PERJANTAI 11.04.14


PERJANTAI 11.04.14
1. SAPATIN aattopäivä on ennusteen mukaan aurinkoinen taivaan ollessa lähes pilvetön päivälämpötilan noustessa 22:en asteeseen. Aamulla puoli seitsemän aikaan mittari näytti 12 lämpöastetta, mikä pitää yhtä ennusteen kanssa. Huomenna sapattina taivas peittyy puolittain pilvien taakse, mutta lämpötila pysyttelee tämän päiväisissä lukemissa, yön aikana jopa nousten, mutta laskien sunnuntaina parin asteen verran. Lämpötilat tänään: Jerusalem 12 -22; Tiberias 15 -28; Suolameri 20 -30; Eilat 17 -32 +C-astetta. Kovin heittelee sää lähi- päivien aikana, mutta lämmintä on edelleen, vain tuuli voi aiheuttaa häiriöitä.
2. RAUHASTA neuvottelevat Tzipi Livni ja Saeb Erekat esikuntineen tapasivat eilen toisensa. Raportit siitä ovat ristiriitaisia. Ynetnews.com kertoi heidän sopineen neuvottelujen jatkamisesta määrätyin ehdoin, joihin kuuluisi 1200 terroristin vapauttaminen – heidän mukanaan Israelin arabiterroristeja -, rakennuskielto Juudeaan ja Samariaan ja Jerusalemin itäosaan sekä Palestiinan valtion tunnustaminen perustuen 1949 aselepolinjoihin pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa, joihin kuuluvat kaikki vihreän linjan itäpuoliset alueet. Muut lehdet, JP ja Times of Israel vakuuttavat, ettei läpimurtoa tapahtunut, mutta keskusteluja jatketaan tänään. Abbas on lieventänyt joitain vaatimuksiaan, mutta kieltäytyy peruuttamasta allekirjoittamiaan jäsenhakemuksia kansainvälisiin järjestöihin. YK:n pääsihteeri allekirjoituksellaan vahvisti 7 hakemusta, niiden mukana YK:n alaisia järjestöjä, antaen täten oman tunnustuksensa Palestiinan valtiolle.
ISRAELIN viranomaiset kielsivät eilen illalla raportit, joiden mukaan läpimurto sopimukseen pääsemiseksi neuvottelujen jatkamiseksi toukokuun 29.päivän jälkeen olisi lähellä, kuten TV-kanava 2 raportoi. "Raportti on meille tuntematon. Tietääksemme kriisiä ei ole ohitettu", kuten eräs asiaa tunteva virkailija totesi, mutta sanoi neuvottelujen jatkuvan. Tzipi Livni ja Saeb Erekat tapasivat toisensa myöhään torstai-iltana USA:n erityislähettilään Martin Indykin valvonnassa. Livnin tukena oli Bibin uskottu Yitznak Molcho; Erakatia tuki PA:n tiedustelu-johtaja Majed Farah, kuten nimettömänä pysyttelevä PA:n virkailija kertoi AFP:lle. Täsmennyksenä kerrotaan, että sopimuksen sisältö noudattaa aiempia vaatimuksia, mutta lisäksi Israel vapauttaa neljännen 26 terroristin erän, ja USA vapauttaa Jonathan Pollardin. http://www.timesofisrael.com/israelis-palestinians-said-close-to-extending-peace-talks
3. ARABILIITON pääsihteeri Nabil Alaraby sanoo olevansa vakuuttunut, että Israel ja PA/PLO pystyvät pian sovittamaan erimielisyytensä ja jatkamaan neuvotteluja usean kuukauden ajan, kuten hän kertoi AFP:n toimittajalle torstaina. Hän piti päinvastaisia raportteja virheellisinä ja uskoo osapuolten jatkavan neuvotteluja toukokuun 29.n päivän jälkeen.
Alaraby ei halunnut käsitellä yksityiskohtia, mutta sanoi olevansa jatkuvassa yhteydessä EU:n ja USA:n ulkoministeri John Kerryn ja kanssa, jonka aloitteesta ja jatkuvien ponnistelujen tuloksena hän sanoi maaniteltua heidät pöydän ääreen uhkausten ja lupausten saattelemina. Kerryn pahin uhkaus Israelille varmaan muistetaan aina, jossa hän uhkasi juutalaisvaltiota kansainvälisillä pakotteilla steroideilla vahvistettuina. Alaraby kritisoi Israelia "setlementtien" rakentamisesta ja ajan peluusta strategisena aseena, kuten hän sanoi, harvinaisena ilmiönä maailmassa. Hän sanoi, ettei Israel hyväksy eikä hylkää P/PLO:n asettamia ehtoja, se vain jättää ne huomioimatta. Netanyahu ei ole virallisesti ilmoittanut omia ehtojaan, mikä antaa hänestä kuvan ajan pelaajana. Jotkut sanovat, että hän pyrkii vain odottamaan Obaman ja Abbasin poistumista näyttämöltä.   http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4509192,00.html
4. JUUTALAINEN KOTI puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett vakuutti taas uudelleen eilen, että hänen johtamansa puolue eroaa hallituksesta, jos se äänestettäessä ennen 1993 solmittua Oslon sopimusta tuomitut Israelin arabiterroristit vapautetaan neuvoteltavana olevalla sopimuksella Jonathan Pollardin vapauttamista vastaan. Bennett on vakuuttanut tätä niin monta kertaa julkiosuudessa, että hänen lienee vaikea peruuttaa sitä.
Likudin taholta sanotaan lähes ilkkuen, että jos Bennett todella haluaa toteuttaa uhkauksensa, mikään ei estä häntä siitä. Bennett sanoo pitävänsä esitystä sitäkin pahempana, ettei Abbas suostu joustamaan juuri mistään, ei peruuttamaan jäsen-hakemuksiaan kv. järjestöihin, mikä on vastoin neuvottelusopimusta, eikä pakolaisten paluuoikeudesta tai muista vaatimuksistaan, jotka toteutuessaan vaarantavat Israelin turvallisuuden.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4509230,00.html
5. GUY BECHOR kertoo ynetnews.com artikkelissaan, että YK:n pääsihteerillä Ban ki-Moonin laillisena velvollisuutena on todeta Abbasin allekirjoittamat jäsenhakemukset mitättömiksi, sillä Abbasilla ei ollut arvovaltaa niiden allekirjoittamiseen.
Bechor kirjoittaa, että tyypillisen banaanivaltion johtajan tapaan Mahmoud Abbas kokosi epämääräisen joukon ihmisiä, jotka istuivat hänen ympärilleen kuten eräänlaisena hallituksena, allekirjoitti joukon hakemuksia heidän nähtensä ja pani sen äänestykseen, joka tietenkin hyväksyttiin yksimielisesti yleisön suosionosoitusten säestyksellä.  Banaanivaltion banaani-TV julkaisi sen suorassa lähetyksessä kutsuen sitä historialliseksi tapahtumaksi.
Tämä oli tilanteen show-esitys, mutta onko hänen allekirjoituksillaan laillista kantavuutta? Bechor selittää, että Abbas on lähes 80-vuotias. Hänet valittiin PA:n puheenjohtajaksi 2005, ja hänen 4-vuotinen kautensa päättyi siten tammikuussa 2005. PA:n parlamentti valittiin 2006, joten senkin kausi päättyi 2010. Mutta koska Hamas voitti vaalit, Abbas hajotti parlamentin eikä ole määrännyt uusia vaaleja. Tällä tavoin Abbas kävi läpi muodon-muutoksen alkaen kutsua itseään presidentiksi, pyrkien hakemaan Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa valvomilleen alueille valtion tunnustuksen.
BECHOR toteaa, että USA on tietoinen Abbasin silmänkääntötempusta, mutta sulkee silmänsä pyrkien selittämään, että neuvottelut käydään Israelin ja PLO:n välillä. PA nimistä järjestöä ei virallisesti ole olemassakaan, eikä sillä ole laillista johtajaa, ei parlamenttia, ei virallisia puolueita, ei vaaleja eikä hallitusta, sillä hallituksen virallistaminen edellyttää parlamentin hyväksymistä. Bechor joutuu toteamaan PA:n arabien tilanteen omituiseksi, kuin olemattomana todellisuutena, jonka virallisesta edustajaa ei ole olemassa. Siten sen ja sen puheenjohtajan allekirjoittamilla dokumenteilla ei ole mitään laillista arvovaltaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4508901,00.html
6. TUOREEN gallupin mukaan Likutenu (Likud +Israel Beitenu) saisi 37 edustajaa (nyt 31);  Jewish Home 15 (12); Labour15; Yesh Atid 14 (18); Shas ja Meretz kumpikin 9;  UTJ 7; Hatnua 3; Kadima putoaa. Arabipuolueista Raam-Tal 5; Hadash 4; Balad 3.
JOS Bennettin uhkaus erota hallituksesta siinä tapauksessa, että se aikoo vapauttaa myös Israelin arabiterroristeja mahdollisen sopimuksen yhteydessä, toteutuu, Netanyahulla on vaikea valinta joko hakea keskustan ja vasemmiston tukea tai mennä uusiin vaaleihin, jotka aina ovat yllätyksellisiä. Likudin vähättely Bennettin uhkaukseen voi osoittautua vielä vaaraksi hallitukselle, jonka sisällä muhii monia Netanyahun valtaa vastustavia voimia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179528#.U0eQxkBsNDQ
7. USA ja Englanti tutkivat uusia syytöksiä, että Assadin joukot ovat käyttäneet kemiallisia seita kahdessa tapauksessa Syyrian kapinallisia vastaan. Näihin kapinallisten antamiin tietoihin tulee suhtautua epäluuloisesti, että edellisen kerran Damaskoksen lähiössä tehty Assadin joukkojen suorittamaksi luultu hyökkäys todettiin kapinallisten tekemäksi, joiden intressien mukaista on saada Assadin hallitus syytettyjen penkille, mitä voi si mahdollisesti seurata länsimaiden suorat iskut Assadin tukikohtia ja lentokenttiä vastaan, sekä uusien tehokkaiden aseiden antamiseksi kapinallisille. Viimeiset kapinallisten saavutukset kertovat niiden keskeisistä taisteluista, jotka vaativat paljon kuolonuhreja. Isis ja al-Nustran joukkojen välisissä taisteluissa Irakin rajan tuntumassa kuoli 51 ihmistä.  
USA antoi nykyaikaisia panssari- ja it-ohjuksia kapinallisille, joiden avulla ne voivat uhata Syyrian armeijan viimeaikaista etenemistä. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah ilmoitti äskettäin, että Assadin pysyminen vallassa on varmistettu, mutta taistelukentän jälkisiivousta on vielä jatkettava. Israelissa seurataan tilanteen kehitystä hyvin tarkkaavaisesti, sillä kapinallisille toimitettuja aseita voidaan käyttää Israelia vastaan. Assad aloitti äskettäin taistelun kapinallisia lähellä Israelin pohjoisrajaa, mikä voi aiheuttaa harhalaukauksia Israelin puolelle.  http://www.timesofisrael.com/us-uk-probing-fresh-syrian-chemical-attack-claims-report



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019