MAANANTAI 02.12.13


MAANANTAI 02.12.13

1.      PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu taistelee nyt kahdella rintamalla. Hän taistelee edelleen Geneven sopimuksen Iranille suomia myönnytyksiä vastaan, joiden mukaan sen pelätään voivan ylittää lopullisen kynnyksen ydinpommin rakentamiseksi niin halutessaan. CIA:n entinen johtaja kenraali Michael Hayden toteaa, että hän voi elää Geneven sopimuksen kanssa. Hän valittaa sitä, että P5+1 maat antoivat Iranille oikeuden rikastaa uraania, kun aiemmissa luonnoksissa Irania vaadittiin keskeyttämään uraanin rikastaminen kokonaan. Hän sanoi Fox News ohjelmassa: "Mutta meidän tulee olla totuudellisia. Me olemme hyväksyneet, että Iran saa rikastaa uraania", hän sanoi. "Iranille annettu punainen linja on selvästi muuttunut", hän selitti jatkaen: "Juuri nyt Iran on aivan liian lähellä ydinasetta. Olemme painaneet "keskeytä nappia", mutta nyt meidän tulee painaa "delete button", poista nappia. http://www.newsmax.com/Newsfront/hayden-iran-nuclear/2013/12/01/id/539315?ns_mail_uid=8637072&ns_mail_job=1548232_12012013&promo_code=15C7C-1

NETANYAHU sanoi Rooman suuressa synagogassa osallistuessaan viidennen hanukka kynttilän sytyttämistilaisuuteen, ettei hän aio vaieta, kun Israelin turvallisuutta kyseenalaistetaan ja vakuutti tekevänsä kaikkensa minkä hyvänsä maata vastaan nousevan uhkan poistamiseksi.
Hän sanoi selvänä vastauksena edellisen pääministeri Ehud Olmertin kritiikkiin, että hän on paljon enemmän kiinnostunut maansa turvallisuudesta kuin omasta imagostaan.
"Olen antautunut maani tulevaisuudelle ja vastakohtana menneestä aikakaudesta, meillä on äänekäs ja selkeä ääni kansojen joukossa, ja me käytämme sitä ajoissa varoittaaksemme kansoja edessä uhkaavasta vaarasta", pääministeri varoitti jatkaen: "Haluan hälventää harhanäkyjä. Iran ponnistelee ydinpommin rakentamiseksi samalla levittäen väkivaltaa koko alueelle".
Netanyahu varoitti sanktioitten heikentymisestä, mikä tapahtuu hyvin nopeasti monien maitten valmistautuessa kilpailemaan vapautuvista houkuttelevista markkinoista Iranissa. "Ellei mitään vaikuttavia askeleita oteta hyvin pian, monien vuosien työn tuloksena rakennetut sanktioiden verkostot murentuvat".  http://www.timesofisrael.com/pm-under-attack-insists-he-wont-be-silent-on-iran/

2.      EDELLINEN pääministeri Ehud Olmert hyökkäsi sunnuntaina - puhuessaan kansallisen turvallisuuden tutkimusinstituutin konferenssissa Tel Avivissa - rajusti Netanyahun harjoittamaa politiikkaa vastaan todeten, että "hänen täysin harhaanjohdettu politiikkansa vastustaa julkisesti USA:n harjoittamaa politiikkaa Iranista aiheuttaa ennen näkemättömän ja välittömästi vaarallisen välien huononemisen maitten välillä".

"Me olemme aloittaneet sodan Yhdysvaltoja vastaan, tämä on kieltämätön tosiasia", Olmert totesi osallistuessaan paneelikeskusteluun.  Hän selitti, ettei hänen aikanaan hyökätty avoimesti USA:n hallitusta vastaan, eikä kiihotettu kongressia maansa hallitusta vastaan tavalla, millä Netanyahu sen tekee. Hän varoitti, ettei siitä saatu hyöty ulotu lähellekään siihen liittyviä vaaroja. Hän syytti Netanyahun tuhlanneen 2.8 miljardia USD valmisteluihin (ilmeisesti hyökkäykseen Irania vastaan), joita meidän ei olisi tarvinnut tehdä. Hän selitti edelleen, että USA on ainoa maa maailmassa, joka on lähes aina tukenut meitä, kun olemme 100 % oikeassa, ja silloinkin, kun olemme olleet vähemmän kuin 100 % oikeassa.

Olmert selitti, että "on aika toimia, jos siihen on todella painava syy, mutta sen tulee tapahtua vaivihkaa ilman fanfaareja ja näyttämövalaistusta". Hän ilmeisesti viittasi siihen, miten hän oikeutti IAF:n hävittäjäpommittajat tuhoamaan Syyrian rakenteilla olevan plutonium-laitoksen vuonna 2007. Hän tunnusti, että Iran on ongelma ja että sitä vastaan tulee taistella kaikin voimin. Hän tunnusti, ettei hän ole Geneven sopimuksen suuri kannattaja, mutta että Netanyahun olisi tullut odottaa sopimuksen salaisten osien julkistamista, ennen kuin hyökkää Yhdysvaltain hallitusta vastaan. Hän kiitteli sen jälkeen Sharonin ja omaa hallitustaan, miten ne osallistuivat maailman politiikan muotoilemiseen, mutta eivät pyrkineet hallitsemaan sitä.

OLMERT otti kantaa myös Israelin ja PA/PLO:n välillä käytäviin mutta nyt keskeytyneisiin keskusteluihin todeten, että kaikki Israelia koskevat ongelmat voidaan ratkaista – myös Irania koskevat – kun vuosikymmenet kestänyt vastakohtaisuus palestiinalaisten kanssa ratkaistaan. Hän kritisoi Netanyahun hallitusta, miten se julkistaa tuhansien uusien asuntojen rakentamisen Juudean ja Samarian alueille keskustelujen ollessa herkässä vaiheessa, koska se vain osoittaa, ettei se ole vakavissaan neuvotellessaan PA/PLO:n kanssa. http://www.timesofisrael.com/olmert-pms-attack-us-policies-misguided/

3.      "PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun äänekäs vastustus USA:n johtaman P5+1 maiden ja Iranin välistä sopimusta vastaan viime viikon sunnuntaina Genevessä osoittaa vain, miten heikko ja epätoivoinen hänen asemansa on", sanoi Valkoisen talon korkea virkailija Israelin TV-10:n mukaan sunnuntaina. Hän lisäsi, ettei Obaman hallitus kiinnitä suurta huomiota hänen valituksiinsa. Hän katsoi myös, etteivät Netanyahun pyrkimykset vaikuttaa kongressin jäseniin Iranin vastaisten sanktioitten pysyttämiseksi ja koventamiseksi muodosta näkyvää vaaraa Obaman valitsemille lähentymispyrkimyksille Iranin hallituksen kanssa.

VALKOISEN Talon virkailija sanoo, "ettei Netanyahun äänekäs oppositio juuri innosta heitä, sillä se osoittaa hänen itsevarmuutensa heikkouden". "Emme todellakaan pelkää seurauksia, olemme oppineet toimimaan hänestä välittämättä. Pystymme hallitsemaan häntä". Hän sanoi ymmärtävänsä Netanyahun vastustuksen, mutta sanoi sen aiheuttavan enemmän vahinkoa kuin hyötyä. "Ikävää, ettei hän luota meihin. Me tiedämme, mitä olemme tekemässä Iranin kanssa. Emme me ole lapsellisia", hän tilitti Obaman hallituksen reaktiota. Netanyahu pitää Geneven väliaikaista sopimusta, jolla Iran rajoittaa uraanin rikastamistaan joittenkin sanktioitten lieventämistä vastaan, kansainvälisenä virheenä todeten, ettei se sido häntä. Presidentti Obama soitti Netanyahulle sopimuksen jälkeen, minkä seurauksena Netanyahu lähetti kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa Yossi Cohenin Washingtoniin selvittämään tilannetta. http://www.timesofisrael.com/us-official-netanyahus-response-to-iran-deal-weak-and-desperate/, http://www.timesofisrael.com/senators-work-on-new-iran-sanctions-bill-as-white-house-lobbies-against/

4.      KANADAN pääministeri Stephen Harper totesi osallistuessaan JFN:/KKL:n varojen keräys-tilaisuuteen sunnuntaina Torontossa, että yhteisen juutalaiskristillisen perinteen säilyminen riippuu juutalaisen kansalisen kodin säilymisestä hengissä. Hän ilmoitti samalla tekevänsä virallisen vierailun Israeliin tammikuussa ensi vuonna.
Tilaisuus oli järjestetty hänen kunniakseen, ja siinä samalla ilmoitettiin, että lintujen suosima pyhättö Israelin Hulalaaksossa nimetään hänen mukaansa.
Pääministeri Harper kiitti saamastaan huomiosta ja kunnianosoituksesta "etenkin siksi, missä se sijaitsee: Juutalaisen kansan kotimaassa loistaen vapauden ja demokratian valoa täällä muuten pimeällä alueella – Israelin valtiossa".
"Me elämme nyt pimeää aikaa", Harper sanoi jatkaen: "Diplomatian maailmassa olemme tietoisia, miten helppoa on erottautua Israelista. Me ymmärrämme, että maamme ja yhteisen kulttuurimme tulevaisuus riippuu juutalaisen kansan vapaasta ja demokraattisesta kukoistuksesta Lähi-Idässä".
JNF/KKL:n Kanadan haaran toimitusjohtaja Josh Cooper kiitteli pääministeri Harperin ansioita Israelin ja Kanadan välisten lämpimien suhteiden edelleen parantamisesta todeten, että Kanadan esimerkki nostaa Israelin ja ulkomaitten välistä rimaa, millä Israelin todellista ystävyyttä mitataan.  http://www.timesofisrael.com/canadian-pm-announces-january-trip-to-israel-amid-protests/

5.      UUTISOTSIKOITA
·        Innovation: Africa on israelilainen järjestö, joka pyrkii viemään aurinkokennoihin perustuvaa sähköjärjestelmää Afrikan maihin, joiden syrjäisillä alueilla ei ole mahdollisuuksia saada sähköverkkoa eikä muitakaan edellytyksiä päästä osalliseksi nykyajan vaatimusten mukaisesta edistyksestä. Innovation: Africa on voittoa tavoittelematon järjestö, joka on välittänyt sähkövalon mahdollisuuden puolelle miljoonalle afrikkalaiselle, joilla sitä ei ole ennen ollut. Yksi viimeisistä Inivation: Africa projekteista on KeskiAfrikassa toimiva Kaliro koulu ja orpokoti ja sen 500 oppilasta, monet heistä AID:siin menehtyneitten vanhempien lapsia, jotka saavat viimeinkin nauttia sähkövalojen suomista eduista kuten myös sadat tuhannet lähialueilla asuvat asukkaat, minkä mahdollisti Israelissa kehitetty aurinkokennojärjestelmä. Projekti on ainutlatuinen Afrikassa, ja se voitti äskettäin YK:n myöntämän tunnustuspalkinnon. Koulu sijaitsee mailien päässä sähköverkostosta, eikä varoja ollut liittyä osaksi sitä. Monet lapsista ovat kokeneet traumaattisia ongelmia, ja mennä nukkumaan pimeässä ilman hoitajaa on lisännyt heidän pelkojaan. Nyt asia korjautuu osaltaan. Innovation: Africa järjestelee Afrikan maihin myös vettä, ruokaa ja lääkintätarpeita, yli 500 000 asukkaalle, Etiopiassa, Malawissa, Tansaniassa ja Ugandassa. Israelin Kenian lähettiläs puhui YK:n järjestämässä Innovation: Africa tilaisuudessa todeten, että Innovation: Africa järjestö edustaa loistavaa mielikuvaa yhdistäen Israelin luovan älyn ja uudistus-hengen, juutalaisen pyrkimyksen maailman parantamiseen (tikkun olam) ja myötätuntoon. Hän ylisti tällaisen toiminnan pystyvän parantamaan lukemattomien ihmisten elämän laatua ja rakentamaan ystävyyttä ja ymmärtämystä juutalaisen, israelilaisen ja afrikkalaisen välille. http://www.timesofisrael.com/lighting-up-africa-with-israeli-technology/
·        Geneve II aloittaa tällä viikolla jatkoneuvottelut P5+1 maiden ja Iranin kanssa teknisistä kysymyksistä, kuten uutiset kertovat. Kiireessä runnottu sopimus on osoittautunut keskentekoiseksi, josta sekä USA että Iran ovat esittäneet eriäviä versioita. Tämän katsotaan tarkoittavan myös sitä, ettei Iranille myönnetty 6 kuukauden testiaika, jona aikana viimeistellään lopullista sopimusta, ole vielä alkanut, eivätkä uudet säännöt vielä sido Irania. Iranilainen uutistoimisto ISNA kertoi lauantaina, että keskusteluissa keskitytään teknisiin kysymyksiin, mutta ei kertonut, millä tasolla niitä käydään. USA.n ilmoituksen mukaan Wendy Sherman, joka on saanut kovaa arvostelua tavasta hoitaa keskusteluja, tullee johtamaan USA:n delegaatiota. Iranin apulaisulkoministeri Abbas Araqchi, jonka kerrotaan olleen avainasemassa edellisissä neuvotteluissa, täsmeni Iranin kantaa todeten, että Iran pidättää oikeuden rikastaa uraania kaikissa sopimuksissa, eikä Iran suostu sen keskeyttämiseen. Israelin kannan mukaan Geneven neuvottelut epäonnistuivat ja sopimuksen hyväksyminen oli kansainvälinen virhe, mikä on myös laajentanut Israelin ja Obaman hallituksen välistä repeämää. http://www.timesofisrael.com/talks-on-technical-aspects-of-geneva-deal-to-resume-this-week/






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019