. Hän kertoo tyttöjen tultuaan raiskatuiksi itkeneen ja huutaneen, joittenkin repiessä kynsillään itsensä haavoille. Joskus hän joutui taltuttaman naisia antamalla heille unilääkettä teen mukana.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1246443842931&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
2. AIEMPI pääministeri Ehud Olmert kertoo avoimessa kirjeessään presidentti Barack Obamalle, että tämä tekee suuren virheen keskittyessään Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakentamiseen. Hän selittää, että ”rakennusasian nostaminen korkealle esityslistalla polkee aiempia sopimuksia ja ymmärrystä osapuolten välillä. Siksi se tulisi poistaa asialistalta tässä vaiheessa, sillä se sotkee pahoin USA:n ja Israelin välisiä luottamuksellisia suhteita. Tämä poistaisi tarpeetonta jännitystä ja helpottaisi keskusteluja”.
OLMERT selittää kirjeessään, että pääministeri Ariel Sharon pääsi yhteisymmärrykseen George Bushin kanssa siitä, ettei uusia setlementtejä rakenneta; uutta maa-alaa ei lunasteta setlementtien rakentamiselle; kaikki setlementtien rakentaminen tapahtuu niiden kuntarajojen sisällä; uusia varoja ei myönnetä setlementtien laajentamiseksi, sekä kaikki vuoden 2001 jälkeen ilman lupaa pystytetyt juutalaisyhteisöt poistetaan. Hän selittää näitten ymmärrysten muodostaneen perustan, joitten varaan Annapolis-konferenssi ja sitä edeltävät neuvottelut perustuivat, ja että sekä USA:n hallitus että palestiinalaiset neuvottelijat olivat täysin tietoisia näistä periaatteista ja hyväksyivät ne.
OLMERT vakuuttaa vielä selvyyden vuoksi, ”ettei ilman näitä hyväksyttyjä periaatteita Annapolis-konferenssia olisi koskaan ollut”. Olmert selittää, ettei keskittyminen setlementtien rakentamiseen ole hyödyllistä, sillä se kääntää huomion pois tärkeämmistä kohteista: osapuolten keskinäisistä suhteista; poliittisista kysymyksistä; Iranin ydinaseen hankkimisen estämisestä; islamin äärilaidan terrorismin poistamisesta; sekä välttämättömän keskustelun aloittamisesta arabimaitten kanssa suhteitten normalisoimiseksi.
Olmert sanoo ihmettelevänsä, miksi palestiinalaiset hylkäsivät hänen hyvin kauaskantoisen tarjouksensa, ja esittää tutkittavaksi, mitkä olivat PA:n todelliset syyt hylkäämiseen.
Hänen tarjouksensa mukaan PA olisi saanut 93-5-93.7 % Länsirannasta ja loput 5.8 % olisi korvattu maalla muualta Israelin alueesta. Palestiinalaiset vaativat nyt setlementtien täyttä rakennuskieltoa ehtona keskusteluille. (JP, Herb Keinon, Washington Post)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132454
3. PRESIDENTTI Barack Obaman hallitus on ilmaissut tyytyväisyytensä siihen, että
Netanyahu on helpottanut palestiinalaisten liikkumisvapautta Juudean ja Samarian alueilla. Sekä USA:n Valkoisen Talon että ulkoministeriön edustajat totesivat tyydytyksellä tiesulkujen ja esteiden poistamisen useilla Länsirannan teillä sekä IDF:n joukkojen vetäminen pois useista palestiinalaiskaupungeista. USA:n viranomaiset uskovat, että nämä helpotukset auttavat palestiinalaisten talouselämän elpymistä, joka on Länsirannan osalta 7 %:n luokkaa. Gazan osalta kehitys - sikäli kuin tietoihin voi luottaa – on ollut hitaampaa. Netanyahun hallitus on viime viikkojen aikana suorittanut monia muitakin helpotuksia Länsirannalla, joita maailman lehdistö ei ole kuitenkaan huomioinut. USA:n ulkoministeriön tiedonannossa todetaan, että vaikka pääministeri Netanyahun hallitus on monilta osin helpottanut palestiinalaisten liikkumisvapautta, paljon on vielä tehtävissä. Tämän kaltainen lausunto antaa kuvan Netanyahun hallituksesta kuin pienestä pojasta, joka pystyttyään käyttäytymään kunnolla hetken aikaa saa äidiltään pienen makupalan sen palkkioksi.
Israelin mediakommenteissa esitetään toistuvia toiveita, että Israelin tulisi lopultakin saada johtaja, vaikkapa Menachem Beginin tapainen, joka uskaltaisi tarvittaessa lyödä nyrkkiä pöytään ja selittää USA:n ja maailman johtajille, ettei Israel ole niiden vasallivaltio. (JP)
4. BAHRAININ kruununprinssi sheikki Salman bin Hamad al-Khalifa kertoi Washington Postissa julkistetussa kirjoituksessaan, että olisi aika arabivaltioitten tehdä enemmän Israelin suhteittensa parantamiseksi. ”Arabien tulee puhua Israelille. Arabeina emme ole tehneet tarpeeksi kommunikoidaksemme suoraan Israelin kansan kanssa.” Keskustelun ohella hän haluaa kehittää kauppasuhteita Israelin kanssa, ja viittaa saudisuunnitelmaan, mikä osoittaa heidän haluaan edetä sillä suunnalla. ”Siitä huolimatta, emme ole tehneet tarpeeksi hyvää työtä osoittaaksemme israelilaisille, että suunnitelmamme voi toimia perustana kolmen suuren uskonnon väliselle rauhalle tasavertaisina Pyhässä Maassa.” Hän syytti sekä israelilaisia että arabeja, etteivät he ole ottaneet tarvittavia askeleita, vaan ovat turvautuneet tarpeettomaan retoriikkaan. Hän analysoi, että israelilaiselle voitaneen antaa anteeksi se, että hän näkee jokaisen arabin lausuman sanan sisältävän vihaa, mutta samoin arabille voitaneen antaa anteeksi se, että hän kuvittelee Israelin haluavan tuhota jokaisen palestiinalaisen.
Khalifan artikkeli julkistettiin samoihin aikoihin, kuin Olmertin avoin kirje presidentti Obamalle samassa lehdessä.
Tärkeä kongressin edustaja, ulkomaanasioitten komitean puheenjohtaja Howard Berman (Dem. Cal) syytti Abbasia rauhankeskustelujen hylkäämisestä : ”Olen syvästi pettynyt, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on toistuvasti hyljännyt Israelin pääministeri Benyamin Netanyahun kutsun rauhankeskusteluihin ilman ennakkoehtoja. Abbas ei koskaan vaatinut tätä Ehud Olmertilta,”, hän totesi. ”Israelin ja palestiinalaisten välisen vuoropuhelun aloittamiseksi ja auttaakseen muodostamaan rauhan ilmapiirin, pyydän presidentti Abbasia hyväksymään välittömästi pääministeri Netanyahun esityksen keskusteluista ilman ennakkoehtoja.” (JP)
4. NELJÄ UNIFIL-sotilasta haavoittui libanonilaisten siviilien estäessä heitä tarkastamasta
epäillyn Hizbullahin asevarikon räjähdystä viime viikolla. Räjähdys tapahtui ilmeisesti varikossa syttyneen tulipalon seurauksena, minkä johdosta rakennukseen varastoidut raketit ja ammukset räjähtelivät runnelleen rakennusta pahoin. Kukaan ei nykyisten tietojen mukaan loukkaantunut tai kuollut, eikä rakennuksen lähellä sijainnut muita rakennuksia. Epäilty Hizbullahin varikko oli vain 15 km:n päässä Israelin rajasta, eikä Hizbullahilla ole sopimusten mukaan oikeutta tuoda aseita tai joukkojaan alueelle. 14 UNIFIL-sotilasta vastaan hyökkäsi satakunta libanonilaista siviiliä Bir e-salasel kylässä estäen heidän pääsynsä tarkastamaan räjähdyksessä vaurioitunutta rakennusta. Kylä on lähellä Khirbat a-Silmiä, jossa räjähdys tapahtui. UNIFIL eikä Hizbullah ole antanut lisätietoja tapahtumasta.
Lauantaina 15 libanonilaista siviiliä tunkeutui ilman turva-aitaa olevan rajan yli Israelin puolelle pitäen käsissään sekä Libanonin että Hizbullahin lippuja. He pystyttivät lippunsa kumpareelle, mutta poistuivat myöhemmin paikalta eikä IDF puuttunut asiaan, koska he olivat aseettomia. IDF antoi kuitenkin varoituksen, että tulevaisuudessa joku voi vahingoittua, jos sama toistaa.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah syytti Israelia rasistiseksi valtioksi, joka on onnistunut saavuttamaan koko maailman myötätunnon.
Kuwaitilainen lehti A-Siyassa julkaisi perjantaina artikkelin, jossa se kertoi luotettaviin lähteisiin perustuen, että viime viikon räjähdys ei tapahtunut varikossa vaan se oli Hizbullahin tukikohta, minkä todistaa sen läheisyys rajasta. Lehden mukaan siinä kuoli useita Hizbullahin pyssymiehiä, ja että sinne varastoidut panssariohjukset ja –miinat räjähtelivät.
IAF:n ottamassa ilmakuvassa rakennuksen katossa on useita aukkoja, jotka ovat voineet tulla 122 mm:n katjusha-rakettien räjähdyksistä. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Iranin entinen presidentti Akbar Hashemi Rafsanjani totesi perjantain puheessaan, että Iran on sisäisessä kriisissä. Kymmeniä tuhansia kuulijoita oli paikalla Teheranin yliopiston ja mielenosoituspaikan alueilla, ja sadat odottivat ulkopuolella, huudelleen hallituksen ja ”diktaattorin” vastaisia iskulauseita. Iranin tiedustelujohtaja Gholam-Hossein Mohseni-Ejei syytti, että Mossad oli liittoutunut Iranin Mujahedeenin, Egyptin ja Ranskan kanssa presidentti Ahmadinejadin teloittamiseksi. (JP)
- Turkin presidentti Abdullah Gul hylkäsi EU:n ulkomaanasioitten johtajan Javier Solanan esityksen Palestiinan valtion perustamiseksi Länsirannalle vaikka ilman Israelin suostumusta. Hän toivoi, että Turkki voisi pian avata lähetystönsä Palestiinan pääkaupungissa Jerusalemissa. (JP)
- Kolmea kristittyjen nuorten keskustaa vastaa tehtiin hyökkäyksiä Akressa. Paikalliset juutalaisseurakunnat syyttävät kristittyjä lähetystoiminnasta. Keskukset rakennettiin kansainvälisen järjestön, International Fellowship of Christians and Jews (IFCJ) toimesta. Lähellä keskuksia asuvat juutalaiset ovat valittaneet epäilyksistä lähetystoiminnasta ja uhkailleet keskuksia, mutta nyt sitä toteutettiin väkivalloin. (JP, Christan-funded centers vandalized, R Eglash)