Sunday, April 21, 2013

SUNNUNTAI 21.04.13


SUNNUNTAI 21.04.13

1.       POLIISIN saatua kiinni Bostonin pommien asettajat – toisen kuoltua poliisin luodeista ja
löydettyään toisen veneeseen piiloutuneena Watertownissa lähellä paikkaa, jossa hänen vanhempi veljensä sai surmansa, huomio on kiinnittynyt motiiviin ja yhteyksiin. Tsarnaevin perhe muutti Cambridgeen jouduttuaan pakenemaan taisteluja Checheniassa, mutta heidän  vanhempansa palasivat myöhemmin kotimaahansa. Amerikkaan jäivät veljekset Tamerlan, 21, ja Dzhokhar, 19, jatkaen opintojaan USA:ssa. Vanhempi veli Tamerlan oli johtajatyyppi, joka hallitsi perhettä ja harrasti nyrkkeilyä, nuorempi veli viihtyi paremmin joukkuepelissä. Ainakin toisella heistä oli 2 500 USD opiskelustipendi, vaikka tiedot ovat hajanaisia. Dzhokhar haavoittui pahoin poliisien ampumista luodeista ja on hengenvaarallisessa tilassa sairaalassa, eikä häntä ole vielä voitu kuulustella.

POLIISIN tärkein työ onkin nyt selvittää, toimivatko he yksin, vai oliko iskun takana jokin järjestö. Chechenin kapinalliset pelkäävät nyt, että USA ja Venäjä yhdistävät voimansa eliminoidakseen heidät lopullisesti. Veljekset usein kiistelivät opiskelijatovereittensa kanssa Islamista, jota varsinkin Tamerla puolusti hyökkäävään tapaansa voittaen usein keskustelut ilmeisen dominoivaan tapaansa. He olivat näkyvän uskonnollisia, joskin Tamerlan rikkoi perinteisiä tapoja muuttaessaan pois äitinsä kodista ennen avioitumistaan, minkä johdosta hänen sisarensa kantoi hänestä raskasta taakkaa. Tamerla sanoi Raamatusta, että se on vain halpa kopio Koraanista, joka muslimien mukaan on aito ja viimeisin ilmoitus. http://www.timesofisrael.com/uncle-says-older-bombing-suspect-used-brother/

DEBKAFILE esittää artikkelissaan omiin tiedustelutietoihinsa perustuen täysin uuden näkökulman. Sen mukaan Tsarnaevin veljekset olivat kaksoisagentteja, jotka Saudi Arabia oli alun perin palkannut hankkimaan tietoja Kaukasian laajalla alueella, jossa sijaitsee kuusi puoli-itsenäistä muslimitasavaltaa Venäjän tarkoin seuratessa niiden toimia ja pitäessä ne tiukassa sotilaallisessa ja tiedustelu-lieassa, toistamiseen eliminoiden Wahhabi-islamilaisia äärisoluja, joita muodostetaan uusia kaiken aikaa ja joita rahoittavat tietyt saudiryhmät. Veljekset olivat ilmeisesti kääntyneet alkuperäistä työnantajaansa vastaan liittyen salaisiin Wahhabi-soluihin Kaukasian alueella.

Saudi Arabian hallitus rahoittaa moskeijoiden ja koulujen rakentamista ja toimintaa. Bostonin ovat voineet olla syynä Saudi Arabian ulkoministerin Saud al-Faisalin kiireiseen vierailuun Valkoisessa Talossa 17. huhtikuuta. Hänen vierailuansa ei oltu ennalta ajoitettu Obaman kiireiseen aikatauluun, vaan se tungettiin siihen yllättäen.
Hän oli myös  huolissaan 30 000:n USA:ssa opiskelevan saudiarabialaisen opiskelijan joutumisesta epäilyttävään valoon.
Samana päivänä Saudi Arabiassa aloitettiin mediassa kolmen päivän informaatiokampanja, jolla pyrittiin vakuuttamaan, ettei aidolla Wahhabi-islamilla, joka on Saudi Arabian islamin uskon päähaara, ole mitään tekemistä Bostonin pommi-iskujen kanssa, ja että pommien asettajat edustavat vain itseään eikä mitään muuta.

DF muistuttaa, että Cambridge on eliitti-opisto, jolla on tiukat pääsyvaatimukset, mitkä ilmeisesti sivuutettiin heidän tapauksessaan. Ehkä Saudit voitelivat opistoa sopivasti.
DF kertoo myös, että ”ulkomaan ulkoministeriö” (Venäjä) esitti FBI:lle pyynnön Tsarnaevin veljesten taustan tutkimiseksi ja heidän toimintansa varjostamiseksi FBI:n toimesta.
Tätä pyyntöä ei ilmeisestikään noudatettu, vaikka FBI oli hyvin tietoinen heistä. http://www.debka.com/article/22914/The-Tsarnaev-brothers-were-double-agents-who-decoyed-US-into-terror-trap

2. ISRAELILAISET lentoyhtiöt EL AL, Arkai ja Israir peruuttivat tämän päivän lentonsa lento-kenttävirkoilijoiden julistettua päivän kestävän painostuslakon suunnitelmille Open Skies, avoimet taivaat, jonka perusteella ulkomaisille lentoyhtiöille kilpailutettaisiin lentovuoroja Israeliin. Työnseisaus alkoi Ben Gurionilla aamulla klo viisi eikä sen loppumista ole ilmoitettu.
Lakon uhreiksi jääneet lentoyhtiöt pyrkivät aikaistamaan lentojaan voidakseen hoitaa loukkuun jääneitä matkustajia.
Israelilaiset lentoyhtiöt pelkäävät, että lentojen kilpailuttaminen eurooppalaisten lento-yhtiöitten kanssa alentaa hintoja ja että ne sen seurauksena joutuvat supistamaan tai lopettamaan toimintansa kokonaan. Lentovirkailijat puolestaan katsovat, että israelilaiset lentoyhtiöt ovat elintärkeitä maalle ja että valtion tulee tukea niitä, erityisesti
huomioiden, että ne usein jatkavat lentojaan myös kriisitilanteissa muiden kieltäytyessä.
Sopimusluonnoksen mukaan kaikki EU-maat voisivat lentää suorina lentoina Israeliin, jonka lentoyhtiöt voisivat samoin lentää suoraan kaikkiin EU-maihin.

LIIKENNEMINISTERI Yisrael Katz sanoo, ettei hän ole suunnitellut mitään muutoksia sopimukseen, vaan aikoo esittää sen sellaisenaan hallituksen sunnuntain kokouksessa.
Hän sanoo, että kilpailuttamisen ansiosta lentolippujen hinnat laskevat.
Pääministerillä on oikeus siirtää asian käsittelyä hallituksessa. Matkustajia, joiden matka-suunnitelmia lakko koskee, kehotetaan seuraamaan ”Israeli Airlines” websivuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167314#.UXOFoGJHT-k

2.       USA:N puolustusministeri Chuck Hagel saapuu suunnitelmien mukaan tänään
sunnuntaina Israeliin, josta hän aloittaa ensimmäisen Lähi Idän maiden vierailunsa. Hän tapaa presidentti Peresin, pääministeri Netanyahun sekä puolustusministeri Moshe Yaalonin, joka toimii hänen vierailunsa isäntänä. Keskusteluissa käsitellään Iranin ja Syyrian tilannetta sekä Israelin ja USA:n välisiä suhteita, joiden väitetään välillä joutuneen kriisiin.
The New York Timesin uutisten mukaan matkan aikana viimeistellään 10 miljardin USD asetoimitus-sopimukset Israelin, Saudi Arabian ja UAE:n kanssa. USA toimittaa jokaiseen maahan ohjuksia, lentokoneita ja panssaroituja joukkojenkuljetus välineitä (APC) voidakseen varautua Iranin aiheuttamaa uhkaa vastaan. Sopimus oikeuttaa nämä maat ostamaan pitkälle kehitettyjä asejärjestelmä amerikkalaisilta toimittajilta. Israel käyttää niiden hankkimiseen USA:n vuosittaista yli 3 miljardin USD avustuspakettia.

ISRAELIN ostoslistalla on ohjuksia vihollisen ilmapuolustustutkan eliminoimiseksi, pitkälle kehitettyjä tutkia lentokoneisiinsa, KC-135 ilmatankkauskoneita sekä ensimmäistä kertaa V-22 Osprey joukkojenkuljetuskoneita. Pentagon vaati 220.3 miljoonaa USD ennen Hagelin vierailua Iron Dome ohjustorjuntajärjestelmän vahvistamiseksi vuonna 2014 sekä 175.9 miljoonaa USD vuoden 2015 aikana. USA:n on avustanut Iron Dome kehittämistä 204 miljoonalla USD vuonna 2011 sekä 70 miljoonalla USD vuonna 2012.
USA:n kotoisista talousongelmista ja budjetin leikkauksista huolimatta ennakkotietojen mukaan USA:n avustus Israelille on tänä vuonna 3.4 miljardia USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167312#.UXOLCWJHT-k

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun neuvonantaja Yaakov Amidror matkustanee tänään Turkkiin samaan aikaan, kun Tzipi Livnin johtaman delegaation on tarkoitus aloittaa kompensaationeuvottelut Mavi Marmaran tragedian turkkilaisten uhrien omaisille; joskin he ovat ilmoittaneet ylpeästi, etteivät he huoli kompensaatioita vaan haluavat jatkaa oikeus-toimia israelilaisia upseereita ja sotilaita vastaan, jotka ottivat osaa turkkilaisaluksen miehitykseen. Israelissa on puolestaan vaadittu oikeustoimia Gazan saarron murtamis-yrityksen suunnittelijoita ellei peräti Turkin hallitusta vastaan, jonka luvalla ja suosiolla he pääsivät matkaan onnettomasti päättyneeseen yritykseen.

AMIDRORIN tarkoituksena on neuvotella Turkin viranomaisten kanssa Akincin lentokentän käyttämisestä hävittäjien tukikohtana ja harjoituskenttänä mahdollista yhteydenottoa Iranin kanssa. Artikkelin mukaan Turkki on hyvin huolestunut Iranin ohjusteollisuuden saavutuksista, mihin Turkilla ei ole mitään omaa vastinetta sen luottaessa NATO:n tukeen. Ballististen ohjusten suunnittelu ja rakentaminen käyttökuntoon on useiden vuosien projekti, mitä Israelin tarjoama kokemus ja suunnitteluapu Jerikko-ohjusten ja muitten suunnittelussa lyhentäisi merkittävästi.
The Sunday Times:n uutisten mukaan Amidror tarjoaa Turkille pitkälle kehitettyä ohjus- ja tiedusteluteknologiaa Akinci:n lentokentän käyttöoikeutta vastaan. Tämä uudistaisi 1996 aloitetun mutta toukokuussa 2010 Mavi Marmaran onnettoman tapahtuman vuoksi keskeytyneen yhteistyön. Presidentti Barack Obama toimi välittäjänä Israelin vierailunsa lopussa käytännössä avaten puhelinyhteyden Turkin pääministeri Erdoganin kanssa lentokentällä matkalla kotiin tyrkäten luurin Netanyahulle, joka takellellen esitti monien mielestä typerän anteeksipyynnön mahdollisista operatiivisista virheistä, mitä IDF:n sotilaat tekivät. Erdogan kuitenkin hyväksyi anteeksipyynnön, johon sisältyi ehto, että Turkin hallitus estää ja keskeyttää jo aloitetut oikeustoimet sotilaita vastaan. Israelin teollisuuspiirit tervehtivät suhteiden lämpenemistä tyydytyksellä, sillä business on aina business.

3.       UUTISOTSIKOITA
-          USA:n ulkoministeri John Kerry sanoi, että USA kaksinkertaistaa taloudellisen apunsa Syyrian kapinallisille, mutta ettei siihen sisälly asetoimituksia. Kerryn tarjoama tuki on 123 miljoonaa USD, mutta Lähi Idän kiemuraisen ajattelutavan ja erilaisen moraalikäsityksen mukaan kukaan ei pystyne valvomaan, ettei sillä osteta myös aseita, ellei suoraan, ainakin  siten, että se vapauttaa varoja muista kohteista. Artikkelin mukaan siihen voi kuulua kehon suojavarustuksia kuten luodinkestäviä liivejä ja muita ei tappavia tarvikkeita. Kerry viittasi puheessaan Syyriassa useisiin kehitysmahdollisuuksiin: Massatuhoaseet; asukkaitten teurastaminen ballistisilla ohjuksilla ja muilla aseilla; koko maan hajaantuminen aseellisiin lohkoihin; maan jakaantuminen ryhmittymien väliseen väkivaltaan. Kerry puhui tilaisuudessa, jossa Syyrian oppositiota runsaimmin avustaneiden maiden ulkoministerit  pyrkivät löytämään suunnitelmaa, jolla Assadin hallitus luopuisi vallasta ja sen tilalle muodostettaisiin väliaikainen hallitus ilman Assadin mukanaoloa, kuten kapinalliset vaativat. Ulkoministerit kokoontuivat sunnuntaiksi Istanbuliin päättämään jatkotoimista. Syyrian kansallinen koaliittio, joka pitää itseään koko Syyrian kansan edustajana, valittaa, ettei pelkkä myötätunto ja tunnustaminen riitä, vaan Assadin painostamiseksi luopumaan vallasta tarvitaan aseita, mikä tarkoittaa lisää kuolonuhreja ja loputtomia kostotoimia etnisten ja uskonnollisten ryhmien välillä. http://www.timesofisrael.com/us-upping-aid-to-syrian-rebels-by-123-million/
-          Gazasta lauantai-iltana ammuttu Kassam-raketti ajoi Eshkolon alueen asukkaat suojatiloihin hälytyssireenin ulvoessa monessa kaupungissa rajan läheisyydessä. Kukaan ei haavoittunut eikä aineellista vahinkoa aiheutunut. Sekä keskiviikkona että torstaina viime viikolla ammuttiin Gazasta kaksi rakettia Israelin puolelle. Israelin puolustusviranomaiset varoittavat, että Gazan terroristi leikkivät tulella, sillä jos IDF pakotetaan aloittamaan seuraavan operaation Gazassa, sitä ei jätetä kesken, kuten kaksi edellistä Ehud Barakin aikana.  http://www.timesofisrael.com/rocket-from-gaza-strikes-southern-israel/
-          Egyptin vaikeuksissa kiemurteleva presidentti Mohammed Mursi sanoo tekevänsä muutoksia hallitukseen. Oppositio vaatii muitten ryhmien edustajia hallitus-koaliittioon, mikä helpottaisi IMF:n lupaaman lähes 5 miljardin USD lainan myöntämistä Egyptille. Mursi lupaili muutoksia lähes kaksi tuntia kestäneen TV-haastattelun aikana lauantaina. Al-Jazeeralle myöntämänsä haastattelun aikana Mursi lupasi muutoksia kaikissa avain ministeriöissä, vaikka ei puuttunut yksityiskohtiin. Tämä on toinen hallitusremontti heinäkuun jälkeen, jolloin hän otti vastuun Egyptin asioista. Tammikuussa sisäministerille annettiin valta johtaa poliisin toimia, mutta ihmisoikeusjärjestöt sanovat poliisin toimien vain koventuneen sen jälkeen poliisin käyttäessä tarpeetonta väkivaltaa ja surmatessa tusinoittain asukkaita. Poliisia syytetään myös siitä, että ne pidättävät ihmisiä, kiduttavat heitä saadakseen tunnustuksia, ja pidätettyjä katoaa tuntemattomuuteen. Poliittiset tarkkailijat varoittavat, että Muslimi-veljeskunnan pitäytyminen valtaan, jota se odotti 80 vuotta, voi johtaa lopulta sisällissotaan, mikä saisi kuninkaitten laakson lainehtimaan verta. http://www.timesofisrael.com/morsi-to-reshuffle-cabinet-amid-turmoil/
-          Jerusalemin poliisi pidätti Temppelivuorella useita musliminaisia, jotka videoidussa tilanteessa huutelivat herjauksia ja kiihotuksia vuorelle nousseita juutalaisia ja turisteja vastaan. Tilanne videoitiin pääsiäisien aikaan, jossa naiset istuutuivat vuorelle nousseiden käyttämälle polulle pyrkien estämään heidän matkansa. He suostuivat lopulta siirtymään syrjään poliisin pyydettyä sitä. Mukana olleet juutalaiset sanoivat naisten huutaneen solvauksia heille heidän ohittaessaan sivuun siirtyneet musliminaiset. Poliisi pidätti äskettäin 5-hengen terrorisolun, jotka valmistautuivat surmaamaan poliiseja ja Länsimuurilla rukoilevia hankkien aseita ja ammuksia sen toteuttamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167317#.UXOpJWJHT-k
-          Viime viikolla alkaneet ja tänään jatkuneet paikoin runsaat sateet ja kylmä sää jatkunee osittain vielä huomenna. Vesisadetta on tullut harvakseltaan pitkin päivää, mutta sen uskotaan heikentyvän illaksi, Lämpöä J:m 7-14 C-astetta, maanantaina 9-16, paikoin sadetta, tiistaina lämpenee, 12-19 C-astetta. http://www.timesofisrael.com/
No comments: