MAANANTAI 19.05.14


MAANANTAI 19.05.14
1. LÄMPÖMITTARI näytti aamulla mukavat 14 astetta, ennusteen mukaan 12, nousten päivän aikana 21 asteeseen. Taivas on puolittaen pilvessä tänään ja huomenna, kirkastuen keskiviikoksi lämpötilan noustessa keskiviikkoon mennessä 28 asteeseen laskien sen jälkeen. Päivän raportti tulee myöhästymään, koska pankki vaatii, ettei tilillä saa olla yhtään miinusta, jota täytyy käydä selvittelemässä kaupungissa. Myös Efraimin ystäväperheellä on ongelmia pankkitilinsä kanssa, joskin eri syistä johtuvia kuin meillä. Käymme Jerusalemissa hoitamassa pankkiasiaamme aamupäivällä ja jatkan raporttia sieltä palattuamme. Säätilat tänään: Jerusalem 12 -21; Tiberias 18 -30; Suolameri 22 -32; Eilat 21 -34 +C-astetta.
Israel maalattiin viime yönä keltaiseksi Maccabi Tel Avivin voitettua koripallon Euroopan mestaruuden Milanossa euroliigassa luvuin 98 -86. Vastassa oli Real Madrid, ja voitto saatiin vasta jatkoajalla voittajan ollessa epäselvä ottelun kuluessa Maccabin lopulta ryhdistäydyttyä, vaikka Real Madrid hallitsi ottelua ensimmäisestä erästä lähtien.
2. LIBYASSA jatkuvat taistelut kapinallisten ja hallitukselle uskollisten joukkojen välillä. Perjantaina kapinallisten ja hallituksen joukkojen välisissä taisteluissa Benghazissa sai surmansa 70 ihmistä. Sunnuntaina kapinalliset kohdistivat iskunsa parlamenttiin ja virkailijoihin. Taisteluissa kuoli 2 ja haavoittui 50. Kapinalisten johtaja Libyan entinen kenraali Khalifa Hifter sanoi hajottaneensa parlamentin viranomaisten tuomitessa hyökkäyksen ja sanoen jatkavansa kuten tähänkin asti.
LIBYAN sotilaspoliisin komentaja luki kapinallisten johtajan kenraali Khalifa Hifterin raportin, joka johti kapinallisia Gaddafin hallituksen kaatamiseksi 1990-luvulla sanoen USA:n tukeneen häntä. Muutamia tunteja aiemmin kapinallisten vahvasti aseistetut joukot olivat hyökänneet parlamenttiin lähettäen kansanedustajat pakoon henkensä kaupalla.
HIFTERIN joukkojen edustajana kenraali Mokhtar Farnana kertoi Libyan TV:ssä, että kapinalliset ovat asettaneet 60 hengen ryhmän ottamaan parlamentin valvontaansa. Farbaba sanoi nykyisen hallituksen toimivan hätätilahallituksena. Hän on vastuussa sotilaspoliisin valvomista vankiloista todeten, että Hifterille uskolliset joukot tekivät hyökkäyksen parlamenttiin. Farnana sanoi, ettei kysymys ole vallankaappauksesta vaan kansan tahdon toteuttamisesta. ”Me ilmoitamme maailmalle, ettei maa voi olla terrorismin sikiämis- tai kiihotuspaikka”. Hän oli pukeutunut asepukuun taustanaan Libyan lippu.
LIBYAN tilapäinen hallitus tuomitsi hyökkäyksen parlamenttiin, eikä muutenkaan välittänyt kapinallisten lausunnoista. Maan oikeusministeri Salah al-Marghani kehotti lopettamaan välittömästi armeijan aseiden käyttämisen kehottaen ratkaisemaan kiistan keskusteluilla ja sovitteluilla. Tilapäistä hallitusta tukevat armeijan joukot valvovat Tripolin keskustaa, kun Hifterille uskolliset joukot valvovat lentokenttää ja pääkaupungin eteläpuolisia alueita.
Hifter selitti, että ääriainekset ovat miehittäneet parlamentin politiikan viitan suojassa sanoen, että päämääränä on noiden ainesten pidättäminen. Taisteluja käytiin yön aikana pääkaupungin eteläpuolella ja lentokentän läheisyydessä. Libyan armeija ja poliisi luottavat suurelta osin etniseltä pohjalta perustettuihin aseellisiin joukkoihin. Parlamentti suunnittelee kokoontuvansa tiistaina käsittelemään tilannetta. http://www.timesofisrael.com/renegade-libyan-general-says-parliament-suspended/
3. LABOURIN ja Likudin kansanedustajat aikovat saada lain, joka sallii rukoilemisen Temppelivuorella myös juutalaisille juutalaisen tradition mukaisesti. Israel vapautti Jerusalemin itäosat kuten myös Juudean ja Samarian Jordanian miehityksestä v. 1967 puolustussodassa, mutta antoi siinä vaiheessa islamilaiselle säätiölle Vuoren päivärutiinin hoidon säilyttäen omistusoikeutensa siellä. Käytännössä säätiö (wagf) on ominut sen asettaen sinne omia säännöksiään, joista eniten juutalaisia ja muiden uskontojen edustajia häiritsee se, ettei heillä ole Jerusalemin poliisin omaksuman kannan mukaan oikeutta millään tavoin osoittaa uskontonsa mukaisia rituaaleja, ei kantaa tradition mukaisia tallit-liinoja eikä viedä sinne uskonnollisia kirjoja. Käytäntö on viety pikkumaisuuksiin asti poliisin ja wagfin seuratessa ihmisten huulten liikkeitä osoituksena äänettömästä rukouksesta. Rikkojat joutuvat poliisin kuulusteluihin ja saavat porttikiellon Vuorelle määräajaksi.
Kansanedustajat Miri Regev (Likud) ja Hilik Bar (Labour) aikovat esittää laatimansa lakiluonnoksen Knessetille keskusteluja varten. Aikataulu on vielä auki, mutta pääministeri Netanyahun odotetaan vastustavan heidän esitystään. He kuitenkin vakuuttavat jatkavansa esitystään tarvittaessa korkeimpaan oikeuteen saakka. Israelin uskontoministeriön taholta kerrotaan, että se valmistelee muslimeille ja muille vuorottelu-aikataulut samaan tapaan kuin Patriarkkain hautakammiolla Hebronissa, rukouksia ja hartauden harjoitusta varten.
ARABIT ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen järjestäen Temppelivuorella tai sen edustalla ennalta suunniteltuja mielenosoituksia, joissa he käyttävät kiviä ja yhä useammin myös petrolipommeja, joita he heittävät poliisin ja joskus myös vierailijoiden päälle. Poliisi on toistuvasti rajoittanut Vuorelle nousevien arabien ikää, useimmiten vain yli 40-vuotiaat miehet ja naiset ilman rajoitusta päästetään porttien sisäpuolelle. Muslimisaarnaajat kiihottavat kuulijoitaan väittäen, että Al-Aksa on vaarassa, minkä johdosta perjantain aamurukousten jälkeen arabinuoret hyökkäilevät toistuvasti aiheuttaen mellakoita. http://www.timesofisrael.com/mks-propose-law-allowing-jews-to-pray-at-temple-mount/
4. PÄÄMINISTERI totesi, että Palestiinan Auktoriteetin harjoittama ”virallinen” kiihotus mediassa, opetuslaitoksissa, instituutioissa ja muissa julkisissa laitoksissa on syynä siihen, että anti-semitismi on PA:n valvomilla alueilla korkein maailmassa, 93 % ADL:n suorittaman gallupin mukaan elättää näitä kielteisiä tuntemuksia.
ADL:n maailmanlaajuisessa tiedustelussa, jonka tulokset julkistettiin 13.05, edustaen n. 1.1 miljardia 102 maan asukasta, haastateltiin 53 000 asukasta eli 86 % maapallon väestöstä. Netanyahu selitti, että Israelin itsenäisyyspäivä toukokuun 15.päivänä, jota juutalaiset juhlivat kaikkialla, on arabien keskuudessa nimitetty katastrofin päiväksi, jonka aikana he järjestävät Israelin vastaisia mielenosoituksia ja marsseja polttaen Israelin lippuja ja kaikin tavoin osoittaen Israelin ja juutalaisten vastaisuuttaan. http://www.timesofisrael.com/pa-incitement-behind-soaring-anti-semitism-netanyahu-says/
5. ARABIEN kunnioittaman nagba-päivän kunniaksi arabit hyökkäilivät israelilaisia vastaan sekä kaduilla että maanteillä, joista valtamedia pääosin vaikenee. Arutz Sheva (INN) on yksi harvoja media lähteitä, jotka uskollisesti pyrkivät pitämään kansalaiset ajan tasalla. INN kertoo yhdestä sellaisesta median unohtamasta tapauksesta viimeisen nagban aikana.
BEIT Ariehista kotoisin oleva Shay Sarousy ajoi autollaan perheensä kanssa kohti kotiaan. Puolentoista kilometrin päässä kotitalostaan hän joutui ajamaan perheensä kanssa, johon kuuluvat vaimo sekä 5-vuotias tyttö sekä 3- vuotias poika, Luban arabikylän kautta. He kuulivat takaansa kovan pamauksen, joka särki osittain auton takaikkunaa levittäen lasinsirpaleita sisälle. Lapset nukkuivat auton takapenkillä heräten pamaukseen kysyen, koska nagba loppuu? Perheen isä jatkoi ajoaan hiljentäen vauhtia, etteivät sirpaleet leviäisi.
Ajettuaan kotinsa edustalle hän kutsui turvallisuusmiehet paikalle. Hän havaitsi kauhukseen, että paukauksen oli aiheuttanut palopommi, joka osui lasin kehykseen. Jos se olisi iskeytynyt pari senttiä ylemmäs, se olisi tullut auton sisään aiheuttaen infernon siellä. Se oli todellinen ihmepelastus, perheen isä päivittelee, vain senttien päässä perheen katastrofista.  
INN raportoi viime viikolla tapauksesta, jossa bussi täynnä kuudesluokkalaisia lapsia ajoi Patriarkkain hautakammiolta kohti kotiaan. Halhoulin sillan lähellä neljä arabia hyökkäsi bussia vastaan heittäen sitä kohti kolme palopommia, jotka paloivat roihuten bussin ympärillä. Onneksi bussissa oli iskunkestävät lasit, joten henkisen traumaan lisäksi fyysisiltä vahingoilta selvittiin. Valtamedia vaikeni tapauksesta lähes kokonaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180754#.U3m5EUNsNDQ
6. UKRAINAN juutalaiset Odessan kaupungissa pitävät matalaa profiilia, myös juhliessaan meneillään olevaa lag baomer juhlaa. Paikalliset juutalaiset sanovat, etteivät he pelkää antisemitismiä, mutta yleisen väkivallan leviäminen koskee heitäkin. Odessan kaupungissa asuu nyt 30 000 juutalaista, ennen holokaustia juutalaisten määrä oli 40 % kaupungin asukasluvusta. Se oli juutalaisen kulttuuri- ja liike-elämän keskuspaikkoja.
VENÄJÄÄ kannattavat ja Kiovan hallitusta kannattavat taistelevat keskenään kaduilla, mikä tekee elämän hyvin rauhattomaksi. Tämä on tullut pahemmaksi Kiovan hallituksen tehostaessa toimiaan maan pitämiseksi hallintonsa alla. Tilannetta pahensi edelleen useiden Venäjän kannattajien palaessa paikallisen ammattiliiton rakennuksessa. Donetskin alueella asuvat Venäjän mieliset kapinalliset julistivat perustaneensa Donetskin kansantasavallan. Juutalaisen seurakunta sulki Odessan suuren synagogan ja kehotti asukkaita pysymään kodeissaan. Tämä on varotoimenpide erityisesti lasten suojelemiseksi vaarallisiksi muuttuneilla kaduilla, joissa syntyy hetkellisiä tulitaisteluja.
Virallisesti Odessaan juutalaisyhteisö jatkaa toimintaansa, myös avustustoimia, mutta ihmiset ovat laatineet suunnitelmia massamuutosta, mikäli tilanne muuttuu sisällissodaksi, jossa kukaan ei tunne oloaan turvalliseksi. He ovat koonneet busseja, joilla voidaan muuttaa suurempia määriä ihmisiä. Yksi pakopaikka on Moldovassa sijaitseva Kishinev, jonne on kahden ja puolen tunnin ajomatka. http://www.jpost.com/International/Odessa-Jewish-community-mulls-emergency-evacuation-351334



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019