TIISTAI 20.05.14


TIISTAI 20.05.14
1. AAMUAURINKO paistaa kivasti puolittain pilviseltä taivaalta lämpötilan ollessa 14 astetta. Huomenna taivas selkenee ja lämpötila hyppää 28 asteeseen. Selkeä sää jatkunee ainakin ennustejakson ajan eli perjantaihin saakka, mutta lämpötila notkahtaa alaspäin perjantaihin mennessä kolmen asteen verran. Ihan sopivan lämmintä kuitenkin, joten ei syytä valittaa. Lämpötilat tänään: Jerusalem 14 -24; Tiberias 18 -32; Suolameri 23 -33; Eilat 21 -35 +C-astetta. Ennusteen mukaan tänään on puolipilvistä taivaan selkiytyessä huomisesta alkaen.
2. Israelin haredi-kansa ei oikein pysty ymmärtämään, miksi juutalainen kansa on antautunut uuden ”kultaisen vasikan” – pitäisi kai sanoa ”keltaisen vasikan” – palvontaan seuratessaan maassa syntynyttä riehaa Maccabi Tel Avivin voitettua koripallon Euroliigan mestaruuden. Urheilu ja ruumiin kunnon hoitaminen eivät kuulu haredi-kansan suosikkiohjelmaan, minkä IDF:n asepalvelukseen astuvien fyysisen kunnon tarkastajat ovat surukseen havainneet.
Knessetin puhemies Yuli Edelstein ilmoitti, että presidentinvaalit pidetään 10.kesäkuuta, mutta jatkettaneen seuraavana päivänä, elleivät Knessetin jäsenet löydä sopivaa ehdokasta samana päivänä. Pääministeri Netanyahu etsii hänkin sopivan helposti johdettavaa ehdokasta, jolle hän antaisi tukensa. Hän tapaa vieraan naisen lähentelystä epäillyttä ehdokasta Silvan Shalomia kolmannen kerran, jonka syytteet pääsyyttäjä hylkäsi toteen näyttämättöminä, mutta johon epäilyt ovat takertuneet kuin lannanhaju navetassa työskentelevään. Syytteen esittänyt nainen sen sijaan päässee kuin koira veräjästä tuhottuaan miehen imagon, eikä naisen henkilöllisyyttä paljasteta hänen suojelemisekseen.
IDF:n komentaja Benny Gantz esitti vakavan varoituksen päättäjille ja ennen kaikkea valtion rahapussin haltijalle talousministeri Yair Lapidille, että armeijan varat ovat huvenneet ja siksi hän joutuu peruuttamaan kaikki loppuvuodeksi suunnitellut reservin sotilasharjoitukset, mutta kiristysohjelmaa on sovellettava kaikissa IDF:n toimissa. Gantz esitti huolensa, ettei IDF näiden näkymien puitteissa pysty suoriutumaan sille asetetusta velvollisuudesta maan puolustamiseksi mitä tahansa hyökkääjää vastaan. Israelin Pankki kehottaa talousministeriä löytämään verotuottoja 18 miljardin NIS edestä, tai leikkaamaan 2013 -2014 budjettia saadakseen tulot ja menot tasapainoon jo ennestään rasitetusta menoarviosta.
3. Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor syytti puhuessaan YK:n istunnossa maanantaina, että YK:n palestiinalaispakolaisten avustus-ja työjärjestö UNRWA kiihottaa palestiinalaisten harhakuvia paluuoikeudesta ja omalla toiminnallaan ikuistaa heitä koskevat ongelmat sen sijaan, että se pyrkisi ratkaisemaan ne.  Prosor painotti arvostavansa järjestön työskentelyä humanitäärisellä sektorilla, mutta ihmettelee YK:n tapaa nostaa palestiinalaispakolaisia koskevat kysymykset erilleen muitten pakolaisten ongelmista, jotka on ratkottu aikanaan. Hän selitti, että 85 % UNRWA:n menoista katetaan Pohjois-Amerikan ja Euroopan maiden avustuksilla rikkaiden arabimaiden vältellessä velvollisuuttaan.
PA ei katso olevansa vastuussa oman kansansa, noin 2 miljoonan pakolaisen, avustamisesta, koska UNRWA hoitaa sen, Prosor selitti, mutta käyttää heitä poliittisena pelinappulana välittämättä siitä, että heiltä on riistetty useimmat normaali-ihmiselle kuuluvat inhimilliset oikeudet ja tulevaisuuden suunnittelu. UNRWA:n entinen oikeusavustaja James Lindsay totesi järjestön määrittelevän heidän asemansa näin: He ovat pakolaisia, he pysyvät pakolaisina, kuten myös heidän lapsensa ikuisuuteen asti, eikä pakolaisten kohdalla mainita heidän kansallisuuttaan. Jopa Jordaniassa, jossa heille myönnettiin Jordanian kansalaisuus, ja jossa heillä on pysyvä työpaikka, he edelleen nauttivat UNRWA:n palveluista. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh asuu UNRWA:n pakolaisleirissä ja ilmeisesti sen omistamassa rakennuksessa Gazassa.
STEVEN Rosen, Washingtonin Lähi-Idän projektin johtaja ja AIPAC:n entinen korkea virkailija analysoi, miten etenkin Amerikan hallitus on osasyyllinen UNRWA:n laajentumiseen. ”Washington ei ole vaatinut, että pakolaisia koskevat yleisiä sääntöjä sovelletaan myös tässä tapauksessa” hän selitti. ”Jos sinun asemasi on pysyvästi vahvistettu, et sinä ole enää pakolainen, et ainakaan USA:n lain mukaan, jota UNRWA:n käytäntö rikkoo”.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israels-UN-envoy-UNRWA-fuels-fiction-of-Palestinian-right-of-return-352762
4. Haifan yliopiston professori Sammy Smoohan suorittaman tutkimuksen mukaan Israelin arabien tunnustaminen Israel juutalaisena ja demokraattisen valtiona nousi 10 % vuoden 2013 aikana. He tunnustavat tällä pitävänä itseään enemmän Israelin arabeina kuin palestiinalaisina, tutkimuksessa todetaan, joka suoritettiin yhteistyössä Israelin Demokcracy Instituutin kanssa.
Tutkimuksessa paljastui myös, etteivät Israelin juutalaisasukkaiden suhtautuminen maan arabikansalaisiin ole vastoin yleistä käsitystä muuttunut, vaan pysynyt vakaana. Israelin arabien suhtautumisen Israeliin ja sen juutalaiseen enemmistöön kärjistyessä viimeisen kymmenen vuoden aikana, tutkimuksen mukaan tämä suuntaus on muuttunut 2013 aikana. Esimerkiksi 53 % Israelin arabeista tunnustaa Israelin olemassaolon, kun se vuonna 2012 oli 47 %. Samoin 2013 tutkimuksen mukaan 64 % arabeista pitää Israelia hyvänä maana elää, kun se vuotta aiemmin oli 47 %. Suuri muutos on tapahtunut tänä vuonna myös heidän suhtautumisessaan identiteettiinsä: 43 % heistä mieluummin samaistuvat Israelin arabeihin kuin palestiinalaisiin. Edellisvuonna luku oli 33 %.
Huolestuttavana lienee pidettävä sitä, että vaikka Israelin arabien myönteinen käsitys kolmannesta intifadasta oli laskenut, se on vieläkin korkea. 52 % Israelin arabeista kannattaa intifadaa, kun sen kannatus vuotta aiemmin oli 58 %. Edelleen 56 % katsoo, että kolmas intifada on oikeutettu, jos hallituksen suunnitelma Negevin beduiinien uudelleen asuttamiseksi saa lain muodon ja jos sitä myös toteutetaan käytännössä.
Juutalaisista 74 % hyväksyy täydet oikeudet arabivähemmistölle, prosentin pudotus edellis-vuodesta. 67 % juutalaisista näkee Israelin ensin juutalaisena ja sitten demokraattisena. Arabeista 71 % pelkää oikeuksiaan leikattavan, vuonna 2012 luku oli 78 %. Smuuha arvioi, että arabien kannan muuttumisen myönteisemmäksi juutalaisiin ovat voineet vaikuttaa rauhan-keskustelut, vankien vapauttaminen sekä pettymys arabikevään odotuksiin, jotka ovat edelleen toteutumatta; päinvastoin, kevättä seurasivat sekasorto ja anarkia.  http://www.jpost.com/National-News/Israeli-Arab-attitudes-toward-the-state-remained-stable-in-2013-study-shows-352773
5. UUTISOTSIKOITA
·        Thaimaan armeija julisti maassa sotatilan säilyttääkseen maassa tasapainotilan poliittisen kriisin vallitessa. Armeija julisti sotatilan voimaan aikaisin tiistaiaamusta yllätystoimenpiteenä puoli vuotta kestäneen poliittisen rauhattomuuden ja väki-valtaisuuksien seurauksena. Armeijan tiedotteessa vakuutetaan, ettei kysymys oli vallan-kaappauksesta, vaan estääkseen ja lopettaakseen väkivaltaiset mielen-osoitukset. Armeija otti siten valvontaansa maan turvallisuuden takaamisen. Se otti valvontaansa TV-aseman ja saartoi poliisin päämajan. Elämä jatkuu normaalisti, koulut ovat auki, ja liike-elämä toimii kuten ennenkin. http://www.timesofisrael.com/thailand-army-declares-martial-law-but-denies-coup/
·        Syyrian pääasiassa Välimeren rannikolla asuva alaviitti-vähemmistö kannattaa presidentti Bashar Assadin hallitusta, ja sen nuoret miehet antautuvat taistelemaan armeijan joukoissa, jonka korkein upseeristo on perinteisesti ollut alaviitteja. Heillä ei juuri ole varaa sallia Assadin hallituksen kaatuvan, sillä se voisi nostaa Syyrian johtoon ääri-islamilaisen hallituksen, jonka ensimmäisiä tehtäviä tulisi olemaan kostaa vähemmistöille, jotka tukivat Assadia tai pysyttelivät neutraaleina sodan aikana. Sisällissodaksi kehittyneen opposition rauhanomainen mielenosoitus maaliskuussa v 2011 on vaatinut ainakin 162 000 uhria, eikä sen loppua ole näköpiirissä. Sisällissota lienee väärä määritelmä taisteluista, sillä ns. kapinallisten joukoissa taistelee muitten arabimaitten ja eurooppalaisia pyssymiehiä. Aseita toimitetaan kapinallisille sekä arabimaista että Euroopasta ja USA:ta. Assadin tärkein tukija on Iran, ja lisäksi Venäjä ja Kiina, jotka toimittavat aseita ja tukevat häntä diplomaattisesti. Israel on pysytellyt sivussa taisteluista vain vastaten muutamaan harhalaukaukseen rajan yli sekä antaen lääkintähoitoa sadoille haavoittuneille kyselemättä, kenen hyväksi he taistelivat tai ketä he kannustavat.   http://www.timesofisrael.com/where-assad-gets-his-cannon-fodder/
·        Iranissa kehitetty ja julkistettu videofilmi varustettuna farsin-kielisin tekstein kuvaa jälkitilannetta Israelin ilmavoimien epäonnistuttua tuhoamaan Iranin ydinlaitokset. Filmissä näytetään animaatiokuvina Iranin koneitten iskuista Tel Aviviin ja Haifaan sekä Iranin vallankumousarmeijan sotilaitten hyökkäyksestä Hizbullahin joukkojen tukemina Israelin pohjoisosiin miehittäen Haifan ja Tel Avivin, joiden asukkaat on periaatteessa surmattu kokonaan, kääntäen sitten huomionsa Jerusalemiin Al-Aksa moskeijan vapauttamiseksi. Filmissä näytetään, miten Iranilaiset koneet jahtaavat Israelia puolustavia hävittäjiä; 2 500 IDF:n sotilaan antautuminen sekä autioituneita katuja Tel Avivissa ja Haifassa. Yksi israelilainen atomipommi räjähtää Iranissa, ilmeisesti autiomaassa. Filmin nimi on ”Rachel Corrie 2” (ilman paluuta), viitaten amerikkalaiseen aktivistinaiseen, joka sai surmansa jäätyään kauhakuormaajan murskaamaksi Gazassa 2003. Ben Gurionin lentokenttä nimetään uudelleen hänen mukaansa: ”Martyr Rachel Corrie Airport”. http://www.timesofisrael.com/persian-clip-shows-nuclear-war-with-israel/
·        Apulaispuolustusministeri Danny Danon sanoo Netanyahun jäädyttäneen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakentamisen ilman julkista päätöstä, luultavasti USA:n vaatimuksesta. Danon sanoo, ettei uusia suunnitelmia ole esitetty eikä tarjous-pyyntöjä julkistettu suurten juutalaisyhteisöjen ulkopuolella. Tämä tarkoittanee sitä, että pääministeri on omalla päätöksellään julistanut salaisen rakennuskiellon muihin juutalaisyhteisöihin Juudeassa ja Samariassa. Tämä oikeuttaa kysymyksen: Mitä pääministeri kuvittelee tällä saavuttavansa ja ketä hän pyrkii mielistelemään? Hänellä lienee tiedossaan tosiasioita, joita ei kerrota kansalle, ehkä USA:n ulkoministeriön uhkauksia, joita John Kerry on antanut useita viime viikkoina. Tähän liittynee myös ”tasapuolisen” välittäjän Martin Indykin äskettäin paljastuneet Israelin vastaiset puheet tilaisuuksissa, jotka oli tarkoitettu suljetuiksi ulkopuolisilta.  http://www.timesofisrael.com/danon-government-has-frozen-settlement-expansion-plans/
·         



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021