MAANANTAI 24.06.13


MAANANTAI 24.06.13 

1. GAZAN terroristit ampuivat sunnuntain vastaisena yönä kuusi, toisen tiedon mukaan seitsemän, rakettia Israelin puolelle. Iron Dome torjuntapatteristo eliminoi ainakin kaksi rakettia, jotka oli ammuttu kohti Ashkelonia, muut putosivat aukeille alueille aiheuttamatta vahinkoa. Neljä raketeista ammuttiin kohti Bnei Shimonia ja Netivotin suuntaan.
Hälytyssireenit soivat yön aikana Rahatissa, Netivotissa, Bnei Shimonissa ja Lahavimissa sekä tietenkin myös Ashkelonissa. Raketit ampui luultavasti Islamic Jihadin pyssymiehet, vaikka mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut ampujaksi. Rakettien ampuminen lopetti nelisenkymmentä päivää kestäneen rauhallisen kauden. Vaikka raketit eivät osuisikaan kohteisiinsa, hälytyssireenin ääni pakottaa asukkaat suojahuoneisiin kesken unien tai päivän rutiinihommien. Etenkin lapsille tämä aiheuttaa pahoja traumoja ja pelkotiloja.

Vuoden alusta lähtien Gazasta on ammuttu parikymmentä rakettia Israelin puolelle.
Puolustusministeri Moshe Yaalon antoi käskyn sekä Kerem Shalomin, että Eretz  rajanylityspaikkojen terminaalit toistaiseksi suljetuiksi tavara- ja henkilöliikenteeltä.
IAF:n koneet iskivät vastauksensa rakettituleen Gazan eteläosaan. Iskujen kohteina oli kaksi asevarikkoa Gazan keskiosassa, sekä rakettien ammunta- että terroritoiminta-alueet. http://www.jpost.com/Defense/IAF-strikes-Gaza-targets-in-response-to-rocket-fire-317519

MAAN-uutistimisto Betlehemissä raportoi, että Islamic Jihad katkaisi suhteensa Hamasin kanssa sen jälkeen, kun Hamasin poliisit ampuivat Jihadin pyssymiehen, joka oli osallistunut rakettien ampumiseen Israelin puolelle, sanoen tämän hyödyttävän Israelia.
MAAN-raportin mukaan Jihadin jäsen Raed Qassim Jundeyeih kuoli sunnuntaina aiemmin päivällä saamiinsa haavoihin Hamasin poliisin ampumista luodeista. Jundeyeih oli raportin mukaan rakettisolun johtaja. Hän sai haavansa syntyneen tulitaistelun aikana. Hamas asetti aiemmin useita satoja aseistettuja miehiään estämään rakettien ampumista. http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Islamic-Jihad-severs-ties-with-Hamas-317494

2. ISRAELIN puolustusvoimat, IDF, piti simuloidun yllätysharjoituksen sunnuntaina yhdessä Shin Betin (Israelin turvallisuuspalvelu), Israelin poliisin ja Magen David Adomin kanssa. Harjoitus aloitettiin viideltä sunnuntaiaamuna ja lopetettiin klo 22.00 illalla.
Harjoitukset keskitettiin kolmeen keskukseen, joista kunkin oletettiin joutuneen sarja-hyökkäysten kohteeksi. ”Me harjoittelimme tilanteita, jotka voivat tapahtua, hyvin vaikeissa olosuhteissa”, kerrotaan IDF:n taholta.
IDF:n operatiivisen osaston suunnittelema harjoitus toteutettiin ilman ennakkoilmoitusta, jotta tilanteeseen olisi saatu lisää toden tuntua. Harjoitukset perustettiin kuviteltuun näkymään, jossa kansainväliset terroristit olivat päässeet soluttautumaan maahan naapurimaista pyrkien iskemään kohteisiin, joissa liikkuu paljon ihmisiä, kuten hotelli ja Moshavin ruokala.

TURVALLISUUSLÄHTEEN antaman tiedon mukaan harjoituksessa oletettiin Syyrian sekavan tilanteen, jossa kansainväliset radikaaliainekset ovat aktivoitumassa, sekä Egyptin hallituksen edelleen heikkenevä ote Siinain niemimaasta, jonne terrorijärjestöt ovat pureutunet, voivan aiheuttaa suuren luokan terrori-iskuja israelilaisiin kohteisiin. ”Me ymmärrämme, että Jihad-ainekset järjestäytyvät noilla alueilla potentiaalisia hyökkäyksiä varten”, lähteessä kerrotaan.
”Hyökkäykset kaasulaitoksia vastaan ovat myös yksi potentiaalinen hyökkäyskohde, kuten tapahtui Algerian eteläosassa tammikuussa”. Nimettömänä pysyttelevä tietolähde sanoi, että harjoituksissa pyrittiin asettamaan itselleen vakavia haasteita, mitä lisäsi se, ettei edes IDF:n korkein upseeristo ollut tietoinen harjoituksista etukäteen. 
Harjoituksissa pyrittiin simuloimaan, miten nopeasti IDF:n yleisesikunta, Sayetet Matkalin ja rajapoliisin terrorinvastaiset yksiköt saadaan aktivoitua täyteen toimintaan. Lähtökohtana oli myös, että eri osastot toimivat yhteistoiminnassa pyrkien poistamaan henkilökohtaiset ongelmat komentajilta, jotka ovat tottuneet toimimaan itsenäisesti. Tämä ominaisuus on useimmiten hyödyllinen, mutta voi myös aiheuttaa ongelmia.

Harjoituksella oli tarkoitus osoittaa, ettei päämääränä ole vain panttivankien vapauttaminen, vaan hyökkääjien jahtaaminen ja lopulta eliminoiminen. Tulitaisteluissa syntyi haavoittuneita ja kuolleita, minkä johdosta avustusyksiöitten osallistuminen harjoituksiin oli tärkeää. IDF:n komentaja Benny Gantz apulaiskomentajansa Gadi Eisenkotin kanssa oli mukana. http://www.jpost.com/Defense/IDF-holds-drill-simulating-jihadist-attack-317517
3. HIZBULLAHIN laajamittainen osallistuminen Syyrian taisteluihin Assadin käskystä ja hänen joukkojensa rinnalla monikansallisia ryhmittymiä vastaan, joita kutsutaan harhauttavasti kapinallisiksi eli hallitustaan vastaan taisteleviksi syyrialaisiksi, aiheuttaa Hizbullahin sisällä kahdenlaisia vaikutuksia. Vaikka sen taistelijat saavat tärkeää taistelu- ja kurinalaisen armeijan tapaan toimimisen kokemusta, sen haittapuolena ovat suuret uhriluvut sekä sen ase- ja miehistöreservin rajallisuus, mikä voi hajottaa sen sisäistä yhtenäisyyttä Libanonissa. Lisäksi sen tärkein meriitti Libanonin rajojen suojelijana on kärsinyt pahoin, mitä lisäävät kasvavat uhriluvut Syyriassa. Artikkelissa tähdennetään, että Hizbullahin osallistuminen Qusairyn kapunkin valtaukseen Libanonin  pohjoispuolella oli se elementti, joka heilautti taisteluonnen Assadille myönteiseksi.  Hizbullahin joukkojen menetykset ovat peräisin kapinallisilta, Hizbullah ei itse julkaise niitä. Siksi lukuihin on suhtauduttava varoen.

Hizbullahin menetykset kaatuneina olivat todella merkittävät, mikä osoittaa heidän uskollisuutensa ja kuolemaa halveksivan alttiutensa, mutta sen todellista merkitystä lienee vaikea arvioida, paitsi siinä, että he toivat taisteluihin omat kokemuksensa vastaavista tilanteista. Qusairyn taitelu oli kenraaliharjoitus Aleppon kaupungin valtaamista varten. Aleppossa asuu yli 2 miljoonaa ihmistä, ja Al-Nusra järjestö on ehtinyt kaivautua asemiin.
Hizbullahin taistelijat totesivat Qusairyn taisteluista, että ne muistuttivat suuresti taisteluja, joita he olivat käyneet IDF:n sotilaita vastaan, mutta käänteisessä merkityksessä, miina-ansoineen ja piilotettuine pommeineen kaduilla, kujilla ja sisällä taloissa.
Taistellessaan Syyrian sunni-muslimeja vastaan Hizbullah voi odottaa ongelmia Libanonin sunnien salafi-järjestön kanssa, mitä on helppo kiihottaa Syyriasta käsin, josta on jo ammuttu raketteja Libanonin puolelle Hizbullahin asuttamille alueille.
Jos Assadin armeija saa selkeän läpimurron niitä vastaa taistelevista joukoista, Hizbullahin suosio tulee olemaan korkealla ja kompensoimaan aiemmat  menetykset. http://www.jpost.com/Middle-East/Analysis-Syrian-civil-war-eroding-Hezbollahs-forces-317507

4. EGYPTIN armeija on pysytellyt poissa päivän politiikasta, mutta armeijan komentaja Abdel Fatah el-Sissi varoittaa, että ”se on valmis tulemaan väliin estääkseen kansan luisumista pimeään tunneliin”, kuten hän sanoi. Hän esitti teesinsä viikkoa ennen presidentti Mohammad Mursia vastustavien kansalaisten suunnittelemaa massamielenosoitusta. Tilanteen kohtalonomaisuutta lisää Mursin kannattajien uhkaukset, että he tulevat murskaamaan Mursia vastustavat mielenosoittajat; toisten selittäessä, että Mursia vastaan mieltään osoittavat ovat vääräuskoisia ja että heidät voidaan sen perusteella surmata.
EL-SISSI puhui upseereille tarkoitetussa seminaarissa ensimmäistä kertaa ennen kesäkuun 30. päiväksi suunniteltua mielenosoitusta, jolloin tulee täyteen presidentti Mursin hallinnon vuosi. Hänen puheensa julkaistiin armeijan web-sivulla.

PRESIDENTTI Mursin vuosi virassaan ei ole sujunut ollenkaan siten, kuin mitä häneltä odotettiin. Maa elää yhä syvenevissä talousvaikeuksissa, eikä Mursi ole voinut suostua IMF:n tarjoamaan yli 4 miljardin USD lainatarjoukseen liitettyihin reformivaatimuksiin. Maan sisäisen kuohunnan vuoksi työllisyys on korkea, hinnat ovat nousseet suhteettomasti, maassa on pulaa polttoaineista ja sähkövoima katkeilee säännöttömästi.
EL-SISSI kehottaa kansalaisia sopimaan keskinäiset erimielisyytensä ennen 30. päivän mielenosoituksia todeten, ettei mielenosoituksissa saatu kuolema ole kunniakas varsinkaan, jos armeija katselee sitä toimettomana sivusta. Hän varoitti hienovaraisesti Muslimiveljes-kuntaa, ettei ole mitenkään kunniakasta uhkailla toisia kansalaisia. ”On kunniakkaampaa kuolla kuin seurata yhdenkään egyptiläisen vahingoittamista armeijan puuttumatta asiaan”
EL-SISSI varoitti myös, ettei armeija siedä enempää kunniansa tahraamista, mitä on harjoitettu etenkin Muslimiveljeskunnan johtajien taholta.
Armeija hallitsi maat Mubarakin vallasta syöksemisen jälkeen 2011 halliten 17 kuukautta, ennen kuin Mursi erotti kaksi armeijan johtavaa komentajaa kaapaten vallan. Hän nimitti  El-Sissin armeijan komentajaksi ja puolustusministeriksi uskoen hänen toimivan Veljeskunnan ohjeiden mukaan. El-Sissin lausunnot osoittavat hänen kasvavan tyytymättömyytensä Mursin hallituksen toimiin vihjaten, että kansan turvallisuuden ja yhteisön tasapainon säilyttäminen kuuluvat armeijan mandaattiin ulkoa tulevan uhkan torjumisen ohella. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4396054,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin rajapoliisit yhdessä siviilipoliisien kanssa tekivät maanantain vastaisen yön aikana laajan yhteisoperaation Juudean ja Samaria alueilla voidakseen vastata alueilla yhä kasvavaan väkivaltaisuuteen ja terroritekoihin. Paikalliset juutalais-asukkaat Juudeassa ja Samariassa ovat pitkään valittaneet laittomuutta ja turvattomuutta alueen maanteillä, mutta yhä enemmän myös heidän asuinalueillaan. Artikkelissa kuitenkin vihjataan, että ratsian varsinaisena aiheena oli etenkin turvallisuushenkilöitä vastaan tehdyt hyökkäykset. Yön aikana tehtyyn operaatioon osallistui parisataa turvallisuusvirkailijaa. Operaatiota johti prikaatinkenraali Uzi Levy täydellisesti koordinoiden IDF:n joukkojen kanssa. Operaation aikana suoritettiin runsaasti pidätyksiä, useimmat niistä Abu Disin ja El-Azarian alueilla. Kylät sijaitsevat Jerusalemin itäpuolella pääkaupungin ja Maale Adumimin välissä. Poliisin mukaan epäillyt ovat tunnustaneet lukuisia hyökkäyksiä ja nimenneet useita muita väkivaltaan osallistuneita, joten lisäpidätyksiä on odotettavissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169248#.UcgBgmJHT-k
-          Kuusi libanonilaista sotilasta sai surmansa Hizbullahin terrorijärjestöä vastustavien radikaalin sunni-muslimin sheikki Assad al- Assirin pyssymiesten ja armeijan välisissä tulitaisteluissa, kertoo armeijan tiedostus AFP:n mukaan. Tiedotteessa todetaan, että sheikki Assirin johtamat pyssymiehet hyökkäsivät sotilaita vastaan ilman mitään syytä Libanonin armeijan tarkastuspisteessä Abran tiesululla Sidonin kaupungin lähellä. Raportin mukaan sheikin kannattajia kuljettava auto oli pysäytetty tiesululla, ja pian paikalle tulvi uusia sheikin kannattajia ympäröiden tiesulun avaten tulen, johon sotilaat vastasivat. Paikalta kuuliin räjähdyksiä kilometrien päähän, ja ihmisiä nähtiin pakenevan paikalta sekä jalan että autoilla. Sheikki A-Assiri johtaa Abran moskeijaa pitäen siellä perjantaisen kiihotussaarnansa. Hän kehotti pyssymiehiään tulittamaan rakennuksia, joissa Hizbullahin kannattajien oletetaan asuvan. Hän kehottaa nuoria miehiä liittymään Jihadiin taistellakseen Syyriassa Assadin armeijaa vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169241#.UcgEuGJHT-k
-          Druusijohtajat Israelin pohjoisosassa pyytävät, että Israel sallii heidän Syyriaan menneiden lastensa pääsyn takaisin Israeliin. He pyytävät lisäksi, ettei vain Syyriassa opiskelevien vaan myös heidän sukulaistensa sallitaan palata Israeliin. Heidän lakimiehensä Nabih Hanjar jätti asiaa koskevan anomuksen pääministerin kanslian pääsihteerille Harel Lockerille, kertoo MAARIV-lehti. Israelin lain mukaan heillä ei ole automaattista paluuoikeutta, sillä muutaman vuoden ulkomailla asumisen jälkeen heidät poistetaan maan asukasrekisteristä. Siksi tarvitaan erikoislupa niille noin 20:lle perheelle, jotka haluavat turvaan Syyrian taisteluista. Mielialat Israelin druusien keskuudessa vaihtelevat suuresti. Osa hyväksyi Israelin kansalaisuuden, toisten odottaessa aidalla, palauttaako Israel Golanin kukkulat Syyrialle. Etenkin nuoren parissa esiintyy voimakastakin Israelin vastaisuutta, koska he pitävät itseään syyrialaisina ja vastustavat Golanin kukkuloiden liittämistä Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169208#.UcgIuGJHT-k
-          Moskova tarjoaa Iranille 2007 lupaamansa S-300 IT-patteriston tilalle toista versiota S-300 VM, joka tunnetaan länsimaissa nimellä SA-23 Gladiator. Venäjä ei voinut toimittaa lupaamaansa patteristoa kansainvälisen boikotin vuoksi, minkä johdosta Iran teki sopimuksen rikkomisesta 4 miljardin USD syytteen Geneven oikeudessa. Presidentti Mahmoud Ahmadinejad vierailee Moskovassa 1. heinäkuuta sopimassa asiasta. S-300 VM pystyy tuhoamaan 24 lentokonetta 200 km:n säteellä, tai eliminoimaan 16 ballistista ohjusta, kertoo FARS-uutistoimisto. Alkuperäinen tilaus oli arvioltaan 800 miljoonaa USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169216#.UcgLvGJHT-k

Lämpötilat Jerusalemissa. Maanantai 20-29 C-astetta; Tiistai 21-29; Keskiviikko 21-30; torstaina 21-30 C-astetta, lähes pilvetöntä. 

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021