SUNNUNTAI 06.04.14


SUNNUNTAI 06.04.14
1. ENNUSTEEN mukaan päivästä tulee lämmin, lämpömittari näytti puoli seitsemän aikaan jo 19 astetta ja noussee päivän mittaan. Lämmintä jatkunee vielä huomennakin, mutta tiistaina taivas pilvenee ja lämpötila alenee kuutisen astetta, jatkaen taas aurinkoisena keskiviikosta alkaen. Lämpötilat tänään: Jerusalem 19 -29; Tiberias 18 -31; Suolameri 24 -34; Eilat 22 -34 +C-astetta. Sään lämpeneminen auttaa mukavasti asunnon sisätilojen lämpenemistä.
2. USA:n nimittämä Lähi-Idän rauhanprosessia käsittelevä hyökkäysosasto ei anna hetkellisten takaiskujen hillitä ryntäyksiään vahvoja torjuntamuureja vastaan, vaan nuoltunaan haavojaan parin päivän ajan on valmis uuteen rynnistykseen, joskin heikennein joukoin ja murenneella uskolla lopullisen voittoon.
Obaman nimittämä Lähi-Idän erityislähettiläs Martin Indyk houkutteli Tsipi Livnin – jos Livni nyt houkutteluja kaipaakaan – ja vastahakoisen Saeb Erekatin tänään tapaamaan  paikassa, jota ei paljasteta sovitun salailuperiaatteen mukaan. Onko tällä yrityksellä mitään onnistumisen mahdollisuuksia on kokonaan toinen asia, niin lukkiutuneet ovat osapuolten uskottavuusvälit. Livni tarjosi PA:lle vankien vapauttamista myönnytyksiä vastaan, mutta Abbas torjui tarjouksen syyttäen Israelia neuvottelujen torpedoimisesta, vaikka hän itse sanoi aiemmin, ettei vankien vapauttamisella ja neuvotteluilla ole mitään yhteyttä toisiinsa. Hän kuitenkin sanoo olevansa sitoutunut neuvottelujen jatkamiseen huhtikuun loppuun asti.
Kerry pysyttelee toistaiseksi taustalla toteuttaen Obaman taktiikkaa "johtaa linjojen takaa". Kerry soittelee usein sekä Abbasille että Netanyahulle, mutta puhuessaan Marokossa hän sanoi, että hän tulee yhdessä pomonsa Obaman kanssa arvioimaan tilannetta ja päättämään, onko mitään mieltä jatkaa nykyiseltä pohjalta ja mikä uusi toimintaperiaate tulisi olemaan. Hän kutsuu sitä todellisen tilanteen haarukoimiseksi (reality check). Arabiliitto kokoontuu myös muutaman päivän sisällä antaen oman arvionsa tilanteesta, joka muuttui kokonaan PA/PLO:n päätettyä esittää jäsenhakemuksensa viiteentoista kansain-väliseen ja YK:n alaiseen järjestöön rikkoen karkeasti neuvottelusopimuksen.
Abbasin korvaan kuiskuttelija Nabil Abu Rudeineh moitti Livniä, että tämä aivan hyvin tietää, että pidättäytyminen hakemusten jättämisestä oli myönnytys vankien vapauttamista vastaan. Hän esitti nyt lisävaatimuksen rakennuskiellosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä Jerusalemin itäosissa, mitä hän kutsui esteeksi neuvottelujen jatkamiseksi. Kerry yritti torstai-iltana soittaessaan Abbasille Marokosta saada hänet peruuttamaan jäsenhakemuksensa, mutta Abbas kieltäytyi. Rudeineh sanoi lausunnossaan, että USA ja koko muu maailma tunnustaa Abbasin aseman ja pitää Abbasia todellisena ja luotettavana rauhankumppanina. Livnin mielestä Israelilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin jatkaa kitkuisia neuvotteluja Abbasin kanssa. Hän syyttää ministeri Uri Arielia ja Bennettiä neuvottelujen torpedoimisesta vastuuttomilla lausunnoillaan. Hän haluaa Netanyahun ja Abbasin suoraa puuttumista neuvotteluihin, joihin USA antaa samoin suoran tukensa. Syyttelyprosessi on alkanut täydellä tehollaan.
Ministeri Naftali Bennett esittää edelleen Juudean ja Samarian C-alueiden liittämistä Israelin valtioon. Israel vastaa C-alueiden sekä siviili- että turvallisuushallinnosta. Pakettiin kuuluisi Jordaniin Laakso, jonka valvontaa Israel pitää elintärkeänä maan turvallisuuden kannalta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinians-reject-Israeli-call-for-concessions-in-exchange-for-prisoner-release-347627
3. EU:n ulkomaanasioitten toimiston johtaja Catherine Ashton totesi lauantaina, että EU tukee täysin Kerryn ponnisteluja rauhanneuvotteluissa Israelin ja PA/PLO:n välillä, kuvastaen näin EU:n ulkoministereitten yhteisesti omaksumaa kantaa.
USA:n Valkoinen talo pyrki kumoamaan mediaan levinneitä tietoja, että USA pyrkii ottamaan eroa rauhanneuvotteluihin menettäessään uskonsa niiden onnistumiseen. New York Timesin artikkelin mukaan viittasi korkean virkailijan lausuntoon perustaen sen Obaman kannanottoon vakuuttaen täysin luottavansa Kerryyn, jota media on syyttänyt syyn neuvottelujen takkuamisesta sysäämisestä Israelin hartioille tunnustamatta omaa vastuutaan epäonnistumisestaan.
OBAMAN avustaja julkisti Obaman antaman lausunnon. "Näen useiden korkeiden virkailijoiden viittaavan Kerryyn ja Lähi-Idän rauhaan. Mutta minä olen korkein virkailija, eikä minulla ole mitään muuta kuin kiitosta sanottavana tavasta, millä Kerry on hoitanut rauhan- neuvotteluja". Kerryn viime aikoina antamista lausunnoista kuvastuu kuitenkin määrätty turhautuneisuus ja malttamattomuus, minkä johdosta hän sanoo suorittavansa neuvottelujen uudelleen arviointia yhdessä Obaman kanssa. Valkoisen Talon tiedottajan Josh Earnesten mukaan Kerry on harkinnut aikalisää, vetäytymistä syrjään ainakin toistaiseksi, antaakseen osapuolille mahdollisuuden yrittää itse selvittää erimielisyytensä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/EU-backs-Kerrys-efforts-in-Mideast-peace-process-347608
4. ABBASIN johtaman Fatahin korkea virkailija Abbash Zaki syytti suoraan Kerryn tiimiä, että se toimii Israelin etujen mukaisesti. Facebookin sivulla sunnuntaina julkaisemassaan kirjoituksessa hän kirjoitti: "USA:n välittäjä neuvotteluissa Martin Indyk on sionisti, joka suojelee Israelin etuja". Hän jatkoi todeten, että Israel on väärässä uskoessaan, että PA myy palestiinalaisten ongelman 30 vangilla, ilmeisesti viitaten Jeesuksen myymiseen 30 hopearahalla. Hän vakuutti, että PA/PLO jatkaa hakemustaan kansainvälisissä järjestöissä huolimatta USA:n vastustuksesta sanoen, että USA näkee tilanteen Likudin silmin.
TOINEN Fatahin virkailija Sufian Abu Zaida syytti aiemmin viikolla, että John Kerryn juutalaiset neuvonantajat ovat syynä neuvottelujen jumiutumiseen. "Kaikki USA:n neuvottelutiimin jäsenet ovat juutalaisia Kerryä lukuun ottamatta ja he pyrkivät toteuttamaan Israelin etuja neuvotteluissa". Hän ei maininnut nimiä, mutta liittänee juutalaisiin neuvonantajiin myös Martin Indykin.
ABBASIN suuresti reklamoiman ja PA:n TV:ssä julkaistun allekirjoitustilaisuuden seurauksena Israel ilmoitti virallisesti peruuttaneensa viimeisen 26 vankierän vapauttamisen, koska neuvottelut eivät ole edistyneet toivotulla tavalla. Kerry puolestaan uhkasi suorittaa rauhan-prosessin uudelleen arvioinnin ja osallistumisensa siihen välittäjän ominaisuudessa. Indyk itse on varsin arka juutalaisista juuristaan. Kun PFLP:n murhaama ministeri Rehavam Zeev kutsui Indykiä leikillisesti "juutalaispojaksi", Indyk totesi, että jos joku toinen olisi kutsunut häntä tuolla nimellä, hän olisi lyönyt sitä kuonoon.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179300#.U0DsukBsNDQ
5. TALOUDEN ministeri Naftali Bennett sanoo sunnuntaina julkaistussa manifestissaan, että PA:n laatimat jäsenanomukset useille kansainvälisille ja YK:n alaisille järjestöille tuskin aiheuttavat suurta vahinkoa Israelille, mutta tulevat vahingoittamaan palestiinalaisia. "Joka vuosi uudistetuilla uhkausten festivaaleilla, jos emme toimi heidän haluamallaan tavalla, he uhkaavat kääntyä YK:n puoleen ja syyttää Israelia Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa", (ICC) Bennett lausuu. "Tämä on heidän tuomiopäivän aseensa. Puolustusministeri antoi kerran sille nimen poliittinen tsunami".
"Mutta nyt on korkea aika muuttaa tämä mielikuva. Tämä ei ole PA:n tuomiopäivän ase. Kivääri on tyhjä", hän julisti. "On syy siihen, miksi mikseivät he ole Haagin jäseniä, ja mikseivät he ole YK:n jäseniä. On syy siihen, miksi heidän aseensa on tyhjä. Mitä tulisi tehdä tässä tilanteessa? Uskon tietäväni ratkaisun: On lakattava pelkäämästä – ja toimia sen pohjalta". Hän selitti, että syytös Haagin kansainvälisessä oikeudessa voi näyttää pahalta paperilla, mutta todellisuudessa se ei muuta juuri mitään. Hän jatkaa, että useita arvostettuja maita on syytetty ICC:ssä, kuten USA ja UK, mutta ei Lontoo luovuta maataan niiden pakottamana.
BENNETT selitti edelleen, että Fatah ja Hamas ovat käytännössä yksi ja sama. "PA siirtää vuosittain miljoonia Gazassa olevien virkailijoittensa palkkoihin. Toiseksi viattomien siviilien surmaaminen ampumalla tuhansittain raketteja ja ohjuksia Gazasta Israeliin on sotarikos. Abbas esittää hakemukset YK:lle Palestiinan nimissä, mihin hän laskee kuuluvan myös Gazan kaistan. Tämä tekee PA:n ja sen virkailijat syylliseksi sotarikoksiin, sillä Hamas on Fatahin alaisuudessa toimiva poliittinen järjestö".
BENNETT kehottaa syyttämään PA/PLO:ta oikeudessa Israelin vastaisesta kiihotuksesta. "Joka kuukausi PA antaa stipendejä naisten ja lasten murhaajille (joita Israel vapauttaa myönnytyksenä PA:lle), jotka istuvat vankiloissa kärsien rangaistuksiaan. He kertovat heille: Menkää ja murhatkaa juutalaisia, ja saatte korvauksen myöhemmin. Tämä kiihottaa ihmisiä murhaamaan juutalaisia". Bennett kertoi, että viime kuussa PA antoi 74 miljoonaa USD Israelin vapauttamien naisten ja lasten murhaajille samaan aikaan, kun sen oma velka on 4.8 miljardia USD ja kasvaa päivittäin. Israelin hallituksen aloittaman ja ylläpitämän kiihotus-indeksin mukaan Israelin ja sen juutalaiskansalaisten vastainen kiihotus jatkuu PA:n virallisilla TV-kanavilla ja myös PA:n johtoa lähellä olevissa järjestöissä. Hän viittaa myös PA:n mediassa toistuvaan natsien kunnioittamiseen ja Hitlerin ylistämiseen ohjelmien yhteydessä, joissa juutalaiset esitetään roistoina ja kehotetaan juutalaisen valtion poistamiseen maailman kartalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179305#.U0D6ikBsNDQ, http://www.timesofisrael.com/bennett-failed-talks-werent-leading-to-peace
6. PALESTIINALAISET terroristit heittivät palopommeja juutalaisopiskelijoitten ylläpitämään yökerhoon Ranskalaisella Kukkulalla keskiyön aikaan lauantai-iltana, kuten poliisi kertoi sunnuntaiaamuna. Yksi yökerhossa mukana ollut sai lieviä savumyrkytyksen oireita.
POLIISI suoritti pidätyksiä hyökkäyksen johdosta, mutta ei halua tässä vaiheessa julkistaa hyökkäyksen tekijöitä eikä motiivia selvittäen, onko kysymys rikollisesta vaiko kansallisesta hyökkäyksestä. MK Ayelet Shaket (Juutalainen koti) kutsui hyökkäystä terrorismiksi Jerusalemin sydämessä lisäten, että kiihotuksen ja petrolipommien heittämisen vastaiset lait ovat epätyydyttäviä vaatien uudistamista.
RANSKALAINEN Kukkula on joutunut lähellä olevasta arabilähiöstä tulevien arabinuorten harjoittaman jatkuvan terrorin uhriksi toistuvine kivityksineen ja palopommien heittämisineen sekä asuntoja että autoilijoita vastaan. Poliisi ei näytä ottavan tilannetta täydestä eikä puutu asiaan ennalta ehkäisevästi antaen terroristeille vapaat kädet.  http://www.timesofisrael.com/student-nightclub-firebombed-near-hebrew-university


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019