KESKIVIIKKO 26.06.13


KESKIVIIKKO 26.06.13

1. KESKUSTELU Mahmoud Abbasin halusta tavata pääministeri Netanyahu USA:n ulkoministeri John Kerryn vierailun aikana on muuttunut omituiseksi juupas eipäs väittelyksi jokaisen kolumnistin ja analyytikon keksiessä mielestään parhaita selityksiä, miksi tämä ilman valtuuksia toimiva PA:n presidentiksi tituleerattu puheenjohtaja ei ole halukas puristamaan Israelin pääministeri Netanyahun kättä Kerryn todistaessa hymyillen voitonvarmaa hymyään. Kerry tulee ohjelmansa mukaan Israeliin huomenna, jolloin nähdään, toteutuuko hänen ensimmäinen toiveensa, niin pienen pieni edistysaskel kuin se lieneekin.

INN:n julkaisemassa artikkelissa Elad Benari tarkastelee edellä mainittua kysymystä tullen ratkaisuun, että Abbasilla on uusi aloite esitettävänä yk:ssa, ja sen viimeistelemiseksi hän tarvitsee lisäaikaa vitkastellen selkeän vastauksensa antamiseksi.
Nimeämätön israelilainen virkailija kertoo TV-2:n uutislähetyksessä, että Abbas on antautunut ja suostunut tapaamaan Netanyahun, mutta vain hyvin rajoitetun ajan puitteissa voidakseen testata hänen todellisen halukkuutensa sopimukseen pääsemiseksi.
MAARIV-uutislehti kertoi tiistaina, että Netanyahu on suostunut vapauttamaan muutamia terroristeja Israelin vankiloista ja taivuttaa hallituksen julistamaan virallisen rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin – mikä ei tietenkään koskisi arabien rakentamista. 
Lehti kertoi, että Abbas olisi vastapainoksi suostunut poistamaan vaatimuksensa 1949 aselepolinjojen mukaisista rajoista ja luonnospiirroksesta rajalinjoista ehtona neuvotteluille.

Artikkelin kirjoittaja Benari arvioi, että Abbasin suostuminen on vain myönnytys Kerrylle, ettei tämä peruuttaisi yli neljän miljardin tarjoustaan ja antaakseen kuvan, että halukuutta kyllä on, kun vain Netanyahu hyväksyy hänen ennakkoehtonsa. Todellisuudessa Abbas valmistelee uutta esitystä YK:ssa, ja taiteilee tässä veitsen terällä sitoutumatta mihinkään. Hän ei ole suostunut neuvotteluihin Israelin kanssa, vain tapaamaan Netanyahun valokuvausta varten.
Abbas on jatkanut tätä peliään koko Netanyahun ensimmäisen virkakauden ajan siitä lähtien, kun Obama pakotti hänet vastaavaan photo-op tilaisuuteen Washingtonissa, mitä seurasi Netanayahun julistama 10 kuukauden rakennuskielto ilman mitään tulosta.
Netanyahu on kyllästymiseen saakka suostutellut Abbasia nielemään ylpeytensä ja suostumaan neuvottelupöytään koska ja missä vain ilman ennakkoehtoja. Pääministeri ei näytä suostuvan ymmärtämään, että ongelmat ovat jossain muualla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169318#.Ucp6rWJHT-k

2. THE TIMES OF ISRAEL lahden julkistama artikkeli, jonka laati Raphael Ahren, valottanee osaltaan, mitä Abbas suunnittelee julkisuudelta piilossa.
Artikkelissa käsitellään YK:n alaisen UNESCO:n Phnom Penhissa Kambodiassa pitämässään 37. kokouksessa tekemää päätöstä julkilausumaksi, jota puolsi 8 järjestön 21:stä jäsenmaasta, 10 pidättyi äänestämästä, esitystä vastustivat vain Saksa, Sveitsi ja Estonia.

Päätöksessä esitetään useita syytöksiä Israelia ja sen toimia vastaan Jerusalemin vanhankaupungin  ja erityisesti Temppelivuoren alueella. Lausunnon mukaan Israel suunnittelee useita toimia Temppelivuoren läheisyydessä: Uuden vierailijakeskuksen rakentaminen; Hissisuunnitelma pääsyn helpottamiseksi Temppelivuorelle huonojalkaisia ja pyörätuolilla liikkuvia varten; Arkeologiset kaivauksen Länsi- ja etelämuurin läheisyydessä, jotka vahingoittavat muslimirakennuksia Temppelivuorella.
Arkeologiset kaivaukset ovat Israelin lain mukaan pakollisia ennen rakentamisen aloittamista. Länsimuurin lähettyvillä suoritettavat kaivaukset tehdään ennen perustusten valamista vuorelle johtavan jalankulkusillan rakentamiseksi, koska alkuperäinen vaurioitui maan-järistyksessä ja se jouduttiin korvaamaan tilapäisellä puusillalla, joka kaupungin insinöörien varoitusten mukaan on hengenvaarallinen, ja joka tulee siksi poistaa ja korvata uudella pysyvällä rakenteella. PA:n johto vastustaa poliittisista syistä uuden sillan rakentamista, vaikka turistien vierailu vuorella hyödyttää myös palestiinalaisia.
UNESCO:n päätöksessä myös syytetään, ettei Israel ole toimittanut sille kriittisiä, Jerusalemin vanhankaupungin tilaa koskevia dokumentteja.

ISRAELIN ulkoministeri antoi murskaavan lausunnon UNESCO:n tekemästä päätöksestä todeten, että julkilausuma hyväksyttiin vastoin enemmistön parempaa tietoa ja sen arvostus on vain kasa todellisuudesta irrotettuja lausumia ilman todellisuuspohjaa, sillä sen muotoilun
ja paikan todellisuuden välillä ei ole mitään yhteyttä. Lausunto kuvastaa vain kliseitä Israelin vastaisesta kuplasta, joita PA hyödyntää arvokkaiden päämäärien kustannuksella, joita järjestön oletetaan toteuttavan eri puolilla maailmaa. Ulkoministeriö tähdentää, että siitä huolimatta, että UNESCO on kääntänyt selkänsä todellisuudelle, Israel  tulee pitämään kiinni velvoitteistaan ja yksinomaisesta vastuusta varmistaa kaikkien uskontojen vapaa uskonsa harjoitus Jerusalemissa, ja että hyväksymällä julkilausuman UNESCO on aiheuttanut vahinkoa jäsenmaittensa intresseille antautumalla PA:n poliittisen propagandan aseeksi.

ISRAELIN UNESCO-delegaation johtaja totesi julkilausumasta, ettei se osoita mitään muuta kuin esityksen laatineiden PA:n ja Jordanian virkailijoiden luovan kirjallista kyvyn ja mielikuvituksen tasoa. Hän valittaa julkilausuman järjestölle aiheuttamaa vahinkoa, ja että näin kriittisenä aikana PA, UNESCO ja sen aktiiviset tukijat tietoisesti kaivavat maata sen keskeisten arvojen ja tämän järjestön identiteetin alta määrään, mikä auttamatta tulee johtamaan sen lopulliseen lopettamiseen.

Shimon Wiesenthal keskuksen ulkomaisten suhteiden johtaja Shimon Samuels – ainoa juutalaisjärjestö, jolla on suhteet UNESCO:n kanssa – sanoi valittavansa järjestön – joka perustettiin suojelemaan ja pysyttämään kulttuuri- ja luonnollisia perinnekohteita -  käyttämistä  yhä uusien Israelin vastaisen syytösten esittämiseen. Hän lisäsi todeten, että isäntämaa Kambodia ja uusien rekisteröityjen perinnekohteiden haltijat Namibiasta Kiinaan ovat onnettomia heidän kunnianhetkensä tahrautuessa Lähi Idän ”musta Pekan korttipakassa” vuoksi todeten, ettei päätös ollut yllätys, sillä UNESCO:n 21:stä jäsenmaasta seitsemän ovat arabimaita, mikä turvasi sen joustavan läpimenon. 
PA/PLO valittiin UNESCO:n jäseneksi 2011 vastoin sen sääntöjä, joiden mukaan vain valtioilla on oikeus täysjäsenyyteen.
Esityksen julkilausumaksi teki Jordania, jotta se ei kaatuisi muotoseikkoihin. http://www.timesofisrael.com/israel-hits-back-at-unesco-in-wake-of-condemnation/

3. EGYPTISSÄ odotetaan sydän kylmänä, mitä ensi viikon sunnuntai voi tuoda tullessaan. Presidentti Mursin hallintoa vastustavat lähinnä liberaalit ja ei-uskonnolliset kansanosat uskovat saavansa silloin miljoonan ihmisen osallistumaan mielenosoitukseen. Mursin kannattajat puolestaan vannovat estävänsä heidän päämääränsä pakottaa presidentti Mursi eroamaan. Opposition kannattajat uskovat, että uusien vaalien kautta Muslimiveljeskunnan ote maan hallinnosta raukeaa. Heidän suunnitelmansa mukaan korkeimman oikeuden päätuomari ottaisi tilapäisesti presidentille kuuluvat oikeudet, pääministeriksi valittaisiin ei-poliittinen henkilö johtamaan pientä teknokraattien muodostamaa väliaikaista hallitusta, asiantuntijoiden valitseminen laatiman muutoksia islamistien tukemaan perustuslakiin, sekä uuden presidentin vaalit kuusi kuukautta myöhemmin.
Miten tämä toteutuisi, on jokaisen arvailujen varassa.

ARMEIJAN komentaja Abdel-Fatah el-Sissi varoitti armeijan web-sivulla, että armeija voi puuttua tilanteeseen kuitenkaan ottamatta kantaa kummankaan puolesta, vaikka oppositio laskee armeijan tukeen. Armeijan korkea upseeristo on itse asiassa tyytyväinen sopimukseen, jonka se sai runnottua Muslimiveljeskunnan kanssa, koska se voi jatkaa liiketoimiaan kuten ennenkin ja sai oikeuden järjestellä sisäisiä asioitaan. Tämä sopi myös veljeskunnalle, joka on tottunut odottamaan aikaansa.
Presidentti Mursin tiedottaja Omar Amer painotti, että presidentti on myös  Ihad Fahmy, Mursin toinen tiedottaja, vakuutti medialle.
Salafistien edustaja ja Mursin kannattaja äärikonservatiivinen Hazem Abu Ismail kritisoi el-Sissin lausuntoa pitäen sitä erittäin vastuuttomana ja vaarallisena kansan kiihotuksena todeten, että se on kuin kehotus vallankaappaukseen, mitä kukaan arvostettu ja itseään kunnioittava ei voi hyväksyä, kuten hän kirjoitti facebook sivullaan.
Armeija tuntee levottomuutta veljeskunnan läheisistä suhteita Hamasin kanssa, mitä se pitää vaarallisena maan turvallisuudelle.
Sunni-muslimien hyökkäilyt maan shia-muslimeja vastaan surmaten heistä 4 on uusi elementti Egyptin sisäisissä ongelmissa, mikä voi enteillä syvempiä kriisejä. http://www.timesofisrael.com/egypt-protesters-look-to-army-for-support/

4. UUTISOTSIKOITA
-          KNESSETISSÄ on vireillä uusi lakiesitys, jolla Israel julistettaisiin virallisesti juutalaiseksi valtioksi. Esitys, jota kutsutaan nimellä ”Israel, Juutalainen Kansallisvaltio”,  on kolmen puolueen edustajien yhteisen työskentelyn tulosta. Sen laatimiseen osallistuivat aktiivisesti Ayelet Shaked (Bait Hayehudi), Yariv Levin ja Robert Ilatov (Likutenu) sekä Ruth Calderon (Yesh Atid). Heidän yhteisessä lausunnossaan todetaan: ”Itsenäisyysjulistuksemme määrittelee Israelin valtion demokraattiseksi kansalliskodiksi juutalaiselle kansalle profeettain ilmoitusten täyttymyksenä. Se myös viittaa Balfourin julistukseen vuodelta 1917 näitten suuntaviivojen mukaisesti. Esityksen tarkoituksena on esittää perustuslaillinen julistus näiden periaatteiden muotoilemiseksi”. Julistuksessa ei kuitenkaan mainita juutalaista uskoa vaan sen asemesta viitataan juutalaiseen kansaan, kuten Calderon selitti. Siinä vakuutetaan, että vaikka valtio on perusteiltaan juutalainen, se tulee pysyttämään yhtäläiset oikeudet  maassa. On selvää, että lakiesitys tulee herättämään kirpeää arvostelua arabien, beduiinien ja eri uskontoihin kuuluvien taholta, jotka pelkäävät oikeuksiensa ja identiteettinsä menettämistä, kuten eräs beduiiniasukas maan pohjoisosassa arvioi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169322#.UcqkjWJHT-k
-          Jeninin taisteluihin osallistunut entinen sotilas sanoo sodasta lähtien joutuneensa taistelemaan sotilaskunniansa puolesta. Knessetissä on hyväksymisvaiheessa lakiesitys ”Jenin, Jenin” laki, jolla tultaisiin suojelemaan sotilaita heitä vastaan esitetyltä halveksunnalta. Sotilas ja hänen kumppaninsa ovat saaneet kärsiä 10 vuotta sitten käydystä sodasta, joka sai alkunsa viikkoja kestäneistä terrori-iskuista, mukaan lukien Park-hotellin tehty itsemurhaisku, joka surmasi 30 juutalaista ja haavoitti 130 muuta hotellin ruokasalissa järjestetyn seder-aterian aikana. Sotilas kertoo vuodesta toiseen jatkuneensa henkilökohtaisesta painostuksesta vakuuttaen, että hän on sionisti ja rakastaa Israelia, mutta on asioita, jotka täytyy korjata maassa. Jeninin taisteluissa sai surmansa 32 IDF:n sotilasta. Israelissa on esitetty elokuvaa Jenin, Jenin, joka antaa hyvin yksipuolisen ja puutteellisen kuvan tapahtumista, mutta jonka esittämistä korkein oikeus puolsi sananvapauden nimissä. Laki, jolla taisteluihin osallistuneita sotilaita suojataan, on hyvä ja ajankohtainen, mutta kuten eräs lainlaatija tunnusti, mikään laki ei tuo surmansa saaneita takaisi eikä paranna eliniäkseen vammautuneitten haavoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169320#.Ucqpz2JHT-k
-          Gazassa asuvan 27-vuotiaan miehen Abu Reidan kohtalo askarruttaa hänen Khan Yunisissa asuvia sukulaisiaan. Mies meni Egyptiin saamaan lääkintähoitoa, mutta hän on hävinnyt jonnekin eikä hänestä tiedetä mitään. Perheen jäsenet epäilevät, että Mossadin agentit sieppasivat hänet Siinailla. He sanovat saaneensa puhelinsoiton Israelista, jossa hänen sanottiin olevan Mossadin vankina. Perhe yrittää saada Kansainvälisen Punaisen Ristin apua hänen löytämisekseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169321#.Ucqs32JHT-k
-          Hamasin pääministeri Gazassa Ismail Haniyeh vakuutti tiistaina, että PA:n arabit eivät koskaan tule tunnustamaan Israelin valtiota. Hän sanoi, että kahden sodan jälkeen – jotka he hävisivät – he eivät ole muuttaneet mieltään, eivätkä tule muuttamaan, kuten MAAN-uutistoimisto raportoi Betlehemissä. Hän sanoi, että Gazan saarron tarkoituksena on estää Gazan mallin leviämistä Lähi Idässä, ja toiseksi, että Gazaan tulevat avustustyöntekijät esittävät samalla poliittisen lausunnon  osoittaen, ettei Gaza ole yksin maailmassa. EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton vaati viimeisen Israelin vierailunsa aikana Gazan saarron poistamista. Hän ei ilmeisesti ole koskaan ymmärtänyt, miksi se ylipäätään julistettiin kansainvälisesti, vaan puhuu ikään kuin koko Gaza olisi yksi suuri keskitysleiri, jonne kuitenkin ulkomaisia delegaatioita pääsee toistuvasti, jonne viedään satoja rekka-autollisia kaikenlaisia tarvikkeita päivittäin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169319#.UcquNWJHT-k
-          Kaksi Syyriassa haavoittunutta poikaa, 9- ja 15-vuotiaat, tuotiin Israelin puolelle saamaan lääkintähoitoa. Heidät vietiin Zvi-sairaalaan Safediin. 9-vuotiaalla on sirpalehaavoja joka puolella ja menettää toisen silmänsä, 15-vuotias on kriittisessä kunnossa. Israelissa on hoidettu kymmeniä Syyriassa haavoittuneita siviilejä ja sotilaita paljastamatta heidän henkilöllisyyttään. http://www.timesofisrael.com/minors-wounded-in-syrian-fighting-brought-to-israel/



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019