TIISTAI 03.12.13


TIISTAI 03.12.13

1.      PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas suunnittelee uutta diplomaattista aloitetta odotellessaan USA:n ulkoministeri John Kerryn vierailua ehkä jo huomenna. Israelin ja PA/PLO:n väliset neuvottelut alkoivat Kerryn aloitteesta heinäkuussa 2012. Hän tarjosi Abbasille 4 miljardia USD avustuksia, joiden toimeenpanoa valvomaan hän nimesi Tony Blairin. Israelille Kerry sen sijaan lupasi kansainvälistä eristämistä steroideilla, mikä neuvottelut epäonnistuvat, kuitenkin kutsuen Benyamin Netanyahua viimeisen vierailunsa yhteydessä "hyväksi ystäväksi". Israelissa kysellään aiheellisesti, kuka tarvitsee vihollisia, kun on tuollaisia ystäviä.

Kerry edustaa presidentti Obaman marxilaista ideologiaa, jonka valtarakenne perustuu pyramidi-järjestelmään. Asiat suunnitellaan pyramidin huipulla ja niitä toteutetaan sen totaalisessa johdossa. Siksi nuo Kerryn antamat ohjeet, joiden mukaan neuvotteluja tulee käydä Obaman hallituksen hyväksymien parametrien puitteissa. Lähtökohtana on 1949 aselepo-linjoihin perustuvat rajat vähäisin aluevaihdoin, Jerusalemin jakaminen, pakolaisten, paluu-oikeus eli noudattaen pääosin arabiliiton hyväksymää Saudi Arabian suunnitelmaa vuodelta 2002. USA:n omaksuman kannan mukaan Juudea ja Samaria sekä Jerusalemin itäiset osat vihreän linjan itäpuolella ovat miehitettyä aluetta, ja juutalaisten rakentaminen siellä on luvatonta toisen maalle rakentamista, mitä USA:n konsulaatti Jerusalemissa toteuttaa johdonmukaisesti toimien USA:n tiedustelutoiminnan keskuksena Länsirannan alueilla.

ABBASIN uusiin aloitteisiin kuuluu se, että hän kertoi Labourin uuden puheenjohtajan Isaac Herzogin johtamalle delegaatiolle haluavansa jatkaa neuvotteluja 9 kuukauden ajan. Hän vakuutteli samalla, että hän suostuu siihen, että tuleva valtio on aseeton, mitä delegaation jäsenet hämmästelivät todeten palattuaan, että siinä meillä on todellinen rauhankumppani.
Toiseksi Abbas soitti Shasin puheenjohtajalle Ariye Derille esittäen surunvalittelut puolueen hengellisen johtajan Ovadia Yosefin kuoleman johdosta lokakuussa. Kovin myöhäiset ovat Abbasin valittelut myötätunnon osoituksena tunnetun rabbin kuoleman johdosta. Varsinaisena aiheena oli kuitenkin vakuutus, että Abbas pyrkii edistämään rauhanneuvotteluja. Abbasin aloittama Derin lähentely voi ennakoida Shasin ja Yesh Atidin yhteistoimintaa rauhan-neuvotteluissa, mistä uutislähteet ovat kertoneet. Päämääränä voi olla yhteisen vahvan opposition muodostaminen Labourin kanssa, mikä on Herzogin toiveena.
Tämä voi liittyä laajempaan Obaman toivomaan salaiseen diplomaattiseen toimintaan Netanyahun hallituksen kaatamiseksi, sillä Obaman hallitus ei luota Netanyahuun.

2.      ENTISEN PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin pääministeri Netanyahun vastaiset kriittiset lausunnot, joita hän esitteli puheessaan sunnuntaina Tel Avivissa, on saanut kärkeviä vastauksia eri tahoilta. Netanyahua lähellä olevat hallituksen virkailijat julkistivat maanantaina lausunnon, jossa he kutsuvat Olmertia jatkuvaksi epäonnistujaksi, kuten Gazan evakuointi ja Libanonin kakkossota osoittivat lisäten: "Jos Iranin kysymys ei ole esillä kansainvälisessä vuoropuhelussa, mistä sitten puhutaan? Haluaako Olmert, että keskustelu hoidetaan faxien välityksellä?"

Olmert totesi sunnuntaina kansallisen turvallisuusinstituutin järjestämässä tilaisuudessa, että Natanyahun Obaman vastainen julkinen kritiikki tarkoittaa sodan julistamista USA:lle. "Meidän tulee erottautua kaikesta, mikä voisi antaa kuvan, että haluamme riidellä tärkeimmän liittolaisemme kanssa", Olmert selitti puheessaan.
Tzahi Hanegbi totesi maanantaina, että Olmert oli väärinkäyttänyt hänelle tarjottua tilaisuutta
käsitellä Iranin tilannetta, joka oli illan aiheena, omien henkilökohtaisten suunnitelmiensa edistämiseksi hyökäten rajusti pääministeriä vastaan. "Hän puhui vain yhdestä asiasta, ikään kuin meidän ainoa vihollisemme oli pääministeri Netanyahu. Ikävää, että hän tuhlasi sellaisen tärkeän ja merkittävän tilaisuuden henkilökohtaisten päämääriensä ajamiseksi hyökkäämällä pääministeriä vastaan", Hanegbi totesi hyvin muotoillussa vastineessaan lisäten: "Hänen näkemyksensä ei ole uusi. Hänen uskomuksensa mukaan Israelin tulisi Yhdysvaltain nöyrä orja".
Olmertin uskotaan valmistelevan paluutaan poliittiselle kentälle.

PÄÄMINISTERI Netanyahu viittasi Olmertin esittämään kritiikkiin epäsuorasti osallistuessaan viidennen hanukka kynttilän sytyttämistilaisuuteen Vatikaanissa sunnuntai-iltana.
"Vastakohtana joillekin, en voi pysyä vaiti nähdessäni Israelin kansalaisten tärkeitten turvallisuus-kysymysten olevan vaarassa", hän lausui. "On helppoa olla vaiti. On helppoa asettaa hartiansa osaksi kansainvälistä yhteisöä, kumartaa päänsä, mutta minä olen vastuussa kansani turvallisuudesta. Olen vastuussa maani tulevaisuudesta, ja vastakohtana menneisiin ajanjaksoihin meillä on selvä ja kuuluva ääni kansojen keskuudessa, ja me tulemme käyttämään sitä varoittaaksemme ajoissa edessä olevasta vaarasta". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174730#.Up13ZEC2FDQ

3.      USA:n YK:n lähettiläs Samatha Power toivotti Israelin tervetulleeksi YK:n ihmisoikeusneuvoston (UNHCR) jäseneksi ryhmään Western European and Others Group (WEOG).
Maanantaina julkistamassaan lausunnossa Power sanoi: "Liian kauan Israel on suljettu epä-oikeudenmukaisesti YK:n alueellisista järjestöistä. Tervehdin Israelin hyväksymistä WEOG ryhmään tammikuun 1.päivästä 2014 lähtien antaen Israelille jäsenyyden yhteen alueellisista ryhmistä, jotka muotoilevat sen ohjelmaa ja valitsevat sen johtohenkilöitä", Power totesi jatkaen: "Tämä kauan odotettu päätös tuo Geneven yhdeksi WEOG:n kanssa vuonna 2000, joka poikii osuuksiaan yli vuosikymmenen jälkeen, kuten myös ajankohtaisempia tämän hallituksen pyrkimyksiä suuremmassa mitassa normalisoida suhtautumista Israeliin YK:n järjestöissä".

Power totesi presidentti Obaman tehneen selväksi, että USA vastustaa yrityksiä kieltää Israelin laillisuus täydellisenä ja tasavertaisena jäsenenä kansojen yhteisössä, ja tulee toiminaan aktiivisesti poistaakseen rakenteellisen Israelin diskriminoinnin kaikissa YK:n elimissä.
UNHCR teki viiden vuoden aikana 46 Israelin vastaista päätöslauselmaa, monin kerroin enemmän kuin mitään toista maata vastaan.
Israel katkaisi yhteytensä UNHCR:n kanssa maaliskuussa 2012 sen jälkeen, kun järjestö teki päätöksen tutkimusten aloittamiseksi, miten Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt voivat vahingoittaa palestiinalaisten oikeuksia Juudeassa ja Samariassa.
Israel muutti kantaansa lokakuussa UNHCR:n suhteen, mihin vaikutti etenkin Saksan varoitukset, että Israelin jatkuva boikotti tulee aiheuttamaan kansainvälisiä vastatoimia. USA:n lähettiläs Power on painostanut voimakkaasti YK:n elimiä, että ne muuttaisivat Is raelin vastaisen automaattisen tuomitsemisen saadakseen houkutelluksi Israelin takaisin YK:n toimintaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174738#.Up2CWkC2FDQ

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Kuwaitilainen uutistoimisto kertoo, että presidentti Obama suunnittelee virallista vierailua Iraniin vuona 2014. Valkoinen Talo, joka tavattiin housut nilkoissa, ilmoittaa, ettei Al-Jarida uutistoimiston uutinen ole oikea, kuten USA Today raportoi. Mariv-lehti kertoo, että kuwaitilaisen uutistoimiston raportin mukaan sekä Obama että Iranin presidentti Rouhama esittivät vierailua, ja että Obama tapaisi myös Ali Khamenein. Nimeämätön kuwaitilainen lähde kertoo, että Obama haluaa olla ensimmäinen USA:n presidentti, joka vierailee Iranissa Rohanna Khomeinin suorittaman vallankaappauksen jälkeen, jolloin maiden väliset diplomaattisuhteet katkesivat. USA:n presidentti Jimmy Carter vieraili Iranissa vähän ennen 1979 vallankaappausta pyrkien myöhemmin solmimaan suhteita vallankumous hallinnon kanssa vedoten siihen, että hän itse on uudestisyntyneenä syvästi uskonnollinen, kuten hän uskoi Khomeinin olevan. Carter jopa teetti erikoisvalmisteisen nahkakantisen Raamatun lahjaksi, mutta ilman tulosta. Iranin islamilaisen tasavallan terminologiassa USA on suuri saatana, ja Israel on pieni saatana, joiden kanssa oikeauskoinen muslimi ei voi ystävystyä, vaan karttaa heitä. Sitkeä huhumylly on pyörinyt Obaman ulkopoliittisen suuntauksen ympärillä, jota parkkiintuneet tarkkailijatkaan eivät pysty enää ymmärtämään. USA:n tiedetään nyt salaisesti neuvotelleen Iranin kanssa yli vuoden ajan sopien erinäisistä kysymyksistä, jotka vähitellen paljastuvat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174745#.Up2TMUC2FDQ
·        Israelin talonrakennusministeri Uri Ariel vastaa PA:n puheenjohtajan Abbasin viimeiseen uhkaukseen kävellä ulos rauhankeskusteluista, ellei Netanyahu peruuta 24 000 uuden asuntoyksikön rakennussuunnitelmia Juudeassa ja Samariassa, että antaa Abbasin haukkua, me jatkamme rakentamista. Ariel osallistui patikkaretkeen Neot Kedumim luonnonpuistoon maanantaina talous- ja kiinteistömogulien kanssa. Retkeen sisältyi yöllinen patikka- ja hanukka kynttilän sytyttämisoperaatio. Hän totesi retken aikana tähän tapaan: "Hanukka-loma merkitsee minulle koko Israelin maan vapauttamista ja se koskee erikoisesti Temppelivuorta, mikä juutalaisen kansan tulee tiedostaa tähän vuodenaikaan". Hän viittasi myös ns. Prawer lakiesitykseen, jolla Negevin beduiinien hallitsematon alueen asuttaminen ja maan rohmuaminen saadaan järjestetyn suunnitelman piiriin. Hän totesi beduiinien olevan väärässä sanoen että on tullut korkea aika lopettaa huuto ja väärät vaatimukset maan omistuksesta, josta heillä ei ole esittää todellisia dokumentteja jos ollenkaan. Hän kehotti pääministeriä toimimaan jämäkästi muistaen menneitä väestön siirtoja vaan myös beduiinien sijoittamista suunniteltuihin kaupunkeihin. Hän valitti Israelin arabikansaedustajien sekaantumista aktiivisesti tähän kysymykseen vahingoittaen sillä oman kansansa intressejä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174742#.Up2XrkC2FDQ
·        Iranin uutistoimisto Fars väittää, että Israel ja Saudi Arabia yhdessä suunnittelevat ATK-virusta, Stuxnet 2, jolla Iranin ydinteollisuuden piirissä toimivat laitokset ja ATK-laitteet voitaisiin romuttaa ja aiheuttaa siten mahdollisimman suuri vahinko Iranin ydinase-haaveille. Uutistoimiston raportin mukaan saudien tiedustelupäällikkö Pandar bin Sultan bin Abdulaziz bin Saud ja Israelin tiedustelujohtaja Tamir Pardo lähettivät agenttinsa Viiniin 24. lokakuuta osapuolten yhteistoiminnan lisäämiseksi sekä tiedustelu- ja sabotaashi-operaatioiden suunnittelemiseksi Iranin ydinteollisuutta vastaan. Yksi keskusteltavista aiheista oli tietokoneviruksen kehittäminen, Stuxnet 2. Saudi Arabia on kieltänyt kaikki yhteydet Israelin kanssa, vaikka Iranin ydinase on niiden yhteinen ongelma, joka täytyy jollain tavoin hoitaa. Iranin presidentti Rouhama pyrkii saamaan yhteyksiä saudien kanssa, ja siksi ulkoministeri Zarif vierailee UAE:ssa ja ehkä Saudi Arabiassa. Tarkoituksena on hälventää Persianlahden maiden epäluuloja Iranin ydinaseesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174748#.Up2cWUC2FDQ
·        Jerusalemin uudessa historiassa sir Moses Montefiore on kaivertanut nimensä lähtemättömästi sen annaaleihin. Nyt uusi Simon Sebag  Monfiore, kirjailija ja historioitsija, nousee  esiin kirjoitellen Jerusalemista ja vieraillen täällä toistuvasti. http://www.timesofisrael.com/a-modern-montefiore-takes-on-jerusalem/




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019