SUNNUNTAI 18.05.14


SUNNUNTAI 18.05.14
1. VIIKON ensimmäinen päivä alkoi suhteellisen siedettävän tuntuisena, lämpöä oli ulkona 14 asteen verran, vaikka ennusteet lupaavat vain 12 astetta, mutta joka päivän mittaan noussee 24 asteen kieppeille tai vähän sen alle. Taivas on harvan pilviverhon peitossa, jonka läpi aurinko pyrkii saamaan säteensä ihmisten iloksi tai suruksi, riippuen kunkin omista tarpeista. Lämpötilat tänään: Jerusalem 12 -21, JP:n mukaan 14 -24; Tiberias 17 -31; Suolameri 23 -30; Eilat 23 -35 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen keskiviikkoon saakka, jolloin pilvet väistyvät ennusteiden mukaan ainakin toistaiseksi.
Tänä vuodenpäivänä 1944 päättyi Monte Cassinon taistelu, jota kutsutaan myös nimellä taistelu Roomasta, toisen maailmansodan aikana. Liittoutuneet kokosivat 20 divisioonaa murtamaan saksalaisten ja italialaisten muodostaman talvilinjan ja vapauttamaan Rooman 30 km:n levyisellä rintamalla. Taistelu päättyi raskain tappioin liittoutuneiden voittoon. V.1953 Jacgueline Cochran ylitti Atlantin ja mursi äänivallin ensimmäisenä naislentäjänä. Israelilainen Eli Cohen hirtettiin Damaskoksessa Syyriassa vakoilusta v. 1965. (Times of Israel)
2. ISRAELIN pääneuvottelija PA/PLO:n kanssa Tzipi Livni, jonka työsarka joutui kesannolle PA:n puheenjohtajan painaessa kiireesti hätäjarrua havaittuaan, että sopimus on lähellä Bibin periaatteessa hyväksyttyä John Kerryn kehyssuunnitelman, lensi Lontooseen saatuaan erityisvakuutuksen Cameronin hallitukselta, ettei häntä pidätetä sotarikoksista syytettyjä. Mielenosoittajat olivat kuitenkin häntä vastassa Lontoossa syyttäen häntä murhaajaksi, kun hänen ”rauhankumppaninsa” Abbas hyväksyttiin suurena rauhan miehenä.
UUTISSÄHKEET ovat ristiriitaisia tiedoista, oliko Livnillä Netanyahun siunaus matkalleen, jonka aikana hän tapasi ensin Abbasin ja sitten yllättäen myös John Kerryn, joka hänkin ”sattui” olemaan Lontoossa. Mistä herrat keskustelivat tukkamuotiaan toistamiseen muuttelevan rouvan kanssa – eri tilanteissa tosin – on arvailujen varassa, mutta onhan heillä paljon muisteltavaa myrskyisten 9 kuukautta kestäneiden keskustelujen ajoilta. Ehkä nyt voitiin jo yhdessä nauraakin välistä lähes käsirysyksi kiihtyneille keskusteluille Martin Indykin toimiessa erotuomarina. Lieneekö Abbas huumorimiehiä? Kerrykin vaikuttaa tosikolta, vaikka tilanteessa otetussa TV-pätkässä hän elehtii kiivaasti, kertoneeko kalajuttujaan.
PÄÄMINISTERIN kanslia kiirehti toteamaan Livnin matkoista, ettei hän edusta Israelin valtiota, vain itseään. Amerikkalaiset toteavat, ettei Kerryn ja Livnin tapaaminen ollut ennalta suunniteltu, Kerry vain sattui olemaan Lontoossa, eikä ollut muutakaan tekemistä.  Kerry tapasi PA:n puheenjohtajan Abbasin Lontoossa keskiviikkona ja Livnin torstaina. Livnin toimisto vakuuttaa, että hänen matkansa Lontooseen oli ennakolta suunniteltu, ja että Bibi oli tietoinen siitä. TV-kakkosen kommentaattori Amnon Abramovitz kertoi kuitenkin katsojille, että pääministeri Netanyahu oli tuohtunut Livnin sooloilun vuoksi. http://www.timesofisrael.com/jewish-home-calls-for-livni-to-resign-over-abbas-meeting/
3. JUUTALAINEN KOTI puolue julkaisi Livnin matkoista Lontooseen äkäisen julkilausuman todeten, että hän on menettänyt kontaktinsa Israelin valitsijoihinsa, menettäen lopulta kontaktinsa myös maahan kuten harhautunut satelliitti, tavattuaan Abbasin.
”LIVNI äänesti hallituksessa kaikkien kontaktien lopettamisen puolesta PA:n johtajien kanssa. Sitten hän lentää Lontooseen yhteisen päätöksen vastaisesti. Jos hänelle on näin vaikeaa hyväksyä hallituksen päätöksiä, ovi on avoinna erota”. Myös pääministeri Netanyahu teki tuoksurakoa Livniin tehden hänelle selväksi, ettei hän edusta hallitusta, vain itseään. Pääministerin kanslian lausunnossa tähdennetään, että turvallisuuskabinetti - jossa Livni on jäsenenä - teki yksimielisen päätöksen, ettei Israel neuvottele PA:n hallituksen kanssa, jossa Hamas on mukana.
Amerikkalaiset kutsuvat Kerryn ja Livnin tapaamista ”yksityiseksi”, jota ei ollut suunniteltu. Kerryn on vaikea niellä sitä, että hän epäonnistui, väittäen neuvottelujen jatkuvan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180728#.U3hGoENsNDQ
Oppositiojohtaja Isaac Herzog suosittaa, että Yair Lapidin Yesh Atid ja Livnin Hatnua puolueet eroavat hallituksesta vaalilupauksensa mukaisesti. Hän selitti Livnin ”yksityismatkaa” Lontooseen todeten, kieltäytyessään hyväksymästä Livnin tapaamisia Lontoossa Kerryn ja Abbasin kanssa pääministeri Netanyahu on paljastanut itsensä yhden valtion kannattajaksi. ”Minun on vaikea ymmärtää, mitä henkilöt kuten Tzipi Livni. Ofer Selah ja Amram Mitzna vielä etsivät hallituksesta, joiden rooli siellä on ulkoministerin sanojen mukaan pelata tammipeliä” Herzog riimitteli. ”Sekä pääministeri että ulkoministeri ovat tunnustaneet, että he kuuluvat yhden valtion leiriin eivätkä edes häpeä sitä”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180730#.U3hLcUNsNDQ
4. WASHINGTON Free Beacon (WFB) julkaisi artikkelin, joka perustuu Martin Indykin, hänen vaimonsa Gahl Burt ja henkilökuntansa keskusteluun suositussa Washington DC baarissa, minkä paikalla ollut ”henkilö” oli kuullut ja raportoi siitä WFB lehdelle. Keskustelu kesti 30 minuuttia, jonka jälkeen Indyk itse poistui jättäen henkilökuntansa paikalle tavatakseen Ehud Barakin aiemmin tehdyn sopimuksen mukaisesti.
Raportin tehnyt ”henkilö” kuvaa keskustelun henkeä ilkeäksi, jonka aikana Indyk syytti avoimesti Israelin rakentamispolitiikkaa ja Naftali Bennettiä neuvottelujen sabotoinnista. Sen sijaan Abbasin törkeää sopimusrikosta allekirjoittaessaan jäsenhakemukset 15 kansain-väliseen järjestöön neuvottelujen loppuvaiheessa, ei edes mainittu. He jopa totesivat, että neuvottelut olivat ajautuneet umpikujaan Israelin setlementtipolitiikan vuoksi jo ennen sitä.
”Henkilö” kuvaa edelleen, miten Indykin henkilökunta antoi tunnustusta Indykin samana iltana pitämälle Israelia kritisoivalle puheelle Washington Instituutin Lähi-Idän politiikan (WINEB) tilaisuudessa, mikä herätti heissä pelkkää hilpeyttä. Raportin tehnyt henkilö sanoo, ettei koko tilaisuuden aikana esitetty yhtään Abbasia kritisoivaa lausetta, ja kaikki pidäkkeet Israelin mustaamiseksi oli heitetty syrjään. Indykin oletettiin toimivan puolueettomana erotuomarina, mitä hän ei todellakaan ollut, vaikka hänen tasapuolisuuttaan epäiltiin jo ennen neuvotteluja hänen aiemman toimintansa perusteella.
INDYKIN henkilökunta syytti Israelia Gazan energiakriisistä, mikä aiheutui Egyptin suljettua Gazaan johtavat salakuljetustunnelit, joiden kautta tuotiin öljyä ja kaasua Gazaan, sekä väitti, että Israel johti veden ”setlementteihin” antaen puhdistamattoman viemäriveden tulvia arabien asumille alueille. Viemärivesien tulviminen kaduille johtui siitä, että sähkölaitoksen pysähdyttyä polttoaineen loppuessa pumput pysähtyivät myös. Indykin vaimo Gahl Burt suhtautui tähän valheelliseen tietoon hyvin kiihtyneesti. Indyk puuttui sitten Daily Beast julkaisemaan artikkeliin Kerryn pitämästä puheesta, jossa tämä uhkasi Israelin kehittyvän apartheid valtioksi ja jäävän syrjittyyn asemaan, kysellen, mitä oikeutta Daily Beast oli julkaista suljetussa tilaisuudessa pidettyjä puheita.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf kielsi ehdottomasti lehdessä esitetyt tiedot todeten, että ”lähettiläs Indyk asetti syyn neuvottelujen katkeamisesta tasapuolisesti molemmille osapuolille. Piste”. USA:n kongressin edustajat sanovat kuitenkin olevansa shokissa tavasta, millä Israelia syytetään yksipuolisesti jopa Obaman itsensä sanoilla.
Etenkin Ileana Ross-Lehtinen (R-FL) ulkomaanasioitten valiokunnasta sanoo WFB:n raportin mukaan, että viimeisten neuvottelujen katkeamisen jälkeen olemme nähneet mediassa - eikä aina kovin peitetysti - Israelin uhkailua yhä uusiin myönnytyksiin Abbasin järkkymätöntä kieltäytymistä vastaan. Kerry itsekin totesi elokuussa, ettei Israelin rakennustoiminnalla ole mitään yhteyttä neuvottelujen kulkuun, eikä se ollut neuvottelujen ehtona.
Martin Indykin Israel-vastaisuus tiedettiin ennen neuvottelujen alkamista, mutta kaikki osapuolet ummistivat silmänsä. Tiedettiin myös se, että hän on Israelin äärivasemmiston tavoitteita ajavan New Israel Fund järjestön hallituksen jäsen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180721#.U3hU-kNsNDQ
5. UUTISOTSIKOITA
·        Eilen illalla alkoivat lag baomer tilaisuudet kaikkialla maassa, jolloin lapset ja nuoret polttavat nuotioita pitkin yötä. Nämä juhlallisuudet huipentuvat jokavuotisissa juhlissa Meron vuorella Galileassa, jonne tunkee satoja tuhansia ihmisiä aiheuttaen valtavia ruuhkia, vaikka yksityisautoilu on kielletty alueella kokonaan juhlien ajan. 300 henkilöä hoidettiin Meron-vuorella ja viisi muualla Israelissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180732#.U3hkGkNsNDQ
·        Seuraavassa linkissä on osoitteita kuvallisiin esityksiin lag baomer tilaisuuksista. http://www.israelnationalnews.com/Special/Lag/#.U3hlq0NsNDQ
·        IDF myöntää avanneensa tulen Gazan turvallisuusaitaa lähestynyttä miestä kohti, mutta kieltää tietävänsä toisesta osumasta, kuten arabit väittävät.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180725#.U3hmR0NsNDQ
·        Times of Israel journalisti Avi Isassaroff oli valokuvaajansa kanssa tekemässä raporttia Nagba-mielenosoituksesta Ramallahissa, kun hänen valokuvaajansa joutui arabien piirittämäksi. Hän meni väliin sanoen, että jos on valittamista, hän on oikea kohde. Nuori nainen kehotti lähistöllä olevaa miesjoukkoa hyökkäämään journalistia vastaan, kuten tapahtui. Hän sanoo joutuneensa todelliseen kuoleman vaaraan, mutta onneksi paikalle tuli kaksi PA:n turvallisuusmiestä, jotka auttoivat heidät turvaan. Tyyppilisen journalistin tapaan Isassaroff sanoo, ettei hän anna tämän tapauksen vaikuttaa toimintaansa, vaan jatkaa raportointia vaaroista välittämättä. Tilanne syntyi Beituniassa lähellä Ramallahia perjantaina iltapäivällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180707#.U3hm8ENsNDQ
·        USA:n ulkoministeriö varoittaa kansalaisiaan pysymään poissa Golanin alueelta ja välttämään kulkemista merkittyjen teiden ulkopuolella miinojen ja räjähtämättömien ammusten vuoksi. Maantie no 98 on suljettu siviileiltä, ja IDF julisti Syyrian vastaisen raja-alueen suljetuksi sotilasvyöhykkeeksi. Syyrian armeija on Hizbullahin avustamana aloittanut laajan sotilasoperaation kapinallisten karkottamiseksi Damaskoksen ja Israelin väliseltä alueelta käyttäen lentokoneitaan ja ohjuksiaan operaationsa aikana. Quneitraan johtava rajaterminaali on suljettu. Al-Nusra Front ja muiden n. 30 kapinallisten ryhmän miesvahvuus alueella on 30 000 miestä, joten taistelut voivat muodostua kiivaiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180705#.U3hpHUNsNDQ
·        P1+5 maiden ja Iranin väliset neuvottelut ovat juuttuneet ylipääsemättömiin esteisiin Iranin neuvottelijoiden kiristäessä vaatimuksiaan. Aradin raskasvesi-laitoksen toiminta jatkuu entiseen tahtiin neuvotteluista välittämättä. http://www.timesofisrael.com/as-talks-appear-to-stall-iran-takes-hard-line-on-arak-facility/





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019