SUNNUNTAI 23.06.13


SUNNUNTAI 23.06.13

1. PA:N puheenjohtajan Mahmoud Abbasin nimittämä pääministeri Rami Hamdallah esitti perjantaina eroanomuksensa runsas pari viikkoa nimityksensä jälkeen todeten, ettei hänelle oltu annettu juuri mitään valtaa pääministerinä. Uutiset kertovat sen jälkeen toistuvasti, että hän olisi perunut eronsa, mutta viimeisten uutisten mukaan hän tapaa Abbasin vielä kolmannen kerran, jotta erimielisyydet voitaisiin tasoittaa. Abbas kuvitteli nimittäessään akateemisen virkailijan saavansa myöntyvän kyllä miehen, mutta Nablusin Al-Najah Yliopiston presidenttinä toiminut Hamdallah oli tottunut itsenäiseen toimintaan eikä voinut hyväksyä, että Abbas oli siirtänyt hänelle kuuluvaa valtaa nimittämälleen kahdelle apulaispääministerille.
Hän esitti eronsa Abbasin kansliapäällikölle al-Rajille.
Kaksi aiempaa yritystä saada pääministeriksi nimitetty perumaan eronsa, osoittautuivat tehottomiksi, mutta ehkä kolmas tapaaminen tuotti myönteisen ratkaisun.

Palestiinalainen analyytikko Hani al-Masri sanoo, että Abbasin ensimmäisenä ehdokkaana virkaan oli talousasiain ministeri Muhammad Mustafa, eikä ole tietoa, miksi häntä ei nimitetty.
”Hamdallah erosi, koska häneltä oli riistetty lähes kaikki valta”, al-Masri sanoo. Hänen mielestään Hamdallahin nopea ero on osoitus syvästä poliittisesta kriisistä PA:n sisällä.
Vaikka uutiset kertovat, että asia on sovittu, virallista tiedotetta ei ole annettu. http://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-meets-with-new-Palestinian-PM-over-resignation-317333

2. FATAHIN keskuskomitean jäsen Rawfik Tirawi totesi Lontoossa ilmestyvän palestiinalaisen Al-Quds Al.Arabi päivälehden haastattelussa, että Fatahin poliittiseen ohjelmaan kuuluu agenda vapauttaa Palestiina ja muodostaa sinne Palestiinan valtio pääkaupunkinaan Jerusalem. ”Me sanomme niille, jotka katsovat, että setlementit kuten Beit El ja Maale Adumim kuuluvat Israeliin, että Haifa, Acre ja Jaffa ovat ja tulevat aina olemaan palestiinalaisia”. Hän totesi edelleen, ettei Fatahin yli neljä vuosikymmentä sitten laadittu poliittinen ohjelma ole muuttunut miksikään.
”FATAH on järjestö, joka perustettiin vapauttamaan Palestiina ja muodostamaan Palestiinan valtio”, Tirawi selitti. ”Mutta palestiinalaisten, arabien ja kansainvälisten objektiivisten olosuhteitten muututtua positiiviset kansalliset saavutukset ovat väistyneet. Huolimatta näistä olosuhteista kaikki ovat hämmästyneitä, että Fatah edelleen pitää kiinni kansallisesta projektista”.
Kysyttäessä hän mielipidettään ponnisteluihin aloittaa uudelleen jumiutuneet rauhan-keskustelut Israelin ja PA:n välillä, hän totesi: ”Palestiinan vapauttamisella ja valtion perustamisella on omat elementtinsä – alkaen Fatahin johtamasta vuosikausia kestäneestä aseellisesta ja kansan vastarinnasta ja päätyen keskusteluihin Israelin kanssa”.
Hän selitti edelleen, että ”kaksi vuosikymmentä kestäneet rauhankeskustelut ovat tuottaneet nollatuloksen”. Hän syytti Yhdysvaltoja, että ”USA suosii Israelia täysin, ja siksi sen toiminta tähtää tilanteen hallitsemiseen eikä ratkaisemiseen”.

TIRAWI toimi aikoinaan PA:n Juudeassa ja Samariassa toimivan yleistiedustelun komentajana. Hän sanoi, että ”Palestiinalaiset ovat taistelleet Balfourin julistuksesta lähtien ja tulevat taistelemaan, kunnes olemme savuttaneet kansallisen päämäärämme – Palestiinan valtion perustaminen pääkaupunkinaan Jerusalem ja palestiinalaispakolaisten paluuoikeus. Tulemme siirtämään tämän taistelun sukupolvelta toiselle”. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Fatah-Committee-member-Haifa-Jaffa-and-Acre-are-Palestinian-317373

3. KANSANTALOUDEN ministeri Naftali Bennett sanoo, että vaikka hän kannattaa yhden valtion periaatetta kahden sijasta, hän antaa kaiken tukensa pääministeri Benyamin Netanyahun yrityksille saada PA:n vastahakoinen puheenjohtaja Mahmoud Abbas suostumaan neuvottelupöytään Israelin kanssa.
Bennett kertoili näkemyksistään Washington Postin haastattelussa. Hän toimi menestyvänä ATK-alan liikemiehenä ennen antautumistaan politiikkaan nostaen vähäistä kannatusta nauttivan Bait Hayehudi puolueen vaalimenestykseen saaden 12 kansan-edustajaa ja näkyväksi hallituspuolueeksi.
Vaikka Bennet sanoo tukevansa Netanyhua rauhanprosessissa, hän sanoo suhtautuvansa niiden onnistumiseen hyvin skeptisesti.
”Keskustelut ovat OK, mutta suhtaudun niihin hyvin epäilevästi, että ne johtaisivat minnekään”, hän totesi
Puhuessaan maanantaina Yesha-neuvoston, Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen  kattojärjestön, tilaisuudessa, Bennett hylkäsi idean Palestiinan valtion perustamiseksi.
”Ajatus Palestiinan valtion perustamiseksi Israeliin on saavuttanut umpikujan. Ei koskaan Israelin historiassa ole panostettu niin paljon energiaa mihinkään niin merkityksettömään”, hän selitti todeten: ”Israelin tulee luopua tuosta toivottomasta ideasta”.
”Kansainvälinen yhteisö pakottaa meitä kansalliseen itsemurhaan, koska ruiskuttaen, taas kerran, terrorivaltiota maan sydänalueille on kansallinen itsemurha”., hän sanoi JP:lle.

USA:n ulkoministeri John Kerry on pyrkinyt aidon antautuneesti saamaan lukkiutuneet rauhankeskustelut uudelleen käyntiin. Häntä odotetaan Israeliin lähi päivien aikana viidettä vierailuaan varten, mutta varovaisen positiivisista lausunnoista huolimatta Abbasin ja ilmeisesti koko PA:n johtoportaan kanta on yhtä jäykän torjuva kuin yli neljä vuotta kestäneen hylkimisen aikana. Mitään läpimurtoa lienee turha odottaa, vaikka miljardit kelpaisivat PA:lle.
Netanyahu maalaili näkymiä torstaina todeten, että jos Kerry onnistuu pystyttämään rauhan-telttansa puolitiehen Ramallahin ja Jerusalemin, eli 15 minuutin matkan, välille, hän odottaa siellä PA:n neuvottelijoita keskusteluihin ilman ennakkovaatimuksia.

Bennett ja Netanyahu ovat yhtä mieltä sinä, että todellinen syy Abbasin torjuvalle asenteelle on se, etteivät palestiinalaiset tunnusta Israelia juutalaiseksi valtioksi, joskin käyttäen eri termejä. Bennett sanoo, ettei ongelman ytimenä ole maanomistus, vaan Israelin olemassaolo. Netanyahu sanoo sen tähän tapaan: ”Todellinen syy ongelmaan on palestiinalaisten pysyvä kieltäytyminen tunnustaa Israel juutalaisena valtiona rajoista riippumatta”. Hän on kasvanut tähän näkemykseensä vuosien kuluessa.
Bennett vastasi kysymykseen, miten hän suhtautuu tilanteeseen, jossa hallitus suostuu myönnytyksiin palestiinalaisille, vastaten näin: ”Kun ollaan jo sillalla, minä ylitän sen”.

BENNETT kannattaa ajatusta liittää Juudean ja Samarian C-alueet, joilla Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, Israeliin. Hän selittää, että palestiinalaiset tulisivat mielihyvin hyväksymään tämän saadakseen Israelin sosiaaliset turvallisuus- ja työllisyysedut.
”Ymmärtääkseni on aika alkaa ajatella uudelta pohjalta, koska nykyinen johtaa epäonnistumiseen ja kuolemaan. Aletaan harjoittaa liiketoimia yhdessä, elää yhdessä, alentaa vihaamisen tasoa”. http://www.timesofisrael.com/bennett-im-not-going-to-stop-negotiations-with-the-palestinians/

4. SYYRIAN ystävien nimellä kulkevan 11 maan kokouksessa Qatarissa ”päätettiin lähettää Assadin armeijaa vastaan taisteleville joukoille uusia länsimaisia aseita, IT- ja PT.-aseita, voidakseen saavuttaa tasapainon aseistuksen suhteen armeijan kanssa”. Kaksi maata, luultavasti Saksa ja Italia, vastustivat päätöstä. Ulkoministeri John Kerry sanoi lauantaina, että ellei taisteluja saada loppumaan, tilanne Syyriassa voi laajeta eri kansanryhmien väliseksi ja levitä rajojen yli lähimaihin. Hän vaati pikaista poliittista ratkaisua ongelmaan. Kerry ei halunnut kertoa, millaisia aseita USA toimittaa FSA:n (Free Syrian Army) joukkojen kautta.
Huolena on, että aseet joutuvat Al-Qidan joukkojen käsiin, mikä korostuisi siinä tapauksessa, että Assadin hallitus kaatuu ja maa joutuu kaaokseen. Kerry ei maininnut Venäjän osuutta tilanteeseen, vain viitaten tilanteen vaarallisuuteen. Iranin johto kritisoi ankarasti Qatarissa tehtyä päätöstä ”aseitten toimittamisesta kannibaaleille puhuen samalla ihmisoikeuksien toteuttamisesta Syyriassa”. Tehokkaampien aseitten myötä verenvuodatus lisääntyy.  http://www.timesofisrael.com/kerry-russia-must-back-transition-in-syria/
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi torstaina, että venäjä kunnioittaa Syyrian hallituksen kanssa solmimaansa sopimusta ja toimittaa sille S-300 IT-patteristoja ja muita aseita. Venäjä sanoo kaikin tavoin suojelevansa Syyriassa asuvaa 20 000 venäläistä. http://www.debka.com/article/23058/Lavrov-Russia-will-honor-its-S-300-missile-contract-with-Damascus-Two-Russian-warships-head-for-Syria
USA:n hallitus on salaa aseistanut ja kouluttanut Syyrian kapinallisia it- ja pst-aseiden käyttöön viime vuodesta lähtien. Turkin yllättäen sulkiessa asevirran maansa kautta aseita kuljetetaan nyt Jordanian kautta, jossa on tuhansia USA:n sotilaita harjoitellen jordanialaisten joukkojen kanssa, sekä 12-24 F-16 konetta ja Patriot it-patteristoja. USA valmistautuu sota-retkeen Syyrian alueelle vain odottaen sopivaa tilaisuutta.
Syyrialaisen DAM-press ja Dyar uutislehden mukaan Venäjä uhkaa kaksinkertaistaa ase-apunsa Assadin joukoille vastapainoksi Qatarin päätökselle. Artikkelin mukaan Patriot patterit Jordaniassa voidaan tuhota S-300 tai S-400 it-ohjuksilla, joita on jo Syyriassa tai joita  pian toimitetaan. Venäjä vie Assadin joukoille 24-putkisia ohjusheittimiä. Niiden kantomatka on 60 km. Niitä pidetään maailman edistyneimpinä alallaan. Putin lupaa Assadin joukoille muita vielä salaisia aseita, joita Venäjän ilmoituksen mukaan ei ole ennen nähty Lähi Idässä, mukaan lukien ATK-ohjattuja Smart-ohjuksia, jotka aina osuvat maalinsa, sekä Skean 5 maalta merelle ammuttavia ohjuksia, jotka pystyvät tuhoamaan merialuksia 250 km:n etäisyydellä Syyrian rannikosta.
Artikkelissa todetaan, että USA ja Venäjä etenevät sokeasti kohti tilannetta, jossa ne voivat joutua joko vahingossa tai tarkoituksella keskinäiseen ydinasein käytävään mittelyyn, mikä voi laajeta kolmanneksi maailmansodaksi. http://www.shtfplan.com/headline-news/russiasyria-will-be-armed-with-weapons-that-have-never-been-seen-before-in-the-middle-east_06212013

5. UUTISOTSIKOITA
-          Land of Israel painostusryhmä, joka aloitti uudelleen toimintansa Knessetissä, vaatii kansanedustajia kiireesti laatimaan ja hyväksymään lain, joka estäisi myönnytysten antamisen palestiinalaisille. Laki estäisi presidenttiä armahtamasta terrorista tuomittuja turvallisuusvankeja ”hyvä tahdon eleinä” PA:lle. Presidentti voisi käyttää armahtamisoikeuttaan vai humanitäärisistä syistä, mutta ei esim. panttivankien vapauttamiseksi. Pääministerit ovat Israelissa toistuvasti käyttäneet terrorivankien vapauttamista eri verukkeista johtuen. Ehud Olmert vapautti satoja vankeja ”hyvä tahdon eleenä” saamatta mitään vastapainoksi. Netanyahu vapautti 1027 vankia Gilad Shalitin vapauttamista vastaan Hamasin luolasta, jossa häntä pidettiin yli 5 vuotta. Uuden lakiesityksen laati Orit Struck (Bait Hayehudi) ja sen ovat lukuisat kansanedustajat jo allekirjoittaneet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169195#.Uca0gWJHT-k
-          Apulaispuolustusministeri Danny Danon sanoi puhuessaan E-1 alueella järjestetyssä sapattitilaisuudessa tuhannen ihmisen todistaessa, että on aika unohtaa keskustelu ajoittamisesta, sillä aina on sopiva aika rakentaa. Hänen puheensa lienee vastauksena Obaman painostukselle keskeyttää rakentaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä Jerusalemin itäosissa, mitä käytännössä jo salaisesti toteutetaan. Hän totesi asunto- ja rakennusministeri Uri Arielin ilmoituksiin rakennuskiellosta, ettei hän tiedä, mikä Arielin kanta on, mutta olettaa voivansa työskennellä hänen kanssaan rakennuskieltoa vastaan. Danon lisäsi, että rakentamisen volyymi Israelissa on ilman epäilyksiä lian alhainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169190#.Uca3TmJHT-k
-          IDF:n kapteeni Barak Raz sanoo olevansa kurkkua myöten NGO-järjestöä ”Breaking the Silence” (Rikkoen Äänettömyyden), joka vakoilee IDF:n toimia voidakseen syyttää sitä ja mahdollisesti toimittaakseen tietojaan kansainvälisille Israelin vastaisille järjestöille, kuten monet muutkin NGO-järjestöt tekevät ulkomailta, jopa ulkomaisilta hallituksilta,  saamiensa avustusten turvin. Kapteeni Raz sanoo pitkään sietäneensä Breaking the Silence järjestön toimia, mutta sanoo mittansa täyttyneen. Hän sanoo, että tuon järjestön ainoa tarkoitus on IDF:n mustamaalaaminen, ei minkäänlaisia positiivisia aloitteita tai esityksiä. Hän sanoo keskustelevansa kaikenlaisten järjestöjen edustajien kanssa, mutta tämä järjestö on osa ongelmaa, ei ratkaisua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169193#.Uca4_WJHT-k
-          Canterburyn arkkipiispa Justin Welby, joka edustaa Anglikaanikirkon 80 miljoonan jäsenistöä, vierailee Israelissa viiden päivän myös Egyptiin ja Jordaniaan tekemänsä vierailun aikana. Israelissa hän vierailee Länsimuurilla ja Temppelivuorella, Pyhän Haudan kirkolla ja Jad Vashem museossa. Hän kävi alkukuusta Roomassa tervehtimässä paavi Francis ykköstä selvitellen kirkkonsa ja Rooman kirkon välejä. Welbyn kanslian tiedotteessa korostetaan vierailun merkitystä suhteille Israelin kanssa sekä alueella riehuvien väkivaltaisuuksien ja levottomuuksien vuoksi varsinkin Syyriassa, jotka usein kohdistuvat kristittyjä vastaan, minkä luulisi koskettavan hänen sympatioitaan heitä kohtaan Egyptissä, Syyriassa, Turkissa ja yleensä muslimi-maissa. Welby on juutalaista sukua, hänen isoisänsä muutti Saksasta Englantiin ilmeisesti vainojen pakottamana. Hän tapaa Jerusalemissa päärabbinaatin edustajia, patriarkkoja ja paikallisia kirkkojen johtajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169197#.Uca7vmJHT-k







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019