MAANANTAI 03.06.13


MAANANTAI 03.06.13

1. RAUHANPROSESSIN edistäminen näyttää olevan yhtä tervan juontia, niin pahalta se maistuu jokaisen suussa. USA:n ulkoministeri John Kerry on kuitenkin antautunut siihen kaikella tarmollaan yrittäen tyrkkiä vastahakoista PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia hyväksymään hänen ehdotuksensa luopua kaikista ennakkoehdoista ja tulla neuvotteluihin ilman mitään ennalta paikalleen jämähtäneitä vaatimuksia. Kerryn alkuperäisenä aikomuksena oli saada neuvottelujen alkamisen teillä olevat esteet poistetuiksi seitsemänteen kesäkuuta mennessä, mutta huomaa nyt aikataulunsa liian kunnianhimoiseksi ja pyytää Abbasilta lisäaikaa, jonka houkutteleminen muistuttaa käärmeen sullomista pulloon; itse siinä tulee helposti purruksi. Abbasin rakkikoira Saeb Erekat sanoo edelleen naama tärkeydestä väristen, että setlementtitoiminnan täysi lopettaminen ja terroristivankien vapauttaminen ovat vaatimusten kärkilistoilla, ja samaa vakuuttaa Abbaskin Kerrylle tämän soittaessa hänelle lisäten siihen kuvitteellisen Palestiinan valtion rajoiksi 1949 aselepolinjat. Kerryn ajatuksen mukaan Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisu on avain koko Lähi Idän rauhansopimukselle, vaikka arabikeväällä ei ole mitään tekemistä Israelin kanssa.

RAUHANPROSESSIN etenemisen edistämiseen on tullut mukaan Jordania, mitä Israelin johto haluaa muistamatta, että ”mitä useampi kokki, sen huonompi soppa”.
Jordanian ulkoministeri Nasser Judeh matkusti sunnuntaina Ramallahiin koordinoidakseen  rauhanponnisteluja PA:n kanssa. Hän totesi, että Kerry tulee taas muutaman päivän sisällä Ammaniin, jo neljännen kerran saatuaan nimityksen virkaansa, kuten Judeh sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa PA:n ulkoministeri Riad Malkin kanssa AFP:n mukaan. Hän sanoi oman vierailunsa Ramallahissa liittyvän Amerikan ponnisteluihin neuvottelujen aloittamiseksi.
Hän totesi samalla, että USA on vakavissaan pyrkimyksissään palestiinalaisten oikeuksien varmistamiseksi kahden valtion periaatteen toteuttamisessa.
Ulkoministeri Judeh sanoi tuoneensa kirjeen kuningas Abdullahilta Abbasille, jossa tämä selvitteli ponnistelujaan saada mahdollisimman monen valtion tuen PA:n johdolle.
Israelin poliittinen johto ilmaisee tyytyväisyytensä Jordanian osallistumisen prosessiin todeten, että se on ollut myönteistä aiemmin ja odottaa samaa nytkin.

YEDIOT AHARONOT kertoi eilisessä artikkelissaan, että ulkoministeri Kerry tarjoa ratkaisumallia, jossa Jordanjoen laakson strategisten alueitten valvonnan suorittaisivat yhdessä Israel, Jordania ja PA. Israel on vaatinut laakson valvontaa missä hyvänsä rauhansopimuksessa, mutta PA:n johto tyrmää tämän suoralta kädeltä todeten, että Jordanjoki on Palestiinan ja Jordanian välinen raja eikä Israelilla ole mitään oikeuksia siellä.
ABBAS sanoo olevansa vakavan kansainvälisen painostuksen alaisena luopua vaatimuksistaan, että Israel hyväksyy 1949 aselepolinjan rajalinjaksi, lopettaa kaiken setlementtitoiminnan ja vapauttaa palestiinalaiset terroristit.
JUDEH tarjosi Ammania valmistelevien neuvottelujen pitopaikaksi, mutta Abbas torjuu ehdotuksen todeten, että sellaisia neuvotteluja kokeiltiin, eivätkä ne johtaneet mihinkään.
Malki sanoi PA:n ja Jordanian johdon työskentelevän yhdessä saadakseen Kerryn ponnistelut onnistumaan. Erekat lisäsi siihen, ettei Kerryn toiminta jatku loputtomiin, vaan päämääränä on saada PA:n ja Israelin yhteinen neuvottelutilaisuus Washingtonissa ensi viikolla.

PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas kutsui Nablusin yliopiston An- Najahin presidentin professori Rami Hamdallahin PA:n uudeksi pääministeriksi 13.04.2013 eronneen Salaam Fayyadin tilalle. PLO:n johto ilmaisi hämmästyksensä Abbasin päätöksestä, sillä hän ei ollut keskustellut asiasta PLO:n johdon kanssa, kuten asiaan kuuluu.
Hamdallah toimii myös PA:n keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana.
Aiemmin palestiinalaisen lehden Al-Quds mukaan suosituin ehdokas pääministeriksi oli suunnitteluministeri Muhammad Abu Ramadah.
Hamdallah syntyi v. 1958, hän opiskeli Englannissa. An-Najan yliopiston presidenttinä hän on toiminut vuodesta 1998. Hän ei tiettävästi ole poliittisesti sitoutunut. Abbas vakuutti nimittäessään Hamdallahin pääministeriksi, että PA:n päämääränä on sovinto Hamasin kanssa. Hamasin taholta Abbasin suorittama Hamdallahin nimitys kielletään laittomana, koska sitä ei ole hyväksytty Palestiinan Lakiasäätävässä neuvostossa (PLC), kuten Hamasin tiedottaja Abu Zuhri totesi lisäten, että nimitys on vastoin Fatahin ja Hamasin sopimusta. http://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-names-Palestinian-academic-as-new-prime-minister-315190

2. MIELENOSOITUKSET Turkissa jatkuvat neljättä päivää. Ne syntyivät ilmeisen spontaanisti hallituksen suunnitelmia vastaan muuttaa Istanbulin suosittu puistoalue liike- ja asuinalueeksi, mutta saivat pian pääministeri Erdoganin vastaisen luonteen. Hallitus vastasi kasvaviin mielenosoittajajoukkoihin antamalla turvallisuusmiehille suhteellisen vapaat kädet massajoukkojen hajottamiseksi, mikä poliisien kovien otteiden myötä vain lisäsi joukkojen määrää. Mielenosoitukset ovat levinneet Istanbulista Ankaraan ja Izmirin kaupunkeihin.
Mellakoiksi kehittyneet mielenosoitukset ovat karvas pala pääministeri Recep Tayyip Erdoganille, joka pitämissään puheissa kieltää syytökset, että hän olisi diktaattori, vakuuttaen vain palvelevansa Turkin kansaa.

PAAMINISTERI Erdogan syytti mielenosoituksia, että ne ovat luoteeltaan sosiaalisia ja ideologisia, joita media välittää kansalle. Hänen syytöksensä kohdistui ennen muuta Twitteriin, jota hän kutsui suurimmaksi vihollisekseen. ”Parhaat esimerkit median välittämistä valheista ovat siellä”, hän selitti. ”Mielestäni yhteisön pahin vihollinen on sosiaalinen media”.
Protestiliike alkoi ihmisten istuutuessa Istanbulin Gezi Taksim-puistoon estääkseen puiden kaatamista hallituksen suunnitelmien muuttamiseksi. Protestit levisivät pian muihin kaupunkeihin Turkissa saaden pian Erdoganin hallituksen vastaisen leiman.
ERDOGAN tunnustaa, että poliisi on voinut käyttää tarpeettoman kovia otteita saadakseen mielenosoittajat hajoamaan. Istanbulissa yli 1000 ihmistä haavoittui, Ankarassa pari sataa, ja ainakin kaksi ihmistä on saanut surmansa.
Mielenosoitukset Turkissa ovat antaneet tilaisuuden ulkomaille kääntää kritiikkinsä Turkin hallitusta vastaan todeten vahingoniloisina, että nyt on Turkin diktaattorin vuoro astua syrjään, ennen kuin kansa syrjäyttää hänet, kuten useissa arabimaissa on tapahtunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168557#.Uawz62JHT-k

3. EGYPTIN hallitus antoi armeijalle luvan aloittaa suuren luokan sotilasoperaation Siinailla kitkeäkseen pois sinne pesiytyneet terrorijärjestöt, joilla on yhteyksiä kansainväliseen jihadiin.
Egyptin armeijan taholta kerrotaan MAAN-uutistoimiston mukaan, että armeija on asettanut kuusi Apache helikopteria, tuntemattoman määrän maajoukkoja Siinain alueelle, sekä laivaston aluksia rannikon edustalle ja Suezin kanavan alueelle estääkseen terroristien hyökkäykset meriliikennettä vastaan.

Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen mukaisesti Egyptin armeijan joukkojen lisäyksistä on sovittu IDF:n kanssa. 1978 Camp Davidin sopimusten mukaan, jotka olivat perusteina rauhansopimukselle, Egypti saa pitää Siinailla vain yhden sotilasdivisioonan, mekanisoituja tai jalkaväki-joukkoja.
Ilmoitus sotilasoperaatiosta Siinailla tuli pian sen jälkeen, kun tuntemattomat pyssymiehet tulittivat sunnuntaina päivänvalossa Rafafin terminaalialuetta, kuten Egypt Independant raportoi. Egyptin viranomaiset kiistivät hyökkäyksen tapahtuneen. Egyptin kärsivällisyys loppui ääri-islamilaisten siepattua puolen tusinaa turvallisuusmiehiä jokin aika sitten, tosin vapauttaen heidät armeijan ilmoitettua uusista operaatioista Siinailla.
Hyökkäys Rafahissa oli 38. sen jälkeen, kun vallankumous alkoi 15. tammikuuta 2011.
Artikkelissa todetaan, että Muslimiveljeskunnan valvoma ”Kansallinen turvallisuussektori” sai vastuun Siinain turvallisuudesta ”Valtion tiedustelupalvelujärjestöltä” v. 2011. Sillä on ollut vaikeuksia saada monimutkaiset turvallisuusjärjestelyt hallintaansa.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Sunday Times raportoi sunnuntain numerossaan, että Assad kokoaa vapaaehtoisia kaikkialta arabimaista Israelin pohjoisrajan tuntumaan valmistellessaan hyökkäyksiä Rajan yli Israelin Golanin kukkuloille. Raportti perustuu tuntemattomaan lähteeseen Syyriassa. Sen mukaan vapaaehtoisia tulee Syyriasta, Juudean ja Samarian alueilta sekä arabimaista, jotka eivät välttämättä tue Assadin hallintoa. Syyrialainen parlamentaarikko Khaled Abboud sanoi lehden toimittajalle, että Syyria muuttuu kansasta, joka tukee vastarintaa, kansan vastarinnan valtioksi. Presidentti Bashar Assad kertoi Al-Manar TV-yhtiön haastattelussa, että monet nuoret henkilöt ovat tiedustelleet, miten he voisivat liittyä Israelin vastaiseen taisteluun. Hän totesi, että on selvä painostus uuden rintaman avaamiseksi Golanilla. Israelin pääministeri Netanyhau sanoi, että Israel on valmis puolustamaan kansalaisiaan naapurimaista tulevaa vihamielistä toimintaa vastaan. Israelin vastainen mieliala Syyrian johdossa ja jännitys rajalla on lisääntynyt IAF:n tehtyä kaksi ilmaiskua Syyrian alueelle. http://www.timesofisrael.com/assad-supporters-eye-golan-heights/
-          Valkoinen Talo kehottaa turkkilaisia rauhoittumaan ja lopettamaan hallituksen vastaiset mielenosoitukset, jotka ovat vammauttaneet lähes 2000 ihmistä ja surmanneet pari. Pääministeri Erdogan on pyrkinyt hillitsemään kansalaisiaan, mutta sunnuntaiaamuna lähes 10 000 ihmistä kokoontui Taksim-aukion lähelle ja muualle Istanbulissa, jossa mielenosoitukset alkoivatkin perjantain jälkeen, ja 7000 ihmistä osallistui kulkueisiin ja mellakoihin Ankarassa. Erdogan kutsuu mielenosoituksia ideologisiksi. Hän paljasti, että 89 poliisiautoa, 42 yksityisautoa, 4 bussia ja 94 liikehuoneistoa oli tuhottu perjantain jälkeen. Sisäministeri Muammer Gulenin mukaan 1750 ihmistä pidätettiin, mutta useimmat on vapautettu. Erdogan uhkailee voivansa koota paljon suuremmat kansanjoukot puolustamaan hänen hallitustaan, mutta epäröi tarttua tähän, koska se voisi nostattaa kansan avoimeen kapinaan Syyrian tapaan. http://www.timesofisrael.com/thousands-of-turks-march-on-prime-ministers-office/
-          Raporttien mukaan jännittynyt rauha on osittain palannut Istanbuliin ja Ankaraan sekaisen yön jälkeen, mutta läntisessä Izmirin satamakaupungissa mielensoittajat jatkoivat väkivaltaansa Erdoganin hallitusta ja puoluetta vastaan sytyttäen puolueen toimistotilat tuleen maanantaiaamuna. Istanbulissa turvallisuusjoukot olivat sulkeneet pääministeri Erdoganin toimistotiloihin johtavat kadut puskien sinne pyrkivän kansanjoukon kauemmas. Ankarassa poliisi tunkeutui aikaisin maanantaiaamuna ostoskeskuksen alueilla olettaen mielenosoittajien piileskelevän siellä. He pidättivät useita satoja ihmisiä kuulusteluja varten. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4387461,00.html
-          Iranin turvallisuusjoukot sanovat paljastaneensa salaisen solun, jolla oli suhteita Mossadin kanssa, ja jonka päämääränä oli häiritä Iranin presidentin vaaleja. Turvallisuusjoukot pidättivät 12 ihmistä, joita syytetään valmisteluista etnisten levottomuuksien lietsomisesta Iranissa. Raportin mukaan pidätetyillä oli yhteyksiä arabimaan kautta Mossadiin, Englannissa ja Intiassa tiedustelujärjestöihin. Ryhmän väitetään tehneen useita pommi-iskuja Iranissa, mutta keskittyneen niihin vaalien aikana. Iran hirtti äskettäin 2 vakoilusta epäiltyä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4387370,00.html
-          NGO-Monitor järjestön johtaja professori Gerald Steinberg toteaa, että useat anti-semiittiset NGO-järjestöt, jotka saavat rahallista tukea virallisilta viranomaisilta USA:ssa ja Euroopassa, käyttävät Israelin vastaisissa hyökkäyksissään keski-ajoilta tunnettuja blood-label syytöksiä. Hän puhui Kansainvälisessä Forumissa anti-semitismin kitkemiseksi, joka pidettiin Jerusalemissa. Steinberg totesi, että amerikkalaiset ovat paljon tarkempia seuraamaan, mihin heidän antamiaan varoja käytetään, kuin eurooppalaiset. Hän otti esimerkiksi Skotlannin kirkon, joka on antisemitismin eturivin harrastajia, todeten, ettei kirkko ole pelkästään merkityksetön järjestö, sillä sen esimerkki ja vaikutus tuntuu maan rajojen ulkopuolella. Skotlannin kirkko kieltää juutalaisten jumalallisen oikeuden Israelin maahan, mitätöiden lukuisat Raamatun kirjeet, joissa se todetaan yksiselitteisesti. Skotlannin kirkko kieltää Abrahamin jälkeläisten oikeudet selittäen, että sen perivät kristityt. Se edustaa korvausteologiaa räikeimmässä muodossaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168564#.UaxQm2JHT-k
-          10-vuotias arabipoika sai uuden elämän mahdollisuuden juutalaispojan luovutettua munuaisen hänelle. Munuaisenvaihto suoritettiin hänelle äskettäin ja arabipoika on tervehtymässä ICU:n tiloissa. Israelin lääkärit hoitavat vuosittain useita arabimaista, joilla e ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa, hoitoon tuotuja sairaita. Potilaitten nimet ja kotimaa pidetään salaisena vastatoimien vuoksi. Tällaiset operaatiot hoidetaan salaisesti, ja potilaan lähiomaiset usein seuraavat mukana sairaalaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168543#.UaxUAWJHT-k
-          Irakin viranomaiset pidättivät  solun, joka suunnitteli myrkyllisten kaasujen käyttämistä hyökkäyksissä Yhdysvaltoja, Lähi Idässä ja Euroopassa.  Al-Qaidan kanssa liitossa olevan solun suunnitelmissa oli käyttää pieniä kauko-ohjattuja liidokkeja kaasun levittämiseksi. Poliisi löysi kaksi solun työhuonetta Bagdadissa, kertoo BBC. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168553#.UaxZpWJHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019