TORSTAI 10.04.14


TORSTAI 10.04.14
1. TORSTAIPÄIVÄ alkoi viileänä ja epämiellyttävän tuulisena lämpömittarin osoittaessa 12 astetta. Taivas on pilvinen kelmeän auringon pilkistellessä ajoittain pilvien raoista, ja lännen suunnassa on sumua. Rannikolla ja pohjoisessa on voinut jopa tulla muutama vesipisara. Huomiseksi luvataan aurinkoista lämpötilan hieman noustessa, mutta sapattina taivas saa uudelleen osittaisen pilvipeitteen, joka jatkunee sunnuntaina lämpötilan heitellessä korkeimmillaan 20 asteen kahta puolen. Näin ennustetaan Jerusalemin alueille. Lämpötilat: Jerusalem 10 -18; Tiberias 14 -25; Suolameri 19 -27; Eilat 16 -29 +C-astetta. Tuulen vuoksi olisi Israeliin matkustavien hyvä varata mukaan kevyt tuulitakki, jonka voi kuljettaa retkillä mukana. Aurinko tuntuu polttavalta silloin, kun se paistaa.
2. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka presidenttimandaatti päättyi tammikuussa 2009, toimii todellisen itkupillin (crybaby) tavoin. Häntä varoitettiin monien taholta yksipuolisista toimista, mutta hän jätti varoitukset huomioimatta, ja nyt nähdessään rangaistusten kaatuvan hänen päälleen hän juoksee Kairoon itkemään arabiliiton pääsihteerin Nabil al-Arabin syliin huutaen: Tuo paha juutalaispoika uhkailee minua.
Israelin pääministeri Netanyahu sanoi tiistaina, että Israel lopettaa kaikki suorat yhteydet PA:n virkailijoiden kanssa ja tutkii lopettavansa keräämiensä tulli- ja verosaatavien tilitykset PA:n tileille rangaistuksena PA:n yksipuolisista toimista. Abbas lensi suoraa päätä Egyptiin pyytäen, että haluttomat arabimaat korvaisivat PA:n menettämän määrän. Hän myös itkee, että PA joutunee siinä tapauksessa vararikkotilaan ja hajottanee itsensä. Netanyahu ei ole vielä tehnyt päätöstä tilitysten keskeyttämisestä, mutta asiaa tutkitaan. PA:n varojen holtiton käyttö tuntuu sitäkin vaikeammalta hyväksyä, kun se maksoi v. 2012 aikana Israelin tuomitsemille ja vankiloissa rangaistuksiaan kärsiville terroristeille, naisten ja lasten murhaajille, 75.5 miljoonaa USD kuukausipalkan tavoin, joka on suurempi kuin PA:n arabien keskimääräinen palkka. USA ja EU tullevat kritisoimaan sellaista päätöstä. PA:n vuosibudjetti oli v. 2012 n. 3.1 miljardia USD.
PA:n apulaispääministeri Mohammad Mustafa varoitti, että rangaistustoimet vain pahentavat tilannetta ja sanoi PA:n työskentelevän niiden estämiseksi, kuten Israelin Radio raportoi. Israelin ja PA/PLO:n neuvottelijat tapaavat vielä kerran torstaina voidakseen estää yhteyksien täydellisen katkeamisen. Hallitus kehotti keskiviikosta alkaen lopettamaan kaikki virkailijatason yhteydet PA:n kanssa lukuun ottamatta turvallisuutta ja rauhanneuvotteluja koskevat yhteydet. Abbas ilmoitti juuri, että neuvotteluja jatketaan toukokuun jälkeen.  
MINISTERI Naftali Bennett kehotti hallitusta aloittamaan välittömät suunnitelmat B-ratkaisun toteuttamiseksi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen asettamiseksi Israelin suoran hallinnon alaisiksi. Times of Israel henkilökunnan laatiman raportin mukaan, jossa juutalaisasukkaita kutsutaan "setlereiksi", ainakin Gush Etzion, Maale Adumim, Ofra, Beit El ovat sellaisia juutalaiskaupunkeja ja yhteisöjä useiden muiden ohessa. Artikkelin mukaan niissä asuu yhteensä n. 440 000 "setleriä" muutaman kymmenen tuhannen arabi rinnalla, joten niiden liittäminen Israeliin ei muuttaisi demografiaa sanottavasti. "Nämä alueet ovat suuren kansalaismielipiteen mukaan Israelin sydänalueita, joilla on suuri turvallisuus-, historiallinen ja moraalinen merkitys Israelin valtiolle", Bennett selitti.
BENNETT vertaa tällaisia toimia siihen prosessiin, joilla Jerusalemin itäosa liitettiin Israeliin ja Golanin ylänkö kuuden päivän sodan jälkeen Menachem Beginin aikana. Hän julisti jo alkuviikosta FB-sivullaan rauhanprosessin kuolleeksi Abbasin räikeästi rikottua neuvottelu-sopimusta ja Oslon accordeja yksipuolisilla toimillaan. "Tämän valossa asioita tarkastellen rauhanprosessi on edennyt tiensä päähän, ja nyt on aloitettava uusi aikakausi", Bennett kirjoitti FB-sivullaan. Vastauksena John Kerryn kritiikkiin Gilon lähiön 708 asuntoyksikön urakkatarjouspyyntöjen julkistamisesta Bennett kirjoitti, ettei siinä ole mitään anteeksi-pyytelemistä, se on sionismia.  http://www.timesofisrael.com/israeli-punitive-measures-will-topple-the-pa
3. P5+1 maat aikovat jatkaa toukokuussa neuvotteluja Iranin kanssa lopullisen sopimuksen laatimiseksi, vaikka osapuolten näkemykset ovat edelleen kaukana toisistaan, kuten AP ja Times of Israel raportoi. Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif sanoi puhuessaan konferenssissa, että 50 – 60 % erimielisyyksistä on jo ratkottu. Seuraava 2-päiväinen konferenssi aloitetaan 13. toukokuuta Viinissä väliaikaisen sopimuksen takarajan ollessa heinäkuun lopussa, mutta sitä voitaneen jatkaa tarvittaessa.
P5+1 maiden edustajien johtajana toimiva EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton sanoo, että runsaasti keskitettyä työtä tarvitaan vielä ratkaisemattomien kysymysten selvittämiseksi. USA:n tiimin johtaja Wendy Sherman ei täysin yhdy ulkoministeri Zarifin määrittelyyn neuvottelujen vaiheesta todeten, että vain sata-prosenttisesti muotoiltu sopimusteksti voidaan hyväksyä lopullisessa sopimuksessa. Länsimaat esittävät Iranin vastaisten boikottitoimien asteittaista poistamista, jos Iran suostuu rajoittamaan uraanin rikastustoimiaan ja luopuu suunnitelmistaan ydinpommin rakentamiseksi.
IRAN ilmoittaa, että jo vuosia sitten maan korkein johtaja antoi ydinpommin käytön vastaisen fatwan, sitovan uskonnollisen päätöksen. Länsimaat spekuloivat, missä määrin suullisesti annettu fatwa on sitova, koska kirjallisesti sitä ei ole julkistettu. Venäjä ja kiina edustavat sovittelevaa kantaa, länsimaat, USA, Englanti, Ranska ja Saksa, ovat tiukempia vaatimuksissaan. Kiperimmät ongelmat kohdistuvat Fordon maanalaiseen rikastuslaitokseen sekä Arakin raskasvesilaitokseen, joka tuottaa plutoniumia, josta myös ydinpommi voidaan valmistaa. Venäjän pääneuvottelija Sergei Ryabkov toteaa, että edistystä niitä koskevien kysymysten ratkaisemiseksi on tapahtunut, mutta eteneminen on hidasta, sentti sentiltä.
IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei sanoo, että neuvottelut ovat tärkeitä, mutta pyyhkäisee pois mahdollisuuden, että Iran lopettaisi ydinteollisuutensa kokonaan.  USA:n ulkoministeri John Kerry sanoi senaatin kuulemistilaisuudessa tiistaina, että Iran pystyy halutessaan rakentamaan ydinpommin kahdessa kuukaudessa todeten, että neuvotteluille annetut 6 -12 kuukautta ovat paljon enemmän kuin 2 kuukautta, eikä USA välttämättä tue pitempää aikaa. Hän painottaa luotettavan monitori-järjestelmän merkitystä. USA ottaa esille jokaisessa tilaisuudessa kolmen amerikkalaisen kohtalosta Iranissa, joista yksi on juutalaissyntyinen, entinen FBI-agentti Levinson. http://www.timesofisrael.com/iran-claims-50-to-60-percent-agreement-on-nuke-deal
4. ELÄKKEELÄ oleva ID F:n korkea upseeri, eversti Amatzia Chen, valittaa, että Israelin kansa on menettämässä luottamustaan Israelin puolustusvoimiin. Hän selittää, että, 1949 aselepolinjojen sisällä asuvien juutalaisten oletetaan tuntevan olonsa eniten turvatuksi, mutta että käytännössä he pelkäävät tulevaisuuttaan enemmän, kuin Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset, jotka pelkäävät ainoastaan sitä, että IDF tulee tuhoamaan heidän kotinsa. Tämä siitä huolimatta, että he elävät vihamielisen kansan keskellä.
CHEN sanoo olevansa huolestunut IDF:n sotilaitten ja Yitzharin asukkaitten äskeisistä yhteenotoista, joiden seurauksen IDF hajotti 4 asuntotaloa Yitzharissa, jonka asukkaat puolestaan tuhosivat armeijan tukikohdan kylässä. Se osoittaa hänen mielestään vaarallista kehitystä maassa, jonka ainoana turvana ovat IDF:n sotilaat.
CHEN sanoo, että IDF on valinnut väärän tavan puolustaa kansalaisiaan. Sen sijaan, että se keskittyisi terroristien tuhoamiseen, se mieluummin suostuu kompromisseihin heidän kanssaan ikään kuin he olivat tasavertaisia.  Tämä rohkaisee terrorismia ja murentaa kansan luottamusta IDF:n rooliin kansan puolustajana. Hän mainitsee pari esimerkkiä, jotka osoittavat Israelin asukkaiden joutuneen asumaan pitkiä kausia pommisuojissa armeijan johdon epäröidessä antaa hyökkääjille ratkaisevat iskut. Gush Katifin asukkaat eivät vieläkään ole löytäneet paikkaansa sen jälkeen, kun heidät karkotettiin Gazasta.
CHEN sanoo, että Israel on edelleen eräänlainen ghetto, jota viholliset näykkivät ja halventavat joka suunnalta, ja tämä mentaliteetti on saatava muuttumaan. Tämä tuo mukanaan viimeisen kehityksen mukaisilla aseilla varustetun armeijan moraalisen heikkouden, joka epäröi iskeä vihollistaan täysin voimin. "Mitä vahvempia ja voimakkaampia me olemme, sitä vähemmän meitä vastaan hyökätään", Amatzia sanoo.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179481#.U0Y-fkBsNDQ
5. AMERIKKA turvallisen Israelin puolesta (AFSI) puheenjohtajan Mark Langfanin kodissa viime keskiviikkona järjestetty tilaisuus oli pakahtumiseen asti täynnä kuulijoita. Tilaisuudessa Langfan ja entinen Israelin lähettiläs Yoram Ettinger selvittelivät demografian vaikutusta Israelin tulevaan kehitykseen. Ettinger totesi, että Juudeassa ja Samariassa on nyt 60 %:n juutalaisenemmistö, ja nykyisen trendin mukaan se tulee kasvamaan 80:en prosenttiin vuonna 2035. Tämä johtuu juutalaisten syntyvyyden noususta ja samanaikaisesta laskusta arabien keskuudessa, sekä juutalaisten paluusta muinaiseen kotimaahansa. Hän totesi, että jos Israel vetäytyy kokonaan Juudean ja Samarian alueilta, sinne CIA:n mukaan muuttaisi 1.3 miljoonaa palestiinalaista ulkomailta. Jos Israel joutuisi miehittämään Juudean ja Samarian uudelleen, sitä vastassa olisi 4 miljoonaa PA:n arabia vuonna 2035 arvioidun 1.7 miljoonan arabin asemesta. Laskelmien valossa Israelin tulee mieluummin säilyttää nykyinen tasapainotila Juudeassa ja Samariassa, kuin vetäytyä niistä kokonaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179442#.U0ZHFUBsNDQ
6. IDF lähetti avaruuteen OFEK-10 satelliitin Shavit monivaiheisella raketilla. Molemmat ovat Israelin puolustusteollisuuden tuotteita. Satelliitti on suhteellisen pieni, mutta se on varustettu tekniikan viimeisen kehityksen mukaisilla laitteilla. Se on etäsensoreilla varustettu tarkkailu satelliitti, jossa on synteettinen aperture tutka (SAR) ja korkearesoluution kuva. Sen ominaisuutena on hypätä kuvasta toiseen lennon aikana jatkuvan kuvan asemesta. Sen kierrosaika maapallon ympäri on 90 minuuttia, mikä on sovitettu yhteen OFEK-9 satelliitin kanssa siten, että jokaisen 45 minuutin välein toinen niistä on saman alueen yllä. Tämä nopeuttaa kriittisen tilanteen seuraamista vihollisen valmistautuessa ohjusiskuun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179485#.U0ZME0BsNDQ



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019