PERJANTAI 28.06.13


PERJANTAI 28.06.13

1. ULKOMINISTERI John Kerry saapui eilen iltapäivällä torstaina Jordaniasta, jossa hänellä oli keskustelut kuningas Abdullah II:n kanssa. Kerry palaa perjantaina Jordaniaan, jossa hänellä on tapaaminen PA:n puheenjohtaja Abbasin kanssa.
KERRY keskusteli pääministeri Benyamin Netanyahun kanssa torstai-iltana, mutta neuvottelujen tuloksista tai aiheista ei ole annettu mitään julkisuuteen.

TV-10 raportoi eilen, että Kerryn tavoitteena on järjestää tapaaminen Israelin ja PA:n edustajien kesken ensi viikoilla, mutta on epäselvää, ketkä siihen osallistuisivat. Netanyahun ja Abbasin välinen tapaaminen ei näytä onnistuvan. Ehkä Abbas meni varmuuden vuoksi ulkomaille, ettei häntä voitaisi painostaa tapaamiseen. INN:n artikkelissa aprikoidaan, osallistuuko ensi viikon tapaamiseen Tzipi Livni ja Yitzhak Molcho sekä Saeb Erekat, vai pystyykö Kerry taivuttamaan Abbasin voittamaan Netanyahua kohtaan tuntemansa  vastenmielisyyden ja puristamaan kättä valokuvausta varten. INN:n mukaan jos tapaaminen onnistuu, se pidetään Jordaniassa, ja ne eivät ole neuvottelujen alkusoitto, vaan keskustelutilaisuus, jossa keskustellaan esteistä niiden aloittamiseksi.
Sekä Netanyahun että Abbasin kanta neuvottelujen aloittamiseksi on pysynyt ennallaan.

Theodor Herzlin kuoleman 109 muistojuhlassa Netanyahu muistutti, että minkä tahansa rauhansopimuksen tulee sisältää järjestelyt, jotka antavat Israelille mahdollisuuden puolustaa itseään kaikissa tilanteissa. Presidentti Peres puhui myös painottaen rauhan tarpeellisuutta Israelille ja totesi, että yhden valtion ratkaisu on vastoin Herzlin ideaa ja vaarantaa Israelin juutalaisena, demokraattisena valtiona. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169395#.Uc0aemJHT-k

TIMES of ISRAEL kertoo, että Kerryllä ja Netanyahulla on neljän tunnin salainen tapaaminen torstai-iltana ennen Kerryn 12-ajoneuvon autoletkan 90 minuutin matkaa Jordaniaan, jossa hän lounastanee tänään ehkä Abbasin kanssa. Netanyahu oli tunnin myöhässä eilisessä kokouksessa osallistuttuaan Herzlin muistojuhlaan. Keskustelut heidän välillään alkoivat 21.30 ja päättyivät 01.30 perjantaiaamuna. Taitaa Kerryn silmät olla ristissä tänään.
Kerry varoitteli puhuessaan AJC:n globaalifoorumin  konferenssissa Washingtonissa kehottaen tarkkailemaan, mitä Israelin naapurimaissa tapahtuu. Hän sanoi, että PA on sitoutunut väkivallattomuuteen, mutta jos neuvottelut ei onnistu, mitä on vaihtoehto? jos PA:n talous romahtaa? tai PA hajottaa itsensä? tai PA:n turvallisuusjärjestelmä hajoaa?
Kerry maalaili uhkakuvan, jossa ääri-islamin väkivalta voi siirtyä rajan yli Israelin puolelle.

Voisimme heittää tähän kysymyksen: Mitä takeita meillä on, ettei se leviä sen jälkeen, kun sopimukset on allekirjoitettu ja Palestiinan valtio muodostettu? Israel vain on siinä tapauksessa paljon heikommassa asemassa puolustaa itseään itsemurharajoilla.
Jordanian julkistamassa julkilausumassa todetaan, että kuningas Abdullah vakuutti työskentelevänsä tasoittaakseen erimielisyyksiä osapuolten välillä. Lausunnossa varoitetaan, että ”Israelin yksipuoliset toimet, kuten kristittyjen ja muslimien pyhien paikkojen vahingoittaminen kaivavat maata rauhanmahdollisuuksien alta”. Tämä on omituinen ja täysin perusteeton lausunto Jordanian taholta, kuin suoraan PA:n ohjekirjasta lainattu.

2. ”Me olemme samassa veneessä, miksi meidän ei tulisi palvella (Israelin armeijassa)?” kysyy isä Gabriel Naddaf vastauksena häntä vastaan nostettuun painostus- ja laittomuuskampanjaan. Hän ei mielellään käytä  Israelin kristityistä sanaa ”arabikristitty”, vaan sen asemesta ”arabiaa puhuva Israelin kristitty” kuin haluten painottaa, ettei ole kysymys rodusta vaan eri kieltä puhuvista ja uskontoa harjoittavista Israelin kansalaisista.
Lokakuussa vuonna 2012 perustetun järjestön nimeltä ”Foorumi kristillisen yhteisön asevelvollisuudesta” järjestämään tilaisuuteen Yafiassa lähellä Nasaretia kesäkuun puolivälillä oli kokoontunut hallituksen virkailijoita, kristittyjä pappeja ja nuoria sotilaita juhlimaan yhteistoimintaa IDF:n ja Forumin välillä. 
Israelin arabit ovat lain mukaan vapautetut asepalveluksesta, ja vaikka kasvava määrä heitä palvelee aseettomina armeijassa, heidän osallistumisestaan ei puhuta arabiyhteisöissä. Artikkelissa todetaan, että arabiyhteisön sisällä asuvan kristityn vähemmistön parissa tämä asennoituminen on alkanut muuttua, lienevätkö arabimaissa riehuvat levottomuudet vaikuttaneet siihen kristittyjä vastaan lisääntyneen väkivallan muodossa. IDF:n joukoissa palvelevat kuitenkin varovaisuussyistä riisuvat asepukunsa ennen kotiin tuloaan. Sama ongelma esiintyy sotilaina palvelevien ortodoksijuutalaisten parissa.
Oikeistoon nojautuvan NGO-järjestön Im Tirzun agentit toimivat aktiivisesti Foorumin kanssa pyrkien rohkaisemaan nuoria kristittyjä palvelemaan armeijassa, koska ”se on paras tapa päästä sisään yhteiskuntaan niille, jotka sitä haluavat”, kuten IM Tirzun politiikan ja media-osaston johtaja  Amit Barak selittää. Im Tirzu toimii välittäjänä palvelukseen haluavien ja IDF:n sekä Knessetin jäsenten välillä. IDF on puolestaan helpottanut rekrytointia Tiberiaan toimistossaan ja asetti erityisavustajan opastamaan kristittyjä, useimmat heistä maroniitteja

KREIKKALAISORTOKSI Isä Gabriel Naddaf lupautui kahden muun papin kanssa huolehtimaan kristittyjen sotilaitten hengellisistä tarpeista, mutta heitä vastaan nostetun parjaus- ja painostuskampanjan vuoksi kaksi muuta peruivat lupauksensa.
Painostus Naddafia kohtaan jatkuu, häneltä kiellettiin pääsy Nasaretin Marian ilmestys-kirkkoon ja hänet voidaan erottaa Yafian papin virasta, hänen autonsa renkaat puhkottiin ja hänen kotiovensa eteen oli tuotu verinen matto varoitukseksi.
Naddaf ei pelkää jatkaa toimintaansa, jota hän pitää uskonnollisena velvoitteenaan. Hän sanoo valittaneensa poliisille, ja Im Tirzu on informoinut kansanedustajia ja oikeusministeri Tzipi Livniä sekä Naddafia että arabisotilaita vastaan harjoitetusta painostuksesta.
IDF:n palveluksessa palvelevien, muidenkin kuin arabikristittyjen, lukumäärä on selvästi nousemassa. Syyskuusta vuonna 2011 lähtien arabinuorten halukkuus palvella IDF:n joukoissa vapaaehtoisina on noussut 76 %. Viime viikolla oli juhlapäivä, kun todettiin, että arabisotilaitten määrässä saavutettiin 3000:n paalu.
Naddaf sanoo, että arabiyhteisössä jatkuvasti muistutetaan menneistä onnettomuuksista ja menetyksistä, mutta miten voidaan odottaa parempaa tulevaisuutta, jos mennen tuska kahlitsee meitä emmekä pääse siitä irti? Kristinusko ei hyväksy vihaa, hän vakuuttaa. http://www.timesofisrael.com/in-arab-israel-a-battle-over-christian-conscription/

3. Israelin valtio sanoo tutustuvansa tilanteeseen 40 uuden asunnon rakentamiseksi Nokdimiin Gush Etzionissa, joka Israelin uskomuksen mukaan tulee jäämään Israelin puolelle rajaa minkä hyvänsä rauhansopimuksen puitteissa. Oikeus määräsi rakennushankkeen jäihin, koska viereinen Jinatan arabikylä oli tehnyt valituksen sitä vastaan. 14:n asunnon rakentaminen aloitettiin kaksi vuotta sitten, vaikka lopullista lupaa ei oltu saatu. Apulaisulkoministeri Zeev Elkin sanoo, ettei Kerryn vierailulla ole mitään tekemistä oikeuden päätöksen kanssa. Juudeaan ja Samarian suunnittelukomitea joutuu nyt panemaan suunnitelmat hyllylle 60 päivän ajaksi oikeuden päätöksen mukaan.

VALTIO kertoo korkeimmalle oikeudelle, että se haluaa saada kohteen rakennetuksi, vaikka se sijainneekin alueelle rakennetun turvallisuusaidan takana. 
Gush Etzionin alueneuvoston johtaja Davidi Perl sanoi, että jo aloitetut 14 rakennusta voidaan laillistaa jälkikäteen. Hän oli vihoissaan oikeuden päätöksestä siirtää lopullisen ratkaisun antamista 60 vuorokautta.
Puolustusministerin Moshe Yaalonin tiedottaja sanoi, että rakennussuunnitelman hyväksyi alustavasti Ehud Barak, ja että se on valtion maalla.
Lailliset menettelyt eivät saa riippua siitä, onko maassa korkeita ulkomaisia vieraita, sanoo Zeev Elkin lisäten, että Netanyahun edellinen hallitus kehotti rakentamaan aina, kun se on mahdollista, ja varsinkin, jos kohde on valtion maalla.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin ulkoministeriön henkilökunnan lakkojen vuoksi lukuisat ulkomailla muuttoa Israeliin odottavat juutalaiset eivät voi toteuttaa unelmaansa, koska heillä ei ole viisumia, eikä kukaan voi sitä heille antaa. Henkilökunta valittaa alhaista palkkausta ja huonoja työoloja. Satojen uusien siirtolaisten muutto siirtyy ilman takarajaa. Hallitus on käyttäytynyt varsin omituisesti antaessaan tilanteen kehittyä näin surkeaan jamaan, eikä se ole pystynyt täyttämään ulkoministerin paikkaa Avigdor Libermanin odottaessa edelleen oikeuden käsittelyä häntä vastaan nostetussa oikeusjutussa. Netanyahu lupasi odottaa oikeuden päätöstä ja toimii nyt itse myös ulkoministerin mandaatilla, mikä on todella huonoa asioiden hoitoa. Hallitus ilmoittaa, että Etiopian juutalaisten siirto tapahtuu ennen syksyn tuloa. http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-News/Aliya-on-hold-as-Foreign-Ministry-strike-expands-318052
-          Italialainen virkailija sanoo, että Hizbullahin julistaminen terrorijärjestöksi tapahtuu aikaisintaan vuoden 2013 lopulla. Italia, Itävalta, Suomi ja Tsekin tasavalta vastustavat kiivaimmin Hizbullahin siirtämistä terrorijärjestöjen listalle. Mitähän intressejä Suomen ulkoministeriöllä mahtaa olla terrorin kannattamisessa? http://www.jpost.com/International/Italian-official-EU-to-decide-in-late-2013-whether-to-label-Hezbollah-a-terror-group-318046
-          Egyptissä valmistaudutaan sunnuntaihin, jolloin maassa on tarkoitus järjestää massamielenosoitukset opposition toimesta, jotka ovat koonneet 15 miljoonaa alle-kirjoitusta vaatimukselle, että presidentti Mursin tulee erota. Opposition aktivistit sanovat, että jos Mursi ei eroa, he jatkavat istumamielenosoituksia loputtomiin. Tilanne maassa on jännittynyt, useita ihmisiä on surmattu ja haavoitettu molemmin puolin. Uutta on se, että nyt hyökätään shia-muslimeja vastaan, ja toisaalta  myös Muslimiveljeskunnan kannattajia vastaan. Armeija istuu edelleen aidalla tarkkaillen, kenen puolelle asettuisi, ettei menettäisi etuisuuksiaan. Mursi nimittelee opposition kannattajia vihollisiksi ja sabotööreiksi, ja hän on ahdingossaan alkanut lähestyä salafisteja, jotka vaativat Koraanin pikkutarkkaa noudattamista siten, kuin he sitä tulkitsevat, ja shria-lain saattamista voimaan kaiken toiminnan pohjaksi. http://www.jpost.com/Middle-East/Egypt-prepares-for-protests-Morsi-stands-pat-318014
-          YK teki päätöksen jatkaa UNDOF joukkojen toiminta-aikaa ja samalla antaa heille aseita itsepuolustukseksi Israelin ja Syyrian välisellä ns. demilitarisoidulla vyöhykkeellä. UNDOF joukkoja on nyt n. 900, mutta ne on tarkoitus saattaa mandaatissa esitetyn mukaisesti alkuperäiseen vahvuuteensa ainakin 1250 miestä.  http://www.jpost.com/Middle-East/UN-Security-Council-renews-peacekeeping-mission-in-the-Golan-Heights-318011
-          Hizbullahin pääsi8hteeri Hassan Nasrallah teki salaisen vierailun Iraniin vaatien lisää aseita ja rahaa, ja toiseksi vaatien aikataulua, miten kauan heidän tulee osallistua Syyrian taisteluihin. Ylin kaitsija Ali Khamenei tiettävästi kehotti häntä kärsivällisyyteen luvaten, ettei enää kauan. Toiseksi hän lupasi, että jos tilanne vaatii, hän panee toimeen B-suunnitelman, eli lähettää suuremman joukon iranilaisia vallankumouskaartin sotilaita taistelemaan Assadin joukkojen rinnalla. Asiasta kertoi irakilainen lehti Azzaman maanantaina. http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Nasrallah-secretly-visited-Iran-to-discuss-Syria-war-318013
-          Shin Bet yhdessä IDF:n ja poliisin kanssa pidättivät paljastamansa PFLP:n jäsenten muodostaman terrorisolun, jolla on yhteyksiä Hizbullahin kanssa. Länsirannalla paljastetussa solussa toimi viisi jäsentä, pääosin Nablusista ja Hebronista. Heidän kätköistään löydettiin suuri määrä aseita, käsiaseita, M-15 osia, ammuksia, lippaita ja IDF:n sotilaspukuja ja sotilaallisia tarvikkeita. Yön aikana tehdyssä operaatiossa pidätettiin kaikkiaan 19 terrorismista epäiltyä Juudeassa ja Samariassa ja Jordanin laakson alueilla. http://www.jpost.com/Defense/Security-forces-arrest-terror-cell-in-West-Bank-318006
-          Yli 300 Israeliin luvatta tullutta afrikkalaista aloitti syömälakon vastalauseena heidän sijoittamisestaan kokoamisleiriin. Heitä lienee Israelissa n. 60 000. Viranomaiset miettivät pää kuumana, mitä tehdä heidän kanssaan. Osa heistä hakee työtä, osa lienee aitoja pakolaisia, mutta Tel Aviviin asettuneet alkavat olla todellinen  ongelma, sillä he valtaavat tyhjiä asuntoja, terrorisoivat asukkaita, rikollisuus on korkealla ja etenkään vanhukset eivät uskalla mennä kodeistaan edes kauppaan peläten joutuvansa ryöstetyksi tai pahoinpidellyksi. Poliisi on voimaton. Heillä on omia liikeyrityksiään ja jostain ihmeen syystä rahaa on runsaasti liikkeellä, jolla he ostavat liikehuoneita. Kaiken kukkuraksi ihmisoikeusjärjestöt seuraavat silmä tarkkana nostaen oikeusjuttuja aina, kun siihen on pieninkin mahdollisuus. http://www.jpost.com/National-News/AG-Migrants-consent-to-return-home-must-be-videotaped-318008

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019