PERJANTAI 07.06.13


PERJANTAI 07.06.13

1. PA:N puheenjohtajalla Mahmoud Abbasilla näyttää heittävän pahasti, tai sitten hän on pahan riivaama, täytyy todeta hänen saudilehdelle Al-Watan torstaina antamansa haastattelun lausuntojen perusteella, niin perusteettomia ja jokaisen helposti todettavia hän Israelin vastaiset syytöksensä ovat. Hän toisti kiihottavien muslimisaarnaajien tarkoituksella  käyttämää iskulausetta: ”Al.Aksa moskeija on vaarassa”, saadakseen helposti kiihottuvat nuoret hyökkäämään Jerusalemin Temppelivuorella sekä poliisia että israelilaisia ja turisteja vastaan. Hän väitti poliisin estävän PA:n arabeja rukoilemasta vuorella sallien samaan aikaan ääri-suuntaa edustavien juutalaisten nousta sinne. Tämä hänen mukaansa todistaa Israelin ilkeämielisestä ja vaarallisesta suunnitelmasta tuhota moskeija ja rakentaa sen tilalle ”väärä pyhä temppeli”, kuten hän sanoi.

ARABIMUSLIMIT ovat toistuvasti hyökänneet Israelin suorittamia arkeologisia ns. pelastus-kaivauksia vastaan Temppelivuoren muurin ulkopuolella ennen vuorelle johtavan uuden rampin perustusten laskemista väittäen niiden tarkoituksena olevan vahingoittaa Al-Aksa moskeijan perustuksia, vaikka kaivauksia tehdään kymmenien metrien päässä niistä. He jopa väittivät Israelin käyttävän kemikaaleja samassa tarkoituksessa.
PA:n oikeusministeri esitti väitteen, ettei juutalaista Temppeliä ole koskaan ollut Temppeli-vuorella, vaan sellainen oli Gerishimin vuorella lähellä Sikemiä, ja että Israelin tarkoituksena on hävittää islamin perinne vuorelta ja sen lähialueelta juutalaistaakseen ne. Väitteen mukaan päämääränä on rakentaa vuorelle uusi juutalaisten Temppeli. He ovat oikeassa siinä, että Sakarian mukaan Messias tulee rakentamaan Jumalan Temppelin vuorelle tultuaan Jerusalemiin, mutta väärässä siinä, että juutalaiset suunnittelisivat sen pystyttämistä.

ARABIEN päämääränä on poistaa kaikki mahdolliset arkeologiset ja muut todisteet, että juutalaisten ensimmäinen ja toinen Temppeli sijaitsivat vuorella. Jerusalemin poliisi asettaa varsin usein kiellon juutalaisille ja turisteille nousta vuorella, jos on pienintäkään pelkoa, että he voisivat joutua kivitysten ja fyysisten hyökkäysten kohteiksi.
Estääkseen etukäteen mahdolliset yhteenotot poliisi rajoittaa juutalaisten suurina juhlapyhinä vuorelle päästettävien muslimien pääsyä iän perusteella siten, että vain yli 40-vuotiaat miehet päästetään vuorelle, mutta naiset ilman ikärajoitusta.

ABBAS teki selväksi haastattelussa, ettei PA suostu neuvotteluihin Israelin kanssa ilman, että Israel suostuu sen asettamiin ennakkoehtoihin: Lopettaa kaiken setlementtitoiminnan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä; hyväksyy  kahden valtion periaatteen ja rajoiksi 1949 aselepolinjat, joita Israelissa kutsutaan Auschwitzin itsemurharajoiksi; sekä hyväksyy, että Jerusalem tulee olemaan tulevan Palestiinan valtion pääkaupunki. Abbasin listalla on lisäksi vankien vapauttaminen ja muita vaateita. Abbas selitti haastattelussa, ettei Palestiinan valtiota voi olla ilman Jerusalemia, eikä yksikään arabimaa suostuisi siihen.
Hän sanoi voivansa suostua vähäisiin aluevaihdoksiin, mutta että Palestiinan valtion tulee käsittää Juudea, Samaria sekä Gazan kaista kokonaisuudessaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168691#.UbFpRWJHT-k

PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat aloitti kokonaan uudenlaisen kampanjan nimellä: ”Latrunin laakso – erottamaton osa Palestiinan valtiota”.  Esitystä ajaa virallisesti Erekatin johtama ”PLO:n neuvottelukysymysten osasto”. Osasto on esitellyt esitystään n. 50 nelikilometrin suuruisesta ns. vihreän linjan lähellä sijaitsevasta alueesta, jonka  kautta Jerusalemin ja Tel Avivin välinen valtatie kulkee. Dokumentissa esitetään mm:
”1948 ”nagban” seurauksena kaksi kolmasosaa Palestiinan kansasta pakotettiin pakenemaan kodeistaan sionistisen armeijan toimesta ennen Israelin valtion perustamista, lähes puolet laaksosta on nyt ei kenenkään maata (NML), erottamaton osa Palestiinan valtiota”. Dokumentissa väitetään edelleen, että laakso tunnetaan hedelmällisestä maaperästään ja runsaista vesivaroistaan. Siinä väitetään edelleen, että Israel miehitti alueen 1967 sodan aikana ja etnisesti puhdisti kolme kylää, jotka olivat jääneet tyhjiksi 1948 sodan jälkeen, myöhemmin poistaakseen ne myös kartoilta.
Dokumentissa väitetään edelleen, että Israelin pakotettua arabiasukkaat pois alueelta, Juutalainen Kansallisrahasto (JNF) rakensi kylien raunioille Kanadan avustuksella ns. Kanadapuiston. ”Latrunin laakso on potentiaalisesti erittäin merkittävä palestiinalaisille, mukaan lukien hedelmällinen maaperä, vesivarastot, arkeologiset kohteet ja uskonnolliset
pyhätöt. Se on tärkeä ja erottamaton osa Palestiinan valtiota, kuten 1967 rajalinja määrittelee”, todetaan dokumentin loppulauseessa.

ISRAELIN viranomainen oli hämmästyksestä sanaton todeten, että PA näyttää siirtyvän taaksepäin. ”Joka kerran, kun projekti on siirtymässä eteenpäin, PA tuo esiin uuden kysymyksen, jonka he tietävät rikkovan koko pelin”. Hän epäili tämän perusteella arvioiden heidän vakavuuttaan suhtautumisessaan rauhanprojektiin.
Israel liitti Latrunin alueen maahansa 1967 puolustussodan jälkeen, jossa PA:n joukot taistelivat sodan hävinneiden arabiarmeijoiden mukana Israelia vastaan. Latrunin alue on kaikissa edellisissä rauhansuunnitelmissa ollut erottamaton osa Israelia.
”Ei yksikään Israelin hallitus tai pääministeri voisi edes kuvitella voivansa luopua Latrunista.
Sen sijaan, että PA keskittyisi Kerryn esittämiin kysymyksiin, se pelaa peliä tuoden esille kovan linjan kysymyksiä, jotka olisi pitänyt jättää sivuun jo vuosia sitten”. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinians-launch-campaign-to-regain-occupied-Latrun-315782

2. PA:n uusi 24-ministerin hallitus, jota johtaa Nablusin yliopiston presidentti Rami Hamdallah, vannoi torstaina 06.06. virkavalansa Abbbasin edessä Ramallahissa. Hallitus on järjestyksessä PA:n viidestoista sen perustamisesta lähtien lähes 20 vuotta sitten.
Pääministeri Hamdallahilla on kaksi apulaispääministeriä: riippumaton poliitikko Ziad Abu Amr Gazasta ja PLO:n Palestiinan investointirahaston johtaja Muhammad Mustafa.
Mustafan informaation mukaan kuusi ministeriä on ensikertalaisia, loput  ministerit olivat mukana Salaam Fayadin hallituksessa.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi vannomistilaisuudessa, että hallitus on hänen hallituksensa, ja että hän täysin tukee sen toimia pyrkimyksissään itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi pääkaupunkinaan Jerusalem.
Hän tunnusti hallituksen työskentelyn vaikeaksi, mutta ”vaikeudet voitetaan päättäväisyydellä ja yhtenäisyydellä”.
Abbas sanoi, että ”tämän hallituksen oli tarkoitus olla yhtenäishallitus Hamasin kanssa, mutta emme ole pystyneet sopimaan uusista vaaleista sen kanssa”. Hän lupasi, että niin pian kuin sovinto on saavutettu Hamasin kanssa, muodostetaan teknokraattien ja sitoutumattomien muodostama ylimenokauden hallitus vaalien valmistelemiseksi. http://www.jpost.com/Middle-East/New-PA-govt-sworn-in-amid-failure-to-form-govt-with-Hamas-315744

3. ”TOTUUDEN hetki Kotellilla, nuorisoa pyydetään pysymään poissa”, otsikoi INN artikkelinsa, jossa käsitellään haredi-juutalaisten suunnitelmaa pitää haredi-kansan suuri mielenosoitus vastapainoksi ”Women in the Wall ” (Naiset muurilla) harjoittamalle provokaatiolle Länsimuurin edustalla, kuten artikkelissa todetaan.
Suunnitelman mukaan tuhannet haredi-kansan edustajat kokoontuvat useitten rabbiensa johdolla muurille sunnuntaina suuren luokan rukouskokoukseen.
Rukousten johtajina toimivat useat johtavat Tora-saget, kunnioitetut Tora-oppineet.

JÄRJESTÄJÄT selittävät, että päättäväisestä protestoinnista huolimatta, joka liittyy rukoustapahtumaan, vain aikuisia on kutsuttu tilaisuuteen. He sanovat nuorten toiminta- liikkeen vahingoittaneen viimeistä kamppailua Naiset Muurilla järjestön kanssa sopimattomalla käytöksellään, mikä herätti median huomiota ja antoi medialle verukkeen entistä kiivaammalle kiihotukselle haredi-kansaa vastaan.
”Rukoustilaisuus on tarkoitettu vain kollel-opiskelijoille ja aikuisille, jotka pyhittävät taivaan käyttäytymisellään ja rukouksillaan”, järjestäjät selittävät. ”Nuoria ihmisiä kielettään osallistumasta massarukouksiin, jotka on järjestetty opettajiemme ja shlita rabbiemme pyynnöstä, ja samaan aikaan pyrimme kaikin tavoin estämään ääriainesten suorittamasta sopimattomia toimia”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168698#.UbGEz2JHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Kymmeniä syyrialaisia pyrki pakoon Syyrian puoleisella Golanin kukkuloilla käytäviä taisteluja haluten päästä turvaan Israelin puolelle. Kuneitran kaupungista taistelivat Assadin joukot ja kapinalliset, jotka olivat miehittäneet osan kaupungista. Assadin joukot ajoivat heidät kuitenkin pois kaupungista eilen, minkä jälkeen Israelin viranomaiset katsoivat tilanteen rauhoittuneen siinä määrin, että pakolaiset voivat turvallisesti palata kaupunkiin. Syyrian alueella käydyt taistelut sytyttivät kuitenkin useita pensaspaloja, joista muutamat levisivät Israelin puolelle miinakenttien yli. Satoja dunameita maata paloi, osa paloista aivan IDF:n aseman lähellä. Israel toi alueelle palokuntia sammuttamaan paloja ja estämään niiden leviämistä, sekä kehotti paikallisia maanviljelijöitä pysyttelemään toistaiseksi poissa rajan läheisyydessä sijaitsevilta pelloiltaan. Päivän aikana Syyrian puolella ammuttiin useita kranaatteja, joista kaksi eksyi Israelin puolelle vahinkoa aiheuttamatta. Artikkelissa arvioidaan myös, että Assadin joukkojen äskettäisten voittojen katsotaan osoittavan, ettei Assadilla ole aikomustakaan luovuttaa asemaansa lähitulevaisuudessa. Syyrian vaalit pitäisi pitää ensi vuonna, jossa valitaan uusi parlamentti ja presidentti.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4389373,00.html
-          Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan palasi torstai-iltana Pohjois-Afrikkaan tekemältään matkalta antaen lausunnon lentokentällä vihjaten, että terrori-järjestöt olivat sekaantuneet mielenosoituksiin maassa, jotka perjantaista lähtien sotkivat normaalielämää monissa suurissa kaupungeissa. Hallituksen varapääministeri AKP oikeus- ja kehityspuolueen jäsen Huseyin Celik kehotti puolueen jäseniä pysyttelemään poissa lentokentältä Erdoganin palatessa matkaltaan todeten, että hän tarvitse näyttöjä kansansuosiostaan ja voimastaan. Eräs mielenosoittaja Taksim- aukiolla Istanbulissa, jossa protesti alkoi, vertasi AKP:n jäseniä lampaisiin, jotka menevät käskettäessä ja tulevat, kun kutsutaan. Erdogan totesi Tunisiassa, että suunnitelman Taksim-puiston kehittämiseksi liike- ja asuntokeskukseksi tulee etenemään suunnitellulla tavalla protesteista välittämättä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4389284,00.html
-          Israelissa nousseen suuren kohun ja hämmästelyn vuoksi Juutalaisten Kansallisrahasto (JNF) vetää pois tarjouksensa maksaa USA:n entisen presidentti Bill Clintonin 45 minuutin puheesta 500 000 USD presidentti Shimon Peresin 90-vuotis juhlien aikana. Aluksi JNF:n 300 johtajaa 40:stä maasta olivat innostuneita rahoittamaan Clintonin puheen Israelissa, mutta skandaaliksi kehittyneen vastalauseiden myrskyn vuoksi päätös mitätöitiin. Ei ole tiedossa, miten Clinton reagoi asian saamaan käännökseen, mutta JNF:n tehtäviin ei todellakaan kuulu yksityishenkilöitten matkojen rahoittaminen, oli kuinka tunnettu henkilö tahansa. Kysymys on varmaan varsin kiusallinen Shimon Peresillekin, jolle tämä toi runsaasti kielteistä julkisuutta. Häntä on arvosteltu presidentin oikeuksien venyttämisestä puuttumalla arkoihin poliittisiin kysymyksiin, jotka kuuluvat vain hallitukselle.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4389401,00.html
-          Syyrian puoleisella Golanin alueella käytävien taistelujen vuoksi, jotka levisivät myös YK:n rauhanturvaajien tukikohdan lähelle, Itävalta päätti vetää  380 rauhan- turvaajaansa pois Syyriasta. YK:n UNDOF-joukkoja oli enää n. 1000 miestä ennen Itävallan päätöstä. UNDOF-joukot liikkuivat Israelin ja Syyrian välisellä aseettomalla vyöhykkeellä ilman aseita, vain tarkkaillen tilannetta ja tiedottaen siitä päämajaansa. Israel on huolissaan rajasopimuksen jatkumisesta. Taistelujen aikana Assadin ja kapinallisten joukkojen välillä filippiiniläinen sotilas sai luodinhaavan jalkaansa, minkä johdosta Itävalta päätti kutsua joukkonsa kotiin. Filippiinillä on 300 sotilasta Syyrian UNDOF-joukoissa. Taisteluja käytiin 70 metrin päässä Israelin rajasta sijaitsevasta rajan ylityspaikasta, jonka kapinalliset miehittivät, mutta joutuivat eilen vetäytymään. IDF on tuonut vahvistuksia omalle puolelleen rajaa kaiken varalta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4389260,00.html
-          Ryhmä skinhead-järjestön jäseniä hyökkäsi äärivasemmistoa edustavan ranskalaismiehen kimppuun kauppakeskuksessa Pariisissa hakaten hänet puolikuoliaaksi. Mies vietiin sairaalaan, jossa hänet todettiin aivokuolleeksi. Ranskassa on  protestoitu viikkojen ajan hallituksen suunnitelmia vastaan laillistaa maassa homoavioliitot. Uhri oli 19-vuotias aktivisti ja arvostetun Sciences Po yliopiston opiskelija Clement Meric. Poliisi ei ole vielä pidättänyt syyllisiä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4389263,00.html


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019