MAANANTAI 22.04.13


MAANANTAI 22.04.13

1. LAKKO Ben Gurionin lentokentällä jatkuu tänään. Israelin työoikeus kuuntelee osapuolten kannat puolen päivän aikaan, minkä jälkeen Nili Arad lupaa tehdä päätöksensä Israelin Manufactories Association anomukseen lakon lopettamiseksi. Jos sopua ei löydetä, Histadrut aikoo laajentaa riitaa antamalla lentokenttävirkailijoille oikeuden pitää päivittäin muutaman tunnin työnseisauksia, mutta ei varsinaista lakkoa, koska kyse ei ole heidän palkoistaan. Sunnuntai-iltana sallittiin kahden koneen lähtö Ben Gurionin kentältä, toinen yläkoulun opiskelijoita kuljettava kone kansainväliseen robottikilpailuun ja toinen syöpää sairastavien lasten vanhempien lomamatka Romaniaan.
Maanantaina sallitaan kaksi lentoa, yksi Pariisiin ja toinen Madridiin.

ISRAELIN hallitus hyväksyi eilisessä kokouksessaan liikenneministeri Yisrael Karzin esittelemän sopimuksen ”avoimista taivaista”, jolla eurooppalaiset lentoyhtiöt pääsevät kilpailemaan lennoista Israeliin. Israelilaiset yksityiset lentoyhtiöt EI AL, Israir ja Arkia sanovat hintojen alentamisen johtavan työntekijöitten irtisanomisiin ja jopa toiminnan lopettamiseen.
Hallituksen ministerit puolestaan kiittelevät päätöksen syntymistä, joka oli ensimmäinen hallituksen toimenpide lupauksissaan yleiseksi hintatason alentamiseksi.
Israelin ja EU:n välinen Open Skies (Avoimet Taivaat) sopimus allekirjoitettiin viime heinäkuussa kolme vuotta kestäneiden keskustelujen jälkeen. Sopimuksen vahvistamisen uskotaan tuovan enemmän turisteja Israeliin ja tarjoavan enemmän lomavietto-mahdollisuuksia useimmille israelilaisille lentohintojen halvetessa.

2. BOSTONIN pommittaja pidätettiin elävänä vaikka pahasti haavoittuneena poliisien luodeista heidän ammuttuaan useita laukauksia erään talon takapihalla olevaa venettä kohti, jonne hän oli piiloutunut. Häntä hoidetaan Bostonin Beth Israel Deaconess lääkintä-keskuksessa Watertownin lähiössä. Dagestanista kotoisin oleva terroristi Dzhokhar Tsarnaev on tullut tajuihinsa, mutta sairaalan johtaja Kevin Illan Tab sanoo ettei hän pysty puhumaan, ei nyt eikä ehkä koskaan. Hän vastailee kysymyksiin kirjoittamalla.

Sairaalan johtaja Illan Tab on israelilainen, hän on hallituksen jäsen Hadassah Ein Keremin sairaalassa Jerusalemissa, jossa hän opiskeli ja sai Israelin kansalaisuuden. Hän kertoi, että Dzhokhar haavoittui kurkkuun, mikä vahingoitti hänen puhe-elimiään. Liekö kohtalo ivaa, että hänen äitinsä kertoman mukaan hänen poikansa halusi tulla aivokirurgiksi.
Poliisi on hyvin malttamattomana odottanut miehen paranemista voidakseen saada häneltä tietoja tutkimuksille, joiden mukaan veljekset ovat olleet jäsenenä 12 hengen al-Qaida solussa USA:ssa, mutta jonka olemassaolosta heillä on hyvin epämääräiset käsitykset. Poliisi myös uskoo, että veljesten tarkoituksena oli jatkaa pommi-iskujaan.
Poliisi kiittelee Venäjältä saamiaan tietoja äärimuslimien toimista Venäjän eteläosan puoli-itsenäisissä muslimivaltioissa, josta veljekset saivat yhteyden al-Qaidaan. http://www.timesofisrael.com/boston-bomber-may-never-speak-again-israeli-doctor-says/, http://abcnews.go.com/US/authorities-boston-bombing-suspect-responding-questions-writing/story?id=19009283#.UXSfLbXDD2o

3. NIGERIAN  armeijan ja Boko Haram ääri-islamilaisen järjestön taistelijoitten välisissä taisteluissa Bakan kalastuskaupungissa Tcad-järven rannalla maan koillisosassa on julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan kuollut ainakin 185 ihmistä, eikä luku liene lopullinen. Taistelut alkoivat perjantaina armeijan piiritettyä perjantaiaamuna kaupungin moskeijan olettaen Boko Haramin taistelijoiden olevan moskeijassa. Kaupungista tulitettiin sotilaita konekiväärein ja rakettikranaatein, joihin sotilaat vastasivat tulittamalla siviilialueita, joista tulitus tuli. Kaupungin asukkaat pakenivat ympäröivään pensaikkoon uskaltaen vasta sunnuntaina tulla takaisin tarkastamaan taistelujen aiheuttamia tuhoja kaupungissa: Kuolleita kotieläimiä, lehmiä, lampaita ja ihmisiä, poltettuja autoja, asuintaloja ja liiketiloja, luodinreikiä seinissä. Kuolleita ihmisiä, joukossa naisia ja lapsia, koottiin myös kaupunkia ympäröivästä pensaikosta. Armeijan edustaja toteaa kuolleiden lukumäärän oikeaksi.

NIGERIAN pohjoisosaan tukeutuneet ääri-islamilaiset ainekset, joista Boko Haram on yksi, haluavat perustaa 160 miljoonan asukkaan Nigeriaan sharia-islamin lain hallitseman islamilaisen tasavallan. Boko Haram tarkoittaa ”Läntinen opetus on pyhäinhäväistys” hausakielellä.
Boko Haram vaatii hallitusta vapauttamaan armeijan pidättämät jäsenensä. Boko Haramin johtamissa mielenosoituksissa vuonna 2009 kuoli 700 ihmistä, ja järjestön johtaja ilmeisesti teloitettiin armeijan toimesta. Vuodesta 2010 lähtien järjestön aseelliset osastot ovat järjestäneet toistuvia iskuja armeijan osastoja ja tukikohtia vastaan hit and run tyyliin käyttäen normaalisti armeijan käyttämiä aseita, konekiväärejä ja kranaatinheittimiä, sekä pommi-iskuja. AP:n laskelmien mukaan ennen perjantain verilöylyä ainakin 1 548 ihmistä on saanut surmansa armeijan ja ääriainesten välisissä taisteluissa.
Nigerian presidentti Goodluck Jonatan on perustanut komitean tutkimaan, miten vangituita voitaisiin armahtaa, mutta Boko Haram johtaja Abubakar Shekau hylkää koko idean.

4. SYYRIAN kapinalliset, joista Al-Jazeera käyttää nimitystä aktivistit, ilmoittavat ainakin 80 ihmisen saaneen surmansa Damaskoksen lähellä käydyissä taisteluissa. Lontoossa toimivan Syyrian ihmisoikeusjärjestön (SOHR) mukaan monet oli surmattu teloitustyyliin, surmansa saaneiden joukossa oli naisia ja lapsia. Kapinalliset olivat tunkeutuneet Damaskoksen Jdeydet al-Fadel lähiöön, mutta armeijan tulittaessa heitä he joutuivat SOHR:n ilmoituksen mukaan vetäytymään ammusten loputtua, minkä jälkeen armeijan joukot miehittivät lähiön. SOHR ilmoittaa saaneensa vahvistuksen 80 surmansa saaneen henkilöllisyydestä, mutta totea, että uhrien luku voi olla paljon suurempikin. 

Taisteluja on käyty läheisessä kristityssä kaupungissa Jdeydet Artuz sekä kapinallisten miehittämässä Darayassa. Armeija hyökkää Damaskoksen etelä ja länsiosissa varmistaakseen liikenneyhteydet rannikolle ja alaviittien hallitsemille alueille länsiosassa.
Taisteluja on käyty myös Libanonin ja Syyrian rajan läheisyydessä shia-muslimien pyrkiessä estämään kapinallisia sulkemasta yhteyksiä Libanonista Damaskokseen. Qusair on yksi tällainen kaupunki Libanonin rajan tuntumassa, jonka omistuksesta taistellaan. Hizbullahin taistelijat ovat armeijan sotilaiden kanssa karkottaneet kapinallisjoukkoja raja-alueelta.

SYYRIAN Kansallisneuvoston presidentti Moaz al-Khatib esitti uudelleen eronpyyntönsä turhauduttuaan länsimaiden liian pienestä avusta kapinallisille. Hän jätti eronpyyntönsä jo maaliskuussa, mutta ANC kehotti häntä jatkamaan toukokuuhun, jolloin hänen kautensa päättyy. SNC kehottaa Hizbullahia pysymään erossa Syyrian sisällissodasta, koska se voi laajeta alueelliseksi. Iran puolestaan lisää osallistumistaan Syyrian konfliktiin.
Edellä esitettyjä tietoja ei ole pystytty vahvistamaan, joten ne ovat kiistanalaisia. http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2013/04/2013421152010175448.html

HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI Hassan Sayyed Nasrallah tapaa Iranin ylintä kaitsijaa Ali Khameneita säännöllisesti, paljastaa kuwaitilainen lehti Al-Arabiyan mukaan. Viimeisen vierailun aikana hän tapasi myös Al-Quds eliittijoukkojen komentajan Qassem Suleimanin.
He keskustelivat Iranin ja Syyrian puolustusjärjestelmästä siinä tapauksessa, että arabimaitten ja länsimaiden lisääntyvästi tukemat kapinalliset saavat haltuunsa uusia alueita Syyriassa.
Lehti siteeraa nimeämätöntä iranilaista virkailijaa, joka toteaa Iranin olevan valmis lähettämään Syyriaan satoja tuhansia sotilaita puolustamaan Assadin hallitusta. Lehti vakuuttaa, että salaisia tapaamisia Nasrallahin ja Khamenein välille järjestetään säännöllisesti, vaikka niistä ei julkisuudessa kerrota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167355#.UXTzk2JHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n puolustusministeri Chuck Hagel saapui ensimmäiselle viralliselle vierailulle Israeliin sunnuntaina. Hän tapsi Israelin puolustusministeri Moshe Yaalonin sunnuntai-iltana. Yaalon esitti valittelunsa Bostonin terrori-iskusta, ja kiitti Hagelia vierailusta Israeliin näin pian nimityksensä jälkeen. Yaalon painotti, ettei USA ole vain Israelin luotettavin tukija, vaan myös hyvä ystävä, johon voi luottaa. Hagel viimeistelee vierailunsa aikana 10 miljardin USD asetoimitus-pakettia Israelin, UAE:n ja Saudi arabian kanssa. Hän tapaa maan korkeita johtoa ja kävi tutustumassa Jad Hashem holokaustmuseoon. Hän vakuuttaa, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään ja että se tekee itse sitä koskevat päätökset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167350#.UXT2sWJHT-k
-          Geocartography Instituutin teettämän mielipidetiedustelun mukaan 80 % israelilaisista kannattaa Juudean ja Samarian pitämistä Israelin hallinnassa. Tulokset esitellään Arielin yliopistossa järjestettävässä konferenssissa kuun lopulla. Yli kolme neljännestä vastanneista katsoo, että Israelin sydänalueet tukee liittää kokonaan Israeliin, kun 25 % katsoo, että vain juutalaisyhteisökokonaisuudet tulee maahan. Vain 20 % katsoi, että alueliitokset tulee suorittaa osana kokonaisratkaisua PA:n kanssa. 60 % vastanneista, jotka sanoivat olevansa vasemmistolaisia, kannattivat ainakin jonkinasteista alueiden liittämistä Israeliin; 42 % heistä kannatti ajatusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167359#.UXT4VmJHT-k
-          USA:n ulkoministeri John Kerry sanoi puheessaan Istanbulissa, että hän ymmärtää hyvin Mavi Marmara aluksella surmansa saaneiden perheiden tuskan kokiessaan sen Bostonin pommi-iskun uhrien omaisten kanssa. Tämä voi Israelissa herättää risti-riitaisia tuntemuksia, koska se samalla samaistaa Bostonin terroristit ja IDF:n sotilaat, jotka turvautuivat aseisiinsa vasta jouduttuaan hengenvaaraan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167356#.UXT6jWJHT-k
-          Turkin viranomaiset kiistävät sunnuntaina julkistetut tiedot, joiden mukaan Israelin viranomaiset Amidrorin johdolla neuvottelevat turkkilaisen lehtokentän mahdollisesta käyttämisestä Irania vastaan tehtävässä operaatiossa israelilaista ohjus-teknologiaa vastaan, jolla Turkki voisi hypätä useiden vuosien yli oman ohjuksensa kehittämisessä Iranin nousevaa sotilaallista uhkaa vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167349#.UXT712JHT-k
-          Jordania on suostunut Israelin pyyntöön sallia aseistettujen, miehittämättömien tiedustelukoneitten ylilennot Jordanian ilmatilassa valvontamatkoillaan Syyrian joukkotuhoaseiden ja ballististen ohjusten varastoalueille estääkseen niiden joutumisen ääriainesten käsiin, mikä huolestuttaa sekä Israelia että Jordaniaa. Jordania tarjoaa kahta ilmakäytävää, toinen Negevistä ja toinen maan keskiosasta  Syyriaan. Kuningas Abdullah II sanoo suhteitten pääministeri Netanyahun kanssa parantuneen viime aikoina. Ehkä yhteinen uhka lähentää, mikä Jordanialle on paljon vaarallisempi. http://www.timesofisrael.com/israeli-drones-given-leave-to-fly-over-jordan/
-          Pääsiäisen aikaan Siinailta Israelin puolelle pyrkivien kutsumattomien rajan ylittäjien, joita jouduttiin tuhoamaan juhla-ajasta huolimatta, aiheuttama uhka ei viranomaisten mukaan ole ohi, sillä siivekkäät tuholaiset ehtivät munia Negevin hiekkaan, ja nyt ne voivat olla valmiit kuoriutumaan aloittaakseen uuden invaasion pelloille ja puutarhoihin. http://www.timesofisrael.com/unhatched-locusts-lurking-in-negev-prompt-panic/
-          Turkin pääministeri Recep Taiyyip Erdogan aikoo toteuttaa Gazan vierailunsa huolimatta sekä Abbasin että Israelin ja länsimaiden varoituksia. Vierailu toteutunee toukokuun loppupuolella. http://www.jpost.com/Middle-East/Erdogan-intent-on-Gaza-visit-despite-US-Abbas-opposition-310660
-          Syyrian kapinalliset sanovat löytäneensä 566 ihmisen ruumiit seurauksena viimeisen kuuden päivän aikana käydyistä taisteluista. Paikallinen Co-ordination Committee sanoo 450 ruumiin löytyneen Damaskon lähellä Jdeydet al-Fadelin lähiön alueelta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4370683,00.html
-          Egyptin hallituksen asettama Siinain turvallisuuspäällikkö kenraali Sameeh Beshadi sanoo paljastaneensa israelilaisen vakoilurenkaan Siinailla, raportoi Al-Ahram lehti Kairossa. Renkaan avainhenkilö pidätettiin Rafahin kaupungissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4370516,00.html
-          Tuholaismyrkkyjen ja kemikaalien käyttö viljaa ja vihanneksia tuhoavia tuholaisia vastaan on välttämätön maailman 6 %.n vauhtia kasvavan ravinnontarpeen tyydyttämiseksi, mutta samalla ne myrkyttävät maan sadoiksi tai tuhansiksi vuosiksi. Weizmannin yliopisto sanoo kehittäneensä järjestelmän, millä maaperään joutuneet myrkyt pystytään eliminoimaan. Linkissä olevassa artikkelissa kuvataan menetelmän teknologiaa, jossa kemikaaleja vastaan taistellaan kemikaleilla. Kehittäjien ensimmäisten arvioiden mukaan tulokset ovat enemmän kuin lupaavia, he kuvaavat niitä käänteentekeviksi. http://www.timesofisrael.com/israeli-tech-seeks-to-undo-the-damage-of-pesticides/


Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020