SUNNUNTAI 01.12.13


SUNNUNTAI 01.12 13

1.      TAISTELU Negevistä on kiihtymässä hallituksen pyrkiessä toteuttamaan tammikuussa 2013 hyväksymäänsä ns. Prawer-Begin lakia, jolla pyritään järjestelemään Negevin Beduiiniväestön hallitsematon ja laiton asutustoiminta. Beduiinit ovat tottuneet elämään Lähi-Idässä rajoista ja suuressa määrin maiden laeista riippumatta, ja ovat toteuttaneet sitä etenkin Negevin alueella, mutta muuallakin joskin pienemmässä mitassa. Negevissä he ovat tunkeutuneet klaaneineen valtion omistamille alueille perustaen epävirallisia ja laittomia kyliä vaatien, että valtion tulee hyväksyä ne tapahtuneina tosiasioina.

LAIN tarkoituksena on virallisesti hyväksyä 35 laittomasti perustettua kylää, mutta muuttaa loput laittomat yhteisöt, joissa asuu 30 000 -40 000 ihmistä, pois valtion omistamilta mailta heille suunniteltuihin ja rakennettuihin kaupunkeihin, joissa he pääsevät osallisiksi nyky-yhteiskunnan edellyttämistä palveluista, sähkö- vesi- ja viemärijohdoista sekä työ- ja kehitys-mahdollisuuksista, joita heillä ei ole nykyisissä olosuhteissaan.  

Antaakseen pontta vaatimuksilleen beduiinit järjestivät etelässä sijaitsevassa Huran kaupungissa mielenosoitukset, joihin osallistui arviolta 1 500 ihmistä. He kivittivät poliisia kivin ja poltto-pulloin, mihin polisit vastasivat mellakan hillitsemismenetelmin käyttäen vesitykkejä ja tainnutuskranaatteja. Mellakoissa haavoittui 15 poliisia. Lauantai oli kansainvälinen vihan päivä suunnitelmaa vastaan. Mielenosoituksia järjestettiin myös Jerusalemissa, Haifassa, pohjoisen triangelin alueella, PA:n valvomilla alueilla lähellä Ramallahia ja Hebronia kuten myös joissakin Euroopan maiden kaupungeissa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu tuomitsi mielenosoitukset yrityksenä sabotoida hallituksen suunnitelmia paremmasta tulevaisuudesta Negevin asukkaille ja beduiiniväestölle. Hän vakuutti, ettei hallitus siedä pienen vähemmistön järjestämiä lauantai-illan äänekkäitä ja väkivaltaisia vastalauseita suunnitelmille, joita hallitus tulee joka tapauksessa toteuttamaan.
Poliisivoimien eteläisen haaran komentaja Yoram Halevy sanoi mielenosoittajien tarkoituksena olevan aloittaa sota valtiota vastaan. Hän sanoi mielenosoittajien käyttäneen kiviä ja polttopulloja sekä sytyttäneen tuleen roskankuljetusastioita poliisin yrittäessä hajottaa heitä.

ULKOMINISTERI Avigdor Liberman käytti kovaa kieltä tuomitessaan mielenosoitukset todeten, että kysymys on valtion maan laittomasta varastamisesta väkivaltaa käyttäen ja kehotti tutkimaan asuttamissuunnitelmia uudelleen vähentäen beduiineille suunniteltuja etuisuuksia.
"Jos he eivät hyväksy suunnitelmaa, ei ole myöskään sen suomia etuisuuksia", hän sanoi lauantaina julkistamassaan FB:n artikkelissaan. Oikeiston kansanedustajat tuomitsivat samoin väkivallan käyttämisen tukeakseen niitä, jotka kiihottavat kansaa lakia ja oikeutta vastaan. Labourin tuore puheenjohtaja Isaac Herzog valitti sitä, ettei beduiineja kuultu lakia laadittaessa.
Kriitikot syyttävät väestön väkivaltaisesta siirrosta ja jopa etnisestä puhdistamisesta.

NEGEVISSÄ asuu yli 210 000 beduiinia keskittyen Beersheban läheisille alueille, ja heidän lukumääränä kasvaa nopeasti (5.5 %) ylittäen alueen juutalaisten määrän viimeistään 2020 paikkeilla, jolloin heidän pelätään voivan vaatia rajoitettua itsehallintoa. Beduiinit sanovat, että kaupungeissa heillä on samat rajoitetut edut kuin nykyisissäkin oloissa, mutta rajoitetulla mahdollisuudella harjoittaa kotieläinten kasvatusta, mikä on pääelinkeino. Lisäksi he valittavat kaupungeissa vallitsevaa rikollisuutta ja patriarkaalisen perheyhteisön hajoamista, mikä vaikuttaa tuhoisasti heidän perinteiseen elämäntapaansa.
Vaikka suunnitelma hyväksyy valtaosan laittomista kylistä, aktivistit kysyvät, miksi ei loputkin, ja viittaavat siihen, miten juutalaisyhteisöihin Juudeassa ja Samariassa vedetään järjestetyn yhteiskunnan edellyttämät palvelut, miksei myös Negevissä? Monet beduiiniklaanit ovat asuneet kylissään, joita ei ole virallisesti hyväksytty, sukupolvien ajan, eivätkä halua siirtyä pois, mutta harvoilla on esittää dokumentteja oikeuksistaan maahan.
Netanyahu totesi tammikuussa lain tarkoituksena olevan lopettaa 65 vuotta kestäneen vastakohtaisuuden puolipaimentolaisoloissa asuvan kansan saattamiseksi järjestäytyneen yhteiskunnan piiriin kaikkine siihen kuuluvine oikeuksineen ja velvollisuuksineen. Beduiinit ovat
valtaosaltaan muslimeja, joskin suurin osa vain nimellisesti islamiin liittyen.

2.      ARABIKANSANEDUSTAJA Ahmed Tibi tarttui lauantain mielenosoituksiin ja Libermanin FB:n sivullaan kirjoittamaan lausuntoon kutsuen sitä "fasistisen maahanmuuttajan julkeaksi vuodatukseksi, joka itse asuu maalla, jonka hän varasti arabeilta".
"Beduiinit eivät ole varastaneet kenenkään maata eivätkä tulleet tänne lentokoneilla eivätkä laivoilla", kuten Tibi opetti ulkoministeriä. Hän unohtaa sen, että beduiinit suurelta osin olivat paenneet taisteluja Israelin alueella Siinaille ja Jordaniaan, mutta palasivat olojen rauhoituttua maahan pitäen koko harvaan asuttua Negevin aluetta omanaan. Valtio julisti omistavansa maan, joka ottomaanihallituksen tai Jordanian vallan alla oli ollut hallituksen omistuksessa kuten myös maat, joiden omistajat olivat poistuneet maasta esittämättä omistusoikeuttaan määräajassa.

"Meidän tulee lopettaa tilanne, jossa osa maan kansalaisista elää piittaamatta maan laeista, suunnittelusta ja rakentamisesta", Liberman kirjoitti FB:n sivullaan.  Hän sanoi, ettei maa voi enää sulkea silmiään tilanteen kehittymisestä tavalla, jossa tuleva sukupolvi havaitsee elävänsä mahdottomassa tilanteessa. Tilannetta mutkistaa ja vaikeuttaa suuresti sekä israelilaisten että ulkomaisten aktivistien beduiiniväestön tarkoituksellinen kiihotus sekä rahallinen ja oikeustuki.
Arabikansaedustaja Ahmed Tibi, koulutukseltaan gynekologi, tunnetaan värikkäästä kielen-käytöstään ja eri tavoin ajattelevien häpäisemisestä tavalla, joka monissa tapauksissa hipoo kunnianloukkausta useimmiten samaistuen PA:n arabeihin. Hän mielellään osallistuu ulkomaisiin konferensseihin sanoen edustavansa PA:n arabeja, kuten äsken hakien lupaa matkustaa Intiassa järjestettyyn konferenssiin sanoen kuuluvansa PA/PLO:n delegaatioon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174652#.UprXRkC2FDQ

3.      PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ei tullut yhtään enemmän vakuuttuneeksi Genevessä 24.11. allekirjoitetusta sopimuksesta P5+1 maan ja Iranin välillä huolimatta presidentti Barack Hussein Obaman puhelinsoitossaan esittämistään vakuutuksista sen antamista eduista. Sekä Israelin että Saudi Arabian johto on tilanteessa, jossa niillä on syvä epäluottamus USA:n presidentin todellisiin aikeisiin. Kuten nyt on selvinnyt, neuvotteluja on salaa käyty USA:n ja Iranin välillä ainakin vuoden verran, ja Obama vapautti USA:n pidättämän iranilaisen tiedemiehen, joka oli USA:n hankkimassa varaosia ydinteollisuutta varten, eikä se liene ollut ainoa salainen myönnytys Iranin mullah-hallitukselle kertomatta asiasta liittolaismailleen.
Saudi Arabia katsoo tilanteen niin vakavaksi, että se on aloittanut järjestelyt Pakistanilta v. 2004 tilaamiensa ydinpommien siirtämiseksi Saudi Arabiaan.
Netanyahu vakuuttaa estävänsä Irania saamasta ydinasetta, mutta hänen vuodesta toiseen toistamansa vakuutukset alkavat tuntua nyt tyhjiltä, suotuisa aika sen toteuttamiseksi on mennyt. Israel ei voine seuraavan 6 kuukauden aikana iskeä Iraniin ilman vakavia vastatoimia.

Pääministeri Netanyahu on aloittanut vakavan diplomaattisen uhkapelin presidentti Obaman Iranin politiikan uskottavuuden murentamiseksi. Hän komensi Israelin tiedustelujärjestöjä kaivamaan tietoja, joilla todistetaan, että Iran on rikkonut viime viikolla solmittua P5+1 sopimusta, raportoi brittilehti Sunday Times sunnuntain numerossaan. Raportin mukaan Mossad ja armeijan tiedustelu Aman sai tehtäväksi etsiä todistuksia Iranin tinkimättömyydestä Obaman valmistautuessa esittämään sopimusta kongressin hyväksyttäväksi, viitaten IDF:n lähteisiin. "Jokaisella on oma tulkintansa sopimuksesta, mutta jos savuava ase löydetään, se romahtaa kuin korttitalo", tiedustelulähteet toteavat. Kuten Times toteaa, Iran ei olisi sijoittanut 200 miljardia USD ydinteollisuuteensa, ellei se olisi päättänyt saada ydinaseen. Iran on vuodesta toiseen kiertänyt totuutta rakentaen salaisia ydinlaitoksia ja estäen IAEA:n tarkastukset niissä.

USA:n kansa tukee gallupien mukaan sopimusta, mutta Obaman julkisuuteen laskemat tiedot sopimuksesta eivät kerro koko totuutta hänen pidättäessään tärkeitä tietoja julkisuudelta.
Iranin ulkoministeri Zarif totesi myös, ettei Obaman hallituksen tulkinta ole oikea.
P5+1 maiden edustajat kokoontuvat tällä viikolla keskustelemaan sopimuksen kohdista, jotka on havaittu puutteellisiksi ja joiden tulkinnasta on eriäviä mielipiteitä. Jerusalemissa tilannetta pidetään hyvin huolestuttavana, jopa katkerana "mehän varoitettiin siitä".
Liikemiehet kaikkialla maailmassa, eritoten Kiina, Turkki, Ranska, Venäjä, Intia, valmistautuvat ryntäämään vapautuville Iranin markkinoille, mikä ennustaa sanktioitten romahtamista. http://www.timesofisrael.com/israel-will-seek-to-discredit-obama-on-iran/, http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Report-Netanyahu-orders-Mossad-to-find-proof-Iran-violating-nuclear-accord-333586

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Pääministeri Netanyahu matkustaa tänään Italiaan, jossa hän sytyttää viidennen + 1 hanukka-kynttilän yhdessä sikäläisen juutalaisyhteisön kanssa Roomassa. Maanantaina hän tapaa paavi Francis I:n Vatikaanissa, ensimmäisen kerran häneltä. Sekä Peres että Knessetin puhemies Yuli Edelstein ovat tavanneet paavin innostaen häntä vierailemaan Israelissa. Netanyahu esittänee virallisen kutsun, joka toteutunee tuntemattoman lähteen mukaan 25. - 26. toukokuuta 2014. Myös Abbas kutsui paavin kylään Mukatan hallintokeskukseen tavatessaan paavin jokin aika sitten, mikä toteutunee Israelin vierailun yhteydessä. Israel on neuvotellut vuosikausia Vatikaanin kanssa Rooman kirkon Israelissa olevien kirkkojen, luostarien ja muiden kiinteistöjen veroista ja muista maksuista. Samalla on myös alustavasti sovittu, että paavi saa istuimen Jerusalemin itäosassa sijaitsevasta kiinteistöstä, jonka yläsalissa Jeesuksen väitetään viettäneen viimeisen pääsiäisaterian. Paavi John Paul vieraili Israelissa 2000 ja Benedict XVI 2009. Ensimmäinen paavin vierailu tapahtui 1964, kun paavi Paul VI kävi Israelissa. Vatikaani suhtautuu perinteisesti suurin varauksin juutalaiseen valtioon suosien PA:n arabeja. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-heads-to-Italy-to-meet-Pope-Francis-333583
·        PA:n pääneuvottelija Saed Erekat, joka ilmoitti eroavansa eikä ole varmaa, toteutuuko se, ilmoitti toisen neuvottelijan Shtayyehin kanssa, että neuvotteluja jatketaan vain siksi, että saadaan Netanyahun lupaamat 52 terroristia vapautetuiksi vankilasta. Abbas puolestaan sanoo, että neuvottelujen päämääränä on itsenäinen Palestiinan valtio, ja ettei hän allekirjoita mitään rauhansopimusta Israelin kanssa, joka ei sisällä tätä. Hän vakuutti jatkavansa neuvotteluja Israelin kanssa saadakseen kaikki Israelin pidättämät ja oikeuden eripituisiin vankeusrangaistuksiin tuomitsemat arviolta 6000 terroristia ja murhamiestä vapautetuiksi. Abbasin virallinen mandaatti päättyi tammikuussa 2009, joten hänen allekirjoituksellaan ei taida olla mitään lain voimaa. Israelissa elää ja voimistuu vakaumus, että ainoa turvallinen ratkaisu on yhden valtion periaate, jonka puitteissa PA:n arabeille annetaan jonkinasteinen itsemääräämisoikeus, mutta jonka ulkopolitiikasta ja turvallisuudesta Israel vastaa yksin. http://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-Deal-with-Israel-must-provide-for-independent-Palestinian-state-333559









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021