TORSTAI 30.05.13


TORSTAI 30.05.13

1. USA:N Valkoinen Talo, joka edustaa Obaman kansliaa, reagoi vihaisesti TV-10:n uutisiin, joiden mukaan Israel on antanut luvan 300:n asunnon rakentamiseksi Ramotin lähiöön Jerusalemissa. Uutisissa selitettiin, että päätös ´rakentamisesta oli tehty viime vuoden lopulla pian sen jälkeen, kun PA/PLO:n esitys Palestiinan valtiosta hyväksyttiin YK:n yleis-kokouksessa, vastavetona Abbasin yksipuolisille toimille. Urakkatarjoukset kyseisestä kohteesta julkistettiin marraskuussa 2012. TV-10 raportoi edelleen uutislähetyksessään, että Gilon kaupunginosaan Jerusalemissa suunnitellut 797 asunnon rakentamisen urakka-tarjoukset odottavat julkistamista. Asuntoministeriön lausunnossa todetaan: ”Ministeriön tehdessä päätöksen 797:n asunnon myynnin pikaisesta aloittamiseksi, on tärkeää viimeistellä kohdetta koskevat suunnitelmat, koska asuntojen markkinointi aloitetaan lähiviikkojen aikana”.

VALKOISEN TALON kanslia suhtautuu rakennuspäätökseen omituisen vihaisesti ja asian-tuntemattomasti todeten lausunnossaan: ”Me emme hyväksy Israelin jatkuvan setlementtien rakentamisen laillisuutta, joka kaivaa maata rauhan saavuttamisen alta, ja vähentää palestiinalaisten mahdollisuuksia muodostaa valtio kestävillä rajoilla. Presidentin  käsityksen mukaan setlementtipolitiikka ei edistä rauhaa ja häiritsee palestiinalaisten pyrkimyksiä valtionsa muodostamiseksi. Käsityksemme mukaan osapuolten tulee tehdä luottamusta rakentavia toimia, jotka mahdollistavat neuvottelujen aloittamisen”.
Valkoisen Talon virkailijan lausunto on käsittämättömän tökerö, ikään kuin alue sijaitsisi jossain periferiassa eikä Israelin pääkaupungin lähiössä. Toisaalta lausunnon määräävä sävy osoittaa räikeää puuttumista itsenäisen valtion sisäisiin asioihin, ikään kuin Israel olisi USA:n vasallivaltio, jota se pystyy ohjailemaan tahtonsa mukaan.

JERUSALEMIN kaupungin edustajat ilmaisevat ilonsa uusista rakennuskohteista Ramotissa ja Gilossa, mutta osoittavat sanansa pääministerille todeten, että pääkaupungissa on lisäksi tuhansien asuntojen rakentamistarve, eikä pääkaupunkia voida jakaa itä- ja länsiosiin, sillä Jerusalem on Israelin valtion jakamaton pääkaupunki.
Netanyahu ei ole julkisesti kertonut, suostuuko hän ulkoministeri John Kerryn kehotuksiin julistaa rakennuskielto 1949 aselepolinjojen itäpuolisilla alueilla, mitä Abbas kaadereineen vaatii ennakkoehtona neuvottelujen aloittamiseksi vankien vapauttamisen ohella.
Asuntorakentamisesta vastaava ministeri Uri Ariel kuitenkin valittaa, että hänellä on tukku rakennussuunnitelmia, jotka odottavat pääministerin hyväksymistä, mitä hän ei ole saanut, eikä siten voi toimia suunnitelmien edistämiseksi.

2. KNESSET hyväksyi Yiar Lapidin laatiman hallituksen esityksen arvonlisäveron (VAT) korottamisesta prosenttiyksiköllä, uusi VAT on Israelissa 18 %. Tämä tulee auttamatta korottamaan kulutustavaroiden ja hyödykkeiden sekä palvelujen hintoja ja monella muulla tavoin nostamaan elinkustannuksia maassa. Netanyahun välistävedon ansiosta turismi-teollisuus saa kuitenkin alennetun arvonlisäveron, koska laskelmien mukaan sen täysi-määräinen lisääminen matkustus- ja hotellikuluihin olisi voinut aiheuttaa laajoja matkojen peruutuksia ja siten tullut valtiolle kalliimmaksi. Netanyahu uhoaa saavansa maahan 10 miljoonaa turistia seuraavan 10 vuoden kuluessa.

Esityksen käsittelyn yhteydessä näyteltiin pienoinen sivudraama opposition esittäessä myrkyllisiä huomioita, että esityksen laatinut talousministeri Yair Lapid ei mielestään ehtinyt tulla Knessetiin esittelemään esitystään, vaan matkusti Ranskaan, jossa hän osallistuu OECD:n kokoukseen, minkä hän joutui siirtämään aiheuttamansa hallituskriisin vuoksi. Ranskassa Lapid tapaa virkaveljensä. Kokouksen jälkeen Yair Lapid viettää viikonlopun vaimonsa kanssa yksityismajoituksessa Pariisissa, jonka hän maksaa omasta pussistaan.

OPPOSITIOJOHTAJA Shelly Yachimovich lähetti viestejä kansanedustajille kehottaen heitä äänestämään arvonlisäveron nostamista vastaan, sillä se on hänen mielestään pelkurin vero. Esitys hyväksyttiin äänin 48 – 18, Moshe Feiglinin pidättyessä äänestämästä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168449#.UabvhWJHT-k

3. APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Danny Danon esittää, että kansallisen hätätilan uhatessa maata Tel Avivin asukkaita voidaan siirtää turvaan Samariaan. Suurten ihmis-
joukkojen evakuoiminen on osa kotirintaman suunnitelmia. Israel on maa-alaltaan hyvin pieni maa, eikä ole helppoa löytää maassa tilaa, jonne heitä voitaisiin siirtää turvaan. Alkuviikosta pidettyyn siviilien harjoitukseen sisältyi palosireenien ilmoittama tilanne, jossa maa on joutunut yllättävän kemiallisen hyökkäyksen kohteeksi. Ihmisten tuli hakeutua välittömästi lähimpään suojatilaan, kotona tai kaduilla, tai asettua maahan kasvoilleen suojaten päätään käsillään. Tämä tapahtui keskipäivällä ja toistettiin illalla. Vaikea sanoa, kuinka moni noudatti kehotusta. Autoliikenne Jerusalemin Tel Avivin välillä jatkui kuitenkin pysähtymättä. Israelissa vaaditaan pienen sirpalesuojan rakentaminen uusiin taloihin, mutta niiden käyttökelpoisuus tositilanteessa on testaamatta, ilmanvaihto on alkeellinen kaasuhyökkäystä ajatellen.

DANNY DANON tapasi Samarian alueneuvoston puheenjohtajan Gershon Mesikan kuluvalla viikolla keskustellen hänen kansaan mahdollisuudesta siirtää 50 000 asukasta maan asutus-keskuksista Samariaan, jos maa joutuu sotaan tai kaasuhyökkäyksen kohteeksi, joka tulisi kohdistumaan Israelin suurimpiin kaupunkeihin. Vallitsevan ajatuskuvion mukaan hyökkääjä tuskin tuhlaisi rakettejaan Juudeaan ja Samariaan peläten iskevänsä arabikaupunkeihin ja kyliin. ja toiseksi niiden aiheuttama tuho infrastruktuurille olisi paljon vähäisempi harvaan asutussa Samariassa, kuin esim. Tel Avivissa ja muissa asutuskeskuksissa.
Aiemmin on pienehköjä ihmisjoukkoja siirretty Samariaan, kuten Persianlahden sodan aikana, Libanonin kakkossodan aikana sekä Gazan cast lead operaation aikana. Danon arvioi, että suuren konfliktin vuoksi satoja tuhansia ihmisiä jouduttaisiin siirtämään pois tulilinjalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168458#.Uab0eWJHT-k

4. ISRAELIN kotirintaman joukot harjoittelivat keskiviikkona sairaalan paikoitusalueella äkillisen kaasuhyökkäyksen jälkihoitoa. ”Mahdollisimman nopea toiminta ja mahdollisimman vähän kontakteja myrkkyjen vaikutuksen kohteiksi joutuneiden kanssa” oli mottona. Kansallisen 3-päiväisen harjoituksen aikana, joka nimettiin ”Turming Point 7”, keskiviikon aikana harjoiteltiin tilannetta, jossa Knessetin rakennus oli joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Harjoitus ei ole suinkaan aiheeton, sillä Syyrian arvaamattomalla diktaattorilla Bashar Assadilla on ainakin 1000 tonnia kemiallisia sodankäyntiagentteja, ja sadoittain pommeja ja ohjuksia, joilla niitä voidaan kuljettaa kohteisiinsa.

Pääministeri Netanyhau löysi aikaa pistäytyä vilkaisemassa harjoituksia todeten, että hallitus tekee kaikkensa asukkaiden suojelemiseksi kuitenkin todeten, ettei sadan prosentin suojausta pysty kukaan lupaamaan eikä käytännössä toteuttamaan.
Harjoitusten aktiiviosallistujat eivät kovin innokkailta näyttäneet pukiessaan ylleen paksuja ja usein moninkertaisia suojavaatteita kesäisen helteen noustessa päivän edetessä. Paikalle oli
pystytetty useita suihkutiloja, joihin kotirintaman joukot veivät hyökkäyksen kohteeksi joutuneita ihmisen kokoisia nukkeja riisuen niitä ja raahaten suihkutiloihin, jossa ne puhdistettiin myrkyistä, joita ne olivat saaneet.

Harjoitusta oli saapunut seuraamaan joukko kotimaisia ja ulkomaisia lehtimiehiä sekä USA:n kansalliskaartin upseereita Washingtonista, jotka lausuntojen asemesta mieluummin seurasivat harjoituksia todeten, että tositilanteessa kansa voi ehkä paremmin ymmärtää, miksi tämä kaikki on tarpeen.
Lämpötila on Tel Avivissa tänään 22-30 C-astetta, Jerusalemissa 22-32 C-astetta.

5. SYYRIAN presidentti Bashar Assad sanoi Hizbullahin Al-Manar TV-haastattelussa, joka esitetään julkisesti torstai-iltana, että ensimmäinen erä Venäjän lupaamasta S-300 ilmatorjunta ohjus-järjestelmästä on saapunut maahan ja loput tulevat lähiaikoina. Israelin sotilasjohto varoittaa, että se tulee estämään niiden saamisen valmiustilaan. Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Yaakov Amidror sanoi suljetussa tilaisuudessa, johon osallistui 27 diplomaattia, ettei Israelin välttämättä tarvitse tehdä sotilaallista iskua Syyriaan estääkseen S-300 saamisen operatiivisiksi puuttumatta yksityiskohtiin.
Amidror selitti, ettei ole tietoa, milloin järjestelmä saadaan toimintakuntoon. Hän selitti, että ne täytyy ensin asentaa ja kalibroida sekä kouluttaa niiden käyttäjät, elleivät he ole venäläisiä, ja tämä vaihe voi kestää neljä kuukautta. Ohjusten toimintavalmiuden saavuttaminen kestää vain viitisen minuuttia, eivätkä ne vaadi huoltoa tai tankkausta.

PRESIDENTTI Assad vakuutti Al- Manar TV:n haastattelussa, että Syyria iskee kaikkiin ulkoa
tuleviin hyökkäyksiin välittömästi, ja ettei hän aseta esteitä aseellisille ryhmille, jotka haluavat toimia Syyriasta Israelia vastaan Golanin kukkuloiden vapauttamiseksi Israelin miehityksestä. Pääministeri Netanyahu varoitti Putinia tavatessaan tämän viimeksi Sochissa, että S-300 aseiden toimittaminen Syyriaan voi aiheuttaa alueellisen sodan, joka voi helposti laajentua koko alueelle ilmankin jännittyneessä ilmapiirissä.
Venäjä ei suoraan varoita Israelia iskemästä S-300 järjestelmiä vastaan, mutta kuten Venäjän YK-lähettiläs Vitali Churkin sanoi, on syytä pitää pää kylmänä etenkin kesähelteellä. http://www.timesofisrael.com/assad-russia-already-delivered-s-300-batteries/

6. UUTISOTSIKOITA
-          New Yorkin pormestari Michael Bloomberg ja hänen henkivartijansa saivat kirjeet, joissa havaittiin kuolettavaa riciniä, kertoi kaupungin poliisikomentaja keskiviikkona. Kirjeissä vihjattiin, että ne olivat varoituksia USA:n meneillään olevasta kampanjasta aseiden kieltämiseksi ja niiden kokoamiseksi yksityishenkilöiltä. http://www.timesofisrael.com/nypd-letters-to-bloomberg-test-positive-for-ricin/
-          Argentiinan yleinen syyttäjä kertoo 502-sivuisessa tutkimuksessaan vuoden 1994 AMIA-pommituksista yksityiskohtaisesti Teheranin hyökkäävästä toiminnasta Etelä Amerikassa. Tutkimuksista vastaava syyttäjä kertoo tutkimuksistaan Argentine Israeli Mutual Association pommittamisesta Buenos Airesissa 18.07.1994. Pommituksessa kuoli 85 siviiliä ja satoja haavoittui. Tutkimusten mukaan päävastuu pommi-iskuista kuuluu Iranin korkeimmalle johdolle. Syyttäjä Nisman nimeää erityisesti Mohsen Rabbanin, Iranin entisen kulttuuriattashean, Iranin salaisten operaatioiden suunnittelijana alueella. Syyttäjä mainitsee, että Iran käytti diplomaattisia toimistojaan, kulttuuri- ja avustusjärjestöjä ja jopa moskeijoita laittoman toimintansa salaamiseksi. Hän vakuuttaa, ettei AMIA:n pommitus ollut erillinen tapaus, vaan osa laajaa kampanjaa useissa Etelä Amerikan maissa. Raportissa mainitaan Guyana ja useita Etelä Amerikan maita, joissa Teheranin agentit toimivat aktiivisimmin. Hän mainitsee maat Brasilia, Uruguai, Paraguai, Chile, Colombia, Guyana, Trinidad ja Tobago ja Surinam, joissa terrorismi toimi aktiivisesti. Hän sanoo verranneensa AMIA tapausta pommi-iskuihin Euroopassa ja siellä kerättyihin todisteisiin Teheranin osuudesta niihin, ja havainneensa samankaltaisuutta. Ironista asiassa on se, että Iranin presidentin vaaleihin kelpuutetusta kahdeksasta ehdokkaasta kaksi kuuluvat AMIA-pommi-iskuihin epäiltyihin terroristeihin, Mohsen Rezai ja Aki Akbar Velayati. Rezai on Interpolin kansainvälisellä etsittyjen listalla. http://www.timesofisrael.com/prosecutor-in-1994-argentina-bombings-points-finger-at-iran/
-          Palmahim alueella valmistuu piakkoin uusin vedenpuhdistuslaitos nimeltään Sorek, joka käyttää Välimerestä syvältä ottamaansa merivettä puhdistaakseen sen juomakelpoiseksi. Laitos lienee maailman uudenaikaisimpia, ja kun se on saavuttanut maksimitehonsa, se on maailman suurin alallaan. Sorekin vedenpuhdistuslaitos aloittaa toimintansa ensi kuussa. Laitos tuottaa 26 000 kuutiometriä eli lähes 7 miljoonaa gallonaa puhdistettua vettä tunnissa. Laitoksen rakentaminen ei ole ollut ilman vastuksia, sillä hallitukset ovat aina runsassateisten vuosien aikana käyttäneet rakentamiseen esitetyt varat toisiin tarpeisiin. Nytkin arvostelijat syyttävät, että jos puhdistetaan vettä yli oman tarpeen, ylimäärä menee hukkaan, tai joku YK voi velvoittaa Israelin toimittamaan sitä ilmaiseksi veden puutteesta kärsiville viha-mielisille naapurimaille. Tilanne on kuitenkin se, että Israelin juomakelpoisen veden tarpeen tyydyttäminen on hoidettu asiallisesti, eikä maan tarvitse enää olla riippuvainen pelkästään sateista. Israel tuottaa Sorekin laitoksen tultua käyttökuntoon kaikkiaan 450 miljoonaa kuutiometriä vettä/vuosi, mikä nousee 600:an miljoonaan kuutiometriin vuonna 2014, eli 80 % maan vedentarpeesta. Meriveden puhdistus ei ole ilmaista. Yhden kuutiometrin puhdistetun veden saaminen vaatii 4 kWh, eli neljänkymmenen 100 watin sähkölampun palaminen tunnin ajan. Sadeveden puhdistus on halvempaa. - Israelissa on voimallinen viemäriveden uusintakäyttö, joka puhdistetaan maatalouden kastelujärjestelmien tarpeisiin. Uudet kaasulöydöt tulivat nekin sopivasti käyttökuntoon, sillä sähkön tuottaminen sillä on paljon halvempaa kuin dieselöljyä käyttäen.  http://www.timesofisrael.com/with-desalination-a-once-unthinkable-water-surplus-is-possible/




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021