SUNNUNTAI 26.05.13


SUNNUNTAI 26.05.13

1. JORDANIAN kuningas Abdullah II avasi Maailman Taloudellisen Forumin (WEF) lauantaina Kuolleenmeren itärannalla ilmeisesti jossain lomanviettokeskuksessa, vaikka sitä ei kerrota. Abdullah II sanoi avajaispuheessaan: ”Meidän tulee työskennellä yhdessä käsitelläksemme alueen keskeistä kriisiä, palestiinalaisten ja Israelin välistä kriisiä. Äärimmäisyys on kasvanut lihavaksi kaikkialla tämän kriisin johdosta. On aika lopettaa sen kasvun syöttäminen”, hän eritteli jatkaen: ”Arabialoite osoittaa tietä eteenpäin. Meidän tulee avustaa osapuolet polulle. Hyvän uskon keskustelut tulee saada alkuun. Me voimme ja meidän tulee pitää tämä kysymys kansainvälisen keskustelun kärjessä”.

WEF aikoo asettaa erityispaneelin käsittelemään palestiinalaiskysymystä. Paneeliin nimeltä ”Breaking the Impasse” (Murskaten umpikuja) muodostavat USA:n ulkoministeri John Kerry, presidentti Shimon Peres, Jordanian kuningas Abdullah II ja puheenjohtaja Mahmoud Abbas. WEF:n puheenjohtaja Klaus Schwab totesi forumin avajaispuheessaan Abdullahille: ”Lupasin sinulle viime kesäkuussa Istanbulissa, että Forum tulee rakentamaan pitkä-jännitteiselle antaumukselleen palestiinalais-israelilaisiin suhteisiin ja sovintoon ja työskentelemään forumin monikansallisen yhteisön kanssa avustaakseen uusimaan olosuhteita ja tukeaan rauhan hyväksi”. Hän sanoi Forumin työskennelleen kuluneen vuoden aikana tämän päämäärän saavuttamiseksi.
Paneeli ja WEF:n aloite ovat jatkoa John Kerryn uudelle aloitteelle uudistaa Israelin ja PA:n väliset rauhankeskustelut, jotka Abasin torjuvan asenteen vuoksi ovat olleet poikki joulukuusta 2008 lähtien. Kerry tapasi Netanyahun kahdesti Israelin vierailunsa aikana ja Abbasin kerran, kehottaen molempia tekemään kompromisseja rauhan hyväksi todeten, että heiltä odotetaan ratkaisevia päätöksiä rauhanprosessin pelastamiseksi.

ABBAS sylki puheessaan suustaan kaiken sen vihan ja kaunan Israelia kohtaan, jota hän on kuuluttanut jatkuvilla ulkomaanmatkoillaan: ”Muutaman päivän kuluessa Länsiranta, Itä Jerusalem ja Gazan kaista täyttävät 46 vuotta miehityksen alla. 20-vuoden neuvottelujen jälkeen Israelin hallitus jatkaa kiertelyään, viivyttelyään ja rauhan etuoikeuden välttelemistä”, Abbas sanaili jatkaen: ”Kuitenkin toistamme halumme oikeudenmukaisesta ja kaiken-kattavasta rauhasta ja halumme kahdesta valtiosta, jotka elävät rinnakkain rauhassa”.
Abbas vakuutti ”palestiinalaisten tehneen kaiken, mitä siltä vaaditaan, rauhan hyväksi.
Mutta palestiinalaiset ovat ansainneet valtion rauhanprosessista riippumatta”, hän sanoi.
WEF:n Jordanian forumiin osallistuvat mm. arabimaiden Saudi Arabia, UAE, Qatar, Marokko, Egypti, Libya ja Kuwait edustajat sunnuntaina.
Tilaisuus tarjoaa Peresille mahdollisuuden henkilökohtaisiin tapaamisiin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Peres-Abbas-Kerry-to-discuss-peace-in-Jordan-314372

2. PA:N korkeat virkailijat, jotka olivat läsnä John Kerryn keskusteluissa Abbasin ja neljän virkailijan, Saeb Erekat, Yasser Abed Rabbo, Nabil Abu Rideineh ja Mohammed Mustafa,  kanssa Ramallahissa torstaina, valittavat, ettei Abbas ole hiiskunut heille sanaakaan kahdenkeskisistä keskusteluistaan Kerryn kanssa, kuten ei myöskään Abbsin ja Kerryn keskusteluista Ankarassa muutamia viikkoja aiemmin. ”Hän pitää kaiken tiukasti omassa povitaskussaan kertomatta meille mitään, mistä he keskustelivat”.
Samat lähteet sanovat, että Abbas on optimistinen, että ”Kerry voisi tuoda keskusteluihin uuden aloitteen, jonka pohjalta neuvottelut saadaan alkamaan, ja jonka palestiinalainen johtajisto voi hyväksyä”.

TOISEN uutislähteen mukaan Abbas on kovan paineen alaisena luopua jääräpäisestä asenteestaan esittäen kohtuuttomia ennakkoehtoja, joita - kuten hän hyvin tietää - Israel ei voi hyväksyä neuvottelujen perustaksi.
Nimeämätön italialainen uutistoimisto raportoi, että monet viime viikon aikana Ramallahissa vierailleet ulkomaiset diplomaatit - joiden joukossa Erkki Tuomioja, joskin hänen puheistaan Abbasin kanssa ei ole tietoa – ovat painostaneet Abbasia luopumaan vaatimuksistaan täydestä rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosassa ja –67 sotaa edeltävistä linjoista ehtona rauhanneuvotteluille. 
Lähteen mukaan paineen lisäämistä vauhdittaa pelko, että Kerryn ponnistelut keskustelujen aloittamiseksi voivat olla viimeinen mahdollisuus rauhanprosessin edistämiseksi. http://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-under-pressure-to-start-talks-without-preconditions-314367

PÄÄMINISTERI Bibi Netanyahun kanslian ilmoituksen mukaan pääministeri ei ole halukas toistamaan neljä vuotta sitten julistamaansa 10 kuukauden rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosassa. ”Abu Mazen sai kerran toivomansa rakennuskiellon juutalaisyhteisöissä vastaamatta siihen mitenkään, eikä sitä tulla toistamaan. Jos palestiinalaiset haluavat keskustella, he ovat hyvin tietoisia, että me olemme valmiit”.
Kerry lisäsi omaa painostustaan sekä Bibille että Abbasille todeten viikonlopun keskustelujen jälkeen: ”Lähestymme hetkeä, jolloin johtajien on tehtävä raskaita päätöksiä. Yritämme saada keskustelut käyntiin ilman ennakkoehtoja. Emme halua juuttua tilanteeseen, jossa ensin keskustelemme jonkun erityiskysymyksen sisällöstä, joka kuuluu lopullisen tilanteen ratkaisuihin, ja joiden märehtiminen kestäisi niin kauan, ettemme koskaan pääse neuvotteluihin lopullisista ratkaisuista”.
Israelin hallituksen sisällä on tiettyä rakoilua. Terveysministeri Meir Cohen esitti puhuessaan Holonin teatterin kulttuuritapahtumassa, että Israelin tulisi heti tyhjentää joitakin yksittäisiä juutalaisyhteisöjä odottamatta neuvotteluja osoittaakseen rauhantahtoaan ja säästääkseen rahaa, ja saadakseen etenkin ns. kukkulanuoret normaalielämän piiriin. Cohen edustaa Yesh Atid-puoluetta hallituksessa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Source-Netanyahu-will-not-freeze-West-Bank-settlements-314331

3. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah ei enää peittele järjestönsä osallistumista Syyrian taisteluihin, vaan lupaa kaunistelematta, että Hizbullah tulee osallistumaan taisteluihin Assadin hallintoa vastustavien joukkoja vastaan loppuun saakka luvaten kymmeniä tuhansia taistelijoita liittymään riveihin. Nasrallah esitti teesinsä tuntemattomassa paikassa televisioidussa puheessaan, joka välitettiin valtavien TV-ruutujen kautta kymmenille tuhansille seuraajilleen tilaisuudessa, jossa kunnioitettiin amerikkalaisten Libanonista lähdön 13. vuosipäivää, ja joka pidettiin libanonilaisessa Mashgaran kaupungissa.

”Emme luota kenenkään apuun, kuten emme aiemmissakaan vastaavissa taisteluissa. Me olemme sen miehet, sen kansa, ja me tuomme heille voiton. Me tulemme jatkamaan tien loppuun saakka, me hyväksymme tämän vastuun ja hyväksymme uhraukset ja seuraukset, joita asenteemme tulee aiheuttamaan”, Nasrallah sanoi todeten, että Hizbullahin taistelijat olivat olleet seudulla jo kuukausia, viitaten Qusairin kaupungista käytäviin taisteluihin.
Välillä ilmoitettiin kapinallisten hävinneen taistelun siitä, mutta aamun tietojen mukaan raivokkaat taistelut jatkuvat keskustan laitamilla. Assadin armeija käyttää pommituksia ja panssarien tulta kapinallisten karkottamiseksi, mutta tunnustaa etenemisen vaikeaksi, koska ”he ovat miinoittaneet kaiken, jopa jääkaapit”, mikä lisää uhrien määrää.

SYYRIAN taistelut ovat yhä enemmän kehittyneet shia- ja sunnimuslimien välisiksi. Sunnit saavat taistelijoita ja aseita Irakin kautta, Assadin henkireikä on Libanon sekä Tartus Välimeren rannalla, jossa sijaitsee Venäjän kunnostama ja laajentama laivaston tukisatama. Assad kuuluu shia-muslimeista eronneeseen salakähmäiseen alawiitti-lahkoon, jonka kannattajien pääosa asuu Syyriassa Välimeren vuoristoisella rannikolla.
Väkivaltaisuudet ovat levinneet myös Libanoniin, etenkin Tripoliin, jossa shia- ja sunni-muslimien välisissä tulitaisteluissa lukuisia ihmisiä on saanut surmansa tai haavoittunut.
Nasrallah totesi, etteivät Syyrian taistelut ole enää kansan vastarinta hallitusta vastaan, vaan Amerikan ja lännen ja niiden liittolaisten johtaman poliittisen suunnitelman toteuttaminen lisäten Mehr-uutistoimiston mukaan, että ” me avustamme ketä hyvänsä Israelin vastaisessa taistelussa ja meillä on voima käsitellä mitä tahansa sionistisen hallituksen katalia suunnitelmia”, kuten Hizbullahin apulaispääsihteeri Naim Qassim totesi Al-Mayadeen haastattelussa: ”Asemamme Syyriassa perustuu oikeutettuun vaatimukseen, ja me avustamme ketä hyvänsä, joka kuuluu (Israelin vastaiseen) taistelurintamaan”. Viitaten EU:n harkintaan julistaa Hizbullah terrorijärjestöksi, että EU kutsuu sitä ”saatanan puolueeksi”. http://www.jpost.com/Middle-East/Nasrallah-says-Hezbollah-will-bring-victory-to-Assad-314333

4. UUTISOTSIKOITA
-          Beirutin shia-muslimien asuttamaan kaupunginosaan ammuttiin kaksi rakettia, jotka haavoittivat useita asukkaita. Isku tuli pian Nasrallahin puheen jälkeen, jossa hän lupasi Hizbullahin taistelevan Assadin joukkojen rinnalla loppuun saakka. Beirutin eteläosa, jossa shiat pääosin asuvat, on myös Hizbullahin vahvaa tukialuetta. http://www.jpost.com/Middle-East/Residents-Two-rockets-hit-southern-Beirut-district-314375.
ynetnews.com mukaan neljä ihmistä haavoittui Beirutin eteläosan kahteen lähiöön ammutuista raketeista. Libanonin viranomaiset kertovat löytäneensä rakettien laukaisualustat Aitat ja Besaban kaupungeissa, rakettien räjähdyskohteista kaakkoon. Viranomaiset löysivät kolmannenkin laukaisualustan metsästä asumattomalla alueella. Libanonin sisäministeri Marwan Charbel kutsui ampumista sabotaasiksi. Chiah-lähiöön pudonnut raketti osui asuntorakennukseen tuhoten asuntoja, mutta raketti ei räjähtänyt. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4384094,00.html
-          Synday Times kertoo aamun uutisissaan, että Venäjä on peruuttanut S-300 it-ohjus-patteristonsa toimitukset Syyrian armeijalle saaden lupauksen Netanyahulta, ettei Israel tee uusia ilmahyökkäyksiä Syyrian alueelle. Israelin hallituksen edustaja sanoo, että molemmat uutiset ovat kuvittelua, eli toimitussopimus on voimassa ja sitä toteutetaan, joskin Venäjä kiristää sen kautta myönnytyksiä Assadilta. Sunday Timesin artikkelin mukaan Putin olisi huolestunut, että huippunykyaikainen järjestelmä voisi joutua kapinallisten käsiin ja että ne voisivat uhata sillä Ben Gurionin lentoja, sillä lentokenttä on S-300 kantomatkan 200 km sisällä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4384076,00.html
-          Presidentti Shimon Peres aikoo INN:n mukaan kertoa sunnuntain puheessaan WEF:n forumilla, että ”Israelin suuri enemmistä kannattaa kahden valtion periaatetta perustuen rajoiltaan 1949 aselepolinjoihin Itä Jerusalem pääkaupunkinaan”. Hän aikoo myös kertoa forumille, että hän ylistää arabisuunnitelmaa, jonka mukaan Israel luopuu lähes kokonaan Juudean ja Samarian sekä Gazan ja Golanin kukkuloiden alueista vain vähäisin aluevaihdoksin, sekä sallii arabipakolaisten massamuuton alueille, joista he pääosin lähtivät vapaaehtoisesti pakoon arabijohtajien luvattua heille pikaisen kotiinpaluun viiden arabiarmeijoitten murskattua Israelin vastarinnan. Maariv-lehden reportterin Shalom Jerusalmin mukaan Peres totesi tavatessaan Abbasin: ”Sinä olet (rauhan) kumppanini ja minä olen sinun kumppanisi. Edistäkäämme rauhaa. Minä teidän sinun tietävän, ettei välillämme ole suuria eroja. Tiedän myös sinun tietävän, että mitä eroja ne lienevätkin, ne voidaan tasoittaa”. Peres keskusteli parin tunnin ajan Netanyahun kanssa ennen matkaa. Tarkoittaako tämä sitä, että Peresillä on pääministerin tuki esityksilleen?  Onkohan tässä syntymässä Oslon sopimus no 3? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168317#.UaHO9mJHT-k
-          Syyrialaiset hakkerit pyrkivät iskemään Haifan vedenkäyttöjärjestelmään sekoittaakseen sen. Hyökkäyksen teki ”Syyrian elektroninen armeija”, kertoo professori Yitzhak Ben Israel lisäten, että hyökkäys epäonnistui. Ben Israel johtaa Israelin Cyber-sodankäyntiä kuten myös maan avaruusjärjestöä. Hän on Israelin kansallisen tutkimus- ja kehitysneuvoston puheenjohtaja tiedeministeriössä. Hän ei sanonut tietävänsä, miksi hyökkäys tehtiin juuri nyt, tai oliko Assad kehottanut siihen olettaen, että ”ehkä he vain löysivät aukon järjestelmässä käyttäen sitä hyväkseen”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168306#.UaHTTGJHT-k
-          Juudean ja Samarian asukkaat olla entistä toivottomampia arabien väkivallan kasvun myötä heidän koteihinsa johtavilla yleisillä teillä. Autoilijoita vastaan tehdyt kivitykset ovat moninkertaistuneet viimeisten viikkojen aikana ja yhä useampi pienten lastensa kanssa ajavat – useimmat heistä perheenäitejä – ovat joutuneet hyökkäysten kohteiksi pelastuen vain ihmeen kautta arabiraivolta, joka ei tunne eroa lapsen ja äidin, nuoren tai vanhuksen välillä toteuttaakseen Allahin heille antamaa käskyä tappaa viimeinenkin juutalainen, että islamin messias, mahdi, voi tulla. Kuten Koraani kehottaa: ”Kivet ja kannotkin huutavat: takanani piileskelee juutalainen, tule ja tapa hänet”. Juutalaisasukkaat Juudeassa ja Samariassa vaativat autojen ikkunoiden vahvistamista, koska he eivät luota armeijan kykyyn kitkeä väkivaltaa pois teiltä. He sanovat vastoin median kieltämistä, että kolmas intifada on jo tosiasia.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168285#.UaHVVmJHT-k

Lämpötilat Jerusalem. Sunnuntai 15-26 C-astetta, puolipilvistä, Maanantai 17-27, aurinkoista, Tiistai 17-28, aurinkoista, Keskiviikko 21-30 C-astetta, aurinkoista. http://www.timesofisrael.com/





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021