TORSTAI 27.06.13


TORSTAI 27.06.13

1. TÄNÄÄN n se päivä, jolloin ulkoministeri John Kerry aloittanee viimeiset ponnistelunsa rauhankeskustelujen aloittamiseksi Israelin ja PA:n välillä. Ennusteet eivät lupaa hyvää, pääministeri Netanyahu jatkaa omituista vakuutteluaan, että hän on valmis ehdolla, ettei ole mitään ehtoja, ja PA:n puheenjohtaja Abbas, ettei hänelläkään ole mitään ehtoja, sillä hänen esittämänsä ennakkoehdot eivät ole ehtoja vaan velvoitteita, jotka Israelin olisi pitänyt suorittaa jo kauan sitten, eli useiden voittamiensa sotien seurauksena vetäytyi kaikkine sotilaineen ja asukkaineen 1949 aselepolinjojen länsipuolelle ja vapauttaa kaikki vankeuteen tuomitsemansa terroristit. Tämä on ennenkuulumatonta maailman historiassa.
Lisäksi useat tarkkailijat ovat alkaneet ymmärtää, ettei Abbas haluakaan neuvotteluja, joissa hän joutuisi tekemään kompromisseja Israelin kanssa, vaan hänen päämääränään on saada kansainvälinen yhteisö, etenkin YK ja sen alaiset järjestöt, hyväksymään päätöslauselmia, joilla Israel pakotetaan alistumaan PA:n vaatimuksiin. Silloin PA saavuttaisi kaiken haluamansa sitoutumatta itse mihinkään. Tämän vuoksi PA/PLO:n emissaarit kiertävät väsymättä maailmaa tuomiten Israelia pyrkien asettamaan se kaiken pahan alkujuureksi, käännyttäen maailman kansojen mielet vihamielisiksi juutalaisvaltiota kohtaan.

MAHMOUD ABBAS on kuitenkin pahanlaisesti vasaran ja alasimen välissä, sillä ulkoministeri Kerryn WTC:n konferenssissa Jordaniassa toukokuun 26. päivänä mainitsemat yksityis-rahoittajien lupaamat 4 miljardia USD alkavat valua PA:n reikäiseen pussiin vasta, kun Kerry on todennut rauhankeskustelujen todella alkaneen eikä vain näennäisesti. Varojen hoito on uskottu Englannin entisen viranomaisen Tony Blairin vastuulle, mikä on nostattanut muutamia kulmakarvoja, sillä hänen epäillään keräävän dollarinkuvia pankkitileilleen monesta lähteestä.
Edellä mainitut lähteet epäilevät, että Abbas vain pelaa aikaa välillä luvaten välillä kieltäen, saadakseen vielä keskeneräiset syytösdokumenttinsa esityskuntoon. Syytökset Haagin kansainvälisessä rikosoikeudessa Abbas lupaa siirtää – ei poistaa – ja eilen kerrottiin, miten UNESCO julkisti julkilausuman, jossa Israel nostetaan paalulle valmiina poltettavaksi.
Israelilta vaaditaan ”hyvän tahdon eleitä”, terroristien vapauttamista ja rakennuskieltoa, vain saadakseen Abbasin esiintymään valokuvaustilaisuutta Netanyahu kanssa Kerryn valvonnassa. PA/PLO:n johdon toimet eivät totisesti ole ”hyvä tahdon eleitä”, sillä vaikka palestiinalainen kansa haluaa rauhaa ja yhteistoimintaa, se ei sovi heidän johtajilleen.

WTC:N lupaamat 4 miljardia USD oli tarkoitettu nostamaan PA:n talouden volyymia 50 % ja alentamaan työttömyyttä PA:n hallitsemilla alueilla 21-22:sta prosentista kahdeksaan. Länsimaisen tiedon mukaan varoja ohjataan kahdeksalle sektorille: rakentamiseen ja asuntoihin, rakennusmateriaaleihin, kevytteollisuuteen, tietoliikenteeseen, maatalouteen, voimatalouteen, vedenhankintaan ja turismiin. Asiaa koordinoimaan ja ohjaamaan asetetaan erityiskomitea. Tämä sektori liikahtaa, kun poliittinen polku avautuu. 

AIPAC, Amerikan Israelin julkisten asiain komitea, antoi täyden tukensa Obaman hallituksen rauhanponnisteluille yhteiskeskusteluissa USA:n senaatin demokraattisten edustajien kanssa. AIPAC:in presidentti Michael Kassen aloitti keskustelut senaatissa keskiviikkona. Kerry oli aiemmin pyytänyt AJC:n kokouksessa juutalaisjärjestöjä tukemaan hänen ponnistelujaan. Kerry pitää aikaa kriittisenä rauhanprosessin jatkumiseksi, mitä painottaa hänen keskiviikkona pitämänsä keskustelut Jordanian kuninkaan Abdullah II:n kanssa, joka varoittaa, että PA/PLO on valmis aloittamaan uuden väkivalta-aallon, elleivät Kerryn ponnistelut tuota tulosta ja positiiviset neuvottelut pääse alkamaan.
Kassen sanoi senaatin keskusteluissa, että suuri osa ongelmista keskustelujen alkamiseksi lepää PA:n puheenjohtajan Abbasin harteilla. Keskusteluissa kosketeltiin myös Iranin presidentin vaaleja, joista senaattorit sanoivat ottavansa odottavan asenteen. http://www.timesofisrael.com/jewish-leaders-endorse-kerrys-push-for-peace/

Jerusalemissa julkistettiin päätös 69 asunnon rakentamisesta Har Homan lähiöön, jota PA kutsuu ”setlementiksi”, koska se sijaitsee 1949 aselepolinjan itäpuolella. Pääkaupungin tiedottaja Brachie Sprung kertoi AP:n toimittajalle, että päätös Har Homan asunnoista oli tehty kauan sitten, ja että keskiviikkona asuntojen rakentamiselle myönnettiin lopullinen lupa. Samassa kokouksessa myönnettiin lupa 22 asunnon rakentaminen Jerusalemin arabilähiöön. Tiedottaja totesi, että luvat annettiin kaupungin yleissuunnitelman mukaan, ja että kaupungissa on huutava asuntopula kaikilla sektoreilla. Hän sanoi pääkaupungin rakentavan 40-vuotisen perinteen mukaisesti. Israel liitti alueita Jerusalemin itäosista pääkaupunkiin 1967 voittamansa puolustussodan jälkeen vahvistaakseen sen asemaa maan johtavana kaupunkina. Palestiinalaiset tietenkin julkistavat oman tuomitsevan lausuntonsa päätöksestä väittäen, ettei se osoita Israelin rauhantahtoa. Onnettomasti rakennuspäätösten julkistaminen vain sattuu usein pahaan aikaan, kuten nyt Kerryn vierailun aattona. http://www.timesofisrael.com/israel-approves-new-east-jerusalem-construction/

2. HAARETZIN mukaan Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu on valmis antamaan palestiinalaisille 90 % Juudean ja Samarian rauhansopimuksen yhteydessä. Tieto perustuu Likudin ministereiden antamiin tietoihin. Lähes kaikki alueet suurten asutustaajamien ulkopuolelle Juudeassa ja Samariassa luovutetaan ja pienet asutusyhteisöt tuhotaan ja asukkaat joutuvat muuttamaan muualle. Likudin ministerit vastustavat hänen politiikkaansa yhä suuremmassa määrin. Netanyahu päätti pitää poliittisen rallin ensi viikolla  ja kutsui Likudin keskuskomitean jäsenet osallistumaan siihen. . 

Hallituksen Likud ministerit sanoivat myös, ettei IDF:n vetäytyminen Juudean ja Samarian alueilta ole mitenkään etäinen, kuten ei myöskään luopuminen valtaosasta maata ja juutalaisyhteisöjen tuhoaminen. Heidän antamiensa tietojen perusteella Netanyahu on alistunut todellisuuteen, että enin, mitä Israel voi saada, on 10 % maasta. Artikkelista ei selviä, mihin analyysiin arvio perustuu. Ministerit sanovat, että Netanyahu on hyvin tietoinen asiasta, ja siitä, että neuvottelut perustuvat arabisuunnitelmaan kaikkine siihen liittyvine ehtoineen, mutta että hän on silti valmis osallistumaan niihin ehdoitta. Tämä on varsin omituinen suhtautuminen puolustussotien voittaneen maan johtajalta; Ikään kuin hän ”pyytää anteeksi, että olimme noin voitollisia ja haluamme korjata tilanteen”.

Bait Yehudin ministerit ovat toistuvasti todenneet, että jos näyttää siltä, että Netanyahu on valmis itsemurharajoihin PA:n kanssa, he eroavat hallituksesta.
Yesh Atidin tiede- ja teknologiaministeri Yaakov Peri sanoo, että koska enemmistö Israelin kansasta haluaa sovintoa PA:n kanssa, hallitusta on vaihdettava esitellen puolueita, jotka Bair Yehudin erotessa korvaisivat sen. Poliitikot heittelevä kovin heppoisesti viittauksia kansan enemmistöön eri kysymyksissä pystymättä näyttämään todisteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169360#.UcviGmJHT-k

3. ENTINEN Mossadin johtaja Meir Dagan on sitä mieltä, että pääministeri on tarpeettoman löyhäsuinen, puhuu paljon ja tekee vähän. Hän selvitteli näkemystään puheessaan Tel Avivin yliopistossa, joka perustui sekä pääministeri Netanyahun että puolustusministeri Moshe Yaalonin puheisiin heidän seuratessaan IDF:n harjoituksia Golanilla, joihin myös Dagan osallistui tarkkailijana.
Netanyahu sanoi Golanilla tähän tapaan: ”Kukaan ei vahingoita Israelin valtiota. Meidän tulee olla hyvin vahvoja, hyvin päättäväisiä”, keskustellessaan Yaalonin kanssa Daganin seuratessa. ”Meidän tulee murskata vihollisemme ja saada heihin kuoleman pelko”.

Dagan sanoo huomauttaneensa tähän: ”Sinä haluat ampua? Ammu, älä puhu”.
”Voisi olla Israelille edullisempaa, jos Assadin hallitus Syyriassa kaatuisi, mutta ei meidän tule uhkailla häntä eikä osoittaa sormella. Jos halua toimia, toimi, älä puhu”, hän opastaa.
Dagan on toistuvasti arvostellut Netanyahun politiikkaa julkisuudessa arvioiden, ettei Iran tule muodostamaan suurinta uhkaa Israelille varoittaen, että Netanyahun politiikka on vastuutonta hänen toistellessaan Iranin Israelille aiheuttamaa uhkaa.
Viimeisissä kommenteissaan Dagan myöntää, että Iran on edelleen eloonjäämisuhka Israelille. Toiseksi hän arvioi, että Iranin uusi presidentti Hassan Rouhani tulee kallistumaan länsimaiden suuntaan saadakseen helpotusta sanktioihin, jotka pahoin häiritsevät Iranin taloutta. Hän uskoo, että Iran kuitenkin jatkaa ydinpommin rakentamista.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Kypros allekirjoitti sopimuksen amerikkalais-israelilaisen yhtiön Noble Energy kanssa maan kaasulöytöjen hyödyntämiseksi. Yhtiö rakentaa Kyprokseen kaasun nesteyttämislaitoksen. Sopimusasiakirjan allekirjoittivat Noble Energy yhteistoimintaryhmä, johon kuuluvat lisäksi israelilaiset yhtiöt Delek Drilling ja Avner Oil Exploration, kuten AFP raportoi torstaina. Sopimuksen mukaan yhtiöt rakentavat nesteytyslaitoksen (LNG) Limassoliin saaren eteläosassa. Kypros on lähellä Israelin kaasulöytöjä Välimerellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169359#.Ucvxz2JHT-k
-          Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei sanoi eilen, että Iranin ydinsuunnitelmaa koskevat kiistakysymykset voitaisiin ratkaista joustavasti, jos länsimaat luopuvat jäykästä asenteestaan. Hän sanoi uudenvuoden puheeseensa viitaten, että neuvottelut ovat olleet monta kertaa lähellä ratkaisua, mutta että USA:n neuvottelijat ovat aina siinä vaiheessa esittäneet uusia vaatimuksia. Hän vakuutti maansa ydinteollisuuden perustuvan vahvoihin järkisyihin, mutta sen viholliset haluavat kuristaa maata ja saada sen vaihtamaan hallitustaan estämällä sopimukseen pääsyn. Iran väittää ydinteollisuutensa tähtäävän sähkön tuottamiseen voimakkaasti kehittyvän teollisuuden ja liike-elämän tarpeita varten, mutta länsimaat eivät luota Iranin vilpittömyyteen, vaan epäilevät sen haluavan ydinaseita. Iranin neuvottelijat ja johtajat itse ruokkivat näitä epäilyksiä estäen IAEA:n tarkastajien pääsyn maahan ja rakentaen salaisia ydinlaitoksia, joista Fordon maanalainen uraanin rikastuslaiton on epäilyttävin. Kansainvälinen neuvotteluryhmä P5+1 haluaa minimivaatimuksena, että Iranin tulee keskeyttää rikastustoimet yli 20 %:n ja sulkea Fordon laitos. Iranin tulisi myös viedä ulkomaille jo 20 %:n tasoon rikastamansa uraani. Maailmassa seurataan suurella mielenkiinnolla uuden presidentin Hassan Rouhanin toimia hänen ottaessaan presidentin tehtävät Mahmoud Ahmadinejadilta ensi kuun alussa. Hänet luokitellaan maltilliseksi, mutta hän lienee enemmän susi lampaan nahkoissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169357#.Ucvz5WJHT-k
-          Puolustusministeri Moshe Yaalon sanoi keskiviikkona, että IDF joutunee kutsumaan hyökkäysjoukot aseisiin lähitulevaisuudessa. Hän sanoi näitä osallistuessaan IDF:n Golanin joukkojen harjoituksiin. Hän kiitteli Golanin joukkojen kykyä, valmiutta ja taitoja. ”Golani, kuten monet muutkin hyökkäysjoukot, jouduttaneen kutsumaan operatiiviseen palvelukseen lyhyellä varoitusajalla. Hän esitti samalla varoituksen, ettei Israel hyväksi rajojensa loukkauksia eikä sotilaittensa tai siviilien vahingoittamista, sanoen, että IDF on valmistautunut iskemään tarvittaessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169332#.Ucv4-GJHT-k
-          Euroopan juutalaiskongressin (EJC) moittii EU:ta, että kovin helposti se määrittää Juudean ja Samarian alueella tuotetut artikkelit ”setlementeissä” valmistetuiksi, mutta ei pysty näkemään, että Hizbullah on terrorijärjestö. EU:n määritelmä koskee tietenkin vain juutalaisten yksityisten tai yhtiöitten vientiartikkeleita, palestiinalaisten vastaavat voivat viedä ilman leimaamista kuten sielu sietää, myös Israelin alueella. EJC hämmästelee myös sitä, miksei EU pysty ymmärtämään, että juutalaistuotteiden boikotointi iskee myös palestiinalaisten nilkkaan, sillä monet heistä työskentelevät juutalaisten omistamissa laitoksissa ja maatiloilla. Tätä voitaneen kutsua viattomien ihmisten kollektiiviseksi kurittamiseksi. Mutta minkäs sille voi, että joillekin  Luoja on antanut järkeä vain hiukkarippasen, kuten Nummisuutarin Eskolle. EU-maat kaivavat omaa hautaansa mielistelemällä muslimeja kuvitellen, että he saisivat sen kautta edes tuskattomamman kuoleman. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169339#.Ucv7LWJHT-k
-          Moskova ilmoitt1 keskiviikkona 26.06., että se on evakuoinut Syyriassa olevan sotilas- ja diplomaatti-henkilökuntansa sekä Tartusin merisataman. Moskovan lausunnossa todetaan, että Venäjä päätti vetää kansalaisensa pois Syyriasta peläten että venäläiset siviilit ja  sotilashenkilöt voivat joutua tilanteeseen, jolla voisi olla laajemmat seuraukset, kuten puolustusministeri selitti. Hän vakuutti, että Venäjän laivaston 16 alusta pysyvät Välimerellä ja että it-aseitten ja muitten tavaroiden laivatoimitukset tulevat jatkumaan aiempien sopimusten mukaisesti. Venäjä huomioi jännityksen kohoamisen, mistä on osoituksena IDF:n harjoitukset Golanilla. Suurin pelko on kuitenkin USA:n ja Venäjän joukkojen tahaton yhteenotto. USA painottaa lentokieltoa voidakseen vapauttaa Jordaniaan kokoamansa 22 F-16 hävittäjäänsä, jotka Venäjä uhkaa ampua alas S-300 ohjuksillaan, joiden pattereita voivat hoitaa venäläiset teknikot, joita Syyria palkkaa asiantuntijoiksi opastamaan uudenaikaisten laitteiden ja aseitten käyttämiseen. USA:n analyytikot varoittavat, että Venäjä on valmis sotaan saakka vastustaessaan USA:n ja muiden Syyrian kapinallisia tukevien maiden pyrkimyksiä kaataa Assadin hallitus. http://www.debka.com/article/23073/Russia-evacuates-Tartus-also-military-diplomatic-personnel-from-Syria-High-war-alert-in-Israel



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021