TORSTAI 05.12.13


TORSTAI 05.12.13

1.      USA:N ulkoministeri John Kerry saapui myöhään eilen illalla Israeliin - kuten uutisotsikot kertovat – pelastaakseen hiipuvat rauhankeskustelut Israelin ja PA/PLO:n välillä. Toisena aiheena hänellä on tietenkin Iranin tilanne ja Geneven sopimuksen aiheuttamat erimielisyydet USA:n ja Israelin näkemysten välillä, jotka voivat olla kosmeettisia tai sitten todellisia.
Kerry tapaa pääministeri Netanyahun torstaiaamuna ja matkaa sitten Ramallahiin, jossa hänellä on keskustelu PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa. Kerry viipynee Israelissa vielä perjantaihin, voidakseen jatkaa keskustelujaan Netanyahun kanssa. Sunnuntaina Kerryn pitäisi olla Washingtonissa, jossa hänellä on tapaaminen ulkoministeri Libermanin kanssa.

KERRYN mukana saapuu kenraali John R Allen, joka esittelee Netanyahulle Pentagonin laatiman uuden turvallisuussuunnitelman. Pääministerin ohjelmassa Israelin turvallisuus on näytellyt johtavaa roolia, ja siksi hän on joutunut kritisoimaan kaikkia suunnitelmia, jotka eivät hänen näkemyksensä mukaan tarpeeksi huomioi niitä. Netanyahulle joutuu tässäkin taistelemaan sekä ulkoista että myös sisäistä painostusta vastaan, joiden päämääränä on saada kysymys edes jollakin tapaa pois päiväjärjestyksestä, koska sen katsotaan vain lisäävän päättäjien päänsärkyä maailmanpolitiikan ilmankin sotkuisessa vyyhdessä, mikä näyttää vain monimutkaistuvan ajan myötä ja muuttuvan entistä vaarallisemmaksi Kiinan vaikutusvallan kasvun myötä. Siksi Israelin ja palestiinalaisten välisille keskusteluille asetetaan kohtuuttoman suuret tavoitteet, ikään kuin ne olisivat avain kaikkiin muihin avoinna oleviin kysymyksiin.

PALESTIINALAISILA ei ole suuria odotuksia neuvotteluista Kerryn kanssa, sillä Israelin ja PA/PLO:n näkemysten välissä on suuri juopa, ellei peräti maanpinnan romahdus (sinkhole), joita raportoidaan ympäri maailmaa, lukuisasti USA:ssa, mutta myös Australiassa, Indonesiassa ja Euroopassakin. Maapallo näyttää kärsivän kovista vatsanpuruista, eikä siten ole ihme, jos maan pinnalla olevat asiat ovat nekin hälytystilassa.
Entinen PA/PLO:n rauhanneuvottelija Mohammed Shtayyeh (Ishtayyeh) totesi ennen Kerryn asettamista jalkaansa Pyhän Maan maaperälle, että juopa osapuolten välillä on liian suuri, jonka vuoksi sopimukseen pääsy on mahdoton. PA:n johtajat asettavatkin toiveensa Kerryyn, jonka he odottavat esittävän Israelille Geneven sopimuksen tapaisen ratkaisumallin, "jota - USA:n mafiapomojen tapaan - ei voi hylätä, jos haluaa säilyttää henkensä". Shtayyeh esitti maailman mahtivaltioitten puuttuvan neuvotteluihin samalla tavalla, kuin ne tekivät Iranin tapauksessa.

ARTIKKELIN mukaan Abbas ei hyväksynyt nimittämiensä neuvottelijoiden eroa, minkä johdosta neuvottelijat ovat tavanneet edelleen salaa, viimeksi viime viikolla. Yksi asia, jonka neuvottelijat ovat tuoneet pöydälle, on Jerusalemin päätös purkaa 20 arabien luvatta rakentamaa taloa Jerusalemin itäosissa. Koska tontteja on vähän tarjolla ja ne ovat kalliit, arabit aloittavat talonsa rakentamisen missä löytävät vapaata tilaa, usein puistoksi tai julkiselle rakennukselle varatulle paikalle. Israelin rakennusvalvonta tarttuu asiaan vasta sitten, kun rakennus on valmis.
Abbas nosti kovan metakan Uri Arielin esitettyä yli 20 000 asuntoyksikön rakentamista Juudeaan ja Samariaan, niiden mukana E-1 alue Maale Adumimin ja Jerusalemin välillä. Netanyahu pyysi Arielia peruuttamaan esityksensä, mutta tämä puolustautuu sillä, että kysymys on pitkän tähtäyksen suunnitelmista, joiden toteuttaminen voi kestää vuosikaudet tai -kymmenet.  http://www.timesofisrael.com/kerry-lands-in-israel-with-peace-talks-faltering/

2.      Shin Betin edellinen johtaja Yuval Diskin sanoi puhuessaan Geneva Iniative suunnitelman 10-vuotistilaisuudessa eilen, että ratkaisematon palestiinalaiskysymys aiheuttaa Israelille suuremman vaaran kuin konsanaan pari viikkoa sitten solmittu Geneven sopimus. Pääministeri huitaisi Diskinin teemat syrjään todeten, että Diskin pahoitti mielensä Mossadin johtajaa valittaessa, jossa hänellä ilmeisesti oli omia intressejään, ja haluaa nyt kostaa.

Diskin toisti vasemmiston usein toistaman teeman demografian aiheuttamasta vaarasta, joka yhden valtion periaatteen toteutuessa tukehduttaa idean juutalaisesta valtiosta. Näissä uhka-kuvissa ei huomioida sietä, että Israelin ulkopuolella asuu edelleen suunnilleen yhtä paljon juutalaisia kuin Israelissa. Heidän paluunsa nostaisi juutalaisten määrän yli 12 miljoonaan, ja toiseksi arabien syntyvyys tasoittuu lähelle juutalaisten syntyvyyttä, joka on nousussa. Ulkojuutalaisten paluuta kotimaahansa jouduttaa rajusti nouseva juutalaisviha. Tätä tarkoittanee Raamatun maininta metsästäjistä, jos kalastajat epäonnistuvat houkuttamaan heitä palaamaan muinaiseen kotimaahansa. "He tulevat, jos me rakennamme".

Diskin suositti Geneven sopimuksen tapaista ratkaisua palestiinalaiskysymykseen. Hän totesi kyynisesti, ettei tämä kysymys ole vain "kranaatinsirusta takamuksessa", kuten Naftali Bennett sitä nimitti, vaan paljon varallisemmasta kuin Iranin ydinaseen aiheuttamasta uhasta. Hän varoitti suuresta turhautumasta PA:n arabien keskuudessa, joka on kuin "räjähdysaltis painekattila, koska he tuntevat, että heidän valtionsa on varastettu heiltä, eivätkä näe mitään toivoa paremmasta tulevaisuudesta Netanyahun hallituksen tavassa hoitaa kysymystä".
Diskin vaatii Netanyhaun hallituksen kaatamista ja uuden vasemmisto-keskustan johtaman hallituksen muodostamista, joka tulisi toteuttamaan kahden valtion periaatetta. Diskin suositti "välitöntä rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa, ja toiseksi vankien vapauttamista, mutta vain osana lopullista ratkaisua. Netanyahun hallitus ei siihen pysty luottamuspulan vuoksi", hän sanoi. Hän sanoi arabisuhteitten paranevan ratkaisevasti, kun palestiinalaiskysymys on ratkaistu. Hän sanoi, että Abbas tarvitsee arabimaiden tukea voidakseen sopia Israelin kanssa. http://www.timesofisrael.com/ex-shin-bet-chief-iranian-threat-dwarfed-by-danger-of-failed-peace-talks/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4461143,00.html

3.      Gazan PA:n alueen entinen turvallisuusjohtaja Mohammed Dahlan, joka tunnetaan Abbasin kärkevänä kriitikkona ja joka Abbasin pidätysuhan vuoksi joutui muuttamaan Dubaihin, puhui europarlamentaarikoille Brysselissä portugalilaisen parlamentaarikon Mario Davidin kutsusta. Dahlan totesi, että paras agenda palestiinalaiskysymyksen ratkaisuksi on noudattaa Clintonin mallia, jota esitettiin Jasser Arafatille Camp Davidin neuvottelujen yhteydessä. Dahlanin mukaan siihen kuului 200 000 palestiinalaispakolaisen paluuoikeus, jota Clinton tarjosi Arafatille vastapainona luopumisesta paluuoikeudesta, että Israel luopuisi vaatimuksistaan Jerusalemin itäosiin, jotka annettaisiin PA:n hallintaan. Israelin puolesta neuvotteluja Camp Davidissa v. 2000 johti pääministeri Ehud Barak. Kuten tunnettua, Arafat ei halunnut tai uskaltanut hyväksyä tarjousta, jota Olmertin suunnitelma vajaa vuosikymmen myöhemmin pääosin noudatteli.

Israelin hallitukset ovat systemaattisesti torjuneet arabien vaatimukset palestiinalaispakolaisten ja heidän jälkeläistensä täydestä paluuoikeudesta. Dahlanin paljastus on ensimmäinen maininta, miten laajasta paluuoikeudesta oli kysymys. Olmertin tarjouksessa elokuussa 2008 esitettiin 5000:n oikeutta paluuseen viiden vuoden aikana inhimillisistä syistä johtuen. Geneva Iniative dokumentinyksi laatijoista Jossi Beilin muistelee, että Olmertin tarjouksen ja PA:n vaatimusten välillä oli suuri juopa, sillä Abbas vaati 100 000:n paluuoikeutta.

Mohammed Dahlan joutui poistumaan Gazasta Hamasin kaapattua vallan siellä 2007 alkaen samalla PA:n ja Fatahin virkailijoiden puhdistukset virallisista elimistä. Dahlan syyttää Abbasia korruptiosta ja muista rikoksista. Abbasin tukijat syyttivät Dahlania vallankaappauksen suunnittelusta minkä johdosta hän joutui Abbasin epäsuosioon paeten ulkomaille.
Hän sanoo, että Netanyahulla on mahdollisuus solmia sopimus PA/PLO:n kanssa, mutta Abbasilta puuttuu laillinen oikeus. Hän kutsuu Kerryn painostamia rauhanneuvotteluja pateettisiksi ja tunteellisiksi, joilla ei ole onnistumisen mahdollisuuksia. Hän sanoi, että ainoa tapa saada neuvottelut todelliselle pohjalle, on arabimaiden ja EU:n suorittama painostus.
Hän näyttää menettäneen uskonsa USA:n mahtiin.
Dahlan vaati uutta poliittista ohjelmaa Abbasin aiheuttaman tyhjiön sijaan voittaakseen ne, jotka hylkäsivät Gazan Hamasille. Hän uskoo, että vain arabiliiton avustuksella on mahdollista saavuttaa uusi palestiinalaisten yhtenäisyys, mikä on välttämätön neuvotteluissa Israelin kanssa, kuten hän selitti europarlamentin jäsenille. http://www.timesofisrael.com/dahlan-israel-agreed-to-absorb-200000-refugees/

4.      UUTISOTSIKOITA
·        USA:n pääneuvottelija Wendy Sherman Iranin kanssa sanoo ihmettelevänsä, mihin Iran tarvitsee Arakin raskasvesilaitosta. Siksi hän esittää vaatimuksen, että Iranin tulee suostua sen ydinreaktorin osittaiseen purkamiseen osana lopullista ratkaisua. Sherman sanoo, että Iranin tulee purkaa suuri osa ydinohjelmansa infrastruktuurista, sillä 40 MW:n ydinreaktori on tarpeeton Iranin siviilitarpeisiin. Arakin ydinreaktori tuottaa plutoniumia, joka on ydinpommin toinen valmistusmahdollisuus rikastetun uraanin ohella. USA tunnustaa, että se on hyväksynyt uraanin rajoitetun rikastamisen tarkoin valvotuissa olosuhteissa. Tämä ei ollenkaan rauhoita Persianlahden pieniä öljymaita eikä etenkään Saudi Arabiaa, joka suunnittelee omaa ydinteollisuutta. Saudit ovat ostaneet Pakistanilta valmiit ydinpommit, jotka toimitetaan heille niin halutessaan. http://www.timesofisrael.com/us-may-seek-partial-dismantling-of-arak-reactor/
·        Iran neuvottelee Venäjän kanssa kahden uuden ydinvoimalan rakentamiseksi Bushehrin ydinvoimalan jatkoksi, kuten korkea iranilainen virkailija paljasti Iranin medialle. Iranin parlamentin energiakomitean johtaja Jalil Jafari Boneh Khalkhal sanoi FARS uutistoimiston haastattelussa, että toinen ja kolmas voimala ovat samantapaisia kuin käynnissä oleva, mutta paremmilla turvallisuusjärjestelmillä. Alue Persianlahden rannalla, jossa Bushehr sijaitsee, kuuluu aktiiviseen maanjäristysalueeseen, jossa tapahtuu aika ajoin maan tärähtelyä, mutta onneksi pienehköjä vahingoittamatta voimalaa. Presidentti Hassan Rouhani mainitsi myös äskettäin toisen voimalan rakentamisesta. Iranin atomiteollisuuden johtaja Ali Akbar Salehi totesi samoin, että Iran tarvitsee lisää ydinvoimaa sähkön tuottamiseksi voidakseen sillä vähentää carbon saasteen lisääntymistä maassa vähentämällä öljyn käyttöä polttoaineena. Salehi sanoi, että Iran tarvitsee 150 tonnia ydinpolttoainetta viiden reaktorinsa tarpeisiin. Iran suunnittelee rakentavansa ydinvoimaloita 20 000 MW:n sähkön tuottamiseen maalle. http://www.timesofisrael.com/iran-plans-two-more-nuclear-plants-at-bushehr/
·        Dolevista pääkaupungin pohjoispuolella olevasta juutalaiskylästä kotoisin oleva perheen äiti ajoi tiistaina kohti kotiaan, kun hän huomasi auton seuraavan häntä. Hän lisäsi kaasua, mutta kuultuaan jotain takaa pysäytti autonsa mennen tarkastamaan. Takaa ajaneessa autossa oli kolme arabia, jotka tulivat kysymään mikä on vikana, mutta ennen kuin hän huomasi, yksi arabeista oli hänen autossaan ja molemmat autot ajoivat pois jättäen hänen 2-vuotian tyttärensä nukkumaan auton takapenkillä. Äiti sai paikalle tulleen arabin kännykällä soitettua miehelleen, että arabit varastivat hänen autonsa ja tyttärensä. Mies, joka on entinen IDF:n eliittijoukkojen upseeri, sieppasi puukon, löysi jeepin ajajineen ulkoa pyytäen häntä ajamaan pikavauhtia varkauspaikalle. Sieltä hän sai ohjeita, että autot menivät Ramallahin tietä. Mies lähti perään kehottaen painamaan lusikan pohjaan, koska jokainen sekunti oli kallis. Saavuttuaan kylään arabit ohjasivat hänet paikalle, jossa varastettu auto seisoi kansanjoukon alkaessa kokoontua sen ympärille. Ensimmäiseksi hän tarkasti, että tytär nukkui edelleen takapenkillä hieroen silmiään nähdessään isänsä. Paikalle tullut arabipoliisi vaati häntä poliisiasemalle, mutta hän kieltäytyi ja molemmat autot ajoivat suoraan Modiin Illitin poliisiasemalle tehden ilmoituksen tapahtumista. Poliisit näyttivät heille kuvia autovarkaista, lähettäen poliisipartion suoraan kylään varkaiden pidättämiseksi. Mies päivittelee mieletöntä tilannetta, jossa PA:n arabit - saatuaan hulluja päähänpistoja - voivat tehdä mitä vain, olkoot sitten kansallisia tai rikollisia. Eniten häntä kauhistutti ajatus, että arabit olisivat käyttäneet hänen 2-vuotiasta lastaan panttivankina kiristääkseen hänen avulla terroristien vapauttamista. Onneksi miehen rohkeus ja päättäväisyys pelasti tilanteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174801#.UqA27kC2FDQ
·        Indonesiassa WTO:n kokoukseen osallistuva Israelin talouden ministeri Naftali Bennett piti keskiviikkona puheen, jossa hän totesi - Euroopan maiden sulkiessa porttejaan – etsivänsä Israelin kaupalle uusia liikesuhteita, ja siinä Kauko-Idän maat ovat tärkeällä paikalla. Hän sanoi, että Israel tulee siirtämään aiemmin Euroopan maihin suuntautuneen aktiivisuutensa maihin kuten Kiina, Intia ja Hong Kong. Hän sanoi, että Ruotsi ja Suomi ovat kärkimaita Euroopassa israelilaisten tuotteiden boikotoinnissa. Hän sanoi Horizon 2020 opettaneen, että Israelilla tulee olla paljon laajempi järjestelmä, eikä enää tukeutua pelkästään Euroopan komission välitykseen. Bennett kiitteli puheensa samaa yleistä hyväksymistä, eikä kukaan lähtenyt pois sen aikana. Puheen jälkeen monet läsnäolijat tungeksivat hänen ympärillään vakuuttaen, että heidän maansa tarvitsevat Israelin innovaatiokykyä kysellen, miten israelilaiset siirtävät sen talouteensa. Bennett vakuutti, että hänen diplomatiansa seuraa taloudellisuutta. Hän totesi, että Israel tarvitsee uutta diplomaattista aloitteellisuutta ja ajattelua vakuuttaakseen maailman maille, ettei palestiinalaiskysymys ole tärkeimpiä niistä lisäten havaintonaan, etteivät Livnin johtamat keskustelut johda minnekään. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Bennett-in-Indonesia-Trade-missions-closed-in-western-Europe-to-open-new-ones-in-Asia-333983


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019