MAANANTAI 07.04.14


MAANANTAI 07.04.14
1. LÄMMINTÄ on, puoli seitsemän maissa mittari näytti jo 19 astetta, ja tuuli on heikko. Lämpötilan ennustetaan nousevan päivän aikana lähelle 30 astetta auringon paistaessa heikon pilviverhon takaa. Huomenna taivas saa runsaamman pilvipeitteen lämpötilan pudotessa reilut 7 astetta, kuten Times of Israelin säätieteilijä ennustaa JP:n luvatessa paria astetta vähemmän. Näin ennustetaan, mutta kuten tiedetään, sään ennustaminen on kovin epävarmaa koulutetuista ennustajista huolimatta. Säätilat tänään: Jerusalem 19 -20; Tiberias 16 -34; Suolameri 22 -36; Eilat 18 -36 +C-astetta. Tänään on vielä hellettä, mutta sen jälkeen ennustajat lupaavat siedettävämpää lämpötilaa, mikä sopii paremmin autolla liikkuville ja kuumilla ja pölyisillä raunioilla vieraileville pyhiinvaeltajille.
2. JOS sään suhteen on havaittavissa pientä helpotusta pahimman helteen hellittäessä, sitä voitaneen havaita myös ns. rauhanprosessin nykyvaiheessa, mutta on pelättävissä, että siinä palataan takaisin 9 kuukautta taaksepäin aikaan ennen John Kerryn sponsoroimia, uhkausten ja lahjusten avulla aloitettuja rauhanneuvotteluja. Yhdeksän kuukautta kalliisti palkatut miehet ja naiset kokoontuivat salaisissa paikoissa Jerikosta Jerusalemiin ja Washingtoniin saamatta yhtään sopimusta aikaan, mikäli raportteihin on uskomista.
Viimeinen yhteinen Maryin Indykin valvoma neuvottelutilaisuus Washingtonissa päättyi tuloksettomana PA:n edustajan Erekatin syyttäessä Israelin edustajana toiminutta Tzipi Livniä uhkailusta. Sitä edellinen Indykin valvoma 9 tunnin tilaisuus Jerusalemissa päättyi keskinäiseen "huutoäänestykseen" kummankin osapuolen ollessa epätietoinen, mistä äänestettiin. Ainoa asia, mistä neuvottelijat näyttävät olevan samaa meiltä, on toteamus, että lähes 9 kuukautta kestäneet rauhanneuvottelut ovat epäonnistuneet surkeasti. Jäljellä on enää irtopisteiden kerääminen syyllisen osoittamiseksi.
Lopullisen niitin neuvotteluille antoi Abbasin julkisesti TV:n välityksellä maailmalle reklamoima 15 kansainväliselle yhteisölle osoitettu jäsenhakemusten allekirjoittamis-tilaisuus Ramallahin Mukatan hallintokeskuksessa rikkoen häikäilemättä neuvottelujen ehtona olleen vakuutuksen pidättyä hakemusten jättämisestä 9 kuukauden ajaksi, ja uhaten lisäävänsä hakemusten määrää lukuisiin muihin järjestöihin. Kukkona tällä tunkiolla on PA:n uhkaus syyttää Israelia ja sen johtavia virkailijoita sota- ja muista rikoksista Haagin kansain-välisessä oikeudessa. Analyytikoiden ja kommentoijien hämmästelyihin antanee erään heistä antama selitys, ettei Abbas halua mennä aikakirjoihin palestiinalaisten asian petturina, jollaiseksi hänet olisi leimattu luopuessaan pakolaisten paluuoikeudesta, 1949 aselepolinjoista ja oikeudesta koko Syyria Palestiinan maahan, eli Israelin tuhoamisesta vaiheittaisen kehityksen myötä islamin kalifaatin perustamiseksi sen raunioille.
OMAKSUMANSA periaatteen mukaisesti keskittyä vain syntyneen vahingon korjaustoimiin esittämättä omia suunnitelmiaan Netanyahun hallitus ilmoittaa vastaavansa samalla mitalla, jo Mooseksen Lain esittämän "silmä silmästä, hammas hampaasta, mustelma mustelmasta" periaatteen mukaan. Netanyahu sanoi, että PA:n johtoa tulee rangaista sopimusrikoksista. Hän tarkoittanee tällä sitä, että Israel vetää PA:n johdon Haagin kansainväliseen oikeuteen (ICC) syyttäen sitä sotarikoksista ja ihmisoikeusrikoksista, kuten ministeri Bennett yksilöi. Jotkut virkailijat Israelin leirissä vielä uskovat sovintoon, onhan muutamia päiviä jäljellä. Virallisesti neuvottelut päättyivät lopulliseen umpikujaan, ja Israelin johto valmistautuu palaamaan siihen, missä oltiin yli 8 kuukautta sitten. RATKAISEVINTA tässä on kuitenkin se tapa, millä USA:n ulkoministeri John Kerry sanoo tilanteen kuumuuden ja taistelun helteen viilenneen sotaväsymyksen saadessa taistelijat valtaansa adrenaalin puutteen vuoksi.
3. DAVID LEV kertoo Arutz Shevan artikkelissaan, että terrorijärjestö Fatah pyrkii lähestymään terrorijärjestö Hamasia saadakseen sen liittämään kätensä yhteisen asian taakse ja unohtamaan menneet erimielisyydet tärkeämmän asian eli Israelin tuhoamisen edistämiseksi asteittain, koska suora hyökkäys voimasuhteiden epätasapainon vuoksi ei ole mahdollista eikä mielekästä.
HYVÄN tahdon eleenä Fatahin kontrolloiman PA:n nimittämä rauhanneuvottelija, PLO:n korkea virkailija Saeb Erekat kehottaa Hamasia toteuttamaan kaikki aiemmat sopimukset Fatahin kanssa voidakseen yhdistää voimat yhteistä vihollista Israelia vastaan. Hän esitti mielipiteensä lauantaina konferenssissa nimeltään "Strategia ja vastarinta".
EREKAT sanoi puheessaan mm. "Me vaadimme, että Hamas enemmän kuin koskaan toteuttaa Kairon ja Dohan sopimukset. Poliittisten puolueiden tulee sovittaa keskinäiset erimielisyytensä vaalien eikä luotien avulla". Hamas kaappasi vallan Gazassa 2007 Israelin vetäydyttyä sieltä syksyllä 2005. Hamas aloitti sen jälkeen Fatahin syrjäyttämisen Gazan kaistalla käyttäen joskus koviakin otteita. Fatah vetäytyi sieltä keskittyen vahvistamaan valta-asemaansa Juudean ja Samarian alueilla syrjäyttäen Hamasin virkailijoita pidättäen heitä mielensä mukaan kuulusteluja varten, jotka arabitavan mukaan ovat mutkattoman suora-viivaisia, ja joissa kidutuksen käyttäminen on oleellinen osa.
GAZAN kysymys on aina ollut ongelma rauhansovitteluissa Israelin ja PA:n arabien välillä. Erään suunnitelman mukaan Gazasta rakennettaisiin yhtenäinen silta Hebronin tienoille, tai kaivettaisiin tunneli maanpinnan alapuolelle – jossa palestiinalaiset ovat eteviä. Fatah kuitenkin janoaa päästä takaisin Gazaan, sillä se antaisi virtuaaliselle Palestiinan valtiolle yhteyden merenrantaan ja oman sataman. Maayhteys sinne katkaisisi Israelin kahtia.
EREKAT ilmaisinkonferenssissa Fatahin kyltymättömän halun saada Gazan kaista uudelleen valtaansa ja on siksi halukas tarvittaessa joustamaan omista vaateistaan. Hän julisti näin: "Julistan täten presidentti Abbasin ja omasta ja Fatahin johdon puolesta, että Hamas on poliittinen puolue, ei ole nyt eikä koskaan ole ollut terrorijärjestö".  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179329#.U0JAHEBsNDQ
4. AVIGDOR LIBERMAN, Israel Beitenu puolueen puheenjohtaja ja Israelin ulkoministeri, sanoo nyt painokkaasti, että hänen johtamansa puolue äänestää neljännen vankierän vapauttamista vastaan, jos sellainen tilanne syntyy. Netanyahu ilmoitti, että käytännössä neljännen 26 terroristierän vapauttaminen on peruttu, koska sen vakuutena ollut rauhan-neuvottelujen edistyminen on pysähtynyt. Politiikassa on kuitenkin ennen aikaista sanoa "ei koskaan", sillä poliittinen tarkoituksenmukaisuus sanelee sen säännöt.
Israel Beitenu menee mieluummin uusiin vaaleihin kuin suostuu uusien terroriryhmien vapauttamiseen, ei edes pakettiratkaisun yhteydessä, jolla Jonathan Pollard voitaisiin vapauttaa lähes 30 vuotta kestäneestä vankeudesta, Liberman toteaa. Israel Beitenu solmi vaaliliiton Likudin kanssa ennen viimeisiä parlamenttivaaleja, joissa se sai 11 kansanedustajaa ja Likud 20, millä varmistettiin Netanyhaun pääministeriys.  Hän viittaa nykyiseen sopimukseen Netanyahun ja Abbasin välillä, jolla Israel suostui vapauttamaan 104 terroristia vankiloistaan sitä vastaan, että PA/PLO suostui tulemaan neuvottelupöytään. Hän pitää hyvin pahana sopimuksen rikkomisena sitä, että Abbas päätti hakea jäsenyyttä 15:ssa kansainvälisessä järjestössä, osa niistä YK:n valvomia kesken 9 kuukauden sopimusaikaa.
JOS Israel Beitenu ja Juutalainen Koti puolueet äänestäisivät vankien vapauttamista vastaan, Netanyahu joutuisi turvautumaan Meretzin, Labourin ja arabipuolueiden ääniin, mikä tulisi sotimaan hänen omia periaatteitaan vastaan. Oppositiojohtaja Isaac Herzog suosittelee vaalien pitämistä: "Antaa Libermanin mennä vaaleihin".  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179321#.U0JQTUBsNDQ
5. KOMITEA juutalaisten rukousoikeudesta Temppelivuorella kokoontuu ensimmäiseen istuntoonsa tänään maanantaina. Sillä on visainen kysymys puitavanaan: Miten saada aikaan sopimus tai päätös, jolla juutalaisten rukoileminen Temppelivuorella sallittaisiin ilman, että epäluuloinen Jerusalemin poliisi seuraa jokaista vuorelle noussutta juutalaista, ettei vain edes tuuli heiluttele hänen huuliaan merkiksi äänettömästä rukouksesta? Jordania, joka rauhan-sopimuksen mukaan valvoo vuoren päivärutiinia, ilmoitti äskettäin, että rukouksen salliminen juutalaisille on vastoin sopimuksia. Kiihkomielisimmät muslimioppineet sanovat, että koko Temppelivuoren alue muureineen ja piha-alueineen kuuluu Al-Aksa moskeijaan, ja että juutalaisten pääsy sinne on kielletty, sulkien siten heidän rukoilemisensa Länsimuurilla.
Komitea Temppelivuoren asemasta perustettiin Miri Regevin toimesta, joka johtaa Knessetin maan sisäisten ja ympäristöasiain valiokuntaa. Sen jäseninä ovat David Tzur (Hatnua), Zevulun Kalfa (Juutalainen Koti) ja Nachman Shai (Labour). Rabbi Yeuda Glick, joka toimii Liba-projektin koordinoijana juutalaisten oikeuksista Temppelivuorella, sanoo olevansa hyvin jännittynyt jo siitä, että tällainen alakomitea perustettiin, olkoon sen työstä millaiset seuraukset tahansa. Hän sanoo odottaneensa 20 vuotta, että joku edes antaisi heille oikeuden esittää mielipiteensä ilman, että se estetään leimaamalla heidät ääriaineksiksi, harhautuneiksi tai vaarallisiksi, mitä he eivät ole koskaan olleet.
Aiemmin kansanedustajat ja hallituksen ministerit varoivat nousemasta Temppelivuorelle, ettei se herättäisi mielenosoituksia tai väkivaltaa, mutta nyt tämä varovaisuus omien oikeuksiensa puolesta taistelemisesta on alkanut mureta suurelta osin muutaman kansan-edustajan antautuessa näkyvästi puolustamaan oikeuttaan. Kansanedustaja Moshe Feiglin on yksi heistä, jolle Netanyahu lätkäisi kiellon nousta vuorelle, koska hänellä oli tapana nousta juutalaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä, useimmin torstaisin, vuorelle rukoilemaan, minkä hän teki julkisesti eikä salaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179347#.U0JWjUBsNDQ
6. Ynetnews.com julkaisi mielipideosiossaan artikkelin, jossa tutkitaan mahdollisuutta, että Israel joutuu etsimään uuden tukikepin USA:n tuen osoittautuessa ruokosauvaksi, joka murtuu vähäisessäkin ponnistuksessa. Artikkelissa lähdetään siitä, että voimavaroiltaan vähäinen Israel tarvitsee joka tapauksessa vahvemman tukijan islaminmeren keskellä, joka osoittaa enemmän vihamielisyyttä ja tuhoa kuin hyväksymistä joukkoonsa yhtenä joskin erilaisena kansakuntana.
ARTIKKELISSA todetaan, että luontevimmin siihen sopisi Venäjä, joka nousevana suurvaltana ei ole vieras alueella entisen Neuvostoliiton ajoilta. Toisina ehdokkaina olisivat Kiina ja ehkä Intia, tai BRICS liittoutuma (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka), mutta sen poliittinen ja maailmanlaajuinen valtaoikeus hakee vasta muotoaan. Se tarkoittaisi Israelin ja USA:n välisten lukuisten sopimusten ja yhteistoiminta muotojen vaikeutumista. Se tarkoittaisi samalla Israelin uskonnollisten ja kulttuuri-siteiden katkeamista. Miten EU sopisi tähän kuvioon, on sekin arvailujen varassa, mutta muutoksen aika on käsissä.   http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4507433,00.html





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019