TIISTAI 08.04.14


TIISTAI 08.04.14
1. TIISTAIAAMUNA aurinko paistaa heikon pilviverhon takaa värjäten kaukaiset kukkulat vaaleanpunaisiksi kuin kahden vaiheilla arvioiden, aloittaisiko täydeltä terältä helteisen vaiko puolipilvisen ja lämpötilaltaan siedettävämmän päivän. Säätieteilijät ennustavat 24 asteen päivälämpöä, mikä ei tunnu kovin vaikealta kestää. Hyvä niin, mutta lämpötilan ennustetaan laskevan edelleen huomenna ja ylihuomenna, jolloin puolipilvisyys virallistetaan. Perjantaina sään pitäisi muuttua uudelleen aurinkoiseksi, mikä nostaa lämpötilaa uudelleen. Säätilat: Jerusalem 14 -23; Tiberias 14 -30; Suolameri 21 -31; Eilat 19 -33 +C-astetta. Kuten jo taisin mainita, sää pysyy miellyttävän lämpöisenä myös öisin lähipäivien aikana.
2. ISRAELIN lehdistössä puidaan edelleen ns. rauhankeskustelujen tilannetta, ja ennen kaikkea, miten tähän kuolleeseen tilanteeseen jouduttiin ja mitä pitäisi tehdä. Abbas lentää tänään Kairoon, jossa hän tapaa arabiliiton edustajia vaatimassaan kiireisessä kokouksessa. Israelin edustajat toimivat hillitymmin eikä yhtä näyttävästi USA:n hallituksen edustajien kanssa. Koko tämä prosessi on muuttunut yhä enemmän arabiliiton ja USA:n väliseksi keskusteluksi, jota käydään niiden edustajien PA/PLO:n ja Israelin hallituksen välityksellä. Abbas ei uskalla päättää mistään kysymättä ensin arabiliiton mielipidettä, mikä osoittaa, että Abbas on pelkuri. Hän pelkää imagonsa ja kunniansa menettämistä, mikä on arabille kuolemaakin pahempi, ja hän pelkää menettävänsä henkensä varoen tarkoin askeleitaan. Israelin pääministeri Netanyahu ja USA:n ulkoministeri John Kerry ovat jatkuvassa puhelin-yhteydessä, jopa useita kertoja päivittäin, millä Netanyahu turvaa selustansa.
PA:n johtajien kanta aluevaatimuksiin on se, että se suostui antamaan 78 % Syyria-Palestiinan maasta Israelin valtiolle, eikä suostu edes keskustelemaan lisämyönnytyksistä, kuten PLO:n virkailija Shaath selitti. PA:n vinkkien mukaan Abbas voisi suostua jatkamaan keskusteluaikaa 1 200 vangin vapauttamista vastaan, mutta vain kahdeksi kuukaudeksi ja keskusteluissa voitaisiin käsitellä vain rajakysymyksiä. Entinen neuvottelija Mohammed Shtayeth edustaa kovaa linjaa pitäen Israelin uhkauksia vastatoimista, kuten kokoamiensa verosaatavien pidättämistä, merkityksettöminä, sillä palestiinalaiset kärsivät joka tapauksessa Israelin päivittäisestä miehityksestä, kuten hän sanoi. Hän väittää Israelin pyrkivän hyötymään tilanteesta vaatimalla oikeutta perustaa uusia setlementtejä, enemmän eliminoimista ja pidätyksiä, talojen purkamista ja väkivaltaa. PA:n väitteessä ei ole huomioitu sitä, että juutalaisten kotimaaksi tarkoitetusta alueesta Englanti lohkaisi 1920 n. 75 % perustamansa Transjordanian kuningaskunnalle, joka oli tarkoitettu palestiinalaisvaltioksi.
USA:n ulkoministeriö tutkii tilannetta yhdessä presidentti Obaman kanssa pyrkien selvittämään, mitä Abbasin allekirjoittamat jäsenhakemukset käytännössä merkitsevät. PA:n johtajien käsityksen mukaan USA ei vastusta niitä, mutta ministeriön tiedottajan Jen Psakin mukaan USA tutkii tilannetta ja sitä, rikkovatko Abbasin jäsenhakemusten allekirjoitukset USA:n lakia ulkomaisten operaatioiden määrärahalakia 2014, joka kieltää PA:n YK:n alaisten järjestöjen jäsenhakemukset kuten myös kääntymisen Haagin kansainvälisen oikeuden ICC  puoleen. Jos PA on rikkonut näitä sääntöjä, USA voi perua PA:lle vuodeksi 2014 myöntämänsä 440 miljoonaa USD, josta 70 miljoonaa USD on tarkoitettu turvallisuus-toimille, loput PA:n talouden tukemiseksi, jolla on velkaa yli 4 miljardia USD. Abbas kehuu avoimesti, että PA valmistelee uusien jäsenhakemusten jättämistä järjestöille, joita se sanoo löytäneensä kaikkiaan 63 kpl. http://www.jpost.com/Middle-East/Palestinians-Israel-exploiting-peace-talks-crisis-to-make-further-demands-347810
3. ARABILIITON apulaispääsihteeri Ahmed Ben Helli totesi maanantaina, että Israelilta puuttuu todellinen halu rauhan saavuttamiseksi palestiinalaisten kanssa. Hän kuitenkin sanoo, että hän uskoo mahdollisuuteen edistyä lukkiutuneesta tilanteesta. "Me uskomme edelleen, että USA:lla on ratkaiseva rooli saada rauhanprosessi etenemään", kuten arabimedia kertoi hänen todenneen.
"Israelin rakentamat tosiasiat maassa osoittavat, ettei Israelin neuvottelijalla ole mitään todellista halua rauhanprosessin edistämiseksi", Helli sanoi. Arabiliiton 22 jäsenmaata painostavat Abbasia suostumaan neuvotteluajan jatkamiseen Israelin kanssa. Raportin mukaan Helli kieltäytyi painostamasta PA:ta jäsenhakemusten jättämisen siirtämiseksi kansainvälisiin järjestöihin todeten, että sillä on täysi oikeus hakea jäsenyyttä, vaikka se rikkookin PA:n hyväksymää sopimusta pidättyä siitä 9 kuukautta kestävien neuvottelujen aikana. Sen asemesta arabiliitto ilmoittaa painostavansa Israelia vapauttamaan lupaamansa viimeisen vankierän 26 terroristia, joiden tuli päästä vapauteen 29. huhtikuuta.
ABBASIN kiireeseen toimia vastoin sopimusta olla jättämättä jäsenhakemusta neuvottelujen aikana vaikutti luultavasti hänen pelkonsa joutua palestiinalaisten vihan kohteeksi, kun Netanyahu ilmoitti vapauttamisen siirrosta teknisistä syistä. Vasta Abbasin toimittua vastoin sopimusta Netanyahu ilmoitti, että viimeisen vankierän vapauttaminen peruutettiin. Israelin ja PA/PLO:n rauhanneuvottelijoiden maanantain kokouksessa Washingtonissa ei edistytty. He yrittänevät vielä kerran tänään tiistaina, mutta odotukset ovat pessimistiset.    http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Arab-League-Progress-still-possible-in-deadlocked-Israeli-Palestinian-talks-347840
4. Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor sanoo, että PA/PLO:n tekemät jäsenhakemukset ovat selvä sopimusrikkomus, mutta ne tulevat haavoittamaan palestiinalaisia enemmän kuin ketään muita. Hän sanoo, etteivät palestiinalaiset ole lukeneet "pienellä kirjoittuja lisä-määräyksiä", eli niiden ohjeistossa olevia tehtäväkuvauksia, mitä varten ne on perustettu. Prosor tarkoittaa tällä sitä, että PA:n hallinto rikkoo useita vaatimuksia järjestöissä, joiden jäsenyyttä se pyrkii hakemaan. "He eivät ole tajunneet, että jäsenyyteen kuuluu velvollisuus". Hän ottaa esimeriksi PA:n poliisien suorittamat journalistien pidätykset ja kovaotteiset kuulustelut vähäisestäkin Abbasin vastaisesta kirjoituksesta, mikä on vastoin kansainvälistä konventiota siviili- ja poliittisesta vapaudesta. Prosor puhui JP:n vuotuisessa konventissa New Yorkissa useiden israelilaisten merkkihenkilöiden rinnalla. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Prosor-Palestinian-Authority-in-clear-violation-of-agencies-it-applied-to-347844
Edelliseen voidaan esittää vastalause, että esim. YK:n Ihmisoikeusneuvoston jäsenistä suuri osa on maita, joissa ihmisoikeuksia rikotaan sumeilematta, eikä se näytä häiritsevän ketään. Valtaosa sen päätöslauselmista käsittelee Israelin väitettyjä rikkomuksia, mutta neuvosto sulkee silmänsä sen jäsenmaitten harjoittamasta räikeästä inhimillisyyden polkemisesta.
5. ASIANAJAJA ja entinen kansanedustaja Elyakin Ha´etzni kehottaa Israelia liittämään Juudean ja Samarian C-alueet valtioonsa ennen kuin PA/PLO sen tekee yksipuolisesti. Hän varoittaa, että PA/PLO:n saamat jäsenyydet useissa YK:n alaisissa ja muissa kansainvälisissä järjestöissä antavat sille virallisen valtion oikeudet ja YK:n virallisen tunnustuksen välittämättä Israelin vastalauseista. YK:n toimintaa hallitsevat muslimi- ja kehitysmaiden jäsenet, joiden palestiinalaisia suosivat ja Israelia tuomitsevat päätökset tehdään lähes automaattisesti. Ha´etzni sanoo, että Israel asettaa PA:lle vakavia taloudellisia pakotteita, mutta ne eivät riitä.
"Jos he ovat puuhaamassa itsemäistä valtiotaan yksipuolisesti, meidän tulee vastata siihen samalla mitalla", hän toteaa. "Jos he muuttavat säännöt ja aikovat yksipuolisesti kahmaista Juudean ja Samarian alueet hallintaansa, meidän tulee tehdä samalla tavoin, mutta ennen kuin he ehtivät toimia".
Ha´etzni on varmaan aivan oikeassa, sillä jos PA ehtii hankkia toimilleen YK:n ja mahdollisesti arabiliiton ja EU:n tunnustuksen, asia monimutkaistuu ratkaisevasti. "Meidän tulee vastata tuleen tulella; jos he aikovat toimia laittomasti, meidän tulee pystyä estämään se muuttamalla Juudean ja Samarian C-alueiden hallintaoikeus omistusoikeudeksi".
HA´ETZNI kehottaa kiirehtimään, sillä aikaa ei ole paljon, eikä se toimi Israelin hyväksi. Ongelmana vain on se, uskaltaako Netanyahu tarttua tilaisuuteen vaadittavalla päättäväisyydellä ja toimintatarmolla, mitä tässä häneltä vaaditaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179381#.U0Oa60BsNDQ
6. ISRAELIN poliisi kävi aikaisin tiistaiaamuna ojentamassa Ytizharin juutalaisasukkaille pääsiäislahjan tuhoamalla kaksi asuntoparakkia sekä kolmannen puolivalmiin asunnon. Viime viikolla IDF:n sotilaat kävivät tuhoamassa Avi ja Soshana Lazarin viisilapsisen perheen juuri valmistuneen asuntotalon, johon heiden oli tarkoitus muuttaa välittömästi. Tarkkailijat ovat ihmetelleet, mistä tämä kiire tuhoamiseen ennen suuria pyhäpäiviä, ja ovat tulleet tulokseen, että se lienee turvallisuusviranomaisten vastaus viime päivinä johtavien sotilasupseerien ja virkailijoiden autoja vastaan harjoitettuun ilkivaltaan, mihin Yitzharin asukkailla ei ole mitään yhteyttä.
YITZHARIN yhteisö sanoo lausunnossaan: "Tämä viranomaisten harjoittama tuhoaminen ja Yitzharin yhteisön kollektiivinen rangaistus on hävytöntä. On ennen kuulumatonta, että Israelin hallitus ja turvallisuusvirkailijat tuhoavat viattomien ihmisten kodit vain kostaakseen laittomat hintalappurikokset sen virkailijoita vastaan. Me vaadimme turvallisuusjoukkoja ja heidän johtajansa välittömästi lopettamaan tämän politiikan ja estämään kostonkierteen nousemisen entisestään". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179392#.U0OgfEBsNDQ, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179393#.U0Ok3UBsNDQ










Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021