Friday, February 22, 2008

PERJANTAI 22.02.08
1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak valmistelee sotilaallisia toimia sekä Hizbullahia että Hamasia vastaan. Asiasta kertoi laajemmin lontoolainen al-Hayat lehti torstaina. Lehden antamien tietojen mukaan Barak on lähettänyt Syyrian presidentti Assadille viestejä Turkin presidentti Abdullah Gulin kautta, koska Israelilla ei ole suoria yhteyksiä Syyrian kanssa.
Al-Hayat artikkelin mukaan Barak kehottaa Syyrian johtoa omaksumaan erilaisen asenteen Hizbullahia kohtaan antaen ymmärtää, että sellainen muutos katsottaisiin Israelissa hyväntahdon eleeksi Syyrian taholta. Barak käyttää Turkkia välittäjänä, sillä Israelilla on hyvät suhteet Turkin kanssa, jolla puolestaan on suhteita arabimaitten kanssa.
ARTIKKELISSA kerrottiin lisäksi, että Israel suunnittelee laajaa operaatiota Gazan alueella, ja siksi Barak pyrkii saamaan selville Turkin reaktion sellaisessa tilanteessa ja vihjaa edelleen, että Turkki voisi olla osallisena kansainvälisissä rauhanturvajoukoissa, johon voisivat ottaa osaa Qatar, Malesia ja Jordan. Barakin ideana on, että nämä joukot turvaisivat tulitaukoa Kassam-rakettitulen lopettamiseksi Gazasta Israeliin.
TURKIN Pääministeri Recip Erdokan, jonka mieltymykset nojaavat islamin suuntaan, on kritisoinut Israelin harjoittamaa Gazan saartoa väittäen, että tämä vaarantaa Annapolis-konferenssissa sovittua rauhanprosessia. Presidentti Gul tuomitsi myös raketti-iskut Israeliin Barakin viimeisen Turkin matkan aikana. Lehti vihjailee, että Barak olisi varoittanut Turkin johtoa Hizbullahin sotilaskomentajan Imad Mughniyehin teloituksesta. Israel kieltää osallisuutensa.(JP)
2. WND KERTOO aamun artikkelissaan, että Olmertin hallitus on ollut jatkuvissa yhteyksissä Syyrian presidentti Bashin Assadin kanssa. Viestit on lähetetty Turkin Israelin lähetystön kautta presidentti Abdullah Gulin suostumuksella. WND:n artikkelissa järjestön Jerusalemin toimiston johtaja Aaron Klein kertoo, että Barak tarjoaa Syyrialle pakettia, jossa syöttinä on USA:n julistaman Syyrian vastaisen taloussaarron purkaminen ja taloudellinen avustus USA:sta. Artikkelin mukaan Israel on valmis keskustelemaan Golanin ylängön luovuttamisesta Syyrialle. Varsinaisia neuvotteluja ei ole käyty, vaan yhteys on hoidettu kolmannen osapuolen välittämien viestien välityksellä.
ISRAEL VALTASI Golanin ylängön kuuden päivän sodassa ja uudelleen Jom Kippur-sodassa. Alue on tärkeä sotilaallisesti, sillä lounaaseen viettävänä sieltä on hyvä näköyhteys pitkälle Kinneret-järven alueelle. Alueen ja sen yläpuolella olevien kukkuloiden ollessa Syyrian hallussa syyrialaisen tulittivat lähes päivittäin israelilaisia kalastajia ja maanviljelijöitä järven ympäristössä. Ylängöltä virtaa useita laskujokia Kinneret-järveen, joiden vesiä Syyria yritti kääntää virtaamaan omalle alueelleen. Israelin ilmavoimat tuhosivat puolivalmiit rakennelmat saatuaan tiedot niistä Syyrian johtoon saamansa vakoilijan kautta, joka paljastui ja teloitettiin hirttämällä.
SYYRIA ANTAA useiden terroristijärjestöjen, kuten Hamas, PFLP ja Islamic Jihad toimia Damaskoksessa useista niiden sulkemiseksi tehdyistä protesteista ja lupauksista välittämättä.
Syyria on myös valmistautunut sotaan Israelia vastaan hankkimalla runsaasti sekä ilmatorjunta-aseistusta että ballistisia ohjuksia ja panssarintorjunta ohjuksia Venäjältä, joka toimittaa niitä Iranin antaman taloudellisen tuen turvin. SYYRIA ON kaikessa hiljaisuudessa sallinut Venäjän uudistaa ja laajentaa Latakin ja Tartysin satamia Välimeren rannikolla Venäjän Välimeren laivaston tuki- ja huoltosatamiksi. (www.worldnetdaily.com)
3. PALESTIINALAISTEN HYÖKKÄYKSET sekä siviilejä että sotilaita vastaan Juudeassa ja Samariassa ovat lisääntyneet huolestuttavasti viimeisten viikkojen aikana.
KAKSI IDF:N sotilasta haavoittui kahdessa eri tilanteessa heitä kohti heitetyistä kivistä. IDF:n upseeri haavoittui Betlehemin lähellä. Toinen kivienheittely tapahtui Slafitissa Kalkiliyasta kaakkoon IDF:n operaation aikana. Yksi sotilas vietiin sairaalaan vammojensa vuoksi. IDF aloitti kummassakin tapauksessa haravoida alueita löytääkseen kivien heittelijät.
TERRORISTIT ampuivat eilisen aikana useita Kassam-raketteja Gazasta Israeliin. Kaksi rakettia putosi Sderotin lähelle asumattomalle alueelle aikaisin aamulla. Yksi raketti putosi Sufa-terminaalin lähelle Gazan alueen eteläosassa, yhden pudotessa lähelle juutalaisyhteisöä Negevin länsiosassa. Niiden aiheuttamista vahingoista ei ole raportoitu eikä kukaan haavoittunut.
MYÖHEMMIN ILLALLA kaksi rakettia ammuttiin Nahal Oz kibbutsin alueelle lähellä Karni terminaalia Erezistä etelään. Ne vahingoittivat yhteisön rakennuksia.
IAF:N koneet tekivät iskuja rakettimiehistöjä vastaan Gazan kaistan pohjoisosassa.
YKSI raketti ammuttiin tänä aamuna lähelle Sderotia, kranaatti Gazan turvallisuusaidan lähelle, jonka vartta pitkin IDF:n sotilaat partioivat.
4. TUEN OSOITTAMISEKSI Sderotin kaupunkiin ajaa perjantaiaamuna lukuisia autolastillisia ihmisiä Beershevasta Nahariyaan ja Jordanjoenlaaksoon. Heidän tarkoituksensa on osoittaa juutalaisen kansan tukevan Sderotin asukkaita heidän jouduttuaan jatkuvan rakettitulen alaisiksi ja näyttää, ettei heitä ole unohdettu, vaikka hallitus vitkutteleekin heidän talojensa ja laitostensa vahvistamisessa sekä jämerämpien otteiden aloittamiseksi tulen lopettamiseksi.
SAADAKSEEN ASIANSA paremmin kansan tietoisuuteen Sderotin asukkaat ovat siirtäneet aiemmin Jerusalemissa sijainneen protestitelttansa Tel Aviviin, jossa useitten muitten kaupunkien pormestarit ovat liittyneet protesteihin.
Sderotin vaikea tilanne on saanut muutamat ulkomaiset kaupungit (Toronto; Los Angeles) protestoimaan ja osoittamaan mieltään tilanteen korjaamiseksi.
5. HAARETZ raportoi aamun web-sivullaan, että kvartetin edustajat, USA, EU, YK ja Venäjä, ovat lisääntyvässä määrin huolissaan tilanteesta Gazan kaistalla ja Israelin toimista siellä. USA:n ulkoministeri Gondolezza Rice ja pääministeri Olmert tavannevat Japanissa ensi viikolla molempien ollessa siellä . Ilmeisesti Rice pelkää Israelin lähiajan suuroperaatioita, joita puolustusministeri Ehud Barak on vihjaillut aloitettaviksi.
USA:n asettama kvartetin edustaja kenraali William Frazer kävi tällä viikolla Israelissa pyrkien selvittämään, miten PA ja Israel ovat edistyneet ”tiekartan” määräysten toteuttamisessa. Hän tapasi matkallaan pääministerin edustajia. Seuraavan matkan aikana hän lupaa esittää suunnitelmansa, miten ”tiekarttaa” pitäisi toteuttaa.
EU:n lähettiläs Mark Otte kävi myöskin esittelemässä edustamansa järjestön huolen viivytyksistä rauhankeskusteluissa ja Gazan huononevasta tilanteesta saaden Livnin melkoisen epädiplomaattisen purkauksen, jossa hän selitti, ettei Israel voi höllentää toimiaan Hamasin rakettitulta vastaan, ja että rajaterminaalien avaaminen Israelista Gazaan vahvistaa Hamasin ja heikentää Abbasin asemaa. Abbasin aseman heikentäminen ei tule kysymykseen, oli Livnin kanta, kärsiköön Gazan kansa tai ei.
ULKOMINISTERI Rice matkustanee Israeliin parin viikon sisällä valmistelemaan presidentti Bushin vierailua Israelin 60-vuotissynttäreille maaliskuussa. (lähde www.haaretz.com)
6. ISRAELIN Sderotin suojaksi suunnittelema Iron Dome (Teräskupu) järjestelmä on osoittautumassa tehottomaksi. Järjestelmä perustuu siihen, että sen tutka havaitsee lähestyvän raketin, laskee sen sijainnin ja valmistaa torjuntaraketin ammuttavaksi sitä vastaan. Haaretzin esittämien laskelmien mukaan jos raketti ammutaan Beit Hanousta vajaan 2 km:n päässä, se putoaa kohteeseensa yhdeksässä sekunnissa. (Kassamin matkanopeus on 200 m/sek) Haaretzin tietojen mukaan teräskuvun valmius vastaohjuksen ampumiseen on 15-30 sekuntia, eli se on auttamatta myöhässä. Teräskupu vaatii yli 4.5 km:n etäisyyden raketin laukaisupaikasta.
IDF:n toinen vaihtoehto, amerikkalainen Skyguard (ilmavartija) perustuu lasersäteen ampumiseen lähestyvää rakettia vastaan. Sen reaktionopeus riittää, mutta se vaatii suurta sähkönpurkausta.
Haaretzin laskelmien mukaan Teräskuvun yksi ohjus maksaa 100 000 USD, joka lienee myös yhden Kassamin hinta. Skyguardin yksi tutkasäde maksaa 1000 – 2000 USD.
IDF:n taholta selvitetään, että Skyguard järjestelmä maksaa 100 miljoonaa USD, eivätkä sen testitulokset ole 100 %, kuten ilmoitetaan. Israel osallistui sen kehittämiseen nimellä Nautilus aina vuoteen 2001, jolloin Israel jättäytyi pois yhteistyöstä. USA jatkoi kehittelyä nimellä Skyguard, ja sen sanotaan olevan lähes käyttökunnossa. (www.haaretz.com)
7. UUTISOTSIKOITA
- IAF:N ohjusiskussa Gazan kaistalle rakettimiehistöä vastaan perjantaiaamuna Maghazi pakolaisleirin lähellä kuoli palestiinalaislähteen mukaan ainakin kaksi ja kolmas haavoittui. He kuuluivat Islamic Jihad järjestöön. (Haaretz)
- ISRAELIN pääministerin kanslia ilmoittaa, että Itä Jerusalemissa sijaitseva Orient House, josta on tullut PA:n Jerusalemin vaatimusten symboli, pysyy suljettuna. Aiempien uutisten mukaan PA on jo ottanut siellä vastaan ulkomaisia vieraitaan.
- ISRAELIN LEHDISTÖ, joista JP ei tee poikkeusta, alkaa esitellä demokraattien presidenttiehdokasta Barack Hussein Obamaa kirjoituksissaan kuin jo varmana voittajana. USA:n media esittää hänestä varsin huolestuttavia kirjoituksia. Hänen hengellistä kotiaan, Amerikan afrikkalaista kirkkoaan, syytetään afrikkalaisten pakanarituaalien sekoittamisesta kristilliseen sanomaansa; hänen neuvon-antajiaan syytetään yhteyksistä kommunismiin; eräs mies ilmoittaa nauttineensa huumeita Obaman limusiinin takapenkillä ja harjoittaneensa seksiä Obaman kanssa. Obaman yhteyksien väitetään liittyvän illuminaattiin, sen kommunistiseen osaan. Obama on vakuuttanut presidenttinä aloittavansa suorat keskustelut sekä Syyrian että Iranin kanssa. Obaman vaalitilaisuuksia pidetään useissa kuvauksissa kulttitilaisuuksina, joissa henki ja tunnelma muistuttaa enemmän rock-konserttia kuin asiallista vaalitilaisuutta. Nuoret naiset kirkuvat ja käyttäytyvät juuri siten, kuin nuorten nykymusiikin massatilaisuuksissa. Jotkut pyörtyvät, useat vakuuttavat rakkauttaan Obamalle kesken puheen saaden hänet hetkeksi pois tekstistään, jonka Hillary Clinton väittää Obaman varastaneen joltain toiselta.
Barack Obama lupaa muutosta, ja sen USA tulee todella saamaan, jos hänestä leivotaan maan uusi presidentti, mutta herääminen uuteen todellisuuteen voi olla aivan muuta, kuin mitä toivottiin. (nämä väittämät on kerätty eri lähteistä: joelstrumpet.com; worldnetdaily.com; steveguayle.com; jerusalempost.com; cuttingedge.org jne.)

Thursday, February 21, 2008

TORSTAI 21.02.08
1. PALESTIINAN VALTIO Kosovon tapaan, ehdottaa Mahmoud Abbasin neuvonantaja Yasser Abed Rabbo. Rabbo selitti ideastaan median edustajille, että jos rauhankeskustelut Israelin kanssa eivät tuota tulosta, palestiinalaisten tulee seurata Kosovon esimerkkiä: ”Jos se ei onnistu, meillä on toinen optio. Ei Kosovo ole yhtään parempi kuin Palestiina. Jos koko maailma, USA, EU ja valtaosa sen valtioista, on hyväksymässä Kosovon itsenäisyyden, eikö tämä voisi onnistua myös Palestiinan suhteen?” Rabbo analysoi. Hän totesi vielä, etteivät nykyiset rauhan-tavoitteet johda mihinkään, ja että PA:n johto harkitsee yksipuolista itsenäisyysjulistusta.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas ilmoitti lausunnossaan, ettei asia ole ajankohtainen, ja että PA on sitoutunut saavuttamaan rauhansopimuksen Israelin kanssa vuoden 2008 kuluessa. Mutta hän lisäsi, että ”jos tämä ei onnistu, kysymme veljiemme (Palestiinan kansan) mielipidettä tehdäksemme oikean ratkaisun”.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Ahmed Qureia toteaa, että ensin täytyy tehdä päätös itsenäisyys-julistuksesta ja sitten toimia sen mukaan, eikä päinvastoin. Hän yhtyy Rabbon havaintoon, etteivät rauhankeskustelut etene toivotulla tavalla.
USA:n ulkoministeriön edustaja Sean McCormack sanoo, että palestiinalaisten tilanne poikkeaa Kosovon tilanteesta siinä, että Israelin ja PA:n väliset rauhankeskustelut jatkuvat ja että vielä on toivoa niiden onnistumisesta.
Israelin hallituksen edustaja hylkää Rabbon esityksen suoralta kädeltä. (JP)
2. ”LAITON RAKENTAMINEN JATKUU Juudeassa ja Samariassa”, kertoo AP (Associated Press) uutisissaan. Sen mukaan juutalaiskylä Eli, joka sijaitsee Samariassa, pystytti 27 liikkuvaa kotia viime kuussa. ELI:n johtaja Dovi Odeser toteaa, että nämä tilapäiset parakkiasunnot ovat kustantaneet yksityiset ja ulkomaiset rahoittajat ja että ne on pystytetty yhteisön hyväksyttyjen rajalinjojen sisäpuolelle. AP:n toimittaja Tovah Lazaroff kuitenkin kiistää tämän viitaten Juudean ja Samaria siviilihallinnon edustajan kapteeni Zidki Mamanin lausuntoon, ettei asia ole niin; sellaista rajalinjaa ei ole vahvistettu eikä rakennuslupaa ole annettu.
AP ILMOITTI samankaltaisesta tilapäisten parakkiasuntojen ”laittomasta” pystyttämisestä Maskiotissa Jordanjoen laakson pohjoisosassa.
VASEMMISTOLAINEN painostusryhmä Peace Now, jonka rahoitus on poliisin tutkimusten alaisena, ilmoittaa, että Elin uudet 27 parakkia on pystytetty palestiinalaisten omistamalle maalle. Peace Now heittelee näitä syytöksiään useimmiten vastoin todellisuutta, kuten lienee tapahtunut tässäkin tapauksessa. (JP, INN)
3. VAIN PALESTIINALAISTEN laittomasti rakentamia taloja tuhotaan, kertoo Peace Now
ynetnews web-sivulla. Järjestö kertoo, että 70 000 palestiinalaista asuu C-alueella, jossa Israelilla on täysi valvontaoikeus, mutta vain muutamat rakentajat saavat rakennuslupia. Vasemmistolainen Peace Now kertoo raportissaan, joka käsittelee tilannetta ajalta 2000 – 2007, toteaa, että 94 % palestiinalaisten esittämistä rakennuslupahakemuksista hylätään. Raportissa kerrotaan myös, että jokaista myönnettyä rakennuslupaa kohti se antaa 55 purkumääräystä.
ISRAELIN TÄYDEN valvonnan ns. C-alueilla siviilihallinto suunnittelee ja myöntää rakennusluvat ja myös antaa purkupäätökset luvattomasta rakentamisesta. Siviilihallinnon edustaja kertoo, että 33 % palestiinalaisille annetuista purkumääräyksistä toteutuu. Peace Now tietää, että juutalais-kylissä laittomasti rakennettujen talojen purkumääräyksistä alle 7 % toteutuu.
PEACE NOW raportin mukaan palestiinalaisille myönnettiin C-alueella 91 rakennuslupaa, kun samaan aikaan juutalaisyhteisöissä rakennettiin 18 472 asuntoyksikköä. Palestiinalaisille annettiin 4993 purkumääräystä, juutalaiskylille 2900 purkupäätöstä vuosien 2000-2007 aikana tällä C-alueella. Samana aikana 1663 palestiinalaista rakennusta purettiin, juutalaiskylissä 199. (lähde: www.ynetnews.com)
ISRAELIN SIVIILIHALLINTO toteaa raportista, että siinä esitetyt luvut eivät pidä paikkaansa.
TOISEKSI rakennusluvat myönnetään C-alueella tehtyihin aluesuunnitelmiin perustuen. Tällaisten suunnitelmien puuttuessa ei tiedetä maan tulevaa käyttöä eikä siten rakennuslupia sinne voida myöntää suuressa mitassa.
KOLMANNEKSI alueella sijaitsevat juutalaiskylät on perustettu hyväksyttyjen suunnitelmien mukaan. Rakentaminen niiden sisällä on täysin luvallista rakennusmääräysten puitteissa.
NELJÄNNEKSI Juudea ja Samaria kuuluvat kokonaisuudessaan alkuperäiseen juutalaisten kotimaaksi tarkoitettuun alueeseen. Tämä määritelmä on edelleen voimassa, eikä juutalaisten asuminen ja rakentaminen siellä voimassa olevien määräysten puitteissa ole laitonta.
PEACE NOW tunnetaan jyrkän vasemmistolaisesta, tarkoitushakuisesta toiminnasta.
4. ARMEIJAN KOMENTAJA Gabi Ashkenazi varoittaa, että IDF voi joutua piankin todelliseen kokeeseen osaamisestaan. ”Horisontissa on vaaroja, jotka koskevat selviytymistämme elossa ja ovat haasteena Israelin turvallisuudelle. IDF:n tulee varmistaa nopea voitto missä tahansa konfliktissa enkä voi vakuuttaa, etteikö tämä tapahtuisi lähitulevaisuudessa,” kertoi Ashkenazi uusien upseerien valmistumistilaisuudessa lähellä Mizpe Ramonia keskiviikkona. Hän lisäsi, että IDF toimii turvaverkkona Israelin valtion jatkuvalle olemassa ololle ja onnistumiselle. Tilaisuuteen osallistui myös Ehud Olmert, joka kertoi, että Libanonin kakkossodan opetukset on sisäistetty ja että Israel on nyt paremmin varautunut mitä tahansa konfliktia varten. Hän vakuutti uusille upseereille, että armeija on voinut korjata havaittuja epäkohtia sekä kansallisella että poliittisella tasolla ennen näkemättömien resurssien puitteissa. Hän kiitteli armeijan osoittamaa rohkeutta ”Libanonin kampanjan aikana”, kuten hän Libanonin kakkossotaa luonnehti. (JP)
KUNPA IDF ottaisi näistä komentajansa sanoista oppia ja saattaisi Gazan konfliktin nopeaan päätökseen sen sijaan, että se jatkuu ratkaisemattomana vuodesta toiseen.
5. ISRAELIN YK-LÄHETTILÄS Dan Gillerman tapasi eilen YK:n pääsihteeri Ban KI-Moonin esittääkseen tälle Israelin syvän järkytyksen Iranin virkailijoitten äskettäisistä lausunnoista Israelin tuhoamiseksi. Tunnin kestäneen keskustelun jälkeen Gillerman kertoi, että on järkyttävää kuulla YK:n jäsenmaan käyttävän natsien kaltaista, rasistista lausuntoa toisesta YK:n jäsenmaasta.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad sanoi näin: ”Maailman johtavat valtiot perustivat tämän saastaisen bakteerin, sionistisen hallituksen, joka hätyyttelee alueen valtioita villin eläimen tavoin.” Viitaten terroristi Imad Mughniyehin teloitukseen hän sanoi: ”Israel käyttää terroria joka päivä, ja on jälkeenpäin onnellinen ja iloinen.”
EDELLISELLÄ VIIKOLLA Iranin vallankumouskaartin komentaja kenraali Muhammad Ali Jafari lausui: ”Hizbullahin voima kasvaa päivittäin, ja lähitulevaisuudessa saamme todistaa tämän syöpäkasvaimen nimeltä Israel häviämisen.”
Gillerman lähetti viime viikolla kirjeen YK:n pääsihteerille, jossa hän pyysi saada tavata YK:n pääsihteerin esittääkseen tälle henkilökohtaisesti Israelin järkytyksen. Kirjeessä hän myös vaati nopeita ja tehokkaita boikottitoimia Iranin ydinaseen valmistamisen lopettamiseksi. Toiseksi hän käytti tilaisuutta hyväkseen esittäen syvän huolensa Hizbullahin rajoittamattomasta aseistamisesta sekä että sen kidnappaamat IDF:n sotilaat Ehud Goldwasser ja Eldad Regev ovat edelleen Hizbullahin panttivankeina.
GILLERMAN kertoi YK:n pääsihteerille myös Sderotin tilanteesta todeten, että on tehtävä ero Israelin puolustautumisesta ja palestiinalaisten hyökkäyksistä Israelin siviilikohteita vastaan.
IRANIN YK:N LÄHETTILÄS Muhammad Khazee jätti esitti YK:n turvallisuusneuvostolle kirjeen, jossa hän viitaten Olmertin tammikuun 14. päivän lausuntoon kaikkien optioitten olevan edelleen esillä Iranin ydinaseen suhteen ”totesi Israelin valmistautuvan väkivallan käyttöön estääkseen kehityksen, jonka Israel väittää vaarantavan sen olemassa olon”. Khazee väitti Iranin ydinohjelman palvelevan pelkästään rauhanomaista tarkoitusta ja kutsui ”Israelin esittämiä uhkauksia hylättävinä ja epäoikeudenmukaisina”. Hän kutsui niitä myös ”kansainvälisen lain sekä YK:n peruskirjan vastaisiksi, joka kieltää uhkausten tai voiman käyttämistä minkään toisen maan alueellista kokonaisuutta tai poliittista itsenäisyyttä vastaan”. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- USA:N ulkoministeri Rice kirjoitti kongressille, ettei USA:n 20 miljardin USD asemyynti Saudi Arabialle vaaranna Israelin sotilaallista ylivoimaa eikä myöskään muuta voimatasapainoa alueella. (JP)
- OPPOSITIOJOHTAJA Netanyahu kyseli eilen, miksi Shas on edelleen hallituksessa, vaikka ”hallituksen keskustelu Jerusalemista näyttää ankalta ja kävelee kuin ankka, joten se lienee ankka”, eli Olmertin toistuvista vakuutteluista huolimatta hallitus jakaa Jerusalemia. Palestiinalaisten johto on yhtä usein vakuutellut, että Jerusalem on kaiken aikaa mukana ”rauhankeskusteluissa”, mitä Shas on pitänyt punaisena lankana pysymiselleen hallituksessa. Netanyahu viittasi kahteen aiempaan vetäytymiseen, joista ensimmäinen toi Hizbullahin Israelin pohjoisrajan taakse, ja toinen Hamasin Gazan kaistaleelle. Hän varoittaa, että kolmas vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta sekä Jerusalemin itäosista tuo kansainvälisen terrorin ja al-Qaidan Israelin sydämeen ja pääkaupunkiin.(JP)
- AAMUN kuluessa ainakin neljä rakettia ja kaksi kranaattia ammuttiin Gazasta.
- ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) sai käyttöönsä kolmannen sukupolven tiedustelu-, maalinetsintä ja operaation valvontajärjestelmän, joka on ahdettu Gulfstream G-55 business-luokan koneeseen. Nopeana ja pienenä kone on vaikea kohde vastustajan torjunta-asemille. Se voi lentää 10 tuntia 12 km:n korkeudella ja sille voidaan lisätä polttoainetta lennon aikana. Sen sähköinen tukijärjestelmä (ESM) ja varhaisen hälytysjärjestelmän (AEW&C) tukena oleva tiedonvälityslaitteisto mahdollistaa koneen lennon kaukana vastustajan alueella ja esim. Syyrian ilmatilan valvonnan Israelin alueelta. Järjestelmän valmistaja on Israelin ilmavoimien teollisuus (IAI) ja Elta Pfalcom. Järjestelmä pystyy olemaan yhteydessä satelliitteihin sekä Dolphin sukellusveneisiin, jotka voivat ampua ydinkärjellä varustettuja ohjuksia. Israel tilasi kolme uutta saman luokan sukellusvenettä Saksalta entisen kolmen lisäksi. (www.debka.com)

Wednesday, February 20, 2008

KESKIVIIKKO 20.02.08
1. PIIRILEIKKIÄ JERUSALEMIN ympärillä esittää JP:n piirtäjä Micky Goldstein aamun lehdessä kuvatessaan Ehud Olmertin ja Mahmoud Abbasin eilisiä kahden tunnin keskusteluja Jerusalemissa, ensin tunnin avustajien kanssa ja toisen kaksistaan. Olmertin kanslia väittää kiven kovaan, etteivät osapuolet keskustelleet Jerusalemista. PA:n pääneuvottelijat Ahmed Qureia ja Saeb Erekat puolestaan vinoilivat, ettei siellä keskusteltu Jerusalemin lumesta vaan ”Jerusalemin setlementeistä”, jotka Israelin täytyy raivata maahan tai antaa ne PA:lle. He tarkoittavat näillä ”setlementeillä” kaikkia 1967 sodan jälkeen rakennettuja Jerusalemin kaupunginosia.
KESKUSTELUISSA käsiteltiin myös aikataulua, ja yhteisesti sovittiin keskustelujen nopeuttamisesta. PA:n pääministeri Salaam Fayad, joka sai harvinaisen tilaisuuden puhua Jerusalem konferenssissa, vaati edistymistä keskusteluissa ja epäili sopimusten saamista valmiiksi ennen vuoden loppua. Osapuolet sopivat teknisten toimikuntien asettamisesta keskustelemaan vedestä sekä ympäristösuunnittelusta.
PALESTIINALAISAET neuvottelijat vaativat Gazan humanitäärisen avun lisäämistä ja Israelin ja Gazan kaistan välisten terminaalien avaamista liikenteelle. Hamasin edustajat tuomitsivat keskustelut ja syyttivät Abbasia liittoutumisesta Israelin kanssa palestiinalaisia vastaan.
ISRAELIN HALLITUKSEN tapa suhtautua keskusteluihin palestiinalaisten kanssa asioissa, jotka koskevat koko juutalaista kansaa ja sen tulevaisuutta omassa valtiossaan, jättää pahan maun suuhun ja herättää pahoja aavistuksia. Olmert näyttää omaksuneen Sharonin tavan tehdä salaisia päätöksiä jättäen huomiotta kansan tai oman puolueensa mielipiteet. Tämän taktiikan mukaisesti sovitaan salaisesti asioista, jotka tuodaan sitten päättäville elimille vahvistettaviksi ota tai jätä periaatteella. Sharon teki vielä siten, että hän jätti huomiotta kielteiset päätökset Gazan karkotuksia koskevissa asioissa polkien alkeellisiakin demokratian periaatteita.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni oli lisännyt puhuessaan Jerusalem konferenssissa eilen ajamiensa ”rauhankeskustelujensa” myymiseksi kansalle sanavarastoonsa ”Sderotin lapset ja laskuvarjo- jääkärien kyyneleet Itkumuurilla 1967 sodan aikana”. Livni selitti, että saadakseen raketti-iskut ja väkivallan lopetetuksi Israelin tulee luopua joistain Juudean ja Samarian alueista. Samalla hän vakuutti, että 7000 asukkaan karkottaminen Gazasta oli hyvä asia. Tämä sotii pahasti tosiasioita vastaan. Karkotettuja oli lähes 9000 eikä parhaalla tahdollakaan voi nähdä sen positiivisia puolia.
ASHKENAZI PÄÄRABBI Yonah Metzger kohdisti puhuessaan konferenssissa Livnille terävää kritiikkiä vaatien häntä lopettamaan keskustelut Jerusalemin jakamisesta. Hän kuvaili, miten ”muslimit rukoillessaan Temppelivuorella kääntävät kasvonsa kohti Mekkaa ja selkänsä kohti Temppelivuorta ja Jerusalemia”. Hän piti jo pelkkiä keskusteluja Jerusalemin jakamisesta vahingollisina Israelilla. (JP, INN)
2. NYKYINEN TIE RAUHAAN ei toimi, ei ole toiminut eikä tule koskaan toimimaan, selitti USA:n senaattori Sam Brownback eilen puhuessaan Jerusalem konferenssissa. ”Viidentoista vuoden, miljardien avustusdollarien jälkeen, massiivisella kansainvälisellä myötätunnolla ja loputtomalla diplomaattisella tuella, mitä tuloksia palestiinalaiset voivat esittää nähtäväksi?” Hän vastasi siihen itse: ”Ei mitään”. Sen sijaan hän esitti uutta keskustelumallia.
JOS NEUVOTTELIJAT haluavat puhua kahden valtion periaatteesta, heidän tulee ottaa sen toiseksi osapuoleksi Jordania, hän selitti. Hän viittasi 2007 mielipidetiedusteluun, jonka mukaan 47 % palestiinalaisista kannattaa valtioliittoa Jordanian kanssa. Tämä Kansasista kotoisin oleva senaattori (rep.) vastusti myös Jerusalemin jakamista, sillä yhtenäinen Jerusalemin kaupunki takaa kolmen valtauskonnon oikeudet pyhiin paikkoihinsa Jerusalemissa. Hän esitti ehdotuksensa tueksi, että Jordania on vakaa maa, jolla on diplomaattisia suhteita lukuisiin maihin, mikä lopettaisi puheet Jerusalemin jakamisesta. Valtioliitto Jordanian ja puoliksi itsenäisen Palestiinan välillä vahvistaisi Israelin puolustusta ja turvallisuutta, hän vakuutti.
BROWNBACK viittasi myös Jordanian pelkoon Irakin tapaisesta sekasorrosta Jordaniassa, jos palestiinalaisten kysymys riistäytyy käsistä, mikä voisi tapahtua IDF:n vetäytyessä pois Juudeasta ja Samariasta ja heikon PA:n ottaessa alueitten turvallisuusvastuun. Hän vakuutti omasta puolestaan, että Jerusalem ei saa olla keskusteluissa mukana, mikäli se riippuu meistä. (INN)
3. NATON JOUKKOJA Juudeaan ja Samariaan ehdottaa USA:n erikoislähetti kenraali James Jones. Tämä hänen käsittääkseen antaisi IDF:n joukoille mahdollisuuden vetäytyä alueilta ilman pelkoa, että niiden lähtiessä alue joutuisi kaaokseen ellei peräti Hamasin valtaan Gazan tapaan. Jonesin tiedetään heittäneen idean Euroopan Natojoukkojen valtioille harkittavaksi. Jones on ollut Israelissa viime vuoden marraskuusta lähtien päämääränään auttaa Israelia ja PA:ta löytämään turvallisuusmekanismi osana laajempaa rauhansopimusta.
JERUSALEM POSTIN kolumnisti Yaacov Katz kertoo, että JP esitteli ideaa palstallaan viime kuussa. Sen mukaan kolmas osapuoli toimisi alueen järjestyksen ja turvallisuuden takaajana, kunnes PA:n omat poliisi- ja turvallisuusjoukot ovat tarpeeksi vahvat ottamaan vastuun.
JONES toteaa, että toistaiseksi idea on vasta esiasteella, ja että Israelin tulee ensin ottaa kantaa siihen. Puolustusministeri Ehud Barak on saanut informaatiota asiasta, mutta ei ole vielä muodostanut mielipidettään siitä.
PUOLUSTUSMINISTERIÖSTÄ kerrotaan, että ehdotus toisi toteutuessaan melkoisen haasteen Israelin puolustusjoukoille, sillä siihen liittyy useita epävarmuustekijöitä. Jos IDF:n olisi tehtävä operaatio PA:n alueelle terrorisolun löytämiseksi, olisivatko Naton joukot tiellä tai peräti estäisivät IDF:n joukkoja suorittamasta operaatioitaan? Tämä tilanne syntyisi hyvinkin nopealla aikataululla, jos sieltä ammuttaisiin Kassam-raketteja tai kranaatteja Israelin puolelle. Israel voisi tuskin luottaa siihen, että Naton joukot pystyisivät toimimaan tarvittavalla tehokkuudella. Jones esitteli ideaa myös Jerusalem konferenssissa todeten, että idean Naton joukoista Länsirannalla toteutuminen tulisi vaatimaan vuosikausien valmisteluja, mutta hän vakuutti, että se voisi toimia, jos molemmat osapuolet toimivat yhteistyössä sen hyväksi. (JP)
4. KADIMAN VIRKAILIJAT vaativat kansallista yhteishallitusta. Heidän huolensa on noussut Israelia usealta taholta uhkaavista vaaroista, mikä vaatii vahvaa ja kestävää hallitusta. Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Tzahi Hanegbi esitti ajatuksensa valiokunnan kokouksessa eilen. Hänen ehdotuksensa mukaan oikeistopuolueitten kuten Likud ja Israel Beiteinu tulisi liittyä hallitusyhteistyöhön Labourin, Kadiman ja Eläkeläispuolueen kanssa. Hän esittää, että sen pääministerinä tulisi olla nykyinen pääministeri Ehud Olmert.
LIKUDIN JA ISRAEL BEITEINUN taholta Hanegbin ehdotus hylätään suoralta kädeltä. Molemmat esittävät sen sijaan, että kansan selvästi ilmaiseman kannan mukaan Olmertin tulee erota ja maassa järjestää uudet parlamenttivaalit.
LIKUDIN eduskuntaryhmän piiskamies (whip) Gideon Saar ei näe mitään mieltä tällaiselle yhteistyölle Kadiman ja Likudin välillä. Hän toteaa, että vaikka Kadimaa pidetään keskustaan kuuluvana, sen johtaman hallituksen ajama politiikka voisi aivan hyvin olla sitä, mitä marxilainen Meretz puolue edustaa.
KANSALLISTA YHTEISTYÖHAALLITUSTA ovat muukin poliitikot esittäneet. Knessetin puhemies Dalia Yitzik esitti ajatuksen puhuessaan Jerusalem konferenssissa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstrauss vaatii, että hallituksen tulee aloittaa Sderotin talojen vahvistaminen välittömästi. Hän esitti vaatimuksensa Knessetin tarkastusvaliokunnan kokouksessa, jossa oli läsnä myös kotirintaman uusi komentaja kenraalimajuri Yair Golan. (JP)
- GAZAN TERRORISTIT ovat ampuneet vuoden 2008 alusta lähtien 400 Kassam-rakettia Sderotiin ja Gazan turva-aidan läheisyyteen. Vuoden 2007 aikana terroristit ampuivat 1150 rakettia ja vuonna 2006 noin 1488. OSLON sodan alusta lähtien 7 vuotta sitten terroristit ovat ampuneet 6 616 Kassam-rakettia Israeliin.
Eilen terroristit ampuivat kuusi rakettia Israeliin, tänään jo yhden. (JP, INN)
- KOTIRINTAMAN komentaja Yair Golan valisti valiokuntaa, että hallitus on jo käyttänyt 500 miljoonaa hälytysjärjestelmien rakentamiseksi sekä lastentarhojen ja koulujen vahvistamiseksi. Hän esitteli suunnitelman 8000 asunnon ja talon vahvistamiseksi 7 km:n alueella Gazan turva-aidasta. Hallitus teki päätöksen turvahuoneen rakentamiseksi 3200 kotiin 4.5 km:n alueella turva-aidasta.(JP)
- EGYPTIN rajapoliisit ampuivat sudanilaisen, joka pyrki Israelin puolelle sekä lisäksi pidättivät 8 ulkomaista samoista aikeista. Heidät napattiin 18 km etelään Rafahista. He kertoivat viranomaisille maksaneensa satoja dollareita ihmis-kauppiaille päästäkseen Israelin puolelle työn hakuun. Rajapoliisit ajoivat ryhmää takaa heidän pyrkiessään pakoon. Sudanilainen mies erosi ryhmästä alkaen juosta raja-aitaa kohti ja sai surmansa poliisien luodeista. Israelissa arvioidaan, että 2 800 ulkomaalaista on tullut viimeisten vuosien aikana rajan yli laittomasti maahan työtä etsiessään.

Tuesday, February 19, 2008

TIISTAI 19.02.08
1. JERUSALEMISTA EI KESKUSTELLA, vakuuttaa pääministeri Ehud Olmert, ei ennen kuin vasta keskustelujen loppusuoralla. Olmert toistelee tätä mantraansa yhä uudelleen.
Mutta hänen vastaneuvottelijansa Mahmoud Abbas neuvonantajineen vakuuttaa, että kyllä siitä keskustellaan kaiken aikaa. Heitä tukee yksi PA:n pääneuvottelijoista Saeb Erekat, joka vakuuttaa, että kaikki tärkeät asiat ovat yksi kokonaisuus, ja kaikista neuvotellaan samaan aikaan. Ulkoministeri Tzipi Livni, joka johtaa Israelin neuvottelutiimiä, toteaa samoin, että Annapolis loppuasiakirjan mukaisesti kaikista asioista keskustellaan kaiken aikaa, mukaan lukien Jerusalem. Livni vain haluaa pitää keskusteltavat asiat lähellä poveaan vuotojen estämiseksi.
MISTÄ TÄSSÄ lopulta on kysymys? Valehteleeko joku aivan vakavalla naamalla, vai onko kysymys taktiikasta kuten monopoli-pelissä, jossa osapuolet yrittävät hämätä toisiaan näyttelemällä vahvaa silloinkin, kun kortit osoittavat toista? Molemmat osapuolet pyrkivät hajottamaan toisen osapuolen omaisuutta pala palalta, kunnes lopulta voittaja vie kaiken. (JP)
2. OLMERT ON PELIN juonija, joka vakuuttelee hallitsevansa peliä, vaikka hänen asemansa pääministerinä seisoo savijaloilla. Hänellä on neljä rikostutkimusta odottamassa päätöksiä. Hänen hallituskumppaneistaan Labour ja Shas heittelevät uhkauksia milloin mistäkin kohteesta, joita ne vaativat hoidettaviksi hallitusyhteistyön jatkumisen ehtona. Labourilla sosiaaliasiat ovat tällaisia; Shas pitää Jerusalemia asiana, johon Livnin tiimi ei saa koskea, ja lisäksi viimeiseksi uhkavaatimuksen luonteinen vaatimus lapsilisien korottamiseksi.
OLMERT antaa ulospäin kuvan itsestään kovanaamana, joka on kaikki kokenut ja läpikäynyt, joka ei pienistä hätkähdä.
LIVNIN perimmäisistä motiiveista ei olla varmoja. Jotkut epäilevät hänen rakentavan perustaa omalle poliittiselle tulevaisuudelleen päästä ”kalifiksi kalifin paikalle”, eli syrjäyttää Olmert. Livni totesi äskettäin Sderotin vierailunsa aikana, ettei rauhankeskusteluille PA:n kanssa ole kuin yksi vaihtoehto: Joko saadaan sopimus PA:n kanssa tai Hamas vie kaiken. Siinä Livnin perusta, jolle hän on rakentanut pelin taktiikkansa. Hän vain ei ole selvittänyt, miten Israel aikoo estää Hamasin vievän Juudean ja Samariankin kuten se vei Gazan, jos IDF ei enää suojele sitä. (JP)
3. PALESTIINAN AUKTORITEETTI tekee kaikessa hiljaisuudessa omia siirtojaan toivoen, ettei vastapuoli kiinnittäisi niihin huomiota tarkkaillessaan toisia pelaajia. Julkisuudessa PA:n johtajat esittävät yksituumaisesti, että kaikesta keskustellaan kaiken aika, myös Jerusalemista. Samaan aikaan se on alkanut perustaa instituutioita Jerusalemiin sekä avannut Orient House talon Itä Jerusalemissa toimintojensa keskuspaikaksi. Siellä PA ja PLO harjoittivat vilkasta diplomaattista ja poliittista toimintaa vuoteen 2001, jolloin Israel sulki useitten terrori-iskujen seurauksena. Olmert vakuuttaa, että talo pysyy kiinni, mutta kaikesta voi arvailla, että Olmert puhuu toista julkisuudessa ja toista yksityisesti Abbasille, eli hän on salaisesti suostunut talon avaamiseen. Onko kysymyksessä kahden pelaajan välinen salainen sopimus yhteistyöstä kolmannen pelaajan hämäämiseksi vai liittyykö siihen muita intressejä? (JP)
PA:N puheenjohtajan Mahmoud Abbasin neuvonantaja paljastaa, että PA:n on antanut turvallisuus- ja tiedustelujoukoille käskyn aloittaa rajoitettuja toimia Itä Jerusalemin alueella. Niiden tulee tarkkailla kiinteistöjen ja maan myyntiä Israelin juutalaisille asukkaille sekä pyrkiä estämään juutalaisten rakentaminen Itä Jerusalemissa. PA:n poliiseilla ja turvallisuusmiehillä ei aiemmin ollut oikeutta toimia Jerusalemissa. Palestiinan lakiasäätävän neuvoston entinen jäsen Hatem Abdel Khader (Fatah) vahvistaa www.wolrdnetdaily.com (WND) mukaan, että PA on saanut 150 000 USD lahjoituksen tällaisten toimien aloittamiseksi ja että lisää on luvattu.
4. LIKUD JA ISRAEL BEITEINU ovat yhdistäneet voimansa pyrkimyksissään saada Shas eroamaan hallituksesta. Israel Beiteinun vaikutusvaltainen kansanedustaja sanoo, että heidän on helpompi taistella Olmertin politiikkaa vastaan hallituksen ulkopuolelta ja suosittelee samaa Shasille ja niille Kadiman jäsenille, jotka eivät hyväksy Olmertin ja Livnin ajamaa politiikkaa. Hän vakuuttaa, ettei Shas poliittisesti kuulu Olmertin johtamaan hallitus-koaliittioon vaan siihen joukkoon, joka vastustaa Jerusalemin jakamista ja sen osien luovuttamista palestiinalaisille.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai totesi sunnuntaina USA:n kongressin jäsenille, että päätöksen Shasin eroamiseksi hallituksesta tekee Tora oppineitten neuvosto (Council of Tora Sages), eikä se ole vielä päättänyt erosta. ”Mutta jos neuvottelut Jerusalemista jatkuvat, Shas eroaa hallituksesta välittömästi.” Huomio kiinnittyy Yishain sanaan ”jatkuvat”, eli hän on tietoinen siitä, että neuvotteluja Jerusalemista käydään, mutta vaatii niiden keskeyttämistä.
LIKUDIN PIISKAMIES Gideon Saar tapasi eilen Shasin hengellisen johtajan Ovadia Yosefin ja puheenjohtajan Eli Yishain yrittäen vakuutella, etteivät he voi enää jatkaa Olmertin hallituksen tukemista, koska muuten he joutuvat vastaamaan siitä äänestäjilleen.
EILEN KNESSETISSÄ esitettiin neljä epäluottamuslausetta hallitusta vastaan, kaksi niistä Likudin ja Israel Beiteinun laatimia, joissa vastustetaan hallituksen ohjelmaa ja rauhankeskusteluja PA:n kanssa. Livni puolusteli keskusteluja todeten, että ”hän edustaa Israelin etuja keskusteluissa, joiden päämääränä on luoda parempi tulevaisuus Sderotin ja Israelin lapsille”. Hän jätti kertomatta, miten keskustelut lopettavat rakettitulen Gazasta, tai Israelin vastaisen kiihotuksen PA:n kouluissa ja laitoksissa, tai tulitukset ja kivien heittelyt israelilaisia autoilijoita vastaan.(JP)
5. ISRAEL JA USA näkevät Iranin valmistaman ydinpommiuhkan samalla tavoin, kertoo USA:n senaattori Jon Kyl. Hän lisää, että erimielisyyttä esiintyy vain siinä, milloin Iran saa pomminsa valmiiksi. Israelin asiantuntijoitten ja keräämien tietojen mukaan se tapahtuu ensi vuoden kuluessa, USA:n arviot ovat 2010-2015, joista todennäköisin on vuosi 2012. Israelin Ulko- ja puolustusasiain valiokunta on esittänyt huolensa, että USA:n tiedustelujärjestöjen NIE-raportti on tuudittanut USA:n ja maailman johtajat valheelliseen turvallisuuden tunteeseen samaan aikaan, kun Iran valmistaa ydinasettaan ilman esteitä. Kyl pyrki vähentämään näitä pelkoja todeten, että USA on täysin tietoinen tilanteesta. Hän kertoi myös saaneensa informaatiota Olmertilta koskien rauhankeskusteluja PA:n kanssa ja sanoi omana mielipiteenään, ettei Jerusalem tulisi olla mukana keskusteluissa. Toisena asiana on mainitsi Egyptin, jonka osuus Gazan salakuljetuksessa puhuttaa jatkuvasti lisäten, että Egypti voisi toimia tehokkaammin.
ISRAELIN ulkoministeriö antoi maanantaina ohjeet YK:n edustajilleen laatia vastalause turvallisuusneuvostolle Iranin vallankumouskaartin komentajan kenraali Muhammad Javarin lausuntoon, jossa hän lausui: ”Olen vakuuttunut, että Hizbullahin mahti kasvaa päivittäin, ja että lähitulevaisuudessa tulemme näkemään sellaisen syöpäkasvaimen häviämisen, jota kutsutaan nimellä Israel.” Israelin protestissa todetaan, että Javarin lausunto tähtää Israelin tuhoamiseen ja että se on juutalaisvastainen, antisemiittinen ja rasistinen pahinta laatua. (JP)
6. ISRAEL PELKÄÄ, että YK:n valvontajoukot Libanonissa UNIFIL hajoavat lähitulevaisuudessa. Yksi joukkojen tehtävä oli hajottaa Libanonissa toimivat vieraat sotilasyksiköt, joihin kuuluu Hizbullah. UNIFIL-joukkojen johto ilmoitti heti alussa, ettei se pysty suoriutumaan tästä tehtävästä. Se ei myöskään ole pystynyt estämään Hizbullahin aseistautumista ja soluttautumista uudelleen Litanijoen eteläpuolelle, joiden estäminen myös kuuluivat sen toimintakuvaan.
HIZBULLAH-KOMENTAJAN Imad Mughniyehin teloituksen jälkeen jännitys Libanonin eteläosassa on kasvanut entisestään. Uutislähteet kertovat, että Hizbullah on asettanut 50 000 miestään hälytysvalmiuteen mahdollista Israelin iskua varten.
Uutiset kertovat myös, että UNIFIL:in asema on heikentynyt entisestään ja että Hizbullahit pyssymiehet hyökkäilevät yhä useammin sen joukkoja vastaan. Tämä on aiheuttanut pelkoa UNIFIL:n joukkojen lähettäjämaissa, joista ainakin Espanja vihjailee kutsuvansa omat miehensä kotiin kasvavan jännityksen vuoksi. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- VUOSITTAINEN Jerusalem-konferenssi avattiin tänään viidenteen kokoukseensa. Puhujien joukossa on Binyamin Netanyahu sekä USA:n senaattori Sam Brownback. (INN)
- LUMISADE peitti Jerusalemin alueet parin sm:n valkoiseen vaippaansa. Ylevämmillä alueilla koulut ilmoittivat opintojen peruuttamisesta lumen vuoksi. Lumi tulee yleensä myrskyisen tuulen mukana, joka on jatkunut räntäsateena aamupäivän ajan. Lämpötila on Jerusalemissa nollan tienoilla.
- ASHKENAZI päärabbi, joka sai rabbiiniselta oikeusneuvostolta luvan pysyä virassaan vastoin oikeuskanslerin suositusta, sanoi puheessaan Jerusalem-konferenssissa, ettei Jerusalem ole neuvoteltavien asioitten listalla osoittaen sanansa varsinkin Livnille. (INN)
- IDF ASETTI Patriot ohjustentorjunta patteristonsa valmiustilaan Haifan edustalla peläten Hizbullahin mahdollista kostoiskua komentajansa teloituksen johdosta, josta se syyttää Israelia, vaikka todisteita ei ole saatu. (INN)
- TERRORISTIT jatkavat rakettitultaan Gazasta Israeliin. Yksi raketti putosi 12 km:n päähän turva-aidasta todisteeksi, että sillä on pitemmän kantomatkan raketteja.
- EILEN yksi Kassam-raketti osui omakotitalon pihaan tuhoten osan talosta ja saaden 10 ihmistä shokkitilaan. Raketteja ammuttiin kaiken päivää, niiden ampujiksi ovat ilmoittautuneet PRC ja Islamic Jihad. Yksi palestiinalainen pyssymies sai surmansa aloitettuaan tulittaa IDF:n sotilaita Gazan turva-aidalla.
- AL-AKSA on nimennyt yhden terrorisolunsa teloitetun terrorijohtajan mukaan. Sen nimi on ”Marttyyri Mughniyehin solu”.
- Israelin turvallisuusjoukot ovat lisänneet henkivartijoita ministereitten suojaksi, koska on pelättävissä, että Hizbullah pyrkii iskemään heihin. (Ynet)

Monday, February 18, 2008

MAANANTAI 18.02.08
1. KANSAINVÄLISIÄ JOUKKOJA Gazaan pitää JP:n kolumnisti Yaacov Katz välttämättömänä seurauksena, jos IDF toteuttaa kauan uhkaamansa ja lupaamansa suuroperaation Gazan kaistalle. Katz antaa ymmärtää turvallisuusviranomaisilta saamiinsa tietoihin perustuen, että IDF tulee siinä tapauksessa esittämään ultimaatumin YK:lle, että sen joukkojen Gazasta vetäytymisen ehtona on, että kansainvälinen yhteisö ottaa vastuun Gazan järjestyksestä ja turvallisuudesta. Israel tulisi tässä seuraamaan Libanonin kakkossodassa saamiaan kokemuksia. Siellä tulitauko saatiin aikaan YK:n suostuttua tuomaan kansainväliset joukot Hizbullahin valvomalle Etelä Libanonin alueelle. Israel arvostaa niiden läsnäoloa siellä, vaikka niiden määrätavoitetta 16 000 miestä ei ole saavutettu eivätkä ne ole pystyneet estämään Hizbullahin aseistautumista ja palaamista entisiin bunkkereihinsa Litanijoen eteläpuolella.
ISRAELIN TURVALLISUUSVIRANOMAISET suunnittelevat kuitenkin suuroperaatiota Gazan kaistalle ilman lupausta YK-joukkojen valvontavastuusta siellä, koska tilanne Gazan rajan läheisyydessä olevilla juutalaisyhteisöillä on kestämätön. Operaation tarkoituksena olisi paitsi rakettitulen lopettaminen Hamasin johtaman hallituksen kaataminen. Tämä voisi avata tien PA:n Fatahin johtamalle hallitukselle ottaa poliittinen ja siviilivastuu alueesta.
On kuitenkin kyseenalaista, miten paikalliset Gazan asukkaat suhtautuisivat hallitukseen, jonka valta perustuu IDF:n takuuseen sen vapauttamalle alueelle. Palestiinalaista kansaa on vuosi-kymmenien ajan opetettu vihaamaan juutalaisia ja kieltäytymään kaikesta yhteistyöstä heidän kanssaan. Toiseksi Abbasin asema PA:n hallituksen takaajana on heikko ja heikkenee.(JP)
2. SUNNUNTAINA IDF:n yleisesikunnan tiedustelujoukot Sayeret Matkal tunkeutuivat puolenyön jälkeen Gazan eteläosassa entisen Dahiniye lentokentän alueelle ottaen valvontaansa useita taloja. He saivat vastaansa runsasta tulitusta kivääreillä, kranaateilla ja konekivääreillä. Joukot saivat tukea panssareilta ja lentokoneilta. Kolme pyssymiestä sai surmansa, kaksi heistä Hamasin ja yksi PRC:n miehiä; lisäksi parikymmentä miestä haavoittui. Yksi Matkalin mies sai luodin niskaansa ja on kriittisessä tilassa sairaalassa. Taistelun laannuttua paikalle kutsutut työntötraktorit tasoittivat alueita lentokentän läheisyydessä. Palestiinalaislähteiden mukaan IDF:n sotilaat kokosivat kaikki alle 45-vuotiaat miehet kuulusteluja varten ja pidättivät heistä 80.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ilmoitti sunnuntain kabinetin istunnon jälkeen, että rajoitettuja sähkön ja öljyn jakelun keskeytyksiä tullaan jatkamaan ”viisaasti ja harkiten”. Näiden tehokkuudesta voidaan olla eri mieltä. Ne varmasti vaikeuttavat ihmisten elämää, mutta tuskin vaikuttavat millään tavoin rakettituleen, koska sitä säännöstellään Hamasin tavoitteiden mukaan.
3. ISRAEL SAA jatkuvasti ja kysymättä neuvoja maassa vierailevilta ulkomaitten johtajilta. Viivyttyään Israelissa muutaman tunnin he katsovat olevansa asiantuntijoita kertomaan Israelin johtajille, mitä sen pitää tehdä palestiinalaisten kanssa. Nyt oli vuorossa Ranskan ulkoministeri
Bernard Kouchner, joka kertoi JP:n toimittajalle, että Israelin tulee saavuttaa tulitauko Hamasin kanssa –vaikka kolmannen osapuolen välityksellä - ja ottaa se riski, että Hamas tulee käyttämään sen tuoman rauhallisen ajan aseistautumiseen. Tulitauon tulisi hänen mukaansa sisältää Kassam-rakettien ampumisen ja sen seurauksena IDF:n vastaiskujen lopettaminen. Mikäpä ulkoministerin on kehottaa riskin ottamiseen asuessaan turvassa maan ulkopuolella. Israel otti riskin päästäessään Jasser Arafatin terroristit maahan Oslon sopimusten seurauksena. Tämä riski on jo vaatinut yli 1400 israelilaisen hengen ja tuhansien haavoittumisen eikä loppua ole näköpiirissä. Palestiinalaisten uhriluvut ovat paljon suuremmat.
KOUCHNER antoi myös neuvoja, miten suhtautua Iranin ydinaseuhkaan. Hän vakuutti, ettei ole mitään syytä kiirehtiä Iranin ydinasehaaveiden romuttamisessa ja suositteli Ranskan strategiaa, jonka aikana käytetään taloudellisia pakotteita mutta jatketaan neuvotteluja samaan aikaan.
KOUCHNER ISÄ on juutalainen, jonka vanhemmat murhattiin Auschwitzissä, äiti ilmeisesti syntyperäinen ranskalainen. Hän kehotti perustamaan Palestiinan valtion mahdollisimman pian.(JP)
4. YK:N APULAISPÄÄSIHTEERI John Holmes oli myös vierailulla Israelissa. Hän kävi kuuntelemassa sekä palestiinalaisten asukkaitten kertomuksia Gazassa että israelilaisten Sderotissa, jossa hän kärsivällisesti kuunteli asukkaitten kertomuksia kokemuksistaan rakettitulen alla. Eräs mies näytti hänelle vatsaansa, jonne rakettisirpale on jättänyt pahan arven. Äiti kertoi saaneensa keskenmenon jouduttuaan shokkiin Kassam-hyökkäyksen johdosta. Hän kertoi myös teini-ikäisestä tyttärestään, joka oli yrittänyt itsemurhaa katkaisemalla rannevaltimonsa, koska hän ei kestänyt jatkuvaa rakettien aiheuttamaa pelkoa.
JOHN HOLMES oli kuitenkin täysin varma, mitä tässä tilanteessa täytyy tehdä. Hän vakuutti, että jos hän voisi neuvotella Hamasin kanssa, mitä YK ei tee, hän ensiksi vaatisi Kassam-tulen lopettamista. Toiseksi ”hän tuomitsee ehdottomasti Gazan alueen saartotoimet ja välttämättömien tarvikkeiden viemisen estämisen, koska eniten siitä kärsivät tavalliset asukkaat ja lapset, joilla ei ole mahdollisuutta päättää rakettien ampumisesta”. Homes näyttää unohtaneen – tai ehkä hän ei tiedä – että runsas enemmistö tavallisista Gazan asukkaista kannattaa rakettien ampumista Israeliin, ainakin mikäli mielipidetiedusteluihin on luottamista. Ehkä hän tiennyt sitäkään, että Hamas ampuu raketeillaan sähkölaitosta, joka toimittaa sähköä Gazaan, ja myös raja-terminaaleja, joiden kautta kuljetukset tapahtuvat Israelista Gazaan kuten myös vientitavarat sieltä ulkomaailmaan. Tai ehkä häntä informoineet israelilaiset eivät kertoneet hänelle näistä.
KOLMAS ulkomainen tarkkailija ja neuvojenantaja oli USA:n senaattori Jon Kyl (Rep), joka vieraili Sderotissa myöntäen heille tukensa ja myötätuntonsa. Hän kosketteli myös terroristi Imad Mughniyehin teloittamista ja kertoi, että se oli täysin oikeutettu. Hän myös vakuutti, etteivät terroristit tarvitse syytä terrorismiinsa eikä kenenkään tarvitse sen takia tuntea syyllisyyttä. Hän katsoi, että tuntemattomien suorittama terroristin teloittaminen Damaskoksessa antaa vinkin muille terrorin parissa toimiville, että siihen sisältyy riski joutua saman kohtalon alaiseksi.
JON KYL katsoi, että on liian aikaista nähdä, onko Egypti saanut rajoitettua tai lopetettua aseitten ja räjähteitten salakuljetuksen Siinailta Gazaan tai auttavatko USA:n asettamat sanktiot omasta tuestaan Egyptille sitä tehostamaan rajavalvontaansa. Salakuljetus ei kuitenkaan ole loppunut.JP
5. ISRAELIN KABINETTI hyväksyi sunnuntain istunnossaan 350 miljoonaa Gazan rajan tuntumassa olevien talojen vahvistamiseksi. Summalla aiotaan parantaa 3600 talon rakettisuojaa. Se on kuitenkin alle puolet vahvistusta tarvitsevista taloista. Kaikkiaan 8000 taloa, jotka ovat 4.5 km:n päässä Gazan turva-aidasta, odottaa edes alkeellista suojaa raketteja vastaan.
HALLITUKSEN EILISTÄ päätöstä säesti 7 Kassam-raketin salvo sunnuntain aikana. Yksi raketeista putosi asuintalon ja hylätyn esikoulurakennuksen väliselle pihalle aiheuttaen melkoista tuhoa rakennukselle, joka on vahvistettavien listalla.
TOINEN raketti osui omakotitaloon tuhoten sen. Onneksi kukaan ei haavoittunut, mutta ihmisiä joutui shokkitilaan.
OLMERT puhui kabinetille teknisten mahdollisuuksien löytämisestä raketti-iskujen lopettamiseksi. Hän viittasi Iron Dome (teräskupu) järjestelmään, mutta se on operatiivisessa valmiudessa vasta parin kolmen vuoden päästä.
EILEN SATOJA Sderotin yläkoulun oppilaita osoitti mieltään lähellä pääministerin kansliaa vaatien hänen eroaan. (JP)
6. YKSI ISRAELIN arvostetuimmista Tora-oppineista, johtava sephardi-rabbi Meir Mazuz lähetti teräsanaisen - joskin oppineen ja kultivoituneen miehen - kirjeen Shasin hengelliselle johtajalle Ovadia Yosefille ja puolueen poliittisille johtajille, jossa hän kehottaa Shas-puoluetta välittömästi eroamaan hallituksesta. Samalla Mazuz kehottaa puolueen johtajia valistamaan Ovadia Yosefia tilanteesta, koska hän epäilee, ettei Yosef tiedä, mitä kentällä tapahtuu. ”Kuulemme päivittäin luotettavista lähteistä, että rakentaminen Jerusalemissa on pysäytetty, ja että hallitus on salaisesti jo myynyt useita lähiöitä Jerusalemin ympäristössä viholliselle. Tilanne on johtanut siihen, että Jerusalem vihollisten ympäröimä (hepreaksi tzarim, viitaten Ps.125.2: Jerusalem on vuorien ympäröimä, vuoret =harim) . Kirjeessä mainitaan, että ”Juudean ja Samarian asukkaat on määrätty karkotettaviksi, taivas armahtakoon, joka tulee olemaan 20 kertaa hirvittävämpi kuin ne kauhistuttavat näyt, joita seurasimme Gush Katifissa –jonka haavat eivät ole vieläkään parantuneet. Ja kaiken kukkuraksi Kassam-raketteja sataa veljiemme päälle Sderotissa päivittäin, ikään kuin meidät olisi tarkoitettu hävitettäviksi vähä kerrassaan, taivas armahtakoon, kuten Haamanin päivinä.” Mazuz syyttää kirjeessään varsinkin pääministeri Olmerttia ja puolustusministeri Barakia, jotka eivät tee tarpeeksi rakettitulen lopettamiseksi, muutamia täsmäpommituksia lukuun ottamatta. (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin vanhin asukas Mariam Amash Jisr e-Zarkasta väittää olevansa 120-vuotias. Hänen synnyinpäivänsä on kuitenkin epämääräinen. (INN)
- ISRAEL valmistautuu toiseen lumimyrskyyn, jonka odotetaan alkavan ensi yönä. Sen uskotaan tuovan 20 sm lunta myös Jerusalemiin.(INN)
- Olmert ilmoitti, että Orient House Itä Jerusalemissa pysyy kiinni. PA on kuitenkin ottanut siellä ulkomaisia vieraita vastaan ja aikoo laajentaa toimiaan sen kautta.

Sunday, February 17, 2008

SUNNUNTAI 17.02.08
1. IMAD MUGHNIYEHIN teloitus autopommilla herättää monia arvailuja ennen virallista tiedotusta, jos sellaista koskaan saadaan. Teloitusta tutkivat sekä Syyrian ja Iranin että Hizbullahin asiantuntijat, joiden kerrotaan olevan lähellä ongelman ratkaisua.
SUNDAY TIMES kertoo artikkelissaan, että teloituksen suorittivat Mossadin agentit, jotka poistivat hänen Mitsubishi autonsa kuljettajan istuimen päänojan ja asettivat sen tilalle toisen, jonka sisällä oli pieni määrä tehokasta räjähdettä. Sytyttäminen suoritettiin sen mukaan kauko-ohjauksella.
SUNDAY EXPRESSIN mukaan teloituksen suorittivat kaksi Mossadin agenttia, jotka tulivat Syyriaan Iranilaisilla passeilla, yksi Roomasta, toinen Ateenasta. He vuokrasivat auton, asensivat siihen voimakkaan pommin ja sytyttivät sen Mughniyehin ajaman auton tullessa sen lähelle. Artikkelin mukaan agentit olivat hankkineet Mughniyehin kasvokuvan saksalaiselta klinikalta, jossa hänelle tehtiin kasvoleikkaus kuusi vuotta sitten. Tällä he pystyivät vahvistamaan, että heidän teloittamansa mies oli oikea. Artikkelin mukaan Mossadin agentit poistuivat työnsä tehtyään Syyriasta ensimmäisellä koneella. Yhden teorian mukaan Mughniyeh ei ollut autossa.
ARVAILUJEN todisteeksi Mossadin osuudesta katsotaan se, että pääministeri Olmert jatkoi Mossadin johtajan Meir Daganin juuri päättyvää toimikautta vuodella. (Ynetnews)
2. BBC TEKI HARVINAISEN anteeksipyynnön julkaistuaan reportterinsa Humphrey Hawkesleyn raportin Mughniyehin hautajaisista Beirutissa ja samana päivänä pidetystä Libanonin entisen pääministeri Rafik Haririn murhan kolmevuotismuistotilaisuudesta. Raportissa rinnastettiin Libanonin entinen murhattu pääministeri ja teloitettu terrorijohtaja ja heitä ylistettiin suurina kansallisina johtajina. BBC:n reportteri kirjoitti julkaistussa raportissaan näin:
”Armeija on täydessä hälytysvalmiudessa Libanonin muistaessa kahta sodan uhria, joilla oli erilainen näky, mutta joita molempia kunnioitetaan suurena kansallisena johtajana.” Amerikkalainen entinen Associated Pressin valokuvaaja Don Mell, joka oli mukana tilanteessa, jossa Mughniyehin terroristit aseella uhaten kaappasivat hänen työtoverinsa Terry Anderssonin Beirutissa maaliskuussa 1985, lähetti teräväsanaisen vastalauseen BBC:lle lähettäen kopion Jerusalem Postille julkaistavaksi. Mellin kirjeessä syytetään, että ”BBC teki suurta vahinkoa suurelle instituutiolleen ja kansalleen” julkistamallaan raportilla. JP otti yhteyttä BBC yhtiöön vaatien selitystä, minkä johdosta BBC julkisti perjantaina lausunnon, jonka mukaan ”sanojen valinta tässä kirjoituksessa oli epätarkka”, ja pyysi anteeksi jokaiselta, joka tunsi tulleensa loukatuksi raportin johdosta. BBC selitti lausunnossaan, että Mughniyeh merkitsi Hizbullahin kannattajille juuri sitä, mitä reportteri Hawkesley esitti, mutta tunnusti, että rinnastus oli väärin tehty. Lisäksi BBC selittää, että reportterin laatimassa raportissa kerrotaan, miten ”Mughniyeh uskottavasti oli vastuussa lukuisiin pommi-iskuihin; että hänellä oli suhteita bin Ladeniin ja että hän oli ollut lännen tiedustelujärjestöjen etsintälistalla yli 20 vuotta”. (JP)
3. LIBANONILAINEN LEHTI as-Safir kertoi lauantaina, että Hizbullah on asettanut Etelä Libanonissa olevat 50 000 miehen joukkonsa äärimmäiseen hälytystilaan ja tyhjentänyt Litanijoen eteläpuolella olevia ei-sotilaskäytössä olevia taloja valmistautuessaan pääsihteerinsä Hassan Nasrallahin uhkauksen kostoiskusta aiheuttaman Israelin mahdollisen vastaiskun varalle.
USA:N Beirutin lähetystö on lehden artikkelin mukaan kehottanut työntekijöitään äärimmäiseen varovaisuuteen ja olemaan jatkuvassa yhteydessä lähetystöön.
Libanonilainen turvallisuuslähde raportoi perjantaina, että Syyrian viranomaiset olivat pidättäneet useita henkilöitä, useimmat heistä maassa asuvia palestiinalaisia, ilmoittamatta kuitenkaan pidätettyjen määrää. Eräässä tiedossa syytettiin Hamasia osallisuudesta Mughniyehin teloitukseen, jonka kerrottiin tavanneen tai halunneen tavata Hamasin Damaskoksessa asuvaa johtoa. Libanonilainen al-Akhbar lehti kertoi, että tutkimukset teloituksesta ovat pitkällä. (Ynetnews)
4. VOIMAKAS RÄJÄHDYS tuhosi Jihad komentajan Ayman Atallah Fayedin kolmikerroksisen asuintalon Burei-pakolaisleirissä Gazan kaistalla. Myös läheisyydessä olevat talot kokivat melkoisia vaurioita räjähdyksessä, joka Fayedin, hänen vaimonsa ja tyttärensä sekä kolmen muun kuoleman lisäksi haavoitti ainakin 40 ihmistä. Gazassa räjähdyksestä syytettiin Israelia. Syytösten mukaan IAF:n helikopteri ampui ohjuksen taloon tuhoten sen. IAF kieltää osallisuutensa. Raunioitten seasta löydettiin paikallistekoisten rakettien jäännöksiä, mikä osoitti, että talossa luultavasti säilytettiin raketteja, jotka jostain syystä räjähtivät. Fayed oli Izlamic Jihadin johtava rintamakomentaja sekä vastuussa Kassam-rakettien valmistuksesta. (JP)
5. FATAHIN VIRKAILIJAT syyttävät, että Muhammad Dahlan pyrkii syrjäyttämään Abbasin.
Muhammad Dahlan toimi aiemmin Gazan kaistan turvallisuuskomentaja. Hän joutui pakenemaan Gazasta Hamasin kaapattua vallan. Fatahin keskuskomitean jäsen Hakam Balawi syyttää, että Dahlan on vastuussa Fatahin turvallisuusjoukkojen tappioon taistellessaan Hamasin joukkoja vastaan viime vuoden kesäkuussa. Balawi syyttää, että ”Dahlan on opportunisti, joka levittää kaaosta, harhakuvitelmia ja ultimaatumeita”. Balawi kiistää Dahlanin syytökset, että ns. vanha kaarti on syypää Fatahin tappioon Gazassa. Hän syyttää, että Dahlan kuvittelee olevansa vahva mies Fatahissa. ”Kaikki mitä hän haluaa, on säilyttää asemansa Fatahissa ja aiheuttaa sekaannusta.”
TOINEN KORKEA Fatahin virkailija myöntää JP:n toimittajalle Kh A Toamehille, että odottamaton hyökkäys Dahlania ja muita nuoren polven edustajia vastaan sai Abbasin hyväksymisen, joka uskoo Dahlanin ja hänen sukupolvensa edustajien haluavan päästä hänestä eroon. Hän muistuttaa, että hyökkäys Dahlania vastaan ajoitettiin aikaan, jolloin keskustellaan Fatahin 6. yleiskonferenssin pitämisestä, jossa valitaan uusi keskuskomitea sekä vallankumousneuvoston jäsenet. Edellinen konferenssi pidettiin 1987.
AIEMMIN tässä kuussa Abu Ali Shaheen syytti Abbasia, että hän on epäonnistunut johtaja, joka ei kykene tekemään oikeita päätöksiä oikealla ajalla, mistä osoituksena on Hamasin vallan-kaappaus Gazassa. Dahlan vastaa häntä vastaan osoitettuihin syytöksiin esittäen väitteen, että Balawi apulaisineen olivat asettaneet Israelin hyväksi toimivia vakoilijoita Abbasin Tunisian toimistoon. Abbas oli silloin PLO:n kakkosmies Arafatin jälkeen. (JP)
6. TUNTEMATTOMAT pyssymiehet tuhosivat YMCA:n (Nuorten miesten kristillinen yhdistys) kirjaston täydellisesti Gazassa perjantaiaamuna. Kukaan ei haavoittunut tuhoiskussa. Gazasta kerrotaan, että hyökkäys oli kosto Tanskassa julkaistuista Muhammedia pilkkaavista pilapiirroksista. Paikallisten muhamettilaisten uhattua teloittaa pilapiirroksen tekijän viisi tanskalaista lehteä julkaisi piirroksen sivuillaan. Tämä aiheutti myös sen, että 10 Tanskan parlamentin jäsentä peruutti matkansa Iraniin, jossa heidän tarkoituksensa oli saada tietoja Iranin ydinvoimahankkeista ja tavata Iranin parlamentin edustajia. Teheran vaati heitä pyytämään anteeksi pilapiirroksia ennen viisumien myöntämistä.
HYÖKKÄÄJÄT tunkeutuivat sisään kirjastoon, jonne he asettivat voimakkaita räjähteitä. Nämä tuhosivat kirjaston kokonaan. Yksi kirjaston vartijoista, Abdel Mutio Abu Khoussa, 52, kertoi, että hyökkääjät varastivat tietokoneita ja muuta välineistöä YMCA:n tiloista sekä järjestön auton. Kaikkiaan 8000 kirjaa tuhoutui. Paikalle tullut Hamasin poliisi löysi paikasta toisen pommin, joka ei ollut lauennut. Hamas on luultavasti vastuussa hyökkäyksestä, vaikka mikään ryhmä ei toistaiseksi ole ilmoittautunut teon tekijäksi.
GAZAN KAISTAN 3000 kristittyä ovat joutuneet toistuvien erilaisten hyökkäysten kohteeksi, osan sen jäsenistä saaden surmansa hyökkääjien käsissä. Monet heistä ovat muuttaneet tai suunnittelevat muuttoa ulkomaille. (JP)
7. JORDANIAN kuningas Abdullah II ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak tapasivat toisensa Sharm el-Sheikissä lauantaina. Yhteisessä julkilausumassa he vaativat, että Israel lopettaa Gazan kaistan saarron ja avaa rajaterminaalit Israelin ja Gazan rajalla. He vaativat, että Gazan saarto tulee lopettaa, koska se aiheuttaa paljon kärsimystä Gazan asukkaille, sekä lopettaa myös sotilasoperaationsa Gazan kaistalla. He suunnittelevat yhteistä kolmikanta kokousta, jossa käsiteltäisiin kaikkia kolmea maata koskevia asioita. Molemmat johtajat osoittivat tukeaan PA:n nykyiselle johdolle sekä esittivät pitävän aikataulun hyväksymistä Israelin ja PA:n välillä käytäviin rauhankeskusteluihin.
MYÖS ISRAELISSA vieraileva Ranskan ulkoministeri Bermard Kouchner vaati lauantaina Gazan kaistan saarron lopettamista sekä setlementtien rakentamisen täydellistä lopettamista. Hänen mielestään tilanne Gazassa on kestämätön ja vaati välitöntä muutosta tilanteeseen. (Ynetnews)
8. 5.3 ASTEIKON maanjäristys vavisutteli osia Israelinkin pohjoisosissa, joskin sen keskus oli Libanonin eteläosassa. Jotkut talot saivat halkeamia seiniinsä, mutta suuria vahinkoja ei ole raportoitu. Temppelivuorella järistys aiheutti metrin syvyisen, puolitoista leveän ja kaksi metriä pitkän vajoaman ylätasanteelle lähellä Kalliomoskeijaa.
Kuten saattaa arvatakin, sehän oli tietysti israelilaisten aiheuttama, niiden kun väitetään kaivavan maata moskeijan alta saadakseen sen luhistumaan.
Järistys muistutti kuitenkin uudelleen, että Israel ei ole juuri ollenkaan valmistautunut suureen yli 7:n asteikon maanjäristykseen, joka voisi aiheuttaa laajaa tuhoa ja ihmishenkien menetyksiä varsinkin Jordanjoen laakso Beit Shean Haifa akselilla. Se tuhoaisi myös Jerusalemia. (JP)