PERJANTAI 26.04.13


PERJANTAI 26.04.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu oli helikopterissa menossa tarkastuskierrokselle Israelin pohjoisosaan, kun IDF ilmoitti tuntemattoman UAV-koneen ylittäneen maan pohjoisen merialueen rajan Libanonista. Koneen lentoa oli seurattu sen ollessa vielä Libanonin ilmatilassa. Pääministeriä kuljettanut helikopteri päätettiin hänen kansliansa ja IAF:n välisen keskustelun jälkeen varotoimena ohjata maahaan, kunnes välikohtaus olisi ohi.

MIEHITTÄMÄTÖN  tiedustelukone havaittiin noin kahden aikaan iltapäivän aikaan torstaina. Sen lennettyä lähelle Haifaa kone päätettiin ampua alas. IAF:n helikoptereita ja hävittäjiä lähetettiin seuraamaan koneen lentoa, ja sen ollessa vielä meren yllä IAF:n komentaja antoi käskyn apua se alas. F-16 kone ampui ohjuksen UAV-konetta kohti tuhoten sen. Kone oli silloin kuusi merimailia Haifan kuntarajasta.
Pääministeri sanoi pitävänsä maan rajojen ylitystä hyvin vakavana loukkauksena. Koneen uskotaan kuuluneen Hizbullahille, joka kuitenkin kiistää syytöksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167479#.UXoQVGJHT-k
Apulaispuolustusministeri Danny Danon sanoi, että sanoi, että Israel tulee vastaamaan tähän räikeään rajaloukkaukseen sopivalla katsomallaan tavalla. Myös hän syytti Hizbullahia koneen lähettämisestä Israelin ylle. Se voi kuljettaa 50 kg:n räjähteen tai ohjuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167481#.UXoUIGJHT-k
Yaakov Lappin pitää Hizbullahin lähettämää UAV-konetta vaarallisena yrityksenä yleisen huomion kiinnittämiseksi pois sen lisääntyvästä sekaantumisesta Syyrian sisällissotaan, mikä on herättänyt kovaa kritiikkiä Libanonissa kaatuneitten määrän lisääntyessä. Hizbullah on pyrkinyt välttämään kansan huomiota tuomalla kaatuneet salaa Libanoniin ja hautaamalla heidän tuntemattomiin paikkoihin ilman fanfaareja. Omaisille ilmoitetaan kaatumisesta, että hän sai surmansa sotilaallisissa harjoituksissa. http://www.jpost.com/Defense/Analysis-Hezbollah-drone-a-dangerous-publicity-stunt-311157

2. USA:n puolustusministeri Chuck Hagel sanoi ollessaan Kairossa presidentti Mohammed Mursin vastaanotolla, että hän oli yllättynyt prikaatinkenraali Itai Brunin (Baron) ilmoituksesta, että Assadin armeija on käyttänyt kemiallisia aseita kapinallisia vastaan sanoen omana arvionaan, ettei hänellä ole todisteita siitä. Hän ihmetteli myös sitä, ettei asiasta kerrottu hänelle hänen Israelin vierailunsa aikana.

Torstaina Hagel kuitenkin totesi Abu Dhabissa, että kaiken todennäköisyyden mukaan Assadin armeija on käyttänyt sarinia siviilejä ja Assadin armeijaa vastaan taistelevien kapinallis-joukkojen etenemisen estämiseksi etenkin Aleppon, Homsin ja Damaskoksen alueilla. Hagel totesi Valkoisen Talon informoivan kongressia kemiallisten aseitten käytöstä.
Debkafile sanoo artikkelissaan pääministeri Netanyahun suhtautuvan erittäin vakavasti rajaloikkauksiin sekä Hizbullahin toimesta Libanonista että tulitukseen Syyriasta todeten IDF:n tekevän kaikkensa rajojen valvomiseksi ja kansalaistensa turvaamiseksi.

”Me seuraamme tilanteita Libanonissa ja Syyriassa erittäin huolestuneina. Syyria on hajoamassa ja Libanon on sekin epävakaa. Molemmat edustavat hyvin tiedettyjä vaaroja Israelille – molemmat tulevat Syyriasta. Yksi on uudenaikaisten aseitten joutuminen terrori-järjestöjen käsiin, ja toinen on yritys murtautua rajojen yli ja hyökätä kaupunkeihimme ja kyliimme. Israel pysyttelee valppaana vastatakseen mihin tahansa Syyriasta tulevaan uhkaan, meren, ilmatilan tai maan kautta”, Netanyahu selitti tilannetta.

DEBKAFILE esittää omana arvionaan, että torstainen välikohtaus UAV-koneen rajan ylityksestä ja sen alas ampumisesta on vain osa suurempaa kuviota Syyrian sisällissodan leviämisestä rajojen yli Libanoniin, Jordaniaan ja Israeliin. DF arvioi, etteivät USA, Israel, Turkki tai Jordania halua puuttua Syyrian sisällissotaan, vaikka tosiasiassa Hizbullah on jo korviaan myöten mukana taistellen etenkin Damaskoksen ja Libanonin rajan lähellä, mistä taitelut Qusairin kaupungin omistuksesta ovat todisteina.

3. USA:n senaattori Lindsay Graham (R SC) sanoi CNN:n Wolf Blitzerin ohjelmassa torstaina, että Jordanian kuningas Abdullah II voi olla seuraava Syyrian sisällissodan uhri,

ellei verenvuodatusta saada pian loppumaan, kuten Ilan Ben Zion toteaa artikkelissaan.
Ben Zion toteaa, että lähes puoli miljoonaa pakolaista on tullut Jordanian puolelle, ja maan sisällä toimivat islamilaiset radikaaliryhmät muodostavat lisääntyvän uhkan hallitukselle.

SYYRIAN sisältä taistelut ajoittain leviävät rajojen yli naapurimaitten puolelle, ja Jordanian armeijan joukot joutuvat ajoittaen taistelemaan aseellisia ryhmiä vastaan maan rajalla. Jordanialainen sotilas sai surmansa lokakuun 22. päivänä sotilaiden estäessä ryhmiä murtautumasta Jordanian puolelle, ja elokuussa jordanialainen sotilas haavoittui avustaessaan tulituksen ajamia pakolaisia pääsemään rajan yli.
Viime viikolla nimitetty Jordanian pääministeri Abdullah Nsur totesi toimintaraportissaan parlamentille, että Syyrian sisällissota uhkaa Jordanian sisäistä tasapainoa.

SENAATTORI Garham puhui pian sen jälkeen, kun Valkoinen Talo varoitti kongressia kemiallisten aseitten käytöstä Syyriassa. Hän totesi CNN:n Andersson Cooperille, että Syyriassa on tarpeeksi massatuhoaseita tuhansien ja jopa miljoonien ihmisten surmaamiseksi. Hän sanoi toivovansa yhteistyötä Syyrian kapinallisneuvoston kanssa kemiallisten aseitten varastojen turvaamiseksi ja tuhoamiseksi.
Toiseksi Graham toivoi USA:n kehittävän ohjelman, jolla Jordanian kuningashuoneen säilyminen maansa johdossa turvattaisiin.

Jordanian kuningas Abdullah II tapaa presidentti Obaman tänään Washingtonissa.
Abdullah II tapasi varapresidentti Joe Bidenin torstaina keskustellen hänen kanssaan avustustarvikkeiden toimittamisesta Syyrian kapinallisille. Biden vakuutti USA:n jatkavan Jordanian turvallisuuden takaamista. USA lähetti 200 erikoispanssarijoukkojen sotilasta Jordaniaan vahvistamaan sen omia sotilaita rajan turvaamiseksi. Lisäksi USA:n otaksutaan siirtävän Patriot ohjustorjuntapattereitaan Syyrian rajan tuntumaan.
Jordanian ääri-islamilaiset ainekset varoittavat kuningasta tuomasta amerikkalaisia joukkoja Jordanian alueelle.

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n armeijan komentajat ovat laatineet useita vaihtoehtoisia toimintamalleja Syyrian tilanteen varalta, jos se vaatii USA:n osallistumista taisteluihin. He tekevät selväksi, että mikä tahansa operaatio, johon USA osallistuu, edellyttää joko NATO:n johtamaa tai useitten maitten yhteistä operaatiota. NATO johti Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin hallituksen kaatumiseen johtanutta operaatiota. Valkoinen Talo ilmoitti tiedustelun vahvistaneen, että Assadin joukot ovat ainakin kahdessa tapauksessa käyttäneet sariinia asukkaitaan vastaan. Obama ilmoitti kuitenkin torstaina, että hän odottaa vahvistusta ennen päätösten tekoa. USA:n viranomaiset vakuuttivat torstaina, ettei USA:n joukkoja ole siirrelty uutisen johdosta. USA:n vaihtoehtoihin kuuluvat lentokieltoalueen julistaminen, hävittäjien ja UAV-koneitten iskut ja tuhansien sotilaitten lähettäminen Syyriaan kemiallisten aseitten varastojen turvaamiseksi.  Syyrian armeija on kuitenkin paljon vahvempi kuin Libyan armeija oli, ja lentokiellon valvominen edellyttäisi tutkalaitteiden sammuttamista, ohjustukikohtien tuhoamista ja jonkinasteisen cyber-iskun tekemiseksi Syyrian sisällä. USA:n Euroopan ja NATO-joukkojen komentaja amiraali Jim Stravidis totesi kongressin kyselytunnilla, että lentokieltoalue ja hyökkäysaseitten toimittaminen kapinallisille ovat suositeltavimmat. Tämä näyttää ennustavan lopun lähestymistä Assadin hallitukselle. http://www.timesofisrael.com/us-has-a-range-of-military-options-in-syria/
-          USA:n Valkoinen talo sanoo odottavansa edelleen vahvistusta kemiallisten aseitten käyttämisestä Syyriassa, mistä syytetään Assadin joukkoja, vaikka alkuperäisten uutisten mukaan molemmat osapuolet ovat käyttäneet niitä. Obama ei halua aloittaa uutta sotaa, mutta voi avustaa NATO:n tai YK :n johtamaa hyökkäystä ja operaatiota. AFP:n mukaan tiedustelulähteet eivät ole vielä 100 %:n varmoja niiden käyttämisestä. Kongressin edustajat puolestaan vaativat USA:n hallitusta toimimaan veren-vuodatuksen lopettamiseksi ja kemiallisten aseitten käytön estämiseksi. Assadin hallituksen kaataminen näyttää olevan paljon tärkeämpää kuin sen varmistaminen, ettei Israelin rajan taakse muodosteta yhtä uutta ääri-islamilaista hallitusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167487#.UXoy-mJHT-k
-          Radio- ja TV-persoonallisuus Avri Gilad kävi tutustumassa tilanteeseen Negevissä, ja palasi sieltä järkyttyneenä todeten, ettei Israelin Negeviä ole enää olemassa, sillä beduiinit ovat vallanneet sen lähes täysin. ”Se on uskomatonta”, hän valittaa, ”He surmaavat juutalaisia farmareita, ja viranomaisten sulkiessa silmänsä heidän sallitaan tekevän niin, ottaa haluamansa maan, polttaa maatiloja, joista eivät pidä, uhata murhalla kaikkia, jotka vastustavat, heittää kranaatteja , kantaa aseita ja kivittää ja tulittaa autoilijoita”. Gilad sanoo hallituksen suostuneen antamaan heille 60 % maasta, jonka he ovat laittomasti anastaneet. Tämän lisäksi Benny Begin tarjoaa heille 63 % maasta, jota he ovat vaatineet omakseen väittäen omistavansa sen ilman näyttöä.
Gilat vaatii, että tämä suuntaus tulee lopettaa välittömästi, tai ennen pitkää beduiinit tulevat vaatimaan  itsenäisyyttä alueille, joilla he asuvat. ”Meillä tulee olla yksi laki, joka kieltää juutalaista sulkemasta parveketta ilman lupaa, ja arabille tai beduiinille, joka varastaa verkkoaitaa Omerista aidatakseen sillä  viisi dunamia maata väittäen omistavansa sen”. Regavim on järjestö, joka vaatii laittoman arabien ja beduiinien rakentamisen estämistä lailla. Järjestö raportoi, että Negevissä on 2 100 beduiini-yhteisöä ilman  virallista vahvistusta, jotka asuttavat 800 000 dunamin maa-aluetta laittomasti ilman näyttöä omistusoikeudesta. Israelin viranomaiset mieluummin väistävät velvollisuutensa ongelmien pelossa kuin  toimivat lain edellyttämällä tavalla. Beduiinien asuttamilla alueille valtaa pitävät klaanijohtajat ja rikollisjoukkiot, jotka harjoittavat salakuljetusta ja muita rikollisia toimia. Beduiinit houkuttelevat nuoria juutalaistyttöjä romanttisiin seikkailuihin, jotka johtavat raiskauksiin ja pakko-avioliittoihin sekä pakkokääntymiseen islamin uskoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167496#.UXo08GJHT-k
-          Satoja Peruvian juutalaisten jälkeläisiä suunnittelee massamuuttoa Israeliin. Heitä kutsutaan nimellä ”Amazon Jews”. Yhteisön Israeliin muuttoa suunnittelevat jäsenet ovat käyneet konservatorisen  käännytysoperaation, joka poikkeaa ortodoksisesta, ja jota Israelin hallitus ei noteeraa, vaikka uusi sisäministeri voi vaikuttaa ortodoksien vallan murtamiseen tässä kuten monissa muissakin uskonnollisissa kysymyksissä, kuten vihkiminen ja avioerot. Jos he muuttavat Israeliin, heidät hyväksytään maan kansalaisiksi mutta ei virallisesti juutalaisiksi. Jewish Agency on jo aloittanut valmistelut heidän sijoittamisekseen Ramleen, jossa on ennestään Peruvian-Israel yhteisö. Hallitus jäädytti maahanmuuton Peruviasta 2004, mutta 2010 päätöstä muutettiin ja muutto Peruviasta on lisääntynyt huomattavasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167497#.UXo6U2JHT-k
-          Bostonin pommi-iskuun osallistuneen ja poliisin pidätysoperaatiossa kuolleen Tamerlan Tsarnaevin äiti syyttää USA:n poliisia, että se murhasi hänen poikansa. Nuorempi poika Dzhokhar haavoittui pahoin pidätyksen yhteydessä ja on sairaalassa edelleen hengenvaarallisessa tilassa. Hän ei pysty puhumaan haavoituttuaan kurkkuun, mutta vastaa poliisin kysymyksiin kirjoittamalla. Veljesten äiti, joka perheineen asuu Venäjän Dagestanissa, syyttää katkerasti USA:n poliisia, että he ilman syytä ampuivat hänen poikiaan, jotka olivat aseettomia. Tamerlan kuolema on vielä avoin, ensin väitettiin hänen jääneen kiinni henkilöautoon, jota nuorempi veli ajoi, ja joutuneen hänen yliajamakseen, mutta toisen väittämän mukaan poliisi ajoi hänen ylitseen ja sitten ampuneen häneen useita laukauksia. Äiti valittaa, että hän koskaan päästi poikansa Amerikkaan saamansa stipendin turvin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167494#.UXo8mWJHT-k
-          Hamas julkisti torstaina katkeran vastalauseen sille, että PLO/PA oli suostunut vetämään pois tai ainakin siirtämään UNESCO:lle tekemäänsä viisi päätöslauselma- ehdotusta, joiden sanotaan esittävän vakavia syytöksiä Israelin harjoittamaa politiikkaa ja käytäntöä vastaan Jerusalemissa ja etenkin vanhankaupungin ja Temppelivuoren alueella. Hamasin tiedottaja Fawzi Farhoum sanoi, että esitysten siirto on yksi uusi myönnytys miehittäjälle, jonka on Jerusalemin arabi- ja islamin-luoteen tuhoaminen ja niiden juutalaistaminen. Hän sanoi, ettei kenelläkään ole oikeutta tehdä sopimuksia palestiinalaisen kansan puolesta. Tehdyn sopimuksen mukaan Israel sallii UNESCO:n tutkimusvaltuuskuntien vierailut Israeliin ja Länsirannan alueille, joissa sillä on lukuisia valvottavia tai maailman perinne-paikoiksi  hyväksyttyjä kohteita. Tämä on ollut estettynä vuodesta 2004 lähtien. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167490#.UXo-8GJHT-k
-          Histadrut uhkaa yleislakolla ensi viikolla protestiksi hallituksen säästötoimille. Lakko häiritsisi pahoin talouden elpymistä ja uudistustoimia pysäyttäen maan kokonaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167460#.UXpBUGJHT-k

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020