PERJANTAI 06.12.13


PERJANTAI 06.12.13 

1.      PÄIVÄN uutisotsikoissa on päällimmäisenä USA:n ulkoministeri John Kerryn Israelin vierailu, joka on hänen ensimmäinen matkansa maahan Geneven neuvottelujen jälkeen.
Toinen uutinen, joka hallitsee internetuin web-sivuja, on ilmoitus Nelson Mandelan, Etelä-Afrikan ensimmäisen mustaihoisen presidentin, kuolema viime yönä 95 vuoden ikäisenä. Mandela ei jostain syystä pystynyt ymmärtämään ja tunnustamaan Israelia juutalaisten kotimaana eikä siten hyväksynyt sen politiikkaa. Hän suosi yksipuolisesti palestiinalaisten asiaa, mikä tahrasi hänen muuten esikuvallista imagoaan.  Ehkä tässä oli tapahtunut tiedotuskatkos, hän ei ollut saanut tasapuolista informaatiota Israelista juutalaisten kotimaana.

Muita ykkössivun uutisia ovat tuorein gallup, joka luotaa puolueiden ja niiden johtajien tämän hetkistä kansansuosiota, mikä voi tuntua yllättävältäkin, kuten se, että Yair Lapid hiipuu kansan-suosion häntäpäässä (40) huolimatta hänen ja puolueensa suosiosta viime parlamenttivaaleissa. Suosituin hallituksen 23:stä ministeristä oli puolustusministeri Moshe Yaalon, jota arvostetaan hänen asiantuntemuksensa, luotettavuutensa ja vaatimattomuutensa vuoksi. Hänelle annettiin 64 puoltoääntä sadasta; toisena opetusministeri Shai Piron 59; kolmantena sisäministeri Gideon Saar 56; neljäntenä kotirintaman komentaja Gilad Erdan 56; viidentenä liikenneministeri Israel Katz 55; vasta kuudentena pääministeri Benyamin Netanyahu saaden 53 puoltoääntä kuten Galilean ja Negevin kehitysministeri Silvan Shalom 53.

Muita yli 50 äänen ylittäneitä olivat terveysministeri Yael German 52; turismiministeri Uzi Landau 50; sisäisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovich 50 sekä talouden ministeri Naftali Bennett. Vastaajat valittivat, etteivät he tienneet tarpeeksi ministereistä antaakseen arvionsa heistä. Useat ministerit kuitenkin arvostettiin paljon korkeammalle puolueensa äänestäjien taholta. Täten Netanyahu sai 73 puoltoääntä Likudin äänestäjiltä; Naftali Bennett sai 77 ääntä Beit Yehudin taholta; Avigdor Liberman 47 yleisestä ja 65 puoltoääntä Likutenun äänestäjiltä. Tzipi Livni sai 48 yleisestä ja 69 ääntä Hatnua-puolueensa äänestäjiltä.

2.      USA:n ulkoministeri John Kerry näyttää oppineen jotain uutta hoitamastaan diplomaattisesta tehtävästä. Hänen edellisen vierailunsa jätti kuvan voudista, joka satraappinsa käskystä kävi esittämässä alaiselleen ohjeet, joitten mukaan tulee elää ja toimia. Artikkelien kirjoittajat esittelivät tätä keppi taktiikaksi, eikä se saanut suosiollista vastaanottoa alaistensa taholta: Olemmeko me USA:n orjia, kuten eräs kuvaili, tai paremmin suomalaiseen mielikuvaan sopivana, olemmeko me Yhdysvaltain mökkitupalaisia, eläen maanomistajan armoilla?

TÄLLÄ kertaa ulkoministeri John Kerry tuli sovinnonhaluisena tarjoten lämmintä kättä ja leveää hymyä, mikä ei täysin pystynyt sulattamaan edellisen vierailun jättämää jäätävää tunnelmaa, sillä sielun syvyyksissä elää edelleen hienoinen epäluulo Obaman todellisesta päämäärästä.
On syytä muistaa, että USA:n näkemyksen mukaan Juudea ja Samaria sekä Jerusalemin itäosat, jotka Israel liitti virallisesti valtioonsa rakentaen sinne uusia lähiöitä, ovat miehitettyä aluetta, jotka Israel valloitti 1967 puolustussodassa. Siten Obaman ja Kerryn omaksuman kannan mukaan juutalaisten rakentaminen on siellä luvatonta toisen maalle rakentamista.
Tässä on sovittamaton perustietojen erilaisuus, sillä maa-alue Jordanjoen länsipuolella Välimereen asti kuuluu juutalaisten kotimaahan, mikä perustuu kansainvälisiin päätöksiin ja sopimuksiin, joita ei ole eikä voida muuttaa ilman perusteiden muutoksia, mitä ei ole tapahtunut. Maailman reaktio perustuu enemmän öljyyn kuin tosiasioihin.
Tämä periaatteellinen ristiriita värittää myös kansainvälisen yhteisön Israelia koskevaa päätöksentekoa ja asiainhoitoa. Täten YK pitää Jerusalemia edelleen miehitettynä kaupunkina, minkä johdosta "Pahan Tiedon Kukkulalle" perustetun YK:n hallintoyksikön alkuperäisenä tehtävänä oli toimia YK:n valvonnan alaisen Jerusalemin asiainhoitajana, kunnes sen asema määriteltäisiin erillisin sopimuksin ja vahvistettaisiin YK:n toimesta. Tällaista ei ole tapahtunut eikä ole sen toteutumista voitane pitää mahdollisena, mutta YK pitää tukevasti kiinni aiemmin omaksumastaan kannasta. Tämän vuoksi, koska Jerusalemin asema on kansainvälisesti määrittelemättä, USA:n presidentti käyttää vuosittaista veto-oikeuttaan siirtäen kongressin päätöksen USA:n lähetystön muuttamisesta Tel Avivista Jerusalemiin. USA:lla on Jerusalemissa konsulaatti, joka ilmoittaa palvelevansa vain Itä Jerusalemin ja Länsirannan arabiasukkaita.

ULKOMINISTERI Kerry toi mukanaan Pentagonin laatiman Juudean ja Samarian turvallisuutta koskevan suunnitelman, jota kenraali John R Allen esitteli Netanyahulle. Suunnitelmaa ei ole julkistettu, mutta julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Israel voisi pitää Jordanjoen laaksossa tukikohtiaan määräajan, ja mahdollisesti myös Juudean ja Samarian kukkuloilla.
Times of Israel artikkelin mukaan Kerryn suunnitelma perustuu kahteen pilariin: Israelin tunnustamiseen juutalaisena valtiona, toiseksi raudanlujiin turvallisuusjärjestelmiin. Nämä ovat kaksi päätekijää, joita pääministeri Netanyahu on toistellut kyllästymiseen asti.

Kerry näyttää omaksuneen nämä periaatteet, kuten ilmenee hänen Netanyahun kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa antamastaan lausunnossa: "Haluan presidentti Obaman kanssa esittää Israelin kansalle syvän, syvän antautumisen Israelin turvallisuuden takaamiseksi ja tarpeelle löytää rauha, joka huomioi Israelin juutalaisena valtiona, joka huomioi Israelin maana, joka pystyy puolustamaan itseään omin voimin. Tämä on tärkeä periaate, jossa pääministeri on yhtä mieltä presidentin ja minun kanssani".

Kuten Times of Israel artikkelissa todetaan, viranomaiset eivät ole vielä julkistaneet Kerryn esittelemää suunnitelmaa, mutta siihen liittynee IDF:n tukikohtien perustaminen Jordanin laaksoon, sekä PA:n vaatimuksen mukaan sen virkailijoiden sijoittaminen kansainvälisiin rajaterminaaleihin, mitä Danny Danon vastustaa kiivaasti todeten, ettei Israel luovuta turvallisuusvaatimuksiaan palestiinalaisille. Jos Netanyahu suostuu työskentelemään Kerryn suunnitelman pohjalta, hänen suurin kamppailunsa käydään Likutenun sisällä, jossa on vahva oppositio itsenäisen palestiinalaisen valtion perustamiseksi Israelin sydänalueille.
Palestiinalaiset vastustavat IDF:n tukikohtien perustamista maalleen. http://www.timesofisrael.com/trying-to-smooth-over-iran-feud-kerry-moves-from-sticks-to-carrots/

3.      UUTISOTSIKOITA
·        Shin Betin entinen johtaja Yuval Diskin jatkoi vielä torstaina keskiviikkoillan puheessaan aloittamaansa Netanyahun parjaamista tavalla, joka hipoo herjausta. Hän totesi,  enemmän leikkipuheena – että Netanyahun tulee saada 10 000 NIS maksavat erityis-jäätelöannoksensa, silityttää matkalla ryttääntyneet pukunsa hotellissa, 84 000 NIS maksavat vesilaskunsa uima-altaaseen ja kasteluun ja 6 000 NIS hajustettujen kynttelien hankintaan, jotta hän voisi rauhassa keskittyä hoitamaan Iranin ydinaseuhkaa. Vakavampi oli sen sijaan Diskinin antama epäluottamuslause tavalle, jolla pääministeri on hoitanut rauhankeskusteluja PA/PLO:n kanssa, joiden hän arvioi joutuneen umpikujaan aiheuttaen vaaratilanteen, ettei rauhaa ehkä sittenkään saada 1949 aselepolinjoille perustetun Palestiinan valtion muodostamiseksi Juudean ja Samarian aleille pääkaupunkinaan Jerusalem. Siksi hän vaati puheessaan Netanyahun hallituksen kaatamista ja uuden perustamista vasemmiston ja keskustan voimin uuden pääministerin johdolla. Diskinin tapa vähätellä Iranin ydinaseen aiheuttamaa uhkaa on sen sijaan anteeksiantamaton, jota ei voi noin vain sivuuttaa. Entisen salaisen palvelun johtajan lausumana tuollainen aiheuttaa vakavaa pohdintaa. Onko hänellä mahdollisesti tiedossa jotain, mitä kansa ei tiedä, vai onko henkilökohtainen vamma liian syvä? http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Diskin-PMs-high-ice-cream-bills-is-the-price-tag-for-his-handling-of-Iran-334136
·        Presidentti Mursin syrjäyttämistä vastustavat ryhmittymät Egyptissä kutsuvat uusia mielenosoituksia viikonvaihteen aikana, mikä tarkoittaa lisää kuolleita ja haavoittuneita ja lisää pidätyksiä. Armeijan johtama hallitus suunnittelee, että se julistaa Muslimi-veljeskunnan terrorijärjestöksi. Tämä osoittaa Egyptin sisäisen tilanteen monimutkaisuuden, sillä MV kuitenkin voitti viimeiset parlamenttivaalit, vaikka niissä väitetäänkin tapahtuneen lainvastaista kähmintää äänestäjiä haalittaessa. Perjantain mielenosoitus tapahtuu surmattujen mieltään osoittaneiden muistoksi, ja lauantain mielenosoitus 21 pidätetyn naismielenosoittajan tukemiseksi; 14 heistä sai 11 vuoden vankeusrangaistuksen, jota pidetään kohtuuttomana. http://www.jpost.com/Middle-East/Egypt-reportedly-to-declare-Muslim-Brotherhood-terrorist-organization-334166
·        IDF:n kapteeni Dwir Alami (26), joka komentaa Rotem pataljoonan tukikomppaniaa Givati prikaatissa, sanoo 7 raskaan palveluajan jälkeen Hebronissa, että hän jättää kaupungin turvallisemmassa kunnossa kuin saatuaan sen vastuulleen. Alami miehineen osallistuu erityistehtäviin suorittaen hyökkäystoimia, jotka pääosin ovat salaisia. Tukijoukot on harjoitettu normaalitehtäviä vaativampiin ja vaarallisempiin toimiin taistelujen aikana. Heillä on raskaampia aseita kuin rivisotilailla, ja heidän tulivoimansa ulottuu laajemmalle, minkä vuoksi he palvelevat koko pataljoonaa. Komppania on osallistunut viime viikkojen aikana Länsirannalla syntyneisiin rauhattomuuksiin ja terrorihyökkäyksiin, joiden määrä on suuresti lisääntynyt. Syyskuussa komppanian sotilas vääpeli Gal Kobi sai surmansa sala-ampujan luodeista vartioidessaan Patriarkkain Mausoleumille johtavaa jalankulkuväylää Hebronin juutalaiskorttelissa loma-aikana. Rotem komppania siirtyy jatkokoulutukseen ja sen paikan ottaa Nahal komppania. Rotem komppania kutsuttiin rauhoittamaan tilanteita kolme kertaa useammin kuin muita yksikköjä, ja sen ansiosta yleistilanne on rauhoittunut Hebronissa. http://www.jpost.com/Defense/Capt-of-IDF-unit-that-lost-soldier-to-sniper-Were-leaving-Hebron-quieter-than-we-found-it-334181
·        Israelissa alkoivat keskiviikkona kauan odotetut talvisateet ja niiden ennustetaan jatkuvan viikonvaihteen yli. Kinneretin pinta on alkanut hiljalleen nousta, se on nyt 211.40 m Välimeren pintaa alempana, 2.6 metriä kapasiteetistaan. Hermonilla satoi ensi lumen torstaina, muualla maassa ja etenkin keski- ja pohjoisosissa vetenä, yleensä muutamasta millimetristä kymmeniin. Ennätys lienee Dorotin kaupunki Sderotista Itään, jossa satoi 81.8 mm.  Taivas on pilvinen, osittain aurinko pilkistää, ilma viileä.
Lämpötilat: Perjantai 9-14; lauantai 8-17; sunnuntai 9-14; maanantaina 7-14 C-astetta, taivas on yleensä pilvinen, sunnuntaina voi sataa vettä.  



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019