SUNNUNTAI 08.09.2019


SUNNUNTAI 08.09.2019
Ei onnistunut kuvien liittäminen artikkelien yhteyteen, joten pyydän lukijoita käyttämään antamiani linkkejä kuvien saamiseksi kirjoituksen tueksi.
01. PA/PLO:n ja Hamasin arabit jatkavat Israelin alistamiseksi tarkoittamiaan hyökkäyksiä sekä Juudeassa ja Samariassa että Gazan rajan tuntumassa.

Gazasta ammuttiin eilen Israelin puolelle viisi rakettia ja lähetetiin yksi hyökkäys-drone, joiden johdosta IDF teki ilmaiskuja Hamasin etuasemiin Gazan keskiosissa. Gazasta lähetetty Drone pudotti räjähdepanoksen Israelin puolelle pyrkien osumaan IDF:n ajoneuvoon.

Ihmisvahinkoja ei ole raportoitu näissä yhteyksissä.

Perjantain ”paluumarssiin” osallistui tuhansia Gazan arabeja, jotka IDF:n kuvauksen mukaan ”käyttäytyivät tavallista raivokkaammin”. Kaksi Gazan arabia sai surmansa IDF:n vastatoimissa, joilla se pyrki estämään mellakoitsijoiden pääsyn turva-aidan läpi; kymmeniä haavoittui.

IDF:n tiedotteen mukaan sen ilmaiskut kohdistuivat useisiin Hamasin sotilaallisiin kohteisiin, mukaan lukien sotilaalliset meritaisteluvälineet ja 2 sotilaallista aluetta, jotka kuuluivat Hamasin ilmailujärjestelmiin pohjois- ja keskiosissa Gazan kaistaa.

IDF pidätti lauantaina 2 Gazan arabia heidän pyrkiessä Israelin puolelle, ja myöhemmin yhden Gazan arabin, joka oli päässyt turvallisuusaidan läpi. Lauantaina ammutuista viidestä raketista yksi räjähti Sderotin kaupungissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/268531,

02. PA:n ja Hamasin alueille toimitetun sähkövirran maksamattomien laskujen kokonaismäärä on nyt 1.7 miljardia NIS, ja tilanne on jatkunut vuodesta toiseen.

Israelin Sähköyhtiö (Israel Electric Company, IEC) harkitsee viimeisenä keinona sähkön katkaisemista painostaakseen PA:ta maksamaan velkansa. Poliitikot eivät tällä kertaa estä sähkövirran katkaisemista, mutta kehottaa hillintään, ovathan vaalitaistelut meneillään.

Pari viikkoa sitten IEC informoi pää- ja talousministeriöitä sekä COGAT –hallintoa, että maksamattomien velkasaatavien vuoksi se aikoo soveltaa katkoksia, jotka aloitetaan kahdesta Samarian kylästä.
Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan IEC:n tulee ilmoittaa aikomuksistaan 30 päivää ennen sähkökatkoksia asiaan kuuluville osapuolille.

Viime kuussa PA suostui lyhentämään velkaansa 300 miljoonalla NIS, joka otetaan Israelin kokoamista arabityöntekijöitten vero-ym. saatavista. Samalla sovittiin, että PA ja IEC muotoilevat asianmukaisen sähköntoimitussopimuksen tästä lähtien tapahtuvista toimituksista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/268531

03. YK:n alainen IAEA ilmoittaa, että sen tarkastajia on Iranissa. Heidän ensimmäinen tehtävänsä on IAEA:n mukaan tarkistaa maailmalla liikkuneita tietoja, joiden mukaan Iran on aloittanut uraanikaasun virtaamisen uudenaikaisiin sentrifugiin, mikä on selvässä ristiriidassa 2015 JCPOA-sopimuksen kanssa.

IAEA kertoi AP:n toimittajalle olevansa tietoinen raporteista koskien Iranin tutkimus- ja kehityssuunnitelmaa, ja että Iranissa olevan raportoivat kaikista epätavallisista toimista maassa.

Wall Street Journal raportoi aiemmin, että Iran hidastuttaa IAEA:n tarkastuksia sen väitetyistä ydinaineiden varastointivälineistä sekä radioaktiivisesta materiaalista Teheranissa.

Diplomaattien kertoman mukaan Iran kieltäytyy vastaamasta kysymyksiin, jotka ovat nousseet esiin Netanyahun esittämissä paljastuksissa.
IAEA:n vt. pääsihteeri Cornel Feruta matkustaa Iraniin. Hän tavannee sunnuntaina Iranin korkea-arvoisia virkailijoita Teheranissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/268538,

04. USA:n presidentti Donald Trumpin oli määrä tavata Afganistanin Talibanin edustajia Camp Davidissa salaisessa huipputapaamisessa.

Trump ilmoitti lauantaina medialle, että hän oli peruuttanut salaisesti suunnitellun huipputapaamisen Afganistanissa sotivien osapuolten kanssa, kuten AFP raportoi.

Trump Twiittasi sivullaan, että hän joutui peruuttamaan salaisen huippu-tapaamisen sunnuntaina Camp Davidissa, koska hän ei hän luota Talibaniin sen Kabulissa äskettäin suorittaman pommi-iskun johdosta.

Huipputapaamiseen oli kutsuttu Talibanin tärkeimmät johtajat ja Afganistanin presidentti, mutta Trump kirjoitti sivullaan valittavansa Kabulissa tehtyä terrori-iskua, jossa sai surmansa yksi USA:n sotilas ja 11 muuta ihmistä, jonka johdosta hän välittömästi peruutti huipputapaamisen. ”Millaiset ihmiset voisivat tappaa niin monta ihmistä vain parantaakseen neuvotteluasemaansa?” hän kyseli. ”Se ei parantunut, vaan teki sen entistä huonommaksi”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/268535,

05. 60-vuotias isä 17-vuotiaan poikansa kanssa kävivät hammaslääkärissä PA:n valvonnan alaisen Azzun kaupungin läheisessä kylässä Qalqiliysta itään kuvitellen ilmeisesti sen tulevan halvemmaksi, mutta toisin kävi.

Ollessaan poistumassa eräs paikallinen arabipoika kysäisi heiltä, ovatko he juutalaisia, ja saatuaan myöntävän vastauksen puukotti isää käsivarteen ja poikaa paljon vaarallisemmin selkään osuneilla iskuillaan.

Isä Yosef Peretz sanoi usein käyneensä hammaslääkärin luona vuoden aikana kohtaamatta mitään ongelmia, eikä osannut odottaa niitä nytkään. ”Hammaslääkäri pelasti meidät, hän hyppäsi arabinuoren kimppuun pitäen häntä seinää vasten ja lyöden häntä hänen poistuessaan”.

Yosef Peretzin veli, joka oli läsnä mutta säästyi vammoitta, sanoi arviolta 15-vuotiaan pojan kysyneen häneltä, onko hän juutalainen, ja saatuaan kieltävän vastauksen: ”Ei olemme arabeja”, hän hyökkäsi isän kimppuun.

Uhreille suoritettiin ensiapu paikalla, ja IDF evakuoi heidät arabikylästä.

Ynet kertoo PA:n poliisin pidättäneen arabipojan, mutta IDF sanoo aloittaneensa tutkimukset arabipojan kodin löytämiseksi.
Tämä oli neljäs vaarallinen terrorihyökkäys kuukaudessa Länsirannalla.

07.08.2019 18-vuotias Dvir Sorek puukotettiin kuoliaaksi; 16.08. sisarukset Nahum, 18, ja Noam Navis, 20 haavoittuivat autoiskussa; 20.08. pommi surmasi 17-vuotiaan Rina Shnerbin ja haavoitti häneen isäänsä ja 19-vuotiasta Dvir-veljeään, joita hoidettiin sairaalassa. https://www.jpost.com/Breaking-News/Two-Israelis-wounded-in-an-attack-near-Azzun-600903,

06. Hammaslääkäri Mansour, joka on arabi, sanoo, ettei hän pahoittele annettuaan ensi avun kahdelle juutalaispotilaalleen siitä huolimatta, että paikalliset arabit ovat uhanneet häntä jopa kuolemalla avustettuaan ”setlereitä”ja hoitaessaan heitä klinikallaan.

Toiset puolustavat häntä todeten, että tri Mansour itse oli joskus Israelissa vankina, jota hän ei kiellä. ”Se on totta, olen tunnettu Fatahin aktivisti ja vietin 4 vuotta Israelin vankina 2.intifadan aikana. En pelkää uhkauksia”.
Hänelle potilas on potilas, joka hakee apua vaivoihinsa.

Mansour sanoo, että hän opiskeli hammaslääkäriksi Venäjällä, puhuu kieltä sujuvasti, ja ehkä siksi hänellä on runsaasti venäjänkielisiä potilaita. Hän suunnitteli käyntiä sairaalassa katsomassa potilaitaan, mutta hänellä ei ole lupaa päästä Israelin puolelle olematonta rajaa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5584029,00.html,

07. Gilad Sharon sanoo ynetnews.com julkaisemassa mielipideartikkelissaan, että ”Israelin on turha hoitaa oireita ja käydä käsiksi suoraan ongelman ytimeen – Iraniin”.

”Miksi israelilaisten tulee istua pommisuojissaan Iranin liittolaisten ampumien rakettien vuoksi Gazassa ja Libanonissa? Meidän tulee ulottaa taistelumme sinne, missä todelliset kiihottajat ovat - Teheraniin.”

”Iranilaiset tulevat taistelemaan Israelia vastaan viimeistä Hamasin ja viimeistä Hizbullahin miestä myöten” Sharon analysoi.
Hän sanoo, että viime viikolla saimme uuden esimerkin Hizbullahin laukoessa kolme PST-ohjusta Libanonista IDF:n joukkoja vastaan Golanilla.

”Eikä se juuri liikuta Irania, jos Hamasin ja Libanonin siviilejä ja sotilaita kuolee, mutta jos se alkaa koskea iranilaisiin, tilanne muuttaa täysin, he huolehtivat hyvin paljon omistaan”. Sharon toteaa ”IDF:n vastaavan tulitukseen iskemällä sinne, josta heitä ammuttiin, mutta tämä ei riitä, vaan IDF:n tulee iskeä niitä, jotka heitä kiihottavat”.

Jos Tel Aviv ja Haifa ovat uhattuina, miksi Teheranin asukkaitten tulisi voida käyskennellä vapaasti Teheranissa? Sunni-maissa on runsaasti militaristeja, joilla on kana kynimättä Iranin kanssa. Miksei voitaisi kiihottaa heitä iskemään Teheraniin, maksamaan potut pottuina? Sharon pohtii.

Sharon ei hyväksy IDF:n puolivillaista tapaa vastata Gazasta ammuttuihin raketteihin sillä verukkeella, että todellinen uhka tulee pohjoisesta. Hän erittelee kysymystä todeten, että sekä eteläinen että pohjoinen rintama taistelevat viime kädessä Irania vastaan, eikä voida eristää näitä toisistaan.

Sunni- ja shia-muslimit ovat taistelleet toisiaan vastaan verisesti yli 1300 vuoden ajan. Valtaosaltaan shia-muslimit Iranissa vihaavat sunni-enemmistöisiä maita - etenkin Saudi Arabiassa -, jotka puolestaan vihaavat shia-muslimeja pitäen heitä harhaoppisina, jopa enemmän kuin he vihaavat meitä israelilaisia.

Iranin kansa on muinaisen Persian kansan perillinen, he ovat viisaita ja ylpeitä kuuluisasta historiastaan ja kulttuuristaan, minkä johdosta heidän idioottimainen politiikkansa suhtautumisessa Israeliin hämmästyttää kaikkia, Sharon toteaa.

”Joka tuntee historiaa, hänen tulisi tietää, ettei ole viisasta yrittää sotkeutua juutalaisten asioihin; moni on yrittänyt oman tuhonsa hinnalla.”
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5580285,00.html,

08. Trumpin nimittämään Lähi-Idän rauhantiimiin kuulunut Jason Greenblatt sanoo – syytä ilmoittamatta – jättävänsä Valkoisen Talon ja rauhantiimin jäsenyyden.

Hänen ilmoituksensa erosta tuli varoittamatta, eikä ole ollut mitään julkisuuteen vuotaneita tietoja hänen ja presidentti Trumpin välisistä erimielisyyksistä.

Greenblatt oli kiistatta Jared Kushnerin johtaman rauhantiimin laatiman Lähi-Idän rauhanaloitteen keskeisiä suunnittelijoita.

Tämä herättää kysymyksen rauhansuunnitelman tulevaisuudesta, loppuuko sekin, vai jatkuuko se vahvistetun tiimin alaisuudessa? Trump suunnitteli aloitteen julkaisemista lähiaikoina, mutta nyt lienee selviö sen siirrosta.

Valkoinen Talo ilmoitti torstaina Jason Greenblattin eroamisen hallituksesta tulevina viikkoina. Hän toimi aiemmin Trumpin organisaation lakimiehenä. Valkoisen Talon ilmoituksen mukaan rauhansuunnitelma on valmis, mutta sen julkaisemista pian Israelin vaalien jälkeen voidaan siirtää.

Greenblattin sanotaan harkitsevan siirtymistä yksityissektorille, jos sopiva tarjous ja tilaisuus löytyy.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5582531,00.html,

09. Jason Greenblatt oli paitsi rauhantiimin jäsen, myös Trumpin nimittämä Lähi-Idän rauhan koordinoija, mihin jäi nyt aukko.

Mediaa ja maailmaa kiinnostaa suuresti tietää, kuka tulee astumaan Jason Greenblattin kenkiin. Suurimpana ehdokkaana pidetään Avi Berkowitziä, joka toimi Jared Kushnerin liikemaailman läheisenä avustajana.

Eräs lehti Washingtonissa julkaisi hänestä halventavan artikkelin, kutsuen häntä ”Kushnerin kahvi-pojaksi, kahvinkeittäjäksi ja – palvelijaksi”.

30-vuotias Avi Berkowitz on tuntematon juutalaista sukua oleva henkilö, joka opiskeli lakimieheksi Harward Law koulussa, eikä aktiivi-poliitikko.

Jared Kushner kutsui hänet mukaan matkatessaan Lähi-Idässä, mukaan lukien matkat Omaniin, Bahrainiin, Qatariin, UAE:in, Turkkiin ja Saudi Arabiaan valmistellessaan Trumpin rauhansuunnitelmaa.

Berkowitz kasvoi Kushnerin tapaan ortodoksisessa kodissa New Jerseyssä, New Yorkin lähiössä. Valmistuttuaan juristiksi hän opiskeli Kol Torah Yeshivassa Jerusalemissa, jatkoi juutalaisuuden opintojaan Baltimoren Ner Israel rabbiinisessa opistossa, täydentäen opintojaan Queens opistossa ja siirtyen sieltä lainopin opintoihinsa Harwardin yliopistossa.
https://www.timesofisrael.com/who-is-the-longtime-kushner-aide-set-to-replace-trump-envoy-jason-greeblatt/,

10. Rusikoitunaan pahoin Bamasaaria – aiheuttaen sille kauheaa tuhoa ja runsaasti kärsimystä – Dorian hurrikaani siirtyi USA:n itärannikkoa myöten Kanadaan Nova Scotian provinssiin syklonin asuun muotoiltuna.

Voimakkaat myrkyt iskivät Halifaxiin lauantaina tuulten nopeuden noustessa 100 mailiin/tunnissa (160 km/t), kaataen puita juuriltaan ja katkaisten voimalinjat 450 000 taloudelta.

Kanadan yleisen turvallisuudenministeri Ralf Goodale sanoo, että armeija asetetaan avustamaan kansalaisten selviytymisponnisteluissa.

Bahaman kuolonuhrien luvuksi ilmoitetaan 43, mutta ”paikalliset asukkaat pelkäävät tuhansien ruumiiden olevan edelleen kaduille ja teille kertyneitten rakennusjätteiden ja roskien alle”, kuten Breitbart raportoi.
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-49624138,
https://www.breitbart.com/clips/2019/09/06/fncs-harrington-gets-emotional-during-report-on-destruction-in-bahamas-theres-bodies-everywhere/,

11. Taifuuni Lingling rusikoi ensin EteläKoreaa, surmaten ainakin 3 ihmistä ja katkaisten sähköt tuhansilta kodeilta, ja siirtyy sieltä PohjoisKoreaan, jossa se on jatkanut tuhotöitään.

PK:n johtaja Kim Jong UN kutsui hätäkokouksen, jota hän itse johtaa, jossa hallituksen ministerit pyrkivät arvioimaan myrkyn vaikutuksia.

Pelkona on se, että taifuuni voi tuhota satotoiveet PohjoisKoreassa, mikä voi pahentaa ennestäänkin kriittistä ravinnon puutetta maassa.
Valtion media sanoo, että Kim syyttää virkailijoita toimettomuudesta: ”He ovat avuttomia taifuunin kourissa, eivätkä ymmärrä tilanteen vakavuutta, ja sen sijaan omaksuvat huolettoman asenteen”. Keskusuutistoimisto (KCNA).
https://www.bbc.com/news/world-asia-49621405,

12. Tutkijoita on hämmästyttänyt, miksi ns. Temppelikäärö on säilynyt muita Kuolleenmeren kääröjä paremmin ja säilyttäen myös norsunluunvärinsä.

Nyt he ovat keksineet, että tämä 8 metriä pitkä ja 0.1 mm:n vahvuinen rullan alaisuus on siinä, että se viimeisteltiin metalliliuoksella, jonka alkuperä ei ole Israelissa. Tämä voi antaa vinkkejä muiden muinaisten kirjoitusten säilyttämiseksi ja entisöimiseksi.
https://www.timesofisrael.com/salt-study-unravels-ancient-mystery-around-well-preserved-dead-sea-scroll/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -28; Tiberias 24 -34; Suolameri 26 -35; Eilat 24 -38 +C-astetta, aurinkoista, huomenna voi pilveillä osissa maata, mutta ei sateita.










Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019